Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... Pazucu ...
... azi am dat o fuga pina la ... magazinul rusilor-ucrainieni-sau evrei ... oricum din EST ... si dacatot am fost acolo am studiat si problema cu ... berea de casa ... asta nu e CVAS ... sau KVAS ?
... si Kvasu_ul e negru ca berea si face spuma ... si e usor carbonatat = sticla e de plastic si e tare
... am mai luat odata ... dar nu m-a impresionat ... apoi am citit ce e cu ... Kvas_ul asta si ... acum am schimbat marca sa vedem daca asta seamana cu ce zice ... cartea
... oricum am gasit esentza de ... Kvas = un borcan cu...un fel de melasa ... cam 1L si cica ies20L de ... Kvas
... trebuie sa iau unul ... e 3-4 $ ... merita testul
NU E CVAS Cvasul este o bautura racoritoare, usor acrisoara, preparata din fructe fermentate sau din paine, apa si malt. La ce este bun? E o bautura racoritoare, asa cum am spus. Se poate prepara cu usurinta in casa si inlocuieste cu succes bauturile carbogazoase din comert. Mie imi place cvasul de lamaie sau de grapefruit. E usor de preparat. Ai nevoie de 3 l de apa, 300 grame de zahar, 3 lamai (sau 2 grape), 3 grame de drojdie. Pui apa la fiert iar cand apa fiebe, adaugi zaharul si amesteci bine, sa se topeasca. Apoi se adauga lamaile taiate felii subtiri sau fasiute mici (ai grija sa le speli inainte). Amesteca bine si i-a oala de pe foc Dupa ce s-a racit compozitia, se adauga drojdia dizolvata in putin suc. Oala se acopera cu capac si se lasa sa stea 12 ore, dupa care se pune in sticle (nu in pet-uri). In fiecare sticla adauga 2-3 stafide pentru a grabi fermentarea bauturii. Sticlele se pun la rece. Cvasul e gata cam intr-o saptamana. Ai grija sa nu agiti sticlele inainte de a consuma bautura, pentru ca ea se va tulbura.
ZZZZZZZZZZZZZ SAU Buna seara din cate bine stiu ca sint aproape de rusi cvasul este o bautura racoritoar utilizata la rusi, are gustul acrisor. Da se poate prepara si in casadin apa, paine, malt si fermentarea unor anumite fructe.250 g paine, 4 linguri malt, intre 4 si 5 linguri de miere de albine, sucul fermentat de la o lamaie si 4 litri de apa, apa clocotita se toarna peste paine, se lasa la racit apoi se adauga peste maltul, sucul de lamaie si mierea, amestecul obtinut se lasa 48 ore apoi se strecoara s se pune in sticle la rece.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
CRED CA VORBIM DE BRAGA
BRAGA
Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai. Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate. După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea. Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă, amestecând continuu, pentru o bună uniformizare. Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească. Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata. Aceleaşi turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puţină (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguţe, ca să nu se înfunde ieşirea. În Moldova, braga se prepară din 2 kg tărâţe de grâu, care se amestecă cu 1 kg mălai, până se obţine un aluat. Toate acestea se amestecă pe lopata de la cuptor şi apoi se pune la foc. După ce se coace, se scoate din cuptor şi se pune la dospit într-un butoi de lemn. Se frământă, se adaugă apă, drojdie şi se lasă apoi timp de 4-5 zile. După ce se scoate din butoi, se strecoară (să nu aibă crupe) şi se pune într-o cană de lut sau de sticlă, în care se adaugă zahăr. Datorită simplităţii preparării, în limba română a intrat expresia “ieftin ca braga” Braga este o băutură care conţine vitamina A şi patru tipuri de vitamina B , precum vitaminele C şi E. În timpul fermentaţiei, in braga se produce acid lactic ,un tip de acid rar intalnit în produsele alimentare care ajută digestia şi este de asemenea, recomandat pentru proprietatea sa de stimulent al secretiei de lapte la femei dupa nastere si ca sursa de valoare de vitamine si saruri minerale in alimentatia sportivilor.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|