Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
draghici_elena2000 pe Simpatie
Femeie
24 ani
Dambovita
cauta Barbat
24 - 62 ani
Bauturi / Fermentarea / Drojdia de bere, Saccharomices Cerevisiae Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
alphso
Membru nou

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2
Va salut cu respect.
Are careva idee cam care este concentratia maxima de alcool obtinuta in borhot cu drojdia de panificatie?


pus acum 11 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

alphso a scris:

Va salut cu respect.
Are careva idee cam care este concentratia maxima de alcool obtinuta in borhot cu drojdia de panificatie?

va salut ,dragi prieteni . sigur voi nu ma cunoasteti insa eu am citit cu sufletul la gura nopti la rand ce ati scris pe forumul de unde a inceput totul ,asa ca va consider prietenii mei . vad ca nu ati raspuns la intrebarea lui @alphso , insa eu as avea cam aceeasi intrebare . ce fel de drojdie sa folosesc la plamada inafara de drojdia de panificatie despre care ati spus ca are un smeg remanent? aceasta drojdie de bere e buna ? unde se gaseste ?
si da , va rog sa mai explicati inca odata cum e  cu cele 14 -18 grade la care poate sa ajunga o plamada buna si pe care o poate fermenta o drojdie pana la ultimul gram de zahar. de exemplu :bagam sfecla la storcatorul de fructe si mustul il verificam cu mustimetrul de vin  , iar sa zicem rezultatul este de 14 % zahar in must , rezulta ca 140 g zahar /17 = 8,2 grade in plamada ,asta daca fermenteaza tot zaharul. daca e buna logica pana aici merg mai departe .
daca drojdia poate fermenta pana la maxim 18 grade alcool inseamna ca eu pot adauga inca cel putin 10 % zahar si in final sa am in plamada fermentata aprox 14% alcool. va rog , voua vi se pare banal insa eu sunt novice si vreau sa inteleg bine fenomenul . multumesc anticipat!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... asa cum a scris cineva pe aici ... sunt si beri de 8=10=12 % ... acum nu stiu daca se ajunge aici tot cu ... banala drojdie de piine=PITA ...   ... sau e vorba de alta piine mai speciala ... CIABATA , BAGHETA etc.    ... si nici in cit timp  ... si nici la ce temperatura 

rationamentul cu gradele % alcoolice e bun ...    parerea mea ... si a restului din echipa ... altii prin alte forumuri zic altceva ...==>un randament mai mic.

... eu as incerca sa concenrez siropul ala de sfecla prin fierbere ... parca am citit pe undeva ca asa se face ... si ... in plus e prin austira-germania o zona care produce rachiu de sfecla = aveau dreptul asta de pe la 1800 etc.

cauta pe ebuty ... TURBO yeast ...    dar acolo escump pt ca mai e si transport    care dubleaza pretul !!!


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
YEAST STRAIN: 4347  |  Eau de Vie™

Uite o drojdie care rezista pana la 21%abv si care nu da arome naspa in plamada.
Chiar acum ascult cum fermenteaza doua plamezi de gutui cu drojdia asta. Mie mi se pare chiar mai buna decat YEAST STRAIN: 4021  |  Pasteur Champagne™ cu care am mai facut mai inainte alte doua plamezi de gutui.
Pana acum plamada este mai aromata si a fermentat mai constant. Astept totusi sa termine de fermentat ca sa dau verdicte finale.

YEAST STRAIN: 4021  |  Pasteur Champagne™

Drojdia asta rezista pana la 17%abv.
Este o drojdie buna, dar care mie mi-a terminat fermentatia pe la 1.010. O drojdie care sedimenteaza foarte bine. Plamada de gutui fermentata cu ea este acum limpede ca un vin bun fara sa fac vreo filtrare.
Nu ca ar conta asta la plamezile pentru distilare... 


YEAST STRAIN: 4783  |  Rudesheimer™

Asta este urmatoarea drojdie pe care vreau sa o incerc pe fructe. Dar nu anul asta...
Are toleranta doar pana la 14%abv, dar nu asta trebuie sa cautam cand alegem o drojdie. La distilare este important ce fel de compusi volatili pot da drojdiile noastre.
Pe mine Turbo si zaharul adaugat nu m-au incantat deloc. Aroma de chimic pe care o da distilatului nu rimeaza deloc cu calitatea pe care mi-o doresc la "alcoalele"mele.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

YEAST STRAIN: 4347  |  Eau de Vie™

Uite o drojdie care rezista pana la 21%abv si care nu da arome naspa in plamada.
Chiar acum ascult cum fermenteaza doua plamezi de gutui cu drojdia asta. Mie mi se pare chiar mai buna decat YEAST STRAIN: 4021  |  Pasteur Champagne™ cu care am mai facut mai inainte alte doua plamezi de gutui.
Pana acum plamada este mai aromata si a fermentat mai constant. Astept totusi sa termine de fermentat ca sa dau verdicte finale.



am vazut ca drojdia respectiva poate fi folosita la aproape la toate felurile de fermentate si din fructe si din cereale ,nu?
nu prea ma descurc cu engleza (termenii tehnici) asa ca intreb ,cata drojdie mi-ar trebui la 1000 kg sfecla . sfecla are cam 12-14 la % zahar . cam cati bani trebuie sa dau si cum cumpar .mersi!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astea sunt drojdii lichide. Un plic poate fi folosit pentru 25 l de plamada. Asa recomanda ei...

Daca incerci sa le inmultesti, iti vor ajunge, teoretic pentru intreaga cantitate de sfecla.

Intra pe , in sectiunea vinuri si vezi acolo care sunt costurile.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Astea sunt drojdii lichide. Un plic poate fi folosit pentru 25 l de plamada. Asa recomanda ei...

Daca incerci sa le inmultesti, iti vor ajunge, teoretic pentru intreaga cantitate de sfecla.

Intra pe , in sectiunea vinuri si vezi acolo care sunt costurile.

am vazut costa vreo 11 euro un plic .
insa cu inmultirea ma voi descurca numai daca vei avea tu putina rabdare .mersi mult.
daca desigilezi un pachet din acela .ce ramane se poate pastra mai mult timp ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Rabdare este.
Ti-am raspuns pe celalalt topic cum le poti pastra mai mult timp dupa ce desfaci punga.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Rabdare este.
Ti-am raspuns pe celalalt topic cum le poti pastra mai mult timp dupa ce desfaci punga.

da ,am vazut ,multumesc de rabdare . dupa cum am zis ,imi poti trimite factura pentru consiliere .
nu invatam niciodata atatea lucruri ,fara macar sa cumpar o carte . ma inclin in fata voastra baieti .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cu placere!
Cu factura nu ai nimerit-o pe acest forum. Aici totul este facut din placere, chiar daca au mai fost unii care ne acuzau de amatorism pentru ca distilam in apartament.
Intre noi fie vorba nici macar nu vrem sa distilam ca profesionistii. Pentru mine, cel putin, este suficient sa stiu ca beau ceva natural, din care nu ma doare capul. 
Singura forma de plata si cea mai de dorit ar putea fi o intalnire de degustare a produselor fiecaruia.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
asa cum am scris si pe softpedia la topicul cu vin de casa (sper ca nu ma acuzati de reclama) sunt sigur ca ai citit , acolo i-am invitat pe colegii forumisti in bucovina . care dintre voi doreste sa vina este bine primit ,binenteles gratuit .
va astept cu drag !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Relevant sau mai putin relevant acest articol ar trebui sa dea de gandit.

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
M-am tot uitat pe postari dar nu am reusit sa gasesc o motivatie pt care ati recomnadat sa se folosesca zahar invertit in loc de zahar normal. Poate ma lamureste cineva. Eu nu sunt de specialitate si nici un am citit suficient despre biologia drojdiilor dar am vazut ca la fabricarea drojdiei de panificatie se utilizeaza melasa care contine cu preponderenta zahar si ca in cadrul tehnologiei zaharul nu se inverteste in prealabil, deci drojdia se inmulteste bine mersii pe plamezi din melasa fara invertire prealabila. E adevarat ca acolo scopul este inmultirea drojdiei si nu productia de alcool, drojdia consumand zaharurile ca hrana in procesul de inmultire.

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Salut Alex ... nu cred sa fie o alta explicatie pt folosirea zaharului invertit... decit ca la albine se foloseste invertit 
... si ca , se pare ca = se spera ca daca se inverteste zaharul e mai accesibil pt drojdii 


 

p.s.
... siii stuparii astia sunt mult mai avansati cu studiile ... si banuiesc ca info e mai accesibila
(la alcoale ... vorbim de monopol de stat = info mai putina )


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
zaharul invertit cica ar fi mai usor asimilat de drojdii
https://www.culinar.ro/articole/sfaturi ... l-invertit
stiu ca sursa pusa nu este una "curat" stiintifica dar ne da o idee despre ce ar fi vorba


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Cosstel a scris:

zaharul invertit cica ar fi mai usor asimilat de drojdii
https://www.culinar.ro/articole/sfaturi ... l-invertit
stiu ca sursa pusa nu este una "curat" stiintifica dar ne da o idee despre ce ar fi vorba

In articol eu unul nu am am putut identifica nici o referire la asimilarea zaharului invertit de catre drojdii, articolul face unele referiri la asimilarea zaharului invertit de catre organismul uman ceea ce este cu totul acltceva.
Am incercat sa mai aflu cate ceva despre subiect dar fara mare succes. Drojdiile din specia Saccharomices Cerevisiae contin un complex enzimatic in care intra atat invertaza cat si maltaza si ca atare aceste drojdii au capacitatea de a fermenta atat zaharoza, prin transformare in glucoza +fructoza, cat si maltoza (rezultata din zaharificarea amidonului) prin transformare in doua molecule de glucoza. Daca in cazul zaharului (zaharoza) se pune problema utilitatii invertirii prealabile, la fermentarea plamezilor cu maltoza cred ca nici macar nu se pune acesta problema. In privinta capacitatii de fermentare a zaharului de catre drojdiile din specia Saccharomices Cerevisiae nu cred ca se poate pune problema influentarii in vreu fel prin invertirea zaharului.


pus acum 4 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
o placere schimbul de idei cu dumneavoastra 
sincer nu-mi bat capul cu ce tip de drojdie lucrez sau voi lucra
ma apuca cind si cind "dorul" de a baga ceva la fermentat si urmaresc minimul de batai de cap
cind voi putea voi lucra cu zahar invertit chiar daca ...
de exemplu in ultimii trei ani la socata am folosit doar zahar invertit si am fost multumit de rezultat
dar nu retin ca ar fi fost altfel daca zaharul nu a fost invertit
astept sa mai veniti cu noutati pe aceasta problema


pus acum 4 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Mi-a ajuns alaltăieri. Imediat mă apuc de ea. Sper să descopăr ceva secrete.

drojdia bere, cerevisiae mi-a ajuns imediat mă apuc ea. sper să ceva secrete.

36.7KB


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

lamiluc a scris:

Mi-a ajuns alaltăieri. Imediat mă apuc de ea. Sper să descopăr ceva secrete.

Ce cartoi, ai dat ceva bani pe ea. Pt cei care sunt curiosi ce contine:
Nu va speriati, e doar cuprinsul si introducerea


pus acum 4 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Am luat-o la la reducere din UK. Doar 60 de lire. Prețul întreg e pe la 180 lire. Am vânat-o ceva vreme.

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Uite un articol interesant despre cum fermenteaza zaharul comparativ cu alte zaharuri:
In rezumat articolul spune urmatoarele:
- Rata de fermentatie a glucozei si fructozei fermentate separat este aproximativ egala
- Daca se fermenteaza un amestec de glucoza si fructoza rata de fermentatie a glucozei este dubla fata de cea a fructozei
- Daca se fermenteaza zahar acesta este invertit foarte rapid inca inaite ca, concentratia glucozei si fructozei sa inceapa sa scada (inaintea fermentatiei). Si in cazul fermentatiei zaharului rata de fermentatie a glucozei este dubla fata de rata de fermentatie a fructozei
- Daca se fermenteaza un amestec de maltoza, glucoza si fructoza fermentati amltozei este inhibata. Acelasi lucru se intampla si daca se introduce zahar suplimentar in amestec
Aceste concluzii ale studiului sugereaza faptul ca daca intr-un must de fructe (glucoza+fructoza) se introduce zahar acesta va fi prima data consumat, daca zaharul este in exces va ramane nefermentata cu preponderenta fructoza
Daca intr-un must de amidon zaharificat (care contine maltoza) se va introduce zahar (invertit sau neinvertit) acesta va fermenta primul iar daca este in exces maltoza va ramane cu preponderenta nefermentata


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

lamiluc a scris:

Mi-a ajuns alaltăieri. Imediat mă apuc de ea. Sper să descopăr ceva secrete.

Capitolul 15 pare cel mai de interes


pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la