Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Lolalola
| Femeie 22 ani Cluj cauta Barbat 26 - 80 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... ideea cu topicul de carti mi-a venit de la cartea de mai jos . ... 0d5030.pdf
..cred ca va intereseaza cartea asta ... eu am rasfoit dor 30 min prin ea ... si am gasit informatii interesante ... grafice etc.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... fereastra __beraritului = temperaturile optime pentru brasaj (adica temperatura unde merge si ALFA SI BETA
There are certainly occasions when a beer style (or personal preference of a brewer) may call for highly fermentable wort. One such example would be when brewing a style like German Altbier. This is a style which has very high fermentability (80+ % attenuation). While selecting a high attenuative yeast could help in this, this level of fermentability could not be achieved without lowering the mash temperature. This would result in a cleaner, lighter tasting beer. Conversely, there are certainly times when a sweeter, fuller bodied beer is desired. One example could be Scotch ales, where a more malty and full body profile is desired. This is achieved by mashing at higher temperatures.
30.4KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 10 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
ENZIMELE_LELELE
43.4KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 10 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... ca sa mai clarificam ... cite ceva despre ... unMAX. de randament la ... alcool din maltz => aici avem enzyme destule ... la "grain" presupunem ca avem destule enzyme=matz de calitate + putem avea ceva mai mult AMIDON ... max = 410-420 L alc 100% / tona
de aici: Whisky Technology, Production and Marketing
34.5KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... ce zaharuri avem in ... Solutia apa+maltz
tot de aici: Whisky Technology, Production and Marketing
50.2KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... sii ceva despre timpii de fermentare pt. diferite zaharuri
la fel ... tot de aici: Whisky Technology, Production and Marketing
24KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... si inca ...tot de aici: Whisky Technology, Production and Marketing
25.7KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
SPP
... mandrina + efectul "etched"
25.5KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
SPP
56.2KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... de ce e bine sa scapam de radacinile de la maltz ... ?
Malt rootlets (culms) Malt rootlets produced during the germination process constitute about 3–5 per cent of the original barley dry matter. They are removed after kilning, contributing considerably to overall malting loss. They have a spirit-producing potential of over 150 litres of alcohol per tonne, but are normally sold for cattle feed because of their high protein content (c. 25–30 per cent). They are rich in vitamins and have relatively high levels of basic materials including hordenine (Liu and Pomeranz, 1976). Rootlets are capable of acquiring relatively high levels of nitrosamines, phenols and sulphur dioxide during kilning if conditions are conducive to the formation of these compounds. The sulphur dioxide content of rootlets, for example, can be 100–200 times that of the parent malt, thus emphasizing the importance of their efficient removal from it.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Starch Gelatinization Temperatures
Postby wineo » Mon Apr 23, 2007 1:58 pm
I Thought these might be of help,for mashing.
Barley 140-150f , or , 60-65c Wheat 136-147f , or , 58-64c Rye 135-158f, or , 57-70c Oats 127-138f, or , 53-59c Corn 143-165f, or , 62-74c Rice 154-172f, or , 68-78c
If you can hold at or above these temperatures for a few hours,{in a cooler} and your grains are properly crushed,then they will gelatinize, without having to boil them in a pot,and you dont have to worry about scortching them,which always seems to be the problem,when cooking them in a pot.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... distilare rapida
25.6KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... am mai pus graficul asta ... dar nu-l gasesc ???
... e si un calculator ==> care iti spune daca colectezi 20% => in cazan ai cam 3% ... la 10%==>> aprox 1,5%
... de ex ...1 distilare ... 2 dist... etc. Basically, off a 10% wash 1 = 53% 2 = 80% 3 = 87% 4 = 90% 5 = 92% 6 = 92.6% 7 = 93.3% 8 = 93.8% 9 = 94.2% 10 = 94.4%
52.7KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
asta e ... of_topic dar e BUNA ... la HYDROMEL de ex
SO2_de la TEONAT citire :
Pentru inceput am sa scriu cate ceva despre sulfitarea cu dioxid de sulf - SO2
La ce este util dioxidul de sulf: - In primul rand dioxidul de sulf se foloseste pentru sulfitarea strugurilor, mustuielii, mustului
si a vinului.In acest caz dioxidul de sulf se foloseste datorita proprietatilor sale antiseptice
(protejeaza vinul de boli, ex.: otetire, floarea vinului) si antioxidante ( protejeaza culoarea
vinului ferindu-l de casare).Pentru aceasta se utilizeaza metabisulfit de potasiu sau o solutie de
SO2 - pentru dezinfectarea vaselor, utilajelor, galetilor, furtunelor, sticlelor, etc.Aici se va folosi
o solutie de SO2 cu o concentratie de 1-2%. - sub forma gazoasa se utilizeaza pentru dezinfectarea butoaielor, cramelor si pivnitelor.Pentru
aceasta se folosesc fitilele de sulf sau discurile de sulf.
Cum exprimam cantitatea de SO2 folosita - in cartile de specialitate se foloseste de obicei unitatea de masura - g/hl - asta insemnand grame
de dioxid de sulf de 100% in 100 litri - mai putem intalni SO2-ul exprimat si in - mg/l - asta insemnand miligrame de SO2 de 100% intr-un
litru. - echivalenta dintre g/hl in mg/l.EX.: 1 g/hl = 10 mg/l - in cele ce urmeaza am sa ma folosesc de exprimarea dioxidului de sulf in g/hl
Cum utilizam dioxidul de sulf in vinificatie: - in primul rand noi nu avem cum sa folosim pentru sulfitarea vinului dioxid de sulf de 100% ci vom
folosi fie o solutie de dioxid de sulf de 6% sau 18% sau de metabisulfit de potasiu - daca vom folosi solutie SO2 de 6% (produsul se gaseste fie la magazinele de profil fie la
magazinele pentru ingrijirea plantelor) trebuie sa stim ca in 100 ml de astfel de solutie avem 6 g
de SO2 de 100% - daca vom folosi solutie SO2 de 18% (produsul se numeste Sulphur 18 de la Agrovin) trebuie sa stim
ca in 100 ml de astfel de solutie avem 18 g de SO2 de 100%. - metabisulfit de potasiu - in comert se gaseste cu o concentratie de 50-56% SO2 asta inseamna ca in
100 g de metabisulfit avem 50-56 g SO2 de 100%
Cum calculam cantitatea necesara de solutie SO2 sau metabisulfit pentru doza de SO2 dorita aplicata
la cantitatea de vin pe care dorim sa o sulfitam: Formula de calcul: x * y / z = R x - doza de SO2 pe care dorim sa o aplicam musutlui/vinului - exprimata in g/hl y - cantitatea in litri de vin pentru tratat z - concentratia de SO2 a solutiei SO2 pe care o vom folosi (6%, 18%, 50-56%) Exemplu: vrem sa sulfitam 200 l vin cu o doza de 3 G/hl folosind - solutie SO2 de 6%: 3 * 200 / 6 = 100 ml solutie de 6% -solutie SO2 de 18%: 3 * 200 /18 = 33.3 ml solutie SO2 18% - metabisulfit de potasiu 50%: 3 * 200 /50 = 12 g Metabisulfit de 50% - metabisulfit de potasiu 56%-Winny: 3*200 / 56 = 10.7 g metabisulfit Winn Folosirea dioxidului de sulf pentru dezinfectarea vaselor, utilajelor
- pentru dezinfectare se foloseste o solutie de dioxid de sulf cu o concentratie de 1/2% - cu aceasta solutie se vor clati vasele, galetile, echipamentele pentru vinificatie, furtune, sticle etc. - se poate folosi solutia pentru dezinfectat si intr-un pulverizator pentru plante - dupa folosirea acestei solutii nu este nevoie de clatire cu apa. - dupa preparare solutia poate fi pastrata timp de pana in doua luni numai intr-o sticla inchisa etans
Cum se prepara un litru de solutiede de dezinfectare de 1%. - intr-un vas se pune 500 ml apa - se cantareste si se adauga peste apa din vas 20 g de metabisulfit sau 55 ml solutie SO2 de 18% - se completeaza cu apa pana la valoarea de 1 litru - se amesteca bine. Sulfitarea vinului / mustului Reguli generale: - vinurile ce provin din struguri afectati de mucegai au nevoie de o doza mai mare de SO2 decat vinurile din struguri sanatosi - vinurile albe si rose necesita mai mult SO2 decat vinurile rosii(acestea fiind protejate si de tanini) - vinurile cu rest de zahar vor primi o cantitate mai mare de SO2 decat cele seci pentru a a le proteja de refermentare - vinurile cu un procent alcoolic mai mic au nevoie de mai mult SO2, de aceea este de preferat vinificarea strugurilor cu o cantitate cat mai mare de zahar acumulat inainte de cules. - cand adaugam SO2 in vin o parte ramane sub forma libera (SO2 liber) si cealalta parte se combina cu alti compusi ai ai vinului rezultand SO2-ul combinat.So2-ul liber este cel ce protejeaja vinul, insa cantitatea acestuia va scade in timp de aceea este bine sa adaugam SO2 in mai multe etape pentru a avea protejat vinul In conditii normale de pastrare cantitatea de SO2 liber nu trebuie sa scada sub 1,5 g/hl pentru vinurile albe, 4 g/hl pentru vinurile dulci si sa nu scada pana la 0 pentru vinurile rosii. Ideal ar fi ca inainte de pritoc sa se faca un test de laborator pentru a vedea cat SO2 liber mai are vinul insa cum nu putem face asta ne putem ghida dupa premiza ca pana la doza de 5 g/hl SO2 total adaugat cand adaugam SO2 jumatate se pastreza sub forma libera, iar cand SO2-ul total depaseste 6 g/hl cand se adauga SO2 aproximativ 3/4 va ramane sub forma libera. In UE dozele de SO2 total nu trebuie sa depasesasca : * vinuri seci: - 150 mg/l - vinuri rosii = 15 g/hl - 200 mg/l - vinuri albe/roze * Vinuri cu peste 5 g zahar rezidual: - 200 mg/l - vinuri rosii = 20 g/hl - 250 mg/l - vinuri albe/roze
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... de la SINE => comparative intre ... gustul de Cu si cel de Inox
20KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 8 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... si aici ... despre maturarea wischiului-scotian= ce zice legea
Maturation Before being filled into a variety of casks for maturation, the malt or grain ‘new make spirit’ is normally diluted with water to a strength somewhere between 60% and 70% abv. The quality of the casks is important because the new spirit will gain character and colour from the wood in which it matures. Most casks will previously have been used to mature other alcoholic beverages: some, for example, will have contained Sherry, and some will have contained American Bourbon Whiskey. Casks must be empty of their previous contents prior to being filled with Scotch Whisky or with spirit destined to become Scotch Whisky. The type of cask used for maturation will have been determined by the Chief Blender who is seeking a particular character for the final whisky. Maturation affects the spirit in three different ways; it removes some of the harsher attributes of the spirit; it adds some additional attributes from the wood; and it changes the chemical composition of the spirit. During maturation the distillate gradually takes on colour and becomes more mellow and smooth. 11 29 August 2013 Only after the minimum three years’ maturation does the new spirit became Scotch Whisky. In practice, many Scotch Whiskies are matured for much longer – from five to twelve, or eighteen years and sometimes longer. During this process the air penetrates through the porous oak of the casks and contributes to the character of the whisky. A proportion of the spirit (on average 2%) in each cask evaporates each year. Some companies choose to “finish” their Scotch Whiskies, particularly their Single Malt Scotch Whiskies, to provide additional complexity to the spirit. This is carried out by further maturation in a different cask. An example of ‘finishing’ is where a Single Malt Scotch Whisky, which has been matured for 12 years in barrels previously used for maturing Bourbon Whiskey, would acquire a different character if “finished” for an additional period of time in a cask which has previously held Sherry or Port wines. The decision as to whether to “finish” a Scotch Whisky or not depends on the character of the spirit the company’s blender wants to achieve
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 8 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Salutare Caberlot!
Ma bucur ca esti pe aici. Eu parca in ultimul timp nu prea mai am deloc timp liber... Nici macar cazanul nu l-am terminat. Sper sa revin in curand cu poze cu el gata facut si sa ma apuc din nou de plamadiri si distilari. Chiar mi-e dor...!
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 8 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Desfasurata intersectiei a doua tevi. Poti salva pdf vectorial 1:1.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 8 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
si al doilea ...
59.9KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Multumim Caberlot !
Exhaustive detaliile si utile. Mare forator/ sondor de surse informatice esti !
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
de la AlexD2 citire ...
p.s. daca ne uitam pe prima pagina ... la STRIPPING RUN ... vedem ca diferntele de volum intre inima=alcool etilic si alti compusi sunt majore 30x ... oricum o solutie 3 component poate sa se comporte diferit de una bi component ... si noi avem o solutie multi component ... ... acum ramane sa vedem care e TENDINTZA DOMINANTA ... ... de remarcata ca pornim de la solutii apoase ... si obtinem solutii alcoolice la inceput , adica frunte si cap si inima-prima parte ... si apoi avem solutii apoase ca rezultat , adica inima sub 50% si cozile ...
53.7KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 4 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
continuare
40.9KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 4 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... si inca
59.6KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 4 ani |
|