Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
i.oana
Femeie
20 ani
Bucuresti
cauta Barbat
20 - 45 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Distilat din gutui Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
draluc
Membru nou

Din: sibiu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
Buna seara,fauritorilor!
Am dat de domniile voastre cautand solutia unei "probleme" si de aceea va solicit ajutorul!
Pe scurt; am primit de la un amic vreo 50 kg gutui.Un vecin cu mine are mostenit un cazan de tuica din inox de vreo 50 litri capacitate si ma indeamna sa facem O LICOARE HOME MADE,dar nu ne pricepem.Am vrea sa invatam.
Cum procedez cu gutuile?le macin?!Apoi ce cantitate de apa(calda,rece),cat zahar,se pune drojdie pentru a ajuta in procesul de fermentare?Se etanseaza vasul in care se pastreaza maceratul,la ce temperatura se tine si cat timp?
Astept sfatul dvs. Cu respect!


pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Gutuile ar trebui sa fie bine coapte. In general nu prea e nevoie de apa ca au fructele sucul lor. Pune putin daca e nevoie sa fluidifice compozitia.

Despre zahar e mai controversat. Daca vrei sa-ti iasa ceva alcool pune vreo 5 kile de zahar dizolvate in vreo 5 litri apa la alea 50 kg gutui. Daca vrei sa o faci "naturala" atunci nu ii pune nimic, dar nu stiu cat alcool o sa iti iasa, probabil f putin. Gutuile sunt sarace in zaharuri. Asa ca sfatul meu este sa pui. Oricum, gutuile dau o aroma foarte placuta, iar rachiul de gutui este foarte parfumat.

Vasul de fermentare poate fi acoperit cu un capac si e suficient. Daca nu ai capac, o folie de plastic legata cu snur la gura butoiului si vezi si ce se intampla inauntru. In general, cam dupa 3 saptamani e gata. O verifici si tu, vezi daca mai are activitate (fermentatie), desi cu vremea asta rece, mai bine bagi butoiul in casa undeva sa fie caldut, un 20 de grade, ca n-ai asa multe monturi sa n-ai unde sa le tii.

Un cubulet de drojdie de panificatie dizolvat in putina apa poate ajuta foarte mult fermentatia. Deci pune si putina drojdie. Un cubulet nu o sa ii schimbe mirosul.

Spor! 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Salut si bine ai venit!

M-ai prins cu intrebarea asta tocmai cand pregateam plamada de gutui. 
Sa o luam pe rand.
Gutuile (pe care le-am primit si eu de la un prieten) le-am spalat de puf si le-am taiat in felii potrivite. Am ales cat de bine am putut partile stricate si mai ales mucegaiul care este specific gutuilor.
Cand am terminat, le-am bagat la congelator timp de o saptamana. Puteam sa le las si mai putin, dar am fost cam ocupat in perioada aia.
Inainte de stoarcere le-am tinut o zi la dezghetat si le-am dat prin zdrobitorul de struguri.
Le-am stors in teasc si atunci am avut prima dezamagire, densitatea era doar de 1.040.
A doua dezamagire a fost cantitatea de suc colectata, undeva sub 40% din cantitatea totala.

Revin!!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Gata.
Acum am vazut si postul lui Samogon.
El are dreptate in ce spune acolo cu cateva mentiuni.
Este neaparat nevoie sa pui zahar, nu cred eu ca ale tale ar fi mult mai dulci ca ale mele. Despre cantitatea de zahar... nu stiu ce sa zic. Ar trebui masurata densitatea si calculat in consecinta.
Zaharul ar trebui invertit. Gasesti pe forum o reteta pusa de Iunicu. Este foarte buna, am facut si eu si a iesit perfect.
Alta mentiune ar fi drojdia. Eu nu prea sunt de acord cu drojdia de panificatie (Samogon ma stie...   ). Incearca sa cumperi niste drojdie Champ sau Blank. Pe mine nu m-au dezamagit niciodata.

P.S. Sa nu ma luati la rost ca am recomandat zaharul in plamada. Sunt situatii in care este nevoie.   
Aromele gutuilor merita!!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uite reteta de zahar invertit. E foarte important sa faci exact cum zice acolo.
Si sa nu-ti vina ideea sa faci miere din zahar ca sa dai la prieteni...       


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

AICI SE SPUNE CA ... GUTUILE AU 60-70 G ZAHAR/KG
 

DECI daca adaugi intre 80-100g zahar/kg de borhot e ok pt o drojdie de vin

 

p.s.
BINEINTELES CA E VORBA DE ZAHAR INVERTIT !!!
... si parearea mea e ca la fermentat ...
........................................DOAR ZAHAR INVERTIT AR TREBUII FOLOSIT !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
draluc
Membru nou

Din: sibiu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
Va multumesc pentru sfaturi,fauritorilor!
Este in regula daca fac plamada trecand gutuile prin masina de tocat?
dauneaza faptul ca samburii vor fi zdrobiti sau trebuiesc eliminati inainte de tocare?


pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
N-au nicio treaba samburii, toaca cu totul si stai linistit. Doar nu o sa te chinui sa alegi samburii. Nu stiu ce masina de tocat ai dar daca e din aia de carne, manuala, o sa mearga foarte greu. Incearca si vezi.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Salut
cred ca palinca de gutui e cea mai mare provocare pentru ca are un buchet extraordinar si poate intrece usor alta produse similare ;
din 50 kg gutui obtii aprox  3- 4 litri palinca  sau 6 -8  L de rachiu  depinde de gutuile folosite .
Iata mai jos o propunere de reteta:
gutuile tocate -macinate  ;rezulta practic o faina ,mai ales acum, au un continut  mic de apa  ;aciditatatea volatila va fi  optima !!!excelent
ceea ce rezulta se pune intr-un butoi de plastic de 120 L si se acopera cu apa, la ras;
putina drojdie exogena nu strica, asta e in fct de resursele fiecaruia .
Poti adauga zahar  dar personal Nu prea  recomand  ptr ca poti   avea dureri de cap  la propriu ;
- fermentare  dureaza 2 -3 saptamini in conditii de temp  17-22 grade ;
-distilare simpla sau dubla daca ai rabdare  la alambic normal  ;palinca  sau rachia trebuie sa stea min  4-6 luni sa se ROADA .

spor


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
De ce da zaharul fermentat dureri de cap?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

iunicu a scris:

De ce da zaharul fermentat dureri de cap?


in  procesul tehnologic de rafinare a zaharului sa folosesc anumiti aditivi  ca de ex SO2.


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
SO2 nu se evapora prin fierbere?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

SineNomine a scris:

SO2 nu se evapora prin fierbere?


SO2 trece in distilat prin fierbere .Nu e insa singurul aditiv folosit la producerea zaharului.Sigur, nu trebuie sa intram in panica ,concentratiile acestora  sunt mici dar e bine de stiut ce implica cind e folosit.La  o corectie 20 -30 g zahar / litru de plamada  sau must pentru fermentat nu prea se simte. Ideea e ca pentru rafinare sunt folosite substante care pot da unele efecte secundare.Si ar fi pacat sa strici bunatate de rachie de gutui  -.Mai bine ii pui acolo putina miere naturala mai   ieftina , 1-3 kg, in loc de zahar.Si drojdia va fi  mai fereicita in acest caz -.
spor


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu ma gandeam la fierberea din timpul procesului de invertire. E vina mea, nu am fost foarte clar.
Sunt de acord cu tine in ce priveste mierea. Din pacate nu am avut acum ca sa pun la gutui, de aceea am folosit zahar invertit.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Daca zaharul contine acei aditivi ce dau dureri de cap, de ce nu te doare capul si cand mananci dulciuri ce contin zahar?

Eu, desi mananc rar dulciuri nu m-a durut niciodata capul de la zaharul din ele. Nici de la alcoolul din zahar nu m-a durut vreodata capul.

O sa mai fac o precizare cu riscul de a fi luat iar la bani marunti...
Am mai explicat parca, durerile de cap sunt de la deshidratare, in principal. Alcoolul deshidrateaza puternic (inhiba hormonul ADH (antidiuretic sau vasopresina cum se mai numeste)).
In final, aceasta deshidratare prelungita ajunge sa afecteze organele cele mai bogate in apa, printre care si creierul. Felul in care noi simtim acest dezechilibru hidric din creierul nostru este durerea, senzatia de cap greoi. O alta presupunere ar fi alcoolii superiori care au efect narcotic mai puternic decat etanolul ar fi vinovati de mahmureala dar nu sunt dovezi clare. In esenta, mahmureala este defapt un sevraj acut, daca ar fi sa bei in continuare simptomele ar disparea imediat dar in timp s-ar instala dependenta, adica alcoolismul. Cred ca s-ar putea adauga si vasodilatatia din creier ca si cauza a durerii. Bine-nteles totul este direct proportional cu cantitatea si durata de timp in care organismul este intoxicat cu alcool.

Deci pana sa va puneti intrebari despre ce continea zaharul ala, mai bine beti mai multa apa inainte, in timpul si dupa șprițuiala. Oricum apa va fi eliminata repede dar macar deshidratarea va fi franata simtitor.
Eu prefer sa mananc si mai sarat la șprițuiala. Sarea retine apa in organism.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Prin fierebere, SO 2 iese din mediu odata cu vaporii de apa.La dulciuri,conserve (gem dulceata ,compot ) ,racoritoare,  apar diverese procese termice asa ca e putin probabil  sa gasesti SO2 remanent  .Chestia cu deshidratarea care poate da dureri de cap la un consum in exces  este un fenomen normal sunt de acord cu el dar  nu e cazul aici .Eu discut  de un fenomen distinct , cauzat de  adtivi .Anumite vinuri din comert spre exemplu consumate in cantitati moderate pot da dureri de cap .Aceste vinuri contin  metabisulfir  sau SO2  in diverse cantitati.Este  MULT  mai ieftin sa pui conservant in ceva  decit sa pasteurizezi acel ceva .Din pacate !Pe de alta parte e adevarat, nu toti suntem la fel de sensibili la aceste substante.
Mergi sa  viziteazi  o fabrica de zahar .Vei afla mai multe lucruri interesante.
spor


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SO2+H2O=H2SO3 ... acid sulfuros 

SO2 ... punct de fierbere ... -10C ...

... nu prea cred ca ... prin distilare la +80C ... poate sa treaca mult in distilat  ... DAR TEORIA ZICE CA DISTILATELE OBTINUTE DIN VINURI SULFITATE SE INVECHESC GREU ...

SO2 prost dozat = supradozat da dureri de cap si ataca nervul optic ...   
(doza acceptata pt vin ... ede 30 mai mica decit doza la care apar leziuni pe nervul optic-sau creer ... nu mai stiu exact........ )

... APROPO ... a mirosit cineva strugurii din supermarchet ?
eu am impresia ca se simte un miros de sulf ...
... nu folosesc de loc nici SO2 si solutie de metabisulfit (cu asta doar clatesc damigeana ... ) si totusi vinul se tine f.bine ... e drept ca iese la +13 grade ...
... SUNT SIGUR CA STRUGURII (si alte legume) VIN STROPITE CU SOLUTIE DE METABISULFIT ... SAU AFUMATE ... ... E CEA MAI IEFTINA METODA DE CONSERVARE !!!

... CAM CA SI LA CARNEA AIA FRUMOASA DIN MAGAZIN ... rosie pe dinafara si cam neagra pe dinauntru ... ??? cum dracu de incepe sa oxideze din interior ?
(... stropita cu ... silitra ... nitrati ...)


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
iPai nu confunda un gaz in in stare  libera cu o combinatie chimica  a acestuia ceea ce presupune o  alta substanta  .E ca si cum ai compara mere cu magiun sau  tabla de fier cu tabla de  inox . Asta apropo de analogia  ta in legatura cu  SO2 gaz ................
Iti dau un exemplu :
CO 2  sublima la -78  grade dar totusi sub forma de   acid carbonic, H2 CO3, sau mai popular sifon , e  stabil  la  20 grade  .Cum explici asta ?
Ca sa ne lamurim pentru ca vad ca se fac diverse analogii care tin mai mult de bunul  simt ,sau impresii  decit de stiinta :
SO2 ,CO2 , sub forma lichida,  nu  exista la temperatura normala ci doar in combinatii diverse , cu o stabilitate relativa .


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... Marinache ... nu te contrazic ... SO2 nu e in stare libera==> atunci il gasim ca si acid sulfuros ... H2SO3 ... asta la cit fierbe ?

... ca sa discutam direct ...
eu ma gindeam ca asa cum CO2 e dizolvat in apa ... sifon= o combinatie instabila la caldura ... cam asa e si acidul sulfuros ...

ne poti lamurii cam ce % de so2 avem sansa de a gasii in distilat ?  

... si mai exact ... PRIN DISTILARE ... SE CONCENTREAZA SI % DE SO2 ... DIRECT PROPORTIONAL CU % DE ALCOOL ???

MERCI,
   

p.s.
... si avind in vedere ca esti in domeniu ... poate ca poti sa ne recomanzi unde si cum putem analiza ceea ce producem=distilam ?
... am mai intrebat asta ... si nimeni nu are nimic de zis ... UNDE SE POATE FACE O ANALIZA DE DISTILAT ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
pentru analize  suna la DSV , OPC sau Sanepid  in  zona unde locuiesti si intreaba ce laboratoare cu agreere  ISO  exista pe aproape  .
spor


pus acum 11 ani
   
draluc
Membru nou

Din: sibiu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
Va salut,fauritorilor!
Am terminat de facut plamada,mi-au iesit 45 kg gutui macinate!(mult de lucru,sper sa merite.am tinut neaparat sa macin in speranta obtinerii unui distilat de calitate desi poate slab cantitativ))Am urmat sfaturile voastre,am pus 5 kg zahar invertit(nu am avut miere la dispozitie),5 litri apa si am dus butoiul de 100 litri in pivnita.
Intrebari:
- temperatura pt pastrare in vederea fermentarii este de 15 grade,cum influenteaza procesul si daca trebuie marita la 18 grd.
-am tras vinul de pe drojdie,pot folosi o parte din aceea drojdie in procesul de fermentare a gutuilor in locul drojdiei alimentare?si daca da ce cantitate?
- trebuie amestecat din cand in cand sau lasat( 21 zile in cazul unei temperaturi mai scazute) sa se deruleze procesul de fermentatie in mod natural?
- Cum realizez ca produsul este bun de distilat?
Va multumesc!


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Temperatura din beci este cam mica dar nu critica, poti inveli recipientul de fermentatie findca procesul de fermentare genereaza caldura si daca tu impiedici pierderea ei, temperatura plamezii o sa creasca. Ideal ar fi sa ajungi la o temperatura de 25*-30*C.
Drojdie de vin, eu as pune un paharel de tip tuica peste plamada.
Plamada este perfecta pentru distilare atunci cand fermentatia se opreste, nu mai apar emisii de co2. Din momentul ala treci la distilare. Nu mai devreme, nu mai tarziu. Daca ai un dop de fermenatie o sa iti dai seama exact cand se termina procesul.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai DACA VORBIM DE DROJDII DE VIN ...
... ATUNCI E BINE SA NU FERMENTEZI VINUL LA TEMPERATURI DE +20C ... pt ca s-ar putea sa produca ceva compusi AMARI ... si nu vrei asta .

daca ai tras vinul de pe drojdii si era tulburel ... poate ca acum s-a limpezit deja = a mai depus un strat subtire de drojdii=astea sunt drojdiile fine si alcoolice=selectate natural ...
===> mai imbuteliaza ceva vin si pune drojdiile fine   

daca nu ... 1-2 pahare de vin pline cu drojdiile lichide ar trebuii sa fie ok 
... ??? poate ca si 2 pahare de drojdii groase fierte ... ca hrana pt cele vii ???

NU STIU ... POATE CA TE AJUTA STRAVA ...
nu stiu daca gutuile au toate elementele nutritive pt drojdii ...
... si ceva orez ca sa se acidifieze plamada ...

pune capacul ... si dopul de fermentare ... si verifica dupa boboteaza ...
NU RISTI NIMIC DACA INTIRZII CU O SAPTAMANA DISTILAREA (in butoi e un strat de CO2 care asigura pastrarea)... DOR POTZI SA PIERZI 20-25% DACA FIRBI MAI IUTE CU 1 SAPT.


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
draluc
Membru nou

Din: sibiu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
Multam!
Am sa va tin la curent daca nu deranjez.
E prima oara asa ca aveti mila!


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Draluc, fii pe pace, toti suntem aici sa invatam.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... da sa invatam ...   
DAR EU MA SUPAR TARE DACA NU NE SPUI SI NOUA CE IESE   

... macar cu povestea sa ramanem daca nu avem sansa sa gustam !    
... sa stim si noi cit e de buna ... rchia de gutui !


   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Atunci cand gresesti o bautura iti trebuie o mare doza de sinceritate sa recunosti public. De obicei o bautura buna este ca o erectie, cei care nu o reusesc vor sa se afle despre asta.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Salutare ! Toamna asta am incercat (si reusit) sa produc primul rachiu din gutui si pot spune ca e cel mai aromat si gustos rachiu de fructe baut.
Problema principala pe care am intampinat-o dupa tocatul (felii mici) fructelor, a fost lipsa partii lichide, pe care am reusit sa o rezolv cu must partial fermentat de struguri.
La un butoias de 60 de l cu fructe tocate am adaugat aproximativ 20 l (pana la umplere) de must din soiul riesling de rhin, ramas dupa decantarea si tragerea partii limpezi a mustului ravac. La toate astea am adaugat si 2 borcane de 800 ml cu miere zaharisita care ajutata de vremea calduta de afara a accelerat activitatea drojdiilor din must.
Dupa aproximativ 4 saptamani am "fiert" la cazan compozitia (feliutele de gutui aveau consistenta celor dintr-un compot), rezultand 10 litrii de rachiu cu o tarie de aprox. 62 de grade (dupa indepartarea fruntiii si a cozii).
Toamna viitoare o sa fie prioritate stransul de gutui.


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
BRAVOO !

... ACUM MACAR SUNTEM F.F.IN CLAR CA REZULTATUL E FOARTE BUN     
... RAMANE SA GASIM GUTUI ... sau distilatul cu pricina

la mine ... sansa cu gutuile ==> zero    ramane sa caut distilatul 

DACA nu ma insel ,... parca la vinul pelin se puneau su felii de gutui ca sa iasa mai aromat    ... asa ca imi pot inchipuii ce aromat a iesit ce ai facut tu

la mai mare !
 


p.s.
am citit un articol despre alcool din nuci verzi  ... horinca    


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Cu recoltatul gutuilor nu e problema, am in apropiere o livada (oarecum naturala) de gutui salbatici. Un vecin a adunat apoximativ o tona de gutui, dar cu zgarcenie si fara rabdare a reusit sa scoata doar o zeama foarte acra, care a ramas de nebaut si la a doua distilare.
Gutuile "salbatice" sunt mult mai aromate decat suratele lor altoite, singurul neajuns e dimensiunea redusa a acestora si poate pulpa ceva mai tare.
Apropo de nuci verzi, la sfarsitul lui iunie 2012 am incercat reteta italiana de nocio, nucile verzi au stat la macerat 30 de zile in tuica de 75 de gr., apoi inca 30 de zile lichidul filtrat s-a amestecat cu un sirop din zahar si apa.
Daca o sa ajungi prin Ro, iti promit ca te vei linge pe degete si pe pahar de la ambele lichide (si de la multe altele).


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ti-as ramane dator daca ne-ai spune mai in amanunt de reteta aia de nuci. Sunt foarte interesat sa fac si eu asa ceva anul asta.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Reteta e adaptata oarecum dupa una gasita pe net :
- 30 de nuci verzi (culese intre 10-30 iunie, sa nu fie nici prea moi si nici prea tari in interior)
- 1,5 l alcool, in cazul meu tuica de 75 gr. (si a iesit destul de tare la final, dupa mine pese 36 gr)
- 1 lamaie verde/limeta
Nucile taiate in 4, la fel si lamaia (am pus toata, nu doar coaja) peste ele turnat alcoolul, totul lasat intr-un recipient preferabil nu de plastic foarte puturos (eu am folosit un butoias mic de 30 de l, pt ca aveam reteta pt 9 litrii de alcool + restu componentelor) si tinut la rece/beci, temperatura constanta (afara era cuptor deja si nu cred ca ar fi evoluat bine) timp de 30 de zile; agitata compozitia la 2-3 zile, mai ales daca lichidul nu acopera nucile taiate.
La sfarsitul celor 30 de zile, am facut siropul pe aragaz, am filtrat partea grosiera din beci prin 3 straturi de tifon si o strecuratoare mare de plastic, am pus siropul racit peste lichidul filtrat, am degustat sa vad cat e de tare (in urma comentariilor feminine, am pus deoparte vreo 2 litri de lichid rezultat peste care am mai turnat sirop pt coborarea catorva grade).
Inca 30 de zile de asteptat, siropul s-a "infratit" cu taria initiala ... si cam asta a fost finalul.
Adevarul ca ii prinde bine o maturare la sticla de inca vreo 3 luni, dar asta pt cine are rabdare si nu e setos din fire.


pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Neajunsuri : vreo 2 saptamani se tot uitau suspect cunoscutii si ne, la mainile mele negre (am folosit si manusi chirurgicale, da tot degeaba).
se bea repede bine racit sau cu gheata; si pana la o noua recolta trece un an.


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc pentru reteta.
In toamna asta voi bea nucata.

Il rog pe Sefu sa mai bage o sectiune la Bauturi alcoolice: Lichioruri din fructe.
Astfel de retete trebuie puse separat, sa poate fi gasite cu usurinta.

In alta ordine de idei, si mai la subiect, mai ca as veni si eu sa culeg vreo doi saci de gutui.
Am mancat mai demult niste gutui salbatice si intr-adevarar sunt mult mai aromate ca celelalte.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Te astept ! 
Ai ce vedea pe aici (si ce gusta).


pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Am uitat compozitia siropului : 750 gr zahar si 500 ml apa, pt cantitatile din reteta.

pus acum 11 ani
   
deiantm
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 2
Sa va marturiseac nici nu credeam ca exista asa forum cu informatii “de aur “
Dumnezeu sa va deie sanatate!

E a 3 incercare cu gutuile si nu ma dau batut.
Am baut la o nunta acasa la cineva o palinca de gutui care o sami ramana in minte toata viata,
dar inca nu am reusit sa o reproduc.

Ce stiu: Gutuile sa fie foarte coapte si aromate altfel nu are rost sa te apuci.
Am 45 de pomi pe anul 4 dar soiul cam lasa de dorit , greu sa nimeresti ce trebuie sunt bereczi combinat cu aromate.

Am cumparat de la cluj niste gutui excelente si vreau sa ma apuc de treaba.

Informatia care am aflato de la voi cu zahar invertit care o sa o aplic . Ma gandeam varianta 7 kg/ 100 kg de fruct desi cred ca 4 kg e reteta. (7 kg zahar undeva 50% rachiu natural pe cand cu 4kg 75%)

reteta de pana acuma : spalat gutui, inlaturat partea stricata cat se poate.macinat am masina care le zdrobeste.in butoi de 200 l 100 kg fruct restul apa calda 60-70 g pana la 80% butoi vreo 70 l cred.
- Ma gandeam sa folosesc apa calda de la robinet retea oras, fiind la bloc mai greu procesul de incalzire, credeti ca ar avea impact dezastruos? gust? fermentare? drojdie?

- ce zahar folosim , nu am unde sa fac rost de zahar de sfecla rosie, deci din comert , coronita ?
- drojdie am inteles ca nu panificatie, am un prieten ce face vin se poate folosi ? si cat ? sau comert yeast 40xx sinonime parca ziceai de una.
- enzime/ pectine da nu ?
- Procesul de fermentare de pe la sat am auzit ca amesteca tot la 2 zile plamada timp de vreo 10 zile dupaia o lasa asa pana la sfrsit
- Acoperim butoiul pana fermenteaza? sau doar spre final ?


pus acum 6 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Salut!
Noi am descurajat mereu adaugarea zaharului in plamezi. De la folosirea rationala a zaharului in situatii de exceptie si pana la a face alcool din zahar cu gust de fructe este distanta mare. Doar in cazul in care ai o materie prima saraca in zaharuri, ca sa nu muncesti degeaba si sa scoti un randament foarte slab, se accepta o cantitate de zahar adaugat dar nu exagerata, in general cam 10% din cantitatea de plamada.

Depinde ce gutui ai si cate zaharuri contin. As sfatui pe oricine sa-si ia un refractometru, ajuta mult. De pilda, eu nici nu m-as obosi pentru o plamada cu mai putin de 90g zaharuri pe litru, e mai mare daraua decat ocaua, caz in care zaharul ar mai putea salva ceva, putin mai bine decat sa le arunc.

Zahar daca vrei neaparat, ia unul oricare, convenabil. Coronita e bun.

Drojdie nu prea e necesar. Lumea la tara nu pune drojdie si face tuica multa si buna. Daca totusi ai la indemana o drojdie selectionata, foloseste-o. Poate spori cu unul, doua procente alcool + fermentatie mai sigura si mai fara riscuri.

Enzimele pectolitice sunt si ele utile la mere si pere, dar la gutui sunt si mai utile. Foloseste daca ai, ajuta mult la fluidizarea plamezii. De retinut ca fructele cu continut mare de pectine sunt merele, perele si gutuile. Folosirea enzimelor pectolitice la alte materii prime fara pectine nu are niciun efect de fluidizare (vezi experimentele lui Pazucu si tuica de sfecla).

Nu este necesar sa amesteci. Fermentatia alcoolica este chiar inhibata de prezenta oxigenului, dar chiar si o aerisire mica nu va schimba situatia. Unii poate amesteca ca sa scufunde boasca, altii nu stiu din ce ratiuni, unele neintelese nici macar de ei pe deplin. Capac si daca pui si daca nu pui ea isi va face "capacul" ei - boasca care se ridica deasupra sub care se acumuleaza bioxid de carbon, deci pana la urma tot izolata este. Capacul ar putea preveni o eventuala mucegaire a boascai, deci de recomandat.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    Samogoaneee !!!

Intrebare : fermentatia alcoolica e inhibata de prezentza alcoolului ?


Pai da ... daca au oxigen drojdiile respira liber-altfel descompun zaharul ca sa poata respira 
DAR ... o amestecare pune toata echipa la munca = drozdiile inmultite cu aer in zona de caciula boasca ajung la scufund    si acolo trebuie sa descompuna zahar

DECI - poate ca o amestecare nu strica DACA dupa asta taiem contactul cu aerul = avem capac bun 


ALTELE ?
TOATE BUNE ??
LABORATORUL MAI MERGE ?

 

P.S.
am cumparat un rachiu de miere ... BUN -BUN dar scump pe aici 30CAD pe 0,5L


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sta degeaba laboratorul. Ma gandeam sa ma apuc si eu de o tuica din gutui dar de cate ori imi pun in plan renunt din cauza pretului. Sunt 6-7 lei kilu, muncesc si mult sa le toc si dau randament slab. Nu mai am entuziasmul din anii trecuti cand treceam 50 de kile de porumb fiert si 50 de grau incoltit prin masina de tocat carne manuala. Am devenit si eu comod, beau doar de la chiosc si foarte rar, cam o data pe luna cand merg in vizita la neamuri.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... ale ... batrinetiii valuri ? ... déjŕ ?

Sau te-ai facut vegetarian ?

Partea buna e ca ... marfa veche devine si mai buna   



p.s.
am descoperit si eu un bidon de sticla cu amintiri ... BUN 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Vreau sa va zic ca decoctul de gutui este foarte vascos. Cred ca fara adaos de apa si/sau enzime pectolitice ar fi greu de distilat chiar si in cazan cu amestecator. Cred ca depinde si cat de marunt le macini. Au putina apa, putine zaharuri dar sunt foarte parfumate si iese rachiu bun din ele. Macar pentru gust cred ca merita.

La 10 kg de gutui macinate (nu in intregime) si 6 litri de apa, decoctul era foarte vascos. Am pus enzime pectolitice si s-a mai subtiat. Urmeaza sa torn alcool, las la macerat si mai pun iar apa cand le bag la distilare. Deci sper sa iasa suficient de fluid cat sa n-am probleme.

Eu le-am congelat inainte si tot au iesit foarte seci, cu multa pulpa si putina zeama, chiar daca erau moi dupa dezghetare.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
deiantm
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 2
multumesc

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la