Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Popa Bianca 24 ani
| Femeie 24 ani Valcea cauta Barbat 25 - 63 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Asta este reteta de plamadire la care am ajuns dupa multe alte incercari. Am facut-o de multe ori si totdeauna a iesit foarte bine. Cantitatile sunt pentru oala mea de 22 l.
4.5 kg porumb macinat prin sita de 3,5 mm 1,5 kg malt Pilsner macinat prin sita de 3,5 mm 18 l apa (acum folosec apa Azuga la bidon de 8 l) 1,5 g sare de lamaie drojdie ( eu folosesc Safspirit Malt, 16 g)
In prima seara pun porumbul in oala si torn peste el 6 l de apa la 75°C. Mestec putin, astup oala si o izolez bine cu o plapuma mai veche. Eu fac asta cam pe la ora 23. Las asa pana a doua zi dimineata, pe la ora 7 cand torn in oala 10 l de apa in clocot. Acopar din nou si las asa 12 ore. Seara, plamada are in jur de 60°C, adaug 150 g de malt si pun la fiert. Avantajul este ca mare parte din lichefierea amidonului se face la temperatura in care actioneaza beta amilaza. Datorita faptului ca plamada este destul de fluida, aduc cu usurinta plamada la fierbere (99°C), las timp de 5 min si apoi bag din nou la plapuma pentru 30 min. Dupa asta scot oala si las sa se raceasca pana la 70°C. Nu e bine sa se raceasca mai mult pentru ca amidonul gelificat sa nu retrogradeze. Cat timp se raceste porumbul, amestec 1,3 kg de malt cu 1,5 l de apa cu gheata si 1,5 g sare de lamaie. Amestec porumbul cu maltul si daca e nevoie mai pun pe foc pana ajunge la 64°C. Bag la plapuma pentru 2 ore si apoi las sa se raceasca pana la temperatura de adaugare a drojdiei.
Gata!
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am plamadit si eu azi in mod asemanator, 10 kg malai cu 2 kg grau incoltit. Am pus putin terci de grau incoltit inainte de fierbere. Se lichefiaza foarte bine mamaliga si poti amesteca usor in ea pana ajunge la fierbere, ba chiar poti sa amesteci la cateva minute ca sa nu stai langa ea.
Inca am probleme cu racitul plamezii. Ma gandesc deja la tura viitoare sa bag un bloc de gheata in plamada sa o duc mai repede de la fierbere la temperatura de zaharificare. De data asta am folosit o oala cu gheata dar transferul termic este mic. Ajuta dar nu foarte mult.
Intr-o zi am terminat tot si am fost si liber de la 3 dup-amiaza pana seara, timp in care am lasat o oala cu gheata scufundata in plamada si un ventilator sa sufle pe oala ca sa raceasca mai repede. Seara la 10 avea 25 de grade. Deci activitatea de plamadit chiar nu m-a incurcat deloc. Singura problema a fost aseara cand m-am apucat sa macin graul incoltit si, fortand prea tare masina de tocat, s-a rupt. Sper sa o pot suda cumva.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
wow, surprins sa vad atatea nelamuriri dar ma bucura ca lumea e interesata de subiect.
Graul incoltit are putere diastatica mare, incat o cantitate mica are enzime suficiente pentru zaharificarea completa si a altor cereale nemaltificate. Deci au ajuns 2 kg grau incoltit pentru zaharificarea a 10 kg malai. Nu am folosit testul cu iod. Am tinut 2 ore pauza de zaharificare la 63 de grade.
Nu mai stiu cat am pus, dintr-oala de 5 litri plina cu terci de grau am pus cam doi pumni de la inceput... nu s-a mai intarit mamaliga caci o parte din amidon a fost lichefiat, dar asta e bine ca a usurat munca de invartit.
Acum fermenteaza foarte frumos. Sambata strecor si pun la distilat.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Buna !!! Am fost surprins de cantitatea de doar 2 kg de grau incoltit ... In toate retetele de pe aici si de prin carti sunt recomandate 3 kg grau incoltit la 10 kg de malai... De asta am intrebat daca ai facut testul cu iod.... Eu am folosit si 3 kg de grau incoltit la 8 kg de orez( plamadire - temperaturi in descrestere ) si testul cu iod nu iesea asa clar ca la o plamada integrala de grau incoltit (cu reteta de plamadire temperaturi in crestere).... De asta eram nelamurit ..... Multumesc Mult !!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Daca malțul are putere diastatica mare se poate folosi si 1 kg pentru 10 kg grane nemaltificate. Cantitatea de malt nu e fixa, fiecare pune cat crede. Eu de obicei merg pe un raport de 1 la 4 sau 1 la 5. Am facut si cu 1 la 6, chiar 1 la 8 si am fost multumit. Test cu iod nu am facut. Ultima data nici densitatea initiala nu am mai masurat-o. De obicei rezultatele le aflu la sfarsit, dupa ce calculez randamentul.
20.8KB
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Multumesc mult pentru promtitudinea raspunsurilor!!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|