SineNomine
100%
 Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1358
|
|
Astazi am mai facut o tura care a mers mai bine din punct de vedere al constantei de distilare. Am avut in cazan 34.7 l low wine la 29%vol. Ora 12:50 am pornit rezistenta la maxim, 4500W. Temperatura in cazan era 24°C. Ora 13:30 am redus puterea la 1400W. Temperatura in cazan 84°C, cu 2°C mai jos de punctul de fierbere. Ora 13:35 a inceput refluxul. Debitul de apa in deflegmator era la maxim, pe condensatorul final foarte mic. Deflegmatorul imi asigura reflux total la o putere a rezistentei de 1400W. Ora 14:00 reduc debitul din deflegmator si incep colectarea fruntilor, puterea 1400W. Temperatura de iesire a apei din deflegmator - 69°C Ora 14:50 separat fruntea, 330 ml la 95%vol. Incep colectarea capetelor. Ora 15:09 Separ capetele. Tot 330 ml la 94.5%. Incep colectarea inimii. Ora 15:40 colectez cate 1 l la fiecare 25 min. Puterea 2500W, temperatura de iesire a apei din deflegmator - intre 53.2 si 53.8°C. Temperatura aburului 77.8°C. Pana la ora 17:25 am colectat 5 l la 94.5%vol. Aici incepuse sa scada debitul distilatului asa ca am redus putin debitul de apa de la deflegmator. Temperatura aburului a sarit imediat la 78°C . Am mai colectat 1 litru la 94%vol si am marit puterea la 2600W si am mai micsorat foarte putin debitul de racire al deflegmatorului. Temperatura aburului a sarit la 80.2°C, distilatul 90%vol, temperatura de iesire a apei din deflegmator - 56°C. Am mai colectat asa inca 2.6 l. Pe la 85% vol in papagal, am inceput sa fac probe de tulburare. Am colectat cate 10 ml de alcool pe care l-am diluat la jumatate cu apa distilata. La 82% vol in papagal a inceput sa se tulbure. Am oprit colectarea inimii si am colectat in continuare cozile. In total am avut: - frunte - 0.33 l la 95%vol - cap - 0.33 l la 94.5%vol - inima - 8.6 l la 92.4%vol - cozi - 2 l la 25%vol.
Ar mai fi trebuit sa mai colectez cozi, dar nu am mai avut rabdare. Oricum nu mai era mare lucru in cazan. Partea proasta este ca am pierdut ceva alcool pentru ca am observat prea tarziu ca imi scapa abur la imbinarea dintre cazan si coloana. Imi mirosea mie a alcool, dar nu stiam pe unde scapa. Nu mi-am dat seama pana nu am marit puterea, aproape de terminarea inimii, cand a inceput sa bolboroseasca pe acolo.
La distilarea asta sunt foarte multumit ca am avut o evolutie constanta a tuturor parametrilor: temperatura apei din deflegmator, temperatura aburului (cea mai mare parte a distilarii s-a mentinut constant la 77.8°C) si taria distilatului.
Ca procente din totalul de alcool, fractiunile au fost: - frunte - 3% - cap - 3% - inima - 80% - cozi - nu am mai calculat... 
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|