Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Socata Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am primit de la FlorinB niste flori de soc si m-am apucat sa fac socata. N-am mai ascultat pe nimeni si am facut cum m-a taiat pe mine capul.

Am facut intai un sirop de zahar invertit. Am luat 4 kg zahar cu 3 lei kilul din Mega Image. Am pus 800 ml apa la fiert cu un pliculet de sare de lamaie (8g). Cand a ajuns la fierbere am varsat tot zaharul in apa si am invartit continuu cu spatula pana s-a dizolvat si a ajuns la fierbere. A facut spuma multa apoi spuma s-a retras. Momentul cand se retrage spuma marcheaza incheierea invertirii zaharului.

In siropul astfel obtinut am pus florile de soc si coaja de la o lamaie rasa, doar partea galbena, apoi am mai pus zeama de la 4 lamai.

Am turnat 20 litri apa rece de la chiuveta in recipientul de fermentare apoi am varsat siropul de zahar cu soc si cu lamaie peste acea apa si am amestecat bine. Am masurat zaharurile cu refractometrul, arata 16 grade brix. Temperatura era ok pentru insamantare asa ca am pus un cubulet de drojdie de bere si am lasat-o sa-si faca treaba.

Acum are 4 zile de cand fermenteaza si mirosul este imbatator. Pacat ca nu pot sa postez si mirosul pe forum.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Salut,

Incepe sa imi placa si mie socul, mai ales de cand am aflat ca si fructele pot fi folosite in scopuri... alcoolice.

Eu am facut socata, iar cand fermentatia era pe la jumatate, am scos vreo 8l pe post de suc. Restul a ramas sa continue fermentatia pana la sec, in scopul nobil de a obtine un vin slab, pe la 10% alcool.

Evident ca am prins dusmanul de clasa (nevasta si copilu') cu botul in vasul de fermentatie (apropos, am folosit o lada frigorifica de voiaj ce a prins tare bine pe frigurile astea), trageau ceea ce credeau ei ca (inca) e suc. Portia lor au terminat-o in cateva zile.
In atare conditii, nu am avut incotro decat sa completez cu apa, zahar, sare de lamaie (nu am avut lamai la indemana), drojdie si bineinteles, flori de soc.

Intrebarea mea e: o avea ceva efect negativ ca peste zeama partial fermentata am adaugat zeama "proaspata"?

Merci,
Florin


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

FlorinB a scris:

Salut,
...

Intrebarea mea e: o avea ceva efect negativ ca peste zeama partial fermentata am adaugat zeama "proaspata"?

Merci,
Florin


Nu. Acelasi lucru l-am facut si eu cu plamada de porumb si grau. In fiecare zi plamadeam si turnam in "cada" de fermentatie peste plamada care deja fermenta. E chiar mai usor ca nu mai trebuie sa initiezi fermentatia, drojdia e deja inmultita.

Pai si cum ai sistat fermentatia cand era la jumatate?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Asa fac si eu,cand a fermentat putin o pun in sticle si la frigider cu ea   fiind rece stagneaza...asta daca nu fermenta nebuneste inainte.

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
@Samogon: asa zicea si logica mea, voiam o a 2-a parere.
@marius: nu am sistat nimic. Prima serie inca fermenta linistita, desi isi pierduse din volum (asa m-am prins ca s-a dat atacul la viitorul meu vin). Peste ea am turnat zeama proaspat preparata si nefermentata.

PS. am facut ca bunica-mea cand voia sa stie daca bunicul a gasit sticla de tuica (am tras un semn la nivel )


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sau mai bine culegi alte flori de soc cat inca mai sunt si bagi o noua sarja pentru toata lumea.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Ai grija ce-ti doresti...

Daca nu ploua prea suparat, sambata o sa merg la tara si, daca inca mai sunt flori, voi culege si o sa te sun cand trec prin Bragadiru.
Tu sa cauti un non-stop pentru zahar si cateva lamai... 


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu face el din zahar, poate cel mult miere
Poate il ajuta Iunicu cu niste miere ca el e mierar. I-am dat si eu datele de contact ale unei cunostinte apicultor, acum sper sa rezolve cumva.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
M-as bucura de cateva flori de soc.
Pot sa le pun la uscat si sa fac socata cand voi reusi sa cumpar miere.   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Socata mea a stagnat din fermentatie la densitatea de 1.014, de la 1,065 cat avea initial. De cateva zile nu mai coboara desi ar parea ca mai are ceva activitate. Este exemplul tipic de fermentatie stagnata din cauza lipsei nutrientilor.

Am tras la sticle. E dulce la gust dupa 2 saptamani de fermentatie, dar n-am ce sa-i mai fac. Se simte si ceva alcool. Dupa calcule ar trebui sa aiba 6,7% alcool in volume si 4,6 g/L zaharuri. Drojdia depusa pe fundul recipientului era foarte putina, deci nici macar nu s-a inmultit. Saracele levuri.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Salut,
va urmaresc de ceva vreme, si de pe softpedia, si aici insa abia acum mi-am facut curaj sa intru in discutie.
Vroiam mai demult sa ma apuc sa-mi prepar socata insa ba ratam sezonul florilor de soc, ba nu gaseam timp pentru asa ceva ba, acum, nu aveam recipientul potrivit pentru fermentare. Sub 10 l nu merita efortul 
La sugestia lui FlorinB cu lada frigorifica, era bine daca preciza si volumul lazii (aproximez ca intra 20 l de amestec fermentabil), m-am hotarit sa pornesc actiunea. Simbata intr-o vizita la parinti am cules o sacosa de flori de soc iar ieri (duminica) m-am apucat sa prepar 20 l amestec.
Am pus 2 kg zahar cu doua cani de apa si ceva concentrat de lamiie la invertit, iar intre timp am pregatit lada cu celelalte ingrediente. La un momendat dezastrul s-a produs    Spuma de la zahar s-a revarsat pe aragaz, nu cred ca a fost multa dar a fost. Am luat flori de soc si am tapetat fundul lazii cu un strat gros, 8 lamii taiat si stoarse, nu le-am razuit coaja, pus vreo 10 l de apa si apoi am asteptat ceva timp ca sa se raceasca zaharul invertit. Data viitoare o sa pun lamiile si apa (10 l) si apoi voi adauga zaharul invertit ca sa-mi ridice teperatura amestecului cit de cit. Toate manevrele le gindesc in ideea de a ma folosi atit de drojdiile salbatice de pe flori cit si de cea uscata din comert. Oricum, am adaugat si zaharul invertit, am pus un pliculet de pakmaya, completat cu apa si rabdare 
Ieri am amestecat odata, azi dimineata din nou, deja parca a inceput fermentarea.
Cum am vesti voi reveni din nou si multumesc pentru informatiile ce le oferiti aici pe sait.


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Salut si bine ai venit pe forum!

Sa ne tii la curent cu evolutia fermentatiei si calitatile gustative.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
te salut si eu costele ,si iti apreciez curajul de a interveni si a scrie cate ceva .

trebuie ca ai copii de te-ai apucat sa faci socata intai .   
banuiesc ca dupa ce o reusesti pe asta incepi cu artileria grea ,nu? allmalt ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88

Samogon a scris:

Socata mea a stagnat din fermentatie la densitatea de 1.014, de la 1,065 cat avea initial. De cateva zile nu mai coboara desi ar parea ca mai are ceva activitate. Este exemplul tipic de fermentatie stagnata din cauza lipsei nutrientilor.

Am tras la sticle. E dulce la gust dupa 2 saptamani de fermentatie, dar n-am ce sa-i mai fac. Se simte si ceva alcool. Dupa calcule ar trebui sa aiba 6,7% alcool in volume si 4,6 g/L zaharuri. Drojdia depusa pe fundul recipientului era foarte putina, deci nici macar nu s-a inmultit. Saracele levuri.


Hmm... Cred ca acelasi lucru l-a patit si drojdia mea.
Pentru ca am primit inca o comanda de socata de la nevasta si pitic, o parte din drojdie o voi folosi ca sa reinsamantez plamada.
Am aruncat si ceva tărāţe de ovaz īn zeamă, pe post de nutrienti.
Sper sa repornesc fermentatia, din anumite motive vreau sa fermentez plămada pānă la sec.


pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Gata ! prima si ultima recolta pe anul acesta de socata. Anul viitor imi voi planifica mai bine pasii.
Am reusit sa "mulg" aprox. 18 l de socata la un cost de 15 lei. Rezonabil zic eu.
Fermentarea a decurs normal, as zice eu, chiar prea repede din ce-am vazut, citit pe la altii. Este prima socata preparata de mine si sint multumit de rezultatul obtinut. Mai aveam flori de soc pentru aprox. 10 l dar mi-am zis ca nu mai e cazul. Vreau totusi sa folosesc flori proaspete si cum principalul consumator sint eu, numai proaspete nu vor fi florile pentru urmatoarea sarja.
Din ce-am vazut si citit pe www la anul vreau sa adun mult mai multe flori si sa le pastrez "conservate" in siropul de zahar invertit. Cu ocazia asta voi elimina cit de mult se poate cotoarele si voi pastra numai inflorescentele.
Despre socata obtinuta, puternic acidulata, usor alcolizata, miros/gust puternic de soc si parca un gust remanent de la zeama lamiilor. Nu deranjeaza dar il simt.

Puzucu am un baiat dar e mare si preferintele lui momentan sint spre marci consacrate, etichete cit mai colorate. Cu virsta vine el pa calea cea dreapta. Nu prea le am cu bauturile tari, ocazional si doar asa de gust, nici cu astea slab alcolizate nu sint asa implicat. Am produs in ultimii ani cam 60 l de vin de la o vie ce n-am reusit sa scap de ea    iar in toamna anului trecut am mai obtinut vreo 70 l de cidru de mere insa cu multa munca     http://forum.softpedia.com/topic/933332-cidru-din-mere/ N-am mai cumparat o bere de peste 6 luni. Sarja asta de socata vine cit se poate de bine, tocmai am terminat cidrul.
Pe viitor vreau sa ma apuc de preparat alcool pentru lichioruri si/sau biter, am informatii destule aici 
Sint cu ochii pe voi in continuare.

Modificat de Cosstel (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Revin, mai am 6l de socata si imi place la nebunie. Din cei 18l, partea mea a fost de 17 
Stind asa in fata unei cani de socata mi-am zis ce-ar fi sa incerc sa inlocuiesc din reteta florile de soc cu frunze de menta. Imi place menta la nebunie asa ca astazi am cules aprox 30 de tulpini de menta cu 4 lamii mari stoarse fara carcasa, 3 grepf tot stoarse si fara carcasa, 2 kg zahar invertit si apa pina la 20 l in binecunoscuta lada frigorifica. De data asta am adaugat doar jumatate din pachetelul de drojdie uscata. Si astept.

Despre socata, persoane invidioase pe reusita mea au comentat ca se simte gustul de la drojdia adaugata. Nu-i adevarat, doar invidie 

Revin peste ceva zile.


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Costel

... am luat de la plafar un sirop de SOC+TEI        suuperrr !

incerca sa faci un suc de tei ???

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Am facut eu sirop de soc anul trecut, dar nu a avut cine stie ce succes la sectorul dulce (nevasta +piticul).
Asa ca in primava asta , l-am adaugat la o plamada de "neutru" si gata... asa s-a scris istoria.

@Cosstel: bun    idee, dar parca as pune menta peste un alcool neutru, nu la "vin".


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Cosstel a scris:

Revin, mai am 6l de socata si imi place la nebunie. Din cei 18l, partea mea a fost de 17 
Stind asa in fata unei cani de socata mi-am zis ce-ar fi sa incerc sa inlocuiesc din reteta florile de soc cu frunze de menta. Imi place menta la nebunie asa ca astazi am cules aprox 30 de tulpini de menta cu 4 lamii mari stoarse fara carcasa, 3 grepf tot stoarse si fara carcasa, 2 kg zahar invertit si apa pina la 20 l in binecunoscuta lada frigorifica. De data asta am adaugat doar jumatate din pachetelul de drojdie uscata. Si astept.

Despre socata, persoane invidioase pe reusita mea au comentat ca se simte gustul de la drojdia adaugata. Nu-i adevarat, doar invidie 

Revin peste ceva zile.


...      sunt chiar curios ce da ... cu menta ???  

... sper sa iasa bine    ca menta proaspata se gaseste si pe la mine tot anul  

.., ORICUM asta ar fi o directie de exploatat ... sucuri aromate si acidulate din plante naturale indigene           


 

p.s.
am avut ocazia sa beau ... si am facut dupamodelul suc de soc ... un suc de bujori de munte ... BUN BUN ... MMM


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Dezamagire totala 
Extractul are un gust de menta dar ceva in genul de rasuflat. Oricum neplacut.
Probabil ca nu au fost extrase din frunzele de menta substantele utile si contactul prelungit cu aerul, de fapt atmosfera de CO2, sa ii dea acest gust, nu prea placut.
Bautura obtinuta probabil va fi consumata dar nu cu placere.
O varianta era sa fi obtinut o infuzie de menta si apoi sa o bag la fermentat dar nu sint convins ca poate iesi ceva bun.
Grepfruit-urile nu si-au pus amprenta in bautura, parerea mea e ca menta nu merge intr-un asemnea procedeu. Ramine cindva sa incerc un extract alcolic gen peppermint. Insa cind voi trece la grupa mijlocie 
Si inca ceva, fementatia a mers foarte bine, desi am pus jumatate din cantitatea de drojdie uscata pornise dupa prima zi.

Revin cu intrebarea, e posibil sa pastrez flori de soc in zahar invertit ?


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
...     pai ... nu ai folosit chiar reteta de succes de la SOC

... adica  la soc ai avut 2 kg zahar invertit cu concentrat de lamiie + 8 lamii
... la menta ai pus ... zahar invertit + 4 lamii + 3 grapefruit    ... LIPSESC 4 LAMII

... LA VIN se spune ca aciditatea e un bun conversant al vinului !
= incearca sa ... adaugi niste lamii-zeama de la 4-5 ... fa un test in pahar 


 


p.s.
poate ca ... si o infuzie de menta suplimentara ar ajuta ???


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Alea 4 lamii au atirnat un kg. si se simt destul de bine in produsul final. Se pare ca  zaharul a fost asimilat intr-un procent destul de mare.
Aseara am baut din nou socata si acel gust de "rasuflat" se simte si acolo insa destul de slab, probabil mascat foarte bine de extractul din flori de soc.
Banuiesc ca acest gust de "rasuflat" provine de la partea verde a plantei, la soc ea fiind destul de redusa cantitativ, care in contact prelungit cu apa ii da produsului un gust neplacut. Am observat ceva asemnator si cind am pus nist alcol peste frunze de menta. Atuci am dat vina pe faptul ca alcolul nu era in concentratia optima unei extractii. Ulterior am gasit informatia ca alcolul trebuie sa fie in concentratie de aprox 45% (nu stiu daca volumetric sau gravimetric) fiindca daca e prea concentrat sint extrase uleiuri nedorite in produsul final iar la o concentratie mai mica influenta apei ca solvent este importanta si iarasi cu efecte nedorite in produsul final. Presupuneri.
Nedumerirea mea initiala a plecat de la faptul ca o infuzie de ceai de menta are un gust bun pe cind un decoct din aceiasi menta are un gust neplacut sau mai bine zis destul de greu de suportat de mine.
Ramine sa mai acumulez experienta 


pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Interesanta informatia cu 45 % tarie alcoolica ...

Chiar am in plan o asemenea actiune, am niste alcool fara arome si vreau sa incerc cu diverse arome (coji de portocale/lamai, menta, coreandru si chiar niste ardei iute)
Nu cu toate odata, ci experimental, flacoane mici.

Va tin la curent, deocamdata "vodca" e pe carbuni, ca am cam intrat in cozi


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
mi-a scapat ceva , florine ? ai intrat la cozi ? ai plamadit cereale  si nu ne-ai spus si noua ? 

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Salut,

A fost distilarea inaugurala la coloana de sticla si am zis sa folosesc o plamada mai "iertatoare" la greseli.
Greseli au fost, ca eu eram obisnuit cu tehnica de la cazanul clasic şi m-am orientat după tăria alcoolului ce iese la tutusca si m-am cam pacalit, astfel ca acum ma rog de carbuni sa isi faca treaba.

Daca ma intrebi de cereale, da, am plamadit porumb, dar ma seaca mestecatul si (mai ales) strecuratul, asa ca acum am facut o plamadeala all malt (de grau) pe care am strecurat-o īnainte de fermentatie.

Pe principiul lui "Samogon", fac cate o distilare pe seara, sunt la distilarea 1. Distilarea o fac pe alambicul clasic, dar lămurirea o să fie pe coloană.

Florin


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@FlorinB

... eu as lasa sa fermenteze cu grine ... asa cred ca iese mai aromat    si as filtra dupa 
... sa zicem o fermentare la un raport de grine/apa de 1/3-4 ... si apoi o filtrare=decantare rapida + inca 1 parte apa calda lasata 1 noapte urmata de o decantare => va recupera mai mult alcool decit o filtrare clasica

... cozile ... la coloana de sticla=reflux ... se iau dupa calcul ... sau miros/gust    nu dupa tarie=metoda clasica     ...  merge si dupa tarie ... daca te opresti pe la 50%cred ... 40% poate fi prea jos 
... pt asta ai nevoie de un ... papagal  la tzeghe


   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
ahaa , ca sa vezi  si jurnalul ?
poze ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
@Caberlot: mie si asa mi se pare ca e prea multa aroma.
Am ales varianta asta de strecurare pentru ca sa nu vantur prea mult si sa evapor alcoolul.
Eu separ cozile chiar mai devreme, mai sus de 50%.

@Pazucu: nu am facut jurnale pentru ca nu am facut nimic original, care sa merite mentionat pe aici. Pur si simplu, am repetat retete mai vechi si mai noi, postate aici, pe forum.

Si daca tot suntem la capitolul acesta, vreau doar sa atrag atentia asupra calitatii retetelor: nici macar o data nu mi s-a intamplat sa dau vreun rateu la oricare din retete.
Nu am eu totdeauna randamentele scontate, dar o pun pe seama variatiilor de executie a retetelor, si nu pe seama retetelor propriu-zise.
Concluzie: cinste profesorilor!!

PS. zicea cineva de o carte/arhiva a forumului. Daca exista, vreau si eu un exemplar.


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Florin 

... asa am zis si eu    ca un AllMaltz e prea aromat 

... asa ca m-am dus spre un RomMaltz    adica maltz si zahar    chiar daca puristii ... Sine ... m-a excomunicat   

... probabil ca pe coloana ... trebuie sa separi mai sus de 50%

gata sa nu sunt in sectiunea corecta 
mesajul asta o sa dispara !

 

p.s.
... eu inca nu m-am intilnit cu cozile alea greu=urit mirositoare care sa ceara carbuni 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Caberlot, All Malt-ul tau a iesit prea aromat pentru ca ai pus prea mult malt Caramel (sau altceva, ca nu mai tin minte exact...).
Imi aduc aminte ca am vorbit si atunci despre asta.

P.S. Nu a fost chiar excomunicare...    Dar cand aud de zahar in plamezi... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Caberlot, All Malt-ul tau a iesit prea aromat pentru ca ai pus prea mult malt Caramel (sau altceva, ca nu mai tin minte exact...).
Imi aduc aminte ca am vorbit si atunci despre asta.

P.S. Nu a fost chiar excomunicare...    Dar cand aud de zahar in plamezi... 


... daa am pus vreo 3 ...arome=maltz ... biscuit,caramel si fumee ... si asa cum ai zis am cam depasit doza ...   10x ... adica 1 kg de maltz aromat la 9kg maltz

... stii ... Sine pina la urma ... tot niste zaharuri vrem sa obtinem si din celelalte cereale pe care le adaugam 

... DAR SUNT DE ACORD CU TINE ... ALLMALTZ E ALLMALTZ FARA ZAHAR  ... si e f.bun ... mai ales dca are timp de odihna pe aschii    si te mai si invetzi cu gustul  ... ca doar la fructe nu sare nimeni in sus ca se simte ... para/pruna/marul prea tare   

... am experimentat si eu ... o solutie rapida pt spatii mici si timp putin  pt ca tot aveam drojdii turbo etc.
... rezultatul a fost ok
... DAR daca se poate si mai bine    mergem spre mai bine   

sporuri !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Salut !
Revin cu noi impresii despre rezultatul obtinut prin fementarea frunzelor de menta. Bautura e consumabila, acel gust neplacut nu mai deranjeaza, probabil s-o fi depuse ceva, mascat de altceva, chestia e ca bautura e baubila. Foarte acidulata, gen sampanie. Oricum nu mai sint dispus sa repet experimentul 

Vad ca nu aveti sectiune pentru bauturi non alcoolice, nectaruri, ceaiuri si ce-o mai fi.
Am dispus de o cantitate mare de caise si m-am ostenit sa produc nectar. Am luat ca referinta o reteta gasita pe net si m-am apucat de treaba.
- cumparat un mixer vertical
- luat la mina fiecare caisa, eliminate partile brunificate, scos simburii, lasat coaja in pace
- cu ajutorul mixerului facut o pasta din caise
- oala de 20l, adaugat 10 l pasta + 3 l apa + 3 kg zahar + 10 aspirine
- tinut pe foc mic pina apare la suprafata o spuma, mestecat din timp in timp bineinteles
- n-am avut la indemina abalajul corespunzator    asa ca am folosit niste recipienti de apa plata de 5 l
- am incercat sa trec amestecul printr-o sita de inox insa m-am lasat pagubas, treaba de chinez batrin
In final am obtinut 50 l de nectar de caise, presupun, il voi pastra in camera hidroforului, o chestie betonata sub nivelul pamintului unde am o temeratura constanta de aprox 14 grade
Si mai am aprox 10 kg de caise care mi s-au stricat
 
Vreau nu vreau trebuie sa trec si la etapa de distilare.

Astept critici 


pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Am terminat de consumat primii 5l de nectar. Bautura aromata, gust acrisor usor intepator, parca pisca la limba. O beau diluata cu apa plata aprox. 33%-40% nectar, restul apa.
Am gasit o reteta in care apa era inlocuita de votca  dar nu ma risc
Pentru mine reprezinta o modalitate de a pastra caise pentru iarna, sper si ca in anul ce vine sa am astfel de preocupari 


pus acum 9 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
A inceput sezonul de socata 
Simbata am fost intr-o vizita de lucru la parinti unde am cules flori de soc cam pentru 6 sarje de socata. O sarja avind cam 15 l
Reteta urmata a fost asemanatoare cu cea de anul trecut, 2kg lamii, 2kg zahar invertit si apa pina la 18l + jumatate pliculet de drojdie uscata. De data asta am avut rabdarea sa tai cit mai mult posibil coditele florilor.
Surplusul de flori de soc l-am portionat in 5 pungi si le-am pus la congelator.
Sper sa-mi tina manevra.


pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Si a mea e de sambata la fermentat.
Deja a inceput sa se anunte buna.

I-am ras si niste ghimbir proaspat, ca il aveam la indemana, m-am gandit ca nu poate strica prea tare.

Pe miercuri cred ca o sa fie buna.



pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

FlorinB a scris:

Si a mea e de sambata la fermentat.
Deja a inceput sa se anunte buna.

I-am ras si niste ghimbir proaspat, ca il aveam la indemana, m-am gandit ca nu poate strica prea tare.

Pe miercuri cred ca o sa fie buna.

miam-miam suc de soc


sa ne spui cum da cu ghimbir ... 

... am baut un sirop cu tei+soc de la plafar ==>>>SUUPERR !!!


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am pus si eu de socata acum doua zile. Am folosit vreo 3,8 kg de zahar pentru 28 litri de zeama la fermentat, plus zeama si coaja de al 5 lamai si coaja de la 2 portocale. Din toate acestea coaja la o lamaia si o portocala am fiert-o in siropul de zahar, pe care l-am invertit. Flori de soc am pus cu pumnul, sa tot fi fost vreo 30-40.
Densitatea a fost de vreo 1,055. Am pus un plic de drojdie de bere.

socata pus socata acum doua zile. folosit vreo 3,8 zahar pentru litri zeama fermentat, plus zeama

37.6KB


pus acum 9 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Eu am reusit sa ratez sarja asta 
A iesit cam acruta, gustul lamiilor este destul de pronuntat. Dau vina pe zahar ca a fos mai sarac in substanta utila, n-am densimetru pentru asa ceva. O alta cauza ar putea fi si cantitatea ceva mai mare de lamii si poate ca drojdiile au fost asa de infometate incit m-au lasat fara zahar remanent 
Oricum se consuma, aduce mai mult a limonada acidulata si tendinta de a te ameti.
Data viitoare voi mari sarja la 25l, zaharul la 3kg iar lamiile tot pe acolo insa florile vor fi din congelator.


pus acum 9 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Am facut si eu o "tura" de socata care a iesit super dupa parerea mea si a sotiei mele.

0.5 kg zahar
2 lamai mari
cam 6-7 flori de soc medii
7 g drojdie proaspata
apa pana am umplut un borcan de 4,25 l (la 32 de grade celsius )

A plecat in fermentatie in 20 de min, nu am masurat nimic si a stat la fermentat de la 16:00 pana a doua zi la 11:00. Acum e filtrata, rece si buna!


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Sunt curios cat de seaca poate deveni. Eu as vrea sa fie inca dulceaga. Acum tocmai am pus un cub de drojdie proaspata, plicul ce il pusesem se pare ca nu prea isi facea treaba. I-am masurat densitatea si era 1.060 (se pare ca atat a fost si la inceput, acum am citit mai riguros), deci nu a scazut deloc.

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
La mine e bătălia dintre mine, care o vreau la sec și restul lumii, care sunt pe gust dulce.
Ca să īi īmpac pe toți, trag juma și o pun la frigider, iar restul sunt pentru mine.

Ghimbirul i-a dat ceva aromă, dar cea de soc e predominantă.



pus acum 9 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
[bionut]
ai rabdare cu biata socata, deja am impresia ca ai pus prea multa drojdie
temperatura amestecului ?
anul trecut stiu ca si mie mi-a pornit mai greu in fermentatie dupa care nu se mai oprea


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Temperatura e cea din camera, vreo 24-25 grade cred. Primul plic de drojdie a fost unul de la Brewferm care era pentru 10 litri de bere, si era expirat de 2 ani  Din cauza asta am presupus ca nu a mai fost viabila (a fost tinuta in frigider, dar totusi, 2 ani...) si am pus cubul ala de drojdie de panificatie, acum vad eu cum o iesi. Dar stiu ca si mamaia cand facea cate 15-20 litri de socata punea si ea drojdie de paine cat o nuca, si iesea buna.

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Oke, stiu ca-i tirziu acum pentru soc, da' hai sa va zic cum fac io vinu' de soc. Reteta e de pe vremea bunicilor, pe cind stateau la curte, pina sa-i demoleze Preaimpuscatu'.
Si mie mi-a reusit in fiecare an.
Pentru 10 litri se pun:
10-15 flori mari de soc, pe cit se poate fara cozi.
2kg de zahar
4 lamii mari, curatate cit mai bine de coaja, mai ales de aia alba!, taiate feliute subtiri.
Juma' de cubulet de drojdie activata cu ceva zahar
Si 10 litri apa, normal.
Topesc zaharu' in ceva apa si las sa se infierbinte binisor, peste 50-60 de grade. Pun florile si lamiile in vasu' de fermentat -la mine vasu' e un butoi de 60 is alte cantitati, normal- si torn solutia de zahar. Las asa fro juma de ora. Porm complectez cu apa rece si adaug starteru'. Si gata momentan. Il pun pe butoi undeva unde prinde citeva ore bune de soare pe zi si amestec in el de 3-4 ori pe zi. Dupa fro 5-6 zile, depinde si de conditii, florile si lamiile incep sa se cam lase. Atunci trag la damigeana de 50 cu grija si las sa termine de fermentat cu dop si furtun in borcanu' cu apa. Daca nu mi-e prea lene, tot atunci caramelizez si oleaca de zahar si-l mai colorez putin de tot.
S-ar putea pune si la sticle si porm la rece, iese oleaca acidulat, da' mie nu-mi place, e slab si dulce. Lasat sa fermenteze pina la capat iese sec si destul de tare, peste 10*, ca te cam ia de cap daca bei repejor mai mult de 2 litri. 
Cind vad c-a terminat de fiert trag de pe drojdie in damigeana curata.
Si gata, porm il beau! Cind incep damigeana il cam trag in bidoane, ca se mai intimpla sa faca floare.
Merge si cu flori uscate, abia se curata mai usor inflorescentele. Io anu' asta am dat-o in bara, am pus la uscat un strat prea gros, n-am avut grija sa le ravasesc si-au mucegait, asa ca acu ii duc doru', n-am facut decit una de 50 si una de 20...


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Si inca ceva, ca n-am cum sa editez... Io cind fac socata curat lamiile cu aparatu' ala de curatat cartofi si morcovi, il stiti voi, si porm le pun la fiert cu oleaca de apa si ceva mai mult zahar. Las sa fierba pina scade bine de tot si porm le pun la borcan. Daca va place, puneti si ceva scortisoara. Se zaharisesc si porm le haliti.

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Sună bine rețeta, eu am făcut anul acesta vreo 20 l de .... oțet de soc.
Am plan cāt din Bucuresti și cānd m-am īntors, era deja plecat pe acetic.

Dacă vrei, īți dau soc uscat și cred ca am și pe la congelator

Salut,
FlorinB


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Nasol... Am patit si io o data, pe la inceputuri, pusesem doar 1 kil de zahar la 10 de apa si am zis sa nu-i pun drojdie, ca poate pleaca si asa. A plecat, da' nasol.   Asa ca d-atunci bag zahar destul si drojdie sa fermenteze relativ repede ca sa n-aiba timp aceticele sa atace.
Multam fain de oferta, da' ajung rar in oras, maxim de doua ori pe luna. Da' vedem, daca eventual te avantajeaza la schimb niste sticle de sticla la 750 poa il pacalesc pe fii-miu cind se intoarce din vacanta sa ti le aduca cu masina si sa ia socu'.   Ca altfel, doar pentru niste soc, nu cred io ca face el pentru mine "efortu'" asta...


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Nasol... Am patit si io o data, pe la inceputuri, pusesem doar 1 kil de zahar la 10 de apa si am zis sa nu-i pun drojdie, ca poate pleaca si asa. A plecat, da' nasol.   Asa ca d-atunci bag zahar destul si drojdie sa fermenteze relativ repede ca sa n-aiba timp aceticele sa atace.
Multam fain de oferta, da' ajung rar in oras, maxim de doua ori pe luna. Da' vedem, daca eventual te avantajeaza la schimb niste sticle de sticla la 750 poa il pacalesc pe fii-miu cind se intoarce din vacanta sa ti le aduca cu masina si sa ia socu'.   Ca altfel, doar pentru niste soc, nu cred io ca face el pentru mine "efortu'" asta...


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Azi am tras īn sticle vinul de soc din ultima damigeană de 20 trasă din damigeana de 50, și zic să vă zic și vouă ce experiență am făcut anu` trecut, poate vă tentează și pe voi.
Am făcut vin de soc după rețeta dată mai sus, două damigene de 50, iar pe la sfīrșit de august- īnceput de septembrie, sau cam așa ceva , am cules fructe de soc bine coapte pe care le-am pus la macerat cu alcool de 65. Să zic că fro 3-4 sute de grame de bobițe și un litru de alcool, pe care le-am lăsat să stea cuminți pīnă prin decembrie. Atunci am pus maceratul, doar alcoolul, nu și bobițele, doar īntr-o damigeană cu vin, că am zis să-mi rămīnă și una cu vin alb, iar după fro 4-5 zile am tras vinul, și cel alb și cel roze, a doua oară de pe drojdie.
După adăugarea maceratului s-a simțit oareșce diferență de gust īntre cel alb și cel roze, albu` era parcă mai fresh, cel roze părea mai sec, poate foarte puțin astringent și cu altă aromă plăcută dar greu de definit īn plus. Așa arată:

socata azi tras sticle vinul soc din ultima trasă din damigeana 50, și zic să vă

83.1KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
   
Oauu ... ce culoare ... si ma gindesc ca si gustul e cum trebuie 

Bravoo Amedeo ... cred ca poti sa zici ca ai inventat o Reteta Noua !

... am citit ca se face dulceatza de fructe de soc ... ma si duc sa-mi iau una !
... ... si mai beau ceai de fructe negre de soc ==> pt ca se poate bea si la munca si aduce cu vinul rosu      ... dar la suc nu m-am gindit 

... si e normal sa fie un pic diferit de alb ... cred ca culoarea vine cu ceva tanini = astringent ... plus ca e sec 

BUNNN = de incercat !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Vin de soc, doar din fructe, se mai face și prin alte părți, al meu e o variantă pentru puturoși.
Și io am auzit de dulceață de soc, din fructe și chiar și din flori, da` nu-s curios să fac, e prea mult de pigulit la bobițe.
Īn schimb anu` ăsta, pe līngă vin, o să īncerc să fac și lichior de soc, două variante, adică una īn care să pun niște zahăr peste fructe, eventual și cīteva flori de soc pentru o aromă mai puternică, și după fro 3-4-5 zile bag alcool, iar cealaltă o să fie un macerat de fructe și flori lăsat să zacă īn alcool fro 2 luni peste care la final o să pun niște miere de albine.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Amedeo ...

... pai vad ca ai idei bune ... sa stii ca suna interesant !

Chiar sunt curios ce da ... lichior de SOC ???

Mie imi place aroma de soc ...
... ca numa de asta intreb pe acasa ... Ai facut suc de soc ?
... ... suc de soc si urzici ??? ... ca spanacul e mult mai jos !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la