cine crede ca ... are ceva mai delicat de spus ... ... si nu vrea sa dea informatia MURA-in_GURA ... poate sa o puna aici !
NU DE ALTA ... DAR ASA CUM A ZIS SAMOGON ... .... UNII FAC BANI PE CE SCRIE AICI SI EI NU PREA ZIC NIMIC din experientza lor ... ca sa-si pastreze clientela
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... ASAA ... ASTA E CE AM DISTILAT LA ... CONIAC
... asa am separat fractiile la a doaua distilare ... au iesit 2x4L de distilat de 67% ___ CAP2+CAP3+INIMA+COADA1 ... am pastrat ceva din cap si coada ca sa aiba ceva mai mult gust ... ... si are gust BBBUUUUNNNNN !!! ...
... surprinzator ... a curs DULCEAG DE LA INCEPUT PINA LA SFIRSIT !!! CRED CA ... SASUL ALA DIN SIBIU (de pe celalalt forum) AVEA DREPTATE ... PLAMADA CURATA=BUNA LA GUST ===> DISTILAT DE CALIATATE = CAPETE SI COZI SCURTE !!!
... NU SE TULBURA LA O DILUARE DE JUMATE-JUMATE + CU APA ... ===> 25-30%DECI E OK !!!
... plus inca 1L de 45% din CAP1 +COADA2 ... pastrat de partener , ca eu am zis ca nu vreau
... si am mai luat ceva coada pt spalat instalatia la tura viitoare
NU LE MAI FAC PUBLICE ... CA N-AM CHEF DE PARERILE LUI ... M--ACHE ... SA MAI EXPERIMENTEZE SI EL
P.S. ACUM MA APUCA SI PE MINE ... ... unele INFO ... cred ca ar trebuii date doar cui merita .
o sa mut postarea asta intr-un topic nou ... INFO_DELICAT ... accesibil doar pt moderatori ... de unde fiecare e liber sa o dea cui crede ...
de acord ?
66.3KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Buna idee ai avut cu tabelul ala... nu stiu cat timp ti-a luat, mi-am prins si eu urechile prin algoritmii aia dar nu mi se par deloc usor de conceput,,sau poate si unde nu am lucrat in domeniu... e tare oricum, un ajutor pretios in pc-ul oricarui distilator garagist. Mai nou, eu distilez in dormitor, pe reseu si cu pompa de recirculare a lui Iunicu trage apa din ligheanul ala mare de 56 si ajunge o distilare. Nu o mai vars, aia asa o las si se raceste singura. Probabil o sa o schimb ca se umple de praf si impuritati in timp si sa nu strice pompa.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
E asa de ieftina o pompa dinaia, ca o scoti din economia la apa in 15-20 de distilari.
... nu mi-a luat mult ca sa il fac mia luat luat mult pina am inteles exact ce vreau sa fac ... adica un tabel care sa mearga pe mai multe instalatii si pe care sa poti sa il pregatesti de acasa
acum ... cu el in fata ... imi ia 1/2 --1 ora max ... daca am chef sa-l refac de la zero ... dar am preferat sa-l rog pe Sine sa-mi trimita o copie ... pe care am mai inbunataito
p.s. ... DIN CARTEA VERDE ... DESULFITAREA MUSTULUI SUPRASULFITAT ... pt ca apoi sa fie consumat=SUC DE STRUGURI ... se face intr-o instalatie speciala prin incalzire la 75-80C si in absenta aerului ... SI SE FOLOSESTE O POMPA DE VID ETC. ===> odata cu desulfitarea mustului se pierd si substantele aromate
... temperaturi mari si prelungite ==>aparitia gustului de fiert si favorizeaza formarea HIDORXIMETILFURFURALULUI
... VORBIM DE DOZE DE 1000-1200mg/L ... doza folosita la vinuri seci e ... SO2 total 200 mg/L din care liber e 50 mg/L
CA REGULA : IN VIN TREBUIE SA AVEM TOT TIMPUL O DOZA DE 20-25 MG/L =DOZA_DE_CONSERVARE
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... heii ..SAMOGON ,
parca demult, pe la inceputuri te-ai plins de un distilat care a iesit cam ALBASTRUI ... (DACA NU AI FOST TU ... IMI CER SCUZE ) ... uite ce zic astia...
Blue Spirit
Sometimes the spirit may get a slight blue tinge to it. This is usually a sign that you've used too much nutrient in the wash. Mike explains ... I [previously] replied, saying it was probably due to copper salts coming from acid wash. I WAS WRONG!!!!
In fact, I've learned that it is just the opposite! Acid washes do not corrode the condenser (unless, perhaps, they've been allowed to sit far to long and have gone acetic), but neutral to alkaline ones DO. Heating an ALKALINE wash, particularly one with lots of nitrogen-containing compounds that have been put in as nutrients, liberates ammonia, which corrodes the heck out of reflux coils and dyes the distillate a distinct greenish blue.
The Upshot: if the WASH is turning blue, it's probably due to acid wash corroding a copper sheathed element or a copper boiler, but if the collected DISTILLATE is blue, (and probably ammoniacal, but not always), the wash should be acidified!
Turbos contain a lot of nitrogen-containing compounds, and at neutral to high pH, these can liberate free ammonia. At low pH, they are bound up with the acid as salts, and do not liberate ammonia. So, by adding nutrients to an already nutrient rich turbo, you can inadvertently push the mix over the line and get ammonia with your distillate.
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu? nu am avut niciodata distilat albastru. Probabil era pe softpedia unde raspundeam unui user, acu' vreo 3 ani, de ce tuica lui era albastra... era, cel mai probabil, de la butoiul in care tinuse vin.
Tin minte articolul de pe HD
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... corect ... ai dreptate ... era ceva cu un butoi ...
oricum e bine de stiut ca PLAMADA TREBUIE SA FIE ACIDA ... altfel coroziunea e mai mare in instalatiile de Cu
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
cred ca ... o sa ma apuc sa fac ceva din ...boabe=cereale
un amic (ii place wisichiul) care are spatiu=garaj mi s-a plins ca a ramas pe sec deci sunt toate sansele ... sa folosesc minunea aia de drojdie ...
acum ... ma gindesc sa incep cu ... orez ca tot e o reteta simpla pe aici
o sa vad ... cu maltul ... ce gasesc pe la magazinul care vinde chituri de bere ... sau boabe gata incoltite de la naturisti ... sau trebuie sa-l comand ???
ce imi recomandati pt start?
care e temperatura in camera de fermentare ... pt ca in garaj ... nu o sa fie mai mult de 15C ...
p.s. nu prea ma omoara cu instructiunile drojdia asta ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Mai bine mergi pe magazinul care vinde produse de facut bere, e mai potrivit decat cu naturistele. Nu se poate sa nu gasesti ceva multumitor acolo, pe continentul tuturor posibilitatilor.
15 grade e cam la limita, o sa se limpezeasca mai bine, in schimb. Vezi si tu, daca e prea rece aduci ceva un reseu. Eu m-am descurcat cu bec. Becul sub oala si duce plamada la 21 de grade in cateva ore. Puneam si o patura si mentinea f bine.
Dar ai grija cu drojdia ca eu am patit-o urat. Era sa-mi bubuie o sticla. Era sticla de Grolsch cu dop flip-flop (foarte ingenios). Am observat eu ceva ciudat la dop ca se deformase. N-am stat mult pe ganduri, m-am dus la sticla si am desfacut dopul ala... a facut BUM! parca as fi tras cu tunul. A ramas marturie pata de pe tavan. Daca vine cineva pe la mine crede ca cineva a fost constipat si a avut o eliberare vulcanica direct in tavan Sa nu mai zic ca mi-a imprastiat drojdie in toata bucataria si mi-a patat si geaca abia spalata. A mirosit o vreme cam sulfuros, caci chiar as fi intrat la banuieli cu pata din tavan si constipatia , dar s-a mai dus mirosul. Avea dreptate M-ache, sulful e in drojdie.
18.6KB
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... daa o sa dau o fuga pe la magazinul de bere ... sa vad daca au si altceva inafara de conserve
... oricum ... o sa merg pe 2 directii ... orez sau malai=porumb ... si in functie de ce gasesc -ingrediente ... maltz , boabe etc. o sa vad ce o fac ... oricum pot sa utilizez 3 plicuri de drojdie ...si mai raman 2 ... unul Sam si unul Sine ... ca sa va jucati si voi
o fermentare mai lenta ... la vin da vinuri mai aromate ... poate ca si aici
... festina lente ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asta este o reteta la care am avut un randament foarte bun, 2.2 l la 74%.
3,3 kg malai fin) 0,5 kg secara rasnita 0,5 kg grau uruit 1,25 kg malt Pilsner 19 l apa plata 1 g sare de lamaie 16 g drojdie Top Brewferm
Malaiul se presara in 6 l de apa la 50°C apoi se toarna 7 l de apa clocotita. Se aduce la 75°C si se adauga 200 g malt umezit in 400 ml apa rece. Se aduce la 85°C apoi se baga la plapuma 30 min. Dupa 30 min se pune oala pe foc si se aduce la 100°C. Se tine pe foc 10 min apoi se baga la plapuma pentru 30 min.
Intre timp se ameste ca graul si secara si se umezesc cu 3 l de apa la 50°C.
Dupa cele 30 min se toarna incet, mestecand repede (eu folosesc o bormasina cu paleta de lemn), graul si secara peste mamaliga fierbinte. Temperatura ajunge pe la 85°C. Se baga din nou la plapuma pentru 30 min.
Dupa 30 min se descopera si se amesteca cu 1 l de apa inghetata si cu 1g de sare de lamaie dizolvat in 200 ml apa rece.
Cand ajunge la 68°C se amesteca cu 1 kg de malt umezit cu 1 l de apa rece. Temperatura trebuie sa ajunga pe la 63-64°C. Se baga la plapuma 2 ore.
Dupa cele 2 ore se scoate si se face testul cu iod si se masoara densitatea lichidului. Se lasa la racit. La 40°C se mai amesteca in plamada 50 g de malt.
Drojdia se pune la hidratare in 200 ml de apa la 25°C si se tine 10 min. Dupa 10 min se agita bine si se mai pun 300 ml de zeama din plamada la aceeasi temperatura. Se agita bine si se mai lasa 15 min apoi se toarna peste plamada la 25°C.
Bidonul de fermentare trebuie tinut intr-un loc cu temperatura intre 19 si 22°C.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pare complicat dar nu este. In cea mai mare parte a timpului plamada sta izolata in plapuma. Dupa prima turnare de malt plamada se lichefiaza si fierberea este foarte usoara, nu se lipeste si este usor de mestecat in ea. Testul cu iod nu a mai aratat nicio urma de amidon.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
MERCI BEAUCOUP SINE !!!
... POATE CA O SA INCERC RETETA TA ...
... asta o sa decid dupa ce vizitez 1-2 magazine care vind chituri de bere ... ... sper sa vinda si maltz ... si atunci o sa merg pe reteta ta ... o sa folosesc malai la punga ... ... ma gindesc sa-i adaug niste chocolate_maltz si niste caramel_maltz =ca si condimente ... maltz afumat ... na ma omor dupa wisichiul afumat
oricum o sa confectionez o manta izolanta pt oala de 16L ... ceva in stilul de la izolatiile de la AER_CONDITIONAT ... staniol+vata ... si o sa folosesc plita cu inductie ... asa va fi mai simplu cu incalzitul
... DACA O SA FIE SA IAU MALTZ DE PE INTERNET ... ATUNCI PROBABIL CA O SA FAC UN SINGLE MALTZ ... ... stii vorba aia ... prea sarac ca sa iau un lucru ieftin !
o sa va tin la curent !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu inteleg de ce mai faci pauza la 85 si, de ce nu le pui pe toate odata la fiert ??
Cred ca malaiul fierbe mult mai repede decat secara si graul. Deci mai degraba as face aditiile invers, intai fierb secara si graul, apoi ma ocup si de malai. Desi ar fi ok si toate odata, ce cand faci mancare de cartofi ghiveci, ciorba, pilaf, mazare... unele fierb mai greu altele mai repede. In final toate sunt fierte, chiar daca unele devin super-fierte.
Mie mi se pare mai simplu, umezesc granele macinate cu apa calda (un litru pe kg), restul de apa o fierb (2 litri pe kg). Cand clocoteste apa, vars peste granele umezite si rezulta un 75 de grade. Pun putin malt, amestec, las 30 minute ca sa lichefieze o parte din amidon sa pot amesteca usor, apoi pornesc focul iar si duc la 100 amestecand cu paleta. Las la plapuma o ora ca sa solubilizeze tot amidonul, racesc brusc cu sticle cu gheata la 65, adaug cea mai mare parte din malt, scade la 60, mai incalzesc un pic la 62 amestecand cu paleta, las 2-3 ore sub plapuma, iau de deasupra un litru pe care il pun la racit in chiuveta, mai pun un litru de apa rece si fac un starter in care pun drojdie. Racesc iar cu sticle cu gheata la 35 de grade, pun ultimul pumn de malt macinat si umezit, las la racit la 25 si adaug starterul si asta e tot.
Desi poti turna granele macinate direct in apa fiarta fara sa faca cocoloase... bagi bormasina la turatie mare si uniformizeaza tot. Eu cateodata asa fac mamaliga, cu mixerul.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Samogon,
zici ca racesti brusc cu sticle cu gheatza ... de la +100 si 2 ore cu plapuma --la 65C ... are vre-un scop RACIREA BRUSCA ... altul decit sa cistigi timp ?
... eu o sa fac plamadirea cind afara sunt ... -5-10 sau -20C ... asa ca 15-20 min vor face racirea
oricum ... acum caut ingrediente ... si nu cred ca o sa ma apuc anul asta ... ca vine craciunul si nu am timp ... dar in ianuarie e frig si nu e mare lucru de facut , asa ca pot testa drojdiile ...
... o sa vad unde gasesc griu si secara ... ? pot face in risnita 0,5kg ... daca nu as putea sa folosesc faina integrala de griu, secara ? ca de asta gasesc !! ... si mai ramane maltzul ... PILSENR sau nu ? ... cu cite "row" ... si raman la ideea mea sa pun ... condimente ... maltz_ciocolata_caramel
oricum pare mai simplu cum zici tu Samogon ... mai ales ca ideea e sa fac 3x25L ... sau 2x25L si saptamana urmatoare cind distil mai fac o tura pe care o distil peste o saptamana cind si ... LAMURESC ... mmm
ACUM pe undeva Sine zicea ca spumeaza plamada ... nu mai stiu daca e vorba de asta sau ... de alta eu am cazan de 30L si il incarc obisnuit la 25L ...
Si cit % de zahar la litru da reteta asta ... ca sa nu mai calculez ce inseamna 2,2L la 72% ... (da ceva de 8% si 20L) eu ma gindesc sa nu depasesc 135-140g/L adica cam 8% alcool ... ca sa nu stresez drojdiile
DAR LA 8% ... POATE CA MERG 4 TURE SI O LAMURIRE ... adica 2 gal ASTA O SA MAI VAD ... CA NU AM DECIT 3 PLICURI ... POATE CA INCERC SA LUNGESC FOLOSIREA DROJDEI ... PE UNDEVA AM CITIT CA PT ALCOOL DE CALITATE POTI SA FOLOSESTI DOAR 1/2 DIN DROJDIA TURBO ... POATE MERGE SI AICI
Sine ... banuiesc ca ai distilat fara drojdii ... eu am de gind sa las plmada la rece pt o limpezire buna ...
merci,merci de sfaturi!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
era sa uit ... in seara asta cind am diluat coniacul de la 50% la 40% ... a rezultat mai mult decit sticla de start ... si pt ca deja am gustat destul ... am cautat o sticlutza ...
... si am cazut peste 3 sticlutze in care am colectat CAP-ul (in fiecare mai era cam 1/2 linguritza de lichid)... asa ca am refacut analiza de miros ... ... si pot sa va spun ca la CAP1 se simtzea f.f.clar mirosul de frunte=acetona ... nu era puternic ... dar era acolo ! ...bine ca am scos CAP1 de la ... amestecul final
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Forumul acesta ma distruge psihic. Tocmai am pierdut mai multe randuri de scris si vreo 15 minute de gandire pentru ca intre timp am deschis un alt tab de forum si mi-a zis ca nu am cookies activat cand am apasat "Submit".
Voiam sa mai vorbesc de reteta de plamadire...........
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Te inteleg perfect
Eu intotdeauna cand scriu un text aici selectez tot si dau copy... pentru orice eventualitate.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Voiam sa spun ca, intr-adevar, nu prea are rost prima pauza la 85°C. Doar ca nu voiam sa cresc temperatura prea repede la 100°C.
Mai spuneam ca urmatoarea plamada o voi face cu toate fainurile puse la inceput.
Si va propuneam atentiei o formula de plamadire la care m-am gandit. Inceputul plamadirii la fel ca in reteta spusa mai sus, sau cu toate granele puse la inceput. Acum vine partea importanta, dupa pauza de la 100°C, sa racesc plamada la 55°C, pun prima doza de malt, bag la plapuma, cresc la 64°C, pun a doua doza de malt, bag la plapuma, scot si racesc. Nu stiu daca ar mai trebui si cresterea la 75°C. Ma gandesc ca asa las mai mult timp pentru actiunea beta-amilazei care produce mai multe zaharuri fermescentibile.
Ce parere aveti? Voi da un "copy" inainte de "Submit"... asa... sa fie.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ultima aditie de la 35 iti asigura suficiente fermentescibile. Glucoamilaza nedenaturata in plamada descompune tot. Totul e sa ai rabdare sa o lasi 3 saptamani daca vrei densitate sub 1.000. GA lucreaza si in timpul fermentatiei.
Poti sa o cobori la 55 si sa cresti apoi pana la 65. Poti sa o cobori si la 50 chiar si atingi si pauza de proteaza care ajuta la fermentatie si sporeste sedimentarea. Te poti juca cu pauzele in multe feluri, dar daca ridici la 75 denatureaza tot si nu mai activitate enzimatica. La 65 lucreaza si alfa si beta amilaza cam in egala masura.
De ce eu prefer plamadirea cu temperaturi in scadere adaugand mereu malt? Pentru ca prima pauza, la 72 descompune amidonul in dextrine, apoi pauza la 62 descompune dextrinele pana la maltoza. Dupa ultima aditie de la 35, glucoamilaza descompune si maltoza si alte zaharuri nefermentescibile in glucoza.
Ca sa folosesc o alegorie, e ca si cum mi-as propune sa tai un copac in bucati. Prima data folosesc drujba ca sa tai trunchiul si ramurile cele mai groase, apoi folosesc toporul pentru crengi, ca in final, crengutele cele mai mici sa le tai cu clestele. Drujba ar fi alfa-amilaza, toporul: beta-amilaza, iar clestele: glucoamilaza. Asa s-ar descrie si procesul de descompunere al macromoleculei de amidon cu ajutorul enzimelor din malt.
Iti recomand cartea "How to brew" de John Palmer. E scrisa pe intelesul tutror si abordeaza si partea de zaharificare a amidonului.
Aici ar fi partea cea mai "hot" a cartii:
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
MERCI Dom'Profesor !!!
... si sunt perfect de acord cu tine sa faci plamadirea cu temperaturi in scadere asa pare cel mai logic ... si daca microbiologia nu are nimic contra atunci asa o sa si fac
... plus ca o sa amestec toate cerealele=fainurile de la inceput ... asta daca le gasesc ... pt ca daca nu ... va trebuii sa merg la magazinul biologic ... ... si la preturile lor ... mai bine cumpar MALTZ
uite si instructiunile de la drojdia de wisichi ... ... probabil ca pauza de la 35C nu se mai cere ... dar nici nu strica nu ?
40.1KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... nu stiu daca ... poteti vedea ceva ... ... dar copiatorul l-am scos afara ca s-a terminat cerneala---erao imprimanta 3 in 1 ... cu cerneala si se usca ca nu o folosea nimeni ... si mi-am luat o imprimanta alb negru lasser ... ca asta nu se mai usca !
... si aici ... alcool de zahar ... drojdia Black_label
36KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Samogon a scris:
Iti recomand cartea "How to brew" de John Palmer. E scrisa pe intelesul tutror si abordeaza si partea de zaharificare a amidonului.
Aici ar fi partea cea mai "hot" a cartii:
Cartea asta este o comoara. Am bagat-o pe primul loc la favorite.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... daa e o comoara ... MULTUMIM Sam
avem o singura problema ... am pirdut vacantza de craciun
apropoo ... nu am gasit cum sa o descarc ... pe tableta ar fi mult mai usor de citit ... decit la calculator !
... oricum asta se cam citeste cu ... creionul in mina
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca vrei pe tableta, da copy-paste din site intr-un docunent word si salveaza apoi documentul pe tableta.
pai ... e cam complicat ca sa fac un fisier world ... dar poate ca o sa fac unul ... daca ma apuc de berarit pt wisichi
... am apucat sa studiez piatza ... si am gasit 3 magazine prin zona Mtl ... ... unul in W aproape de mine si unul in E la capatul celalt35km --dar pare mult mai bine aprovizionat ... ... oricum un sac de maltz de ORGE de 25kg costa cam 50-60$
adica pretzul la 2 laditze de struguri 16x2 kg ... adica 10-11 Lmust la 240-250g zahar/L ... ==> aprox 5500g zahar
... Sine zicea ca din 4+1 kg maltz a obtinut 15L zeama=must la 220g zahar/L , adica 3300x5=18000 g zahar ... ====>deci maltzul e cam de 3 ori mai rentabil !
PROBABIL CA VOM MERGE PE MALTZ !
... ramine sa vad daca ... se gasesc Boabe pe undeva ... dar la magazinul BIO e exclus ... sunt mult mai scumpe ca maltzul !
Sine ... parca ziceai ceva ca ... spumeaza la fiert ? cit % ai incarcat cazanul ?
ma gindesc ca ... o limpezire buna ... ajuta sa nu spumeze ... pe frigurile de aici ... nu va fii greu sa rezolvam cu limpezirea .
... CUM SE FACE ANALIZA CU IOD CA SA VERIFICI CA MAI E SAU NU AMIDON ?
VA TIN LA CURENT ! MERCI DE SFATURI ... PROBABBIL CA PUNEM DE O TURA DUPA CRACIUN ...SAU DUPA ANUL NOU
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu spumeaza, nu stiu pe unde ai vazut asta. La fermentare se ridica putina spuma, dar nu mult, cam 3 cm.
Eu am facut rost de granule de iod pe care le-am dizolvat in apa fierbinte. Iodul nu este foarte solubil in apa, dar am reusit sa fac o solutie functionala. Apoi am aflat ca se putea folosi cu succes si tinctura de iod de la farmacii, diluata cu putin acool.
Dupa terminarea zaharificarii se strecoara putina zeama din plamada si se picura cateva picaturi de iod. Daca se innegreste inseamna ca mai are amidon, daca nu... nu.
La reteta pe care am pus-o aici nu am avut nici o urma de amidon cu toate ca nu am strecurat zeama, ci am luat cu tot cu grane.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
salut Sine ,
pai tu ai zis ca spumeaza ... "Am bagat la distilat doar jumatate din cantitatea de plamada. Era prea multa pentru oala mea. Si bine am facut pentru ca am vazut ca plamada spumeaza foarte tare cand fierbe. Distilez pe pat de nisip ...sper sa mearga bine... _______________________________________ Vodca băută cu măsură. e bună īn orice cantităţi "
... si in plus sa mai si prins de fund ...
ASTA MA FACE SA MA GINDESC CA ... TREBUIE SA LAS LA LIMPEZIT PLAMADA
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aha. Aia era plamada de malt facuta prin primavara. De atunci am mai prins ceva experienta. Acum pun in oala de 22 l intre 18 si 19 l de plamada la distilat si nu am avut niciodata probleme. Dar inainte de distilare strecor foarte bine plamada si pun doar lichidul la distilat. Strecurarea este foarte eficienta, din 5,7 kg de cereale si malt, folosite la plamadire, raman doar 2,7 kg dupa strecurare.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sa ne zici cum a decurs distilarea pe nisip, Caberlot. E singura varianta pe care nu am incercat-o.
Plamada la distilare nu face spuma. Spuma poate face probleme la fermentare in primele 2-3 zile dup-aia scade pana diapare.
Sine, ai incercat sa faci spalare (sparging) dupa zaharificare? Defapt, corect asa se face, asa fac si producatorii mari dar la cereale nemaltificate nu stiu daca ar merge. Plamada din nemaltificate e mult mai omogena si mai greu de strecurat. Dupa fermentatie insa, lucrurile se mai schimba.
Producatorii mari fac si 3 spalari dupa zaharificarea maltului. Probabil au calculat ei sa piarda la minim. La fermentatie merge doar zeama.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sam ... ala era citat din Sine ...
eu nu am de gind sa distilez vreodata cu nisip___nu in configuratia actuala ... o sa decantez bine ... si daca nu merge o sa limpezesc cu BENTONITA in cel mai rau caz ... si daca nu si nu ... o sa fac doar ROM din melasa ...
DAR am mari sperantze ca totul va fi ok
acum ... ce pot sa fac ... ca sa ajut si eu LABORATORUL ... e sa distil la prima distilare diferite arome de maltz si sa va spun rezultatul
... adica Sine a folosit "biscuitzi" ... eu vreau sa folosesc in plus "ciocolata, caramel si afumatura" ...sa vad ce gasesc
... si sa fac o plamada mai diluata ... ... cumpar un sac de 25kg de maltz pilsner si inca 0,5x6 kg arome diferite ... ... si o sa fac plamada mai lunga=diluata pt ca 220gzahar/L e cam mult ==> da 13% ... si eu vreau 8-9% ca sa nu stresez drojdia
... deci 4+0,5 kg in 20L apa da cam 8,7% ... si voi folosii un plic de drojdii la 2 sarje ... sper ca o sa obtin un randament asemanator cu cel obtinut de Sine (6 sarje ... voi plamadii toata ziua :-(] ... ma gindesc ca plita cu inductie ar putea sa faca termostatarea ... ramane sa verific pe ce treapta tine oala la 60-65C)
... si degustarea ma gindesc sa o fac cind curge ceva de 45-50%
LA LAMURIT ... F.F.PROBABIL CA VOI AMESTECA TOT ... doar daca ceva iese cam nasol o sa fac separat
astea sunt planurile ... dupa ce trec pe la magazin ... o sa vedem ce si cum .
p.s. pt zaharuri ... am de gind sa masor cu refractometru ... ... nu vad de ce nu ar merge
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... probabil ca o sa iau matz WEIERMAN_PILS ...
si cautam info despre diferite maltzuri de la ei ... si uite peste ce dau :
reteta de bere ... etc. POATE CA VA INTERESEAZA ... PT TEMPERATURI SI TIMPI ... OBS.plamadirea se face pe temperaturi crescatoare . Weyermann® Bohemian Lager
A traditional, pale lager from Czech barley augmented by pale caramel malt for additional maltiness. Alcohol by volume: 5.4%.
Brewed: June 9th, 2004.
Grain Bill (50 kg; 110 lbs):
3% Weyermann® Acidulated Malt (1.5 kg; 3.3 lbs.) 5% Carahell® (2.5 kg; 5.5 lbs.) 92% Weyermann® Bohemian Pilsner Malt (46.0 kg; 101.4 lbs.) Mash: Mash in with 160 l (42.4 gal.) of brewing liquor at 60°C (140°F) Rest mash for 20 minutes at 60°C (140°F) Raise mash temperature to 64°C (147°F) Rest for 20 minutes Raise mash temperature to 72°C (162°F) Rest for 30 minutes Iodine test normal Raise mash temperature to 78°C (172°F) for mash-out
Lautering: 1st wort run-off: 60 minutes 1st wort kettle volume: 140 l (37 gal.) at a gravity of 1.061 (15.2°P) 3 spargings with 50 l (13.2 gal.) each Sparging length: 90 minutes total
Kettle: Kettle volume at beginning of boil: 280 l (75.0 gal.) Kettle gravity at beginning of boil: 1.048 (12°P) Boil length: 60 minutes Hops: 300 g (9.6 oz.) Hallertauer Hallertauer Tradition for bittering and aroma Net kettle volume at end of boil: 260 l (68.7 gal.) Original gravity (OG) at end of boil: 1.051 (12.8°P)
Fermentation: Yeast: Fermentis® Saflager W-34/70 dry yeast Pitching temperature: 10°C (50°F) F ermentation temperature: 12°C (54°F) Tank capped at a gravity of 1.018 (4.5°P) Lagering/conditioning temperature in cylindro-conical tank: 1°C (34°F) Filtration: On July 15, 2004
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
azi am luat un kg de maltz ... Munich1 ... asta am gasit ...
cred ca ar fi bine sa fac niste teste ... inainte sa luam un sac de 25KG
Munich ... cica e malt de distilerie ...
46KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Salutari la echipa technica !
sper ca ati colindat si pentru mine aseara ... ca de degustat ,am degustat eu nu de alta dar ne cam amenintza o raceala ceva acum se pare ca au trecut la consoarta , semn ca vinul-rosu-negru e un medicament
... si daca tot stam in defensiva ... AM FACUT UN TEST ... MALTZ MUNICH-CANADA MALTAGE ... -am pus 150gmaltz in 450ml apa , adica 1:3 si am tinut amestecul intre 72 si 55C cam 100-120 min ... -apoi am masurat pe refractometru ==>220g/L zahar ??? problema e ca nu pare deloc atit de dulce ... ??? ... ADICA NU SE COMPARA CU UN MUST DE STRUGURI DULCE DE 220 g/L DE CE AVEM DIFERENTZA ASTA DE GUST ? ... oare pt ca vorbim de altfel de zaharuri ... avem si alta perceptie de dulce
O SA MAI FAC 2-3- TESTE ... SI MAI VORBIM
... pina atunci spor la craciunit=sarbatorit =chefuit ... si nu uitati sa culegeti impresii despre ... alcoalele de garaj , nu de alta dar pe unii chiar ii intereseaza !!!
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Caberlot, imi pare bine ca ai faut aceasta remarca fina si foarte interesanta cu privire la gustul mustului de malt.
Stii ca zaharurile au diferite puteri de indulcire. S-a stabilit ca sucroza (zaharul de masa) are puterea de indulcire 100, insa alte zaharuri au puteri de indulcire mai mari sau mai mici. Glucoza spre exempu, are putere de indulcire mai slaba - 74. In mustul tau de malt ai maltoza care are puterea de indulcire 33, iar fructoza, zaharul prezent in cantitate variabila in diferite fructe, are puterea de indulcire 173. In struguri, proportia glucoza:fructoza e cam egala. Fructoza este cea mai dulce dintre zaharuri. Deaceea si noi percepem gustul mustului de struguri ca fiind foarte dulce, mult mai dulce decat mustul de malt, la aceeasi concentratie de zaharuri. Diferenta o face puterea de indulcire a zaharurilor.
Gasesti multe pe google despre "relative sweetness", "sweetness of sugars" si chestii de genul asta.
16KB
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Merci Samogon !
imi confirmi ca sunt pe drumul cel bun ... ... oricum am pus de o verificare = adica am adaugat ceva drojdie de panificatie in sticla si capacul e pus lejer=nestrins ( nu am rehidratat drojdia ... dar am pus 2 virfuri de cutit ... pina se termina cu sarbatorile ... ar cam trebuii sa isi termine treaba ... in casa sunt 25C )
... miine o sa iau si iod ... ca acum nu am ... oricum mai fac ceva teste ...asta a fost doar un test pilot ... DAR la cum arata TERCIUL_ASTA_LUNGIT ... ma si gindesc ca va trebuii filtrat ... +SPALAT IN 1-2 APE
AM MAI PUS O LINGURA DE MALTZ SI LA 40C ... ca sa se rupa maltoza ... si ma asteptam sa se indulceasca ... dar nu s-a schimbat nimic !
uite si o poza cu ... Proba ... ... deasupra 3-4mm de lichid clar ... GUSTUL ... INTERESANT usor dulce-amarui-astringent-cu tanini parca ... ... e maltz de distilerie zic ei ... cred ca l-au macinat cam mare ... 2-3-4 mm ... practic au spart boabele
31.3KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
am mai facut un test ... ... cu acelasi maltz ... si am obtinut 240g/L cu schema de mai jos :
Mash: Mash in with 160 l (42.4 gal.) of brewing liquor at 60°C (140°F) Rest mash for 20 minutes at 60°C (140°F) Raise mash temperature to 64°C (147°F) Rest for 20 minutes Raise mash temperature to 72°C (162°F) Rest for 30 minutes Iodine test normal Raise mash temperature to 78°C (172°F) for mash-out
mash-out asta se vrea o pasteurizare la cald ?
SE PARE CA ... PLAMADIREA PE TEMPERATURI IN CRESTERE DA MAI BINE ... o sa mai fac azi un test
... la temperaturi in scadere am avut 215 ... si la temperaturi in crestere 240
la tura 2 am pus drojdie turbo , un virf de cutit aseara ... acum arata asa : (obs. la tura 2 aproape toate boabele s-au ridicat sus ... zaharisirea mai buna ??? ... stg.2 si dr.1 )
37.2KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Mash-out se face la 78 de grade ca sa denatureze toate enzimele si sa pastreze profilul zaharurilor (fermentabile-nefermentabile). In timp ce fermentabilele dau tarie berii, nefermentabilele dau gust dulceag si corpolenta (body). O bere trebuie sa aiba un echilibru intre cele doua tipuri de zaharuri, deaceea se face mash-out dar NU este obligatoriu.
La producerea de distilate insa, practica de mash-out mi se pare contraproductiva si asta se poate deduce usor de ce.
Pe de alta parte, 78 de grade este temperatura de infuzie maxim acceptata si asta pentru a nu extrage taninii din cojile granelor, tanini care ar da un gust aspru, neplacut berii.
Schema de plamadire cu temperaturi in crestere se foloseste cu succes la all-malt. Intr-adevar, este mai practica, da randament mai bun si e mai simpla. Dar daca folosesti adjuncte pana la 80% din cantitatea de grane cum ai putea sa faci palierele crescator?
Ridicarea boabelor nu cred ca vreo consecinta a zaharificarii. Sunt probabil niste diferente in activitatea drojdiilor. La una, fermentand mai energic, ridica mai multe grane deasupra.
Este foarte bine ca te-ai apucat sa incerci pe cantitati experimentale, asa tragi concluziile cele mai bune si cand vei trece la "bai" serioase vei merge la sigur si bine. Asa am facut si eu la inceput, in ibric, oala si alte vase in miniatura.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
CORECT ... ai dreptate ... daca nu faci doar maltz ... atunci e pacat sa incalzesti si sa racesti si sa incalzaesti inca o data
... asta cu ... fixarea zaharurilor ... fermentabile-nefermentabile ... cred ca nu e prea productiva pt alcoale ... totusi nu cred sa deranjeze daca folosim drojdii cu glucoamilaze ... gresesc? ... in plus ... aduce o sterilizare=pasteurizare care nu strica
UITE si proba 3 ... la masurare a dat 280 ... dar cind am pus in sticla era mai putin ... am mai pus apa la nivel si am masurat 165 g/L ... la proba 2 era 170g/L ... si pt prima am estimat 150g/L ... era pornita deja fermentarea cind am mai pus apa
...se pare ca randamentul e ceva mai bun
prima din st. e proba 3 , apoi vine 2 si 1 ... se vede ca la 1 a cazut patul dupa 48 ore -drojdie de piine ... la 2 a inceput parca sa cada patul - drojdie turbo black-label ... la 3 parca incepe sa se ridice patul -ddrojdie cu glucoamilaze
AM considerat ca trebuie sa fac niste teste ... ca sa nu ma trezesc ca am o ... mamaliga mare din taritze ... sau un terci mare
obs. am fost nevoit sa schimb si termometrul ... ca ala digital cu tija a ramas fara baterie ... asa ca am folosit unul cu spot pt constructii-verificat frigul la gemuri/usi
36.7KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cand ma uit la probele alea imi vine sa mai fac si eu niste malt whisky. Dar acum ar trebui sa mai imi iau un butoi doar pentru asta. Problema mea cea mai mare este ca nu am un spatiu dedicat pentru aceasta activitate. Macar daca as avea pe unde sa tin butoaiele si damigenele...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... deci probele mele arata bine
asta e incurajator
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... ACUM SE PARE CA A CAZUT PATUL ... ... adica : -la dr-drojdia de piine -gust acrisor si arata cam 8-9% la densimetrul de vin -in mijloc drojdia turbo ... care a repornit dupa o agitare -la stg. drojdia de wisichi ... gust bun se simte alcoolul si e rapida am facuto ultima si a terminat repede si bine la gust si alcool 9-10%
TOATE DROJDIILE=PROBELE AU FOST AGITATE DE CITEVA ORI PE ZI SI AU STAT LA 25C ... cred ca la drojdia de piine nu ia priit agitatzia ... si nici ca am aminat filtrarea la zeama rezultata ==> ceva cam acru cu miros bun.
33.7KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... la degustarea finala ... se pare ca drojdia de piine e total cotraindicata ==> a iesit ceva cam acru si cu miros ok ... cam 9% pe densimetru si rest de zahar 100g?l pe refractometru--ASTA NU MERGE ... drojdia turbo ... GUST OK SI MIROS OK ... cam -9% pe densimetru si rest de zahar 100g?l pe refractometru--ASTA NU MERGE ... drojdia de wisichi ... GUST OK-SUPER SI MIROS OK-MAI TARE CA LA DROJDIA TURBO ... DE PREFERAT ZIC EU
... acum sa revenim la ... oile noastre ... STITI MASINA AIA DE STORS ROSIILE ? ... eu cred ca maltul s-ar putea stoarce cu ceva asemanator ... nu am chestia aia aici ca sa incerc =aia e o presa continua __ si daca regezi jocul la virf=iesire reglezi si stoarcerea
ADEVARUL E CA ... m-am cam chinut sa filtrez ... si aveam doar 2 pahare de plamada ... si ma streseaza de pe acum ... ce o sa fac ? ... merg pe oala mica(14L-util) =aici am boiler interior ... sau filtrez si merg pe cazanul mare( 25L-util)
... SAU ... imi asum riscul si distil tot in cazanul mare ... AM PRIMIT DISCUL ALA DIN Al CARE SE PUNE SUB CAZAN ...
... PINA UNA ALTA ... am o raceala ... gripa ... si ma ocup de asta ... in plus pe aici vine -20 - -25C ... asa ca nu pre e atragator garajul
33.2KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
felicitari pentru rabdare!
drojdia de whisky probabil are niste glucoamilaze, de aici taria mai mare si rest de zahar mai mic decat la celelalte.
Eu nu stiu cum o sa te descurci distiland jumatatile alea de litru fiecare separat dar trebuie sa iasa cumva.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
pai ... nu am de gind sa distil ... jumatati de litru ... chiar daca mi-a trecut prin cap ca ar fi buna o instalatie in miniatura
... fac probele doar ca sa fiu sigur ca ... la productia de garaj nu o sa am o mamaliga f.f.mare ... sau alta min une
... si asta cu drojdiile de 3 feluri ... a fost ceva de dragul experimentelor ==> drojdia turbo nu e specializata pe zaharuri de cereale , face treaba dar mai incet si mai neutru pot zice . ==> drojdia de piine ... e o solutie de avarie=urgentza ... si trebuie distilat repede ca sa nu se acreasca ==>drosjdia speciala = de wisichi e cea mai buna ... merge repede si da cea mai buna aroma=bere ... si nu se acreste --oricum nu in 3-4 zile
p.s. inca ma streseaza ... filtrarea plamezii ...trebuie sa gasesc o solutie fezabila ... daca nu ma vad obligat sa distil asa ...cu toate boabele ===> asta pare cam riscant! ... batrinii ziceau ca un cazan care s-a ars=corlit ... va tot arde plamada ... ... NU cred ca e asa ... dar nu vreau sa verific.
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ce ai cu panza de nailon?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Samogon a scris:
Ce ai cu panza de nailon?
NU AM NIMIC ... spre aia ma indrept ... o pinza de nailon pusa pe o rama de lemn ... sa vad unde gasesc pinza asta ... tifon gasesc ... sau o sita ca a lui SINE
sunt in studiu ... oricum cred ca ideea cu ... masina de bulion e buna ... atita doar ca exista riscul sa storci cam tare ==> tanini amari care nu sunt buni la bere ... la distilat nu stiu
merci de idei, ms
p.s. ce facem cu sectiunea ceruta de Strava ? cred ca ar fi cazul sa o creem ... ce zici IUNICU
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Eu sunt de acord insa trebuiesc stabilite detaliile.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Deci cine se baga la munca voluntara?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Caberlot a scris:
Samogon a scris:
Ce ai cu panza de nailon?
NU AM NIMIC ... spre aia ma indrept ... o pinza de nailon pusa pe o rama de lemn ... sa vad unde gasesc pinza asta ... tifon gasesc ... sau o sita ca a lui SINE
In poza a doua din topic ai o idee.
Nu vad de ce te-ai complica cu rame si masinarii daca o metoda simpla le-a dat altora rezultate foarte bune. Crezi ca daca masina de stors bulionul ar fi dat rezultate bune, nu ai mai fi auzit de ea?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Uitati cum am facut malt de grau uscat in casa
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Super idee!! Acum mai ai de rezolvat problema mustatilor.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sam,
faina treaba mai ales iarna cind caldura e necesara in casa
intrebare : mustatile alea de ce trebuiesc indepartate ? ... e o chestie mai mult estetica ? cred ca daca ai pune boabele intru-n cilindru orizintal care se roteste la viteza mica cu sau fara niste piulitze de inox = un fel de betoniera mustatile alea ar cadea singure si apoi le-ai sufla cu aer
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Se pot rupe si prin izbirea sacului de o suprafata tare, prin framantare cu mainile sau, varianta mai sadica, una cate una
Apoi se pot cerne print-o sita... dar nu imi bat capul. Nu ma deranjeaza firicelele alea, acum fac ca sa mananc. Cica ar da gust ierbos. Cand faceam malt de orz in casa mirosea exact a salata de castraveti.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ce ai in paharul din dreapta jos?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nimic, era gol. Crezi ca la mine paharele rezista pline?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma gandeam eu... dar se vede plinta ca si cum ar avea ceva in el.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... ia uite ce zice IOHAN pe tuica_de_prune : pentru a evita lipirea borhotului de fund iti recomand amplasarea cazanului peste o placa de fier pusa peste focar, intre placa si fundul cazanului sa fie un strat de lut de 2-3 degete grosime.
... pai 2-3 degete = 5-7cm ... oare cum mai e cu randamentul termic
Oricum e clar ca se reduce riscul de prindere ... inca nu am verificat cazanul meu care sta pe un disc de Al de 1/2 sau 3/4 =12-18mm ... NU stiu ca nu l-am vazut inca = nu am fost sa il iau... dar se va intimpla si minunea asta=un distilat single=maltz in febr.
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma gandesc sa fac din cosul meu o centrifuga. Credeti ca ar merge sa storc plamezile de cereale?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu de mult timp am in cap ideea cu centrifuga. La fructe ar merge excelent. La cereale depinde, daca faci all-malt da, dar daca te apuci sa bagi mamaliga la centrifugat nu stiu ce ai scoate, dar ar fi interesant de incercat.
Eu am probat ceva in miniatura. Am luat o centrifuga manuala din aceea pentru uscat salata si am pus in cosul acela rotativ o panza de nailon si in interior mere tocate. Am invartit repede repede si in final randamentul a fost mic. Evident, cand lucrezi cu centrifuga electrica ai viteza muuult mai mare. Probabil scoate mai mult lichid dar poti sa si speli granele si sa dai a doua centrifugare.
Cred ca scoti mai multa zeama daca bagi mai putin in centrifuga. Acum tu trebuie sa testezi cu diferite cantitati de plamada raportat la volumul cosului si la comoditatea lucrului si sa alegi un compromis. As fi si eu curios de niste rezultate.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma gandesc intens la solutiile tehnice pentru aceasta adaptare a cosului meu bun la toate.
Astazi am terminat planurile si necesarul de materiale pentru o mica moara cu ciocanele pe care vreau sa o folosesc la macinatul maltului si poate si a altor cereale. Peste cateva zile sper sa pot pune poze cu ea.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... chiar asa de mult maltz vreti sa stoarceti ? o centrifuga presupune =>viteze de rotatie relativ mari ==> asta inseamna un rotor=sita echilibrata ... si nu e chiar simplu (vezi masina de stors rufe ... care pleaca la plimbare daca rufele nu s-a asezat uniform in tambur )
MOARA ... mi se pare o idee buna ... daca vrei o parere despre ideea ta de moara ... trimetemi desenele ... chiar ma batea gindul sa cumpar una ... dar pt moment o sa platesc la vinzatorul de malt sa-l sparga pt. bere.
IN ALTA ordine de idei ... ... parca obtineti +200g/L zahar ... si pe la drojdiile de wisichi scria ca nu trebuie sa depasesti 8% ... adica 136 g/L ... DACA FILTARTI GROSIER SI SPALATI GROSUL CU APA FIERBINTE oare nu mai recuperati ceva zahar=% alcoolice ?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
chiar vroiam sa va cer ajutorul ... ... in reteta de mai sus ... si de mai jos ... se vorbeste de facut bere si de spalat apoi grinele nu ? 1. se pleaca de la 50Kg grine pe care le "dizolva" in 160L apa 2. se filtreaza => 140L 3. se fac 3 spalari cu cite 50L ... 3x50=150 4.volumul rezultat 280L (=140+140) 5.rezultat final 260L (banuiesc ca 20L sunt drojdii) bere de 5,4% ----------------------------------------------------------- 50Kg === > 260L adica de 5x ... ... pai cred ca daca noi facem un 4x ne apropiem de 7% => asta e ok nu streseaza drojdile MAI CLAR : facem plamada 3x apoi filtram si peste ce ramane mai adaugam o parte de apa ...=> si punem la fermentat separat si la sfirsit mai filtram inca o data volumul 1x si distilam tot impreuna 1x+3x
MERCI DE ANALIZA . ... asta e doar o idee ... miine vrea sa merg sa iau maltz ... daca pleaca masina la -24
RETETA IN DISCUTIE: A traditional, pale lager from Czech barley augmented by pale caramel malt for additional maltiness. Alcohol by volume: 5.4%.
Brewed: June 9th, 2004.
Grain Bill (50 kg; 110 lbs):
3% Weyermann® Acidulated Malt (1.5 kg; 3.3 lbs.) 5% Carahell® (2.5 kg; 5.5 lbs.) 92% Weyermann® Bohemian Pilsner Malt (46.0 kg; 101.4 lbs.) Mash: Mash in with 160 l (42.4 gal.) of brewing liquor at 60°C (140°F) Rest mash for 20 minutes at 60°C (140°F) Raise mash temperature to 64°C (147°F) Rest for 20 minutes Raise mash temperature to 72°C (162°F) Rest for 30 minutes Iodine test normal Raise mash temperature to 78°C (172°F) for mash-out
Lautering: 1st wort run-off: 60 minutes 1st wort kettle volume: 140 l (37 gal.) at a gravity of 1.061 (15.2°P) 3 spargings with 50 l (13.2 gal.) each Sparging length: 90 minutes total
Kettle: Kettle volume at beginning of boil: 280 l (75.0 gal.) Kettle gravity at beginning of boil: 1.048 (12°P) Boil length: 60 minutes Hops: 300 g (9.6 oz.) Hallertauer Hallertauer Tradition for bittering and aroma Net kettle volume at end of boil: 260 l (68.7 gal.) Original gravity (OG) at end of boil: 1.051 (12.8°P)
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sunt deacord, Caberlot, cam asta e si ideea mea. Oricum raportul optim pentru mashing e de 3:1 apa cu grane, raport care ar fi cam mic pentru fermentatie. Daca mai adaugam inca o parte apa fierbinte cu care spalam granele iese 4:1 care e foarte bine. Am putea sa mai spalam si a treia oara cu inca o parte apa si ar veni 5:1 si e ok. Sau am putea spala o singura data cu doua parti apa dar am scoate mai putin randament.
E mai eficient sa speli cu mai multe ape putine decat cu una si multa, la aceeasi cantitate de apa de spalare. Am studiat eu.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aveti dreptate in ce spuneti, dar trebuie sa ne gandim si la randamentul de distilare. Avand posibilitati mici de distilare nu este deloc placut sa stai cateva ore la plamadire, cateva la distilare doar pentru 1 litru de alcool. Pana cand nu voi reusi sa trec la un cazan mai mare (eventual din Cu) si la coloana cu talere nu voi trece la plamadirea cu spalarea granelor. Raportul de grane la cantitatea de apa pe care l-am pus in reteta pe care v-m aratat-o doar voua este optim din punctul meu de vedere pentru cazanul si coloana pe care o am acum. Sunt convins ca este mai bine sa faci plamada mai diluata, dar in conditiile actuale nu este convenabil.
P.S. Caberlot, iti trimit schitele imediat dupa ce le modific pentru prezentare. Eu lucrez in CorelDraw si acum sunt definite strict pentru CNC.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
OK Sine ,
trimitele cind sunt gata ... dar inainte de punerea in fabricatie (IN CE SOFT DESENEZI ? ... pt CNC faci desenele cu extensia .DXF ... asa lucram odata ... cind facem tipare pt taiat tevi si sudat T-euri , Y-uri , reductii etc) ... azi o sa incerc sa vad cu ce macina-zdrobesc maltul la magazin ... si apoi o sa caut pe internet ... moara cu ciocanele - info proaspat (incerc sa-mi fac temele)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
da ... % de alcool redus => randament scazut dar de calitate
... ma gindesc ca ... tot sunt -10--20C la mine ... as putea sa incerc o concentrare prin frig ... oare aromele raman in lichid ? sau le fixeaza ghetza ?? ... cred ca sunt mari sanse sa le prinda gheatza daca sunt uleiuri ==>va rezulta un alcool de visinata = pur
... oricum eu ma gindesc la o tripla distilare ... sa vedem ce iese acum si apoi poate ca trecem la divizia B ... deocamdata ma joc in judeteana.
ma duc la cumparaturi ... de maltz
p.s. si eu zic ca doua spalari cu 2x5L de apa sunt mai eficiente si mai rapide decit o spalare cu 10L de apa ... pt ca spalarea se bazeaza si pe difuzie ... si 1 data se trece de la 200 g/L la 0 g/L ... si a 2 a se trece de la 140 g/L la 0 g/L ... ex. e pur TEORETIC.( EGALIZAREA % SE FACE IN FUNCTIE DE TIMP = TIMP MARE =>DIFERENTZA DE CONCENTRATIE MICA)
ps2. uite ca si alti si-au facut masina de macinat maltul ... asta e cu role
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ramane pe maine dimineata sa-ti trimit planurile. Astazi am fost foarte aglomerat si m-am si grabit sa ajung acasa sa fac o plamada de malai pentru alcoolul de visinata. Am inceput deja pregatirile. Cum spuneam, eu lucrez in CorelDraw si in Illustrator. La CNC export fisiere cu extensia .eps, .plt, .dxf. Primeste si .tiff dar doar pentru garavar 2D plus.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ok ... am luat azi maltz ... 3+3 munich si 1 de chocolat si inca unul de caramel.
... o sa fac 3+1 si 3+1 ... si o sa adaug 12+4 si 12+4 L apa =>pt ola mea de 16L va rezulta exact de 2 ture ... pe care le fac separat la prima distilare unde o sa gust la inceput (dupa frunte+cap) asa pe la 45-40 % ==>> doar ca sa vad ce da ca aroma. =>>>apoi amestec tura 1 si redistil totul
... sper ca duminica o sa plamadesc
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
eu am desenat prin autocad, mechanichal_desktop,inventor,solid_edge ,catia si ceva solid_works ... plus programe de tevi , de la bentley plant_space etc. si rebis ...
... la cnc ... foloseam fisiere .dxf
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
SineNomine a scris:
Ramane pe maine dimineata sa-ti trimit planurile. Astazi am fost foarte aglomerat si m-am si grabit sa ajung acasa sa fac o plamada de malai pentru alcoolul de visinata. Am inceput deja pregatirile. Cum spuneam, eu lucrez in CorelDraw si in Illustrator. La CNC export fisiere cu extensia .eps, .plt, .dxf. Primeste si .tiff dar doar pentru garavar 2D plus.
Trebuie sa te admir pentru harnicia de care dai dovada. Omul gospodar face iarna car si vara sanie. Sa nu faci cum am facut eu anul trecut cu visinata!
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mult succes la plamadit!
Ti-as recomanda putina atentie la proportia de chocolate si caramel. Daca maltul caramel se foloseste la bere in amestec de 15-20%, maltul chocolate se foloseste pana la 5%. Nu zic ca nu e bine ce vrei sa faci, doar iti atrag atentia la proportiile care se folosesc la bere. Am pus si eu chocolate in amestec, dar nu mai mult de 200 g la o plamada.
Inca o data iti urez succes! Maine la 8:30, ora noastra, iti trimit schita cu moara. Sper sa ai timp maine sa te uiti pe ea si sa-mi zici ce parere ai pentru ca joi vreau sa o bag in lucru. Mai aveam nevoie de o platbanda de inox pentru sita si mi-o aduce un prieten maine asa ca...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Samogon a scris:
Trebuie sa te admir pentru harnicia de care dai dovada. Omul gospodar face iarna car si vara sanie. Sa nu faci cum am facut eu anul trecut cu visinata!
Aoleeu, doamne fereste! Oricum nu am de gand sa pun in damigeana de 50L. Tu ce mai faci? Nu ne-am mai auzit de mult. Maine te sun sa mai stam de vorba.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... mm s-ar putea sa nu plamadesc nimic in weekend ... parteneru merge la schii cu musafirii
... m-am gindit si eu ... ca s-ar putea sa iasa ceva cam aromat 3:1 malt:arome ... in plus ... nu stiu cite zaharuri mai sunt acolo si cite mai pot fi transformate in alcool => cam putin wisichi ... dar decizia a fost sa mergem pe ... statia pilot=oala mica ... sa vedem ce iese ... si cum ne descurcam cu plamaditul ...
... o sa ma mai gindesc ... probabil ca voi reduce din aromate... sa pun doar 4-500g la 3kg de maltz
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
in alta ordine de idei ... de unde iau maltzul ... macinarea e gratuita ... asa ca nu-mi iau moara dar m-am uitat ce au : 1.la 50$ ceva ca o masina de tocat ... daca vrei caut o poza 2. si ei utilizau ceva cu 2 cilindrii cam 200$ ... destul de mica cred ca 10-12 cm lungimea tamburilor si diam 40-50mm ... si erau actionati cu un motor electric transmisie cu curea.
astept schitzele ... ... oricum daca firma care vinde maltz ... avea ceva destul de simplu si primitiv ... cred ca nici tu nu trebuie sa exagerezi cu technica.
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
SineNomine a scris:
Samogon a scris:
Trebuie sa te admir pentru harnicia de care dai dovada. Omul gospodar face iarna car si vara sanie. Sa nu faci cum am facut eu anul trecut cu visinata!
Aoleeu, doamne fereste! Oricum nu am de gand sa pun in damigeana de 50L. Tu ce mai faci? Nu ne-am mai auzit de mult. Maine te sun sa mai stam de vorba.
Asa sa faci, sa ma suni ca eu nu mai am numarul tau... mi s-a furat telefonul la baschet si am pierdut toate contactele.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Samogon a scris:
Asa sa faci, sa ma suni ca eu nu mai am numarul tau... mi s-a furat telefonul la baschet si am pierdut toate contactele.
TABARNAC ... traim in ro ... si asta ne maninca tot timpul !
Nasol Sam ... sa pierzi toate contactele ... asta pe linga pierderea materiala. ... o sa fiu atent la buzunare la vara
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sine ...
se pare ca ideea ta functioneaza uite ce am gasit pe youtube ... vezi la secunda 32 oricum gaurile alea par destul de maricele
daca ma gindesc bine ... pina se va uza sita ta ... o sa cam umplii multe butoaie cu visichi
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Si eu m-am inspirat din mai multe surse inainte de a ma apuca sa fac schita de moara. Lamelele alea care inlocuiesc sita sunt o solutie buna pentru morile care functioneaza continuu. La mine moara va macina cel mult de doua ori pe saptamana si atunci o cantitate destul de mica. Sita are si marele avantaj ca poate fi schimbata foarte repede cu o alta cu gauri diferite in functie de nevoile de moment.
Acum am toate materialele. Astazi o bag in lucru. Revin cu poze si concluzii.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Caberlot a scris:
Samogon a scris:
Asa sa faci, sa ma suni ca eu nu mai am numarul tau... mi s-a furat telefonul la baschet si am pierdut toate contactele.
TABARNAC ... traim in ro ... si asta ne maninca tot timpul !
Nasol Sam ... sa pierzi toate contactele ... asta pe linga pierderea materiala. ... o sa fiu atent la buzunare la vara
Nu, l-am pus intr-o punga si l-am lasat pe gardul terenului ca sa nu imi cada din buzunar. Au venit si au furat in timp ce jucam. Era in parc, deci trebuia sa ma astept. Tf era oricum vechi, mai rau imi pare dupa contacte. Mi s-a intamplat dupa ce am venit din Hong-Kong, obisnuit cu oamenii de acolo, uitasem cum sunt romanii. Acolo poti lasa o geanta pe banca in parc, nu se apropie nimeni de ea. Te intorci peste o saptamana si tot acolo e.
Eu cred ca va complicati. La cantitatile mici care le faceti nu cred ca sunt necesare utilaje speciale pentru srotuirea porumbului, orzului sau altor grane. Cred ca cu un food processor ar merge treaba iute. Daca pulsezi cateva secunde le sparge in bucati. Daca vrei mai fin lasi sa mearga mai mult.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SineNomine a scris:
Si eu m-am inspirat din mai multe surse inainte de a ma apuca sa fac schita de moara. Lamelele alea care inlocuiesc sita sunt o solutie buna pentru morile care functioneaza continuu. La mine moara va macina cel mult de doua ori pe saptamana si atunci o cantitate destul de mica. Sita are si marele avantaj ca poate fi schimbata foarte repede cu o alta cu gauri diferite in functie de nevoile de moment.
Acum am toate materialele. Astazi o bag in lucru. Revin cu poze si concluzii.
... daa ... moara aia cu lamele e pentru materiale dure ... roci etc. ... acolo uzura e importanta ... la boabe uscate factorul uzura devine nesemnificativ ( de mori nu m-am ocupat ... stiam de principiu de functionare de la scoala ...)
... asa cum zice si SAM ... e o mica complicatie afacerea asta ... DAR sunt sigur ca va fi si o mare satisfactie cind o sa macini cu ea
... de foarte multe ori mi-as face si eu cite un mic dispozitiv ... dar ... din birou nu prea merge ... mai apelez la un prieten ... dar el e f.f. ocupat asa ca ... daca pot sa cumpar ... cumpar si nu il stresez pe el .
asteptam pozele ... si bravo pentru ideii !!!
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ieri nu am terminat moara pentru ca am plecat la ping-pong si whiskene cu cativa colegi. Moara este inchegata, are motorul si cutitele puse. Mai trebuie sa gauresc platbanda de inox (450 de gauri ) si este gata. Am facut o poza dar nu o mai gasesc prin telefon...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
450 de gauri ?
asa demulte ? ... pai nu trebuie sa faci gauri decit in partea de jos pe unde cade spartura=faina
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
intrebare : vreau sa cumpar niste carti din domeniu ...
A VAZUT CINEVA DINTRE VOI VCARTILE DE MAI JOS ? MERITA CUMPARATE ???
merci de ajutor
sunt mai mute carti care ar putea fi interesante
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cateva le am si eu, sunt interesante, am invatat cate ceva din ele.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SAM ,
ai putea sa fii mai precis ... care carti crezi ca merita cumparate ?
... stii , uneori cumperi o carte si pt impresia artistica=calitatea tipariturii ... nu numai pt ca afle lucruri noi ... ... si /sau poate pt ca vrei sa ai toate ideile adunate la un loc
... de ex ... tot de prin zona am cumparat 2 carti despre bonsai )interior si exterior )... slabute=informatii cam generale si de proasta calitate , fara poze color=sunt bune ca sa vezi boli specii etc. si hirtia ... proasta ... asa ca dupa mi-am mai luat 2 de aici in fr/eng ... astea sunt frumoase si de pastrat
... uneori e mult mai simplu sa cauti intr-o carte buna ... decit pe internet
merci,
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Recenziile sunt subiective. Ce mi-a placut mie, tie s-ar putea sa nu iti placa si invers. Nu stiu ce anume te-ar interesa pe tine. Mie mi-a parut utila cea cu cazanul de tuica care te invata cum separi fractii, cum lucrezi cu alambic, coloana, diverse retete de rqchiuri din fructe si la sfarsit cereale. Aceea cu vinul si cidrul iar e buna, mai comprehensiva, aia mica cu tuica, rachiu, palinca, horinca turt are niste retete nostime si mai de la tara asa, e distrqctiva... si pentru vin mi-a placut cel mai mult aceea cu teoria si practica vinificarii familiale care mi s-a parut mai detaliata. Defapt din toate am cules cate ceva, din unele mai mult din altele mai putin. Cea cu coniacul mie nu mi s-a parut foarte interesanta, tie poate da. Deci cred ca cel mai bine ar fi sa le rasfoiesti tu inainte cumva. Nici din cea cu vin din fructe nu am cules prea multe desi le-am citit pe toate cap coada. Cea cu whisky in productie casnica e buna si aia dar mare parte le stii de qici sau de pe alte saituri.
Aia mare cu Whisky: ghid complet, cred ca am rasfoit-o printr-o librarie. Nu mi-a placut. Numai pozele sunt de ea si hartia, in rest calitatea informatiei slaba si cu multe greseli tehnice. Prima parte trateaza scurt productia industriala de whisky apoi reclama la greu.
Aia cu berea mi-ar mai trebui la colectie dar mi-a zis Laurentiu ca nu-i mai nimic de capul ei. Si am umblat dupa ea pe la toate anticariatele si librariile. Restul nu prea ma intereseaza si nici nu pot citi ceva care ma plictiseste.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Merci SAM,
daca as putea sa le rasfoiesc ... macar 5 min ... nu ar fi o problema sa aleg ce ma intereseaza ... dar nu pot si as vrea sa le comand ...
deci ce m-ar interesa : 1.Cazanul de tuica _ Josef Pischl ... ai zis ca in mare e ok
2.Whisky in productie casnica _ Peter Jager ... chiar daca e neamt ... zici ca e ok
3.Whiski ghid complet ... aveam dubii ... ca despre tipuri si reclame gasesc mai mult pe internet ... ... interesanta descrierea whisky-urilor ... dar au astia o limba si un palat ... arome de SHA noua ... arome de frunze cazute dupa o ploie de vara ... etc. arome pe care eu nu le gasesc oricit ash vrea
4.Cidru, vin din pere,rachiu si calvados ... cuprinsul e interesant ... e ceva si depre pomi, livada etc.
5.Berea preparata in gospodarie ... poate ca ... nu e mare lucru , dar nu am nici o carte despre bere in ro.
6.Coniacul.Distilate de vin _ asta ash vrea sa o iau ... dar la cuprins scrie "Alambicul simplu cu foc direct (tip sarantez)....43" sper ca nu mai sunt si alte informatii de felul=calitatea asta
7.Whiski si gin ... cuprinsul promite ceva retete de baza ... si ginul e interesant
merci
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
..cred ca va intereseaza cartea asta ( nu stiu sa o trimit =atasez aici ... asa ca descarcati voi)
p.s. eram dator la SAM cu o carte ... la fel de buna ca cea data de el
p.s. oare aici la secret nu ar fi buna o rubrica de ... carti ?
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Foarte buna cartea! Si am rasfoit doar cateva pagini...
Buna ideea cu topicul despre carti, chiar foarte buna! Fiind ideea ta te las pe tine sa-l deschizi.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Iunicu ce mai zice ??? ... stiu ca nu prea are internet ... dar vad ca nu are deloc
putem face sectiunea publica ... sau doar pt noi ... voi ce parere aveti ?
Ar fi bine daca am avea un spatiu unde sa stocam cartile ... in caz ca dispar de pe siturile unde se gasesc ... sau ne crapa calculatorul nu stiu daca e posibil ???
DA cartea pare f. buna ... si e scrisa de o gramada de doctori=PhD ==> probabil ca informatia e corecta
daca nu se opune nimeni ... ... o sa fac topicul ... DISTILAREA_Carti_Documentatie
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sa fie public. Poate asa participa si altii cu ce au gasit pe ici -colo.
Dar distilarea este doar o parte a procesului. Lasa in titlu doar partea cu Carti_Documentatie.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Duminica am facut o plamadeala mica cu doar 0.5 kg malt. Maltul l-am macinat cu moara mea. Dupa zaharificare am strecurat foarte usor maltul si am mai pus peste el apa la 80°C. Prima data am avut SG 1.076, a doua oara am avut 1.031. Le-am amestecat si am mai pus apa pana am ajuns la 1.045. Am pus 1 g drojdie Top Brewferm in 20 ml apa, am lasat 15 min si am adaugat 100 ml zeama din plamada facuta mai inainte. Asta se intampla duminica seara. Am lasat peste noapte cu vibratorul (pompa de aer) pornit pentru oxigenare foarte buna. Luni dimineata am varsat toata maiaua in alt pahar in care aveam 150 ml plamada si am pus din nou pompa la treaba. Tot luni, pe la ora 3 dupa amiaza, am varsat maiaua in alt pahar in care pusesem 200 ml zeama. Am lasat pana pe la ora 9 seara. Intre timp am plamadit niste porumb (malai) pentru alcoolul de visinata. Pe la ora 9 terminasem pauza de zaharificare si am pus 0.8 l de plamada la racit intr-un porcan de 1.5 l. Cand a ajuns la 25°C am varsat peste plamada maiaua si am pus din nou vibratorul. Dupa doua ore am pus maiaua peste plamada.
Astazi de dimineata incepuse deja sa fermenteze energic. Acum fermenteaza foarte frumos. Chiar mai frumos decat daca as fi pus cantitatea normala de drojdie, adica vreo 16g.
Joi vreau sa incerc cu niste drojdie lichida pentru o plamada pe care vreau sa o fac vineri.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aici este inainte de a turna in cei 800 ml de plamada.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sine ...
... se pare ca ai reusit sa faci o cultura de drojdii acum ramane sa vedem in cite zile fermenteaza plamada ta ca sa tragem si concluzia ==> drojdiile s-au inmultit destul
DACA metoda ta merge ... atunci poti sa cumperi drojdii de 1-2 ori pe an citeva plicuri pe care le incepi pe rind si folosesti doar 1-2 grame din plic in mai multe ture
sunt curios cum va merge treaba ... la ce temperatura fermenteaza plamada ? ... si in aproximativ cit timp fermenta plamada pina acum ?
p.s. .. nu barboteaza cam mult oxigen ?
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Acum temperatura este 25°C. Normal fermenteaza pe la 23-24°C. Fermentatia cu acelasi tip de drojdii dureaza cam 4 zile. Sunt si eu curios cum va merge in continuare...
Cam asta ar fi ideea... sa cumpar plicuri putine de drojdie. Sau sa inmultesc drojdii rare sau scumpe. Inca mai caut drojdiile alea de whisky...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Si eu ma intrebam ce o mai fi cu Nicu. Nici numarul lui nu-l mai am de cand cu furaciunea. S-o fi mutat la țara sa se apuce de albinarit si n-are net acolo in mijlocul ogorului.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai o sa vina si drojdiile alea speciale ... de visichi ... iniunie !
Despre Iunicu ... ce sa zic ... sper ca nu ne-a uitat ... si cred ca ar fi cazul sa intervina adica sa puna bariera ... pt ca vad ca nu mai e activitate deloc nici la inscrieri macar ( aici comitetul nu intra in calcul!)
... DA ar fi bine sa gasim o susha de levuri = sursa de levuri bune ... pe care sa stim sa le inmultim ... si care sa ne dea un produs aromat si fara alte izuri ciudate ...
ASTA AR FI O DIRECTIE NOUA DE STUDIU ... cultivarea drojdiilor !
p.s. la ... experientza mea in derulare ... ieri dimineatza podul era inca sus asa ca ne-am felicitat ca nu am incercat sa distilam. O sa distilam in 2 saptamani ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pana in iunie se face si whisky-ul meu pus la butoi. Sper ca ti-ai rezervat o seara de... "stat de vorba..."
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... merci de invitatie Sine chiar as fi curios
... problema e ca nu prea o sa pot sa ma misc ... Cristina va avea 18 luni si e inca dificil de circulat cu ea ... plus ca bunicii numara zilele ... etc. (trebuie sa ne impartim intre 2 locatii ... si mai speram sa ajungem 3-5 zile la o salina ...)
... asa ca ... voi trimite plicurile prin posta ... la tine sau la SAM ... sau poate ca e mai sigur sa le trimit in bucuresti prin cumnatul care sta in buc. si lucreaza la o frizerie. cred ca va fi usor sa-l gasiti ... o sa va dau un nr de telefon ... etc.
POATE peste 2 ani o sa gust din ce o sa faci cu drojdiile speciale
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ehhh, asta este.
Chiar vorbeam cu sotia aseara ca in perioada aceea sa mergem la o pensiune pe undeva unde sa ne fie comod de ajuns fiecaruia si sa petrecem o noapte acolo.
Dar te inteleg. Imi dau seama cum este cand intr-un timp limitat vrei sa faci cat mai multe...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai noi o sa plecam din montreal pe 4 iunie si aterizam la sibiu ... si ne intoarcem = plecam din sibiu pe 4 iulie si aterizam in montreal ...
... asta daca totul merge conf. planului ... dca nu=concediul meu se poate scurta ==> atunci eu o sa stau mai putin in ro doar 2-3 saptamani ... o sa vedem .
oricum ... daca o sa ajungem si la o salina pt 5 zile ... inca nu stiu unde ... o sa iti dau de veste ... cu citeva zile inainte
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ar fi frumos sa ne vedem. Pot sa-l iau si pe Samogon cu masina si ar mai fi un loc daca e nevoie.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SineNomine a scris:
Ar fi frumos sa ne vedem. Pot sa-l iau si pe Samogon cu masina si ar mai fi un loc daca e nevoie.
da ... ar fi interesanta o luare de contact continuata cu o degustare de alcoale de balcon_cum zice mache
.. in plus ... poate ca am avea ocazia sa ne lamurim si cu ... cozile alea ... in 3-4- e mai usor de prins un ciine si sa-l udam
nu pot decit sa va zic programul meu ... in momentul in care o sa-l aflu ... ... oricum la salina vom merge in saptamina 2 sau 3 adica 11-25 iunie. (mergem la salina ca e mai aproape decit marea ... si in plus suntem de la munte asa ca impuscam 2 iepuri ...)
o sa mai vorbim pe tema asta ... mai prin mai ...
p.s. in curind o sa incep sa ma uit dupa o salina ... poate slanic prahova ... poate praid ca e mai rustic ...
p.s. cum a iesit ultima sarja ... sau cum merge fermentarea , ca banuiesc ca distilarea o pastrezi pt weekend
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL