Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: DEEA25 pe Simpatie.ro
| Femeie 25 ani Mures cauta Barbat 25 - 51 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
salut !
m-am gandit ca ar fi buna o modalitate de a testa diferitele instrumente de specialitate detinute de fiecare dintre noi si obtinute din diferite surse avizate si neavizate (piete,bazar , prieteni) . am tot facut plamezi si am masurat zaharul din ele cu mustimetre rusesti cumparate din bazar , insa dupa ce am distilat , am vazut ca procentul de alcool nu este cel care ar rezulta din diferite formule aplicate . ba mai mult am starnit si polemici pe aici !
asa ca , prima oara binenteles am cerut ajutor (stiti ,eu m creierul lenes ) . l-am intrebat pe "caberlot" si pe "samogon" cum sa fac o solutie de zahar +apa de 200 g/l solutie . am primit aceste raspunsuri :
Caberlot a scris:
@PAZUCU
... buna buna ideea ta de a face niste siropuri calibrate calibrate
CUM AS FACE EU ... 1. as cintarii 1 kg de apa ... si l-as pune intro sticla pe care as trage un semn cu markerul => semn de 1 LITRU 2. as cintarii 200 g zahar pe care le-as dizolva in 500mL ... SIROP pe care apoi i-as turna in sticla insemnata ... si as complecta cu apa pina la semn ==>> solutie de 200g zahar/Litru
DACA FOLOSESTI ... APA FIARTA ... ZAHARUL E IN PRINCIPIU DESTUL DE STERIL ==> O SOLUTIE STABILA IN TIMP
... POTI LUCRA SI LA 100mL ... DAR LA 1000mL E MAI PRECIS
... SI IN SIROPUL CALIBRAT ... POTI SA ADAUGI O CANTITATE CUNOSCUTA DE ALCOOL(PUI VODCA DE EX) - CA SA AJUNGI LA 10% SA ZICEM ... SI VEZI CE DA LA MASURATOARE
... SUNT CURIOS ... DACA VORBIM DE ZECIMI SAU DE PROCENTE DE EROARE ???
| cuminte baiatul asta ,nu ?
Samogon a scris:
Caberlot a scris:
@PAZUCU
... buna buna ideea ta de a face niste siropuri calibrate calibrate
CUM AS FACE EU ... 1. as cintarii 1 kg de apa ... si l-as pune intro sticla pe care as trage un semn cu markerul => semn de 1 LITRU 2. as cintarii 200 g zahar pe care le-as dizolva in 500mL ... SIROP pe care apoi i-as turna in sticla insemnata ... si as complecta cu apa pina la semn ==>> solutie de 200g zahar/Litru
DACA FOLOSESTI ... APA FIARTA ... ZAHARUL E IN PRINCIPIU DESTUL DE STERIL ==> O SOLUTIE STABILA IN TIMP
... POTI LUCRA SI LA 100mL ... DAR LA 1000mL E MAI PRECIS
... SI IN SIROPUL CALIBRAT ... POTI SA ADAUGI O CANTITATE CUNOSCUTA DE ALCOOL(PUI VODCA DE EX) - CA SA AJUNGI LA 10% SA ZICEM ... SI VEZI CE DA LA MASURATOARE
... SUNT CURIOS ... DACA VORBIM DE ZECIMI SAU DE PROCENTE DE EROARE ???
|
Nimic mai clar si mai corect!
Pazucu, verifici zaharometrul cu solutia de apa cu zahar de 200 g/L si vezi daca arata corect... diluezi la jumatate completand cu apa pana atingi 2 litri. Astfel ai 100 g/L... verifici zaharometrul... mai adaugi apa pana ajungi la 4 litri si ar trebui sa arate pe zaharometru 50 g/L si tot asa vezi daca e bine calibrat. Dar inca o conditie, sa fie la 20*C. |
nu mai zic si de baiatul asta !
asa ca ,inarmat cu "mura in gura ,m-am apucat de treaba :
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
pentru prepararea solutiei am folosit o cana gradata din comert si un cantar la care diviziunea de masura este la 1g . asa deci ,am cantarit 200g zahar si le-am adaugat in 500 ml apa . am amestecat bine si l-am lasat sa se odihneasca 20 min . am reamestecat din nou si am adaugat apa curata pana cand a ajuns la 1000 ml pe gradatia canii respective .
am trecut la teste . prima oara am incalzit solutia la 20 *C apoi am bagat mustimetrul rusesc , valoarea indicata a fost intre 170-180 g/l . apoi am verificat solutia cu un refractometru achizitionat din china (tot un fel de bazar ,numai ca putin mai mare si platesti cu cardul ) testul a indicat 192 g/l .
image
acesta este refractometrul ,in imagine mai sunt si doua termometre cu sonda lunga de 1 m ,din bazar . din pcate nu indica temperatura decat pana la 70 *C .
imagur
am reusit sa fac poze prin orificiul refractometrului , eu am focalizat cumva imaginea si fii-miu a apasat pe buton pentru captura
acum veti spune ca nu am rezolvat nimic nici cu mustimetrul nici cu refractometrul . nici unul nu indica corect , insa refractometrul l-am calibrat conform instructiunilor cu o picatura de apa la 20*C . tot nu ar fi relevant sa spunem ca functioneaza perfect dar am pus mica eroare pe baza apei din solutie . dupa cum am spus am masurat apa cu o cana gradata din comert ,mi-am dat seama ca poate fi decalibrata putin . ooff , iti trebuie adevarat laborator chimic , o sa caut si un cilindru gradat pe viitor . dupa comentarii in privat cu consilierul 'samogon' am inteles ca , ca sa indice corect in cana respectiva apa trebuie sa aiba 4*C . sau mai poate fi ceva : zaharul , nu ? cine naiba il poate verifica daca are dulceata cat trebuie in el ? sau sunt tampit?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
Samogon a scris:
Densimetrele arata gresit am facut si eu proba... valori cand mai mari, cand mai mici... merita sa folosesti doar daca ai noroc de unul bun. Ele in general sunt calibrate prost.
Iti mai zic ceva: densitatea = masa / volum. Ceea ce numesti tu "densitate" sunt defapt grame de zahar pe litru must... e incorect. Ori spui densitatea 1.082 ori spui 200 g zaharuri pe litru de must.
Apropo, am facut si eu testul. Am dizolvat 200g zahar in 500 ml apa la 20*C, am adaugat apa pana am atins 1000 ml si am cantarit... cantarul arata 1.082 g... Am mai adauga 1 litru de apa iar cantarul arata 1.040 g... Conform calculelor si tabelelor sunt exact procentele de zaharuri care corespund densitatilor respective. Ceea ce ma face sa am mare incredere in cantar.
Am si doua zaharometre si cand le-am verificat, prima data dezastru, aratau mai putin, unul cu 2 linii, celelalt cu una. Cand am redus concentratia la jumate aratau mai mult cu vreo doua linii. Am mai redus inca odata la jumatate adaugand inca 2 litri apa si tot un dezastru aratau. Totusi zaharometrul de la Constantin era mai apropiat de realitate. Al meu era pe campii rau...
Deci morala: nu va bazati pe zaharometre ieftine ca mai rau va incurcati ! | ia vedeti ce spune si samagon despre testarea acasa , el mereu are idei mai bune si eficiente . maestre mi-am permis sa fac copy- paste si un mic edit la ce era off topic ,sper sa nu te superi .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
de altfel ,o sa il rog pe "samogon" a posteze tabele acelea din care face aceste calcule , cat il rog sa posteze si aici cum a calculat si procentul de alcool din rachiu cu ajutorul cantarului .
voi merge mai departe cu expunerea asupra testelor .
m-am multumit cu eroarea de 8 g pe care am pus-o pe seama altor factori ,si am trecut la alte verificari . refractometrul achizitionat se lauda cu un sistem ATC (automatic temperature control) ceia ce inseamna ca intr-o plaja de la 10-30*C temperatura lichid , masurarea se face fara erori semnificative . asa ca am racit lichidul la 11*C , apoi am verificat densitatea si da , eroare insesizabila la fel si cand am incalzit la 30 *C . asta da treaba , am scapat de umblat de la frigider la cuptorul cu microunde sa calibrez temperatura in lichid . doar stiti cum e , lichidul e prea cald si il pui in frigider unde il uiti si se raceste prea tare ,apoi il bagi la microunde unde il incalzesti prea tare si tot asa ,nu?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
daca am vazut ca am reusit cu testarea la diferite temperaturi am trecut la diluarea mustului la jumatate din densitatea initiala . mustimetrul a indicat 110 g /l iar refractometrul cam 102 g /l .
click image upload
apoi am diluat din nou la jumatate si am obtinul cam 70 g/l cu mustimetrul si 50 g cu refractometrul
free screenshot software cred ca am nimerit-o cu apa de data asta ,ca bate exat 5
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
buun , abia acum incepe marea provocare : 'caberlot' a recomandat ca dupa ce calibrezi instrumentul sa adaugi in solutia de testare cam 10% alcool . asa ca iar cu ajutor la calcule in 470 ml solutie de 7,2% zahar am adaugat 100ml tarie de 57% , la verificara cu alcoolmetrul avea cam 11% tarie solutia . dupa testul cu refractometrul indica 9% . deci concluzia este ca intr-un must in care este zahar si alcool procentul de zahar este mai mic(nu mai zic densitatea ca iar m-a certat ala micu')
snagit asta era initial
image upload no compression iar asta dupa adaugare de alcool
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
concluziii mai puteti trage si voi ,din ce am testat , eu pot sa zic doar ca refractometrul este o solutie de masurare beton , intr-o zi mi-a permis sa fac peste 50 de teste , insa cea mai mare calitate a acestui instrument este ca il poti lua in buzunar la piata si doar cu o picatura de must poti testa pe loc zaharul din fructe ,asta au aratat si baietii pe topicul cu otet de mere . nu comentam ca .densimetrele si mustimetrele calibrate corect nu sunt bune insa esti blocat de temperatura de 20*C la care trebuie sa masori . nu are rost sa mai discutam daca acestea din urma mai sunt si necalibrate , cel putin la mine erorile au fost mari si interesant ca nu au fost cumva liniare ( daca pot zice asa) adica nu ai putea spune ca tii cont de 20 grame aratate in minus la cele 200 g/l initial si la 100 g cand am diluat la jumatate solutia . aici de fapt a aratat in plus cu 10 g /l . din pacate am uitat sa mai verific si solutia cu alcool adaugat cu acel mustimetru .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
Samogon a scris:
Densimetrele arata gresit am facut si eu proba... valori cand mai mari, cand mai mici... merita sa folosesti doar daca ai noroc de unul bun. Ele in general sunt calibrate prost.
Iti mai zic ceva: densitatea = masa / volum. Ceea ce numesti tu "densitate" sunt defapt grame de zahar pe litru must... e incorect. Ori spui densitatea 1.082 ori spui 200 g zaharuri pe litru de must.
Apropo, am facut si eu testul. Am dizolvat 200g zahar in 500 ml apa la 20*C, am adaugat apa pana am atins 1000 ml si am cantarit... cantarul arata 1.082 g... Am mai adauga 1 litru de apa iar cantarul arata 1.040 g... Conform calculelor si tabelelor sunt exact procentele de zaharuri care corespund densitatilor respective. Ceea ce ma face sa am mare incredere in cantar.
Am si doua zaharometre si cand le-am verificat, prima data dezastru, aratau mai putin, unul cu 2 linii, celelalt cu una. Cand am redus concentratia la jumate aratau mai mult cu vreo doua linii. Am mai redus inca odata la jumatate adaugand inca 2 litri apa si tot un dezastru aratau. Totusi zaharometrul de la Constantin era mai apropiat de realitate. Al meu era pe campii rau...
Deci morala: nu va bazati pe zaharometre ieftine ca mai rau va incurcati ! | testul acesta a lui 'samogon' m-a determinat sa fac si eu unul insa cu must stors dintr-o plamada care am facut-o ieri .
cum am facut : -am stors must din plamada cu o sitisca . mustul avea 50*C . am luat apa la 50 *C de la robinet si am cantarit cu cantarul 1000 g , asta ca sa nu mai fie dubii ca nu ma prind repede de poanta .interesant ca la 50 *C apa a trebuit pusa exact peste linia de 1000ml ,adica foarte putin. cana gradata are 95 g goala
uploading images
apoi am pus lichidul strecurat in cana pana la limita unde a fost apa incalzita . cantarul a indicat 1146 g :
image search
deci densitatea este de 1146-95=1051 ,cu refractometrul am avut 182 g/l
maestre, ce zice tabelul , se bat cap in cap ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Trebuie sa-ti multumesc pentru ca m-ai scutit de efortul de a deschide eu acest topic si felicit initiativa! Nici nu stiu cand ai avut timp sa postezi atata. Eu intre timp m-am ocupat de aschiile mele. Imediat rumeg tot ce ai scris si comentam, numai lasa-ma un pic ca mai am putina treaba si revin.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Vezi caci canile gradate (corect) au gradatia pentru litri de apa la 4*C... Defapt definitia litrului suna asa:
"Un decimetru cub de apa distilata la 4 grade celsius"
Prima greseala a fost ca intai ai completat pana la 1000ml si dup-aia ai incalzit la 20*C. Pai la 20 aveai mai mult de un litru. Trebuia invers!
Tu trebuie sa faci gradatia TA, la 20*C, si o sa vezi ca un litru e putin mai sus decat liniuta de pe cana aia. Daca tu faci 1000 ml sirop la 10 grade si-l imcalzesti pana la 20 de grade el nu va mai avea tot 1000 ml, ci putin mai mult. Sunt niste chichite mici dar care conteaza mult.
Ideea e ca siropul care-l faci si are 20*C trebuie sa aiba fix 1000 ml. Doar greutatea acelui sirop o poti corela cu formulele, tabelele sau indicatia de pe refractometru (grade brix). Altfel mereu vei avea cate o mica eroare.
Cel mai bine e sa licrezi cu sticla de 1 litru cum am eu. Gātul subtire al sticlei iti permite o calibrare mai precisa Stabilirea unui litru de apa la 20*C o faci asa: Pui sticla pe cantar = 0 g. Imcepi si torni apa la 20*C pana iti arata FIX 1000 g. Aia e (aproximativ) un litru de apa la 20*C, tragi liniuta cu markerul si cu aia lucrezi mereu. Stii ce diferenta mare de volum e intre apa la 4*C si cea la 20*C? Mica la ochi dar mare cand transformi densitatea unui sirop in grade brix.
Metoda cu cantarirea e dificila si nu o recomand oricui. Mai intervine si intrebarea, cat de corect e cantarul? cat de corect sunt gradate canile?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Apoi tu ai masurat un must care are in compozitie nu numai zaharuri si apa, ci si fel si fel de chestii in suspensie. Pentru o masurare precisa trebuia sa lasi mustul sa se limpezeasca si dup-aia sa incerci metoda cu cantarul. Eu o folosesc ca-mi place si o consider superioara zaharometrului, dar e destul de complicat de lucrat cu ea.
Nu gasesc acum tabelul ala cu corelatia intre densitate si procente de zaharuri. Una din pagini nici nu se incarca. Vedeti de ce folosesc formule?
zaharuri la 100 ml = [(Densitatea mustului - 1) / Densitatea mustului] x 261
[(1.051 - 1) / 1.051] x 261 =~ 12,7 g zaharuri / 100 ml must........ adica 127 g/L
Viceversa:
densitatea mustului = 261 / (261 - g zaharuri/100ml)
261 / (261 - 12,7) =~ 1.051
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Concluzia: sunt multe erori mici care adunate dau o eroare mare.
Nu te mai complica cu cantar, balante, cani si alte chestii rudimentare si complicate. Mergi pe refractometru daca-l ai si bucura-te de tehnologie.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Iar pentru calculul distilatelor avem tabelul asta:
(ITEC).pdf
La distilate nu am gasit inca o formula de transformat densitatea in procent alcoolic in volume, nici macar in masa. Progresia nici nu e lineara. E dat dracului de complicat.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am uitat sa vi-l arat si p-asta, asta e tatal lor... numai ca da procentul de alcool in masa si trebuie transformat in volume... mai trebuie un tabel....
N-am gasit si un tabel cu procente mai mici de 80% vol. Dar il aveti pe cel din mesajul de mai sus care cuprinde tot. (ITEC).pdf
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am gasit si tabel cu transformarea intre Brix, Plato si SG
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
Caberlot a scris:
"Pazucu
... bravooo pt masuratorile astea
...acum ceva comentarii : ... eroarea unui instrument nu e liniara ... altfel s-ar corecta (192 in loc de 200 ... inseamna 4% ... nu e chiar rau ... mai ales ca mai sunt si alte erori ... asa cum a zis SAM ... apa se cintareste la 4C ... asta e paradoxul apei = la 4C apa are cea mai mare densitate !) ... si la citit mai poti face o ica eroare ... pe linie = de obicei aproape pe linie etc.
CONCLUZIE ... REFRACTOMETRU e solutia suficient de precisa si rapida ... intrebarea e ... daca lichidul nu e limpede=must ... care e influentza ? (pt asta trebuie sa pleci de la densimetru catre refractometru ... etc.)
p.s. nu lua nici zaharul ala in absolut ... ai vazut ca nici sfecla nu e uniforma etc. |
daca lichidul nu e limpede linia dintre alb si albastru se vede putin in ceata ,dar iti dai seama unde este . am facut teste si cu lichid nestrecurat ,iar apoi l-am lasat sa se depuna si am refacut testul si a fost la fel
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Caberlot a scris:
"Pazucu
... bravooo pt masuratorile astea
...acum ceva comentarii : ... eroarea unui instrument nu e liniara ... altfel s-ar corecta (192 in loc de 200 ... inseamna 4% ... nu e chiar rau ... mai ales ca mai sunt si alte erori ... asa cum a zis SAM ... apa se cintareste la 4C ... asta e paradoxul apei = la 4C apa are cea mai mare densitate !) ... si la citit mai poti face o ica eroare ... pe linie = de obicei aproape pe linie etc.
CONCLUZIE ... REFRACTOMETRU e solutia suficient de precisa si rapida ... intrebarea e ... daca lichidul nu e limpede=must ... care e influentza ? (pt asta trebuie sa pleci de la densimetru catre refractometru ... etc.)
p.s. nu lua nici zaharul ala in absolut ... ai vazut ca nici sfecla nu e uniforma etc. |
Eu nu am refractometru, doar am vazut la Sinenomine si la altii, dar din ce am inteles, refractometrul masoara gradele Brix.
Ce e un grad Brix? Un gram de zahar dizolvat in 100 de grame de solutie... Deci ce inseamna asta? procentul in masa. Una e 192 g zahar / L must si alta e 192 g zahar / kg must. Pazucu a facut proba punand 200 g zahar / 1 litru sirop iar ce arata refractometrul lui sunt defapt 192 grade Brix, sau 192 g zahar / kg de solutie.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
eu am spus ca am mintea mai linistita ! ce inseamna ce ai spus tu pana la urma ? e de bine sau de rau ? explica-mi si mie te rog > care ar fi diferenta intre grade brix si grame zahar?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
aaaaaaaa , conform tabelului tau 19.2 brix corespunde cu 20 plato si cu SG 1082.8 ceia ce defapt la tine a insemnat 200g zahar pe /l solutie ? asta inseamna ca refractometrul meu masoara fara eroare ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ai inteles corect.
Desi citesc acum ca si Plato asta masoara tot procentele in masa... iar m-a bagat in ceata.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
apoi ii bun . inseamna ca am facut o achizitie buna , da-le-ar D-zeu sanatate alora cu ochii mici si galbeni la piele ,ca fac lucruri bune si ieftine . pe un refractometru pe care am platit 20$ cu tot cu transport aici ar trebui sa platesc 350 ron +30 ron transport . super treaba nu , in tara lui papura voda ! mi-am adus aminte punun linck la o lege care trebuia sa pasuiasca producatorul dalcool de la tara in limita a 100 l alcool pur fara a plati accize dar care din pacate alesii poporului au respins-o .
nesimtitiii
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
FlorinB
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
|
|
Pazucule,
Daca tot le faci reclama la chinezi, fa-o cum trebuie.
Link catre produs, domnu', va rog La 20 usedei, si daca citeste gresit, promit sa ii invat abaterea si tot ma descurc cu el.
Florin
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
baieti ,eu nu le fac reclama la chinezi ,fac reclama la portofelele noastre . pretul este de 18,29$ acum + 8,5$ taxe curier , mi-e imi arata ca ar fi 90 ron la plata cu cardul (ron) eu parca am platit 16 ,5 $ +taxe ,dar tot aia e pana la urma .
@FlorineB ,fii fara grija , citeste super corect .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
FlorineB tre să fie un fel de vocativ
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
da ,mai prins !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|