Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
mememe12
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
Bauturi / Handmade / Strecurarea si clatirea granelor Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

FlorinB a scris:


Samogon a scris:

Dar ce, nu mai e la moda cu fetele (virgine) care joaca pe struguri?





Off-topic: @Samogon: Joaca in (pe) struguri - la moda e, ele nu prea mai sunt... . 

On-topic: la tehnica de stoarcere tip "bulion" imi e complet neclara partea de reglaj: daca la struguri vrei doar sa ii spargi, la plamezi din cereale e nevoie de stoarcere cat mai "uscata".

La problema asta ma gandesc de fiecare data cand folosesc bucata de perdea pentru separare solide de lichide.


Florin



Pai Florin, de ce nu te gandesti mai degraba la strecurare si clatire cu apa fierbinte a granelor dupa zaharificare? Nu e nevoie de stors.

Oricum la plamadire folosesti 3 la 1 apa cu grane iar pentru fermentare e nevoie de o densitate mai mica (1.050 - 1.060) ca sa lucreze usor drojdia, deci adaugi apa. Pai in loc sa adaugi apa chioara mai bine speli granele cu inca 2 la 1 apa si recuperezi aproape toate zaharurile. Zic, e o idee. Eu asa am de gand sa fac si voi posta impresii.

Recipientele de clatire pot fi confectionate destul de usor din ce am vazut pe la berari.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

SineNomine a scris:


FlorinB a scris:



La problema asta ma gandesc de fiecare data cand folosesc bucata de perdea pentru separare solide de lichide.


Florin


Exact asta fac si eu...
Am inventat si injuraturi noi... 


Pai stiu ca tu aveai cosul ala din tabla perforata din inox. Ala ar merge excelent pentru strecurare si clatire. Faci fly sparging si ai cica randament de extractie superior fata de batch sparging.

Am calculat cat alcool pierd prin stoarcerea plamezii dupa fermentare... 10-12% la plamezi all-malt. La plamezi din grane probabil putin mai mult, nu am calculat. Considerand munca in plus pentru stoarcere, am zis ca nu merita sa pierd nimic... cum, sa muncesc in plus si sa mai si pierd? Nu e avantajos cu stoarcerea dupa fermentare.

Pai e mult mai bine cu baia de ulei, desi v-am povestit odata ca am distilat o plamada din faina direct pe flacara si nu s-a ars deloc. Ma gandesc ca una din all-malt cu atat mai putin. Trebuie incercat, dar cine se baga la risc? 

Cum am facut cu distilarea aia? Am amestecat din cand in cand pana a ajuns la fierbere. Si cand a pornit clocotul am pus capacul si am montat instalatia. Curentii din timpul fierberii nu ar trebui sa lase sa se prinda nimic de fund. Bine, nici n-am tinut focul tare si in plus am si cazan cu fund smecher. Incalzesti intr-un punct si se distribuie uniform peste tot.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
mariy22
Membru nou

Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
Cea mai bune metoda de strecurare a granelor este cu hidropresa

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Vorba lu` Moromete: „Pe ce te bazezi?” cīnd afirmi că e cea mai bună? Că e tot o presare, numa` că de cel puțin 10-15 ori mai scumpă decīt una īntr-un teasc manual.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

mariy22 a scris:

Cea mai bune metoda de strecurare a granelor este cu hidropresa





Ai si ceva informatii aici ?
Un dessen ceva ...


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Uite aici și desene și filmuleț...

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


2000E ... e cam scumpa zic eu    cel putin pt buzunarul meu    face cam cit 60 de sticle bunishoare  sigata pline 

... nu ma bag pe asa ceva  prefer sa am pierderi 

... e acceptabil cu o reteta de 4Lapa/1kg de maltz la o stoarcere lejera in pilnia sita 5kg in 20min ==>==> cam 16-18L la 170-190g zahar/L ...acceptabil zic eu



p.s.
prefer sa investesc intro masina de suc de rosii ... sa vad aia ce da 
(oricum sucul de rosii e garantat ...)
asta:


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Scumpă rău, nu „cam”, și inutilă ținīnd cont că īncărcarea sau descărcarea sunt ca la un teasc manual, deci nu cīștigi nici măcar timp cu operațiunile astea. Iar stoarcerea propriuzisă, chiar presupunīnd că-i mai eficientă și un pic mai rapidă, nu justifică investiția. La care se adaugă și complicațiile cu membrana de cauciuc și apa și evacuarea ei...
E doar un bun exemplu de lucru verificat, simplu și eficient, care-i complicat inutil de „tehnologie avansat㔠pentru a scoate niște bani din buzunarul fraierilor.
Un mic producător care face 200-250 de litri de vin, cidru sau alcool, va prefera oricīnd un teasc manual de 100-150 de euro, care adaugă doar 1-2 lei la prețul de producție/litru și se amortizează īntr-un an sau doi, iar ăia mai mari au alte scule mai productive.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... asa ca ... ramanem la rosii ==. poate o punem de un bulion !

 

p.s.
am inteles ca merge bine cu tarie    vodca in special

p.s.2.
vinul meu = hydromel diluat - ca a avut cam 10-11 grade ... s-a comportat bine la distilat ... a dat bine un galon de 30-35% ... fatza de bere care a dat cam la 22-25%
... si gustul pare ok ... inca nu am lamurit ... ca asta nu mai preseaza ==> acum nu mai face floare

... vinul pare prima optiune     


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Da` cu thumperu` n-ai mai făcut teste, ai uitat de el?

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo a scris:

Da` cu thumperu` n-ai mai făcut teste, ai uitat de el?





nu am uitat ... dar cind pleci de la 14-15L ... si colectezi direct un gallon 4L la prima distilare cu cozile incluse ...  nu mai e nevoie 

DUPA lupte seculare care au durat citiva ani ... am ajuns toti la concluzia ca ... Cu e BUN
... NECESAR CHIAR   
... prin urmare am facut niste guguloaie de Cu care sunt un fel de umplutura pt coloana mea de 15in = 350cm
... si guguloaiele astea vad ca comprima f.f. bine distilatul= efectul de packing.  

... in plus ... cind faci pe electric ...si singura grija e sa apesi inca o data pe buton dupa 99min ... nu se merita sa-ti bati capul cu altele ...

Imi place thumperul - si idea de thumper    dar la 14L ... nu stiu daca merita 
... urmatoarea tura de bere ... va fi mai slaba =sub 8% si acolo o sa pun thumperul 
... ... cind l-am facut era vorba de cazanul de 32L ... asta a cazut ca e pe gaz ... si nu am loc momentan = trebuie o aerisire etc.
(cred ca ce am facut e prea aromat ... trebuie sa fac ceva mai diluat ... sa ajustez ...)
... as fi fost curios sa vad ce facea SINE ... cu glenmorangie-ul lui

La lamurit ... nu stiu daca sa il pun ?
Tu ce zici Amedeo ?

Fara a fost la fix ... din 14L de bere ... un gallon de OTCA intre 22-24%
Din 3 galoane de otca ... un gallon de 60% plus capete si cozi ...
... imi da bine la sticlele mele ... fara alte masuratori     
(de fapt merg dupa foaia de calcul -in xcel...)


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Dacă zici că-i mult prea aromat fă o probă cu o șarjă de otcă diluată la 12* și cu apă chioară īn thumper.
La căzănelul tău de 14 litri s-ar putea să n-ai probleme cu thumperu` care-i mic, ai putea pune īn el fro 750ml, poate chiar 1 litru de apă, n-ar trebui să refuleze, nu cred că ar aduna mai mult de juma` de litru pīnă să īnceapă să fiarbă și el.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo a scris:

Dacă zici că-i mult prea aromat fă o probă cu o șarjă de otcă diluată la 12* și cu apă chioară īn thumper.
La căzănelul tău de 14 litri s-ar putea să n-ai probleme cu thumperu` care-i mic, ai putea pune īn el fro 750ml, poate chiar 1 litru de apă, n-ar trebui să refuleze, nu cred că ar aduna mai mult de juma` de litru pīnă să īnceapă să fiarbă și el.




Ideea era ... merita pus BULBUCUL la lamurit ?
La ce ajuta ??
... ca oricum sunt la +60% cu ce colectez eu ... ca inima = cal.1

... inafara ca % va creste ... si poate ca va merge mai incet - si acum merge f.f. incet pt lamurit colectez 4L cam in 4-5 ore ... la prima fierbere iau tot in 4H

NU vreau sa scap de arome ... pe mine nu ma deranjeaza ... pe altii treaba lor => sa isi ia vodca !

 

p.s.
eu vad util BULBUCUL  daca pleci de la o bere slaba ... 6-8% ... si sa lucrezi cu cantitati mari
... ALTFEL ==>PREFER A DOUA FIERBERE=RAFINARE


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Caberlot, adică tu ziceai, citez: „(cred ca ce am facut e PREA aromat ... TREBUIE sa fac ceva mai diluat ... SA AJUSTEZ ...)”.

La care io am răspuns: „Dacă zici că-i MULT PREA aromat FĂ O PROBĂ cu o șarjă de otcă diluată la bla bla bla...”, soluție dată īn ideea că poate, la lămurit, rezultatul după trecerea prin thumperu` cu apă ar fi fost ceva mai puțin aromat, că neutru sigur nu ieșea.

Dacă pui alcoolul pe bețe, nu așchii/solzi gen rumeguș, să le arzi cu flacăra oleacă mai bine și poate stratu` ăla carbonizat de 3-4mm, īn timp, va mai trage ceva din excesu` de arome. Că mai mult ca sigur că atunci cīnd o să diluezi de la +60 la 40 aromele se vor simți mai tare.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Amedeo dragule ...

... aromade maltz+ aromatele cafea - fum -caramel e cam tare - mai bine zis clara      ... parca ai luat o gura de cafea - mai slaba ce e drept
... nu ash putea zice ca ... deranjeaza    ,,, doar ca ash fi preferat sa fie mai usoara = sa trebuiasca sa ghicesti ce e   
... dar asta nu e chiar bai mare ... imi place cafeaua ...

ASCHIILE ... sunt deja arse si pregatite pt vin = asa le cumpar

... poate ca ... mai incolo le trag si o arsura => am vazut ca la burboane da bine asta = o aschie arsa bine --- prefer fumul ala de stejar decit cel de maltz afumat-asta cred ca vine de la turba  

,,, acum ... pt la toamna ma gindesc la ... un grain maltz de/pt o diluare  eventuala de single maltz-uri ... sau o tura e faina ?

... in rest ce pot sa zic ... secara pare cel mai interesanta ... ca si aroma ... si chiar ca si gust ... dar parca e mai arzatoare pe git ... si a fost cea mai slaba pe la 56-57%

... apropoo ... chiar si capetele+cozile redistilate cu separare mai generoasa de frunte==>> sunt ok ... interesante  ... urmeaza sa le mai trag inca o data    si apoi vedem    

... inca nu m-am gindit ... daca sa le bag catre un GIN    ca vine vara si a iesit tare bun acum 3-5 ani 
... poate ca amestec cozile de la coniac cu cele de la visiki  ... si sa bag un gin ???

Ce parere ai ?
... la operatia asta ash putea folosii si bulbucul      sa pun aromele in el ...

NU STIU DACA AM ZIS ... dar eu separ frunte si la prima si la a doua si la a treia ... si de fiecare data ... ca 50-100mL nu conteaza    ... si pot zice ca mirosul ala il gasesc tot timpul la inceput ... e drept ca e tot mai scurt   




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Īncearcă și vezi ce-o ieși, că rău n-o fi, și pe urmă te hotărăști ce faci, dacă pui īn el bălării de gin sau nu. Mi-e greu să-mi dau cu părerea, grīul nu dă arome prea puternice și nici n-am adunat vreodată capete și cozi ca să le redistil separat, io le pun la distilat peste șarja următoare de bere. Și nici gin n-am făcut, poate reușesc totuși anu` ăsta!, ca să știu cīt de mult ar conta la preparare un alcool cu urme de arome.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Amedeo ...

Cristos a inviat !

... ai umblat la beci ?
... desfacut vechiturile ?

Hai noroc si multa sanatate  pt tine si pt toti care se mai uita pe aici 




p.s.

... o sa bag de un gin ... din PCR ... picioare capete si resturi =adica capete si cozi

... sa nu uit DACA bagi de un GIN pastirnacul da bine la aroma  am baut de cumparat ... si am facut si am baut    pot confirma


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mariy22
Membru nou

Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
Cristos a inviat ! Am practicat toate metodele descrise pe forum,inclusiv centrifuga la turatie de 1400T/min.Ca timp de stoarcere si randament nu exista termeni de comparatie.Folosesc hidropresa de 2 ani.Nici un fel de problema cu membrana.In afara de pret totul este la superlativ.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

mariy22 a scris:

Cristos a inviat ! Am practicat toate metodele descrise pe forum,inclusiv centrifuga la turatie de 1400T/min.Ca timp de stoarcere si randament nu exista termeni de comparatie.Folosesc hidropresa de 2 ani.Nici un fel de problema cu membrana.In afara de pret totul este la superlativ.


Adevarat a inviat !

... se poate sa fie cea mai eficienta metoda ==> cred ca e si cea mai scumpa 

TREBUIE sa faci ceva mai mult decit ... ce se face prin garaj    si mai mult de curiozitate    nu neaparat de sete   


Cam la ce volume o folosesti ?
... poate ca ... eu nu realizez ca treaba e rentabila ???




p.s.
... poate ca un lamborghinii e si mai bun ... dar nu ne permitem !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mariy22
Membru nou

Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
Raportandu-ne la metodele descrise pe forum,pot sa raspund printr-o intrebare.Prin ce metoda storc 600 litri in 2 ore,cu efort minim?(600 litri o ,,sarja" cu presa de 40 litri).

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Mda, dacă poți face 15 stoarceri īn 2 ore, ba chiar și 3 de-ar fi!, adică cīte una la 8-10 min.: 2 min. īncărcarea, 4-5 stoarcerea și 2 descărcarea, ar fi un randament bun la cantități d-astea, eventual ar fi și rentabil dacă ai de făcut mai multe șarje d-astea.
Da` cum la mine șarjele īs de 60 de litri/zi, nu de 600, nu-i justificată baritai investiția ca să fac 2 stoarceri īn 20 de min., una inițială și una de spălare, le fac liniștit īn aprox. 2 ore, că nu mă grăbește nimeni.
Iar cīnd fac vinul, de regulă cam din fro 300kg de struguri, nu cred că am făcut mai mult de 6-7 stoarceri, să zic c-o fi durat poate fro 3-4 ore.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

mariy22 a scris:

Raportandu-ne la metodele descrise pe forum,pot sa raspund printr-o intrebare.Prin ce metoda storc 600 litri in 2 ore,cu efort minim?(600 litri o ,,sarja" cu presa de 40 litri).




Pai la volumul si la viteza asta ...doar o presa cu shnec=melc poate concura  ... si in plus asta e mult mai fiabila  nu trebuie sa schimbi perna de aer  si reglezi stoarcerea cum vrei ...

DAR aici suntem pe tarim industrial        . nu in garjjj

Am vazut o presa de struguri cu shnec ... si in 10-15 min a stors 100kg de struguri fara probleme

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mariy22
Membru nou

Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
Ce pret are o asemenea presa(500 kg/ora)?Plus multe alte conditii de indeplinit(materie prima fara corpuri straine si impuritati).

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

mariy22 a scris:

Ce pret are o asemenea presa(500 kg/ora)?Plus multe alte conditii de indeplinit(materie prima fara corpuri straine si impuritati).



 

... pai cauta si tu ... ca noi nu vindem    si nici nu promovam prese continuue 
... oricum ... vorbim de asta  100kg/H de ex





_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mariy22
Membru nou

Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 5
Intr-o postare ai expus un pret si tot tu vorbesti de promovare.Eu am deschis aceasta discutie in scop constructiv(o alta metoda de stoarcere,dpmdv consider cea mai buna din cele descrise anterior pe forum).M-am inspirat din schita unei asemenea prese si am modificat un teasc.Am cumparat doar membrana,am apelet la un strungar, restul pieselor se gasesc (dedeman).

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Dacă īn continuarea afirmației tale inițiale cum că cea mai eficientă e hidropresa, iar topicul fiind īn secțiunea Handmade, ne-ai fi spus și că ai reușit și ți-ai făcut una singur, la 25, 30 sau 50% din preț, și ne-ai fi dat și amănunte, atunci unii din cei ce bīntuie p-aci poate ar fi fost interesați și-ar fi dus discuția pe un drum constructiv. Da` așa... n-am făcut decīt să pierdem toți timpul degeaba.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... pai ... cred ca e ... secret de productie nu ?

... ... pt ca la cantitatile astea ... la ritmul asta ... vorbim de productie !

Sa faci Marfa Buna , sa se bucure oamenii !


 

p.s.
... si ... nu uita ca presa cu melc ... e continua !!!

p.s.2
... Amedeo ... am pus thumperul ... sa vad cum merge


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
M-ar tenta ca la primăvară să īncerc așa ceva īn loc de teasc.
Vedeți că are și un clip de prezentare, dar e pentru mașina nr. 5, care mi se pare destul de convenabilă ca mărime, ar fi de presupus că cea din link, nr. 12 să fie ceva mai mare.
Sita are găuri de 1,5mm, dar se pare că se găsesc și site cu găuri de 1,1 sau 2mm.

Ca randament nu cred c-aș avea probleme, io plămădesc șarje de 30kg de grīu, ar īnsemna cam 120 de litri/kg o șarjă.
Iar tărīțele stoarse rezultate la prima trecere prin mașină ar cădea īntr-un vas cu ceva apă caldă, pentru „clătire” și extragerea resturilor de zaharuri rămase, urmīnd să intre imediat la o a doua stoarcere.

Poate așa reușesc să fac două plămezi pe zi, o stoarcere dublă cu teascul īmi ia cam 3 ore, aproape 4.
Și cum tărīțele și embrionii de grīu īs cam la fel cu cojile și semințele de roții, zic c-ar merita īncercat.
Vedem, poate iau una nr.5 manuală, e doar vreo 500 de lei, și-o adaptez la un motor.


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Amedeo, zic și eu : oare nu ar fi mai simplu să faci un amestecător pentru cazanul tău ? Cred că se poate face și dintr-un ștergător de parbriz de 24v . Sau crezi că schimbă gustul distilatului ?
Nu ar fi mai simplu ?


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Amedeo

... zic si eu ca si restul ... faci si rosii=bulion ?

Ar fi o optiune interesanta ... te pui bine cu babele ... si uite asa faci rost de pastarnac    si iese ginul BUN 

... altfel ... ar fi bine daca ai avea posibilitatea sa incerci masina aia   




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Și fermentarea și distilarea cu tărīțe clar schimbă gustul distilatului, după mine īn rău, am testat.
Poate unora le place un gust mai puternic, mie nu. Și ține cont că fac numai din grīu, care oricum dă cel mai slab gust de cereale īn distilat.
Dacă aș folosi o coloană sigur n-ar conta, dar așa am ales, consider io, varianta cea mai comodă și optimă pentru obținerea unui distilat pe gustu` meu.
Și consider că sunt mai multe avantaje la metoda mea. Fermentare mai rapidă, īn vase cu cel puțin 30% mai mici ca volum, fără risc mare de infectare și distilare mai rapidă, fără risc de prindere/afumare.
Că una e să arzi gaz ca să distilezi 120 de litri de plămadă cu tărīțe și alta 80 limpede cu același rezultat final.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
15 milioane jumate... si eu am investiti o gramada si stiu cum e sa-ti doresti sa mearga lucrurile mai rapid, mai comod si mai eficient. Dar daca tu stii ca iti scoti parleala, atunci este o afacere buna. Numai sa functioneze conform asteptarilor si aici e cam dificil cu perioada de proba. Bine ca macar legislatia ne permite sa returnam in 14 zile produse cumparate de pe internet fara sa fie nevoie de niciun motiv sau justificare. Eu am returnat un laptop acum 2 ani fix inainte sa expire perioada si mi-am recuperat toti banii. A facut vocalize la telefon si cand i-am zis  de OUG 34/2014 n-a mai comentat nimic. La cateva zile de la returnare aveam banii inapoi pe card.

In SUA, practica asta e mult mai veche. Acolo poti folosi un produs o luna, il returnezi fara sa explici nimic si primesti banii inapoi, toti. Depinde si de politica magazinului. Mie nu-mi place sa abuzez de chestiile astea dar uneori e nevoie sa mai fim protejati si noi, cumparatorii.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Hai salutare la producători și consumatori!
Dacă am mai făcut un pas īnainte spre ușurarea muncii omului și a producției de distilate, așa că zic să vă spui și vouă ce și cum, poate folosește cuiva.
Precum unii știu, pentru o mai bună eficiență și ușurare a muncii am īncercat diverse variante de strecurare, stoarcere sau filtrare a plămezilor, īnainte sau după fermentare.
Și rămăsesem, ca metodă pe placul meu, la stoarcerea plămezii īnainte de fermentare, cīt timp mai e călduță, pusă īntr-un sac de rafie băgat īn teasc și presată binișor, apoi scoasă, pusă iar īn oală, adăugată niște apă peste ea -pentru o limpezire și extragere a ce zaharuri mai rămăseseră nestoarse- și pusă iar la presat īn teasc.

Chestie care, la 30kg de grīu și 90 de litri de apă inițiali, plus īncă vreo 15 litri la limpezire/stoarcerea a doua, īmi lua 4 umpleri-goliri ale teascului și vreo 4-5 ore de muncă. Chestie care nu-mi prea convenea cīnd trebuia să repet toată treaba asta de vreo 20-25 de ori pe sezon.
Așa că anul trecut am luat o mașină electrică de stors roșii, de capacitate mare, și am īncercat altă metodă de stoarcere. N-a mers, deoarece avea o singură sită cu găuri de 1,5mm, bune pentru semințe și coji de roșii dar prea mari pentru tărīțele de grīu. Norocul meu a fost c-am reușit s-o revīnd cu cīt am luat-o, nefiind ea chiar ieftină(1.500 lei).

Dar acum am avut noroc și-au adus altă marcă de storcător, puțin mai mic, dar cu 4 site, cu găuri de 2mm, 1,5mm, 0,8mm și 0,5mm, la 1.600 dar parcă de calitate mai bună.
Io macin grīul prin sita de 2mm a morii, ca să fie mai mărunt pentru o fierbere mai rapidă și o mai bună extragere. Sita de 0,8mm a storcătorului nu e tocmai bună, mai scapă tărīță prin ea, dar cea de 0,5mm e perfectă.

Durează cam 45 de minute o oală cu aprox. 60 de litri de plămadă la 45-50*C. Posibil să dureze puțin mai mult dacă e mai rece, siropul devine ceva mai vīscos la răcire. Cam 2 ore toată treaba, cu vreo 4-5 pauze scurte să se mai răcorească motorul, că e cam mic, de 350W, și se īncinge puțin.
Da` io-s mulțumit de rezultat și-am zis să vă zic și vouă că o sită mai mare de 0,5mm nu prea merge.
Hai s-aveți spor!

clatirea granelor hai salutare și dacă mai făcut pas īnainte spre muncii omului

55.1KB


pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Parcă odată mergea să pui mai multe poze...

pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Alta.

clatirea granelor alta.

63.2KB


pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Ultima.

clatirea granelor ultima.

44.8KB


pus acum 3 luni
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Amedeo, poate ai explicat de ce nu lași tărāța la fermentat, nu mai rețin, da care e șmecheria aici, că tot ai de lucrat, bun, poate mai puțin decāt cu perdeaua sau cu sacu de rafie, da tot e treabă de sisif. Io-s puturos tare, le las pe toate īmpreună, le pun īn cazan și distilez. Există un atāt de mare plus īn privința calității īncāt te jertfești și lucrezi īn plus pentru calitate sau nu ai amestecător sau īnvārtitor īn cazan ? 

pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Salut Licap! Gustul e primul motiv pt. care eu procedez așa, este mult mai neutru dacă fermentez și distilez fără tărīțe. După mine fierberea drojdiilor și fermentarea tărīțelor, mai ales cīnd ai un grīu plin de pleavă cum am io acum, nu aduce nimic bun. Apoi mi-ar trebui butoaie pentru fermentare mai mari, cazan de distilat mai mare, eventual complicat și cu un amestecător, timpul de distilare s-ar mări și el cel puțin cu 30%, și mai ales s-ar mări consumul de gaz.
Că una e să aduci la fierbere 80-85 de litri de lichid limpede și alta 120-130 de litri din care 25% parte solidă, īn ambele cazuri obținīnd tot atīt alcool.

Bonus, ofer un supliment dulce găinilor și purceilor unui amic, că nu știu dacă le-ar place tot atīt de mult borhotul obținut după distilare. Și aș munci să car borhotul cu gălețile prin grădină, ca īngrășămīnt, lucru care nu-mi folosește și e mai greu pentru mine decīt două ore de stors la mașină.


pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Am distilat azi primul butoi cu plămada stoarsă la mașină și poate o folosi cuiva dacă īmpărtășesc rezultatul experienței, īn comparație cu o plămadă stoarsă la teasc.
Īn ambele cazuri am folosit 32-33kg. de grīu(am pus 10% mai mult deoarece grīul e plin de pleavă și alte chestii) și 90 litri de apă.

La stoarcerea cu teascul obțineam aprox. 85-87 litri de sirop după ce mai adăugam īncă 10 litri de apă la stoarcerea a doua, de clătire. Siropul era relativ limpede, cu foarte puțină făină.

Cu mașina am obținut vreo 82-83 litri dintr-o singură stoarcere. Siropul este gros, plin de făină.

După fermentare, īn cazul teascului scoteam din butoi aprox. 85 litri de bere, cu 2-3 litri de drojdie rămasă pe fundul butoiului.

Cu mașina de stors, după fermentare am colectat vreo 52-53 de litri de bere, rămīnīnd īn butoi 3 găleți de... semi-cremă făinoaso-drojdioasă pe care trebuie s-o car și arunc prin grădină.

La distilare, din 85 de litri de bere obțin īn mod regulat puțin peste 11 litri de alcool de 65-70*, iar acum, din 52 am luat doar 9 litri.

Concluzia? S-a adeverit īncă o dată proverbul care zice cum că leneșul mai mult aleargă. Și ăla cu: „Mai bine” se īntīmplă să fie de uneori mai rău decīt „bine”...

clatirea granelor distilat azi primul butoi și poate folosi cuiva dacă rezultatul teasc.Īn

128.7KB


pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
A! Uitasem ceva... Tare īncīntat de cīt de ușor și repede stoarce mașina am plămădit 6 butoaie!

pus acum 3 luni
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Din pură curiozitate o să fac și eu două șarje din mălai, apoi o să le storc cumva, nu am teasc da improvizez eu ceva. Vreau să văd diferența gustului la final.

pus acum 3 luni
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Amedeux
Separatoar centrifugal de asa ceva ai fi avut nevoie pentru maclavaisul din galeti
de fapt nici n-ai mai fi avut nevoie de acel storcator/separator numai ca un asemenea utilaj costa cit un autoturism electric 
altfel pacat de munca si materialul irosit 


pus acum 3 luni
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Salutari Amedeo, si lui Licap, si la toti!

Poti face altceva, Amedeo. Speli granele de doua ori iar zeama rezultata o folosesti la plamadirea urmatoarei sarje. Asa, pierderile de zaharuri sunt minime. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Salut Sam! Ar fi și asta o soluție, dar m-aș complica. Fiind legat de capacitatea oalelor de plămădire cred că o să reduc cantitatea de grīu cu vreo 2-3 kg. și o să pun 3,5 litri de apă la kg. de grīu īn loc de 3 litri cīt puneam, și o să renunț și la clătire. Poate o să colectez mai puțin cu 0,5-1 litru de alcool/plămădire dar scutesc din manoperă și timp de prelucrare, că astea mă deranjează, nu randamentul/productivitatea.

Și cum la mine nu e problemă cu costul apei, o să īncerc să răcesc plămada mai rapid cu cīte o serpentină introdusă īn oale, īn loc de bidoane cu apă rece introduse la o oră, așa că sper să pot īncepe stoarcerea cu teascul mai devreme cu cel puțin 2-3 ore. Dacă īncep stoarcerea pe la ora 17 aș termina pe la 20, chestie relativ rezonabilă.


pus acum 3 luni
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Si eu tot 3,5 litri apa la 1 kg malai folosesc. Densitatea indicata pe refractometru la sfarsitul zaharificarii este 1.080.

Si pe mine ma framanta sa inventez o metoda de racire rapida, cu consumuri minime, investitie mica.

As face cu serpentina de racire dar cu apa recirculata printr-un bazin cu apa cu gheata. Partea cea mai grea este ducerea la 25 de grade cand in casa sunt 30. Problema e ca daca pui drojdia cand plamada are 35, va creste si mai mult in urmatoarele ore, cu impact negativ asupra randamentului dar mai ales asupra gustului.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
30 īn casă e bine, io le răcesc afară, unde erau 35 și mai mult. Bag cīte două bidoane de 5 timp de o oră și ceva, repet de 3 ori ca să ajungă pe la 55-60*C, pun gluco și mai bag un rīnd de bidoane. Nu coboară sub 40 pīnă pe la ora 18 cīnd mă apuc de stors, mai scade puțin temperatura, da` din moment ce simt diferența la mīnă īnseamnă că are peste 36*.
Și n-am observat diferențe de gust sau randament la temperaturi mai mari ale plămezii, am pus drojdia īn plămadă la peste 35. Probabil că avīnd doar siropul, fără tărīțe, contează.
Plămezile făcute cu storcătorul, care au avut făină și alte chestii, au făcut mult mai multă spumă la fermentare, iar berea a avut un gust mai plăcut decīt cea fără. La alcoolul obținut n-am simțit mare diferență, poate un pic mai dulceag la un moment dat.


pus acum 3 luni
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
AMEDEO

... pai ... chiar trebuie sa arunci crema aia ?     eu in locul tau as opario cu o cantitate egala de apa si dupa 2-3 zile as recupera partea limpede => asa as recupera probabil 1 din cei 2L pierduti 



p.s.
ma bucur ca ai ajuns pina la urma la solutia masinii de stors rosii


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Caberlot! Am renunțat la mașină și am revenit la teasc, doar o singură stoarcere, fără clătire. Poate pierd īn jur de 200-300 mililitri de alcool, dar scutesc timp și manoperă, fără alte complicații.

pus acum 2 luni
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Amedeo, cāt de tare storci cu teascul ăla ? Aș vrea să fac și eu o dată cam cum faci tu da nu am teasc și mă īntreb ce aș putea să improvizez. Să le trec printr-un sac de rafie, poate ?

pus acum 2 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Cīt de bine pot, pīnă nu mai curge firicel, doar pică. Sacul de rafie cred că e obligatoriu, altfel trece și ce e mare. Și nu prea văd cum ai putea improviza ceva simplu și la fel de eficient ca teascul.
Io pun 15 kg de grīu īn 50 litri de apa fierbinte cu alfaamilaza (dacă aș pune 52 sau mai mult, n-aș mai putea băga 2 bidoane de 5 litri cu apă pt. răcire, ar da afară din oala de 80 de litri), la 55-60* bag gluco, amestec bine și mai las vreo 3 ore. Timp īn care se adună la suprafață vreo 12-15 litri de sirop limpede.

Scot ce e limpede și bag la butoi, apoi bag īn sacul de rafie din teasc ce a rămas gros īn oală. Nu intră din prima toată cantitatea rămasă īn oală (teascul parcă cică ar avea 36 de litri), da` īn 10-15 min. se mai scurge o găleată de sirop și se face loc. Apoi strīng sacul la gură, pun discul de presare deasupra și īncep stoarcerea.
Mai durează vreo oră, că nu poți strīnge ca disperatu`, doar cīte 3-4 ganguri la 2-3 minute.
Recuperez vreo 40 de litri īn total, poate puțin mai mult dacă am răbdare. Scot sacul și răstorn tărīțele īn 2 găleți, să le dea amicu` la purcei.

Procedez la fel și cu a doua oală, da` nu mă mai grăbesc cu stoarcerea, e deja ora 19,30 - 20, intru īn casă și mai ies și mai strīng cīnd și cīnd, pīnă pe la 24 cīnd mă culc.
A! Și īncă o chestie, storc cīnd plămada e caldă bine, să tot aibă vreo 45*, dacă se răcește prea rău siropul devine mai vīscos și mai greu de stors.


pus acum 2 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Buna,
Eu mi-am facut un cos de inox cu sita de inox de  300,il bag intr-o oala de 50 de litri unde pun la fiert aprox 11 kg de cereale cu 30 l apa,dupa care ridic cosul cu un scripete si las sa se scurga dupa care mai spal cu 5 l de apa. Reusesc sa fac 2 sarje pe zi,pierd timp cu racitul.Ultima data am folosit gheata de la Lidl ca ma grabeam si nu aveam sticlele de apa puse in frigider,dar ma bate gandul sa folosesc gheata carbonica doar ca este scumpa

clatirea granelor buna, mi-am facut cos inox sita inox de  300,il bag intr-o oala litri unde

59.4KB


pus acum 2 luni
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... e frumoasa "caldarea ta de rachiu"

... si cosul e f util  dar cred ca nu poti sa storci cu el  pierzi ceva sirop




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 1 luna
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Am un scripete cu care il ridic  si siropul din cosul de inox se scurge tot in oala. Depinde cat il las,daca il las 30-40 min se scurge aproape tot. Sa-l ti in maini pana se scurge nu prea poti
  Se gasesc cosuri cu sita de inox si pe Aliexpres dar mai mici,la mine cazanul este prea mare,trebuia sa cumpar unul de 60-75 litri,dar nu avea evacuare laterala


pus acum 1 luna
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Am mai studiat si am observat ca unii numai incalzesc apa la 100 grade cand folosesc doar malt,arunca maltul la 62 de grade,dupa care ridica temperatura la 72 d grade si gata procesul de zaharificare

pus acum 1 luna
   
Pagini: 1  

Mergi la