Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
didiland pe Simpatie
Femeie
21 ani
Bucuresti
cauta Barbat
31 - 49 ani
Bauturi / Administratori Moderatori / CE am ratat Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2392
... probabil ca fiecare am avut si ratari ...   
... si cred ca ar fi bine sa zicem si despre ele ... ... asa invatam mai multe si mai repede ...

 

p.s.
chiar daca IUNICU zicea ceva , pe undeva ... ca despre ratari nu se discuta  ... eu cred ca ar trebuii sa DISCUTAM


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2392
... am facut un ROM    cu zahar brun + melasa ... si cu drojdie turbo 48ore ... doua rinduri de rom pe aceiasi drojdie 
... pt ca eram dupa romul ElDorado de 12 ani ... am taiat la singe frunte,capete si cozi ==> ceva de 77% un galon=4L

... ... a iesit si calit-2 ... cam 1L ... la 60%=> deci sigur nu aveam cozi in galon.
... si am inceput ... sa-l inbatrinesc cu aschii de stejar... .
vorbim de o distilare din 2010 cred
... totul a mers bine ... culoarea evolua ... i-am pus si zahar ars=caramel ... nu mult ... DAR AM FACUT CARAMEL DIN ZAHAR BRUN ==>> AU APARUT O GRAMADA DE MICI SUSPENSII ...==>> am avut nevoie de 3 filtarari = cu filtre de cafea in dublu ... ca sa sclipeasca    ... UF , AM SCAPAT!

... APOI am mai pus si stejar,cires artatar etc ... tot ok! ... puteam sa-l diluez pina la nivel de vin si nu se tulbura   

... SI PT CA AM GUSTAT UN ROM DE HAITI - PAPAGAIO INTERESANT CU AROMA DE VANILIE ... AM DECIS SA PUN SI EU NISTE VANILIE ... ASA CA AM LUAT NISTE BETZE DE VANILIE      SI AM PUS CAM 3-4cm  dintr-o pastaie  

... SI DUPA 1-2 LUNI ... CIND sa beau vad ca ... culoarea s-a deschis =acum e maroniu ... de pe fundul galonului mai pleaca cite o bula ? DOAR NU FIERBE ??
... si nu mai e limpede stralucitor     
... si daca il aduc la 45% devine si mai tulbure   

ACUM O SA AM UN ROM DISTILAT DE 3 ORI IN CURIND.  


concluzie:
nu incercati sa dati gust cu pastaile de vanilie ... care lucesc=sunt uleioase
ALTA EXPLICATIE NU AM ...   AM DOAR UN GALON DE ROM DE 68% CARE NU E LIMPEDE CUM AR TREBUII ... dar e f. bun la gust.


 


p.s.
am tinut romul afara 1 sapt la -20C si l-am filtrat apoi cin era la -5C ... nu a ajutat ==>> la frig devine mai tulbure=mat
... ramane sa-l las pe calorifer ... acum e fara aschii si fara pastaia de vanilie ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1358
Tocmai ce am tulburat 3 l de whisky la diluare. Am turnat brusc toata apa distilata peste alcool si a prins o frumoasa culoare albicioasa.    Este vorba de whisky-ul la care am taiat cozile la 60%, deci nu cred ca este din cauza cozilor.
Aveam varianta sa-l distilez a doua oara, dar am preferat sa-l pun pe aschii. Il voi bea mai tulburel.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Si eu am patit, nu e de la cozi. O fi de la aschii?.

Eu am troznit multe, acum nu mi le mai aduc aminte pe toate, dar cea mai mare catastrofa de cand cu alcoalele a fost in vara cand am spart damigeana plina cu visinata. Erau 40 kg visine cele mai frumoase, 10 kg zahar si 10 litri alcool 94%. Alcoolul il pusesem la fermentat din martie si l-am distilat de 2 ori cu coloana, iar visinele au vermentat cu zaharul 2 luni. Se anunta cea mai reusita productie a mea vreodata. Dupa ce am turnat alcoolul si treaba era ca si terminata, alcoolul plutea. Nu stiam ce sa fac sa amestec, asa ca m-am gandit sa inclin damigeana si sa o agit. Era foarte grea. Am inclinat-o odata, a doua oara si, nu o sa uit niciodata momentul... a treia oara PLEOSC! ...si toata truda si sperantele s-au naruit intr-o secunda. Visine in toata casa, cioburi si auzeam bautura cum curgea sub parchet. Mi s-a facut rau, am iesit afara la aer si stateam jos pe scari, nu realizam ce am facut. Dupa cateva minute in care am incercat sa ma adun, spunandu-mi ca nu e nimic grav si trebuie sa imi revin, m-am intors in casa si m-am apucat de curatenie (ca altceva ce era sa fac?). Am adunat tot, am spalat cateva ore apoi am plecat pe afara sa ma recreez ca sa mai uit. Din cand in cand imi aminteam momentul cand a pleznit damigeana si imi dadea fiori. Ma gandeam ce imi povestea Strava cu 2 butoaie de 800 litri de tuica explodate in boxa din Deva, 7 tone de prune care n-au fermentat din cauza ca a spalat butoaiele cu detergent de vase, sau vin fiert in masina de spalat. 3 saptamani am simtit numai miros de visinata in casa si ma gandeam "macar cu atata sa ma aleg".  A fost o trauma atunci, am zis ca n-o sa mai pun in damigene de sticla in viata mea. Acum e o amintire nostima si imi dau seama ca nu damigeana a fost de vina, ci fapta mea negandita, sa asez damigeana pe burta, asta nici un copil n-ar fi facut-o. Dar na, mai invatam si din greseli, ideal ar fi din ale altora. Bine totusi ca n-a fost mai rau. Au fost oameni cu maini taiate si invalizi pe viata de la damigene sparte in brate. Mi-a povestit cineva odata, la o intalnire a berarilor.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1358
Nu e de la aschii pentru ca am am mai avut pe aschii whisky foarte limpede. Cred ca este de la modalitatea de diluare. Am turnat apa repede,toata o data si s-a tulburat. Probabil ca daca as fi turnat-o incet si as fi mestecat continuu nu s-ar fi intamplat asa.

Eu suflu cu un furtun pentru a agita lichidul din damigene. Poate ai in vedere si aceasta varianta la damigeana de visinata de anul asta,     

Imi dau seama ce aiurea trebuie sa te fi simtit. Parca simt si eu parerea ta de rau.
Mie mi s-a spart o damigeana de 25 l in timp ce o spalam, exact ca in situatia descrisa de tine, am aplecat-o pe burta pentru a o goli de apa. Acum am dezvoltat o alta modalitate de spalare: umplu damigeana cu apa calda si pun in ea cateva grame de soda caustica. Las peste noapte si urmeaza cateva umpleri de limpezire, agitand bine damigeana cand este plina cam o treime. La golire folosesc un furtun "amorsat" in prealabil cu apa.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2392
SINE ... poate ca si aschiile au ceva de spus ???

ultima data cind am adaugat vanilia ... am mai pus si citeva aschii de cires+artar    ... dar cu aschiile astea am facut tot felul de experientze ... cu tot felul de alcoale-ROM inclusiv (de asta am ajuns de la 77 la 67 ...)
... poate ca ASCHIILE in amestec sa iasa ceva cu VUAL ? ... sau prea muti tanini ?

cert e ca ... la experiente pe un singur fel de aschii , am diluat alcoolul pina la 20-25% ... si s-a comportat OK !...
... ce e interesant , e ca la mine ROM-ul aparea inainte cam negru ...inainte de aschii+baton vanilie ===>> si acum e maro-brun    ... (vorbesc de galon,nu de pahar)... s-a decolorat ??

ORICUM ... EU NU MA MAI ATING DE BATOANE DE VANILIE  ... asta cel putin dupa ce am lamurit ... poate daca chiar ma maninca sa le pun la fermentat  ... sau inainte de lamurit ???

ORICUM ...  de multa vreme vreau un TRIPLE_DISTILAT  uite ca o sa am   

AM de ceva vreme o idee in cap ... sa distil o data si sa tai frunte si capete+cozi ... si apoi sa adaug arome = fructe,condimente,ierburi etc. sa le las la macerat in 30-35% alcool prima distilare ...SI DUPA 1-2-3 SAPTAMANI SA DISTIL INCA O DATA si sa iau tot sau aproape ==> cred ca va iesii ceva f. aromat ... dar acum ... tulbureala asta imi da de gindit   

IDEE :
RACITI O PROBA LA CONGELATOR daca se voaleaza=matuieste ==>RISC DE TULBURARE LA DILUARE
(LA MINE, la frig fenomenul=vual e mai accentuat)


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Eu ti-am zis ca plezneste daca o inclini pe burta plina cu apa. Eram cu biclele pe marginea herastraului cand am avut discutia si tu ai zis ca ai facut manevra de mai multe ori si nu s-a spart. Vezi ce bine e sa asculti de altul patit...

Bine ca nu era plina cu bautura. Nici mie nu mi-a parut foarte rau de damigeana (mai am 2 lafel de mari care ma incurca pe aici), cat mi-a parut rau ca n-am mai avut visinata mult asteptata. Asta e, la anul.

Am incercat si solutia cu suflatul prin furtun dar damigeana era plina ochi cu visinata (vreo 53 de litri) si dadea pe afara. Am incercat mai multe metode, inclusiv sa bag un bat si sa invart dar nu dadea rezultate... N-am gandit, asta a fost. Defapt m-am grabit si nici n-am anticipat pericolul.

Se mai intampla la damigenele mari si proaste, sa se sparga cand le golesti de apa. Le iei in brate si le versi ca pe sticla. E, in momentul cand curge apa, daca nu stii sa ii dai vartej, in interior se formeaza un mic vaccum ce creeaza o implozie. Asa i s-a spart unuia de la mine de la sala. Noroc ca a fost pe faza si i-a dat repede drumul din maini, altfel ii taia tendoanele. Mai sunt unele damigene care se sparg si daca apesi mai tare pe dop, asa cum i s-a intamplat unui om din piata care imi povestea. Nici eu nu credeam ca o sa sparg vreo damigeana. Imi povestea Laurentiu de niste cunostinte care au facut vin in aprtament, tot asa, au umplut o damigeana de 50 si au spart-o... au pierdut si vinul si a trebuit sa schimbe covoarele. Alt om din parc imi povestea ca i s-a spart o damigeana in timpul fermentatiei, fara niciun motiv, desi avea dop de fermentatie. Prea multe nenorociri de la damigene. Mai bine folosesc butoaie din PP, PE sau HDPE. Inoxul e cam scump iar lemnul scump si greu de intretinut.

Sunt si bauturi care se beau tulburi, Caberlot. Gandeste-te la limoncello care e opac si nu deranjeaza pe nimeni. Am si eu acum prin casa, dar la mine e limpede cristal si galbui. Bine, nici nu l-am diluat, sta la amcerat cu coji de lamai (partea galbena). Probabil la diluare se va tulbura bine.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2392
sa le luam pe rind :

1. daca nu se "amesteca damigeana" cind suflii pe furtun ... atunci cel mai simplu e sa scoti zeama si so o torni inca o data , de doua sau de trei ori  rezultatul va fi cel asteptat !

2.am lucrat acum citiva ani la unii care faceau rezervoare de fibra de sticla  si calculul se verifica la vacum=asta era  cel mai al dracu lucru ... am vazut o poza cu cisterne feroviare de benzina care au fost golite vara pe caldura si au inchis capacele... a venit o ploaie de vara si CISTERNELE SAU TURTIT TOATE  

3. O SA FAC O POZA ... CU CIT E DE TULBURE ROM-ul ... dar e atita cit sa nu ma pot bucura de el      ... asa ca daca nu are de gind sa se indrepte (iarna e lunga si -20C e ceva obisnuit) sigur ca-l redistil=>ROM ALB

4. CUM SE SPALA DAMIGENELE :
-in primul rind sa presupunem ca avem o damigeana noua ... O SPALAM=CLATIM CU APA RECE si cu mare grija 
-cind o folosim va avea tot timpul un dop de fermentatie care are lichid=functional ==> rezulta o atmosfera f. umede in damigeana si chiar daca nu e plina ochi se va spala usor
-cind o golim ... o clatim de 1-2 ori si dam cu peria prin interior ca sa se ia CERCURILE DE DROJDII ... o mai clatim de 2 ori ... SI PUNEM IN EA 2-3 DEGETE DE SOLUTIE DE METABISULFIT +DOPUL DE FERMENTARE CU LICHID ==>>o sa avem o atmosfera de SO2 in interior = adica f. sterila
-cind vrem sa o refolosim ... mirosim damigeana ==>suf=OK ... clatim damigeana cu lichidul din ea ... o scurgem ==> e buna de pus vin sau must.
DACA punem de visinata sau altele ii mai facem 1-2 clatiri cu apa curata.

IMPORTANT : damigeana nu se aseaza pe ciment direct ... daca prinde un graunte de nisip sub ea ==>crack si s-a spart ... FOLOSITI NISTE FOLIE CU BULBUCI DE EX=DE IMPACHETAT  

FAC VINURI DE MULTI ANI ...
... si nu am avut niciodata probleme , VINURI RATATE PE MOTIV DE DAMIGENE MURDARE si nici cu damigenele murdare si greu de spalat...UN SPALAT DE DAMIGEANA = 10min

sper ca v-am fost de folos,
   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2392
... uite asa arata ratarea   ...adica ROM-ul

nu e rau ... dar e exact atita cit sa ma enrveze tare ...    

ratat ... uite asa arata ratarea   ...adica rom-ulnu rau ... dar exact atita cit enrveze tare

17.1KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
si eu care credeam ca sunt cel mai ratat  .....  , ia uite frate la ei ! ratarile moderatorilor se tin la secret  .

frumos , aici este un fel de imunitate de parlamentar .

ratarile mele le-a vazut  toata lumea , cine stie ce idei le mai vin teroristilor de prin asia mica , cand citesc cum a luat cazanul foc  .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2392
...

... pai daca incepem cu ratarile ... nu mai intra nimeni pe forum   si noi vrem sa mai auzim si pe altii   

... nu prea e nimeni asa deschis si cooperant ca tine Pazzucu    multi citesc si apoi isi vad de paharul lor    secretele nu se transmit 

am ajuns inapoi ... acasa 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la