Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
CosminaCSM pe Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 39 ani
Bauturi / Diverse / Malt facut in casa Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Despre cum se incoltesc cerealele in casa am tot scris. Faza de inmuiere, faza de incoltire, cat trebuie sa aiba acrospirul, ce metode sunt mai bune, etc. Am ramas la metoda cu sacul ca fiind cea mai practica insa nu prea am discutat si despre uscare. Pai sa va zic cum am facut...

Am folosit un uscator de rufe pe care am pus un cearsaf si am intins granele pe el.
Jos am pus o aeroterma cu fata in sus ca sa imprastie caldura spre grane.
Dupa o zi erau aproape uscate si in casa a mirosit foarte frumos
Asa cum incoltirea o consideram incheiata cand acrospirul atinge 3/4 din bob, uscarea o consideram incheiata cand greutatea granelor dupa uscare este lafel ca cea dinaintea incoltirii.
Eu verific mai simplu: iau un bob, il lovesc cu ciocanul si daca se sfarama inseamna ca e uscat. Daca se turteste inseamna ca mai are apa.

Aici am pus doua kg. Atata mi-a trebuit. Cel mai mult am uscat 5 kg pe uscator.





_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cred ca la uscare se elimina mirosul de iarba / castraveti. Nu cred ca mai trebuie rupte mustatile. Ele oricum se usuca de nici nu se mai observa.

Aici e o poza mai veche



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Iata si o poza mai de aproape cu graul incoltit pus la uscat



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
daa , super !
abia astept sa va arat eu o uscare la scara ruseasca  ,adica mult mai mare !
oleaca sa vina caldura si intind prelata pe terasa .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Asta vroiam sa aud, Pazucu! Hai cu prelata aia si cu gramezile de malt la uscat!

Sa nu uiti sa mai rascolesti boabele din cand in cand cu lopata.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
nu-ti fie frica deja am in cap o gramada de idei!

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dupa uscare, maltul avea cu 150 g in plus, ar fi o cantitate neglijabila de apa la 2 kg de malt.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Iata un articol interesant despre dezvoltarea limit dextrinazei in orzul incoltit...



"Orzul care a fost incoltit 5 zile dezvoltase doar o mica cantitate de enzima legata (inactiva), si foarte putina enzima libera (activa). Continuarea incoltirii pana la 10 zile a crescut doar cu putin cantitatea celor doua forme, legata si libera. Granele crescute in conditii de multa umiditate (crescute in umezeala) pentru 5 zile au produs o cantitate mai mare de enzime, dar o cantitate mica de enzime libere comparativ cu incoltirea. Dupa 10 zile de crestere s-a produs o scadere a cantitatii de enzima legata si o mare crestere de enzima libera, astfel ca toate enzimele se prezentau in forma libera. Un studiu mai detaliat asupra dezvoltarii limit dextrinazei la granele crescute in umezeala a scos la iveala faptul ca forma legata a fost rapid produsa dupa germinare. 5-6 zile dupa germinare cantitatea de enzima legata a scazut rapid, s-a mai gasit o cantitate foarte mica la 9 zile dupa germinare. In timp ce forma libera a aparut putin mai tarziu iar rata initiala de dezvoltare a fost lenta. La aproximativ a 5-a zi dupa germinare, cand enzima legata a inceput sa scada, forma libera a crescut rapid, astfel ca in ziua a 9-a de la germinare aproape toate enzimele erau in forma libera..."

...si studiul complet...
... 010881.pdf


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Voi ce intelegeti din asta? Ca daca las orzul 10 zile la incoltit o sa aiba mai multa limit dextrinaza decat daca il las 5 zile? Bun, am lamurit, dar se pierde din amidon avansand prea mult cresterea. Atunci m-am gandit ca doar maltul destinat ultimei aditii la 35-45 de grade pentru limit dextrinaza sa aiba un stadiu mai avansat de incoltire.

Eu o sa incerc sa fac si asa sa vad ce iese.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... eu inteleg ca daca faci din maltz ... atunci il lasi 5-6 zile

... daca faci din grine + malt ... atunci il lasi 9-10 zile


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pai ma gandesc ca la 10 zile de incoltire devine iarba. O sa incerc si asa.
Deja am impartit maltul, o parte l-am pus mai devreme la incoltit ca sa apuce sa incolteasca mai mult. Sa vedem ce o sa iasa... deja ma uit pe retetele mele din anii trecuti si ma intreb cum faceam de nu ramaneau zaharuri reziduale la sfarsitul fermentarii. De la o vreme nu mai imi iese, nu stiu de ce. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la