Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
Ideea a venit de la Sinenomine, el m-a incurajat sa ma apuc de otet, singur nu m-as fi indurat, mai ales ca presupune otetirea cidrului, lucru pe care pana acum l-am considerat catastrofal pentru un cidru sau vin. El mai are experienta cu otetul, eu nu, decat cu cidrul. Mi-a zis ca i-a iesit foarte bun otetul care l-a facut iar asta m-a incurajat si pe mine sa ma apuc. Obtinerea otetului n-ar fi decat o etapa in plus la cidru - fermentatia acetica care transforma alcoolul in acid acetic.
Asa ca sambata trecuta am mers prin piata Obor sa cautam niste mere avantajoase. Sine avea si refractometrul cu el ca sa masuram zaharurile din mere. Merele bune sunt cele dulci care pot ajunge in fermentat la 5-9% vol. alcool. Dupa ce ne-am invartit putin pe acolo ne-am hotarat sa luam 10 kg mere de fiecare (5 kg de ionatane si 5 kg golden). Am ras cate un mar din fiecare soi si am masurat cantitatea de zaharuri... valorile erau apropiate, 14,9 grade brix la golden si 14,2 la ionatan (am corectat ). Sine, tin bine minte? La atata concentratie de zaharuri potentialul alcoolic ar fi cam de 8,5%. Este foarte bine, daca ar avea mai mult n-ar mai iesi otetul pentru ca o concentratie mai mare de alcool in cidru inhiba dezvoltarea acetobacteriilor. Deci atentie, nu duceti fermentatul la o tarie alcoolica prea mare prin adaugare de miere, zahar, etc. ca nu se mai oteteste.
Astea erau merele...
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|