Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Angelina20 la Simpatie.ro
| Femeie 22 ani Cluj cauta Barbat 24 - 55 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Ma bate gandul sa-mi cumpar un refractometru, dar nu stiu ce sa aleg. As vrea sa masor zaharul din fructe, struguri si din plamezile mele de cereale.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Refractometer 0-32% BRIX e bun? Adica este scala care ne trebuie noua?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Da, ala cu 0-32 BRIX e bun cand prepari musturi din cereale sau cand mergi in targ dupa struguri, sau cand vrei sa verifici gradul de coacere al strugurilor din vie sau cand esti curios sa stii densitatea oricarui must pe care il prepari, etc, etc.
Eu nu am refractometru dar prezenta alcoolului banuiesc ca altereaza mult densitatea lichidului, de-aia nu mai poti afla zaharul rezidual corect la bauturi fermentate. Este exact lafel ca si incercand sa masori alcoolul din visinata cu ajutorul densimetrului. Nu merge din cauza ca are zahar.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
1 grad Brix inseamna 1% zahar in solutie?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Astia zic altceva. Am cautat in mai multe locuri si rezulatatele sunt contradictorii. Nici formula de transformare in densitate specifica nu este peste tot la fel.
Nu mai inteleg nimic.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Un grad brix inseamna un gram de sucroza dizolvat in 100 grame de solutie, sau un procent in masa.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am vazut si asta, dar formula de acolo nu se potriveste cu calculele din link-ul pus de mine.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Uite ce am mai gasit
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Brix to Specific Gravity Formula was derived from the 69th edition (1988-1989) of the CRC Handbook of Chemistry and Physics, "Concentrative Properties of Aqueous Solutions: Conversion Tables", Table 88 Sucrose
MathCAD was used to curvefit the data for Degrees Brix @ 20 C (% sucrose by weight) and specific gravity @ 15 C
SG = 1.000898 + 0.003859118*B + 0.00001370735*B*B + 0.00000003742517*B*B*B
where:
B = measured refractivity in Brix SG = calculated specific gravity at 15 C
Final Specific Gravity from original and final Brix SG = 1.001843 - 0.002318474*OB - 0.000007775*OB*OB - 0.000000034*OB*OB*OB + 0.00574*FB + 0.00003344*FB*FB + 0.000000086*FB*FB*FB
where:
SG = estimated specific gravity of the sample OB = Original Brix FB = Final Brix
Brix to Index of Refraction RI = 1.33302 + 0.001427193*B + 0.000005791157*B*B
where:
B = measured refractivity in Brix RI = calculated Refractive Index
Alcohol by weight content from Final SG and Final Brix RI = 1.33302 + 0.001427193*FB + 0.000005791157*FB*FB ABW = 1017.5596 - (277.4*SG) + RI*((937.8135*RI) - 1805.1228)
where: FB = Final Brix RI = calculated Refractive Index SG = Final SG
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Faza cu sucroza am luat-o in calcul inainte de a-mi cumpara refractometrul, dar stiam ce sunt tabele de corectie. Dat fiind ca nu am primit niciun tabel m-am apucat sa caut si am gasit formulele de mai sus care mi se par a fi corecte. Le-am verificat pe mai multe calculatoare de pe diverse site-uri si rezultatele au fost apropiate. Spre exemplu 18°Bx inseamna 193 g/l zahar.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Refractometru se regleaza la zero cu apa distilata la temperatura de 20°C. Dupa acest reglaj aparatul isi face autocorectie in intervalul 10-30°C. 193 g de zahar la litru rezulta dupa aplicarea formulelor de transformare a °Bx in greutate specifica si a acesteia in zahar la litru.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Revin cu scuzele de rigoare. Am folosit calculatorul de aici: fara a face propriile verificari. Dupa aplicarea formulelor de mai sus 18°Bx = SG 1.075 = zahar 183g/l. Pentru aflarea zaharului cand stii greutatea specifica am folosit formula: (SG-1)/SG*2631=g/l.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
ek !
arata cam ca al meu
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 8 ani |
|
stefanstnc
Membru nou
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 3
|
|
Merci
O sa l comand
|
|
pus acum 8 ani |
|