pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Mai , mai , mai ! intre M si I este A cu palarie , nu stiu cum se fac diacritice pe telefon. La multi ani la toata lumea !
@Bogdan , ma bucur sa aud ca mai face cineva zamahoanca , din ce zona esti ? Ar trebui sa-mi dai mai multe date despre cum ai facut treaba . Ai spus ca dupa doua saptamani de la plamadire ai pus la fiert plamada . Nu s-a inacrit?Nu mirosea a otet? Eu am facut aici un jurnal despre cum am facut plamadire , timp de fermentare , etc . Ca sa nu mai cauti , mai scriu odata pasii simpli : 1 . Sfecla curatata bine se toaca marunt , taiteii rezultati sunt foarte subtiri , au cam 2-3 mm grosime , 1 cm latime , 3-5 cm lungime . Dupa tocare daca ii gusti sunt foarte dulci, dupa fermentatie sunt un pic acri , nu se mai simte dulceata deloc . Ai gustat vreodata taiteii fermentati ? 2 . Plamadirea : la 12-15 galeti de 20 l , circa 10 kg taitei/galeata( galeti de la tencuiala decorativa de 30 kg) , folosesc 2 pachete de drojdie de paine de 1/2kg . Dizolv cate un pachet de drojdie intr-o galeata de 20 l apa la 30*c in care am pus inainte 1kg de zahar , las cam o ora sa porneasca , astfel fac un starter puternic , nefiind nevoit sa folosesc la dublu drojdia pentru fermentatie . Da , in reteta originala a babelor , se foloseste 1 pachet de drojdie mare la un butoi de 60 de l , ori asa , de dragul comparatiei , intr-un butoi de 60 l , abia incap 3 galeti de taitei. Inafara de cele 2 galeti de apa care se pun cu drojdia , mai pun inca 2 galeti de apa cat mai fierbinte , de fapt pe astea le pun prima data , oparesc taiteii , ii las asa sa stea calzi pana pun drojdia . Temperatura in spatiul de fermentare este 15*C . 3 . Fermentarea : In functie de cat de dulce este este sfecla , fermentarea nu dureaza mai mult de 5 zile . De exemplu , eu fac plamadirea luni si fierb in cazan sambata , asta daca nu se inacreste intre timp si trebuie sa fierb vinerea . 4. Distilarea : in cazan se lasa loc mai mult , pentru spumare , inainte sa pun capacul arunc catva pumni de faina de porumb sa tina spuma pe loc. De dragul povestii , anul acesta am luat un cazan nou de 100 l util , din acelea de la sarbi subotica , care are un capac mare si sper ca nu o sa-mi mai faca necazuri cu spuma . Sambata o sa va spun cum merge , am pregatit o sarja de proba . Acum , concluzii tragi singur Bogdane , as putea sa spun ca a stat prea mult la fermentat , insa am vazut cazuri cand au tinut sfecla la fermentat 6 luni si a iesit tuica cum trebuie . In orice caz , trebuie perseverenta , daca vrei sa mai faci sunt aici , scrie sau mai repede , suna-ma 0758558585. Sanatate !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|