Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Manuela25
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 62 ani
Bauturi / Pomicultura / Prunii trebuie curatati? Si daca da, cum se face? Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Ca tot a aruncat razvanilie manusa

Ne-am mutat de curand la casa si avem in livada cativa pruni. In primavara m-am apucat sa-i curat fara sa am mare idee despre ceea ce fac; am incercat doar sa le fasonez cumva coroana, in ideea ca o sa invat eventual din greseli (si, destul de ciudat, au refuzat sa se usuce dupa interventia mea )
Are vreun sens sa-i mai curat, asta in ideea ca prunele coapte le culegi, oricum, de pe jos? Trebuie lasate mai putine ramuri ca sa ai mai putine fructe, dar mai viguroase?


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ooo! Sergiule, ma bucur tare sa te aflu iarasi printre noi.
Punii sunt tineri? Incearca sa tunzi crengile care cresc catre interiorul coroanei si sa lasi mijlocul cat ma rasfirat.
O poza ar fi de ajutor. Sunt aici oarece persoane care te-ar putea indrma la fix.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

sergiurau a scris:

Ca tot a aruncat razvanilie manusa
Are vreun sens sa-i mai curat, asta in ideea ca prunele coapte le culegi, oricum, de pe jos? Trebuie lasate mai putine ramuri ca sa ai mai putine fructe, dar mai viguroase?


Are "sens" sa toaletezi prunii!
Da, putine ramuri=mai putine fructe=fructe viguroase! Chiar daca prunele coapte
le aduni (si) de pe jos!

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Sunt pe-aici mai tot timpul, fiindca oferiti informatii filtrate pentru care sunt recunoscator.

Prunii par tineri, au fost pusi de fostul proprietar. O sa-i fotografiez cat de curand.

Toaletarea asta cum o faceti?
Are sens sa dirijezi cresterea coroanei catre exterior, desigur, eu ma gandisem initial ca asta face mai usoara culegerea fructelor, ulterior mi-am pus problema daca nu-i mai la indemana sa-i scuturi sau sa culegi fructele cazute. Am mai scurtat din crengile care cresteau in sus, cam in aceeasi idee. Banuiesc ca exista criterii in alegerea ramurilor care vor fi pastrate si in ce priveste lungimea lor, ca la vita de vie, unde desigur ma pricep la fel de putin.
Asa ca va intreb pe voi
  Multumesc pentru raspunsuri de pe acum!


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Atunci cand se face tunderea pomilor fructiferi, trebuie sa inveti sa recunosti ramurile cu rodul de anul asta si pe cele cu rodul de anul viitor ca sa poti face taierea in consecinta. Trebuie sa apreciezi cantitatea de rod ce trebuie lasata ca sa nu creasca nici multe fructe pe care pomul sa nu le poata duce. Coroana trebuie sa fie tunsa astfel incat sa patrunda soarele cat mai adanc. Ramurile nu trebuiesc sa creasca lipite unele de altele astfel incat sa se frece intre ele cand bate vantul.
Eu sunt un novice si probabil as vorbii prostii daca m-as apuca sa-ti dau sfaturi. dar urmaresc cu mare atentie subiectul.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Formarea coroanei pomilor se face in functie de  fiecare soi, nu se preteaza aceaasi forma pt toate soiurile.

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Sergiurau, cauta pe YOUTUBE  "pruning trees" si daca vrei pt. un soi specific adauga la criteriul de cautare ce te intereseaza : plums, apple.......etc.
Sunt unele filme excelente care fac mai mult decat 1000 de vorbe.......
Acum doi ani in"pauza" de iarna am invatat sa altoiesc numai din ce am vazut uitandu-ma la filmuletele de pe YOUTUBE iar in primavara urmatoare am pus in practica ce am furat de acolo, anul acesta am avut rod pe altoii pusi acum doi ani.
Am pus cateva poze( nu reusesc sa creez un nou albun k sa le pun separat, nu stiu de ce, poate ma ajuta cineva....)


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Razvane vezi ca am facut un topic care sa te ajute!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Poate va ajuta:

pus acum 11 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
No uite aici ajutor...  daca ne iau ungurii Ardealul, io prunii nu-i dau!

prunii trebuie curatati? daca da, cum face? uite aici daca iau ungurii ardealul, prunii nu-i dau! Membru de onoare

91.6KB


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 5 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Tare frumos , mulțumesc!
Īncă mai studiez tăierile la pomi fructiferi și, īn general, tot ce ține de agricultură mi se pare fascinant.

Numai bine


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ha! Ce poza simpatica ai gasit, Strava. 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Cea mai potrivită coroană pentru prun este tip vas, degarnisită pe interior, fără ax central. Adică 3 - 5 sarpante (ramuri de schelet) dispuse simetric (plan orizontal) și oblic (plan vertical) față de trunchi. Pe romānește, prunul ar trebui să arate ca un pahar de martini.

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Bineīnțeles că toți pomii fructiferi se toaletează, pentru optimizarea producției. Inițial (īn primii ani) se efectuează tăieri de formare a coroanei, iar ulterior tăieri de rodire, care stimulează producerea de muguri de rod. Fiecare soi de pomi fructiferi are specificul său īn ceea ce privește cele două tipuri de tăieri.

pus acum 5 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
La noi in Ardeal prunu-i salbatic. Cand se usuca, se usuca, nimeni nu-l curata, ca se curata singur din cauza greutatii rodului la cativa ani. Cine intretine prunii sunt vinituri, adica pensionari de pe la oras care vor sa-si traiasca batranetile la tara... au timp si vor sa para interesanti dand lectii de horticultura dupa o cariera de stomatolog sau editor de carte. Interesant e ca nicaieri nu-i tuica mai aromata ca la noi, si nici mai cu spor, desi m-am minunat, spre exemplu, ce face razvanilie in livada lui, de la ingrijire pana la altoit si reintinerire... frctele sunt la standarde ridicate, calitate extra pentru consum, dar smec tot n-are licoarea ca-n Ardeal... poate, poate se apropie. Si el a crezut ca avem noi o metoda secreta... nooo, nici un secret... sau o fi?
Hai cu prunii la cosmetica, nu mai pierdeti vremea pe aici, ca-i mai dulce o dusca cand muncesti... HAI NOROC!


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Salbatic sau nesalbatic, prunul trebuie curatat. Aroma tuicii variaza in functie de soi, conditiile de coacere, zona, etc. Parerea mea e ca un fruct de calitate da o tuica de calitate. Intr-adevar un fruct salbatic este in general mai aromat. Dar povestea e similara e cu cea a vinului: intr-un an iese mai bun, in altul mai prost, dar nu poti sa tragi concluzia ca daca nu cureti via iese un vin mai bun.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

lamiluc a scris:

Salbatic sau nesalbatic, prunul trebuie curatat. Aroma tuicii variaza in functie de soi, conditiile de coacere, zona, etc. Parerea mea e ca un fruct de calitate da o tuica de calitate. Intr-adevar un fruct salbatic este in general mai aromat. Dar povestea e similara e cu cea a vinului: intr-un an iese mai bun, in altul mai prost, dar nu poti sa tragi concluzia ca daca nu cureti via iese un vin mai bun.


   

Tot cam asa vad si eu lucrurile ...


Personal cred ca ... pomii si via trebuiesc ingrijite ...

Inainte ca sa primesti TREBUIE  sa dai de la tine !

... sii ca sa primesti trebuie sa stii sa acepti informatia !!!




p.s.
la vie sunt diferite tipuri de taiere ... unii taie via ca sa produca cit mai mult ... altii-francezii taie via ca sa limiteze recolta ...

Poate ca asa se fac vinurile BUNE ... din fructe putine ... pe fiecare butuc de vie ... e clar ca cei 4-5- circhini de pe un butuc sunt mult mai buni-aromati-concentrati decit cei 20-25 deciorchini pe un alt butuc


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
N-am sa pot niciodata sa fac vinarsul precum Coniacul... da' nici francezii ca al meu! Ironia sortii face ca cel mai bun Coniac e produs din cele mai de cacao vite care fac struguri aproape necomestibili si care se curata mecanizat cu niste elicii taietoare fara nici o regula, doar ca sa poate trece tractorul printre randuri. Am vizitat distileria in perioada culesului si mi-au dat sa mananc gasca cu struguri... struguri din Spania. Stau la terasa sa savurez o licoare cat mine de batrana si trece tractorul cu doua remorci si-mi ia rasuflarea. Am crezut ca-i compost de fertilizare, dar nu-i mai nene... e strugurele semifermentat in camp in drum spre presa. Sa gusti? Nu va sfatuiesc... am stat pe buda doua zile! Asa e, daca am mancat... gasca! In fine, gustul natural cred ca nu-l mai stie nimeni. Dupa distilare vine chimia. Nu ramane un litru! Cine mai asteapta 15-20-50 de ani sa se stabilizeze molecular si sa capete gustul, cand se poate obtine pe repede inainte... la fel sau chiar mai sofisticat.Daca ar fi stiut  Caleb Bradham ca strabunicii nostri puneau scortisoara in cidru si faceau primavara o licoare de mirosea a cozonac, pepsi n-ar fi existat! Dar traditia ascunde secrete si multe, multe greseli. Deunazi, la o masa, cineva explica ca daca tii batul de chibrit in tuica 50 de sec si se aprinde inseamna ca tuica are 50 de grade... n-am facut polemica, am intrebat de ce productie sa fie chibritele. Hai noroc!

_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Pai chiar asa ... de care chibrite sa cumparam ?

Ca astea nu se sparg ... ca densimetrele ... si sunt si mai ieftine   

Sa auzim de bine !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
N-o zis da care... e secret, cica si secrettul nu mai e secret daca-l stiu toti. nici Dumnezo n=o zis la nime cum o facut mai intai lumina si apoi soarele... care e sursa luminii. Asa ca mai spargem densimetre caberlot... Pana aflam, hai noroc!

_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... pai eu zic sa ghicim   
... si pentru asa baiat destept - cel cu chibritele    eu zic sa-i facem cadou o cutie de chibrite de alea speciale =care se aprind ... si dupa ce le bagi in apa 

... asa ... tot lichidul are peste 50%       
... si nu mai are nevoie nici de ceas ... si nici sa numere pina la 50 fix

Hai noroc Strava ! ... sa bem un pahar inainte de  ... si unul de ... si inca unul dupa florii        ... asa ca stim ce bem cind bem de la noi 


 

p.s.
... noi ramanem la densimetre ... ca asa nu riscam sa ne incurcam la numarat 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la