Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: mememe12
| Femeie 23 ani Bucuresti cauta Barbat 23 - 80 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
FlorinB a scris:
Samogon a scris:
Dar ce, nu mai e la moda cu fetele (virgine) care joaca pe struguri?
|
Off-topic: @Samogon: Joaca in (pe) struguri - la moda e, ele nu prea mai sunt... .
On-topic: la tehnica de stoarcere tip "bulion" imi e complet neclara partea de reglaj: daca la struguri vrei doar sa ii spargi, la plamezi din cereale e nevoie de stoarcere cat mai "uscata".
La problema asta ma gandesc de fiecare data cand folosesc bucata de perdea pentru separare solide de lichide.
Florin |
Pai Florin, de ce nu te gandesti mai degraba la strecurare si clatire cu apa fierbinte a granelor dupa zaharificare? Nu e nevoie de stors.
Oricum la plamadire folosesti 3 la 1 apa cu grane iar pentru fermentare e nevoie de o densitate mai mica (1.050 - 1.060) ca sa lucreze usor drojdia, deci adaugi apa. Pai in loc sa adaugi apa chioara mai bine speli granele cu inca 2 la 1 apa si recuperezi aproape toate zaharurile. Zic, e o idee. Eu asa am de gand sa fac si voi posta impresii.
Recipientele de clatire pot fi confectionate destul de usor din ce am vazut pe la berari.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
SineNomine a scris:
FlorinB a scris:
La problema asta ma gandesc de fiecare data cand folosesc bucata de perdea pentru separare solide de lichide.
Florin |
Exact asta fac si eu... Am inventat si injuraturi noi... |
Pai stiu ca tu aveai cosul ala din tabla perforata din inox. Ala ar merge excelent pentru strecurare si clatire. Faci fly sparging si ai cica randament de extractie superior fata de batch sparging.
Am calculat cat alcool pierd prin stoarcerea plamezii dupa fermentare... 10-12% la plamezi all-malt. La plamezi din grane probabil putin mai mult, nu am calculat. Considerand munca in plus pentru stoarcere, am zis ca nu merita sa pierd nimic... cum, sa muncesc in plus si sa mai si pierd? Nu e avantajos cu stoarcerea dupa fermentare.
Pai e mult mai bine cu baia de ulei, desi v-am povestit odata ca am distilat o plamada din faina direct pe flacara si nu s-a ars deloc. Ma gandesc ca una din all-malt cu atat mai putin. Trebuie incercat, dar cine se baga la risc?
Cum am facut cu distilarea aia? Am amestecat din cand in cand pana a ajuns la fierbere. Si cand a pornit clocotul am pus capacul si am montat instalatia. Curentii din timpul fierberii nu ar trebui sa lase sa se prinda nimic de fund. Bine, nici n-am tinut focul tare si in plus am si cazan cu fund smecher. Incalzesti intr-un punct si se distribuie uniform peste tot.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
mariy22
Membru nou
Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
|
|
Cea mai bune metoda de strecurare a granelor este cu hidropresa
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Vorba lu` Moromete: Pe ce te bazezi? cīnd afirmi că e cea mai bună? Că e tot o presare, numa` că de cel puțin 10-15 ori mai scumpă decīt una īntr-un teasc manual.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
mariy22 a scris:
Cea mai bune metoda de strecurare a granelor este cu hidropresa |
Ai si ceva informatii aici ? Un dessen ceva ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Uite aici și desene și filmuleț...
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Scumpă rău, nu cam, și inutilă ținīnd cont că īncărcarea sau descărcarea sunt ca la un teasc manual, deci nu cīștigi nici măcar timp cu operațiunile astea. Iar stoarcerea propriuzisă, chiar presupunīnd că-i mai eficientă și un pic mai rapidă, nu justifică investiția. La care se adaugă și complicațiile cu membrana de cauciuc și apa și evacuarea ei... E doar un bun exemplu de lucru verificat, simplu și eficient, care-i complicat inutil de tehnologie avansată pentru a scoate niște bani din buzunarul fraierilor. Un mic producător care face 200-250 de litri de vin, cidru sau alcool, va prefera oricīnd un teasc manual de 100-150 de euro, care adaugă doar 1-2 lei la prețul de producție/litru și se amortizează īntr-un an sau doi, iar ăia mai mari au alte scule mai productive.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Da` cu thumperu` n-ai mai făcut teste, ai uitat de el?
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Dacă zici că-i mult prea aromat fă o probă cu o șarjă de otcă diluată la 12* și cu apă chioară īn thumper. La căzănelul tău de 14 litri s-ar putea să n-ai probleme cu thumperu` care-i mic, ai putea pune īn el fro 750ml, poate chiar 1 litru de apă, n-ar trebui să refuleze, nu cred că ar aduna mai mult de juma` de litru pīnă să īnceapă să fiarbă și el.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Amedeo a scris:
Dacă zici că-i mult prea aromat fă o probă cu o șarjă de otcă diluată la 12* și cu apă chioară īn thumper. La căzănelul tău de 14 litri s-ar putea să n-ai probleme cu thumperu` care-i mic, ai putea pune īn el fro 750ml, poate chiar 1 litru de apă, n-ar trebui să refuleze, nu cred că ar aduna mai mult de juma` de litru pīnă să īnceapă să fiarbă și el. |
Ideea era ... merita pus BULBUCUL la lamurit ? La ce ajuta ?? ... ca oricum sunt la +60% cu ce colectez eu ... ca inima = cal.1
... inafara ca % va creste ... si poate ca va merge mai incet - si acum merge f.f. incet pt lamurit colectez 4L cam in 4-5 ore ... la prima fierbere iau tot in 4H
NU vreau sa scap de arome ... pe mine nu ma deranjeaza ... pe altii treaba lor => sa isi ia vodca !
p.s. eu vad util BULBUCUL daca pleci de la o bere slaba ... 6-8% ... si sa lucrezi cu cantitati mari ... ALTFEL ==>PREFER A DOUA FIERBERE=RAFINARE
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Caberlot, adică tu ziceai, citez: (cred ca ce am facut e PREA aromat ... TREBUIE sa fac ceva mai diluat ... SA AJUSTEZ ...).
La care io am răspuns: Dacă zici că-i MULT PREA aromat FĂ O PROBĂ cu o șarjă de otcă diluată la bla bla bla..., soluție dată īn ideea că poate, la lămurit, rezultatul după trecerea prin thumperu` cu apă ar fi fost ceva mai puțin aromat, că neutru sigur nu ieșea.
Dacă pui alcoolul pe bețe, nu așchii/solzi gen rumeguș, să le arzi cu flacăra oleacă mai bine și poate stratu` ăla carbonizat de 3-4mm, īn timp, va mai trage ceva din excesu` de arome. Că mai mult ca sigur că atunci cīnd o să diluezi de la +60 la 40 aromele se vor simți mai tare.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Īncearcă și vezi ce-o ieși, că rău n-o fi, și pe urmă te hotărăști ce faci, dacă pui īn el bălării de gin sau nu. Mi-e greu să-mi dau cu părerea, grīul nu dă arome prea puternice și nici n-am adunat vreodată capete și cozi ca să le redistil separat, io le pun la distilat peste șarja următoare de bere. Și nici gin n-am făcut, poate reușesc totuși anu` ăsta!, ca să știu cīt de mult ar conta la preparare un alcool cu urme de arome.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mariy22
Membru nou
Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
|
|
Cristos a inviat ! Am practicat toate metodele descrise pe forum,inclusiv centrifuga la turatie de 1400T/min.Ca timp de stoarcere si randament nu exista termeni de comparatie.Folosesc hidropresa de 2 ani.Nici un fel de problema cu membrana.In afara de pret totul este la superlativ.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mariy22
Membru nou
Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
|
|
Raportandu-ne la metodele descrise pe forum,pot sa raspund printr-o intrebare.Prin ce metoda storc 600 litri in 2 ore,cu efort minim?(600 litri o ,,sarja" cu presa de 40 litri).
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Mda, dacă poți face 15 stoarceri īn 2 ore, ba chiar și 3 de-ar fi!, adică cīte una la 8-10 min.: 2 min. īncărcarea, 4-5 stoarcerea și 2 descărcarea, ar fi un randament bun la cantități d-astea, eventual ar fi și rentabil dacă ai de făcut mai multe șarje d-astea. Da` cum la mine șarjele īs de 60 de litri/zi, nu de 600, nu-i justificată baritai investiția ca să fac 2 stoarceri īn 20 de min., una inițială și una de spălare, le fac liniștit īn aprox. 2 ore, că nu mă grăbește nimeni. Iar cīnd fac vinul, de regulă cam din fro 300kg de struguri, nu cred că am făcut mai mult de 6-7 stoarceri, să zic c-o fi durat poate fro 3-4 ore.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mariy22
Membru nou
Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
|
|
Ce pret are o asemenea presa(500 kg/ora)?Plus multe alte conditii de indeplinit(materie prima fara corpuri straine si impuritati).
|
|
pus acum 5 ani |
|
mariy22
Membru nou
Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
|
|
Intr-o postare ai expus un pret si tot tu vorbesti de promovare.Eu am deschis aceasta discutie in scop constructiv(o alta metoda de stoarcere,dpmdv consider cea mai buna din cele descrise anterior pe forum).M-am inspirat din schita unei asemenea prese si am modificat un teasc.Am cumparat doar membrana,am apelet la un strungar, restul pieselor se gasesc (dedeman).
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Dacă īn continuarea afirmației tale inițiale cum că cea mai eficientă e hidropresa, iar topicul fiind īn secțiunea Handmade, ne-ai fi spus și că ai reușit și ți-ai făcut una singur, la 25, 30 sau 50% din preț, și ne-ai fi dat și amănunte, atunci unii din cei ce bīntuie p-aci poate ar fi fost interesați și-ar fi dus discuția pe un drum constructiv. Da` așa... n-am făcut decīt să pierdem toți timpul degeaba.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
M-ar tenta ca la primăvară să īncerc așa ceva īn loc de teasc. Vedeți că are și un clip de prezentare, dar e pentru mașina nr. 5, care mi se pare destul de convenabilă ca mărime, ar fi de presupus că cea din link, nr. 12 să fie ceva mai mare. Sita are găuri de 1,5mm, dar se pare că se găsesc și site cu găuri de 1,1 sau 2mm.
Ca randament nu cred c-aș avea probleme, io plămădesc șarje de 30kg de grīu, ar īnsemna cam 120 de litri/kg o șarjă. Iar tărīțele stoarse rezultate la prima trecere prin mașină ar cădea īntr-un vas cu ceva apă caldă, pentru clătire și extragerea resturilor de zaharuri rămase, urmīnd să intre imediat la o a doua stoarcere.
Poate așa reușesc să fac două plămezi pe zi, o stoarcere dublă cu teascul īmi ia cam 3 ore, aproape 4. Și cum tărīțele și embrionii de grīu īs cam la fel cu cojile și semințele de roții, zic c-ar merita īncercat. Vedem, poate iau una nr.5 manuală, e doar vreo 500 de lei, și-o adaptez la un motor.
|
|
pus acum 3 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Amedeo, zic și eu : oare nu ar fi mai simplu să faci un amestecător pentru cazanul tău ? Cred că se poate face și dintr-un ștergător de parbriz de 24v . Sau crezi că schimbă gustul distilatului ? Nu ar fi mai simplu ?
|
|
pus acum 3 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Și fermentarea și distilarea cu tărīțe clar schimbă gustul distilatului, după mine īn rău, am testat. Poate unora le place un gust mai puternic, mie nu. Și ține cont că fac numai din grīu, care oricum dă cel mai slab gust de cereale īn distilat. Dacă aș folosi o coloană sigur n-ar conta, dar așa am ales, consider io, varianta cea mai comodă și optimă pentru obținerea unui distilat pe gustu` meu. Și consider că sunt mai multe avantaje la metoda mea. Fermentare mai rapidă, īn vase cu cel puțin 30% mai mici ca volum, fără risc mare de infectare și distilare mai rapidă, fără risc de prindere/afumare. Că una e să arzi gaz ca să distilezi 120 de litri de plămadă cu tărīțe și alta 80 limpede cu același rezultat final.
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
15 milioane jumate... si eu am investiti o gramada si stiu cum e sa-ti doresti sa mearga lucrurile mai rapid, mai comod si mai eficient. Dar daca tu stii ca iti scoti parleala, atunci este o afacere buna. Numai sa functioneze conform asteptarilor si aici e cam dificil cu perioada de proba. Bine ca macar legislatia ne permite sa returnam in 14 zile produse cumparate de pe internet fara sa fie nevoie de niciun motiv sau justificare. Eu am returnat un laptop acum 2 ani fix inainte sa expire perioada si mi-am recuperat toti banii. A facut vocalize la telefon si cand i-am zis de OUG 34/2014 n-a mai comentat nimic. La cateva zile de la returnare aveam banii inapoi pe card.
In SUA, practica asta e mult mai veche. Acolo poti folosi un produs o luna, il returnezi fara sa explici nimic si primesti banii inapoi, toti. Depinde si de politica magazinului. Mie nu-mi place sa abuzez de chestiile astea dar uneori e nevoie sa mai fim protejati si noi, cumparatorii.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Hai salutare la producători și consumatori! Dacă am mai făcut un pas īnainte spre ușurarea muncii omului și a producției de distilate, așa că zic să vă spui și vouă ce și cum, poate folosește cuiva. Precum unii știu, pentru o mai bună eficiență și ușurare a muncii am īncercat diverse variante de strecurare, stoarcere sau filtrare a plămezilor, īnainte sau după fermentare. Și rămăsesem, ca metodă pe placul meu, la stoarcerea plămezii īnainte de fermentare, cīt timp mai e călduță, pusă īntr-un sac de rafie băgat īn teasc și presată binișor, apoi scoasă, pusă iar īn oală, adăugată niște apă peste ea -pentru o limpezire și extragere a ce zaharuri mai rămăseseră nestoarse- și pusă iar la presat īn teasc.
Chestie care, la 30kg de grīu și 90 de litri de apă inițiali, plus īncă vreo 15 litri la limpezire/stoarcerea a doua, īmi lua 4 umpleri-goliri ale teascului și vreo 4-5 ore de muncă. Chestie care nu-mi prea convenea cīnd trebuia să repet toată treaba asta de vreo 20-25 de ori pe sezon. Așa că anul trecut am luat o mașină electrică de stors roșii, de capacitate mare, și am īncercat altă metodă de stoarcere. N-a mers, deoarece avea o singură sită cu găuri de 1,5mm, bune pentru semințe și coji de roșii dar prea mari pentru tărīțele de grīu. Norocul meu a fost c-am reușit s-o revīnd cu cīt am luat-o, nefiind ea chiar ieftină(1.500 lei).
Dar acum am avut noroc și-au adus altă marcă de storcător, puțin mai mic, dar cu 4 site, cu găuri de 2mm, 1,5mm, 0,8mm și 0,5mm, la 1.600 dar parcă de calitate mai bună. Io macin grīul prin sita de 2mm a morii, ca să fie mai mărunt pentru o fierbere mai rapidă și o mai bună extragere. Sita de 0,8mm a storcătorului nu e tocmai bună, mai scapă tărīță prin ea, dar cea de 0,5mm e perfectă.
Durează cam 45 de minute o oală cu aprox. 60 de litri de plămadă la 45-50*C. Posibil să dureze puțin mai mult dacă e mai rece, siropul devine ceva mai vīscos la răcire. Cam 2 ore toată treaba, cu vreo 4-5 pauze scurte să se mai răcorească motorul, că e cam mic, de 350W, și se īncinge puțin. Da` io-s mulțumit de rezultat și-am zis să vă zic și vouă că o sită mai mare de 0,5mm nu prea merge. Hai s-aveți spor!
55.1KB
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Parcă odată mergea să pui mai multe poze...
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
|
pus acum 3 luni |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Amedeo, poate ai explicat de ce nu lași tărāța la fermentat, nu mai rețin, da care e șmecheria aici, că tot ai de lucrat, bun, poate mai puțin decāt cu perdeaua sau cu sacu de rafie, da tot e treabă de sisif. Io-s puturos tare, le las pe toate īmpreună, le pun īn cazan și distilez. Există un atāt de mare plus īn privința calității īncāt te jertfești și lucrezi īn plus pentru calitate sau nu ai amestecător sau īnvārtitor īn cazan ?
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Salut Licap! Gustul e primul motiv pt. care eu procedez așa, este mult mai neutru dacă fermentez și distilez fără tărīțe. După mine fierberea drojdiilor și fermentarea tărīțelor, mai ales cīnd ai un grīu plin de pleavă cum am io acum, nu aduce nimic bun. Apoi mi-ar trebui butoaie pentru fermentare mai mari, cazan de distilat mai mare, eventual complicat și cu un amestecător, timpul de distilare s-ar mări și el cel puțin cu 30%, și mai ales s-ar mări consumul de gaz. Că una e să aduci la fierbere 80-85 de litri de lichid limpede și alta 120-130 de litri din care 25% parte solidă, īn ambele cazuri obținīnd tot atīt alcool.
Bonus, ofer un supliment dulce găinilor și purceilor unui amic, că nu știu dacă le-ar place tot atīt de mult borhotul obținut după distilare. Și aș munci să car borhotul cu gălețile prin grădină, ca īngrășămīnt, lucru care nu-mi folosește și e mai greu pentru mine decīt două ore de stors la mașină.
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Am distilat azi primul butoi cu plămada stoarsă la mașină și poate o folosi cuiva dacă īmpărtășesc rezultatul experienței, īn comparație cu o plămadă stoarsă la teasc. Īn ambele cazuri am folosit 32-33kg. de grīu(am pus 10% mai mult deoarece grīul e plin de pleavă și alte chestii) și 90 litri de apă.
La stoarcerea cu teascul obțineam aprox. 85-87 litri de sirop după ce mai adăugam īncă 10 litri de apă la stoarcerea a doua, de clătire. Siropul era relativ limpede, cu foarte puțină făină.
Cu mașina am obținut vreo 82-83 litri dintr-o singură stoarcere. Siropul este gros, plin de făină.
După fermentare, īn cazul teascului scoteam din butoi aprox. 85 litri de bere, cu 2-3 litri de drojdie rămasă pe fundul butoiului.
Cu mașina de stors, după fermentare am colectat vreo 52-53 de litri de bere, rămīnīnd īn butoi 3 găleți de... semi-cremă făinoaso-drojdioasă pe care trebuie s-o car și arunc prin grădină.
La distilare, din 85 de litri de bere obțin īn mod regulat puțin peste 11 litri de alcool de 65-70*, iar acum, din 52 am luat doar 9 litri.
Concluzia? S-a adeverit īncă o dată proverbul care zice cum că leneșul mai mult aleargă. Și ăla cu: Mai bine se īntīmplă să fie de uneori mai rău decīt bine...
128.7KB
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
A! Uitasem ceva... Tare īncīntat de cīt de ușor și repede stoarce mașina am plămădit 6 butoaie!
|
|
pus acum 3 luni |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Din pură curiozitate o să fac și eu două șarje din mălai, apoi o să le storc cumva, nu am teasc da improvizez eu ceva. Vreau să văd diferența gustului la final.
|
|
pus acum 3 luni |
|
Cosstel
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
|
|
Amedeux Separatoar centrifugal de asa ceva ai fi avut nevoie pentru maclavaisul din galeti de fapt nici n-ai mai fi avut nevoie de acel storcator/separator numai ca un asemenea utilaj costa cit un autoturism electric altfel pacat de munca si materialul irosit
|
|
pus acum 3 luni |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Salutari Amedeo, si lui Licap, si la toti!
Poti face altceva, Amedeo. Speli granele de doua ori iar zeama rezultata o folosesti la plamadirea urmatoarei sarje. Asa, pierderile de zaharuri sunt minime.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Salut Sam! Ar fi și asta o soluție, dar m-aș complica. Fiind legat de capacitatea oalelor de plămădire cred că o să reduc cantitatea de grīu cu vreo 2-3 kg. și o să pun 3,5 litri de apă la kg. de grīu īn loc de 3 litri cīt puneam, și o să renunț și la clătire. Poate o să colectez mai puțin cu 0,5-1 litru de alcool/plămădire dar scutesc din manoperă și timp de prelucrare, că astea mă deranjează, nu randamentul/productivitatea.
Și cum la mine nu e problemă cu costul apei, o să īncerc să răcesc plămada mai rapid cu cīte o serpentină introdusă īn oale, īn loc de bidoane cu apă rece introduse la o oră, așa că sper să pot īncepe stoarcerea cu teascul mai devreme cu cel puțin 2-3 ore. Dacă īncep stoarcerea pe la ora 17 aș termina pe la 20, chestie relativ rezonabilă.
|
|
pus acum 3 luni |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Si eu tot 3,5 litri apa la 1 kg malai folosesc. Densitatea indicata pe refractometru la sfarsitul zaharificarii este 1.080.
Si pe mine ma framanta sa inventez o metoda de racire rapida, cu consumuri minime, investitie mica.
As face cu serpentina de racire dar cu apa recirculata printr-un bazin cu apa cu gheata. Partea cea mai grea este ducerea la 25 de grade cand in casa sunt 30. Problema e ca daca pui drojdia cand plamada are 35, va creste si mai mult in urmatoarele ore, cu impact negativ asupra randamentului dar mai ales asupra gustului.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
30 īn casă e bine, io le răcesc afară, unde erau 35 și mai mult. Bag cīte două bidoane de 5 timp de o oră și ceva, repet de 3 ori ca să ajungă pe la 55-60*C, pun gluco și mai bag un rīnd de bidoane. Nu coboară sub 40 pīnă pe la ora 18 cīnd mă apuc de stors, mai scade puțin temperatura, da` din moment ce simt diferența la mīnă īnseamnă că are peste 36*. Și n-am observat diferențe de gust sau randament la temperaturi mai mari ale plămezii, am pus drojdia īn plămadă la peste 35. Probabil că avīnd doar siropul, fără tărīțe, contează. Plămezile făcute cu storcătorul, care au avut făină și alte chestii, au făcut mult mai multă spumă la fermentare, iar berea a avut un gust mai plăcut decīt cea fără. La alcoolul obținut n-am simțit mare diferență, poate un pic mai dulceag la un moment dat.
|
|
pus acum 3 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Caberlot! Am renunțat la mașină și am revenit la teasc, doar o singură stoarcere, fără clătire. Poate pierd īn jur de 200-300 mililitri de alcool, dar scutesc timp și manoperă, fără alte complicații.
|
|
pus acum 2 luni |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Amedeo, cāt de tare storci cu teascul ăla ? Aș vrea să fac și eu o dată cam cum faci tu da nu am teasc și mă īntreb ce aș putea să improvizez. Să le trec printr-un sac de rafie, poate ?
|
|
pus acum 2 luni |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Cīt de bine pot, pīnă nu mai curge firicel, doar pică. Sacul de rafie cred că e obligatoriu, altfel trece și ce e mare. Și nu prea văd cum ai putea improviza ceva simplu și la fel de eficient ca teascul. Io pun 15 kg de grīu īn 50 litri de apa fierbinte cu alfaamilaza (dacă aș pune 52 sau mai mult, n-aș mai putea băga 2 bidoane de 5 litri cu apă pt. răcire, ar da afară din oala de 80 de litri), la 55-60* bag gluco, amestec bine și mai las vreo 3 ore. Timp īn care se adună la suprafață vreo 12-15 litri de sirop limpede.
Scot ce e limpede și bag la butoi, apoi bag īn sacul de rafie din teasc ce a rămas gros īn oală. Nu intră din prima toată cantitatea rămasă īn oală (teascul parcă cică ar avea 36 de litri), da` īn 10-15 min. se mai scurge o găleată de sirop și se face loc. Apoi strīng sacul la gură, pun discul de presare deasupra și īncep stoarcerea. Mai durează vreo oră, că nu poți strīnge ca disperatu`, doar cīte 3-4 ganguri la 2-3 minute. Recuperez vreo 40 de litri īn total, poate puțin mai mult dacă am răbdare. Scot sacul și răstorn tărīțele īn 2 găleți, să le dea amicu` la purcei.
Procedez la fel și cu a doua oală, da` nu mă mai grăbesc cu stoarcerea, e deja ora 19,30 - 20, intru īn casă și mai ies și mai strīng cīnd și cīnd, pīnă pe la 24 cīnd mă culc. A! Și īncă o chestie, storc cīnd plămada e caldă bine, să tot aibă vreo 45*, dacă se răcește prea rău siropul devine mai vīscos și mai greu de stors.
|
|
pus acum 2 luni |
|
krokus
10%
Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
|
|
Buna, Eu mi-am facut un cos de inox cu sita de inox de 300,il bag intr-o oala de 50 de litri unde pun la fiert aprox 11 kg de cereale cu 30 l apa,dupa care ridic cosul cu un scripete si las sa se scurga dupa care mai spal cu 5 l de apa. Reusesc sa fac 2 sarje pe zi,pierd timp cu racitul.Ultima data am folosit gheata de la Lidl ca ma grabeam si nu aveam sticlele de apa puse in frigider,dar ma bate gandul sa folosesc gheata carbonica doar ca este scumpa
59.4KB
|
|
pus acum 2 luni |
|
krokus
10%
Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
|
|
Am un scripete cu care il ridic si siropul din cosul de inox se scurge tot in oala. Depinde cat il las,daca il las 30-40 min se scurge aproape tot. Sa-l ti in maini pana se scurge nu prea poti Se gasesc cosuri cu sita de inox si pe Aliexpres dar mai mici,la mine cazanul este prea mare,trebuia sa cumpar unul de 60-75 litri,dar nu avea evacuare laterala
|
|
pus acum 1 luna |
|
krokus
10%
Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
|
|
Am mai studiat si am observat ca unii numai incalzesc apa la 100 grade cand folosesc doar malt,arunca maltul la 62 de grade,dupa care ridica temperatura la 72 d grade si gata procesul de zaharificare
|
|
pus acum 1 luna |
|