Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj
Pagini: 1
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ideea a venit de la Sinenomine, el m-a incurajat sa ma apuc de otet, singur nu m-as fi indurat, mai ales ca presupune otetirea cidrului, lucru pe care pana acum l-am considerat catastrofal pentru un cidru sau vin. El mai are experienta cu otetul, eu nu, decat cu cidrul. Mi-a zis ca i-a iesit foarte bun otetul care l-a facut iar asta m-a incurajat si pe mine sa ma apuc. Obtinerea otetului n-ar fi decat o etapa in plus la cidru - fermentatia acetica care transforma alcoolul in acid acetic.
Asa ca sambata trecuta am mers prin piata Obor sa cautam niste mere avantajoase. Sine avea si refractometrul cu el ca sa masuram zaharurile din mere. Merele bune sunt cele dulci care pot ajunge in fermentat la 5-9% vol. alcool. Dupa ce ne-am invartit putin pe acolo ne-am hotarat sa luam 10 kg mere de fiecare (5 kg de ionatane si 5 kg golden). Am ras cate un mar din fiecare soi si am masurat cantitatea de zaharuri... valorile erau apropiate, 14,9 grade brix la golden si 14,2 la ionatan (am corectat ). Sine, tin bine minte? La atata concentratie de zaharuri potentialul alcoolic ar fi cam de 8,5%. Este foarte bine, daca ar avea mai mult n-ar mai iesi otetul pentru ca o concentratie mai mare de alcool in cidru inhiba dezvoltarea acetobacteriilor. Deci atentie, nu duceti fermentatul la o tarie alcoolica prea mare prin adaugare de miere, zahar, etc. ca nu se mai oteteste.
Astea erau merele...
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Era 15°Brix la Golden si 14,2°Brix la Ionatan. )) Aoleuuu, Samogoane, stai prost cu memoria... Fa o cura de lecitina!
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Le-am ras pe razatoare in 26 de minute. Tin sa remarc deasemenea faptul ca merele cele mai zemoase sunt cele tari. Nu luati mere moi ca nu o sa faceti mare lucru cu ele. Sunt greu de stors, au multa pulpa si dau putina zeama care si aia e plina de pulpa. Asa aratau dupra radere...
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am pus enzime pectolitice de la Sinenomine. Doza este de 10 g pe 10 kg fructe. Enzimele descompun pectina si ajuta la fluidizarea plamezii. In felul asta devine si mai usor de stors si se obtine randament mai mare.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Trebuie sa va mai spun ca doza de enzime trebuie sa fie invers proportionala cu temperatura de macerare. La temperatura mai mica se pune o cantitate mai mare de enzime. Eu am pus 9 grame si am avut grija ca decoctul sa stea intr-un loc caldut. Din cand in cand am amestecat ca asa e bine.
Asa aratau merele dupa 24 de ore de la aditia de enzime pectolitice. Se vede cat de bine s-au fluidizat.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dupa 24 de ore de macerare cu enzimele am pus drojdie blanc (multumesc inca odata Sinenomine). Doza a fost de 3 grame la 10 kg mere. A pornit fara probleme si a fermemtat domol. A doua zi s-a ridicat si patul deasupra si incepuse sa miroasa a cidru.
Ca sa nu mai am probleme cu fermentatia din cauza temperaturii prea mici din spatiul de fermentare am bagat recipientul cu plamada in dulap deasupra unui bec de 100 w. Intervalul de temperatura recomandat pentru fermentatia cu drojdie blanc este de 18-30*C iar toleranta alcoolica ajunge la 14%.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Astazi, la o saptamana dupa ce le-am pus, am stors cidrul. Nu am imortalizat momentul dar pun o poza cu ceva similar. Am folosit tot panza de nailon de un metru pe un metru si un lighean de 10 litri.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am stors aproximativ 8,7 litri de zeama din 10 kg mere. Pulpa mai cantarea doar 1310 grame. Asa randament bun la stoarcere nu am obtinut niciodata. Cel mai mult s-a datorat enzimelor pectolitice.
Am masurat si cantitatea de zaharuri ramase si arata ca mai sunt 5 grame de fermentat. Am acoperit apoi oala cu un capac ca sa continue fermentatia alcoolica si am pus-o tot in dulap langa bec.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
O sa o mai las o saptamana, doua pana densimetrul va arata 0 grame zaharuri, urmand ca apoi sa las oala descoperita ca sa ia contact cu oxigenul. Oxigenul este necesar pentru fermentarea alcoolului si producerea acidului acetic. Ma gandesc daca sa folosesc tehnici mai eficiente de oxigenare (barbotare cu pompa de aer, agitare, turnare de sus) pentru o fermentare acetica mai rapida. Sunt convins ca bacteriile sunt acolo, deci nu cred ca este necesar sa adaug culturi (mama otetului), totul depinde de conditiile pe care le creez: fara oxigen - fermentatie alcoolica, cu oxigen - fermentatie acetica.
Sine, tu in ce stadiu te afli cu otetul?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
SineNomine a scris:
Era 15°Brix la Golden si 14,2°Brix la Ionatan. )) Aoleuuu, Samogoane, stai prost cu memoria... Fa o cura de lecitina!
Era una cu 14,9 parca si alta mai putin, dar nu mai tineam minte
Chiar ca-mi trebuie cura cu lecitina
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Sunteti tari ,foarte bun si util topicul .
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La mine inca mai fermenteaza. Nu am facut strecurarea. Cred ca maine o voi face.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sine, otetul tau ce mai face? A terminat fermentatia alcoolica? La mine mai are o liniuta, doua si chiar se simte ca nu e chiar sec. Azi am si gustat, si greu am reusit sa ma opresc la doua pahare. E foarte bun cidrul, cred ca o sa las mai putin la otetit.
Vreau sa va zic ca am facut cidru de mere cu mai multe drojdii... champ, blanc, rouge, panificatie... cel mai bun a iesit cu blanc, adica de data asta, desi soiurile de mere au fost mereu cam aceleasi.
Am tras cidrul de pe drojdie, am pastrat drojdia pentru reinsamantare iar cidrul l-am pus inapoi in oala descoperit ca fermentatia acetica are nevoie de oxigen. Facuse pelicula, aia e inceputul otetirii. Dar nu stiu de ce acum, dupa atata vanturare si aerisire, vad ca nu mai apare pelicula.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am stors si eu astazi. Mi-au mai ramas 850 g de solide. Randamentul a fost peste 90%.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Peste 90%? Dar cum ai facut?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Diferenta este ca eu am dat prin masina de tocat carne. Mai poate fi o diferenta prin temperatura la care am tinut plamada.
Dar eu am tinut doar 12 ore cu enzime inainte de a insamanta cu drojdii. Tu ai tinut 24 ore. Deci nu ar trebui sa fie de aici. Cred ca doar temperatura a facut diferenta. La mine a fost in mod constant 23-24°C.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cred ca temperatura a contat, si perioada mai lunga de fermentare pe boasca.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
S-ar putea sa fie si faptul ca am tocat prin masina... desi nu sunt prea sigur. Enzimele cred ca au actionat la fel. Da, asa este. Temperatura si perioada de fermentare pe boasca.
La cantitatile astea nu conteaza prea mult cateva procente, dar la cantitati mari pot aparea diferente substantiale de randament.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Incepe sa faca pelicula. Mirosul se schimba, devine intepator specific fermentatiei acetice.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
daca incepe sa aiba miros intepator si incepe fermentatia acetica ,atunci tragem sperante ca pana la urma vei face si un litru poate doi de otet sa ne spui cum a iesit ! de altfel am crezut ca l-ai terminat de baut tot cand inca era cidru .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
pazucu a scris:
daca incepe sa aiba miros intepator si incepe fermentatia acetica ,atunci tragem sperante ca pana la urma vei face si un litru poate doi de otet sa ne spui cum a iesit ! de altfel am crezut ca l-ai terminat de baut tot cand inca era cidru .
Am pastrat doi litri ca m-am gandit ca o sa ma intrebati "si, cum a ramas cu otetul?" Ar fi fost nasol sa zic ca l-am baut pe tot si n-a apucat sa se faca. Dar parca nici nu puteam sa nu ma ating de cidru si sa-l vad cum se duce de rapa
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu am pastrat 3 l pentru otet.... Restul l-am pus la carbonatat... o sa-l beau peste 2-3 saptamani...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
faini profesori sunteti , auzi sa bea ei otetul de frectie !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Important este ca am vrut sa facem otet de mere... si asta am si facut... doar ca in alte cantitati decat voiam initial.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
BINE ATI FACUT CA L-ATI BAUT ... ...F...TUI MAMA LUI DE CIDRU ... SA IASA EL ASA DE BUN CINDE ERA DESTINAT OTETULUI
... ASA PATESC SI EU CU VINUL DE CONIAC IMI VINE SA-L LAS ASA VIN ... ... MULTI PRIETENI DE AI MEI AR VREA SA LE IASA ASA VINUL si eu il distil
p.s. oricum ... buna ideea cu otetul ... femeile=boresele ... sigur nu protesteaza
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 10 ani
FlorinB
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Salut,
Ca sa revin la sentimente mai bune relativ la sentimentele nevestei, am pus si eu o plamada din mere (voi sunteti de vina ) si acum, desi densitatea finala e aproape de 1000 (2 liniute peste), capacul nu se lasa dus la fund.
Intrebari de "virgin" in fructe: Cam cat a durat la voi fermentatia? Cum ati filtrat plamada?
Merci, Florin
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu nu am tinut merele pe boasca mai mult de o saptamana. Fermentarea pe boasca/bostina creste continutul de metanol proportinal cu timpul de macerare-fermentare. Vinovate sunt pectin-metil-esterazele, enzime care hidrolizeaza pectinele producand acid pectic si metanol (vedeti de ce apare metanolul in fractiunea de frunte la distilarea tuicii?).
Merele sunt prin excelenta mari continatoare de pectine (poate printre cele mai bogate alaturi de pere si gutui). Cat de ok este o perioada foarte lunga de fermentare pe pulpa nu pot sa va spun. Nu am analize sau cifre clare. Totusi cred ca masura (moderatia) este cea mai inteleapta. Desi ideal ar fi ca mustul sa fie stors imediat. Exista si avantaje in fermentarea pe boasca - incarcarea cu polifenoli si substante colorante si aromate.
Fermentatia dureaza pana la 3 saptamani. Dar merele nu stau pe pulpa in tot acest timp. Dupa prima saptamana eu aleg sa storc merele si sa las cidrul sa fermenteze in continuare in damigeana.
Filtrarea am facut-o cum am aratat in poze, cu voalul de nailon. Cu tifon nu se poate ca e prea rar. Se stoarce cu mainile curate sau cu presa. Am prezentat o presa de mere simpla si pe alt topic tot despre cidrul de mere.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Iata ca am gasit un site interesant
Acolo am citit si despre acea pelicula alba care cica e o problema. Pelicula alba (cred ca floarea) este defapt Micoderma Vini, un fel de drojdie, care nu are legatura cu Acetobacter acetic, specia de bacterie care intra in alcatuirea "mamei de otet". Vreau sa va zic ca la mine nu s-a format "mama otetului", acea gelatina, ci a facut floare si atat.
Azi am gustat, e acru intr-adevar dar nici pe departe cum e un otet de 9*. Am facut o salata de varza rosie si a trebuit sa pun mai multe linguri ca sa iasa suficient de acra
Am vazut ca peste tot recomanda sa se foloseasca o cultura buna de acetobacterii sau sa se puna otet tare peste cidru... desi cred ca ce e in comert nu a trecut pe langa acetobacterii.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
va salut impreuna cu "samagon" cu care in 2 -3 zile am facut o gramada de treburi pe aici . daca l-am prins in mana am zis sa facem si un otet de mere si cateva sticle de cidru .
asa cum a vazut si samogon la noi la tara daca nu ai tu ceva prin casa ,in cazul nostru era vorba de mere , te duci in vecini si ceri . nu numai ca ceri ca si primesti . asa ca am capatat 19 kg de mere de la vecinul si cumatrul meu .
de dimineata de la alt prieten din sat am imprumutat un zdrobitor de mere facut din inox cu care am zdrobit materialul didactic .
totusi bucatile au ramas cam mari dupa zdrobire , trebuie sa facem cateva modificari utilajului pentru a face o maruntire mai buna . in poza samogon incorpora enzimele pectolitice , am adugat cam 10 ml enzime pentru a avea o extractie mai buna .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
din cauza ca temperatura merelor era cam scazuta am bagat oala cu mere intr-un cazan cu apa fierbinte pentru a incalzi tocatura respectiva ,pentru ca enzimele lucreaza bine la peste 20 *C .
in 2 ore am reusit sa urcam temperatura la peste 20*C tinand cont ca la inceput era sub 7*C . dupa incalzire am recoltat 1l must pentru teste si pentru a face un starter cu drojdie selectionata lichida de la brouwland eau de vie 4347 . refractometrul a indicat 132 grade brix .
la 24 ore cu enzime pectolitice merele sunt gem deja , au mai ramas cateva bucatele care au fost tocate mai mari . mare minune enzimele astea frate ,la sfecla nu am vazut nimic deosebit si nici nu aveam cum ca nu are pectine ,dar la mere in 24 ore deja in oala este mai mult de jumatete zeama ,asta dupa ce aseara ne-am chinuit cu strngere in maini sa scoatem un l de must pentru starter .
deja am adugat si starterul si vedem daca am reusit sa fac o inmultire buna si porneste o fermentatie calumea .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sunt curios cata zeama va iesi la stoarcerea celor 19 kg mere. Sa urmaresti cand cade patul, cum se spune.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
azi am stors merele cu presa de struguri . rezidurile ramase au fost aproape uscate si au cantarit 2,3 kg . procentul de suc de mere este mai mic la mine decat la voi . ar putea fi 2 motive ,ori merele au fost mai dezhidratate ,ori din cauza ca noi am zdrobit merele cu mana nu am aplicat o turatie destul de mare si au ramas bucati mai mari ,fata de de ale lui samogon care au fost date pe o razatoare mai fina .
alceva vreau sa spun ,din pacate nu am reusit sa mai recoltez must fermentat sa fac cidru din cauza ca plamada s-a otetit in oala de fermentare . bun , eu otet vreau sa fac ,dar totusi de ce s-a intamplat treaba asta . oare nu o fi de la temperatura prea mare in spatiul de fermentare ? am constatat ca plamada pentru otet care sta mai sus in camera respectiva are 25 *C si s-a otetit iar in butoaiele in care fermenteaza mere pentru tuica in aceiasi camera pe podea sunt numai 19 *C si nu s-au otetit ,din contra este foarte bun cidrul in ele . ce ziceti ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... EU CRED CA AI O INFECTIE CU ... BACTERII DE OTET ... PROBABIL CA TEMPERATURA E SI EA UN FACTOR FAVORIZANT PT ... OTETIRE
P.S. ... vezi problema cu berea ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
...sau poate s-au suparat drojdiile cand au auzit ca plamada aia e destinata otetului si au facut greva spontana...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
o infectie cu bacterii acetice este foarte probabila . am avut un butoi cu o plamada de fructe adusa de un vecin sa-i fac rachiu . era si samogon aici . cand am scos capacul deasupra era o pojghita de consistenta si forma unei meduze . samogon a zis ca asta e mama otetului . m-a pus naiba si am bagat butoiul in camera sa- incerc sa ii pornesc fermentatia pentru ca am constatat ca avea 150 grade brix ,adica nu era fermentat aproape deloc . nu am reusit sa pornim nici cum fermentatia asa ca l-am fiert odata am scos 3 l tuica de 7% abv , apoi am racit si am bagat iar drojdie ,dar tot nu a pornit . in fine ,de mirosit a otet mirosea si se pare ca s-a infectat si plamada aia .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Lasand gluma la o parte, e bine sa te feresti cat poti de astfel de situatii. Chiar si cand imprumuti diverse vase sau recipiente e bine sa faci asta de la surse sigure sau sa le igienizezi foarte bine.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
otetul meu functioneaza , incepe sa faca pelicula deasupra si are o aroma buna grozav . mirosul este specific de otet ,intepator , daca tragi odata pe nas iti sar ochii din cap ,
apropos ,eu cand stiu ca este gata fermentatia acetica?
25.6KB
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Mai las-o sa se ingroase pojghita aia. Defapt aia e "floarea" cum i se spune. Are nevoie de aer si timp ca sa oxideze tot alcoolul.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
in doua zile de sambata pana azi ,pelicula de deasupra s-a ingrosat ca spuma de pe lapte .
ai zis ca are nevoie de aer si timp sa se oxideze tot alcoolul , acum aer are dar timp cat ii mai trebuie ?
gustul este acru de otet si mirosul la fel intepator innecacios .
cand se termina oxidarea respectiva ,cum il pastrez ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am uitat sa pun poza !
40KB
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Interesant, mai lasa-l sa vedem ce se intampla. La mine a stagnat pelicula. Am agitat, am mai lasat cateva zile si nu s-a mai intamplat nimic. Era acru dar nu foarte acru, cam ca un otet mai slab asa, de 5 grade. Dar foarte bun.
Nu cred sa fie vreo problema cu stabilizarea otetului. Adica inca o etapa ulterioara, din cate am citit ar fi fermentarea acidului acetic de catre speciile de bacterii care in final il transforma in apa. Dar ideea de baza e ca "destintia naturala a vinutui este sa se faca otet...". Asta a spus-o un mare vinolog francez.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
nu am avut timp sa ma uit la otet in ultimile zile , insa azi cand m-am uitat am avut o surpriza . pelicula de deasupra a disparut ,cred ca s-a dus la fundul galetii . otetul s-a limpezit si este grozav de bun la gust . chiar ca iti vine sa il bei asa gol . daca ii pun un pic de busuioc ceva in el ,este cu 10 clase mai bun decat otetul balsamic .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Vai, stii cat ma bucur ca ti-a iesit otetul? Bravo!
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Intre timp m-am mai documentat. Sunt cateva reguli care trebuie respectate cand faci otet. Prima este ca fermentatul di care faci otet trebuie sa fie sec, fara zaharuri reziduale. Cica bacteriile acetice transforma zaharurile in ceva nedorit in otetul nostru. Apoi vinul trebuie fiert la 60°C timp de 10 min pentru a omora tot ce este viu pe acolo. Dupa asta trebuie insamantat cu bacterii bune de otet. Oxigenarea este extrem de importanta. Recipientul se agita cat mai des. Temperatura optima pentru bacterii este de 28-30°C.
Urmatorul otet al meu va fi facut dupa aceste reguli. O sa va spun daca am observat diferente.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
frateee , auzi reguli pentru otet sa se acreasca
nu imi mai baga prostii in cap ,ca nu mai pot dormi . nu destul ne chinui la porumb acum ne chinui si la otet ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
mai in gluma mai in serios , i-am spus lui strava la telefon cum am facut otet , mamaaaa ,naiba m-a pus? nimic nu e bun cum am facut !
poate o sa isi faca timp sa ne spuna si el o reteta
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Auzi, pana la urma ce conteaza cu adevarat? Sa-ti placa tie si alor tai si sa fii mutumit de ce ai facut.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
baieti ,otetul este bestial . a facut sotia cateva salate de verdeturi cu otet de mere , super bune , otetul balsamic e copil mic . am cumparat de la targ ,3 rasoale de porc pentru racituri . saptamana viitoare le pun putin la afumat apoi le pun la fiert si fac racituri . otetul cel mai bine merge cu racituri ,merge si cu salata dar cu racituri credeti-ma pe cuvant .
interesant este altceva : din 19 kg mere , am scos 13 l otet si 2 kg coji ,samburi si pulpa . e normal?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pai cred ca restul s-a dus pe bulevardul Grumazului, altfel nu-mi explic.
A, sa nu uiti sa-i spui lui Strava cat de bun a iesit otetul, asta apropo de "nimic nu e bun cum am facut ! "
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Apropo, Strava incepe sa se transforme cu adevarat intr-o legenda... Daca nu intervine cu pareri si solutii pe forum voi crede ca nici nu a existat vreodata... ca este doar rezultatul imaginatiei noastre...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 10 ani
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Eu am facut otet din vin foarte simplu:mi au ramas 10l de vin alb care a inceput sa se casese,l am agitat bine si l am pus in balcon la caldura...il mai agitam din cand in cand si in 2 luni am avut un otet de nota10..e bestial...dar la cat ati discutat voi aici la toamna incerc si eu otet de mere.