Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Thedark15
| Femeie 24 ani Bacau cauta Barbat 24 - 46 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am reusit, in cele din urma, sa produc in serie umplutura SPP. Sunt facute din sarma de inox 304 de 0.4mm. Au 4 mm diametru si 6 mm lungime. Asta ar fi raportul cel mai bun pentru o coloana de 50 mm diametru.
58.5KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu ne povestesti si cum le-ai facut? Asa, pentru curiozitate.
...toata admiratia pentru treaba de calitate pe care o faci de fiecare data.
Daca as putea as scoate inelele de sticla de la coloana mea sa pun SPP de la tine sa vad cum merge treaba si care sunt diferentele. Sunt convins ca sunt majore. Inele alea de sticla au o suprafata mica.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Ce bine arata !!!!!!!!!!! CE cantitate de sarma trebuie la un litru de SPP si cam in ce timp reusesti sa faci un litru de spp ? Le-ai corodat sau le-ai calit ?
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nu stiu inca cat intra la un litru. Vreau sa le corodez cu apa tare. Revin cu amanunte si poze maine.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Sigur ca da. Dar esti sigur ca iti ajunge? Mie pentru o coloana de 50 mm diametru si 900 mm inaltime imi trebuie 1.8 litri. Tu ce dimensiuni ai la coloana?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Samogon a scris:
Daca as putea as scoate inelele de sticla de la coloana mea sa pun SPP de la tine sa vad cum merge treaba si care sunt diferentele. Sunt convins ca sunt majore. Inele alea de sticla au o suprafata mica. |
Poti sa faci asta. Inelele alea pot fi sparte cu un cleste mic cu maner lung. Nu imi vine acum in minte cum se numeste exact... sunt folositi in medicina...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am gasit in cele din urma varianta cea mai buna si cea mai rapida pentru producerea SPP-urilor.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Nu ai o valoare aproximativa pentru cata sarma trebuie pentru un litru? Imi trebuie vreo 2.3 litri si nu stiu cata sarma sa cumpar. Mai am acasa doar sarma cromata pentru rame, trebuie sa cumpar din inox special pentru asta.
|
|
pus acum 9 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Sarma de 0.45 intra cam 1.2 kg/litru. Conteaza foarte mult cat de stranse sunt spiralele. Eu le fac mai stranse. Am vazut si cu 0.8 kg/ litru, dar parca nu as vrea sa le fac asa de largi.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 9 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Mersi! Nici eu nu le vreau largi dar cum nu am termen de comparatie o sa le fac la ochi si vad cat iese la sfarsti. Macar sa am o idee de la cat sa plec.
|
|
pus acum 9 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
La noi nu prea se gasesc bureti de vase din cupru, nici din inox pur nu gasesti usor. Dar pe Aliexpress a aparut de ceva timp genul asta de "plasa" din cupru, special pentru coloane. Ar fi interesant un test comparativ intre SPP si plasa asta de cupru. Eu am SPP facute cado de Sine si inca un coleg de forum (saru-mana inca o data ) dar spre rusinea mea nu am apucat sa le folosesc
57.5KB
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
SPP-ul bate tot la capitolul HETP. Plasele astea din cupru sunt mai greu de întreținut pentru că cu timpul se umplu de oxizi și trebuiesc curățate. Iar pentru neutralizarea sulfului nu este necesar atâta cupru.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Cred ca se gasesc si plase la fel dar din inox. Stiu ca SPP-ul e cel mai bun dar e mai dificil de facut iar de cumparat e foarte scump.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
In seara asta am terminat cele doua role de SPP. 3 zile mi-a luat. Sunt 2 kg care ocupa un volum de 1600 ml. Sunt mult mai dense decat ma asteptam. Le-am facut de 4 mm diametru cu 4-6 mm lungime. Profilul ales a fost dreptunghiular.
39.6KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Intre timp am mai facut 1 kg cu profil triunghiular si sarma de 0.45. Au iesit cu densitate si mai mare, cam de 1.6 kg / l desi am respectat dimensiunile recomandate. Nu vad neaparat un lucru rau in asta. Masa mai mare inseamna stabilitate termica mai buna.Tot de 4 mm diamteru si 4-6 mm lungime le-am facut. Acum am 2 litri si ceva din 3 kg sarma si deja am umplut coloana cu ele. Cam un metru si un pic ocupa. Mai raman 13 cm pana la teu. Aici s-a potrivit perfect.
La suflare opune mai multa rezistenta decat buretii. Maine le fac proba. Sper sa nu fi muncit degeaba, ca in cazul in care sunt prea mici si limiteaza puterea sau debitul, va trebui sa fac altele. Acum am deprins tehnica, pot sa fac 1 kg pe zi, muncind cam toata ziua. Pe cele de ieri le-am facut in 8 ore cu pauze doar pentru masa si veceu.
44.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Cum ai ghicit, Cab? Deci chiar la 95.5% am tras capetele.
Problema a fost ca la inima am marit prea mult puterea avand totul izolat, inclusiv coloana. A inceput sa sufle la capacul cazanului mare. Am reparat problema si intre timp am redus puterea si am colectat inima la 93% cu RR mic de 1:1 si debit de 2.5 l/h. Cand a scazut la 92%, am marit din nou RR-ul colectand ultimul litru de inima la 95, apoi 94%. Cozile au fost f putie si extrem de eficient comprimate.
Gustul, ce sa va zic, mi se pare absolut neutru, in ciuda concentratiei mai scazute a inimii, care a fost doar alegere. Puteam sa trag toata inima la 95.5 daca voiam. Chestia e ca nu stiu daca merita. Daca faci separatiile cum trebuie si lasi coloana sa se acomodeze cu echilibrul, poti obtine un alcool neutru si la o concentratie mai mica, avand avantajul debitului mai mare.
Ieri am avut niste regrete ca le-as fi facut prea mici. Dintre toate tipurile de umplutura pe care l-am incercat (bureti, pietre de lava, SPP) astea opun cea mai multa rezistenta cand sufli in coloana. Poate daca le faceam de 5x5 as fi putut sa dau focul mai tare. Asta e acum, n-aveam de unde sa stiu dinainte. Poate cand voi avea chef, o sa fac si unele de 5x5. Dar abia mi-au trecut basicile. Am avut mana umflata si ma dureau si oasele, nu numai muschii de la mana. Pai am calculat 8000 de arculete dintr-o rola, iar ultima rola a fost mai a dracu ca ramanea sarma agatata si trebuia sa strang sficul de doua, trei ori la fiecare taietura. Am facut antebrat ca Popeye marinarul.
32.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Tarodul folosit la SPP-urile dreptunghiulare.
30.7KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
...si cel pentru SPP-urile triunghiulare
31KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Asta din urma a fost mai buclucas. Se incaleca sarma si trebuia sa stau cu ochii pe ea. Cel dreptunghiular mergea asa usor ca puteam sa-i strang o sarma la butonul bormasinii si sa plec sa-mi vad de alte treburi. Trebuia doar sa ma mai intorc din cand in cand sa tai carnatii de SPP.
Pe tot parcursul fabricarii SPP urilor m-am consultat permanent cu Bionut si trebuie sa recunosc ca a avut o contributie insemnata la reusita mea.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Ma bucur totusi ca nu a fost contributia mea atat de insemnata incat sa fac si eu basici
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Hahaa! Basicile trec, dar SPP-urile raman... pururea.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ca efect remarcabil e ca am avut debit de 2.5 l/h la 93% folosind doar aprox 1600 W, plecand de la plamada de 12%. Ieri am refacut calculele asupra puterii ochiurilor de la aragaz. Nu cred ca as fi obtinut debitul asta cu putere atat de mica folosind bureti sau pietre de lava. Abia acum mi-am dat seama. E drept ca am si izolat tot ce s-a putut, inclusiv coloana. Data viitoare voi seta o RR mai mare incat sa mentin concentratia la 95%.
Si cum arata arcurile de cupru dupa cateva folosiri, Cab, nu sunt pline de jeg? La mine e suficienta o distilare si cand torn apa calda prin tevi iese o mizerie de nu se mai termina. Dar recunosc ca nu le-am curatat niciodata cu otet sau sare de lamaie. Mi-a fost lene. Si ce rost are sa le curat ca oricum se jegaresc la loc?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Eu pun capac triclamp la baza coloanei si o umplu cu apa fierbinte cu sare de lamaie, in 10 minute e ca noua. Cel mai rau parca se "murdareste" deflegmatorul.
|
|
pus acum 3 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
@samogon Distilezi o singură dată, direct la coloană?
_______________________________________ Cu limba înegrită, cu dinții violeți Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ce incantare sa te revedem, Sergiu! Da, direct la coloana distilez, din plamada, dar trecand prin thumper. Sunt mai multe detalii pe topicul cu coloana CCVM.
Bionut, la asta m-am gandit si eu dar cand dai drumul la apa trebuie evacuat cu grija ca altfel iese toata umplutura odata cu apa. Am patit prima data din greseala si de fiecare data cand voiam sa scot umplutura din coloana umpleam coloana pana sus cu apa tinand mana sub teava si dadeam drumul brusc la apa in cada si cadeau toti buretii. Asa ca ai grija.
La mine cel mai tare se murdaresc tevile care pleaca din cazan si duc spre thumper. Se mai mudareste putin si exteriorul tevii din thumper dar coloana e curata, mai ales in partea de sus. Condensatorul de reflux doar putin se cunoaste pe zona cea mai activa ca a avut contact mai mult cu vaporii. Nu pot sa zic ca e mudar.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Perfectiunea n-am atins-o dar ma multtuesc si cu jumate de perfectiune. Saptamana asta am mai distilat ceva, dar nimic deosebit. Am tras cap-coada la 95% cu SPP. Se simte o mica diferenta fata de bureti, mai ales in gust/miros. Astia 7 litri de inima o sa-i pastrez pentru visinata.
Si azi am mai pus o plamada de malai. Am inceput sa ma descurc singur cu turnatul malaiului. La ora 5 eram gata cu plamada racita. Am pus drojdie Pakmaya si vad ca asta nu mai miroase asa urat ca cealalta dar e mai scumpa. Cu Marinica fermenteaza prea incet. Poate ne aduce si noua drojdia aia buna care era la inceput. Aia de puneai putina si fermenta in doua zile tot.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Din păcate încă n-am dat drumu` la treabă Caberlot, e încă prea frig noaptea ca să las butoaiele la fermentat la temperatura de afară. Sper să recuperez cînd s-o stabiliza vremea.
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am corodat SPP-ul in baie de clorura ferica. Dupa niste peripetii naspa care m-au umplut de draci, ca nu mi-a ajuns un litru de clorura sa scald toate SPP-urile, in final am reusit sa le corodez pe toate, mai mult sau mai putin. Din lucioase au devenit mate, asta am si vrut. La urma le-am spalat si le-am fiert in multa apa cu bicarbonat, de mai multe ori, sa curat toata clorura.
3 zile la rand am avut ocazia sa testez SPP-ul corodat si sa fac o diferenta. M-am jucat in fel si chip cu puterea si rata de reflux si ce pot sa spun dupa experienta... nu am simtit nicio diferenta intre SPP-ul corodat si cel necorodat.
Pot mari focurile cat nu poate aragazul sa duca iar coloana functioneaza bine. ieri cred ca s-a inundat ca auzeam in partea de sus ca niste furnicaturi, insa distilatul avea 16 grade C si 94-95%. Debitul initial a fost de 1.8 L/h apoi a mai scazut. Ma nemultumeste ca cum reduc rata de reflux, scade imediat concentratia. Aia de pe HD se lauda ca cu rata de reflux de 1:1 trag la 95%+... altii spun ca trag 3 litri pe ora cu coloana de 2 inci semi-inundata. 3 litri as putea si eu sa trag, nu-i asta o problema, dar nu la 96%. Ma gandesc mereu ca poate n-am facut SPP-urile cum trebuie. Poate le-am taiat prea lungi, poate trebuiau mai largi, mai colturoase...
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 2 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Nici la mine cu SPP facut de SineNomine nu se verifica nimic din cele spuse de forumul homedistiling... concluzia mea e ca ori nu stiu ce vorbesc ori sunt laude pescaresti
|
|
pus acum 2 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Da, e Odin ala care spune intr-un thread lung de 10 pagini cum trage 4-5 litri pe ora cu coloana de 2 inci dar nu spune concentratia. La RR de 1:1 e posibil, si eu am tras 4 l/h la 93%. Dar nu cred ca se poate la 96%. Intre 93 si 96 e diferenta de vreo 10 talere teoretice.
El pledeaza pentru bagat putere mare in coloana de 2 inci si mers cu coloana semiinundata, insa da, partial sunt deacord. Si la mine curge la concentratie destul de buna chiar si cu coloana aproape inundata, insa cred ca exista totusi o limita, nu cum cere el, 4000W la coloana de 2 inci. La mine maximul suportat e cam de 2800W, estimand dupa debitul in mod alambic de 5-6 litri/h.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 2 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am uitat sa pun poza cu SPP urile dupa corodare. In poza asta le spalasem dar nu suficient. Nu-i destul sa le clateati in multe ape. Abia dupa ce le-am fiert cu bicarbonat de 3 ori si le-am mai limpezit inca de 15 ori, au iesit curate, fara niciun miros.
Am uitat sa zic ca se incalzeste puternic solutia de clorura ferica in timpul corodarii. Am fost 1 idiot la patrat ca am turnat apa dup-aia ca sa fie toate acoperite in solutie, uitand ce ne spunea profa la chimie in clasele de gimnaziu si liceu ca niciodata nu se toarna apa in acid ci intotdeauna invers. Din fericire am scapat teafar.
98.5KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 2 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Eu le-am curata cu percarbonat de sodiu si apa calda. Odin vinde cazane, coloane si umpluturi, iși lauda marfa Parca "istill" e marca lui, sper sa nu gresesc.
|
|
pus acum 2 ani |
|