Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angela31
Femeie
24 ani
Buzau
cauta Barbat
24 - 60 ani
Bauturi / Handmade / cisterna 2500-3000 l pentru fermentat si distilat decocturi de cereale Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut , deschid un topic aici poate comentam un pic subiectul , am gasit o cisterna si nu vreau sa fac o treaba pana nu ma sfatuiesc cu voi.



pazucu a scris:



4 da cisterna este mare , am gasit una de 2300 l pe care a cerut 6000 ron negociabil adica 1350 de euro . nu este deloc scumpa . ma intereseaza parerea voastra vis -a -vis de forma si daca un comanac median confectionat la dimensiunea specifica este bun si face fata .

sa va spun cum am gandit , 2300 l transformati in cazi de ale mele ,inseamna 6 cazi de 300 l , trebuie sa ramana cam 20-25% cisterna goala ,nu ? apoi 6 cazi inseamna cam 6 X 45 l alcool distilat de doua ori =270 l rachie de cereale . eu la prima proba in care am facut bourbon am avut 8 l /40% dintro portie .

bun sa mergem mai departe cu logica mea > eu pentru 2  cazi am muncit un pic cam mult si a trebuit sa fiu atent la organizare si alte lucruri ,si unde mai pui ca mai am inca 2 de acu inainte . ee cu cisterna respectiva , bagata intr-un bazin in care sa fie ulei ,  bazinul montat pe o soba zidita special ca un cuptor de paine (un lucru simplu) . dimensiunile cisternei sunt 160 cmX190cmX100cm - l x L x H . dupa cum vedeti ,suprafata de incalzire este mare , iar la soba respectiva se pot face 3-4 guri unde sa faci foc . problema este racirea  . aici ma mai gandesc un pic .  se poate baga in bazinul respectiv un sul te teava de cupru sau pexal chiar ca e mai ieftin si la indemana  (o rola de 200ml=260 ron in bazar la suceava) prin care sa dau drumul la apa si sa racesc . bine de acum sunt bune si ideiile voastre .

cum ziceam ,cu aceasta instalatie si cu grane incoltite si uscate din timp fara stres , intr-o zi ai facut treaba care pe mine acum ma tine 2 saptamani . ideea nu este a mea , am vazut-o toti la americani pe discovery . ei confectioneaza alambicurile in padure pe sasiu de lemn si foi de tabla , apoi fac decoctul cu porumb si zahar asa cum spunea "caberlot" sau "iunicu" candva si apoi fermenteaza si distileaza in acel cazan .

am luat un citat  din ce m-am gandit eu ,  subiectul poate fi citit aici:


ce parere aveti ? intrebarea ar fi pur tehnica , forma cazanului este aproape ovala , daca am pune un comanac la gaura din mijloc ,binenteles dimensionat standard ar functiona , ar condensa cum trebuie .?

cisterna 2500-3000 pentru fermentat distilat decocturi cereale salut deschid topic aici poate

24.2KB


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

aici e subiectul


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... 1 ... NU E DIN AL CISTERNA AIA ????  

... 2 ... poti sa o speli = ai suficient acces pe sus ?

... 3 ... daca crezi ca poti sa o incalzesti ... si nu o umplii prea tare ==>functioneaza  DE CE NU ?

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
1. este din inox alimentar ,cisterna icil se numeste , erau cate doua puse pe masinile sr dac ,candva , iti aduci aminte ?

2 . pai gura de evacuare o voi modifica ,o voi face mai mare sa incapa un om inauntru .

3 tehnic , cam ce dimensiune ar trebui sa aiba comanacul si teava de legatura ? candva spunea "strava" ca, comanacul trebuie sa fie cam 1/3 din blaz . doar nu o sa fac un comanac de 1000 l ,nu ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
inoxul lipeste . iti trebuie ceva sa mestece borhotul. orienteaza-te spre cupru. daca ai cantitati industriale , gaseste un cazan peste 500 l. din cupru.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
pai daca il pun intr-o baie de ulei , mai lipeste?

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
… pai o sfera cu DIA =1.25m da un vol de 100L
… te poti inspira de la distileriile de visichi … daca cauti pe net gasesti ceva poze unde iti spune de cit e cazanul  faci o aproximare la comanacul lor –ceapa-con etc. … personal nu cred sa fie OBLIGATORIU 1/3 … comanacul =reflux  adica influenteaza % de alcool colectat
… tu daca lasi ceva spatiu in cisterna … compensezi volumul recomandat la comanac … si mai e varianta deflegmator … … … asa ca eu nu vad o problema aici.
… PE BAIE DE ULEI … ar trebuii sa nu se prinda … … in plus mai e si varianta FILTREZI SI PUI DOAR ZEAMA  NU MAI E NEVOIE DE BAIE DE ULEI
… RAMANE PROBLEMA CU INCALZITUL=MARE … SI CU RACITUL=MARE  la volumul asta
… si mai e si … problema economica … investitia se amortizeaza la ce ritm de distilare si in citi ani ??? … SIGUR AI NEVOIE DE AUTORIZATIE … te reclama profesionistii

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Dar ești sigur că în documentarele de pe Discovery distilau in același cazan în care se face și fermentarea?

Altfel, ideea e din cale-afară de interesantă
Spor!


_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839







  am vazut aici cam care sunt proportiile . butoiul intermediar intre cazan si racitor ,pentru ce e?
cazanul lor este cam la fel cu cisterna .

ei fac foc acolo cu propan sub tot cazanul odata. mie nu mi-ar fi frica ca nu pot incalzi ,insa trebuie invatat cum sa gestionezi un asemenea foc .

investitia poate ajunge pana la 2000 de euro . omul cere 1350 negociabil pe cisterna ,plus alte cheltuieli insemnand comanac ,racitor , sasiu metalic ,soba etc. se amortizeaza in 2-3 ani .

cum am mai spus ,dupa calculele mele dintr-un asemenea cazan rezulta vreo 250 l rachiu ., echivalent a 5-6 cazi de care am facut eu ,numai ca aici faci toata maiaua odata ,nu mai pui in butoaie la fermentat , nu mai incarci odata cazanul pentru distilare . ritm de distilare ? 1 cazan ,maxim 2 pe an .

nevoie de autorizatie ai si daca faci un 1l de alcool pe aragaz in casa , asa spune legea .

@caberlot ,  tu ma vezi deja un jack daniels ? va mai spun ceva , pe la noi pe la tara ,cam toata lumea incearca sa achizitioneze cate o cisterna din asta . aduna apa de ploaie si uda prin gradini . imi trebuie si mie unul ,insa eu cate o data cand nu trebuie apa de ploaie ,toamna sau primavara i-as mai da alta destinatie  .   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

sergiurau a scris:

Dar ești sigur că în documentarele de pe Discovery distilau in același cazan în care se face și fermentarea?

Altfel, ideea e din cale-afară de interesantă
Spor!

@sergiurau 

sunt foarte sigur ca fac zaharificare si fermentare in cazanul respectiv ,intr-un episod aratau chiar cum captusesc cazanul cu table pe sasiu din lemn exact asa ca in miniatura vamesilor din filmul postat de mine . 

acum chiar ca ar fi buna o parere avizata a lui "strava" chiar daca o sa ma chelfaneasca ca vreau sa ma fac bisnitar de rachiu de porumb    . ce zici ?    ,il intrebi ?    


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Da' butonu', butonu' de like unde e, domnii moderatori?
Cînd la mijloc e atîta determinare, nu mai e nimic de zis


_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 10 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Na , am mai ratat din episoade, se pare. Mă gîndeam că o structura care conține (și) lemn nu ar rezista pe foc.
Ai deja lipici la Radu, nu mai ai nevoie de ajutor ca să i te adresezi.


_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Pazucu ...

... daca vrei sa mai uzi si gradina ... atunci ... poate ca se merita sa iei butoiul 

... documentarele alea de pe ... discovery ... sunt toate regizate ... asa de dragul audientei ... ca sa laude vremurile apuse ... cu haiduci   
... am vazut si eu multe dintre ele ... si am vazut si prezentarea actorilor ... cred ca doar 1-2 chiar au facut asta ... restul sunt actori 

... butoiul ala intermediar ... se cheama THUMPER sau BUBLER ... sau BULBUC-cum ii spun eu  ... si ca efect = cu o distilare
... pe scurt vaporii din cazanul mare se barboteaza in butoi => butoiul se incalzeste si vaporii care pleaca din butoi pleaca deja de la o solutie de 25-30% alcool ===>>> adica vor fi mult mai concentrati decit cei care pleaca din cazanul principal -adica de la 8-10-12% ( se recomanda incarcarea BULBUCULUI cu alcool de prima distilare ... sau chiar alcool del bun )


 

p.s.
sunt ceva discutii pe forum ... dar nu l-a incercat nimeni
... bulbucul ... trebuie sa aiba si asta cam 1/3 din capacitatea cazanului ... pt ca atit si colectezi probabil


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Daca pui acel bulbuc nu ti creste presiunea in cazan?Nu o sa iti ridice capacul daca e lipit cu aluat?

Pazucu,decat sa intrebi la primarie mai bine ti dai singur cu tesla in c...e .Stai linistit ca daca vrei sa faci cu acte te usuca astia de bani,nu mai zic de norme,analize...bla bla....e mai rau ca mahmureala dupa vin de surcele.Faci cat faci...si vezi cum te descurci sa nu ti sufle in ceafa.


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

marius 45 a scris:

Daca pui acel bulbuc nu ti creste presiunea in cazan?Nu o sa iti ridice capacul daca e lipit cu aluat?

Pazucu,decat sa intrebi la primarie mai bine ti dai singur cu tesla in c...e .Stai linistit ca daca vrei sa faci cu acte te usuca astia de bani,nu mai zic de norme,analize...bla bla....e mai rau ca mahmureala dupa vin de surcele.Faci cat faci...si vezi cum te descurci sa nu ti sufle in ceafa.

@marius45    , se pare ca ai dreptate , am stat azi noapte si am citit un pic de legislatie in domeniu . esti argat cu nemernicii astia pe munca ta . 375 euro aciza pe hl alcool pur . ar veni cam 7-8 lei pe litru de tarie la 40% . banii ii platesti a doua luna dupa ce ti-au sigilat cazanul vamesii . nu prea am inteles cum stiu ei cat rachiu ai facut ca am citit sumar asa . voi mai citi zilele astea.

subiectul poate fi citit aici :


... dar in principiu ai dreptate , sigur ca nu ma voi duce sa spun nimic , intai sa fac eu treaba si apoi vedem .   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Caberlot a scris:

Pazucu ...

... daca vrei sa mai uzi si gradina ... atunci ... poate ca se merita sa iei butoiul 

... documentarele alea de pe ... discovery ... sunt toate regizate ... asa de dragul audientei ... ca sa laude vremurile apuse ... cu haiduci   
... am vazut si eu multe dintre ele ... si am vazut si prezentarea actorilor ... cred ca doar 1-2 chiar au facut asta ... restul sunt actori 

... butoiul ala intermediar ... se cheama THUMPER sau BUBLER ... sau BULBUC-cum ii spun eu  ... si ca efect = cu o distilare
... pe scurt vaporii din cazanul mare se barboteaza in butoi => butoiul se incalzeste si vaporii care pleaca din butoi pleaca deja de la o solutie de 25-30% alcool ===>>> adica vor fi mult mai concentrati decit cei care pleaca din cazanul principal -adica de la 8-10-12% ( se recomanda incarcarea BULBUCULUI cu alcool de prima distilare ... sau chiar alcool del bun )


 

p.s.
sunt ceva discutii pe forum ... dar nu l-a incercat nimeni
... bulbucul ... trebuie sa aiba si asta cam 1/3 din capacitatea cazanului ... pt ca atit si colectezi probabil


salut @caberlot  

cred si eu ca documentarele sunt regizate insa ca idee sunt bune . cazanele din filmele lor sunt la marime egale cu cisterna de asta zic ca voi reusi sa incalzesc cisterna. deja zic ca voi reusi insa nu am inca una  =D . cu negocierea am ajuns pe la 1200 euro de la 1350 . vedem ,il mai fierb un pic pe vanzator . eu am oferit 1000  . ce sa faci ,vremuri grele , si sincer inca nu sunt hotarat . v-am vazut si pe voi sceptici , inca nu am primit semnale pozitive sau optimiste . mai comentam . oare ce ar zice "strava" de treaba asta ?

cat despre bulbuc , pentru mine nu este interesant , voi face a doua distilare mereu . eu asa am inteles ca este cel mai bine .
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot ,ce parere ai de piesele astea ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Parerea mea e ca intotdeauna daca poti folosi ceva ce ai cumparat in mai multe scopuri (cel putin doua) atunci e un lucru bun si ai facut o alegere buna. Candva il vei adapta si ca cazan, nu trebuie graba, important e sa te folosesti de el (sau ea, cisterna). Ca o sa aduni tu apa de ploaie sa ai cu ce uda gradina sau spala rufe (apropo, apa de ploaie cica e f buna la spalat rufe) sau ca vei plamadi sau fermenta in ea tot e un castig. Nu pot sa-ti zic "fa asa" ca nu vreau sa te influentez dar eu as lua-o, mai ales ca zici ca o sa-ti amortizezi cheltuiala. Vezi, poate lasa totusi la 1000, sau poate gasesti alta la 1000... daca tu zici ca e pret bun... eu nu stiu ce sa zic ca n-am idee.

Pentru distilare, ca si cazan, nu stiu cine te-ar putea indruma. E cam ciudata intr-adevar forma patratoasa. O singura data am vazut asa ceva dar era pus pe aragaz (deci pe 4 ochiuri). Trebuie intai incercata ca sa se poata concluziona ceva. Cineva care a vazut f multe si a auzit si mai multe ar putea sa te ajute enorm si aici ma gandesc in primul rand la legendarul Strava pe care il salut daca e pe forum si ne citeste. O sa incerc sa-l buzzai pe messenger sa vedem daca mai intra.

Pana sa te gandesti la accize e cale lunga. Pe mai toti care i-am auzit ca vand asa pe șestache prefera sa aiba cunostintele lor si clienti vechi si prieteni, ca nu te-oi duce sa vinzi la oricine sau la dusmani. Am vazut odata la tv de i-a prins pe unii ca faceau tone de alcool din zahar sub denumirea de tuica de prune si a iesit cam nasol dar astea sunt asa ca sa sperie lumea. Fii serios ca la cata bautura se face la tara si se vinde, tocmai aia cu sigiliul cumpara de la voi, deci ce sa mai discutam...

Gandeste-te la toate aspectele (cum il pui pe pirostrii, cum controlezi focul, cum il speli, cum evacuezi borhotul, tot tot tot) si fa tu singur o alegere sa fie numai a ta, fara influenta altora si lasa alte griji cu bulboace si tot felul ca nu e aia prioritar.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@samogon ,    , obiectiv ca de obicei  ,mersi mult  !

ps:poate iti raspune "strava " sa-si dea o parere.


   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@ Pazucu ... cisterna aia e frumoasa    ... ti-a intrat tie in cap 1000L 

... poate ca mai intii ar trebuii sa te ocupi de ... MALTZ USCAT    ... SI DUPA CE AI MATERIA PRIMA ... te decizi la ce volume o sa lucrezi   

... o plamadire pe tem peraturi in crestetre ... DUREAZA MAX 90min      ... ASTA DACA NU MA INSALA MEMORIA ...

... PENTRU FERMENTAT ... SUNT BUNE SI BUTOAIELE DE PLATIC 200L

... ai rabdare ... sa vedem ce ne spune SINE de diferentza INOX -Cu ... dupa ce da drumu la cazan   

xxxxxxxxx

@Marius ... da, un bulbuc duce la o crestere de presiune in cazan ... o creste de presiune egala cu inaltimea coloanei de apa din bulbuc    => cred ca e nesemnificativa 


 


p.s.
cred ca are si bulbucul avantaje ... ==> practic nu prea mai ai nevoie de a 2-a distilare    ... dar adaugi apa mai multa ca sa aduci la 25-30% si mai faci o rafinare    ... si pt ca in cazan ai alcool +plamada(impuritati) + apa sunt sanse sa obtii ceva mai pur   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot , cisterna de 1000 l din poza mi-ar trebui pentru vin ,nu pentru tuica . interesant este capacul flotant care pluteste pe suprafata vinului si se inchide etans cu o garnitura de silicon.
eu as lua 2 sa fie una pentru vin alb si una pentru rosu  .

pai da , sigur ,intai ma voi ocupa de malt si apoi de volum ,insa de la malt la volum nui decat un pas 

o plamadire dureaza 90 de min?   nasol , asta ar fi un argument in plus sa iau cisterna de 2500 l . timpul acesta ridicat mareste durata de lucru la un cazan mic .  @samagon , chiar nu ai spus nimic de timpul de plamadire la reteta ta cu temperaturi in crestere .

despre diferenta dintre inox-cu , fara suparare , nu cred ca mai sunt multe lucruri de spus .Cuprul este in avantaj . zilele trecute chiar si "samogon" mi-a spus ca se gandeste la un cazan de Cu si stiti voi ce partizan infocat a fost el pentru inox. desigur , spunea ca . pentru fructe este mai bun , pentru cereale la care gustul este mai spre neutru poate fi inox fara grija . cu toate astea as vrea sa aud parerea lui "sinenomine"

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu are cum sa dureze doar 90 de minute plamadirea in bucatarie. 90 de minute o dura la fabrica. Ganditi-va ca in casa totul este muuult mai rudimentar. Pai ca sa nu mai pun la socoteala macinarea si restul, doar plamadirea a durat cred ca vreo 3 ore (cam o ora pana a ajuns la 63 de grade apoi doua ore pauza). Iar racirea in voia sortii nici aia nu e deloc profesionala. Toata munca de cum am tocat maltul pana am turnat drojdia inmultita in plamada a durat o zi, cu tot cu fâțâiala prin oras de care v-am povestit. E mai usor cu malt ca nu mai trebuie sa fierbi nimic, dar ai de truda pe alte parti - macinarea.

Eu prefer sa fac incalzirea lenta, asa se recomanda, nu mai mult de 1 grad celsius pe minut.

Da Pazucu, asa ziceam. Pentru țuica da, e superior cuprul, recunosc. N-am baut niciodata țuica mai buna decat din cazan de cupru. Inoxul e mult inferior in privinta asta. Ce sa fac, ma mai razgandesc si eu ca na, numai boul e consecvent.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Samogon a scris:

Nu are cum sa dureze doar 90 de minute plamadirea in bucatarie. 90 de minute o dura la fabrica. Ganditi-va ca in casa totul este muuult mai rudimentar. Pai ca sa nu mai pun la socoteala macinarea si restul, doar plamadirea a durat cred ca vreo 3 ore (cam o ora pana a ajuns la 63 de grade apoi doua ore pauza). Iar racirea in voia sortii nici aia nu e deloc profesionala. Toata munca de cum am tocat maltul pana am turnat drojdia inmultita in plamada a durat o zi, cu tot cu fâțâiala prin oras de care v-am povestit. E mai usor cu malt ca nu mai trebuie sa fierbi nimic, dar ai de truda pe alte parti - macinarea.

Eu prefer sa fac incalzirea lenta, asa se recomanda, nu mai mult de 1 grad celsius pe minut.

Da Pazucu, asa ziceam. Pentru țuica da, e superior cuprul, recunosc. N-am baut niciodata țuica mai buna decat din cazan de cupru. Inoxul e mult inferior in privinta asta. Ce sa fac, ma mai razgandesc si eu ca na, numai boul e consecvent.

aha ,acum am inteles ,eu m-am speriat putin ca trebuie incalzit pana la 64 grade C in 90 min . treba cu macinatul nu ma deranjeaza . eu voi incerca sa usuc maltul si va trebui si sa reusesc . odata maltul uscat il macinam la moara cu ciocanele .

referitor la parerea ta despre Cu si inox . am mai zis eu pe undeva de ce te stimez si am incredere in sfaturile tale , exact de asta ,cand ai constatat ca ai gresit ai revenit si ai spus ,nu ai avut nici o retinere  .

PS : nu ai explicat daca se rup coltii de la malt si de ce . cel putin nu acum ,am inteles de la "caberlot" ca ai comentat pe undeva ,poate mi-ai scapat .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  ... pai ma gindeam la reteta de plamadit maltz uscat - deja macinat pe tempereturi in crestere    ... si racirea  afara iarna la -10-15-20 C

... daca nu m   insel erau cam 3 pauze de 20-30 min ... si in plus mai vi ne timpul de incalzire    ... asa ca daca lucrii la 3 cazane in 2 ore faci trei ture    ... si dupa te pui la un gratar = BBQ si dupa inca 90 min e ok sa pui drojdia 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot , gratare nu am mai avut timp sa fac , am mai facut cate un lighean de carnati si atat . iau cate unul de ala in buzunar si-l mananc pe langa cazan  . cand se mai incalzeste un pic nu-i rea ideea ta . la sarbatori am stat cu cazanul in fata si cu afumatoarea in spate ,atunci a fost frumos tare.


   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Pazucu ...

ai vazut reteta de bere de la producator 
... dupa mine e destul de rapida    si eu asa cum am mai zis ... prefer sa ridic temperatura la 78C ca sa fac o pasteurizare ==>scade riscul de infectie 

... si ... ca sa-ti raspund ... la ideea ta de a face o maia mai slaba ca sa fermenteze mai repede    ...
... DA ... E O BUNA IDEE    pe plicul de drojdii de visichi speciale cu amilaze ... ziceau ca se recomanda sa te opresti la 8%

... SI ACUM REVENIM LA UTILITATEA BULBUCULUI  ... FACI O PLAMADA SLABA SI DINTR-O TRECERE AJUNGI LA 35-40 %    SI APOI FACI O LAMURIRE CLASICA PT CALITATE   

 


P.S.
despre asta e vorba ...




Whiskey Yeast for Home Distillation
Superb whiskey can only be made with real whiskey yeast

Ready to make some excellent whiskey? Fermentation of the mash is the first and most important step. If the wrong yeast is used, nothing can be done about this later.

PITFALLS IN WHISKEY MASH FERMENTATION

    Using bakers yeast.
    Fermenting stronger than 8.5% (because you didn't use real whiskey yeast).
    Adding yeast nutrients.



The purpose of bakers yeast is to produce carbon dioxide in bread. It cannot produce good whiskey taste in the mash. Furthermore, bakers yeast produces many unwanted substances one absolutely does not want in the whiskey.

If one ferments over 8.5% alcohol, using something other than a real whiskey yeast, the mash produces far too large an amount of fusel and byproducts. It ruins the quality of the whiskey.

Whiskey mash needs only 0.1 - 0.2 gram nutrients per liter, and they are already in the mash. Adding more nutrients will force the yeast to produce many unwanted volatiles.

REAL WHISKEY YEAST, CHARGED WITH AG
We offer you a real whiskey yeast, used in some of the finest distilleries in the world. We supply both the hobby market and the brewing industry. You get only the best from us. Our company, Brewhaus (America) Inc., is founded on the vision of always supplying the best. There will be whiskey distilleries anonymously ordering this yeast just to compare it with their own. We simply must deliver what we claim.

Ian Smiley, author of the book Making Pure Corn Whiskey, tested the yeast and says it's the best whiskey yeast he ever tried, and that it adds great value to the taste. He is also the father of the following innovation:

    AG is added to the yeast. In distilleries, Amyloglucosidase (AG) is added to convert the non-fermentable sugars in the mash to the fermentable sugars. This is best done during fermentation. It's not so easy during the mashing as AG shall be used in max 40C (104F) and will be destroyed in warmer mash. To duplicate the fermentation of a distillery, AG must be added. It is mixed with the yeast. It also increases the alcohol yield so the yeast pays for itself.

With our whiskey yeast you can ferment over 8.5% without lowering the quality of the whiskey.


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
inca nu mi-am pierdut curajul cu cisterna asta . i-am oferit tipului respectiv 1000 euro acum vreo 2 saptamani si el a spus ca vrea 1200 . i-am dat pace sa mai fiarba .il voi suna saptamana asta sa vad daca o mai are si ce mai zice . daca o are ii dau numai 40 de mil    , nu am discutat la telefon pana acum si nu ma stie . vom vedea !

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la