Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
adee Profile
Femeie
24 ani
Mures
cauta Barbat
24 - 59 ani
Bauturi / Bucatarie / GRAV_LAX =Somon_Ingropat Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
poate ca cineva e curios sa incerce reteta de mai jos :

... am gasito aici :
... si am incercato de 2 ori si rezultatul a fost f.f.bun ... la a doua am mai redus din sare ... dar parca tot e cam multa si la zahar am folosit 2 linguritze NU LINGURI ... in plus I-AM TRAS UN FUM ...

<<Sa trecem la obiectul studiului de astazi, Gravlax, in traducere inseamna somon ingropat, asa pastrau pescarii inainte de a descoperi frigiderul bucatile de peste pentru mai mult timp. Pescarii scandinavi, fireste.

Reteta de baza am luat-o de aici:

Am pregatit cele necesare (somonul era in oferta la Real, ca sa stiti ca nu mai sunt vremurile in care era un aliment intangibil).

Abaterea de la reteta originala a fost mararul, care uscat fiind (nu cutreiera nici o padure) s-a vrut amestecat la cantitatile egale de sare si zahar folosite. Nu am pus sare kosher cum zice in reteta originala caci nu stiu ce naiba inseamna.

Am imbracat bucata de peste in amestec, apoi in folii multiple, asa cum zice domnul de la link.

Si am pus intr-un vas (cica o sa lase zeama) la frigider, unde va sta circa trei zile (minim).

Cand va fi gata voi edita si voi completa reteta. Daca va fi cazul, daca iese o porcarie ma enervez.

A iesit exceptional, dupa aproape patru zile de stat la rece impachetat ca mai sus l-am eliberat de sare, spalat si uscat si iata-l.

Este uscat si dur, sarea trage tot lichidul din carne, la gust este excelent, imi place mai mult decat orice somon marinat sau gravlax am cumparat.

Pentru ca sa iasa feliile fine trebuie musai un cutit foarte ascutit. Asadar reteta luata de pe site e un succes, incercati cu incredere. >>>


DCA CHIAR VREA CINEVA ... O SA PUN SI POZE ... DAR SUNT CAM LA FEL CU CELE DIN LINK

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... DESPRE ASTA E VORBA ...      

 

grav_lax ... despre asta vorba ...        

32.4KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Ok, stiu ca e postare f veche dar daca iti place grav lax-ul am cateva imbunatatiri la reteta de mai sus ( invatate de la un bucatar german)

Sare si zahar cantitati egale ( 0.5 kg cu 0.5 kg)
Coaja de la 2 portocale plus zeama
Coaja de la 1 grapefruit dar zeama de la doua
Coaja de la 3 lime si 3 lamai plus zeama lor.

1 lingurita piper, 1 lingurita coriandru boabe (macinat ), anason stea 3 buc macinate (daca nu ai merge si din anasonul ala pt facut ceai, doar ca e mai slab ca aroma), cardamom 3-5 boabe macinate si seminte de fenicul cam 1/2 lingurita.

Amesteci toate ingredientele  astea iar daca compozitia este prea umeda mai adaugi sare si zahar pana arata ca un malai umed ( daca e prea umed va dura mult sa extraga lichidele din peste)

Apoi ungi pestele cu un strat subtire de mustar si peste pui marinada de mai sus, presezi bine cu minile fara  sa rupi pestele.

Astepti 2-3 zile dupa care il scoti din marinada si il speli cu apa.

Il tai subtire de tot si il mananci cu salata de fenicul proaspat  marinat cu " 1 parte Absint, 1 parte martini, ulei de masline, zeama de lamie, sare, piper si multa coaja rasa de lime"

In loc de paine prajita poti face blinis de casa dar se mai complica nitel treaba.

Daca iti organizezi bine ingredientele e chiar simplu de facut si sincer eu care nu sunt un iubitor al pestelui pot spune ca imi place foarte mult.

P.S Sarea kosher este sarea grunjoasa ( dar denumirea ei vine de la evrei care o folosesc pentru a scoate sangele din carne)

Sper ca nu pare prea greu de facut


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 9 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Nu iti bate capul sa il invelesti in folie, pune pestele intr-o tava adanca si apoi un capac ceva peste sa nu miroasa tot frigiderul.

_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

George R a scris:

Nu iti bate capul sa il invelesti in folie, pune pestele intr-o tava adanca si apoi un capac ceva peste sa nu miroasa tot frigiderul.


... ai dreptate ... merge si intr-un vas cu capac    ... eu prefer folia - din motive de spatiu si de dimensiuni variabile    si nu am vase dreptunghiulare 

... probabil ca e super reteta ta ... mmm ... dar e putin cam complicata ca sa faci max 1 kg de somon    si in plus eu prefer sa aiba o urma de fum de artar   care nu stiu cum da cu atitea mirodenii     

... si sa nu uit ... eu folosesc 1 linguritza zahar + 1 lingura sare grunjoasa + 2 linguri bune de marar verde tocat + ceva piper spart
... dau un praf de sare/zahar + piper ... apoi un strat de marar de 0,5-1cm ... apoi restul de sare/zahar ... invelesc in folie    si dupa 3-5 zile(daca nu uit il si scurg de zeama 1-2 ori) ... il curatz de ierburi ... si ii dau 45-60 min de fum rece de artar

... si apoi il mincam taiat felii subtiri cu piine proaspata si cu capere       


 

p.s.
poate ca ... o sa incerc si ceva mai sofisticat ... cindva ...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la