Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sabina la Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Bucuresti
cauta Barbat
22 - 60 ani
Bauturi / Handmade / Uscator malt. Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Salutare tuturor!
Vreau sa imi fac un uscator de malt, pana acum am cumparat un termostat electronic, un ventilator si un traf de 12V cu tensiune reglabila.

Am planul facut (dimensiuni, sistem etc) problema este ca as fi vrut sa il fac din PAL melaminat dar am citit ca ar contine destul de multe substante toxice printre care si formaldehida.

Aveti idee daca aceste substante sunt volatile la 40C?

Daca totusi nu recomandati PAL ce alt material imi recomandati?

P.S As vrea ca uscatorul la final sa fie cat de cat frumusel pentru ca o sa il tin in casa (eu stau la apartament )


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Lemnul este foarte frumos si aspectuos. Poti sa incerci si placajul multistrat.
Placi composite de aluminiu (dibond, alucobond etc), placi polietilena, polipropilena.

Astea din urma poti sa le plachezi ulterior cu ce vrei tu ca sa dea bine in locul unde vei pune uscatorul.

P.S. Scuze, in ultimul perioada nu prea am avut timp sa vorbesc la telefon.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Multam de raspuns.

Pai la ce minunatii faci, te cred ca nu ai timp de raspuns la telefon

Am mai studiat problema si se pare ca standardele noi de fabricatie ii obliga sa aiba un continut scazut de formaldehida.

Deasemenea se pare ca acesta se evapora intr-un timp destul de scurt, iar daca este si laminat emisia de gaze este foarte scazuta.

Dupa ce il termin o sa il tin pornit setat undeva pe la 70 de grade ( daca ajunge la aceasta temp ) vreo 2 zile.


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@George R , palul melaminat , are acea melamina de pvc care este foarte rezistenta la caldura .
daca pui o tigara aprinsa (va trebui sa te apuci iar de fumat) pe folie se ingalbeneste de la caldura jarului insa dupa ce o iei de acolo se sterge galbeneala  .
binenteles ,discutam de un pal melaminat egger sau kronospan .
deci la caldura este foarte rezistent , insa este cam slab in consistenta .
eu ti-as recomanda panou de tego , este un placaj multistrat (asa cum spune sine) laminat la exterior ,lucios ,de culoare maro , foarte rezistent si la acelasi pret cu palul . daca culoarea nu se incadreaza in peisaj poti sa o vopsesti sau lipesti tapet .
ce , credeti ca nu ma pricep chiar la nimic ?     

p.s : nu ai uitat nimic ?
George R a scris:

....Am planul facut (dimensiuni, sistem etc)........
crezi ca nu avem timp sa ne uitam si noi peste planurile alea ? 

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Planul... pai daca ma gandesc bine nu e vorba decat de niste schite sumare, nu prea le am cu desenul.

Uscatorul va fi vertical, o sa construiesc din PAL cel mai probabil un cabinet 60X60 cm cu inaltimea de 1m
In care voi pune mai multe rame cu plasa  de tantari, sursa de caldura vor fi 4 becuri de 100w si sunt pozitionate
pe fundul  uscatorului.
Pe capac am un ventilator de 140mm conectat la un traf de 12 volti cu tensiunea
variabila intre 3 si 12 (regland tensiunea schimb de fapt viteza).

Temperatura din cabinet este reglata de un termostat electronic cu  o singura sonda (am optat pentru unul electronic
acestea fiind mult mai precise decat cele mecanice iar diferenta de pret e mica).

Ventilatorul si becurile vor fi pe acelasi circuit astfel cand se ajunge la temperatura setata se opresc amandoua. Cred ca
in felul acesta va si mai eficient termodinamic (daca as lasa ventilatorul pornit tot timpul ar disipa prea multa caldura).
Voi face mai multe teste si daca mi se pare ca nu circula aerul suficient incat sa scoata umezeala din incinta pun ventilatorul pe circuit separat sa mearga tot timpul.

Imi cer scuze daca scriu haotic dar acum sunt pe mobil si e mai greu cu tastatul.
Cand va fi gata pun niste poze cu el, probabil dupa paste.


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E posibil ca acolo unde sunt becurile, caldura sa fie prea mare si sa prajeasca putin maltul pus la uscat. Ma refer la cel mai de jos strat de malt care este deasupra becurilor. Deci poate nu e cea mai buna idee dar destul de simpla si necostisitoare. Poate ar fi mai bine sa pui o aeroterma cu ventilator in lateral jos iar aerul cald sa iasa prin partea opusa sus si temperatura sa fie reglata cu termostatul. Principiul este asemanator cu cel de racire la calculator.

Cred ca ai putea sa pui vreo 5-6 tavi in cutie iar pe un metru patrat poti pune in jur de 2 kg malt.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Nu e mai simplu sa astepti vara, pui orzul la incoltit,il usuci ca e caldura destula si gratis si il tii in sac cat timp vreii....fara bataie de cap.In vara imi fac vre o 2 saci de malt il tin in sac si apoi imi prajesc atat cat folosesc.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

marius 45 a scris:

Nu e mai simplu sa astepti vara, pui orzul la incoltit,il usuci ca e caldura destula si gratis si il tii in sac cat timp vreii....fara bataie de cap.In vara imi fac vre o 2 saci de malt il tin in sac si apoi imi prajesc atat cat folosesc.

da ,asta ar fi cea mai ieftina varianta de uscare ,daca ai loc la dispozitie ,insa dupa ce georgeR a venit cu aceasta idee mi-am dat seama ca pe mine m-ar avantaja un dispozitiv de acesta in camera de fermentatie unde am folosit o aeroterma cu care am mentinut temperatura la 20 *C si daca aceasta aeroterma ar fi si sursa de uscare a maltului as impusca doi iepuri dintr-o lovitura .    .

asa ca am stat si am rumegat-o putin cu "samogon"  ,pana am ajuns aproape de cearta  ,fiecare ca parerea lui e mai buna . , pana la urma am facut un mic pareu , postam fiecare varianta lui de uscator si vedem impreuna care ar fi varianta cea mai buna  .

varianta mea pleaca de la principiul acesta :


upload pic

sursa de ventilare si cea de caldura trebuie sa fie in spate sau pe una din cele 2 laterale ale uscatorului ,asa incat curentul incalzit sa circule printre tavile cu grane incoltite .

varianta cu incalzirea sau suflarea aerului de sus sau de jos nu este buna dupa parea mea pentru ca nu va avea un randament maxim . inchipuiti-va ca acele tavi cu grane nu vvor permite ca aerul incalzit sa circule uniform in uscator , ba din contra vor obtura de la prima spre ultima tava circulatia aerului .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
voi spune si cum as construi acest uscator si ce materiale voi folosi .
am testat acest principiu de incalzire acum 10 ani cu un incubator pentru oua , la care principiul de functionare ar fi cam la fel cu al uscatorului . o rezistenta incalzeste interiorul pana la 38*C iar un ventilator circula aerul astfel incat temperatura si umiditatea sa fie constante si echilibrate in tot spatiul .
singura diferenta a incubatorului fata de uscator ar fi ca in incubator trebuie facuta si pastrata o umiditate de 70% prin adaugare de apa iar aici trebuie eliminata umiditatea .

am facut comparatia aceasta cu incubatorul pentru ca ,atunci cand l-am confectionat acum 10 ani ,i-am pus sursa de caldura si ventilatorul la baza astfel incat aerul cald trebuia sa urce de jos in sus prin sitele de oua , insa am constatat ca puii nu ieseau decat pe sita de jos si pe sita urmatoare iar pe sitele 3,4,5,6,7 ieseau de la 10 pana la 0 pui din 150 oua pe sita .

dupa ce am vizitat o statie de incubatie profesionala am vazut cum erau facute incubatoarele respective . practic au forma de cub cu laturile egale ,iar sursa de caldura si ventilatie este din spate cu un ventilator care are palele aproape cat suprafata din spatele cutiei ,astfel incat cu o turatie minima sa ventileze si sa recircule aerul la toate ouale la fel .
dupa ce am facut aceasta modificare la cutia mea am avut 75-80% oua incubate ceia ce este foarte bine .

acum sa nu fiu inteles gresit , la uscator va merge si cu o sursa de aer de jos in sus insa nu se vor usca boabele la fel pe toate sitele si vor trebui schimbate intre ele cele de sus cu cele de jos pana ce uscarea va fi completa , insa daca sursa de caldura si ventilatie va fi din lateral sau din spate uscarea va fi la fel si in acelasi timp de expunere pe toate tavile .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
ideea este ca palele ventilatorului sa fie cat mai apropiate de dimensiunea peretelui din spate al uscatorului , deci trebuie unul destul de marisor asa ca m-am gandit la :

-o termocupla de masina (ventilator situat in spatele radiatorului masinii  care porneste atunci cand apa din radiator este mai calda de 90*C ) acestea se gasesc second hand la parcurile de dezmembrari , ajung la dimensiuni destul de mari ,sunt alimentate la 12V si nu sunt scumpe .

-un ventilator de la o sursa de aer conditionat sau incalzitor care s-ar gasi tot la un service de reparatii aparate frigorifice si care arata cam asa :


adult image sharing

vedere din spate ;


photo hosting

vedere fata , se vede si rezistenta inauntru , aceasta este o sursa de incalzire de 9kw  care o am pe aici si de la care i-as pute folosi ventilatorul ,insa caut unul mai mare ,acesta are numai 30 cm in diametru .

la cele 2 variante de mai sus se poate monta orice rezistenta din comert care sa fie dispusa intre ventilator si spatiul care trebuie incalzit si binenteles trebuie montat si un termostat care sa inchida rezistenta la 40*C.

-o alta varianta ar mai putea fi si o aeroterma de camera de 2 kw care are ventilator ,rezistenta ,termostat si costa numai 50 ron insa la aceasta sursa i-ar trebui facuta o amplificare ca o trompeta cu niste lamele dirijoare astfel incat aerul de la sursa mica sa ajunga in uscator pe o gura mai mare dar sa fie si echilibrat (astept opinii cum poate fi realizat ).

cutia uscatorului poate fi confectionata din pal melaminat ,scandura , placaj ,mdf ,etc . palul este cel mai ieftin si cel mai la indemana . se poate folosi si un dulap care nu mai este in prag cu moda  ,iar sitele asa cum a spus george r din plasa insecte pe rame de aluminiu

desigur cred ca mai sunt o gramada de variante ,de aceea va rog sa va dati cu parerea si cu idei noi .
multumim !     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pazucu, mai in gluma mai in serios, nu as fi in stare sa ma cert cu tine vreodata. Am recunoscut si la telefon ca am gresit in discutia aceea. Nu sunt incapatanat, cand gresesc recunosc si am calitatea de a ma razgandi... ca stii cum imi place mie sa zic... "numai boul e consecvent"

Si nu pentru ca am discutat asta si cu Sinenomine care a fost de aceeasi parere cu tine, ci pentru ca trebuie sa judecam rational, nu? nu e loc de orgoliu. Principiul tau este evident mai eficient, insa rationamentul meu a plecat de la ideea de a simplifica cat mai mult lucrurile. M-am gandit ca e mai usor de pus un ventilator mic decat unul mare. Ca orice om are un ventilator mic in casa, fie de la calculator sau din alte surse. Eu iti zic de la inceput ca nu ma bag in aceasta divergenta. As prefera mai bine sa las la incoltit cum ai pus tu secara, intinsa pe ciment. Spatiu sa fie ca in rest lucreaza soarele. Cand vine ploaia, atat ca trebuie sa avem la indemana o folie sa acoperim repde. Nu cred ca e mare lucru. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
interesanta discutia ...

... inclin si eu sa-i dau dreptate lui Pazucu ... nu de alta , dar experientza cu incubatorul e ... EDIFICATOARE !

... DAR EU AS MERGE PE ... VARIANTA ... MASINA DE USCAT RUFE ... AM PUS PE AICI PE UNDEVA UN LINK DE PE YOUTUBE ... asta ar avea si productivitate ... si ar fi usor de reglat temperatura = care ar fi UNIFORMA

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Plecand de la schita pusa de pazucu, eu as pune in loc de un ventilator mare mai multe ventilatoare mici care sa ventileze fiecare una, doua sau mai multe polite, in functie de marimea palelor.
Ce as vrea sa subliniez este ca nu este nevoie de un debit de aer foarte mare ci de un control bun al temperaturii. Curentul de aer este necesar pentru a indeparta din zona de uscare vaporii de apa care ies din malt.
Pentru ca termostatul sa nu lucreze continuu si pentru ca rezistenta de incalzire sa nu lucreze prea des in regim inchis-deshis, ar trebui si un controler de putere pus pe rezistenta.
Un astfel de controler poate fi recuperat de la un aspirator. Trebuie doar verificat ca puterea aspiratorului sa fi fost mai mare sau egala cu puterea rezistentei(lor).


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot :
varianta cu uscatorul de rufe e interesanta , dar cate kg de malt poti pune la uscat in ea?
la spalat pui 5 kg si dupa spalare si stoarcere poti spune ca vor fi 8-10 kg ,deci max. 10 kg ca altfel omori masina .
intr-un uscator daca asiguri 10 mp poti usca cam 30 kg odata . eu am intins 15 kg boabe pe 6 mp , insa grosimea a fost de 1-2cm , daca in uscator asiguri o tmperatura si o ventilatie buna poti pune un strat mai gros .


image hosting free


upload imagem

secara incoltita ,pusa la uscat pe o placa de beton .
betonul este un foarte bun absorbant ca o sugativa ,iar cand am pus secara umeda si care deja era incoltita cam tare prin transferul de apa din secara in beton rapid s-a inhibat imediat incoltirea  si e adevarat ,mocca ,asta daca dispui de un spatiu ca acesta .

@sinenomine  , sunt bune si mai multe ventilatoare , sunt mai usor de gasit , pe de alta parte aerotermele astea de care zic  au controler cred , adica puterea rezistentei poate fi reglata . eu am una care la maxim frige daca tii mana in fata si daca reduci la min . scoate cam 35-40*C .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Samogon a scris:

Pazucu, mai in gluma mai in serios, nu as fi in stare sa ma cert cu tine vreodata. Am recunoscut si la telefon ca am gresit in discutia aceea. Nu sunt incapatanat, cand gresesc recunosc si am calitatea de a ma razgandi... ca stii cum imi place mie sa zic... "numai boul e consecvent"

Si nu pentru ca am discutat asta si cu Sinenomine care a fost de aceeasi parere cu tine, ci pentru ca trebuie sa judecam rational, nu? nu e loc de orgoliu. Principiul tau este evident mai eficient, insa rationamentul meu a plecat de la ideea de a simplifica cat mai mult lucrurile. M-am gandit ca e mai usor de pus un ventilator mic decat unul mare. Ca orice om are un ventilator mic in casa, fie de la calculator sau din alte surse. Eu iti zic de la inceput ca nu ma bag in aceasta divergenta. As prefera mai bine sa las la incoltit cum ai pus tu secara, intinsa pe ciment. Spatiu sa fie ca in rest lucreaza soarele. Cand vine ploaia, atat ca trebuie sa avem la indemana o folie sa acoperim repde. Nu cred ca e mare lucru. 

   
discutiile in contradictoriu aduc solutii constructive = sunt bune    , desigur punctul tau de vedere este esential : cu ce costuri facem un bricolaj de acest fel ? sau , sa folosim cat mai multe materiale care deja le avem prin casa !
daca ai spatiu  , uscarea la soare este mocca ,asta este cel mai simplu si ieftin ,insa daca cineva foloseste un uscator care sa incalzeasca si o camera iarna cred ca merita construit .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Am studiat mai multe tipuri de deshidratoare din comert, iar varianta cea mai buna se pare ca e cea in care sursa de caldura este in lateral iar curentul de aer circula paralel cu tavile.

Acum problema mea este ca am cumparat deja un ventilator de 14 cm diametru asa ca deocamdata voi incerca sa modific schema unpic.
O sa postez un desen cu ce am de gand.


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 10 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Cam asa voi incerca sa il fac, iar daca nu sunt multumit voi pune mai multe ventilatoare pe lateral.

Desi sunt 90% sigur ca nu va fi nevoie. Voi ce ziceti?

uscator malt. cam asa voi incerca fac, iar daca sunt multumit voi pune mai multe sunt 90% sigur

26.4KB


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
eu zic ca ,uscarea va fi mai rapida in fata ventilatorului si mai lenta unde nu se ventileaza bine .
dar cum am spus mai sus ,se mai schimba tavile intre ele ,asa cum schimba gospodinele tavile cu placinte in cuptor .
daca vei considera ca dureaza mult timp si este o manopera in plus vei mai pune ventilatoare asa cum zici !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Ok baieti, am reusit sa termin "minunea" de uscator de malt.

Daca ma miscam mai lent mai aveau un pic si terminau autostrada Ploiesti Brasov  Dar am avut  mult de lucru in ultimul timp iar la romani hobby-ul e pe ultimul loc din pacate.

Dupa ce am terminat cutia, ramele, inchidere usa etc. am cumparat un termostat de pe net, pe care nu am avut timp sa il montez vreme de 6 luni si ... surpriza cand l-am montat nu functiona in parametri...

Eu nu stau bine cu tehnica si recunosc ca becurile, ventilatorul si termostatul mi le-a montat "Tovarasu Andy" ingineru' de serviciu (cu ocazia asta ii multumesc oficial pentru tot ajutorul ) Culmea a facut ca termostatul functiona cam o ora dupa care "tacanea" dar nu cupla, deci curent din parti.

I-am sunat pe baieti de unde l-am cumparat si m-au linistit "-E parte componenta domnule iar garantia este de 6 luni"   

Dar cum minunile exista au fost mai mult decat binevoitori si mi-au schimbat termostatul GRATUIT au platit inclusiv transportul.

L-am montat si merge perfect. Pentru inceput am facut un test cu 2 kg de orz pe care l-am pus la inmuiat/incoltit dupa metoda lui Samogon (in sac ). Totul a decurs perfect cand a terminat germinarea l-am bagat in uscator pentru aprox. 48 de ore din care primele 24 de ore la 42 C SI ultimile la 45 C.

Dupa ce l-am uscat l-am bagat la cuptor pe cea mai mica temperatura care o pot seta la el si a stat cu temometrul in el 2h si 45 min la 100/115 C.

Inca nu i-am facut teste sa vad cum "merge" dar la gust seamana foarte bine cu Pale Ale-ul cumparat de la Laurentiu.

Mai jos am pus cateva poze pe care le-am facut jucariei.

P.S Uscatorul poate fi folosit cu brio la uscatul legumelor/fuctelor am facut niste mere cu scortisoara fantastice in el, deci daca vreti sa va "mintiti" singuri ca merita investitia pueti si asta in calcul.


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bravo! Simplu si eficient.
Astept poze cu maltul macinat. Sunt curios cat de friabil este.
Felicitari!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Am macinat 1 kg din maltul facut la o moara de uruiala ( a iesit cam fin ) dar eram curios ce randament ar avea.

Am fost dezamagit sa vad dupa macinare ca defapt maltul nu are nici o treaba cu Pal Ale-ul este mult mai inchis la culoare ( caramel ) totusi am vrut sa fac un test de randament.

La 1 kg de malt am adaugat 3 litri de apa am tinut la 45 C 30 de min la 55 C 30 de min si la 65 C cam 40 de min
proba pe care am luat-o am racit-o pana la 30 C si avea 1080 densitatea .

Teoretic daca extrageam 2.5 litri din plamada si ar fi fermentat perfect as fi avut 2.5 litri de vin cu 10.5 ABV, practic insa nu mi-am batut capul  am aruncat  toata treaba.

Am pus la incoltit 10 kg de orz dupa aceeasi metoda iar dupa 4 zile acrospira era in medie cam 75% din lungimea bobului. L-am pus la uscat la 42 C pentru 12 ore urmand sa cresc temp la 45.
Problema e ca dupa 12 ore maltul era inca ud , am crescut temperatura la 45 C si dupa inca 60 de ore ( da ati citit bine 60 de ore) maltul era ud in mijlocul sitelor.

Am tras mai multe concluzii.

1. Capacitatea optima a uscatorului este cam de 5 kg de malt ( ud ar insemna vreo 8)
2. Desi a germinat f bine, orzul a fost prea hidratat ( l-am cantarit inainte de uscare si avea 18 kg) din ce am citit el avea cam 10 % umiditate initial si ar fi trebuit sa ii cresc umiditatea pana la 40%-45%. Al meu a ajuns pe la 80% 
3. Nu am respectat proiectul initial si in lateralul uscatorului in loc sa fac 3 gauri mari am facut 5 foarte mici, presupun ca umezeala nu este evacuata suficient de repede.

P.S Noroc cu baietelul meu de 4 ani care m-a trezit la realitate ( Mie nu mi se parea ca maltul e foarte inchis la culoare ) -"Tati, ce faci acolo? Cafea?
     


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pentru un densimetru calibrat la 20°C, ai avea 1.083, ceea ce este foarte bine pentru proportia asta de apa/malt.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... cred ca la uscatorul de maltz ... niste "contacte bimetalice" ar fi f.f.utile

... sunt normal inchise --- si normal deschise ... si la mai multe temperaturi de lucru -din 5C in 5C ... chiar daca precizia e de +/_ 3C ... e ok !

... si la plamadit se poate folosii ...

... si la distilat ... etc.

... si la pretul asta chira ca se merita !

 

p.s.
utilizarile sunt multiple 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am mutat mesajele despre cumpararea maltului aici:


Nu mai postati despre asta pe acest topic.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
proffranc111
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 7
salut. de 4 zile am niste orzoaica pusa la germinat si incoltiti. si ma bateam cu capul de pereti cum dracu sa fac sa sa usuc maltul. mi am aadu aminte ca am prin casa niste incubatoare de oua. unul deja a intrat in revizie; dezinfectat cu spirt, reglat pe 39 de grade si cred ca in 2 zile bag maltul la uscat

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Salut , stai la bloc?
Cat malt ai , asa de curiozitate ?
Sau , cat malt iti incape in incubatorul ala ?
Daca dispui de o suprafata plana de preferat betonata , intinde maltulpe pe ea .
Ideal ar fi ca stratul sa aiba 3-5 randuri de boabe suprapuse , astfel nu trebuie intors , daca depaseste grosimea asta atunci trebuie intors macar o data pe zi .
Ca idee ar trebui cam 1m2 pentru 1kg malt la grosimea ideeala .
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Mai bine il lasa mai gros si il intoarce de cateva ori pe zi. Neintors am observat ca se incurca radacinile alea intre ele si sunt mai greu de separat dupa uscare.

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Neavīnd nici o suprafață betonată plană destul de mare, io-l īntindeam la soare īn strat subțire pe niște cearșafuri mai vechi, īl īntorceam/răscoleam de fro două ori pe zi și-l mutam mai la umbră dacă era prea īncins, iar seara īl strīngeam cu tot cu cearșaf și-l băgam īn casă ca să nu tragă umezală peste noapte. Īl frecam īntre palme ca să rup cīt puteam din rădăcini și cīnd era uscat bine și adia și oleacă de vīnt, īl vīnturam, ca să-l separ de rădăcinile rupte. Sau īl ventilam că nu bătea mereu vīntu` și foloseam un ventilator mai puternic...

pus acum 5 ani
   
proffranc111
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 7
salutare. nu merge treaba cu incubatorul. am un cleo de 60 de oua. da stau la bloc iar ca sa usuc pe calorifere e un chin. am recurs la uscarea in cuptor la foc mic in 3 tavi. la mine este prima incercare de obtinere a maltului. sper sa nu dau chix

pus acum 5 ani
   
proffranc111
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 7
am inceput vu 2 kg de orzoica pusa la inmuiat, germinat si apoi uscat. mai am 2 kg puse la inmuiat. eu merg pe reteta 3 ori a cate 2 ore de stat orzoaica in apa si apoi 3 a cate 8 ore de stat fara apa. in ultima faza pun niste betadina ca sa scap de un eventual mucegai

pus acum 5 ani
   
proffranc111
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 7
la prima incercare am avut un randament de peste 80 la suta germinare. in incubator a stat cam 36 de ore si am avut impresia ca au apaarut niste mirosuri cam ciudate. de asta am recurs la uscarea in cuptor. mentionez ca merg pe cuptor cu gaz, model mai vechi de nu poti sa controlezi temperatura

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu am pus odata 10 kg grau incoltit la uscat pe balcon. Nu mai tin minte exact cat a stat dar parca o saptamana. Era primavara prin aprilie-mai. Bobul trebuie sa se sfarame cand il zdrobesti, nu sa se turteasca, atunci e uscat.

Cred ca ai putea sa pui la uscat si intr-o camera, pe o folie de-aia mare care se pune cand zugravesti ca sa nu murdareasca parchetul. Ma gandeam sa incerc si eu o chestie de-asta dar eu prefer sa sar etapele daca se poate. Uscarea pentru mine e inutila atata timp cat merge si macinare umeda.

Mai nou, mi-am luat mixer de-ala vertical de 1000 de vati. Pun granele incoltite in oala cu apa ca pentru plamadire si pornesc mixerul la turatie maxima. Dureaza cam un minut pana face pasta 2 kg de malt. Am observat ca secara e mai moale, merge mai usor la macinarea umeda. Nu stiu daca merge si cu unul de putere mai mica. Eu am de 1000 de vati si vreo 25000 rpm. Daca incercati, faceti cu pauze lungi sa nu se arda.

Nu mai dau prin masina de tocat carne ca m-am saturat. Am devenit si eu comod. Nu ma deranjeaza ca trebuie sa invart la manivela cat ma enerveaza ca mereu trebuie sa imping maltul in melc ca nu se duce si se invarte in gol. Cand intra prea mult si merge greu, cand merge in gol.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la