Caberlot
Moderator
 Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2392
|
|
asta e ... of_topic dar e BUNA ... la HYDROMEL de ex
SO2_de la TEONAT citire :
Pentru inceput am sa scriu cate ceva despre sulfitarea cu dioxid de sulf - SO2
La ce este util dioxidul de sulf: - In primul rand dioxidul de sulf se foloseste pentru sulfitarea strugurilor, mustuielii, mustului
si a vinului.In acest caz dioxidul de sulf se foloseste datorita proprietatilor sale antiseptice
(protejeaza vinul de boli, ex.: otetire, floarea vinului) si antioxidante ( protejeaza culoarea
vinului ferindu-l de casare).Pentru aceasta se utilizeaza metabisulfit de potasiu sau o solutie de
SO2 - pentru dezinfectarea vaselor, utilajelor, galetilor, furtunelor, sticlelor, etc.Aici se va folosi
o solutie de SO2 cu o concentratie de 1-2%. - sub forma gazoasa se utilizeaza pentru dezinfectarea butoaielor, cramelor si pivnitelor.Pentru
aceasta se folosesc fitilele de sulf sau discurile de sulf.
Cum exprimam cantitatea de SO2 folosita - in cartile de specialitate se foloseste de obicei unitatea de masura - g/hl - asta insemnand grame
de dioxid de sulf de 100% in 100 litri - mai putem intalni SO2-ul exprimat si in - mg/l - asta insemnand miligrame de SO2 de 100% intr-un
litru. - echivalenta dintre g/hl in mg/l.EX.: 1 g/hl = 10 mg/l - in cele ce urmeaza am sa ma folosesc de exprimarea dioxidului de sulf in g/hl
Cum utilizam dioxidul de sulf in vinificatie: - in primul rand noi nu avem cum sa folosim pentru sulfitarea vinului dioxid de sulf de 100% ci vom
folosi fie o solutie de dioxid de sulf de 6% sau 18% sau de metabisulfit de potasiu - daca vom folosi solutie SO2 de 6% (produsul se gaseste fie la magazinele de profil fie la
magazinele pentru ingrijirea plantelor) trebuie sa stim ca in 100 ml de astfel de solutie avem 6 g
de SO2 de 100% - daca vom folosi solutie SO2 de 18% (produsul se numeste Sulphur 18 de la Agrovin) trebuie sa stim
ca in 100 ml de astfel de solutie avem 18 g de SO2 de 100%. - metabisulfit de potasiu - in comert se gaseste cu o concentratie de 50-56% SO2 asta inseamna ca in
100 g de metabisulfit avem 50-56 g SO2 de 100%
Cum calculam cantitatea necesara de solutie SO2 sau metabisulfit pentru doza de SO2 dorita aplicata
la cantitatea de vin pe care dorim sa o sulfitam: Formula de calcul: x * y / z = R x - doza de SO2 pe care dorim sa o aplicam musutlui/vinului - exprimata in g/hl y - cantitatea in litri de vin pentru tratat z - concentratia de SO2 a solutiei SO2 pe care o vom folosi (6%, 18%, 50-56%) Exemplu: vrem sa sulfitam 200 l vin cu o doza de 3 G/hl folosind - solutie SO2 de 6%: 3 * 200 / 6 = 100 ml solutie de 6% -solutie SO2 de 18%: 3 * 200 /18 = 33.3 ml solutie SO2 18% - metabisulfit de potasiu 50%: 3 * 200 /50 = 12 g Metabisulfit de 50% - metabisulfit de potasiu 56%-Winny: 3*200 / 56 = 10.7 g metabisulfit Winn Folosirea dioxidului de sulf pentru dezinfectarea vaselor, utilajelor
- pentru dezinfectare se foloseste o solutie de dioxid de sulf cu o concentratie de 1/2% - cu aceasta solutie se vor clati vasele, galetile, echipamentele pentru vinificatie, furtune, sticle etc. - se poate folosi solutia pentru dezinfectat si intr-un pulverizator pentru plante - dupa folosirea acestei solutii nu este nevoie de clatire cu apa. - dupa preparare solutia poate fi pastrata timp de pana in doua luni numai intr-o sticla inchisa etans
Cum se prepara un litru de solutiede de dezinfectare de 1%. - intr-un vas se pune 500 ml apa - se cantareste si se adauga peste apa din vas 20 g de metabisulfit sau 55 ml solutie SO2 de 18% - se completeaza cu apa pana la valoarea de 1 litru - se amesteca bine. Sulfitarea vinului / mustului Reguli generale: - vinurile ce provin din struguri afectati de mucegai au nevoie de o doza mai mare de SO2 decat vinurile din struguri sanatosi - vinurile albe si rose necesita mai mult SO2 decat vinurile rosii(acestea fiind protejate si de tanini) - vinurile cu rest de zahar vor primi o cantitate mai mare de SO2 decat cele seci pentru a a le proteja de refermentare - vinurile cu un procent alcoolic mai mic au nevoie de mai mult SO2, de aceea este de preferat vinificarea strugurilor cu o cantitate cat mai mare de zahar acumulat inainte de cules. - cand adaugam SO2 in vin o parte ramane sub forma libera (SO2 liber) si cealalta parte se combina cu alti compusi ai ai vinului rezultand SO2-ul combinat.So2-ul liber este cel ce protejeaja vinul, insa cantitatea acestuia va scade in timp de aceea este bine sa adaugam SO2 in mai multe etape pentru a avea protejat vinul In conditii normale de pastrare cantitatea de SO2 liber nu trebuie sa scada sub 1,5 g/hl pentru vinurile albe, 4 g/hl pentru vinurile dulci si sa nu scada pana la 0 pentru vinurile rosii. Ideal ar fi ca inainte de pritoc sa se faca un test de laborator pentru a vedea cat SO2 liber mai are vinul insa cum nu putem face asta ne putem ghida dupa premiza ca pana la doza de 5 g/hl SO2 total adaugat cand adaugam SO2 jumatate se pastreza sub forma libera, iar cand SO2-ul total depaseste 6 g/hl cand se adauga SO2 aproximativ 3/4 va ramane sub forma libera. In UE dozele de SO2 total nu trebuie sa depasesasca : * vinuri seci: - 150 mg/l - vinuri rosii = 15 g/hl - 200 mg/l - vinuri albe/roze * Vinuri cu peste 5 g zahar rezidual: - 200 mg/l - vinuri rosii = 20 g/hl - 250 mg/l - vinuri albe/roze

_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|