Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj
Pagini: 1
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am dus la bun sfarsit si a doua instalatie de distilare, cea simpla, fara reflux. Am fiert pe baie de ulei si am folosit pompa de recirculare de la Iunicu. Merge satisfacator dar cantitatea de apa de racire din bazin ar trebui sa fie mai mare pentru 30 de litri de plamada de orez cat am distilat eu. Cu vreo 200 de litri s-ar incalzi mult mai lent. Deocamdata am scos o damigeana de 5 litri la 50% si inca mai e destul alcool de curs.
Iata filmuletul:
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Curge zici ca se pisa vaca
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Si rachia de orez, iata cat de tulbure e. De la primul litru a venit tulbure
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ce parere aveti, sa fac si a doua distilare tot cu refrigerentul sau cu coloana? Mi-a iesit 7 litri. Taria e pe undeva la 40%. Foarte bun randamentul.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
A iesit foarte gustoasa tuica de orez, dar o mai trag odata ca ma cam irita si pe mine culoarea laptoasa... tot cu refrigerentul dar o las mai domol asa.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
la asta ma gindeam si eu ... e cam laptoasa ... sau e damigeana aburita -pt ca e distilatul prea rece ...
... pentru mine e clar ca mai are nevoie de 1 distilare ... cu o separare atenta de cozi ... parca chiar asa laptos nu am vazut inca nici un distilat ... poate ca are ceva in comun cu UZO
...nu stiu
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Are ceva in comun cu sake, si inca destul de multe, in primul rand materia prima. Cam asa e cand distilezi pe grane, iese tulbure-laptos si cu ulei deasupra dar la a doua distilare... iese cristal si cu un gust fin.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Foarte bun randamentul! Fa a doua distilare tot cu refrigerentul. Asa stii care sunt diferentele fata de coloana. La ce temperatura a urcat apa de racire din vas?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
Rachia ta de fapt face parte din categoria tokutei meishoshu, mai precis Junmai-shu, iar daca o mai distilezi inca odata o sa obtii pe rand Ginjo-shu apoi Daiginjo-shu la un procentaj de alcool de peste 60%... Tulbureala este la locul ei pentru ca este Nigorizake, adica o bautura alcoolica din orez NEFILTRATA. Cat despre ozo, bautura traditionala greceasca trebuie sa stiti ca se obtine din anason si ca n-are nimic in comun cu cea traditionala japoneza obtinuta din orez. Uzo la fel ca si mastica sau rachia turceasca yeni (raki) dvin laptoase in amestec cu apa... ele fiind incolore in stare pura Amintesc ca si-n cazul uzo, la fel ca si-n cel al baclavalei grecii si turcii isi disputa "drepturile de autor"... In rest...felicitari samogon! Incet incet te dezvolti... maine poimaine o sa rivalizezi cu producatori consacrati... tine-o tot asa! Hai noroc!
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
salutari Strava ... cum merge sezonul de toamna la ... pescuit ?
daca ai putea sa ne dai si ... traducerile din japoneza-banuiesc ... poate ca ar fi de ajutor , nu de alta dar galbenii astia cind fac ceva ... se apropie de perfectiune ... ... poate ca si la alcoale au atins perfectiunea ... am citit pe undeva ca un wisichi japonez a fost declarat wisichiul anului daca nu ma insel ... oricum pe podium !
merci ! si rahat in traista la urmatoarea iesire !
p.s. Samogon ... ma gindesc daca atelierul tau nu putea doar sa strimbe teava aia la capete fara sa o turteasca ... asa aburul ar fi mers mai lin direct in racitor-fara pierderi de viteza ... si era mai usor de facut ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sine, n-am masurat temperatura din vasul ala mare, dar cand m-am intors eu acasa de la cumparaturi se adunasera 4 litri de rachie si apa era calda. Apa care iesea din refrigerent era fierbinte si m-am apucat sa scot cateva galeti de apa din vas si sa torn alta apa rece. Am consumat in total cam 100 de litri de apa. Da, tot cu refrigerentul o sa fac. Randamentul ar fi cam de 1 litru alcool pur din 2,5 kg orez. Cred ca e maximul ce se poate obtine din cereale.
Multumesc de aprecieri Strava! n-am stiut niciodata ce bauturi fac din spartura aia de orez de la carefour, credeam ca sunt eu vreun geniu , ma surprinde sa aflu ca taria de orez are atatea denumiri... si cand spun cuiva ca fac rachie de orez se uita ca la ozn... pai o sa ii spun ca fac Nigorizake si am rezolvat si cu explicatiile care oricum nu le intelege mai nimeni... in afara de forumistii nostri :P
Caberlot, teava a fost facuta din 3 segmente taiate a.i. la sudare sa iasa unghiurile pe care le vroiam eu, repectiv unghi ascutit la primul cot si unghi obtuz la al doilea cot. Obiectivul era sa obtin teava descendenta spre racitor ca sa n-aiba reflux iar totul a iesit conform planului. Iar vaporii, lasa ca n-or fi ei asa pretentiosi... n-a stiut baiatul cum sa faca sa iasa rotund dar nu-i problema, arata bine si asa. Care-i treaba cu "rahat in traista?"
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Samogon a scris:
Care-i treaba cu "rahat in traista?"
Unui pescar nu-i poti ura, simplu, mult succes, asta aduce ghinion. Rahat in traista e un compromis acceptat intre pescari Pe de alta parte, Strava are o problema serioasa cu pestele in sezonul de toamna, au fost unii si i-au tulburat apele!
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai eu prefer urarea originala cu "Cacat in traista !" ... decit aia spalata si distilata pentru fetele fine ... "fir intins !"
... si stiu ca e pescar ... si sper ca macar altii sa aiba timp de pescuit , ca eu nu prea am avut anul asta ... dar la anul , sper sa am un sezon relativ normal !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am observat ca delimitarea fractiunilor la instalatia cu coloana este mult mai exacta decat la instalatia simpla. In timp ce la coloana se reduce destul de brusc debitul si taria distilatului la venirea cozilor, la instalatia simpla lucrurile decurg mult mai "discret". Schimbarile au loc mai putin abrupt.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Buna observatia ta! Asta ar trebui sa intre intr-un topic cu vorbe de duh. Iuliane imi place instalatia cea noua. Daca ai nevoie de o pompa mai puternica spune si iti pun la dispozitie pentru teste un 600 l/h cu debit reglabil. Daca iti place e a ta. Strava, bata-te norocul, ne era tare dor de tine.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cred ca si 50 l/h e un debit arhisuficient pentru puterea calorica a unui aragaz. Problema e ca apa putina se incalzeste repede, iar 50 litri cat am pus eu azi a fost cam putina. Sa stau cu butoiul de 250 plin cu apa, in casa, e cam incomod. Nici sa-l clintesc n-as putea.
La pompa nu e atat de important debitul cat puterea, sa ridice cat mai mult. Ai vazut ca a trebuit sa sui ligheanul ala mare cu apa pe scaun si pe oala si am mai pus si cartile alea ca sa fie la nivelul refrigerentului. Daca foloseam coloana, pai trebuia sa cocot ligheanul in tavan ca sa fie la acelasi nivel cu racitorul. Aici screm eu mintea, la o solutie ingenioasa.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
La o pompa electrica de benzina, pentru auto, te-ai gandit? Are debit de 40-70 l/min (in functie de auto), scoate pe tur si 2-3 bari.....
Bafta!
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Repet, nu conteaza debitul ! conteaza sa impinga apa la inaltime !
Mie poate sa-mi circule si 30 litri pe ora ca e destul. Important e ca temperatura de plecare a apei sa fie mica, ca prin refrigerent ea se incalzeste si iese calda-fierbinte.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Asta si ziceam: cei 2-3 bari cred ca ridica apa (prin acea sectiune mica) 1-1,5 m!
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sa nu-mi sparga refrigerentul ! Cat mai e si pompa aia de benzina, la pret?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Aceasta presiune scade pana la intrarea in refrigerent! Din cate stiu, cele de Cielo sunt rezonabile la pret si fiabile in timp. Pret orientativ: 100 ron. Exista si varianta second.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu merita, mai bine consum apa de la robinet. Nici nu ma mai complic cu butoaie si alte chestii.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
Erau solutii pentru curbarea tevii... chiar sunt adeptul formelor curbe in general. Cu pescuitul (salutari Sergiu!!!) chiar ca am lasat-o moale dupa ce am vazut cum se branconeaza in zona... despre asta era vorba cu tulburatul apelor - si pe buna dreptate! Ca sa ai apa rece treci furtunul prin congelator... in prealabil gauresti frigiderul si fixezi o teava de cupru cu nipluri in afara...te racordezi cand ai nevoie, in rest frigiderul iti functioneaza normal doar ca o sa ai un "dop" din polistiren extrudat cat intreaga lungime a tevii pe care o sa-l bagi acolo cand nu folosesti "racitorul"... nu e inventia mea... am vazut in germania la un homer inrait. Aveam si o poza dar nu o gasesc... e si normal, stocam in calculatoare vrute si nevrute... Te salut iunicu, si bineinteles pe toti de aici Hai noroc!
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Trebuie sa fii foarte inrait ca sa-ti gauresti frigiderul.
Dar ideea este foarte buna.
P.S. Braconajul se face in toata tara. Pe Olt nu se mai prinde demult peste mare. Nici macar Delta nu mai este ce a fost.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Tocmai mi s-a stricat frigiderul, un arctic vechi, si acum umblu ca sa-l repar.
Ma mai gandesc la o varianta...
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Samogoane, vine iarna bre! Scoti ligheanul pe geam si gata. Decat sa gauresc congelatorul mai bine il burdusesc cu sticle de apa si cu ele racesc apa care circula prin refrigerant.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
iunicu a scris:
Samogoane, vine iarna bre! Scoti ligheanul pe geam si gata. Decat sa gauresc congelatorul mai bine il burdusesc cu sticle de apa si cu ele racesc apa care circula prin refrigerant.
Corect ! Dar pana atunci trebuie sa il repar... Iarna pot sa aduc si zapada si gheata de afara. In plus, apa de la robinet e mult mai rece iarna.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
stiu ca nu e ... treaba mea ... ... si in plus ma distreaza discutia asta ... pun si eu o intrebare : CHAIR ATIT DE SCUMPA SI DE RARA E APA IN BUCURESTI ? ... PT CA AM IMPRESIA CA ... nu luati pe mere cit dati pe pere (adaptare)
... oricum am vazut pe youtube ceva clipuri despre cum sa faci o gaura in pamint ca sa scoti apa (nu o fintina) ... cu niste scule f.f. simple ... pt iunicu poate ca ar fi util linga circular ar putea face si scula aia ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Samogon este ecologist, se gandeste la viitorul planetei.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Caberlot, eu nu-mi fac griji cu apa. Am 2 puturi in curte iar bazinul serpentinei are 200 litri. Ii spuneam si eu lui Samogon ca e mai costisitoare racirea apei decat schimbarea ei.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Iese destul de tare si la refrigerent. Asta e la a doua distilare.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Suuper!! La 20°C?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Mai mult de 25 de grade nu avea, apa ce iesea din refrigerent era rece, lafel ca si distilatul. Vad ca dupa doi litri a scazut la 82. Foarte curios sunt cum va evolua. Deocamdata e foarte limpede.
Acum mi-am dat seama ca am foarte mult reflux in cazan. Spatiul gol foarte mare si formele abrupte contribuie la acest reflux. Chiar se aude in cazan cum picura.
Sunt fericit ca in sfarsit am acces la chiuveta in timpul distilarii. Este intr-adevar mult mai bine. Totusi cand e vorba de spalat vase sau facut curat/ordine nu prea reusesc sa inving lenea, dar fac eforturi
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Si eu sunt curios. Nu ma asteptam sa iasa asa tare.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
A iesit limpede cristal si cam palid la aroma. Am oprit la 50%. A doua distilare ucide aromele. Pai ce am pus eu in cazan era parfum... acum e spirt... sa vedem peste cateva zile, saptamani. Intre timp ma voi ocupa si de aschii.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Samogon a scris:
A doua distilare ucide aromele.
Aromele sunt in cozi! Tu nu le-ai vrut....ca se tulbura distilatul! Si coloana e de vina! Un condensator clasic, din Cu cu talere, era mai bun!
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu fac cu cupru nici sa dau la dusmani. Am pus data trecuta un reductor mic, de cupru, intre teava si refrigerent (nu se vedea ca era sub coca). Vreau sa va zic ca mi-a venit mizerie in distilat si cand am demontat si am vazut... se umpluse acel reductor de oxizi si negreala pe interior. Asta in conditiile in care am tinut piesa de cupru in otet timp de o noapte pana a iesit curat, frumos si stralucitor.
Orice ati zice voi, cuprul e toxic, dincolo de potentarea aromelor si bla-bla.
Racitorul cu talere e interesant, e un baiat pe celalalt forum care si-a facut. Avantajulca e usor de curatat. Dar nici eu nu ma plang cu refrigerentul meu. deocamdata sunt 100% multumit cu ce am.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
racitor cu talere ??? ... asta ce mai e ?
... sau e aceiasi treaba cu ... coloana cu talere ?
Samogon ... ma faci curios .... o sa verific cum arata racitorul meu si coloana dupa 18 luni de nefolosire ... ... dar sa nu fiu vazut eu ca sunt ... NEGRE ... imi vine greu sa cred asta ... pt ca deja discutia cu si despre Cu o stiam ... de pe forumul cealalalt ... si de pe homedistiler etc.
sper sa nu fie cum zici tu ! negru ... ca ma fac si eu negru de suparare ...
p.s. dupa utilizare am uscat bucatile de Cu pe calorifer ...
Trebuie sa recunosca ca Samogon are ceva dreptate ... ... pe interior e o urma de negreala ... care nu e chiar vizibila ,dar daca dai cu degetul se vede pe deget ... ... ... acum intrebare e daca ... negreala e semn rau ... sau e semn bun = Cu a reactionat cu nu stiu ce minune din distilat ... acid cianhidric etc. si se mai pune intrebarea cit din negreala aia se duce in distilat??? ... si au aparut si citeva puncte alb-albastre ... asta e CuSO4 ... se spala cu apa
UN LUCRU E CLAR ... O SA LE SPAL F.F. BINE INAINTE DE O NOUA DISTILARE ... ... si anul asta ... o sa distil asa ... pe tzava de Cu ... ... pt mai incolo ... ma mai gindesc ... Samogoane ma impingi sa dublez investitia ... zic asta pt ca tocmai am achizitionat un cazan de 8 galoane=30L si e bineinteles din inox pt ca daca e din Cu e mult mai scump.
ce ma mira pe mine e ca se gasesc vase de gatit profesionale din Cu ... si sunt scumpe de numa-numa ??? ... am mai scris de asta
... SI AIA DE PE LA COGNAC ZICEAU CA DIN CIND IN CIND CURATA INSTALATIA ... O SA RECITESC MAI ATENT CE SI CUM ... CIND AM TIMP
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Racitor cu talere, da. E un ax cu talere care intra intr-un tub de inox iar tubul intr-un butoi cu apa rece. Talerele dirijeaza vaporii catre peretii tubului care sunt reci, si se condenseaza. Se demonteaza si se spala usor.
Pai cum sa dublezi investitia? O reduci, optand pentru inox, caci cuprul e de doua ori mai scump. Deci inca un plus pentru inox.
Este o piata foarte restransa a vaselor din cupru, nu prea se fabrica. Oricum, parca acele vase sunt captusite pe interior cu inox, a.i. cuprul nu ia contact cu alimentele, avand rol doar de conductor termic.
Si in cartea lui dr. menci scrie ca sunt de evitat vasele din cupru, lalfel ca si cele din aluminiu sau fonta nesmaltuita, lucru cu care sunt deacord.
Acum daca esti genul care fumezi un pachet de tigari pe zi si mananci junk-food, cuprul ala care il bagi in tine o sa fie nesemnificativ. Defapt daca ma gandesc bine, alcoolul in sine e otrava pentru organism, deci o otrava in plus ce mai conteaza, nu?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... aha asta e cu ... povestea talerele ... sti ca de multa vreme ma gindeam sa bag o spirala de tabla in racitor ... asta dupa ce am ratat sa bag o sirma de Cu intre peretii racitorului teava-in-teava ... cu scopul de a face o curgere turbulenta =racire mai buna
... pai dublez investitia ... pt ca un cazan e 170 ... si instalatia tot cam asa 170 ... eu am de gind sa DEOCAMDATA sa adaptez instalatia de Cu ... si sa fiu sincer ... la cea de inox ma enerveaza ca racitorul e sudat de coloana si e greu de depozitat ... pintre altele ... dar cred ca o sa-i fac o prindere cu TRICLAMP --- ca de altfel asa e prinsa coloana ... si am rezolvat
nu ma dau in vint dupa junk-food ... dar imi plac afumaturile facute de mine ... +steakurile ... si la varianta de post ... fructe de mare - peste ... mai concasez si citeva legume ...
CONTEAZA CITE PROSTII BAGI IN ... FICAT ... SI INCERC SA NU SAR DOZA NICI LA ALCOOL ... oare cit era ... 30 sau 60G=g/zi=25 de ore ... fac si pauze cu zilele si saptamanile ... de aia la mine se mai si invechesc distilatele ...
... pt moment ... asteptam livrarea cazanului
p.s. oala de Cu pe care am vazuto eu ... era o cratita cam de 3L ... si era Cu de 3-4mm si pe in si pe ext ... si in f. mare reducere costa 100$ ... ... ce e drept ... oalele de Cu pot fi intretinute la LUCIU f.f.usor ... si nu faci de mincare 4-5-6-7-8 ore ... in 1-2 ore ai facut de mincare ... si apoi o speli
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am gresit cand spuneam ca e nevoie de pompa puternica. Pompa de recirculare nu are nevoie de putere ca sa impinga apa. Apa poate recircula pana la orice inaltime. Conditia este ca la iesirea din racitor apa sa treaca printr-un furtun pana inapoi in bazin, capatul furtunului sa fie scufundat in apa. Caderea ajuta pompa (amorseaza) si apa poate fi ridicata pana la orice inaltime fara sa scada debitul. Este unpic dificila pornirea circulatiei, dar exista si aici cateva solutii: cel mai bine se umple circuitul cu apa de la robinet apoi se monteaza pompa si se porneste. Apa odata pusa in circulatie nu se mai opreste. Deci acum am rezolvat si cu pompa.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, trebuie sa recunosc ca Sine m-a sfatuit
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma bucur ca ai rezolvat problema. De fapt, ma bucur intotdeauna cand teoria este demonstrata in mod practic.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Samogoane, teoria spune ca ai dreptate. Din punct de vedere al presiunii este foarte adevarat numai ca lungind traseul intervine rezistenta la inaintare a apei prin instalatie datorita frecarii cu instalatia si astfel debitul scade direct proportional cu lungimea parcursa indiferent de directie. Ai facut o proba la teoria emisa mai sus? Sunt curios deoarece eu am testat acum cativa ani si practica bate teoria.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am incercat si merge fara nicio problema Bine, nu-ti inchipui ca urc apa pana la etajul 10, un metru e destul, pana la nivelul capatului de sus al refrigerentului. O sa incerc si cu coloana la doi metri inaltime desi curentul de apa nu da semne de slabiciune.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Incearca cu 2 vase separate, unul din care sa traga apa si in celalalt sa evacueze ca sa ai controlul cantitatii circulate. Masoara debitul la diferite inaltimi
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu debitul este problema, ci incalzirea apei din bazin. Iarna sigur va fi mai bine in privinta asta.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
VioCas
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 5
Buna ziua, Referitor la postarile lui Samogon si Caberlot despre "negreala" constatata pe tevile de cupru dupa distilare: - am si eu o instalatie de "apartament" facuta de mine dintr-o oala de fiert sub presiune de 17 litri din inox fund triplu, cu racordul si serpentina din teava de cupru de 15mm de la ROMSTAL, standardul EN-1057. Racordul este in panta ascendenta spre serpentina. Inainte de prima distilare de cereale am curatat tevile cu otet cateva ore, am facut o prima distilare de apa cu otet, inca una numai cu apa si abia apoi am bagat la distilat plamada de malai. Am obtinut un alcool brut foarte limpede si frumos mirositor. Cand am demontat instalatia am gasit numai pe conducta de racord acea depunere neagra de care vorbise Caberlot si Samogon, depunere care nu era "grasa" si care s-a luat foarte usor cu apa. Mentionez ca serpentina era curata. Nu-mi dau seama de unde a provenit si daca este de bine sau de rau. Banuiesc ca datorita pantei ascendente, teava de racord care are L=1.4m a jucat si rolul unei coloane, refluxul a fost consistent, prima picatura curgand la T=90*C (temperatura masurata la intrarea in teava de racord). A mai constatat cineva acest fenomen? Si care sa fie cauza. Panta ascendenta?
pus acum 8 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... cred ca materialul e OK ... nu stiu ce e depunerea aia ... in acid Cu straluceste ... in baze se inegreste ... plamada e acida nu ?
... cind am zis ... grasa ==> ma gindeam la ... GRAFIT
= e clar ca panta ascendenta = urca catre racitor actioneaza ca o coloana de reflux inclinata ==> % mai ridicate la colectare
==> si la prima distilare ar trebuii sa ai panta invers
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL