Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
the_sexy_girl_alive la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Covasna
cauta Barbat
24 - 47 ani
Bauturi / Bauturi distilate / melasa Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
Am onoarea sa pot saluta pe maestrii domeniului, nu vreau sa supar pe mineni, dar dupa ce am citit TOT forumul de pe softpedia şi implicit si pe acesta, pentru cei ce au initiat forumul JOS PĂLĂRIA. citem şi nu īmi venea să cred ce citesc. Mai sunt OAMENI care īmpărtăşesc din vasta lor experienţă şi īncepătorilor. Mare mulţumire şi īn acelaşi timp respect pentru munca depusă de moderatori şi membri.
Am văzut că a fost menţionat īn unele locuri ceva despre posibilitatea transformării īntr-o licoare alcoolică a MELASEI. Poate mi-au scăpat mie amănunte legate asta. Īn cinstea ideii nobile care v-a mānat să faceţi forumul, poate detalia cineva subiectul? cred că va fi folositor pentru toţi ce intră şi mai culeg cāte o informaţie. munlţumesc anticipat,


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Salut Mihai si bine ai venit! Multumim pentru apreciere!

La melasa Caberlot se pricepe, el e sef pe latura cu romul. Asa ca el poate tine lectia. Eu ce pot sa spun, doar am avut ocazia sa mamanc un borcan, si nu in ro. Aici habar nu am unde se aduce. Seamana cu mierea la textura dar mult mai inchisa la culoare, cu un gust dulce si ca de ars.

Pana ne mai facem noi temele cu melasa propun o lectura buna. Aici scrie si despre melasa:


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
va salut, bine v-am regasit, multumesc de raspuns.
materialul din linku de mai sus a fost pus si pe primu forum, chiar l-am printat. dar TEMELE la chimie trebe sa mi le fac eu. Un jurnal de preparare sau ceva idei ar fi binevenite din partea unui experimentat pe care il astept, cand o putea si omu.

asa chimia  o deveni mai prietenoasa cu mine,

poate trebuia sa explic de la inceput "dotarile" mele:
-alamblic  30 litri "de aragaz" cu pereţii din inox, restu cupru echipat cu serpentină Cu răcită īn contracurent; pentru experimente.
- posibilitate de achizitionare melasa, in orice cantitate, la un pret decent, zic eu, locuiesc la 30 km de fabrica de zahar bod, aici se prelucreaza anual MUNTI de sfeclă produsă īn zona
+ in concediu am acces nelimitat la un alambic de 180l Cu, folosit de regula pentru tescovina, doar ca se afla la 300 km de locuinta de resedinta.

daca e cineva interesat de aceasta melasa, cam la 2 sapt fac cel putin un drum brasov-Bucuresti, putem vorbi.


pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
nu stiu, inca, sa editez ce am scris mai sus, dar am uitat sa specific faptul ca livrarile de melasa de la fabrica incep dupa 1.04.2014

pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
nu a fost lānga mine ANA şi nici eu nu sunt MANOLE, dar anu trecut am făcut următoarele lucrări de reamplasare a "obiectului",  cu o altă concepţie, (spre mai buna decīt anterioara): după cum se arată mai jos:

Detaliu amplasare şi protecţie a fundului cazanului

melasa fost lānga mine ana şi nici sunt manole, dar anu trecut făcut altă (spre mai

44.5KB


pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
īnceputul finalului construcţiei e cam aşa:
nu am avut rabdare sai trag o curatie si pe afara, interiorul, (cazan, teava de legatura, serpentina din racitor) sa curatat la proba cu foc: "trage hornu fumu sau nu, primu foc la caramida poaspat zidita, sa nu fortezi cu foc, ca nu mai lega caramida de tigan cu "mortaru  bio", adica LUT, adus de unde stie bunu ca e bun la sobe.... si cam asa..

finalul, (de la poza si pana acu am mai adus ceva modificări, dar nu īn parţile esenţiale), asa arata īnainte de primu foc....,

e drept ca ulterior a mai iesit fumu si pe unde alimentez focu cu lemne, nu numai pe cos-horn de... motive: ceata, presiunea atmosferica, etc., in prima parte a concediului 2014 refac evacuarea fumului.

melasa īnceputul finalului cam avut rabdare sai trag curatie afara, (cazan, teava legatura,

34.8KB


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@mihai 

... salutari ... bine ai aterizat pe aici 

... eu am tras un experiment cu melasa ... de trestie  + zahar brun si cu drojdie turbo    ...
...  ce sa-ti spun cred ca a iesit bine    si eu am stricat treaba ... aveam un galon 4L de 77%
ADICA:
... AM PUS NISTE ZAHAR CARAMELIZAT (si am facut cu zahar brun =GRESEALA apoi am filtrat de m-am urit ... ) asta ca sa fie mai inchis la culoare ... sa nu fie doar aschii
... SI NU M-AM POTOLIT ... unii ziceau sa bagi niste vanilie ... si am bagat o jumatate de pastaie de vanilie = cam uleioasa ... ... gustul a fost OK ... dar daca il aduceam sub 50% capata un usor vual        ... si am pritocit la romul ala mai mult de un an     

xxxxxxxxxxxxxx

despre melasa de sfecla ... nu stiu ce sa zic     
... la melasa de trestie ... stiu ca sunt niste drojdii mai speciale ... care rezista mai bine la presiunea osmotica ridicata si care au si nutrientzi ...

... am si eu 2 plicuri ... si ma gindesc sa le fac ...    ... parca am trimis si prin ro niste drojdii    dar nu am avut nici un ecou   

... ca si idee ... eu am adaugat si niste lamii la fermentat cind am invertit zaharul ... asa drjdiile il macina=descompun  mai usor 

... am cautat pe net reteta ... si parca era pe Home Distiler  ...


 

o sa ma uit pe aici daca am scris ceva


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
multumesc pt cele de mai sus CABERLOT, si profit de ocazie sa va salut cu respect,

dupa ce ma mai documentez un pic si mai indulcesc relatia mea cu chimia, o sa incerc un experiment cu alambicu ala micu pe aragaz si functie de ce-o iesi ma gandesc sa folosesc in acest scop si obiectu din foto de mai sus.
.... m a cam ingrijorat partea cu neutralizarea, acidularea melasei si neutralizarea nitritilor, limpezirea,  cu ACID SULFURIC , brrr...... ,  no fi si o metoda mai  "casnica"?
... la experimentul de mai sus au fost ceva probleme la distilare legate de prinderea pladamei de alambic?,
...  4 litri de 77% din cata plamada?
multumesc

---- nu vine ea si draguta toamna sa se faca si....

melasa multumesc cele mai sus caberlot, profit ocazie salut mai documentez pic mai indulcesc relatia

55.9KB


pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
si sa aiba ce păzi .....

melasa aiba păzi .....

50.4KB


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... am avut 2 galetzi de 20L de plamada ... si am taiat cu incredere la capete si la cozi ... sau poate ca trebuia mai mult  ... o sa vad cind mai fac 

... ORICUM ... NU FOLOSITI PASTAI DE VANILIE    eu cred ca asta a fost problema    ... si nu bagati aschii la peste 60% tarie ... pt ca si asta poate fi o problema ... la 77% alcoolul poate sa scoata cam multe din lemn ???

... APROPO ... GUSTUL A FOST BUN ... DAR NU PREA ADUCEA A ROM-ul ALA CLASIC ... PT AIA AM INCEPUT SA VAD CE SI CUM SE AROMEAZA

... nu vreau sa te descurajez ... dar ROM-ul se face din melasa de trestie ... daca faci din melasa de sfecla ... poate ca iese ceva spre ZAMAHOANCA ?

F.F.BINE CA INCEPI PE STATIA PILOT !

 

P.S.
EU DOAR AM ACIDULAT PLAMADA ... CU LAMIIE


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
multumire mare pentru sfaturi, daca mai astepti dupa 1 aprilie, o sa ai ocazia sa folosesti drojdia aia,  10 litri de melasa brută productie 2013-2014 si livrarea in bucuresti, le asigur eu,.... vorbim...
iar de o da gustu spre zamahoanca,  e pe aici, un coleg specialist in domeniu,
sa ajung pana acolo...
multumesc inca odata de sfaturi


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Oare oferta e valabila si pentru ceilalti?   
Contra cost, binenteles.
Mai ca as incerca si eu un rom din sfecla... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Oare oferta e valabila si pentru ceilalti?   
Contra cost, binenteles.
Mai ca as incerca si eu un rom din sfecla... 

si eu vreau , pai cum altfel sa faci o comparatie intre zamahoanca si rom de martinique ? 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
oferta e valabila pentru toata lumea contracost
revin cu detalii vis a vis de pret cand se pornesc livrarile
din cate stiu, nu sunt f sigur, suB 1Ron/KG.
pazucu, daca ai drum ocazional prin brasov, mai merge treaba, daca nu pune cisterna aia pe un şasiu, vii la bv, o umpli 50%, te duci acasa, diluiezi, bagi mirodenii, şi fos sub ea....   tot te batea gandu să o fierbi pe toata odată....
SPER CĂ ŞTII DE GLUMA


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@mihai ,eu nu prea stiu de gluma frate . eu asa as face cum spui cu cisterna   . insa inca nu stiu procesul tehnologic . nu ma descurc asa bine cu limba lui shakesbeer  .

vad ca tu ai inteles asa ca te rog scrie cam ce si cum stau lucrurile si daca e treaba buna aduc cisterna.
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
@pazucu, vad ca esti pornit rau de tot, pe masura ce intru mai adanc in studierea problemei cu atat sunt mai in ceaţă,    , iar teoria fără practică e ca la Ruginoasa fără caftelă, cīnd o să termine cop8kilu traducerea o voi face publică, acu mă tot plimbă.... firar generatia feizbuc...
pānă atunci mai studiez aspectu asta, ...... boala grea, şi "vinovaţi" de asta sunt toţi moderatorii cu un bonus pentru strava si ghebos. de 15 zile de la ora 17 īncolo pānă aproape că dorm cu capu pe masă, adun preţioasele informaţii oferite din suflet de impricinaţi.
 


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

mihai2014 a scris:

@pazucu, vad ca esti pornit rau de tot, pe masura ce intru mai adanc in studierea problemei cu atat sunt mai in ceaţă,    , iar teoria fără practică e ca la Ruginoasa fără caftelă, cīnd o să termine cop8kilu traducerea o voi face publică, acu mă tot plimbă.... firar generatia feizbuc...
pānă atunci mai studiez aspectu asta, ...... boala grea, şi "vinovaţi" de asta sunt toţi moderatorii cu un bonus pentru strava si ghebos. de 15 zile de la ora 17 īncolo pānă aproape că dorm cu capu pe masă, adun preţioasele informaţii oferite din suflet de impricinaţi.
 

asta da ,de n-ai mai spune , eu am gasit treaba asta prin noembrie si pana la craciun a trebuit sa-mi cumpar ochelari , atat am stat si am citit ! deie-le D-zeu sanatate !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
datorita unei alte pasiuni, pescuitul, de care nu prea mai am timp şi bani, mai sunt membru prin cateva forumuri, hmmm, acolo e ca īn politică, TOATĂ LUMEA VORBEŞTE MULT ŞI NU SPUNE NIMIC, HG 585 cu protecţiea informaţiilor clasificate īn Romānia,   sau,  secretu bancar elveţian, SUNT COPILĂRII, aşa pīnă īn 1%  īi inţeleg,...produc si comercializează nade şi momeli ... concurenţa....

aici cred că toţi avem acelaşi scop: de a nu plăti o acciză consistentă, PENTRU OTRAVA FRUMOS AMBALATĂ, şi un profit NESIMŢIT a celor ce controlează domeniu,..... statu i-a ... gunoiu ca impozit,,, din păcate,

apropo: vă mai aduceţi aminte de un personaj de prin jud. GL dovedit cu trafic de alcool, e mai veche, de vreo 2, 3 ani, ei,..... omu era ş(parlamentar)... nu s a mai auzit nimic, iau confiscat o flota de cca 3o buc skoda fabia, unu de ala cu cercuri ca la oplimpiada avea si un 8 undeva RS. ........... de atunci si pana acu o mai fi schimbat  una, două flote .., aia confiscata iesise oricum din garanţie.......


aşa  că,  spor la ţuicărit  casnic/gospodăresc, īn sanatatea noastra şi a prietenilor..


pus acum 10 ani
   
mihai2014
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 13
ma poate lamuri cineva cu doua aspecte:
-cum pot reedita un post in care s au mai strecurat greseli,
- daca se pot pune doua imagini intercalate in cadrul aceluiasi post, printre randurile cu text,
sanatate maxima,


pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
un post odata scris nu se mai poate reedita.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
off-topic: Pe la inceput era un membru care incepuse sa-si stearga posturile iar discutia nu mai avea legatura. Ca sa nu se mai repete, administratorul a luat aceasta decizie de a nu mai putea edita. Recititi ceea ce ati scris inainte sa postati iar daca totusi ati postat si vreti sa corectati sau sa adaugati ceva e ok sa mai scrieti un mesaj.

Forumul nu permite uploadarea decat unei poze in mesaj si din pacate la dimensiune si calitate redusa. Deaceea eu folosesc Photobucket, ca se vede mult mai bine si pot posta mai multe poze intr-un mesaj, intercalate cu text cum spui tu, Mihai.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... daa ... imi aduc aminte 
... din pacate ... ordine tot nu prea am reusit sa facem ... dar incercam ... poate facem=complectam rubrica aia de selectii ???

... eu mai corectez cite un mesaj asa  ca sa fie mai clar si sa nu incarce forumul degeaba    ... sper ca nu se supara nimeni 

... ce zici Pazucu ... daca am corectat coada de peste ... e o problema ?


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... am inceput sa recitesc cum e cu ROOM-ul

... si am gasit interesanta reteta asta ... la lamurit (20 prima distilare de 50% + 20 L de palamada +15L de lichid epuizat-de la lamurit ?

Re: Pugi's Rum or "Pugirum"

Postby minime » Sat May 10, 2008 1:30 pm
I used Pugi's recipe and stripped 110 litres using his method. I ended up with 20 liters of 50% ABV. I added the 20 liters of stripped low wines and 15 liters of dunder for the spirit run today(I''d only saved 15 liters of dunder). Anyway after collecting about 1.5 liters of heads I started collecting in 500ml containers starting at about 85%ABV from my pot still. I'm don't like rum so I'm doing this for momma as that's her favorite refreshment. When I got down to 65%ABV I tried a taste of output. I swear it tasted just like candy. I was so impressed with the flavor I had to get momma out to the still to try it.

I collected in total 10 liters from 85% down to 55%. I also collected 1.5 more liters between 55 and 50%. I couldn't really detect any tails in that part but I didn't want to take a chance. At 50% I started to detect tails and collected down to 40% to add to the neutral jar. I then collected another 1.5 liters which took me all the way down to 20%ABV for the rum oils as per Pugi's instructions.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

si asta e despre cum zice PUGI_S ca face el romu-ul

Run it easy, not to fast, not to slow.
Make the heads to hearts cut like normal and add heads to the vodka/neutral container, do NOT reuse these in your rum.
Run out hearts till you start to get the wet cardboard taste. On my still this is between 85% ABV and 50% ABV. Collect wet cardboard spirits and add to vodka/neutral container. Do NOT reuse these in you rum. For me this is from about 50% ABV down to 40% ABV.
Collect the 40% ABV down to 20% ABV in seperate container. These are your RUM OILS. Handle them with care and treat them special. Always add them to your still when you do a SPIRIT run and always collect them from the spirit run. The more times you use them the more concentrated they become. It wont take long and they will overflow into the hearts. This is the KEY to My rum


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, cea mai buna colectarea in borcane cand e cu semnul intrebarii. La momentul distilarii nu simti cozile dar mai tarziu, peste cateva zile e posibil chiar sa deranjeze.

Interesant cum zice Pugi asta ca distileaza romul. Colecteaza mijlocul de la 85 la 50 la suta dupa care incepe si colecteaza distilatul "carton ud" (cum miros cozile) de la 50 la 40 intr-un recipient pentru vodca/neutre. Zice sa NU refolosim asta in rom. Mai departe colecteaza de la 40 la 20 intr-un recipient separat. Astea cica ar fi uleiurile romului. Zice sa avem grija de ele. Sa le punem mereu in cazan la distilarea rachiului brut. Cu cat le vom folosi mai mult cu atat mai concentrate vor deveni. Nu va dura mult si se vor revarsa in mijloc. Cica asta ar fi cheia pentru romul lui.

Pai in cazul asta ar trebui sa faci multe romuri ca sa inceapa sa-ti iasa cum trebuie. Inteleg bine?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Caberlot a scris:

... daa ... imi aduc aminte 
... din pacate ... ordine tot nu prea am reusit sa facem ... dar incercam ... poate facem=complectam rubrica aia de selectii ???

... eu mai corectez cite un mesaj asa  ca sa fie mai clar si sa nu incarce forumul degeaba    ... sper ca nu se supara nimeni 

... ce zici Pazucu ... daca am corectat coada de peste ... e o problema ?


 

ai corectat ? nu am bagat de seama ,insa mersi , !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Pazucu ...

... ca tot a venit vorba ... am testat drojdia de ROM ... un amestec de 6,5kg de zahar brun+ 5kg de melasa =toate de trestie
... am facut un starter BUN si 44L de soluitie =>dupa 1 saptamana => 12L de 47% ... o sa-mi fac timp de LAMURIT

RANDAMENTUL PARE SUUPERR !   ... pt ca pe melasa dadea 60% glucide ???
... si gustul/mirosul par sa fie diferite ... aduc a rom ... poate ca sunt subiectiv=>oricum acolo e o aroma interesanta !

... ASA CA PAZUCULE NU PIERDE PLICUL ALA DE DROJDII DE ROM ... macar tu , ca Sine&Sam vad ca au pierdut ... sirul ... drojdiilor .


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut caberlot     

drojdiile sunt bine puse , nu le-am pierdut sirul si nu le-am uitat insa nu am facut nimic cu ele deocamdata .
sunt tare lenes ,recunosc 

tare is curios cum este rachiul asta din melasa ; am tot zis ca fac eu melasa din sfecla ,dar asa cum am spus am fost lenes ; trebuie fiarta sfecla cam o ora apoi zeama rezultata fiarta din nou pana scade macar 50% daca nu mai mult ,ii cam peste mana si din pacate stau cam departe de o fabrica de zahar ca sa pot face rost de melasa .
dar tragem sperante ca om rezolva si problema melasei candva !


   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... @ Pazucu

... nu se pune problema sa faci melasa    hai sa concentram un sorop ca sa-l diluam dupa    ... si in plus nu e acelasi gust => melasa e un rest de la zahar daca nu ma insel 
... dar poti sa cumperi de pe undeva un bidon de 4-5-6L    ... ia intreaba din frantza    nu e chiar f. scumpa daca o iei de unde trebuie =supermarket ... tot acolo gasesti si zahar brun !

... gustul ... o sa vedem !

... important e ca ... drojdiile dau ceva diferit si bun    si ca au rezistat +2 ani  ... asa cum ma asteptam 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la