Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: ElizaElizaiubi pe Simpatie.ro
| Femeie 23 ani Satu Mare cauta Barbat 23 - 53 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Intr-adevar, Marius, asa este si sunt deacord ca serpentina de racire trebuie fiarta in must cateva minute pentru sterilizare. Problema este ca mie serpentina nu-mi incape in cazan pentru ca am folosit cazanul de tuica pentru fierberea mustului si deschiderea nu este suficient de larga. Am varsat mustul intr-un cazan si am bagat serpentina. Chiar daca nu a fiert in clocot mustul avea vreo 95 de grade. Crezi ca nu a fost deajuns ca sa dezinfecteze serpentina?
Vreau sa-ti zic ca am testat berea zilele trecute impreuna cu Samogon (care scrie acum ) si nici urma de infectie. Macar e mult mai bine decat la productia precendenta unde am infectat berea.
Maine o sa venim cu cifre noi dupa ce am dichisit noi la refractometru cum e cu densitatea berii si prezenta alcoolului care in loc sa traga in jos densitatea, o trage in sus. Am pus noi alcool de 72% si ne arata pe refractometru 1.085 si vreo 21 grade brix, ceea ce e complet aiurea si neadevarat. Am facut teste si cu siropuri de diferite concentratii de zahar impreuna si cu alcool. Deci la berea noastra nu sunt 8,5 grade brix cat am scris mai sus, ci mai putin. Maine o sa facem testul corect: fierbem mustul fermentat sa se evapore tot alcoolul, completam cu apa pana la nivelul la care era initial si masuram cu zaharometrul ca sa aflam procentul real de zaharuri reziduale - momentul adevarului.
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
In mod normal la 95* ar trebui sa se distruga bacteriile,probabil nu se distrug toate. Interesant experimentul vostru,abia astept rezultatele...
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Inainte de a face testul de fierbere sa masurati din nou densitatea. Sunt curios daca modalitatea de calcul este exacta.
Daca initial ati avut 15°Brix si apoi ati gasit 7.5°Brix, ar trebui sa aveti 6.3%Vol si 49 g/l zahar rezidual.
"Formula for compensation of ethanol effect on refractometer:
SG=1.001843-0.002318474(OB)-0.000007775(OB^2)-0.000000034(OB^3)+0.00574(AB) +0.00003344(AB^2)+0.000000086(AB^3)
SG = Specific Gravity, OB = Original Brix, AB = Actual Brix (Brix Readings During Fermentation)"
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Aha, nu ai gasit si o formula mai simpla, Sine? Sunt sigur ca socotelile sunt foarte corecte si precise dar greu de lucrat cu atatea zecimale. O sa incercam maine sa calculam si noi sa vedem cat ne va da apoi sa comparam cu testul de fierbere care cred ca arata cel mai adevarat.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Samogon a scris:
Aha, nu ai gasit si o formula mai simpla, Sine?
|
Viata e complexa, Sam...!!!
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Samogon aici... Azi am facut experimentul cu berea fiarta. Am luat 300 ml bere din damigeana, am fiert-o pana s-a evaporat tot alcoolul si am completat cu apa pana la 300 ml. Am masurat cu densimetrul si arata 5,1 grade brix sau 1,021 densitate finala. Initial erau 15 grade brix sau 1.061 densitate. Am socotit dupa formula (DI - DF) x 131 si ne-a iesit ca berea ar avea 5,2% alcool... (1.061 - 1.021) x 131 = 5,24 Deci predictiile lui Sinenomine au fost putin mai optimiste decat in realitate.
Bun, pentru bere e ok, trebuie sa avem zahauri ramase nefermentate pentru corpolenta si gustul dulceag al berii, dar va dati seama ca atatea zaharuri remanente ar insemna o catastrofa de randament pentru distilate. Deci trebuie sa facem ceva sa rezolvam cu densitatea aia finala care nu vrea sa scada mai mult. Pazucu si cu Constantin sunt hotarati sa treaca la preparate enzimatice. Eu nu sunt impotriva enzimelor dar ma gandesc ca trebuie sa mearga si doar cu malt... aia in distileriile scotiene cum fac doar cu malt si scot 420 litri alcool pur la tona de malt???
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Predictiile lui Sine au plecat de la alte date ale problemei... Ati masurat densitatea inainte de fierbere? Calculul meu a plecat exact de la asta.
P.S. Masurarea densitatii pentru cele doua masuratori, inainte si dupa fierbere, se face doar cu densimetru.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Da, scuze de greseala de dactilografie. Voiam sa spun refractometru. Deci am facut masuratorile doar cu refractometru, si inainte de fierbere si dupa. Inainte arata 7,5 grade brix, dupa fierbere 5,1 grade brix. E clar ca pe refractometru densitatile finale aparente sunt mai mari daca exista si alcool, invers decat cum judecam noi (eu si sine) gandindu-ne ca alcoolul ar trebui sa traga in jos densitatea. Am masurat si alcool la 72% si arata ca si cum ar fi vreo 21 grade brix. Defapt refractometrul nu functioneaza ca un densimetru, e vorba de indicele de refractie (nu cunosc exact principiul de functionare), este ceea ce pomenea Caberlot. Deci interpretarile sunt diferite. Proabil ca formula lui Sine functioneaza pentru masuratorile cu densimetrul.
In orice caz, pentru mine metoda cu masurarea densitatii dupa fierberea unei mostre din plamada si completarea cu apa este cea mai sigura si corecta pentru aflarea densitatii finale. Nu mai imi bat capul cu atatea formule ca nu are rost.
Mai precis de atat ar fi metoda ebuliometrica, la care se foloseste un ebuliometru care masoara temperatura la care fierbe vinul. In functie de temperatura la care incepe sa fiarba vinul se stabileste exact continutul de alcool. Nu stiu daca se poate face si in casa din cauza micilor erori ale termometrelor pe care le avem.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
PROBLEMA CU RANDAMENTUL … e destul de complexa 1. E clar ca … scotienii au un randament mai bun … DAR AU SI ALT MALTZ … si poate usor alta tehnologie de plamadit ! 2. Tabelele, densimetrele si … refractometrele sunt calibrate=concepute pe solutii pure apa+zahar … … la noi sunt solutii impure de ex. nu sunt limpezi=au suspensii mai contin si altele decit zahar oricum alte tipuri de zaharuri 3. REST DE ZAHAR ??? … oare e zahar … e zahar de ala de care drojdiile nostre pot sa-l recunoasca=DESCOMPUNA ? … 4. … ce motive ar avea drojdiile sa nu mai PAPE zahar intr-o solutie de 6-8% alcool ??? 5. Lipsa de nutrientzi ? … poate 6. Timp prea scurt ? … se poate 7. Temperatura prea scazuta ? …? 8. Concentratie prea mare de alcool ??? … ASTA NU PREA 9. … poate mai sunt si alte … considerente … luna plina (ca la pesti ) … etc.
ASA CA … INAINTE DE TOATE AR TREBUII SA NE ASIGURAM CA E VORBA DE … ZAHARURI PT. DROJDII DE BERE … … ETC.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Alaltaieri m-am intors acasa dupa o lunga vizita de vreo doua saptamani in Bucovina, la prietenul Pazucu. Am ramas placut impresionat de calitatea acelor oameni, cum respecta traditiile, cat sunt de ospitalieri si felul cum se poarta, ireprosabil. Traind in Bucuresti de 28 de ani mai mult printre ghiorlani si oameni de proasta calitate, nu credeam ca exista si oameni asa buni la suflet si bine educati ca cei pe care i-am cunoscut in Bucovina, cu precadere familia lui Pazucu (el, sotia, mama si cei 3 copii frumosi). M-am urnit greu de la Bucuresti atatia km dar acum dupa ce i-am cunoscut m-as intoarce oricand sa-i mai vad si sa stau cu ei. Cred ca orice om trebuie sa treaca printr-o astfel de experienta... e ca o lectie care te schimba, te invata sa fii mai bun si sa respecti pe cei apropiati.
Acum sa trecem si la "on-topic"... Din ciclul "nimic nu se pierde, totul se transforma", am recuperat drojdia bine decantara de la berea care am facut-o (7 litri de drojdie) si am distilat-o. Am scos 350 ml alcool de 88%, i-am pus apa si am facut o sticla de... "rachiu de drojdie de bere". Are gust de tuica parca ar avea fructe si parfum de hamei. Nu e amara deloc. E foarte buna, mai ca as face rachiu chiar din bere.
M-am jucat si cu refractometrul de la Pazucu. Am facut teste cu alcool. Distilatul la cca. 90% arata pe refractometru 21 grade brix. Am pus inca atata apa sa indoi taria la jumatate, refractometrul arata 10,5. Am mai indoit odata, arata 5,2 si inca odata - 2,5... Indicatiile sunt pentru grade brix si densitate, insa daca merge si cu alcool, de ce nu? Am observat ca progresia este lineara, deci arata corect si pe distilate. Vreau sa fac niste teste mai riguroase si sa intocmesc un tabel in care sa notez grade brix si corespondentul in procente alcoolice. Daca pot sa masor taria de la tutusca cu refractometrul e foarte tare. Stiu ca nu e corect sa folosesti un obiect in alt scop decat cel pentru care a fost destinat, dar asa-s eu, inventiv si non-conformist.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Asta e sticla cu rachiu de drojdie. Trasa doar odata prin coloana la 88% si indoita la 40% cu apa de la chiuveta, iata ce limpede a iesit. Ce zici Pazucu, treci si tu pe coloane?
Am uitat sa scriu ca am pus drojdia la distilat direct pe flacara si s-a corlit cam urat dar n-are gust de ars rachia. I-am pus apa si niste fulgi de soda caustica sa "steie" pana s-o dizolva arsura sa o pot curata usor.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Hristos a Inviat !
da , imi cer scuze ca nu am mai scris nimic de vreo saptamana , am avut treaba si drept sa spun mi-a fost cam lene .
azi berea are 2 saptamani de cand am facut-o . vinerea trecuta am pus-o in sticle cu zahar sa se carbonateze . am desfacut una din sticle marti la 4 zile dupa ce a fost pusa in sticle . buna la gust , se simte gustul de hamei ,insa mie mi s-a parut si un pic acra . samogon a pus asta pe seama drojdiei care era in sticla ,sticla a fost de la urma cu drojdie multa lasata la decantat . inca nu am desfacut o sticla de bere mai limpede pentru ca nu am avut ocazia . in ultimele zile am mancat mai mult lapte si barabule , un fel de detoxifiere si va dati seama ca nu merge berea dupa lapte . va tin la curent zilele urmatoare .
@caberlot , eu sincer nu mai comentez nimic de randament , am observat ca degeaba ma oftic . voi face treaba cum pot mai bine si ma voi bucura de ce si cat iese . nu-mi mai pun intrebari ca ma doare capul .
PS: ma bucur ca samogon s-a simtit bine la noi si il asteptam oricand va dori sa vina .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
@caberlot , , berea "victoria " a castigat concursul de departe , a fost apreciata de toti care au baut-o . sa va spuna samogon cum o beau baietii mei de 3 si 7 ani , 2,3 cani mari una dupa alta . trebuie sa ma cert cu ei sa mai aiba si altii . saptamana viitoare trebuie sa fac alt cazan ,asta s-a terminat deja .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Barabule, chiar Acum cand ma refer la cartofi zic "barabule". Unii se uita stramb pe aici, nu inteleg ce is dar altii isi aduc aminte, care probabil au si ceva moldovenesc la origini. Chiar o rachie din barabule cine se apuca sa faca primul? Tot Samogon, ca el e de experimentare?
Pai e bine daca berea "Victoria" e mai apreciata. E mai simpla de facut si beau si copiii.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
azi a fost cam cald si am desfacut o sticla de bere , este buna ,insa un pic de gust acru . berea este racoritoare si se simte gustul de hamei . am vazut ca dupa cateva pahare nu ma doare capul asa ca la una din comert , iar cel mai bun lucru care l-am vazut este efectul digestiv ,laxativ . ca sa va zic pe romaneste ,tragi niste besini dupa ea de te simti in al noulea cer . efect laxativ - a nu se intelege diaree .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|