Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loca23 23 ani
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 44 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Malt Whisky 45°C - 55°C - 64.5°C Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ieri am facut prima plamadire in noul recipient.
Am avut 8 kg malt whisky peated, 10 kg malt Pilsner si 90 l de apa Azuga.
Apa de la reteaua din orasul meu nu e buna la nimic.


Formulele pentru calculul temperaturilor le gasiti aici:

Raportul apa/malt la primaaditie de apa a fost de 1.7.
Am facut pauza cate 30 min la 45°C si 55°C.
La 64°C am tinut timp de 60 min.

Strecurarea a mers destul de greu. Maltul ar trebui sa-l macin putin mai mare. Astazi am majorat gaurile de la sita morii la 4 mm.
Dupa strecurare am spalat maltulcu 36 l de apa la 70°C.
Strecurarea a mers mult mai bine.
Vazand ca mai este destul de multa apa in maltul ramas si nevrand sa mai fac o noua spalare, am storss maltul in storcatorulmeu cu cos de inox.
Lichidul de dupa zaharificare a avut 20°Brix --> SG = 1.083.
Spalarea a avut 7.8°Brix --> SG = 1.031

In total am colectat 90 l la densitatea 1.058.
La un estimat de alcool de 8% rezulta o eficienta de 40 de alcool pur la 100 kg de malt.
Ma apropii de ce se face in distilariile mari.  =D
   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pai ai scos toate zaharurile din maltul ala. 90 de litri cu densitatea 1.058 inseamna 90 litri x 140 g/l zaharuri = 12600 g zaharuri din 18 kg malt. Inseamna fix 70%. Bun, foarte bun procent de extractie. Conteaza mult si maltul sa fie selectionat, bogat in amidon.
Ai vazut ca tot a fost nevoie sa storci?

Cum s-a mentinut temperatura in pauza de zaharificare?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da. Cand am vazut cat lichid pot sa mai storc din malt, m-am gandit la ce spuneai tu referitor la asta. As mai fi vrut sa fac o a doua spalare, dar nu aveam unde sa pastrez lichidul pana la urmatoarea plamadire.
Stoarcerea in sine a fost foarte usoara. La o presa si cu cosul cu gauri de 0.5 mm a fost floare la ureche.

Temperatura a scazut cu jumatate de grad in 20 min.
Rezistentele si-au facut si ele treaba. La adagaurea apei pentru zaharificare am calculat gresit si am avut doar 62°C. Am pornit rezistentele si in 10 min a ajuns la 64.5°C.
La final de zaharificare temperatura era de 64°C.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da , super treaba .
acum sa zic ce am comentat cu @samogon fata de o plamadire si o stoarcere in vasul aici de fata ,sau intr-o cisterna de inox de 1000 l (hop si eu ca rusul tot cu ceva mai balsoi decat spuneti voi  ).
salut inca odata  ideea cu incalzirea vasului si acum propun si eu o idee de presare in vas .

trebuie facut un capac ranforsat ,care sa incapa in oala cu o toleranta de 2-3 mm , principiul presei de struguri , insa nu actionat de surub cu filet , efectiv sa folosim un cric de 2 tone care este micut din constructie (cat o sticla de plastic de 1/2 l) asezat pe capac ,apoi o tija masurata pana in tavan fixata pe cric .

la cazanul tau e super de ajutor fundul ala care colecteaza si aduce la gura robinetului si ultima picatura de must .
problema ara fi fortele care se dezvolta acolo si ranforsarea fundului sau a sitei pe care se preseaza .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
aha mi-am adus aminte    !
un cumatru al meu care a participat la discutie ,a spus ca o asemenea instalatie ar putea impinge in sus tavanul decat presa plamada !

asa ca am schimbat ideea din mers si am zis ca e bine de facut o presa cu presare continua , gen masina de stors rosii pentru suc . daca ar functiona sistemul ar fi cea mai eficienta varianta de stoarcere . incarcarea se face pe deasupra  continuu ca la masina de carne si invartirea se poate face cu un motor .
sunt si de cumparat asemenea prese insa sunt scumpe .

voi face un test cu masina de rosii , incerc sa sa storc un amestec de apa cu malai in raport de 3/1 sa vad daca functioneaza ,apoi voi face o asemenea presa mai mare cu care sa pot presa , plamezi ,struguri ,fructe ,etc .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

ia uitati si o minunatie de care va zic !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

upload a gif


greenshot


how to use print screen

@constantin    , ce spui , il pui pe "nea taticu" la treaba ?

am gasit si un site cu snecuri de inox de vanzare :


voi suna maine sa vedem ce si cum .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cred ca muncesti si la presa continua de te gasesc dracii. Inchipuie-ti cate galeti scoti din cisterna sa pui in presa si asta o faci de doua ori la fiecare plamadire. Iar daca ai faine de porumb ce faci cu ea? Ca la presa nu merge. Tot cazanul pe baie de ulei e seful. Dar si asa, tot ai nevoie de agitator. Bine, pentru voi care aveti ateliere, garaje si toate sculele e simplu de facut. Eu m-am convins ca agitatorul este necesar chiar si la cazanul pe baie de ulei. De ieri pana azi am evacuat de 3 ori borhotul si de fiecare data era beton. S-a ars putin pe fund dar asta e, mergem inainte.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
pai am zis , voi face o proba sa vad daca pot presa amestec de malai cu apa in masina de suc de rosii .

de muncit muncesti la orice presare ce sa-i faci , insa cu presa continua cred ca este cel mai usor .
poate varianta cea mai buna este cea cu cricul insa trebuie facute teste .

poate mai da cineva o idee ! vad ca sunt intre 30-50 de vizitatori pe zi , oare nu mai are nimeni vreo idee ?
sau toata lumea vrea mura in gura ?  


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cu masina aia am incercat si eu si nu a mers.
Trebuie o sita cu gauri mai mici si un alt opritor in capatul de iesire. Trebuie ceva care sa tina malaiul mai mult timp si in presiune mai mare.

Cea mai buna solutie este o centrifuga. Aia poate sa scoata si ultima picatura de zeama din orice.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Propun alta varianta mai simpla:o presa normala de struguri dar de volum mai mare 60-80l in care pui un tifon.Bagi borhotul in teasc si l storci de ramane uscat.Pe la tara marea majoritate au teasc....si nu e batae de cap si complicatii.

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
frate marius , am stors eu cu presa de mi-au iesit ochii nu alta .
dureaza mult al naibii si merge greu de tot .
cea mai nasoala treaba este ca tot trebuie desfacut surubul ala scos de acolo si iar refilat  .
nasol de tot !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Cu masina aia am incercat si eu si nu a mers.
Trebuie o sita cu gauri mai mici si un alt opritor in capatul de iesire. Trebuie ceva care sa tina malaiul mai mult timp si in presiune mai mare.

Cea mai buna solutie este o centrifuga. Aia poate sa scoata si ultima picatura de zeama din orice.

are soacra-mea o masina albalux veche cu uscator prin centrifugare , insa mi se pare  cam mica cuva aia , dar merita facuta o incercare . cred ca trebuie pus un tifon in cuva ,turnata plamada ,legat la gura si apoi dat drumul la stoarcere .

@iunicule ,am vazut ca te pricepi la masini care se foloseau in armata , o centifuga din aia mare de storceau cersafurile se gaseste pe undeva?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Heeeei!!
Hai sa incercam sa pastram putina ordine pe aici!
Postati in topicuri dedicate fiecare discutie!
In curand nu se va mai intelege nimic din subiectele deschise.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la