Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Manuela25
| Femeie 25 ani Bucuresti cauta Barbat 25 - 62 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Ca tot a aruncat razvanilie manusa
Ne-am mutat de curand la casa si avem in livada cativa pruni. In primavara m-am apucat sa-i curat fara sa am mare idee despre ceea ce fac; am incercat doar sa le fasonez cumva coroana, in ideea ca o sa invat eventual din greseli (si, destul de ciudat, au refuzat sa se usuce dupa interventia mea ) Are vreun sens sa-i mai curat, asta in ideea ca prunele coapte le culegi, oricum, de pe jos? Trebuie lasate mai putine ramuri ca sa ai mai putine fructe, dar mai viguroase?
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 11 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Ooo! Sergiule, ma bucur tare sa te aflu iarasi printre noi. Punii sunt tineri? Incearca sa tunzi crengile care cresc catre interiorul coroanei si sa lasi mijlocul cat ma rasfirat. O poza ar fi de ajutor. Sunt aici oarece persoane care te-ar putea indrma la fix.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 11 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
sergiurau a scris:
Ca tot a aruncat razvanilie manusa Are vreun sens sa-i mai curat, asta in ideea ca prunele coapte le culegi, oricum, de pe jos? Trebuie lasate mai putine ramuri ca sa ai mai putine fructe, dar mai viguroase? |
Are "sens" sa toaletezi prunii! Da, putine ramuri=mai putine fructe=fructe viguroase! Chiar daca prunele coapte le aduni (si) de pe jos!
Numai bine!
|
|
pus acum 11 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Sunt pe-aici mai tot timpul, fiindca oferiti informatii filtrate pentru care sunt recunoscator.
Prunii par tineri, au fost pusi de fostul proprietar. O sa-i fotografiez cat de curand.
Toaletarea asta cum o faceti? Are sens sa dirijezi cresterea coroanei catre exterior, desigur, eu ma gandisem initial ca asta face mai usoara culegerea fructelor, ulterior mi-am pus problema daca nu-i mai la indemana sa-i scuturi sau sa culegi fructele cazute. Am mai scurtat din crengile care cresteau in sus, cam in aceeasi idee. Banuiesc ca exista criterii in alegerea ramurilor care vor fi pastrate si in ce priveste lungimea lor, ca la vita de vie, unde desigur ma pricep la fel de putin. Asa ca va intreb pe voi Multumesc pentru raspunsuri de pe acum!
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 11 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Atunci cand se face tunderea pomilor fructiferi, trebuie sa inveti sa recunosti ramurile cu rodul de anul asta si pe cele cu rodul de anul viitor ca sa poti face taierea in consecinta. Trebuie sa apreciezi cantitatea de rod ce trebuie lasata ca sa nu creasca nici multe fructe pe care pomul sa nu le poata duce. Coroana trebuie sa fie tunsa astfel incat sa patrunda soarele cat mai adanc. Ramurile nu trebuiesc sa creasca lipite unele de altele astfel incat sa se frece intre ele cand bate vantul. Eu sunt un novice si probabil as vorbii prostii daca m-as apuca sa-ti dau sfaturi. dar urmaresc cu mare atentie subiectul.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 11 ani |
|
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
|
|
Formarea coroanei pomilor se face in functie de fiecare soi, nu se preteaza aceaasi forma pt toate soiurile.
|
|
pus acum 11 ani |
|
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
|
|
Sergiurau, cauta pe YOUTUBE "pruning trees" si daca vrei pt. un soi specific adauga la criteriul de cautare ce te intereseaza : plums, apple.......etc. Sunt unele filme excelente care fac mai mult decat 1000 de vorbe....... Acum doi ani in"pauza" de iarna am invatat sa altoiesc numai din ce am vazut uitandu-ma la filmuletele de pe YOUTUBE iar in primavara urmatoare am pus in practica ce am furat de acolo, anul acesta am avut rod pe altoii pusi acum doi ani. Am pus cateva poze( nu reusesc sa creez un nou albun k sa le pun separat, nu stiu de ce, poate ma ajuta cineva....)
|
|
pus acum 11 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Razvane vezi ca am facut un topic care sa te ajute!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 11 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
|
pus acum 11 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
No uite aici ajutor... daca ne iau ungurii Ardealul, io prunii nu-i dau!
91.6KB
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 5 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Tare frumos , mulțumesc! Īncă mai studiez tăierile la pomi fructiferi și, īn general, tot ce ține de agricultură mi se pare fascinant.
Numai bine
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 5 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ha! Ce poza simpatica ai gasit, Strava.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Cea mai potrivită coroană pentru prun este tip vas, degarnisită pe interior, fără ax central. Adică 3 - 5 sarpante (ramuri de schelet) dispuse simetric (plan orizontal) și oblic (plan vertical) față de trunchi. Pe romānește, prunul ar trebui să arate ca un pahar de martini.
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Bineīnțeles că toți pomii fructiferi se toaletează, pentru optimizarea producției. Inițial (īn primii ani) se efectuează tăieri de formare a coroanei, iar ulterior tăieri de rodire, care stimulează producerea de muguri de rod. Fiecare soi de pomi fructiferi are specificul său īn ceea ce privește cele două tipuri de tăieri.
|
|
pus acum 5 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
La noi in Ardeal prunu-i salbatic. Cand se usuca, se usuca, nimeni nu-l curata, ca se curata singur din cauza greutatii rodului la cativa ani. Cine intretine prunii sunt vinituri, adica pensionari de pe la oras care vor sa-si traiasca batranetile la tara... au timp si vor sa para interesanti dand lectii de horticultura dupa o cariera de stomatolog sau editor de carte. Interesant e ca nicaieri nu-i tuica mai aromata ca la noi, si nici mai cu spor, desi m-am minunat, spre exemplu, ce face razvanilie in livada lui, de la ingrijire pana la altoit si reintinerire... frctele sunt la standarde ridicate, calitate extra pentru consum, dar smec tot n-are licoarea ca-n Ardeal... poate, poate se apropie. Si el a crezut ca avem noi o metoda secreta... nooo, nici un secret... sau o fi? Hai cu prunii la cosmetica, nu mai pierdeti vremea pe aici, ca-i mai dulce o dusca cand muncesti... HAI NOROC!
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Salbatic sau nesalbatic, prunul trebuie curatat. Aroma tuicii variaza in functie de soi, conditiile de coacere, zona, etc. Parerea mea e ca un fruct de calitate da o tuica de calitate. Intr-adevar un fruct salbatic este in general mai aromat. Dar povestea e similara e cu cea a vinului: intr-un an iese mai bun, in altul mai prost, dar nu poti sa tragi concluzia ca daca nu cureti via iese un vin mai bun.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
lamiluc a scris:
Salbatic sau nesalbatic, prunul trebuie curatat. Aroma tuicii variaza in functie de soi, conditiile de coacere, zona, etc. Parerea mea e ca un fruct de calitate da o tuica de calitate. Intr-adevar un fruct salbatic este in general mai aromat. Dar povestea e similara e cu cea a vinului: intr-un an iese mai bun, in altul mai prost, dar nu poti sa tragi concluzia ca daca nu cureti via iese un vin mai bun. |
Tot cam asa vad si eu lucrurile ...
Personal cred ca ... pomii si via trebuiesc ingrijite ...
Inainte ca sa primesti TREBUIE sa dai de la tine !
... sii ca sa primesti trebuie sa stii sa acepti informatia !!!
p.s. la vie sunt diferite tipuri de taiere ... unii taie via ca sa produca cit mai mult ... altii-francezii taie via ca sa limiteze recolta ...
Poate ca asa se fac vinurile BUNE ... din fructe putine ... pe fiecare butuc de vie ... e clar ca cei 4-5- circhini de pe un butuc sunt mult mai buni-aromati-concentrati decit cei 20-25 deciorchini pe un alt butuc
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
N-am sa pot niciodata sa fac vinarsul precum Coniacul... da' nici francezii ca al meu! Ironia sortii face ca cel mai bun Coniac e produs din cele mai de cacao vite care fac struguri aproape necomestibili si care se curata mecanizat cu niste elicii taietoare fara nici o regula, doar ca sa poate trece tractorul printre randuri. Am vizitat distileria in perioada culesului si mi-au dat sa mananc gasca cu struguri... struguri din Spania. Stau la terasa sa savurez o licoare cat mine de batrana si trece tractorul cu doua remorci si-mi ia rasuflarea. Am crezut ca-i compost de fertilizare, dar nu-i mai nene... e strugurele semifermentat in camp in drum spre presa. Sa gusti? Nu va sfatuiesc... am stat pe buda doua zile! Asa e, daca am mancat... gasca! In fine, gustul natural cred ca nu-l mai stie nimeni. Dupa distilare vine chimia. Nu ramane un litru! Cine mai asteapta 15-20-50 de ani sa se stabilizeze molecular si sa capete gustul, cand se poate obtine pe repede inainte... la fel sau chiar mai sofisticat.Daca ar fi stiut Caleb Bradham ca strabunicii nostri puneau scortisoara in cidru si faceau primavara o licoare de mirosea a cozonac, pepsi n-ar fi existat! Dar traditia ascunde secrete si multe, multe greseli. Deunazi, la o masa, cineva explica ca daca tii batul de chibrit in tuica 50 de sec si se aprinde inseamna ca tuica are 50 de grade... n-am facut polemica, am intrebat de ce productie sa fie chibritele. Hai noroc!
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 5 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
N-o zis da care... e secret, cica si secrettul nu mai e secret daca-l stiu toti. nici Dumnezo n=o zis la nime cum o facut mai intai lumina si apoi soarele... care e sursa luminii. Asa ca mai spargem densimetre caberlot... Pana aflam, hai noroc!
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 5 ani |
|