Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ag30rox la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Arges
cauta Barbat
32 - 46 ani
Bauturi / Fermentarea / Metoda mea de inmultire drojdii Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Amfacut o plamadeala mica cu doar 0.5 kg malt.  Dupa zaharificare am strecurat  maltul si am mai pus peste el apa la 80°C. Prima data am avut SG 1.076, a doua oara am avut 1.031. Le-am amestecat si am mai pus apa pana am ajuns la 1.045.
Am pus 1 g drojdie Top Brewferm in 20 ml apa, am lasat 15 min si am adaugat 100 ml zeama din plamada facuta mai inainte.
Am lasat 6 ore cu vibratorul (pompa de aer) pornit pentru oxigenare foarte buna.
Dupa cele 6 ore am varsat toata maiaua in alt pahar in care aveam 150 ml plamada si am pus din nou pompa la treaba.
Dupa alte 6 ore am varsat maiaua in alt pahar in care pusesem 200 ml zeama.
Am mai lasat 6 ore si am turnat maiaua peste 0.8 l din plamada pe care voiam sa o insamantez, am bagat din nou pompa de aer si am lasat 2 ore dupa care am varsat in bidonul de fermentare.

Toate elementele care intra in contact cu cultura de drojdie trebuie sa fie sterilizate.
Temperatura trebuie mentinuta cat mai constanta, intre 22-25°C, asta pentru tipul de drojdie folosit de mine. Pentru alte drojdii trebuie citite specificatiile.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
MULTUMESC !!!!!!!!! Am sa incerc metoda !!!! 

pus acum 11 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Amfacut o plamadeala mica cu doar 0.5 kg malt.  Dupa zaharificare am strecurat  maltul si am mai pus peste el apa la 80°C. Prima data am avut SG 1.076, a doua oara am avut 1.031. Le-am amestecat si am mai pus apa pana am ajuns la 1.045.
Am pus 1 g drojdie Top Brewferm in 20 ml apa, am lasat 15 min si am adaugat 100 ml zeama din plamada facuta mai inainte.
Am lasat 6 ore cu vibratorul (pompa de aer) pornit pentru oxigenare foarte buna.
Dupa cele 6 ore am varsat toata maiaua in alt pahar in care aveam 150 ml plamada si am pus din nou pompa la treaba.
Dupa alte 6 ore am varsat maiaua in alt pahar in care pusesem 200 ml zeama.
Am mai lasat 6 ore si am turnat maiaua peste 0.8 l din plamada pe care voiam sa o insamantez, am bagat din nou pompa de aer si am lasat 2 ore dupa care am varsat in bidonul de fermentare.

Toate elementele care intra in contact cu cultura de drojdie trebuie sa fie sterilizate.
Temperatura trebuie mentinuta cat mai constanta, intre 22-25°C, asta pentru tipul de drojdie folosit de mine. Pentru alte drojdii trebuie citite specificatiile.


salut . vrei te rog sa imi explici cum ai facut treaba asta ? cum ai facut plamadeala si din ce? maltul am vazut cum se face . vad ca ai folosit 1g de drojdie ,pana la urma care a fost cantitatea finala de plamada la care ai folosit-o ? si cate  grame drojdie ar fi trebuit folosita daca nu o inmulteai . banuiesc ca inmultesti drojdia ca sa ai cheltuieli mai mici ,am inteles bine nu? asta este o inmultire doar pentru cereale sau poate fi folosita si la fructe ? multumesc !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Plamada am facut-o cam ca la malt whisky.

Cu cantitatea respectiva am fermentat 20 l de plamada.
Este bine ca cresterea drojdiilor sase faca pe acelasi tip de plamada pentru care vrei sa le folosesti. Cereale la cereale, fructe la fructe etc.

Pentru aceeasi cantitate de plamada ar fi trebuit sa folosesc 16 g de drojdii.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
aha , deci plamada ai facut-o numai din malt . maltul acela l-ai amestecat cu 3 parti de apa  si dupa ce
l-ai strecurat ai avut zeama care ai tot pus-o in pahare si ai inmultit drojdia ?

bun acum spune-mi te rog de unde stii ca ai inmultit gramul de drojdie de 16 ori ?

eu ca sa o pot folosi metoda la sfecla ,trebuie sa fac sirop din sfecla fiarta sa obtin zeama si sa inmultesc exact asa cum ai facut tu pastrand aceleasi proportii?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am tinut maltul cu apa timp de 2 ore la 64°C. Asta este pauza de zaharificare.
Daca doar amesteci malt cu apa nu vei scoate nimic.

Nu stiu de cate ori s-a multiplicat numarul drojdiilor, dar stiu ca plamezile insamantate astfel au fermentat foarte energic densitatea finala fiind sub 1.

Siropul pe care il faci pentru a inmulti drojdiile trebuie sa aibe densitatea intre 1.040 si 1.050, mai bine sa fie apropiata de limita inferioara.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
sigur ca da stiu ca maltul se face cu apa la 64 de grade ,insa nu am mai scris de lene .
am fost putin incurcat cum ca faci wisky numai din maltul respectiv ,in reteta lui samagon maltul se adauga in mamaliga si abia apoi trecea la fermentat . dar sigur ,e alta reteta ,cred.

eu vreau sa adaug drojdiile intr-un butoi de 60 l si chiar de 100l , de aceea te-am intrebat cum ai facut aprecierea
respectiva ,sper sa nu te superi! de exemplu daca am nevoie pentru 60 l pot tripla cantitatile pe care le-ai folosit tu ex: 3grame drojdie in 60 ml apa , adaugati in 300 ml zeama aerat bine 6 ore ,apoi varsat in 450 ml zeama aerata bine ,etc,etc ? asa e logica cumva ? bine poate incepe si de la 1 gram dar dureaza mai mult ,nu?

nu am densimetru insa am vazut formula de calcul pentru densitate daca cunosti procentul zaharului.
aaa practic in cele 6 ore trecute de la o varsare la alta drojdia fermenteaza zaharul pana la aceea densitate ,si atunci stii ca trebuie mutata din nou ? asta e treaba ,ii dai de mancare cumva si ea se inmulteste . sunt cam greu de cap insa te rog sa nu te superi .chiar daca trebuie sa-mi trimiti factura pentru consiliere eu nu ma las .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu atunci aratam cum se face whisky din grane. Ce arata Sinenomine este reteta pentru whisky din malt. Sunt retete diferite cu scheme de plamadire diferite.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

pazucu a scris:


am fost putin incurcat cum ca faci wisky numai din maltul respectiv ,in reteta lui samagon maltul se adauga in mamaliga si abia apoi trecea la fermentat . dar sigur ,e alta reteta ,cred.
.

cred ca incep sa invat cate ceva , am banuit eu ca e alta reteta , sigur am uitat sa pun semnul intrebarii la sfarsitul frazei . dar sunt nesigur asa ca mai bine mai intreb . se poate folosi maltul verde ,umed homemade care il recomanzi tu la reteta ta ,la inmultirea drojdiilor a lui Sine ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Poti sa folosesti orice sirop dulce la inmultirea drojdiilor. Ideal este sa folosesti acelasi tip de sirop pe ca vrei sa-l fermentezi. Binenteles diluat pana la densitatea de care ziceam.
Revin astazi sau maine cu o schema adaptata la nevoile tale.
Acum ma duc sa mai lucrez la noul meu cazan care incepe sa prinda forma.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
spor la treaba ,  la cazanul meu cumparat de la tigani ii fac numai o inbunatatire .il pun pe ulei .saptamana viitoare pun poze !
astept cu interes schema de inmultire .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Poti sa folosesti orice sirop dulce la inmultirea drojdiilor. Ideal este sa folosesti acelasi tip de sirop pe ca vrei sa-l fermentezi. Binenteles diluat pana la densitatea de care ziceam.
Revin astazi sau maine cu o schema adaptata la nevoile tale.
Acum ma duc sa mai lucrez la noul meu cazan care incepe sa prinda forma.

ma gandesc ca esti ocupat ,nu ai avut timp sa-mi faci o schema potrivita pentru cantitatile mele .sau poate am suparat cu ceva? =D
drojdia selectionata propusa de tine ajunge de craciun , am comandat si enzime pectolitice . daca termin cazanul saptamana asta voi face 2 -3 fierturi cu drojdie proaspata de paine ,dupa metoda traditionala 1kg la 100 kg de sfecla .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Scuze!
Chiar sunt foarte ocupat in perioada asta. Nu am mai avut timp de nimic.
Revin cat pot de repede.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
sigur ,nu e nici o problema . abia de craciun vine drojdia . asa ca pna atunci ai timp.
poate imi spui cum ar fi bun de montat teava de legatura de la cazan la racitor ,in crestere sau descrestere ?
mersi!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Unghiul la care se monteaza bratul Lyne este subiectul multor dezbateri.
Orientat in sus creste refuxul pasiv, distilatul este mai fin, mai bogat in alcool, dar cu mai putine arome.
Orientat in jos, distilatul este mai aromat, dar mai greu si mai slab alcoolizat.

Eu am oriantat bratul la 5° de la orizontala, spre jos. Asta acum, la inceput. Pe viitor vreau sa incerc diferite variante.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Unghiul la care se monteaza bratul Lyne este subiectul multor dezbateri.
Orientat in sus creste refuxul pasiv, distilatul este mai fin, mai bogat in alcool, dar cu mai putine arome.
Orientat in jos, distilatul este mai aromat, dar mai greu si mai slab alcoolizat.

Eu am oriantat bratul la 5° de la orizontala, spre jos. Asta acum, la inceput. Pe viitor vreau sa incerc diferite variante.

bun , atunci eu il voi pune in sus si apoi vom comenta . spune-mi te rog ,cazanul e nou nu am fiert niciodata , dupa ce il voi spala cu otet amestecat cu sare ce sa pun prima data la fiert pentru curatare . nu am cozi din alte ture ,pun apa cu otet ? in cartea lui josef pischl spunea sa il spal si cu solutie de soda caustica , ce zici procedez in consecinta ?
mersi mult!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu voi face o distilare de apa cu otet, 50/50. La tine, fiind mai mare poti distila alt procent. Sau daca ai niste vin otetit din anii trecuti...
Apoi voi face inca o distilare de curatare din "plamada" de zahar cu drojdie Turbo in care voi mai pune frunti si cozi pe care le mai am prin casa.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Eu voi face o distilare de apa cu otet, 50/50. La tine, fiind mai mare poti distila alt procent. Sau daca ai niste vin otetit din anii trecuti...
Apoi voi face inca o distilare de curatare din "plamada" de zahar cu drojdie Turbo in care voi mai pune frunti si cozi pe care le mai am prin casa.

da ,blazul are 75 l .cam ce cantitate de amestec ar trebui sa pun la fiert . 1/2 ,1/3 din blaz? de soda caustica ce zici?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Soda este o baza puternica. Din cate stiu cuprul este mai tolerant cu acizii decat cu bazele. Poate ne spune Samogon mai multe.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Soda este o baza puternica. Din cate stiu cuprul este mai tolerant cu acizii decat cu bazele. Poate ne spune Samogon mai multe.

da ,asteptam cu interes 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
soda caustica ... va inegrii si va ataca Cu ...  

plamezile sunt acide ... si dupa o distilare (6-7 ore de fiert) Cu straluceste

... am pus pe undeva metoda de curatare cu SARE GRUNJOASA( ca abraziv) SI LAMIIE   

atinge doar o teva de Cu veche cu lamiie ... si uitate la ea dupa 3-5 min => sclipeste !



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

pazucu a scris:


Caberlot a scris:

soda caustica ... va inegrii si va ataca Cu ...  

plamezile sunt acide ... si dupa o distilare (6-7 ore de fiert) Cu straluceste

... am pus pe undeva metoda de curatare cu SARE GRUNJOASA( ca abraziv) SI LAMIIE   

atinge doar o teva de Cu veche cu lamiie ... si uitate la ea dupa 3-5 min => sclipeste !



 

iar am comis-o am citat si nu am scris . am citit ce ai scris cu otetul si sarea grunjoasa la curatarea Cuprului .
dupa ce voi curata asa cum ai spus voi face o fiertura de otet cu apa cum a recomandat sinenomine .
mersi !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
"SineNomine a scris:

P.S. Reteta de starter (uitasem, scuze) este destul de simpla plecand de la reteta prezentata de mine. Poti dubla, tripla etc cantitatile in functie de cantitatea de plamada pe care o ai. Este foarte importanta igiena, starea de agitatie (nu trebuie sa lasi ca drojdiile sa se depuna pentru ca devin inactive) si oxigenarea (pentru a stimula inmultirea). De asemenea nu trebuie ca densitatea sa depaseasca 1.050.
Succes in continuare! "
ok ,in principiu am inteles ideea cu cantitatile . referitor la sfecla de zahar pot sa inmultesc drojdia pe sirop de zahar invertit ? e greu de obtinut siropul din sfecla ! sigur inca nu am primit inca enzimele "magice" pectolitice care ar rezolva problema siropului ?
densitatea trebuie sa aiba 1050 la adaugarea drojdiei sau dupa ce fermenteaza pentru inmultire ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Recomandat este sa inmultesti drojdiile pe acelasi mediu pentru a nu le stresa la insamantarea plamezii. Nu iti trebuie prea mult suc pentru asta si chiar va trebui sa-l mai diluezi.
Densitatea maxima de 1050 trebuie sa o aibe mediul de cultura, adica zeama in care cresti drojdiile.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Recomandat este sa inmultesti drojdiile pe acelasi mediu pentru a nu le stresa la insamantarea plamezii. Nu iti trebuie prea mult suc pentru asta si chiar va trebui sa-l mai diluezi.
Densitatea maxima de 1050 trebuie sa o aibe mediul de cultura, adica zeama in care cresti drojdiile.
pai da ,cum am zis daca pun enzime pectolitice voi obtine sucul mult mai usor .
am inteles cu densitatea maxima ,acum spune-mi si densitatea minima ,aceia la care le mut pentru inmultire .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pai tot in aceeasi zeama le muti.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Pai tot in aceeasi zeama le muti.

da insa tu zice-ai ca le lasi 6 ore dupa care la muti din nou .
cat ar trebui sa scada densitatea de la 1050 pana le mut in cele aproximativ 6 ore ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aha, nu intelegeam.
Nu trebuie sa scada.
Drojdiile trebuie sa aiba conditii optime de hrana si oxigenare. Daca le au nici nu se vor atinge de zaharul prezent in solutie.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da , pana aici am priceput .
candva mi-ai spus ca dintrun plic de  20 ml pot inmulti drojdiile sa-mi ajunga la 1000 kg sfecla ?
care e ideea ? inmultesc de exemplu o cantitate pentru un butoi de 60 de l decoct . asta ar insemna sa triplez acele cantitati care le-ai prezentat in reteta ta ,nu ? sau ,trebuie sa pun de 4 ori cantitatile iar cand s-au inmultit un sfert din cantitate il opresc si merg mai departe cu inmultirea ,iar cantitatea ramasa o pun in butoi pentru fermentare ? mersi !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cel mai bine este sa pui la inmultit drojdii bune, cele din pachet.
Drojdiile, la cateva generatii, incep sa se degenereze si pot aparea alte tulpini care nu stii ce pot face cu plamada.
Pe la berari se zice ca poti folosi drojdiile pana la a patra generatie. Eu nu am incercat niciodata.
Nu uita sa separi cu atentie punga cu nutrienti din pachet si sa dozezi proportional nutrientii atunci cand pornesti cultura.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Cel mai bine este sa pui la inmultit drojdii bune, cele din pachet.
Drojdiile, la cateva generatii, incep sa se degenereze si pot aparea alte tulpini care nu stii ce pot face cu plamada.
Pe la berari se zice ca poti folosi drojdiile pana la a patra generatie. Eu nu am incercat niciodata.
Nu uita sa separi cu atentie punga cu nutrienti din pachet si sa dozezi proportional nutrientii atunci cand pornesti cultura.

salut @sinenomine ! maine , daca nu voi fi in sevraj voi toca 5 kg de sfecla ,apoi voi adauga enzime pectolitice si vedem cum dizolva ele ,taiteii de sfecla . daca obtin siropul mult asteptat ma apuc sa inmultesc drojdii pentru doua butoaie de 60 l . sper sa reusesc cumva . mersi mult pentru suport !

P.S.zici ca punga respectiva e compusa din doua pungi ? nu prea mi-am dat seama , insa voi face un studiu mai atent .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!

Intrebare pentru Sine si pentru ceilalti moderatori ...

    Cum adica se pot folosi drojdiile pana la 4 generatii ?
- Eu as vrea sa inmultesc intr-un vas in permanenta drojdiile pentru fermentat plamezi ( sa nu investesc asa mult in cumpararea de drojdii ... ) ... Voi incerca, pe viitor, cand o sa stau mai bine cu timpul, sa am un flux continuu de plamezi...
- Stiu ca suna naspa intrebarea... ,.
- Eu daca voi inmulti permanent un tip de drojdie intr-un vas in care voi pune plamada de desitate 1030, voi lasa un vibrator de acvariu in permanenta, temp, etc.....
  - La ce densitate voi sti ca drojdiile s-au inmultit la maxim in recipient si este timpul sa mai adaug o parte din alta plamada (ma refer la cereale) pentru a se inmulti in continuare si a  avea drojdii de aceeasi calitate permanent ?
   - Si alta problema... Ce drojdie crezi ca s-ar preta la asa ceva ( inmultire usoara, gust bun, randament maxim la fermentare, etc. ^multe vreau !!!!!^, ma rog, sper ca m-am facut inteles ) ?  si de unde ai cumparat tu ?
   - De asta nu imi este clar cu aceste 4 generatii, s-au daca se modifica tulpinile daca le tin la inmultit permanent intr-un recipient si tot folosesc din acestea...
MULTUMESC STRAVA SI MODERATORILOR !!!!


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Constantin ...
Sine banuiesc ca e cam ocupat zilele astea ... asa ca incerc eu sa-ti raspund :

... 4 generatii ... cred ca trebuie sa intelegi 4 fermentari complete  ... pt ca altfel nu poate nimeni sa-ti spune de cite ori inmugureste = se inmulteste drojdia intr-o fermentare 

... pe de alta parte ... de obicei drojdia produce alcool pina o omoara alcoolul = efectul de feet-back    ==> asta ma duce cu gindul ca mai multe fermentari = o selectie a drojdiilor care produc mai mult alcool  = mai rezistente la alcool ... si probabil ca drojdiile astea "selectionate" nu sunt iubite de berari  poate ca pierd din aroma ... sau poate ca mai fac si alti compusi nedoriti ca sa reziste la alcool ?

concluzie => drojdia poate fi inmultita de cite ori vrei daca nu ajungi cu ea in timpul inmultirii la valorile maxime de alcool   

oare firmele producatoare de drojdii ... cum procedeaza ???

... daca gasesti o tehnologie pe net    sa ne spui si noua  ... altfel nu iti ramane decit sa testezi  tot ce pot sa-ti sugerez e sa lucrii f.f. curat - farmacie !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

constantin a scris:

Buna !!!

Intrebare pentru Sine si pentru ceilalti moderatori ...

    Cum adica se pot folosi drojdiile pana la 4 generatii ?
- Eu as vrea sa inmultesc intr-un vas in permanenta drojdiile pentru fermentat plamezi ( sa nu investesc asa mult in cumpararea de drojdii ... ) ... Voi incerca, pe viitor, cand o sa stau mai bine cu timpul, sa am un flux continuu de plamezi...
- Stiu ca suna naspa intrebarea... ,.
- Eu daca voi inmulti permanent un tip de drojdie intr-un vas in care voi pune plamada de desitate 1030, voi lasa un vibrator de acvariu in permanenta, temp, etc.....
  - La ce densitate voi sti ca drojdiile s-au inmultit la maxim in recipient si este timpul sa mai adaug o parte din alta plamada (ma refer la cereale) pentru a se inmulti in continuare si a  avea drojdii de aceeasi calitate permanent ?
   - Si alta problema... Ce drojdie crezi ca s-ar preta la asa ceva ( inmultire usoara, gust bun, randament maxim la fermentare, etc. ^multe vreau !!!!!^, ma rog, sper ca m-am facut inteles ) ?  si de unde ai cumparat tu ?
   - De asta nu imi este clar cu aceste 4 generatii, s-au daca se modifica tulpinile daca le tin la inmultit permanent intr-un recipient si tot folosesc din acestea...
MULTUMESC STRAVA SI MODERATORILOR !!!!



De ce vrei sa inmultesti drojdii continuu? Pe metoda mea poti sa faci 100 de plamezi de 20 l dintr-un plic de 100 g de drojdii. Costurile drojdiilor sunt infime raportat la cantitatea de plamada. Marele avantaj este ca pleci totdeauna de la drojdiile originale, ceea ce mie mi se pare cel mai bun lucru.

Referitor la densitati: drojdiile daca au oxigen nu se ating de zaharurile din mediul de cultura, deci densitatea nu scade.

Drojdiile sunt specializate pe anumite medii. Drojdiile de bere sunt cele mai numeroase si toate sunt diferite intre ele. Pentru randament maxim la fermentare iti recomand drojdiile pentru distilarii. Astea fermenteaza totdeauna sub 1. Am inmultit drojdii din acestea si am avut rezultate foarte bune.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
LA MULTI ANI !!!!

MULTUMESC PENTRU RASPUNSURI !!!!!

UN AN NOU MAI BUN TUTUROR !!!!!!!!          


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!
Maestre Sine, de unde ai luat drojdii pentru distilerii, ce recomanzi ?
Multumesc !!!!


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
buna seara , @constantin , drojdii pentru orice fel de fermentat  sinenomine mi-a recomandat  de aici :
        , in stanga sus selectezi categoria winemaking

sper sa nu se supere sinenomine ca ma bag la comanda  .

@sinenomine , spunemi te rog cum sa procedez cu pachetul de drojdie . oare am inteles bine ca trebuie omogenizat in pachet pentru a se amesteca drojdia cu nutrientii ? nutrientii nu sunt in pachet separat  ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@pazucu ...

... daca nutrienti sunt separati de drojdii ...  ... eu as pastra ideea si nu as amesteca A+B    ... probabil ca se conserva mai bine ???
... as avea grija ca sa pun proportional in MAIA (boasca) si drojdii si nutrienti  ==>> adica sa dam noi directia pe care vrem sa mearga lucrurile
(P.S. "caii sunt mult mai usor de strunit pe directia pe care se indreapta!" ... John Naisbit =Megatendinte=10 noi tendinte care ne transforma viata )

... si Pazucu ... dupa ce ii dai drumu la drojdii   o sa vezi ca treaba e simpla  mult mai simpla decit ai crezut      ... AICI ideea de a inmultii drojdiile=MAIA_PUTERNICA  e de fapt gaselnitza 


 

P.S.
CA SA FACI O MAIA PUTERNICA      e destul de simplu  si are marele avantj e ca poti lucra relativ steril (daca fierbi zaharul pt a il converti faci si sterilizare) ===>> deci riscuri de infectii minime + o fermentare rapida !!!  


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
imi cer scuze , aseara nu a mers forumul si nu am putut scrie .
mi-a explicat sinenomine ce e cu pachetele . de fapt inauntru pachetului de drojdie ,pluteste un alt pachet cu nutrienti . de aici lucrurile sunt simple .
maine ,chiar fac treaba ,incep inmultirea . mi-ar trebui drojdii pentru marti ,asa ca am socotit eu numai bine imi ajunge timpul .
sigur ,voi inverti zaharul ,am pregatit sare de lamaie  .
vom vedea cum decurg lucrurile si comentam , cum nu stiu ceva cum intreb . sanatate baieti!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!!

Am revenit prin zona !!!! Sper ca in acest an sa am mai mult timp liber.... pentru facut licori.... As dori sa-mi cumpar de pe Brouwland.com un alcoolmetru 0-100 ( o fi bun ? ) , un densimetru cu 3 scale, si niste drojdii turbo  ( turbo 8 ) . Ce parere aveti despre aceste drojdii pe plamezi de cereale, bineinteles, inmultite, metoda Sine Nomine ?

Multumesc Strava si moderatorilor !!!! 


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

constantin a scris:

Buna !!!!

Am revenit prin zona !!!! Sper ca in acest an sa am mai mult timp liber.... pentru facut licori.... As dori sa-mi cumpar de pe Brouwland.com un alcoolmetru 0-100 ( o fi bun ? ) , un densimetru cu 3 scale, si niste drojdii turbo  ( turbo 8 ) . Ce parere aveti despre aceste drojdii pe plamezi de cereale, bineinteles, inmultite, metoda Sine Nomine ?

Multumesc Strava si moderatorilor !!!! 


am folosit 2 tipuri de drojdii turbo ... pe zahar invertit ... si au mers F.F.BINE pe cantitatea dubla de zahar si in timp dublu    ca sa fiu sigur ca drojdiile au ros tot zaharul

NU M-AM OCUPAT DE INMULTIT  DROJDIILE ...

... pe cereale ... fa un test    ... sau poate ca stie ceva Sine , Sam nu stiu ce le-a iesit lor   

... la cereale eu am folosit drojdii speciale -cu amilaze  ...


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!!!!!

  Am inteles ?????....
  Fac o plamada micuta din 1 kg. griu incoltit.... La urma retetei, dupa ce fac testul cu iod si nu mai am amidon, o incalzesc pana la vreo 90-95grade ( pentru stelilizare), las sa se raceasca.... Separat, pun un gram de drojdie la hidratat in 20 ml apa de izvor fiarta si racita.... Bun.....  Masor densitatea plamezii si adaug apa de izvor fiarta si racita pana ajung la ....... 1030 ? - 1040 ? - 1050(maxim)???....  Are ceva daca adaug drojdia hidratata peste plamada asta de vreo 4 litri si apoi pun vibratorul pentru oxigenare cateva ore - o zi si las sa fermenteze.... In timpul fermentarii pot colecta drojdiile de deasupra (sau drojdiile de la fund....aici nu am inteles bine  ) cu o lingura si sa le pun la racit, apoi in frigider, in borcane sterile.... O sa trebuiasca dop de fermentatie ? Drojdiile isi inceteaza activitatea, nu ?  Important .... Temperaturile lichidelor trebuie sa fie undeva intre 20 - 25 grade si absolut toate sculele sterilizate foarte bine.....

   Idee ....   Nu as putea lua toata aceasta plamada, sterila, si sa o pun la frigider, in borcane mai mici, pentru a o folosi la viitoare startere ????.... Nu e mai usor....?????

   Va rog frumos sa corectati unde gresesc !!!!!!!!!!!!!

p.s. Vreau sa ma lamuresc exact, si cu acazia asta poate se lamuresc si altii cum e mai bun de facut cu drojdiile selectionate......


MULTUMESC !!!!!


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
frate @constantine    , pana intervine maestrul "sinenomine" (chiar este specialist la inmultit drojdii) imi permit sa zic eu cate ceva .

deci uite cum stau lucrurile : in primul rand trebuie sa ne spui mai multe lucruri > la ce cantitate de plamada vrei sa administrezi aceste drojdii ?

"sine" a inmultit 1 gr de drojdii de vreo 16 ori si le-a administrat la 20 l plamada . deci daca tu vrei sa inmultesti 1 gr de drojdii ,este foarte simplu , urmezi pas cu pas ce a spus el acolo . cantitatile respective sunt testate de el de nustiu cate ori .

eu de ex. am inmultit drojdii pentru 300l plamada . reteta de inmultire este aici:


la mijlocul paginii , in postul cu poza cu cada !mentionez ca acea inmultire am facut-o cu suportul lui "sine"

ei , acum sa te lamuresc cu plamada micuta : ai inteles foarte bine ca trebuie sa faci o plamadire . daca o faci dintr-un kg de grau va trebui sa adaugi 4 l apa pentru plamadire , dupa ce toci graul incoltit il cantaresti din nou ,stabilesti cata apa are in el deja de la inmuiat , apoi adaugi restul de apa si il incalzesti pana la 63-64°C (pentru ca este doar malt ,folosesti temperatura in urcare ), dupa care il lasi 2 ore pentru zaharificare . apoi storci bine mustul rezultat si ii dai un clocot , atat , dupa ce fierbe 1 min gata ,il salti de pe foc si il racesti .daca faci asa vei avea densitatea dorita ,pentru inmultire .
acum cu mustul rezultat ai suport de inmultire . in functie de necesitatile tale faci mai mult sau mai putin must .
sigur ,cel mai bine ar fi ca mustul pentru adaugare  sa fie pastrat la frigider ,scos si incalzit la temperatura lichidului de inmultire din oala cu pompa de acvariu (starterul care se inmulteste) si adugat . asa nu risti nici o infestare a starterului . nu mai zic ca toate vasele care iau contact cu lichidele care urmeaza a fi administrate trebuie sa fie macar oparite .

p.s. vezi daca drojdiile tale au si nutrienti in plic , trebuie pusi impreuna cu drojdia la inceput . pe pachet spune cum se administreaza . daca nu spune ce cantitati contin pachetelul de drojdii si cel de nutrienti le cantaresti si tragi concluziile  !

spor
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Eu ma bazez pe cereale, si, am aflat pe aici, plamezile de cereale au destui nutrienti pentru dezvoltarea drojdiilor..... Intrebarea e.... Fac o plamada mica, folosind totul steril, pun drojdia , 1 gr. hidratata, pun vibratorul, aerez un timp (???), opresc aerarea, verific daca fermenteaza, apoi cand fermenteaza mai energic, opresc fermentatia prin racire si punerea la frigider pentru pastrare in mai multe borcane (sterile)...... In acest fel voi avea cultura pentru viitoarele startere...????? O fi bun cum am gandit....?????   

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ideea e sa incepi cu o cantitate MICA de must pentru starter (100 ml) urmand ca ulterior, peste cateva ore sa mai adaugi 50 ml, apoi 100, apoi 200 si tot asa. Pleci treptat putin cate putin. Densitatea mostrelor trebuie sa fie mica, 1030-1040 iar temperatura, ai zis bine, 20-25 C.Daca pui putina drojdie intr-o cantitate mare de must e posibil sa nu se inmulteasca (underpitch) sau sa dureze foarte mult. De obicei e mai bine sa pui mai multa drojdie decat se recomanda (overpitch). N-are ce sa se intample.

La frigider va continua sa fermenteze, mult mai incet dar va fermenta, asa ca va trebui sa te asiguri ca nu se formeaza presiune in borcane.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

constantin a scris:

Eu ma bazez pe cereale, si, am aflat pe aici, plamezile de cereale au destui nutrienti pentru dezvoltarea drojdiilor..... Intrebarea e.... Fac o plamada mica, folosind totul steril, pun drojdia , 1 gr. hidratata, pun vibratorul, aerez un timp (???), opresc aerarea, verific daca fermenteaza, apoi cand fermenteaza mai energic, opresc fermentatia prin racire si punerea la frigider pentru pastrare in mai multe borcane (sterile)...... In acest fel voi avea cultura pentru viitoarele startere...????? O fi bun cum am gandit....?????   

aaaa, daaaa , acum am inteles ideeaa acum . buna intrebare ! omul zice ca vrea sa faca startere din timp si cand are el chef sa faca plamezi si sa adauge starterele din frigider , binenteles reactivate cumva !

@sinenomine ,ce zici de asta ? si pe mine m-ar ajuta o treaba de asta . as pune mereu drojdii selectionate daca le-as inmulti din vreme . acum m-am cam incurcat in ite si cu drojdii , cu plamezi si cu spalat oale ,etc.

daca s-ar putea pastra starterele cumva in frigider sau congelator si daca uscam maltul dinainte , nu mai avem nici un stres  .

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Samagon, bine ca mi-ai spus !!!!
   Atunci am sa pun la incoltit 3 zile la rand cate 100 gr. grau sa fac plamezi in fiecare zi, astfel sa am plamezi proaspete zilnic, cateva zile consecutiv si astfel sa am tot ce adauga in cultura de drojdii.... Si tot asa pana obtin ceva mai mult plamada ....
   Sper sa mearga metoda.....      Apoi la frigider, si, asfel sa am de unde lua.......

   Multumesc !!!!


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Daca tot vorbim de drojdii.... La ce temperatura si ce perioada vor sta drojdiile bine in plamada aia din borcane de la frigider ???? 

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
E incomod sa pui la incoltit cantitati asa mici in fiecare zi. Mai bine sa faci odata mult, sa-l usuci si sa-l ai pentru mai multa vreme. Uscat tine si ani de zile.

La frigider eu stiu ca o temperatura optima este intre 1 si 4 grade celsius.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la