Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Iasminica pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Arad
cauta Barbat
24 - 52 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Whisky din porumb care nu a incoltit Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Imi propusesem sa fac un whisky din 10 kg porumb incoltit + 2 kg malt de grau, dar fara sa vreau mi s-a deturnat planul. Saptamana trecuta am pus porumbul la inmuiat in apa timp de doua zile. L-am scos din apa sperand sa incolteasca dar incoltirea nu a inceput nici pana astazi. Deja e clar ca nu va incolti, probabil e degerminat sau iradiat. Nu stiu cum sa fac sa-mi dau seama cand il cumpar. Arăta frumos si m-am gandit ca nu vor fi probleme.

Acum trebuie sa aleg cu totul alt traseu la plamadire. Partea delicata este ca acum porumbul e umed si nu mai poate fi macinat la moara dar suficient de tare incat sa nu poata fi macinat nici la masina de tocat. El va trebui fiert ca sa solubilzeze amidonul din interior, lucru care s-ar fi intamplat natural in timpul incoltirii.

Daca ar fi incoltit era usor de macinat prin masina de tocat carne. Nu mai trebuia adaugat decat apa si adus la temperatura de zaharificare. Aveam de gand sa folosesc si malt de grau pentru ca porumbul incoltit are putere diastatica mica.

Acum m-am gandit asa, si vreau sa ma consult si cu voi: sa fierb porumbul (10 kg in 30 litri apa) la foc incet pana se inmoaie boabele si se gelatinizeaza tot amidonul. Probabil ca fiereberea ar dura vreo 4-5 ore, fiind porumb sticlos si boabe intregi. N-ar fi asta o problema insa nu sunt sigur daca se va sparge coaja. Daca coaja nu se sparge si nu se omogenizeaza tot, enzimele nu vor avea acces la amidonul din interior.

M-am gandit sa-l fierb oricum apoi sa-l dau prin masina de tocat carne sa-l fac pasta, insa apare alta problema: va trebui sa ridic temperatura decoctului la 64*C, el avand o consistenta tare (precum mamaliga). Asta ar fi groaznic de greu, un adevarat cosmar. Mai intervine si problema retrogradarii amidonului la racire. Amidonul retrogradat devine rezistent la enzime.

Ar fi minunat daca s-ar sparge boabele la fiert, dar cum fac sa reusesc asta?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Incearca o cantitate mai mica la oala sub presiune,daca nu se sparge intr o ora...doua, mai bine il arunci decat sa te chinui.
Pe viitor ,cumpara o cantitate mai mica de porumb,1kg de la' x' il pui la inmuiat-incoltit si vezi daca porneste daca nu....altul.


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu va fierbe cu bobul intreg.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am fiert odata porumb la oala de presiune. A durat o ora si jumatate. Probabil fara presiune ar dura 4-5 ore. Boabele erau fierte si moi dar coaja nu s-a spart. A trebuit sa le dau prin masina de tocat carne si mai mare chinul a iesit. A fost o chestie mai mult experimentala pe care am facut-o.

Tin minte ca iesise amidonul din boabe si se formase o gelatina. Acum ma gamdesc in felul urmator: Daca astept sa se raceasca la 72*C, fac prima aditie de malt pentru alfa-amilaza care sa lichefieze amidonul, gelatina se va fluidiza. Decoctul fluidizat s-ar putea omogeniza mult mai usor apoi macinand toate boabele cu ajutorul unui blender de mana. Nu conteaza ca e mic, el lucreaza la turatie mare iar daca decoctul e fluid si circula usor, in final toate boabele vor trece prin acele lame. In plus, pe masura ce boabele elibereaza continutul amidonos se fluidifica si ele. Este doar un scenariu pe care mi-l imaginez. Apelez si la logica voastra, nu credeti ca e o idee buna?

Daca reusesc o lichefiere completa, zaharificarea si restul ar fi o floare la ureche.

Stiu Marius, asa trebuia facut, dar m-am gandit ca si chiar daca nu va incolti gasesc eu solutii de rezerva. Porumbul arata frumos si am zis ca merita. Acum o incercare = o experienta, ceva voi face cu el. Aruncarea ar fi ultima, ultima varianta.

Cu fierberea nu e o problema. El fierbe singur la foc mic, nu trebuie sa-i fac nimic, nici macar sa amestec. Odata fiert bine il pot lasa la plapuma peste noapte si in 7-8 ore sigur nu ar scadea sub 70*C.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Tot din ciclul "cum mai reparam o reteta ruinata" vreau sa va arat cum m-am luptat astazi cu porumbul asta sticlos... mi s-a parut o experienta interesanta. Probabil candva o sa mai fac dar incercand sa perfectionez tehnica.

E foarte comod de lucrat pe partea de fierbere. Pui boabele in oala, pui apa, dai drumul la foc si o lasi sa-si faca treaba. Dureaza ceva pana fierbe, cam 3-4 ore de cand incepe sa fiarba,  dar e bine ca nu mai trebuie sa mesteci in mamaliga. La mine a durat 4 ore pana a ajus sa fiarba (am tinut focul minim) si dup-aia inca cateva ore pana s-a umflat porumbul. Cred ca in total au fost vreo 7 ore. De seara de la 11 pana dimineata la 6, eu am dormit, ea si-a facut treaba. Dimineata m-am trezit intr-un miros de porumb fiert, foarte bine mirosea. Trebuie sa va zic ca porumbul era lasat la hidratat in apa cu cateva zile in urma, deci si asta a usurat fierberea.



La 10 kg porumb hidratat am pus 28 litri apa. Volumul decoctului urcase pe la 40 de litri. Foarte multe boabe s-au spart la fiert dar nu s-au imprastiat, au ramas compacte desi erau moi cand le strangeai. Asta a ingreunat foarte mult munca. Nu stiam cum sa zdrobesc boabele si sa fac mai omogen. O mare parte le-am zdrobit dar au ramas si multe cu amidonul neatins de enzime.



In timp ce decoctul se racea incet de la 100 de grade la 72 eu am macinat maltul de aici: si l-am lasat in apa sa se umfle.



Pauza de lichefiere la 72 de grade a fost scurta, decoctul s-a racit repede si a trebuit sa adaug a doua aditie de malt pentru pauza de zaharificare. Aici defapt am preferat sa fac o urcare foarte lenta de la 60 la 65 de grade amestecand continuu. Toata urcarea cu scurte pauze a durat cam doua ore. Am citit ca ar da rezultate foarte bune la fermentabilitate.

Imediat dupa ce am terminat zaharificarea am luat 2 litri de must, lam racit la 35 de grade si l-am incropit cu 2 litri apa rece. Rezultatul a fost 4 litri de starter la temperatura de 25 de grade. Tot atunci am stors si putina plamada pentru masuratori... am fost surprins sa vad ca zaharometrul indica ca si cum ar fi 17 g zaharuri / 100 ml must. Nu ma asteptam. Gustasem inainte si intr-adevar mi se parea dulce dar nu credeam ca dupa atata chin si calvar o sa iasa 17. M-am bucurat, pe principiul una rece alta calda.



Mai departe, am insamantat drojdia in starter. Am folosit drojdie "American Whisky" de la Sinenomine, care mereu are grija sa ma sponsorizeze cu drojdii noi si trebuie sa-i multumesc . Doza recomandata este de 5-8 grame pe 10 litri must in functie de densitate. Eu am judecat ca in starter am o densitate mica, deci ar fi trebuit sa pun 2 grame dar de frica sa nu subdozez si sa am probleme, am pus de 5 ori mai mult, adica 10 grame . Am aerisit foarte bine mustul agitand cateva minute cu mixerul sa faca clabuci apoi am pus drojdia hidratata. Am lasat plamada de starter sa fermenteze in oala fara capac, in dulap deasupra becului aprins. La scurt timp am vazut ca fermenteaza bine si am avut a doua multumire sufleteasca pe ziua de azi.

Intre timp am lasat plamada sa se raceasca punand doua damigene pline cu apa rece inauntru. Cand a ajuns la 35 de grade am facut ultima aditie de malt apoi am urcant temperatura lent amestecand continuu pana a ajuns la 45. Intervalul acesta de temperatura favorizeaza limit dextrinaza sau "debranching enzyme" cum i se mai spune, enzima care se ocupa cu hidroliza dextrinelor nedescompuse de alfa si beta-amilaza. Ea ajuta fermentabilitatea dand densitati finale mai mici.

Tot acest interval de temperatura activeaza si beta-glucanazele, enzime care descumpun gumele si maresc fluiditatea decoctului iar asta chiar pot sa spun ca s-a simtit.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sa recapitulam putin schema de plamadire... La 10 kg porumb hidratat si 2 kg malt de grau am folosit mai intai 28 litri apa la fierberea porumbului + inca 2 litri la starter + inca ceva apa la hidratarea maltului uscat + apa din porumbul lasat la hidratat (am estimat cam la 4 litri). Cred ca au fost in jur de 36 de litri apa cu 12 de grane, raport 3 la 1. Ar fi trebuit sa am o densitate initiala ceva mai mare, tradus in zaharuri undeva la 200 g/L , dar bine ca macar am reusit sa scot si 17 sa fac ceva si cu plamada asta. Acum sa vedem cat de jos va merge densitatea finala. Macar acolo poate mai compensez.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
BRAVOOO SAM !!!     

... SE PARE CA AI REUSIT SA DREGI BUSUIOCUL  SI MA BUCUR PENTRU TINE    SI pentru altii care vor mai avea probleme de felul asta   

... ai dat un exemplu f. pozitiv    ... ai aratat ca pasiunea, cunostiintele si tenacitatea pot rezolva multe probleme 

xxxxxxxxxxxxxxxx

acum ca ... ti-a venit inima la loc = ai salvat sarja    ... aveam si eu o intrebare pe la calcule ... e bun sau nu graficul ala ???

xxxxxxxxxxxxxxxx

si ca tot venii vorba de ... intrebari ... mai am una ... pt tine si Sine ... v-am trimis niste drojdii ... si astept sa aud si eu ceva rezultate      nu de alta ... dar acum va trebuii sa mai comand ceva ... si mi-ar fi fost utila o parere avizata 
... deci ... drojdia de wisichi ... ceva impresii ?
... dar turbo ... are ciine plouat ?
... si aia de rom ati incercato ... ca mai am 2 plicuri ... si nu stiu daca sa-mi bat capul cu ea sau nu 

merci de raspunsuri !
 

p.s.
sper ca nu am aruncat ... banii pe fereastra


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Stai ca inca n-am vazut, ma uit imediat, eram ocupat cu postarea.

Cea Rum Turbo e la mine. Nici nu stiu cand sa ma apuc si de zaharul ala. Nu prea stiu o sursa convenabila de zahar brun, de melasa nici nu mai zic. As incerca sa fac rom sa-l las tot asa pe aschii dar cu zahar alb nu fermenteaza (n-are nutrienti). In cele din urma fac cu zahar alb si ii pun niste tarate sa mai fac un neutru pentru visinata ca si-asa anul trecut am facut pauza de visinata... nu mi-a mai trebuit dupa catastrofa aia de acum doi ani cand am spart damigeana plina ochi.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dimineata la 5 fermenta puternic si mirosea frumos, a cereale.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

Ti-e drag sa te uiti la ea, pe cuvant


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Stai ca inca n-am vazut, ma uit imediat, eram ocupat cu postarea.

Cea Rum Turbo e la mine. Nici nu stiu cand sa ma apuc si de zaharul ala. Nu prea stiu o sursa convenabila de zahar brun, de melasa nici nu mai zic. As incerca sa fac rom sa-l las tot asa pe aschii dar cu zahar alb nu fermenteaza (n-are nutrienti). In cele din urma fac cu zahar alb si ii pun niste tarate sa mai fac un neutru pentru visinata ca si-asa anul trecut am facut pauza de visinata... nu mi-a mai trebuit dupa catastrofa aia de acum doi ani cand am spart damigeana plina ochi.



  MERCI SAM    CHIAR AM INVESTIT BINE 20$ 
... AM PRIMIT O GRAMADA DE INFORMATII DUPA 4-5 PLICURI DE DROJDII  DIFERITE

... sper ca macar aschiile alea v-au fost de folos ...    ca sa va faceti o idee cam cit trebuiesc arse 

... lasa ca prind eu un ciine                ca sa vad cum e cu mirosul  l

multe sporuri !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna ....

Ai scris aici ca amidonul retrogradat devine rezistent la racire..... Ce e aia ? Ma poti lamuri un pic....
Te rog !!!   


Multumesc !!!!!


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
corectare........  rezistent la enzime........

Scuzele de rigoare ....... 

Multumesc !!!


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Amidonul se gaseste intr-o forma cristalina (ca in boabele de cereale). Cand este fiert in apa se solubilizeaza si formeaza un gel vascos (ca la mamaliga). Daca ulterior este racit, structura moleculara a amidonului se rearanjeaza formand din nou o structura cristalina (ca atunci cand se raceste mamaliga si se intareste). Asta se numeste retrogradarea amidonului, fenomen prin care el devine rezistent la enzime. Deci nu vrem sa se raceasca decoctul fiert mai jos de temperatura de zaharificare.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Atenuatia n-a fost rea dar nici foarte buna.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu am mai asteptat si am pus-o la distilare.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am facut cateva schimbari la instalatie. Am revenit la baia de ulei dar am bagat doua termoplonjoane de 1200 W fiecare.

Noapte trecuta i-am facut proba si la scurt timp s-a ars prelungitorul.
Azi am gasit doua prelungitoare si am alimentat fiecare termoplonjon de la prize separate. Vad ca curge bine, pana acum nu au fost probleme.

Pe la 11 a inceput sa curga si pana acum, la 1:15, am adunat 4 litri. Singura problema e ca imi consuma multa apa. Foarte repede se incalzeste apa de racire. O sa ma gandesc sa adun apa de ploaie si sa fac un bazin in care sa o tin... sau las sa țārāie incet de la robinet. Daca țārāie incet nu se invarte apometrul

Distilatul vine foarte limpede dupa cum se vede si in filmulet. Spre cozi insa se tulbura dar i-am pus sa curga pe niste strecuratoare in care am pus mai multe straturi de servetele. Vad ca retine foarte bine uleiurile. Distilatul iese limpede si in strecuratoare ramane grasime.

Are un miros foarte placut. E diferenta mare intre rachia din malai si cea din porumb integral. Se simte mirosul porumbului. Chiar ca imi aduce aminte de bourbon. Cred ca pe aschii o sa iasa de exceptie. Meritul este in mare parte drojdiei. Fara drojdie de calitate nu iese whisky bun.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am terminat cu prima distilare (lamurit cum ii spune Caberlot).

Am scos 13 litri de alcool la 22%. De ce asa slaba? Pentru ca am diluat prea mult plamada cu apa ca sa umplu doua cazane. Imi era sa nu se arda in dreptul termoplonjoanelor si am zis ca daca tot impart la doua cazane de ce sa nu mearga pline? Treaba de om prost.

A mers foarte bine cu termoplonjoanele, chiar nu s-a prins deloc. Am reusit sa rezolv si problema cu evacuarea borhotului intre distilari. Am facut niste streasini din placaj ca sa nu pice nimic in ulei iar cazanul l-am ancorat cu ce am avut ca sa nu se mai ridice cand scot borhotul.



Maine fac distilarea finala. Daca la calculele mustului rezultatele erau tulburi, acum totul este clar lamurit, 2,8 litri alcool pur am obtinut, departe de un randament optim. Am avut o productivitate putin mai mare decat la whisky-ul din grau incoltit. Acolo am pierdut de la fermentatie, aici de la macinarea incompleta. Oricum n-a fost vina mea. N-aveam de unde sa stiu ca porumbul nu va incolti. Totusi am facut tot ce am putut ca sa salvez porumbul si sa nu-l arunc. In conditiile astea mi se pare mare lucru.

Deja lucrurile sunt aproape de final. Estimez de pe acum 5 litri de whisky din porumb la 40%. Abia astept sa-l vad cum o sa evolueze pe aschii de stejar.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... SAM

... pai asa cum zice si numele LAMURIT e cind te lamuresti ce ai facut   
... adica la distilarea a doua   

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Aha, deci lamurit = a doua distilare. Pai la lamurire am scos azi 2,3 litri de mijloc la 86%.

Am facut cum scrie pe HD, am pus cioburi pe fundul cazanului dar probleme tot am avut... distilat care venea in valuri, foarte urat a decurs. O sa incerc si cu pietricele.

Am taiat si niste aschii, diseara le coc. Ziceai ceva Caberlot ca e bine sa fie oparite aschiile inainte de coacere. De ce?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... PAI DOAGELE ALEA ... AR TREBUII SA STEA MIN 2 ANI IN SOARE , ZAPADA SI PLOI ...    SI APOI SE POATE FACE UN BUTOI DE CALITATE 

... se zice ca in felul asta se curata lemnul de taninii grosieri si amari    ... ma gindesc ca 2-3 spalari -opariri ... ar putea face cam acelasi lucru ???


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu tin aschiile in apa distilata si le usuc de 4 ori inainte de a le baga la cuptor pentru coacere.
Uscare o fac natural, in soare si vant.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cum le usuci de 4 ori? Adica repeti ciclul udare - uscare, udare - uscare... de 4 ori? Interesant. Pai detaliaza putin, ce se intampla in interiorul lemnului?

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da, repet ciclul.

Lemnul se uda - se usuca, se uda - se usuca, se uda - se usuca, se uda - se usuca.          


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Da, repet ciclul.

Lemnul se uda - se usuca, se uda - se usuca, se uda - se usuca, se uda - se usuca.          

   

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
A iesit mai palid de data asta dar lafel de parfumat. Totusi aroma e diferita putin fata de all-malt.
Am pus mai putine aschii dar la diferite grade de coacere. Am pus chiar si aschii crude.
Am gustat dar inca nu inteleg nimic din gust. E prea tanar si n-are niciun caracter deocamdata. Astept cateva luni sa-l roada timpul, sa vedem cum evolueaza. Este totusi o productie interesanta unde n-am gresit nimic... ma refer la tulpinile de drojdii. Drojdia face cel mai mult in crearea unui whisky de calitate ! Sa traiasca drojdia si Sinenomine - sponsorul meu de drojdii
I-am lasat taria la 41,5%. Acum masuratorile le fac foarte precis cu cantarul.
Apropo, Constantin, alcoolmetrul tau indica foarte bine, multumesc si tie pentru ajutor  
...ca pana la urma tot pentru noi le facem. Nu ma bucura atat sa le beau cat ma bucura sa vad pe altii ca invata ceva din eforturile noastre. 

Totusi vreau sa va asigur nu e nimic litera de lege. Sunt tot practici si incercari ale unor hobisti, in permanent progres, invatare si perfectionare. Unele practici poate gresite, altele foarte gresite... ca mi-am adus aminte acum de ideea lui Constantin de a scrie o carte, sau sa facem back-up la sait... pai inca nu suntem la nivelul la care sa scrie cineva notite dupa noi. Toti suntem egali ca si cunostinte (cu exceptia lui Marinache care a plecat din cauza ca era prea destept ... si noi prea prosti ). Totusi vreau sa avem o comunitate mai mare, cu mai multi membrii activi. Aici nu deranjeaza nimeni si oricine e binevenit.

Si vreau sa va mai zic ceva si cu asta nu va mai plictisesc... m-a motivat foarte tare sa reincep sa postez cand mi-a zis Pazucu ca s-a apucat de reteta cu "whisky din porumb" inceputa de mine si s-a speriat cat alcool curgea la țuțușcă. Pai asa e Pazucu. Daca din 100 kg materie prima, la fructe scoti aproximativ 10-15 litri tarie la 40%, la cereale poti scoate 50-60 litri tarie 40%.
Si mai e ceva: mereu am visat sa produc si eu la scara mare dar am fost frustrat de conditiile de apartament unde nici macar nu e teritoriul meu. Cand vad pe Pazucu sau altii cum fac la scara mare dupa invataturile noastre parca imi traiesc visul cu ochii. Cateodata ma intreb "Voi ajunge si eu vreodata sa lucrez in domeniul asta la nivel profesional?"... ca decat sa fac o munca in sila si fara nicio pasiune mai bine statator degeaba, pe cuvant. Pentru un job scarbos pe 800 de lei nu merita nici macar sa ma ridic din pat dimineata.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Constantin are dreptate ,cartea ar trebui scrisa.Nu fi asa de sigur ca nu-s i-au oameni notite.Eu unul precis o fac ,am si din saitul  celalalt .Informatie foarte multa ,iar neuroni incep sa plece de la 16 ani zic uni autori.Asa cum ziceam pe un alt topic eu sint pescar amator si folosesc si  cereale ,dar cum?Intr-o lada frigorifica de voiaj pun o parte cereale ,o parte apa fiarta ,o parte libera pentru ca apa este absorbita si boabele se umfla. .Daca nu este suficienta operatia  fierberea va fi mult mai scurta.

pus acum 9 ani
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Anul acesta sunt mai hotarat sa produc whisky ca anul trecut mi-am cumparat un butoi de stejar de 40 litri si trebuie umplut,dar.... am aflat ca malaiul superior ce se gaseste in comert si este produs din tot bobul numai are amidon.Am sunat pe mai multi cu moara si asta au spus,cei de la Agranoland spuneau ca au amidon sub 2%.doar la faina de secara au in jur de 70% amidon.Unii se ofereau sa-mi vanda amidonul separat.....
Ce malai se preteaza pt producerea de whisky? Sau ne cumparam noi o mica moara si ne apucam de macinat?
Anul trecut am produs 50 de sticle de 0,750 ml de whisky si mai am 4. Vreau sa tin whisky in jur de 2-3 luni in butoiul de stejar dupa care sa fac o tura de palinca de struguri si sa o invechesc in butoi.
Stie cineva cate  grade trebuie sa aiba whisky cand il introduci in butoi? Eu ce am gasit pe la 48 abv?


pus acum 3 luni
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
mie aici imi spune ca porumbul, implicit malaiul, contine amidon
https://ro.wikipedia.org/wiki/Porumb


pus acum 3 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
da,dar ei prin macinare extrag amidonul asa au spus

pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Morarii mīncă rahat, prin simpla măcinare nu se extrage amidon, vor să vīndă făina de porumb pe post de amidon curat. Uite aici cum se obține amidonul din porumb: [url]https://www.scridoc.com/2021/04/tehnologia-de-fabricare-amidonului-cum_19.html
Cumpără o moară, e vreo 4-5 sute și prinde bine īn bătătură și dacă ai nevoie de uruială pt. animale.

Alcoolul se introduce īn butoi la 63-63*, cel puțin io așa am citit. După vreo 3-4 ani unii īl diluează la 42-45* și īl mai țin o vreme īn butoi.


pus acum 3 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Asa stiam si eu ca white dog-ul cum se mai numeste se introdice in butoi la 60+ grade,doar ca butoiul meu are 40 de litri,o sa muncesc o saptamana .Am mai citit ca unii il baga la 50 de grade,asa o sa fac si eu si o sa masor constant  sa vad cat scade taria alcoolica

pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Alcoolul se bagă īn butoi ca să extragă din lemn anumite chestii. Care chestii sunt unele solubile īn alcool, unele īn apă. Dacă ăia care fac asta de sute de ani, după īndelungate experiențe au ajuns la concluzia că 63-65* ar fi concentrația potrivită pentru a scoate din lemn ce-i bun, io zic să faci ca ei.
Și nu te mai complica cu măsurătorile, īn cīteva luni nu cred c-ai ce observa privind tăria, doar faptul că o să scadă cantitatea de alcool din butoi.


pus acum 3 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
jack daniels nu spune cu ce unge pe interior butoaiele inainte de a le carboniza

whisky din porumb care incoltit jack daniels spune unge interior butoaiele inainte carboniza

63.6KB

Modificat de krokus (acum 2 luni)


pus acum 3 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
asa arata pe interior,parerea mea ca trebuia mai ars

whisky din porumb care incoltit asa arata mea trebuia mai ars

61.3KB


pus acum 3 luni
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
krokus habar n-am cum trebuie procedat dar imi place ce vad   

pus acum 3 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
N-am butoi, așa că... Io folosesc alcool de 65* și bucăți de stejar, coapte și apoi arse, după 6-8 luni sunt foarte mulțumit de ce iese din butoi. Apoi diluez la 40-42* și după īncă vreo 3 ani chiar se simte o īmbunătățire majoră a gustului.

pus acum 3 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Am facut 5 sarje a cate 9 kg de cereale/30 litri apa o sarja ,am avut o densitate de 1,08 cand nu reduceam timpii si 1,07 cand ma grabeam.Ultima am lasat-o peste noapte si parca era 1,081,acuma fermenteaza. Dupa ce am distilat ma apuc sa mai fac o tura sa pot umple butoiul,sper sa-mi ramana si de consumul urgent

whisky din porumb care incoltit facut sarje cate cereale/30 litri apa sarja ,am avut densitate 1,08

30.8KB


pus acum 2 luni
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Si eu tot cam asa obtin. Am pus 18 kg malai cu 66 litri apa si mi-a rezultat densitate 1,08. Am pus malai din Lidl, d-ala la 2 lei kilul.

Sa ne spui si la cat ajunge densitatea finala. La mine e a 7-a zi si inca are activitate, desi densitatea e sub 1.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Folosesc drojdii cumparate care fermenteaza pana la 32 de grade C,mai am bagat si hrana pt ele,problema mea este ca temp in garaj este de 30 de grade,in butoi plamada are am in jur de 31 de grade. Pot face doar 2 sarje pe zi,deci imi trebuie 3 zile. Le pun la fermentat din prima zi si sunt in a 7-a si dopul de fermentatie este sus,dar numai bolboroseste.Ph am 3. Sticle cu apa inghetat nu am vrut sa bag sa nu infectez cu bacterii plamada.
Malaiul l-am cumparat de la moara cu 4 lei,este macinat mai gros,am vazut ca deasupra este uleios,pesemne de la porumbu care nu este decorticat


pus acum 2 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Densitatea a ajuns aproape de 1,00.mai aveam 2 linii pana la 1.Poate a contat si temperatura mai ridicata la masurare.
Am mai pus o tura la fermentat,acuma la fiecare sarja aveam densitatea 1.08
Am folosit 7,7 kg malai 1 kg de secara si 2 de malt de orz,mai m-am ajuta cu alfa amilaza lichida pe care am turnat-o la 90 de grade,se gaseste si la util vinificatie,iar maltul diastetic l am cumparat de la fabrica de bere,mirosul aduce a ciocolata.
Uneori fermenteaza mai greu din cz ph-ului!!!


pus acum 2 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
Din 77 kg de porumb+10 secara+21 malt de orz am facut 39 litri de alcool la 55 grade si am reusit sa umplu butoiul de lemn.Dupa 2 saptamani de stat in butoi foarte slab s-a colorat,sper ca nu din cz ca l-am spalat de 2 ori cu apa fierta si de 3 ori cu apa rece unde am lasat-o 2 zile de fiecare data

pus acum 2 luni
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai nu ma mai duc inapoi ... DAR am o intrebare :
... Bu toiul e de vin ... sau de wisiki ? ... pt ca sunt arse diferit  adica ala de wisiki e mai ars  la "piele de crocodil" ... adica pe ro. e carbonizat

... ar fi trebuit sa fie totusi ceva mai galben rezultatul    cam ca un ulei de floarea soarelui minim 

RABDARE ... 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 1 luna
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 31
dupa 25 de zile a avut culoarea uleiului de floare de la firma ulei de la bunica.
Ma apuc sa fac o tura de bere  sa am de craciun


pus acum 1 luna
   
Pagini: 1  

Mergi la