Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Dimitriu livia la Simpatie.ro
| Femeie 24 ani Bucuresti cauta Barbat 26 - 55 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am încercat-o şi p-asta, alcool din orez. Randamentul obţinut este cel mai bun dintre toate cerealele cu care am lucrat. Ca să vă faceţi o idee, din 10 kg orez cu 80% amidon se poate obţine 4,7 litri alcool pur.
Mai întâi trebuie să ne asigurăm că avem la dispoziţie toate echipamentele şi ingredientele necesare si anume: - 10 kg orez alb cu bob rotund - 3 kg orz încolţit - Drojdie de bere - O oală de 50 de litri - Maşină de tocat carne sau orice maşinărie de măcinat orzul încolţit. - Termometru alimentar cu sondă (cele pentru friptură sunt ok) - Cazan de distilare cu serpentină sau coloană de reflux.
Pentru ca amidonul din orez să poată fi fermentat el trebuie mai întâi descompus până la zaharuri fermentabile (glucoză, maltoză ) cu ajutorul enzimelor (alfa-, beta- şi gluco- amilaza) din orzul încolţit.
Să începem cu încolţirea orzului: - 3 kg orz se lasă la înmuiat în apă 24 de ore - Se varsă apa şi se răstoarnă orzul pe o suprafaţă întinsă. Încolţirea se consideră încheieată când mustăţile ajung la 2-3 cm, durează 4-7 zile. - În tot acest timp orzul se stropeşte şi se întoarce cu grijă.
Brasajul: - În oala de 50 de litri se varsă 30 litri apă şi apoi orezul. Se dă drumul la foc moderat şi NU se amestecă deloc, altfel riscaţi să vi se ardă! Se fierbe orezul ca pentru pilaf. - Între timp, orzul încolţit se dă prin maşina de tocat carne şi se amestecă cu apă călduţă ca să aibă o consistenţă fluid-vâscoasă, ţineţi-l aproape. Atenţie, orzul încolţit nu se fierbe! - După ce orezul a fiert se lasă să se răcească până la 72 de grade Celsius. La această temperatură se adaugă o treime din cantitatea de orz încolţit şi se amestecă. Se pune capacul şi se acoperă bine cu pături să menţină temperatura cât mai stabilă. În această etapă acţionează alfa-amilaza, enzimă care se ocupă cu lichefierea amidonului şi producerea de zaharuri nefermentabile (dextrine). Pauza durează 20 de minute timp în care decoctul se fluidifică. - După pauza de lichefiere se lasă să se răcească în continuare până la 62 de grade Celsius şi se adaugă restul de orz (două treimi). Acum, sub acţiunea beta-amilazei se produce zaharificarea amidonului cu producerea de zaharuri fermentabile. Se acoperă şi se înveleşte foarte bine oala. Pauza de zaharificare dureză o oră şi se poate constata că decoctul devine dulce. - După pauza de zaharificare se dă deoparte pături, capac, tot şi se lasă să se răcească de la sine până la temperatura ambientală. Răcirea poate dura câteva ore bune, dar dacă dispuneţi de sisteme de răcire rapidă este cu atât mai bine. - La 35 de grade eu mai adaug 1 kg de orz încolţit. Mai există o enzimă (gluco-amilaza) din orzul încolţit care lucrează chiar şi în timpul fermentaţiei. Ea rupe moleculele de maltoză şi unele zaharuri nefermentabile din plămadă producând glucoză. Acum avem în jur de 45 litri decoct dulce gata de însămânţarea cu drojdie de bere.
Fermentarea: Prepararea starterului (opţional): Într-un bidon de 5 litri se varsă 1 litru din decoct şi 3 litri apă la 25 de grade C. Se agită foarte bine să se aerisească şi se presară 10 grame drojdie de bere uscată. După un timp începe să facă spumă. Este bine sa se agite cât mai des în tot acest timp. Când drojdia e în plină activitate şi fermentează viguros (cam după 3-4 ore) se varsă întreg starterul în decoctul mare, se amestecă şi se pune capacul.
Dacă nu vreţi să folosiţi starter rehidrataţi 50g drojdie uscată în juma' de litru de apă iar după 15 minute turnaţi în decoct. Fermentarea durează cam 10 zile. Dacă aveţi zaharometru pentru vin verificaţi densitatea, ar trebui să aibă 0-2% zaharuri rămase. Exprimat în densitate îneamnă cam 0.997 - 1.007 După fermentare, plămada va prezenta două părţi egale: o parte lichidă de deasupra şi o parte vâscoasă de la fund. Partea lichidă se poate îmbutelia în sticle ca şi "vin" din orez dar varianta distilată mi s-a părut mai acceptabilă la gust.
Dacă aveţi cazan simplu cu alambic este de preferat să faceţi două distilări. Dacă cazanul este prevăzut cu coloană de reflux ajunge şi doar o singură distilare. Este de indicat să folosiţi o metodă împotriva arderii pe fundul cazanului (cazan dotat cu amestecător sau cazan pe baie de apă/ulei sau puneţi 3-4 cm nisip sau pietriş pe fundul cazanului ori diluaţi plămada cu apă în cazul în care este prea vâscoasă. Pentru instalaţia simplă cu alambic faceţi prima distilare rapid. La cea de-a doua trebuie să separaţi fracţiunile: frunte, mijloc, coadă. Se aruncă primii 250 ml din 50 litri plămadă (conţine acetonă, metanol şi alte substanţe improprii consumului). Dacă separaţi de la prima distilare aruncaţi mai mult, 500 ml. Mijlocul se opreşte când tăria alcoolică scade prea mult iar gustul devine neplăcut. Atunci se începe colectarea cozii care poate fi tratată cu cărbuni şi adăugată în următoarea plămadă pentru distilare.
Mie, cu reţeta asta mi-au ieşit 5 litri alcool de băut la 78 de grade. Îndoit cu apă la tăria de oameni normali, rezultă cam 10-12 litri "ţuică" de orez. Gustul este ca de ţuică dar fără aromă, mai apropiată de vodcă. Acum stă pe cărbuni şi dispare aroma de la o zi la alta.
Reţeta se poate face cu orice cereală cu mici diferenţe.
Modificat de Samogon (acum 12 ani)
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
REVIN cu obsesia mea ... GUSTUL ?
ce ne poti spune despre gust ? cum a iesit , ce aroma are . buna sau nu prea ? comparativ cu PORUMBUL cum e ?
intreb toate astea pt ca ... acum 5-6-7 ani ... am facut greseala sa iau o sticla de ... SAKE ... WEAKK (parca era o spalatura de butoi ... si cam puturoasa)... nici la dusmani nu am dat din ea ... am mai dat la prieteni sa guste ca sa nu mai cheltuie si ei banii
... si acum 3-4 ani am gustat ceva dublu-triplu distilat din orez adus de la mama lui din china ... tare cred ca 50% si o aroma care nu mi-a placut de nici un fel ... chiar daca chinezul care m-a servit era f. incintat ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Păi am scris ce gust are. Seamănă cu celelalte cereale, nimic deosebit. Când inspiri din pahar după ce l-ai golit simţi o aromă de fân.
Sake-ul se face cu ajutorul unui mucegai care fermentează în paralel cu drojdia, e cu totul altceva. E posibil să fi nimerit tu un sake prost.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
In 2004 am executat o misiune cu carabinierii timp de 6 luni. Timp suficient sa gustam unii altora bauturile. Evident ca tuica si horinca noastra a batut la fund grapa lor. Au ramas placut impresionati de Bautura noastra pentru ca i-am servit cu ce aveam mai bun. Daca ar fi nimerit italienii o tuica proasta ar fi gandit exact cum gandesti tu despre sake.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ultima dată am făcut cu spărtură de orez, este orez spart. În Carrefour şi Mega Image am găsit cu ~2,5 lei/kg.
35.4KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Astazi am primit in dar o sticla de alcool din orez de la samogon (printre multe alte stice cu diverse). Nu pot sa spun decat ca de astazi pruna a cazut pe locul 2 in clasamentul papilelor gustative. Este pe departe cea mai buna tarie de casa pe care am gustat-o pana acum. Probabil ca joaca un rol important si maiestria distilatorului insa de astazi eu ma declar fan orez. Samogoane, asta e reteta mea favorita de pe forum. Sa traiesti!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
iunicu a scris:
Astazi am primit in dar o sticla de alcool din orez de la samogon (printre multe alte stice cu diverse). Nu pot sa spun decat ca de astazi pruna a cazut pe locul 2 in clasamentul papilelor gustative. Este pe departe cea mai buna tarie de casa pe care am gustat-o pana acum. Probabil ca joaca un rol important si maiestria distilatorului insa de astazi eu ma declar fan orez. Samogoane, asta e reteta mea favorita de pe forum. Sa traiesti! |
E FOARTE CLAR CA : ... MAIESTRIA DISTILATORULUI JOACA UN ROL CEL PUTIN LA FEL DE IMPORTANT CA SI MATERIA PRIMA !!!
FELICITARI pentru Samogon !!! in cazul asta poti sa dai lectii la chinezi asa cum am zis ... am baut un rachiu de orez triplu distilat adus din china de un chinez -dar nu am fost impresionat ...
PUN PE LISTA MEA ... UN ALCOOL DE OREZ ! ... nu stiu cind o sa am timp ... DAR E PE LISTA !!!
Maestrul Rachier ... ne poate da ceva sfaturi acum la cald ? ... ceva despre cum a separat fractiile ?
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Nu stiu daca ma crezi dar distilatul din orez al lui samogon are un iz de whisky dar o aroma aparte pe care nu am intalnit-o la alte bauturi. Pe mine unul m-a dat gata bautura asta si nu e maturata inca. E asa de buna incat o pun pe lista de lucruri pe care trebuie sa le fac.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
eu deja AM PUSO !
... AM PUS INTREBARI DESPRE AROMA ... DAR SAMOGON A FOST MODEST IN EXPLICATII ... A ZIS CA ARE UN USOR IZ DE FIN ... asta e bine ! asa cum am mai zis ... despre tamaioasa romaneasca se spune ca are un usor parfum de flori de fin ...
E PE LISTA !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Foarte bune reţetele tale de gin, Caberlot. După cum i-am spui şi lui Iunicu, eu nu am termen de comparaţie şi nu ştiu cum ar trebui să-mi iasă. Sincer să vă spun nu m-am mai apropiat de vreo alcoală din comerţ de câţiva ani buni.
Cred că am mai spus, am ajuns la concluzia că-mi lipsesc nişte papilele gustative. Probabil că asta e un handicap în meseria de rachier... dar şi beethoven a compus simfonia a 9-a fiind surd.
Eu am băut şi acum un degetar că m-a făcut curios Iunicu (de parcă n-aş ştii ce am în casa). Sincer am adulmecat peîndelete dar mai interesant mi se pare efectul decât gustul
Despre separări... păi în general fruntea - 0,5% din plămadă, mijlocul - 3 sferturi din distilat şi coada 1 sfert. Când e cu semnul întrebării colectez în borcane şi le gust peste câteva zile, stabilesc unde le torn, în mijloc sau în cozi. Nu-i niciun secret.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Foarte bune reţetele tale de gin, Caberlot. După cum i-am spui şi lui Iunicu, eu nu am termen de comparaţie şi nu ştiu cum ar trebui să-mi iasă. Sincer să vă spun nu m-am mai apropiat de vreo alcoală din comerţ de câţiva ani buni.
Cred că am mai spus, am ajuns la concluzia că-mi lipsesc nişte papilele gustative. Probabil că asta e un handicap în meseria de rachier... dar şi beethoven a compus simfonia a 9-a fiind surd.
Eu am băut şi acum un degetar că m-a făcut curios Iunicu (de parcă n-aş ştii ce am în casa). Sincer am adulmecat peîndelete dar mai interesant mi se pare efectul decât gustul
Despre separări... păi în general fruntea - 0,5% din plămadă, mijlocul - 3 sferturi din distilat şi coada 1 sfert. Când e cu semnul întrebării colectez în borcane şi le gust peste câteva zile, stabilesc unde le torn, în mijloc sau în cozi. Nu-i niciun secret. |
EU MAI CUMPAR CITE CEVA DIN COMERTZ ... DOAR CA SA AM IDEII ... SI DE OBICEI SUNT DEZAMAGIT ... RAR SARE PESTE CE FAC EU
DA POATE CA ITI LIPSESC NISTE PAPILE ... CUI NU II LIPSESC ? DAR SIGUR CA AI UNELE = "PAPILELELE" BUNE SI BINE ANTRENATE PTA CA AI PRIMIT LAUDE deci probabil ca ai destule papile care mai si functioneaza
la separari procedez cam ca si tine ... cu borcane ... dar eu iau 4 fractii pe care le gust si le asamblez dupa 2-3 zile ... ... am facut o foaie in EXCEL care calculeaza automat ce volume sa separ in functie de volumul si concentratia de plecare si teria care curge la papagal ...
DE AIA AM ZIS CA ... E BUN UN PAPAGAL
FRACTIILE PE CARE LE FOLOSESC : 1. FRUNTE 2-5% ... PINA VAD CA SCADE TARIA ALCOOLICA 2. CAP 5%+5%+5% 3. INIMA 55-60% 4. COADA 5%+5%+5% (STIU CA NU DA 100% ... DAR SUNT PIERDERI DE RANDAMENT) ADICA ... PT CAP SAU COADA - DACA TREBUIE SA IAU 1L IL IMPART IN 3 SI IAU 3 STICLE DE 330ML
P.S. ramane pe lista de proiecte orezul ... oricum ... poate pt. ca e alb ... dar orezul pare mai curat decit porumbul ... poate si rezultatul e mai BUN ???
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Domnilor, daca tot puneti retete, puneti-le traduse sa inteleaga tot omu'.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Da! Si dupa ce le traducem in romana le facem si topic separat pentru ca omul intra sa citeasca despre orez si da cu nasul de retete de gin.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu unul prefer un text în limba originală (chiar dacă nu înţeleg 100%) decât unul tradus. Traducerea poate fi mai mult sau mai puţin corectă iar când vine vorba de termeni tehnici lucrurile se complică şi mai mult. Evident, dacă vorbim de persoane care se descurcă anevoios cu engleza atunci traducerea e cea mai bună opţiune. Oricum, bine că am aflat, de acum când găsesc ceva interesant traduc înainte sa postez. Totuşi, cu ceva efort cred că s-ar rezolva şi problema englezei în câţiva ani, ceea ce este un lucru necesar în zilele noastre. În română nu găseşti mai nimic pe net.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Fiecare termen are un corespondent in limba romana. Iar forumul asta are ca scop tocmai rezolvarea lipsei de informatii in limba romana. O sa te rog Caberlot sa deschizi un nou subiect cu denumirea ''Retete de gin'' unde sa copiezi cele 2 posturi de aici ca sa le pot sterge pe astea si sa continuam acolo discutiile despre gin.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
OK !
o sa dechid un topic despre gin ...
cit despre tradus informatiile ... imi pare tare rau , dar nu am vreme ... cind ai un BEBE de citeva luni ... ai mari probleme cu SOMNUL ...
PLUS---SI EU PREFER SA DAU INFORMATIA ASA CUM O GASESC ... TRADUCEREA POATE SA SCHIMBE SENSUL
... si oricum ... jumatate din treaba e facuta
DACA TOTUSI ... E CINEVA CARE VREA O ANUME RETETA ... O SA INCERC SA O TRADUC !
PS : CUM DRACU SA TRADUCI PARROT IN ROMANA ... SI SA OBTII "DISPOZITIV PT CITIT ALOLEMIA IN DIRECT DE LA TZEGHE "
Modificat de Caberlot (acum 12 ani)
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Sunt total deacord cu Caberlot. E vorba de expresii şi jargoane englezeşti pe care dacă le-ai traduce "mot a mot" ar ieşi ceva fără sens şi deranjant la ureche. Numai uitaţi-vă cum traduce google translate... dezastru. Dacă nu traduci chiar "mot a mot" şi încerci să adaptezi cuvintele încât să sune ok, deja te depărtezi prea mult de la nuanţa originală a textului.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Daca am numi-o ''eprubeta papagal'' ce s-ar intampla?
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
nimic
eu prefer sa preiau termenul ... parrot ... sau papagal
sa nu ajungem la ... nassuflete sau gitlegau etc.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Caberlot a scris:
la separari procedez cam ca si tine ... cu borcane ... dar eu iau 4 fractii pe care le gust si le asamblez dupa 2-3 zile ... ... am facut o foaie in EXCEL care calculeaza automat ce volume sa separ in functie de volumul si concentratia de plecare si teria care curge la papagal ...
DE AIA AM ZIS CA ... E BUN UN PAPAGAL
FRACTIILE PE CARE LE FOLOSESC : 1. FRUNTE 2-5% ... PINA VAD CA SCADE TARIA ALCOOLICA 2. CAP 5%+5%+5% 3. INIMA 55-60% 4. COADA 5%+5%+5% (STIU CA NU DA 100% ... DAR SUNT PIERDERI DE RANDAMENT) ADICA ... PT CAP SAU COADA - DACA TREBUIE SA IAU 1L IL IMPART IN 3 SI IAU 3 STICLE DE 330ML
|
Ideea ta e foarte bună, arată-ne şi nouă tabelul ăla dacă nu e vreun secret profesional
Pierderi de randament n-ar avea de ce să fie dacă totul e izolat bine şi răcit cum trebuie. Apropo, la mine nu miroase în timpul distilării decât la sfârşit când desfac cazanul şi arunc borhotul. Deci mofturile unora cu "vai, miroase", pică. Mai nou, nici nu mai desfac imediat, las să se răcească până a doua zi si torn borhotul în pet-uri de 10 litri şi dau cuiva care are animale. E cel mai bine aşa.
Ca să curăţ uşor coca uscată pun nişte cârpe ude deasupra şi las o zi. Se înmoaie şi se şterge fără probleme. De curând am aflat că se pot folosi şi macaroane înmuiate în apă în loc de râme de cocă.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Caberlot a scris:
la separari procedez cam ca si tine ... cu borcane ... dar eu iau 4 fractii pe care le gust si le asamblez dupa 2-3 zile ... ... am facut o foaie in EXCEL care calculeaza automat ce volume sa separ in functie de volumul si concentratia de plecare si teria care curge la papagal ...
DE AIA AM ZIS CA ... E BUN UN PAPAGAL
FRACTIILE PE CARE LE FOLOSESC : 1. FRUNTE 2-5% ... PINA VAD CA SCADE TARIA ALCOOLICA 2. CAP 5%+5%+5% 3. INIMA 55-60% 4. COADA 5%+5%+5% (STIU CA NU DA 100% ... DAR SUNT PIERDERI DE RANDAMENT) ADICA ... PT CAP SAU COADA - DACA TREBUIE SA IAU 1L IL IMPART IN 3 SI IAU 3 STICLE DE 330ML
|
Ideea ta e foarte bună, arată-ne şi nouă tabelul ăla dacă nu e vreun secret profesional
Pierderi de randament n-ar avea de ce să fie dacă totul e izolat bine şi răcit cum trebuie. Apropo, la mine nu miroase în timpul distilării decât la sfârşit când desfac cazanul şi arunc borhotul. Deci mofturile unora cu "vai, miroase", pică. Mai nou, nici nu mai desfac imediat, las să se răcească până a doua zi si torn borhotul în pet-uri de 10 litri şi dau cuiva care are animale. E cel mai bine aşa.
Ca să curăţ uşor coca uscată pun nişte cârpe ude deasupra şi las o zi. Se înmoaie şi se şterge fără probleme. De curând am aflat că se pot folosi şi macaroane înmuiate în apă în loc de râme de cocă. |
o sa caut tabelul SI O SA-L POSTEZ. IDEEA E CA ... VA TREBUII SA POSTEZ UN FISIER EXCEL ... pt ca sa poata fi folosit de oricine pentru situatia lui --- adica sa isi puna el valorile lui ... volumul de start si gradele de plecare ... apoi fractiile lui=ce vrea sa adune ... si intimpul primei functionari -in special ... la cite grade curge
NU DA 100% PT CA NU MERGI CU DISTILATUL PINA LA CAPAT ... 0% PE IESIRE ... ... SI PT. CA CEVA SE MAI SI EVAPORA=nu condesam 100%
DESPRE MIROS : NICI LA MINE NU MIROASE "SA ITI MUTE NASUL" ... dar daca vii de afara se simte un f.f. usor iz de alcool (sa fim seriosi , si daca te pui pe baut palinca se simte cind intrii in casa ) ... deci totusi ceva mirosuri sunt !
SI ACUM ... COZILE ALEA CARE MIROS F. TARE ... erau la o instalatie de distilat sub VACUM ... ori noi stim ca apa fierbe la 70C daca scazi presiunea cu 0.3bar - DATELE SUNT IPOTETICE ... DAR ce se intimpla cu restul chimicalelor ? CINE NE GARANTEAZA CA SI PT. RESTUL CHIMICALELOR PUNCTUL DE FIERBERE COBOARA TOT CU 30C ??? ... daca treaba nu e proportionala ... atunci ... FRACTIILE SUNT ALTE PROCENTE SI ALTE COMPOZITII EU PERSONAL ... LA DISTILAREA A DOUA=LAMURIRE ... AS PROCEDA CLASIC !
PT CURATAT aluatul procedez la fel ... inmoi tevile de azi pe miine si apoi curatatule o chestie de 5 min
TRUC: amestec faina cu apa APOI TAI NISTE BEZI LATE DE 5 CM DE SERVETELE DE STERS LA ROL = SERVETELE STERGE TOT ... ung benzile astea cu faina si "pansez" tevile ... in foto cu "instalatia de parfumuri" se pot vedea benzile albe (avantajul e ca avem o faina cu armatura-mai rezistenta ... )
CE E IN ROSU SUNT DATE CARE TREBUIE INTRODUSE !!!
81.4KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Super treaba asta cu coca armata. Am notat metoda. Sarumana si pentru tabel!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
iunicu a scris:
Super treaba asta cu coca armata. Am notat metoda. Sarumana si pentru tabel! |
pai cum facem ca sa ai ... fisierul in excel ?
VALORILE IN ROSU TREBUIESC MODIFICATE PT. CA : -volumul de la care pleci e diferit -gradul alcolic e diferit -comportarea fiecarui alambic e diferita in functie de constructie -depinde de modul de incalzire ce rezulta , o incalzire mai redusa da un reflux mai mare proportional vorbind ... deci rezultatul are mai multe grade ... etc. - NU STIU ... DAR POATE CA SI ... DIFERITE PLAMEZI SE COMPORTA DIFERIT ???
DAR TREABA SE AJUSTEAZA USOR DACA AI FISIERUL ... VERIFICI CU PAPAGALUL CITE GRADE IES ... MODIFICI ... ==> STII CIT VOLUM COLECTEZI + VERIFICI GUSTUL ... = AI FACUT SEPARARILE !!!
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
ASTA E O VARIANTA MAI VECHE ...
cind incercam sa ... fac un grafic ca sa inteleg cum merge "cazanelul"
INCA MA GINDESC CA vin sau alte solutii alcoolice din apa+zahar sau melasa merg cam la fel ...
la fructe e diferit poate ...
dar la lamurit = distilarea a 2-a ... treburile trebuie sa mearga cam la fel !
nu am tot timpul chef si timp sa tot gust ... plus ca daca gusti prea des scade precizia la PAPILA ... si se poate lasa cu dureri de cap
75.4KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Vezi ca ai PM cu metoda de expediere a fisierului exel.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Aşa e Caberlot, se vede că ai studiat. Plămezile, într-adevăr, se comporta diferit. Dintr-o plămadă mai vâscoasă se evaporă mai greu alcoolul, trebuie focul mai tare, izolaţie mai bună. Problema e că gustul de la picurătoare nu-l simţi bine decât abia peste câteva zile. Când faci două distilări în alambic măcar ai văzut cum evoluează treaba şi mai ai o şansă la a doua distilare, pe când cu coloana nu ştii la ce să te aştepţi.
Cu coca ne-ai dat o idee excelentă. Aş încerca cu fâşii de prosop late de 2 cm. le bag în apă şi le trec prin făină, apoi le pun între marginea oalei şi capac să închidă ermetic. Ce zici?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Da, tifon din-ăla la sul, merge. Înseamnă că tu faci aluatul mai moale, fluid-vâscos aşa. Eu coca o fac tare, ca o plastelină şi o rulez pe masă, fac o râmă lungă cu care înconjor capacul pe margine. Apăs capacul pe oală, pun agrafele şi aia-i tot.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Samogoane aseara m-am facut prastie cu orezul tau. Zice Iulia ca am venit la pat sprijinit de pereti, eu nu mai tin minte nimic. Pot spune ca da o mahmureala suportabila!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Să-ţi fie de bine! Azi am mai luat 16 kile de spărtură. Am golit raftul
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Da, tifon din-ăla la sul, merge. Înseamnă că tu faci aluatul mai moale, fluid-vâscos aşa. Eu coca o fac tare, ca o plastelină şi o rulez pe masă, fac o râmă lungă cu care înconjor capacul pe margine. Apăs capacul pe oală, pun agrafele şi aia-i tot. |
da, eu fac ceva ca la clatite ... putin mai gros
tu faci un aluat de gogosi ... cred ca la ce utilizezi tu ... e mai bun aluatul de gogosi ... ... poate ca un sandivich ... aluat-tifon-aluat ... apoi totul rulat si aplatizat ... sa dea o rima mai rezistenta ...
Modificat de Caberlot (acum 12 ani)
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
E bună ideea cu fâşiile, eu mă gândeam la macaroanele alea pentru plăcinte şi foietaje (lasagna noodles). Se ţin în apă câteva minute să se înmoaie. Cred că-i mai simplu.
Dacă am plămadă fluidă şi trebuie să o împart în mai multe distilări, evacuez borhotul prin furtun fără să mai desfac capacul şi umplu tot cu furtunul cu plămadă nouă.
Dacă plămada este vâscoasă şi pe baie de ulei atunci e mai complicat.
Încă mă gândesc la simplificarea întregii operaţiuni de evacuare şi reumplere la plămezile groase pe baie de ulei.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
dar la ideea cu tubul de plastic nu te gindesti ?
... e posibil ca la varianta cu garnitura sa se ceara o stringere mai mare ... eu folosesc 2 bride prinse cu surubuti de capac si fixate de toarte
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ce tub de plastic?
Aşa vreau şi e să-mi fac, cu două segmente. Vreau să mai pun un segment de coloană din inox de 1 metru între capac şi coloana din sticlă pentru atunci când vreau puritate 95%. Deh, tot timpul vrem mai mult...
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am discutat şi cu SineNomine si zicea că soţia lui a simţit un gust de drojdie în rachiul meu de orez. Este foarte posibil, eu nu mai simt nimic acum că sunt cu papilele amorţite dar alţii din afară observă foarte corect fiecare detaliu.
La distilatele din cereale dacă n-ai drojdie specială n-are cum să iasă ceva de calitate. Cea mai mare parte din aromă o produce drojdia prin fermentaţie. De asta vodca e vodcă, pentru că se folosesc drojdii cu fermentaţie neutră, care dau o cantitate minimă de esteri şi fuzeli. Din păcate la noi pe piaţă nu prea au apărut produse pentru producerea alcoolului în casă şi ca sa fac comandă din afară e mai mare dăraua decât ocaua, de asta m-am resemnat şi folosesc drojdia de panificaţie. Eu sunt mulţumit de ea dar alţii văd că sunt mai sensibili la proprietăţile olfactiv-gustative.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Ce tub de plastic?
Aşa vreau şi e să-mi fac, cu două segmente. Vreau să mai pun un segment de coloană din inox de 1 metru între capac şi coloana din sticlă pentru atunci când vreau puritate 95%. Deh, tot timpul vrem mai mult... |
PAI E VORBA DE UN TUB DE PLASTIC TRANSPARENT DE 5-6mm ... de tipul celor folosita in laborator sau cele de 10-12-14mm folosite la tras vinul ... sunt flexibile la temperatura camerie ... devin rigide la 4-5C ... sidevin f.f. moi la 80-100C
AM LUAT FURTUNUL=TUBUL si l-am spintecat pe lungime ... apoi l-am montat pe marginea oalei-ca pe un keder=un fel de U intors ... si l-am taiat la lugime=perimetru oalei ... l-am scos si l-am scurtat cu 1cm si apoi am lipit capetele dupa ce am incalzit capetele la flacara unei brichete ... L-AM MONTAT INAPOI INCEPIND DE LA LIPITURA - IN DOUA DIRECTII STG-DR CA SA NU INTIND DE LIPITURA SI E ACOLO DE1,5 ANI ...
INAINTE FOLOSEAM ... GARNITURI DE PLUTA ... CARE SE INMUIAU SI NU PREA TINEAU MAI MULT DE 2-3-4 TURE ... MA STRESAU ! la mine marginea oalei e intoarsa doar ... 2-3 poate 4mm
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ştii din ce material e furtunul care l-ai transformat în garnitură pentru cazan? Sper că nu foloseşti tubul din PVC, care nici la trasul vinului nu este adecvat, darămite la temperaturi înalte în contact cu vapori fierbinţi de alcool şi concentraţie mare. Am văzut că te descurci cu engleza...
Cel mult se poate accepta siliconul. Mai bine ramâneai la dopurile de plută. Le schimbai mereu dar măcar erai sigur că materialul natural nu are ce să-ţi facă rău.
Da, cerealele nu prea au arome.
Acum cu drojdia asta de şampanie, pe care şi eu am folosit-o şi am fost dezamăgit, nu ştiu ce să mai cred. Ea e destinată fermentării vinurilor şi cidrurilor fără să influenţeze aroma, dar pentru fermentarea amidonoaselor (cereale, cartofi) este indicată? Am cam 200g drojdie folosită (yeast slurry) de la cidrul de mere şi aş vrea să o reînsămânţez în decoctul de orez pe care îl voi face zilele viitoare.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Ştii din ce material e furtunul care l-ai transformat în garnitură pentru cazan? Sper că nu foloseşti tubul din PVC, care nici la trasul vinului nu este adecvat, darămite la temperaturi înalte în contact cu vapori fierbinţi de alcool şi concentraţie mare. Am văzut că te descurci cu engleza...
Cel mult se poate accepta siliconul. Mai bine ramâneai la dopurile de plută. Le schimbai mereu dar măcar erai sigur că materialul natural nu are ce să-ţi facă rău.
Da, cerealele nu prea au arome.
Acum cu drojdia asta de şampanie, pe care şi eu am folosit-o şi am fost dezamăgit, nu ştiu ce să mai cred. Ea e destinată fermentării vinurilor şi cidrurilor fără să influenţeze aroma, dar pentru fermentarea amidonoaselor (cereale, cartofi) este indicată? Am cam 200g drojdie folosită (yeast slurry) de la cidrul de mere şi aş vrea să o reînsămânţez în decoctul de orez pe care îl voi face zilele viitoare. |
nu stiu ce material e ... DAR SE VINDE LA MAGAZINUL DE VINURI ... SI EU AM LUAT CEL MAI MIC DIAMETRU ... DE LA UN MAGAZIN CU ARTICOLE DE PT REPARATII ...
GARNITURA de pluta era un chin ... trebuia sa o taie un prieten cu laserul ... era facuta din pluta aglomerata ... deci si aia e lipita cu ceva
O SA MERG SA VERIFIC COMPOZITIA ... FURTUNULUI ... ... STIU CA VORBESC DE O CANTITATE MICA ... DAR NU VREA SA MA OCUP EU DE OTRAVIREA MEA ... DE ASTA SE OCUPA CU SUCCES CEI DIN COMERTZ
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Dacă zici că ai topit cu flacăra înseamnă că era PVC. Siliconul rezistă până la 260*C. Totuşi siliconul, din câte îmi amintesc pe vremea când căutam furtun din silicon pentru transferul alcoolului de concentratie mare, n-am găsit ceva care să mă mulţumească. Siliconul este garantat pentru distilate de până la 50% alcool. PVC-ul miroase la încălzire iar producătorii îl garantează doar până la 60*C. Ce se întâmplă cu el dacă vaporii mai sunt încărcaţi şi cu o concentraţie mare de alcool, Dumnezeu cu mila. Deci nimic nu e sigur.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu am luat furtun siliconic de pe fabrica-de-bere.ro
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
AM GASIT PE INTERNET ceva interesant , un tabel cu rezistenta diferitelor plastice la diferiti agenti chimici ...
SI PE E-BUY am vazut ca se vinde : ELITE SILICONE AIRLINE TUBING -20ft LA 4.88$
-probabil ca se gaseshte si prin ro pe la magazinele de acvaristica ???
57.4KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Ce tub de plastic?
Aşa vreau şi e să-mi fac, cu două segmente. Vreau să mai pun un segment de coloană din inox de 1 metru între capac şi coloana din sticlă pentru atunci când vreau puritate 95%. Deh, tot timpul vrem mai mult... |
EU AM doua bucati de 12 si de 18 inch adica 300 si 450 mm -FARA PACKING si pot sa zic ca ... rezultatul pe teava lunga e de 76-77 grade partea=fractia utila ...
distilarea 3 nu am incercato ... dar sa mai adaugi inca 1m ... cred ca e mult ... pe de alta parte si ce vrei tu ... 95% e mult am gasit o schitza la o coloana cu talere ...poate ca te ajuta ...
29.5KB
Modificat de Caberlot (acum 12 ani)
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Azi m-am apucat de altă producţie de rachie de orez. Am venit cu ruxacul plin cu 16 kg de orez pe care m-am hotărât să-l împart în două. Deci 8kg orez + 24 litri apă + 1 kg grâu încolţit.
46.2KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Tot azi a terminat şi grâul de încolţit. Şi că tot mă întreba Caberlot cum trebuie să arate bobul de cereală încolţită... iată bobul full-modified:
38.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Iată şi un grafic cu puterea diastatică a diferitelor malţuri. Se pare că grâul este fruntaş.
26.9KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am obţinut cea mai frumoasă încolţire cu ajutorul unei pompe de acvariu. Este important ca aerul să circule permanent prin grâne pentru a le aerisi. Ele au nevoie de oxigen, umiditate, întuneric şi o temperatură de 17-30*C. În plus, dacă nu sunt spălate şi aerisite se pot înmulţi bacteriile de putrefacţie şi atunci aruncatea, malţul urât mirositor nu mai e bun la brasaj căci va strica viitoarea rachie.
89.4KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Deci se fierb 24 litri apă, se adaugă orezul (8kg) şi se fierbe amestecând constant timp de o oră sau până se îngroaşă compoziţia şi boabele devin moi, asemeni pilafului.
Este foarte important de ştiut că fiecare kg de grâne ridică volumul apei cu 0,7-0,8 litri. Deci întotdeauna trebuie să vă asiguraţi că oala de brasaj vă permite să lucraţi confortabil cu o anumită cantitate de cereale, apă şi malţ.
Iată decoctul după fierbere şi gelatinizare
32.5KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Asta e gheara mea după o oră de învârtit. Deci facem şi rachie, facem şi muşchi
32.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Până se mai răceşte decoctul pregătim maşina de tocat carne la care montăm cea mai măruntă sită...
46KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
şi malţul măcinat...
65.3KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Poza aia cu bobul de grau incoltit e un adevarat document didactic.
Privind la poza cu bratul tau ma intreb amuzat, ce e in stare un om pentru un pic de alcool? Uscatule!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Tot azi a terminat şi grâul de încolţit. Şi că tot mă întreba Caberlot cum trebuie să arate bobul de cereală încolţită... iată bobul full-modified: |
DA MERCI !
acum e f. clar pt toata lumea despre ce ... incoltire vorbim ! imaginea asta va ramane in cap
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
La grâu creşte în afară, la alte cereale creşte în interior. Trebuie să-l despici să vezi stadiul de încolţire. Germenele nu trebuie să depăşească lungimea bobului, optim 3/4 din bob.
Tare m-aş bucura să ştiu că va folosi cuiva vreodată tot ce pun eu aici. Şi sunt convins că deocamdată nu prea sunt interesaţi oamenii de alcoolul din materii prime amidonoase (cereale, cartofi) că e un proces tehnologic mai laborios şi pretenţios, dar pe parcurs sper să prindă şi la noi rachia de bucate, chiar şi în apartament. E ceva de trudă dar nu faci în fiecare zi. Mie îmi place fiecare etapă, de la grâne la pahar.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Samogon a scris:
Tare m-aş bucura să ştiu că va folosi cuiva vreodată tot ce pun eu aici. |
Nici nu stii cat apreciem munca de documentare si punere in opera pe care o faci tu aici.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
La grâu creşte în afară, la alte cereale creşte în interior. Trebuie să-l despici să vezi stadiul de încolţire. Germenele nu trebuie să depăşească lungimea bobului, optim 3/4 din bob.
Tare m-aş bucura să ştiu că va folosi cuiva vreodată tot ce pun eu aici. Şi sunt convins că deocamdată nu prea sunt interesaţi oamenii de alcoolul din materii prime amidonoase (cereale, cartofi) că e un proces tehnologic mai laborios şi pretenţios, dar pe parcurs sper să prindă şi la noi rachia de bucate, chiar şi în apartament. E ceva de trudă dar nu faci în fiecare zi. Mie îmi place fiecare etapă, de la grâne la pahar. |
EU sigur o sa le incerc ... peste un an doi , depinde cind primesc verde de la ... colega de echipa DEOCAMDATA ... nu pot face galagie p pt. ca fac altii mai mici ... si in plus am destule rezerve
PINA ATUNCI ... incerc sa-mi fac temele ... si trebuie sa recunosc ca LECTIA este suuperrr !
IN REALITATE ... nu e chiar atit de laborios procedeul ... si oricum e mult mai rapid decit la fructe si daca mai iei in calcul ca trebuie sa culegi un butoi de prune ... si ca trebuie sa se mai si faca-sa fie anul bun ... cerealele devin o solutie de baza =D =D ... si fructele trec la VARIANTA DE DUMINICA !
EU PREFER TOTUSI UN DISTILAT DE FRUCTE ... PT PARFUM
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Apropo : decit sa lungesti coloana cu 1m (in apartament nu prea e loc ) ... nu te-ai gindit sa folosesti un BUBLER ? (cred ca asa ii zice ... la vasul intermediar intre coloana si racitor ... ABURII borborosesc in BUBLER si de acolo pleaca alti vapori care sunt mai bogati in alcool ... practic e inca o distilare ... )
ma bate gindul sa fac unul ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Acela se numeşte thumper (nu cunosc termenul românesc dar nici n-o să-l caut).
Sunt multe avantaje cu cerealele: 1 În primul rând randamentul este mult mai mare decât în cazul fructelor şi strugurilor (3 pâna la 10 ori). 2. Sunt mult mai ieftine. 3. Sunt disponibile tot anul. 4. etc.
Prima turnare de malţ o fac la 72*C să se fluidifice compoziţia. Se lasă să se răcească... cam un pumn de malţ este suficient.
A doua turnare (şi cea mai importanta) o fac când compozitia se răceşte la 65*C. După turnare decoctul trebuie să aibă 62-63*C. Cantitatea este cam de 1 kg de malţ. Se menţine timp de 2-3 ore la temperatură constantă (62-63*C).
37.4KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
asta pt ca mi-a placut UTILIZAREA LA FRUNTE-CAP
EI O SPUN DE PARCA AR FACE RISIPA DE WISICHI ...
RECLAMA e sufletul comertului !
63.3KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
In dictionarul tehnic, thump = zgomot surd/ înăbuşit, thumper ar trebui sa se traduca drept amortizor.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
M-a pus dracu să pun drojdie de şampanie şi nu mai porneşte fermentaţia
Cunoaşte cineva particularitatea drojdiei champ? ştiu că e destinată vinului, cidrului, miedului, dar cum se comportă pe plămade din cereale ştie cineva?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Sunt complet deacord cu tot ce ai zis, Caberlot.
Drojdia nu spumează dar nici n-am avut probleme căci plămada de orez nu face spumă. Şi defapt nicio cereală nu spumează dacă faci o pauză pentru protează la 50*C. Spuma se datorează proteinelor (în special glutenul din grâu). Pauza pentru protează are două avantaje - reduce spuma şi asigură FAN (free amino nitrogen), adică aminoacizi liberi ca hrană pentru drojdie. Enzima acţionează şi în timpul fermentaţiei, lafel ca şi glucanazele şi glucoamilaza. Am mai spus secretul meu, pun un pumn de malţ odată cu drojdia şi procentul de zaharuri reziduale ajunge la 0. Fermentarea blândă a drojdiei S. bayanus e ca să nu se piardă aromele din fructe.
Nu am cum sa pun dop hidraulic, am pus la fermentat în două recipiente de 40 de litri. A început să scoată câte o băşică dar foarte slab. M-am uitat pe un review care l-am făcut în toamnă despre aceeaşi drojdie şi cidrul de mere... treaba e că drojdia asta pleacă foarte greu, contrar la ceea ce am citit despre ea. Atunci am avut o divergenţă cu cel care mi-a vândut-o dar totuşi se pare că aşa se comporta ea (drojdia). Totuşi cidrul mi-a fermentat fără reproş în final dar cu ceva emoţii la început din cauza startului foarte greu (lag time).
Eu la starter procedez altfel: în funcţie de materia primă (fructe, cereale sau zahăr). La cereale îndoi mustul cu apă jumi-juma şi nu-i pun nicio firmitură de zahăr. Drojdia îşi adaptează metabolismul în funcţie de zaharurile care le găseşte. Dacă ea se înmulţeşte pe un mediu de sucroză îi va fi greu ca apoi să îşi schimbe metabolismul pentru descompune maltoza (dizaharidul din cereale). Este valabilă şi viceversa. Starterul trebuie să fie identic la compoziţie cu plămada dar într-o variantă mai diluată, căci nu avem interesul să stresăm drojdia, ci doar să o înmulţim.
Efectul killer este cel care îmi dă defapt cele mai mari motive de îngrijorare, pentru că nici nu pot pune altă drojdie peste ea. Ai remarcat foarte bine. Asta am vorbit şi cu SineNomine mai devreme. Lucrul este ştiut şi teoretic dar am avut ocazia să-l încerc şi practic. Drojdia îşi apără teritoriul. Dacă îi pui drojdie nouă, cea din urmă va fi omorâta şi fermentaţia va decurge tot anevoios.
Nu e cazul de nutrienţi, cerealele n-au probleme în conţinutul de nutrienţi. Problemele se pun la musturi de fructe, mied, cidruri din zahăr şi flori, etc.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Gata, e pe drumul cel bun acum. M-am îngrijorat degeaba cu drojdia de şampanie. Începe mai greu dar îşi face treaba. Oricum sper că asta chiar e ultima dată când o mai folosesc.
Am decis să pun drojdie de vin după ce am discutat şi cu SineNomine şi mi-a spus că rachiul meu de orez are gust de drojdie, lucru care l-a remarcat şi soţia lui. Totuşi cu o separaţie din timp a cozilor se reduce considerabil gustul de drojdie, chiar şi cu drojdia de panificaţie.
37.5KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Daca iese ceva bun de ce sa nu o mai folosesti?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
că îmi dă motive de îngrijorare
O să încerc şi cu alte mărci de drojdie champ/EC-1118, deşi la cereale e mai bine cu ale. Totuşi pentru distilate mai indicat cred că este distiller's yeast. Drojdia contribuie hotărâtor la gustul final al rachiului.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Mare prostie cu drojdia de şampanie la fermentarea orezului. M-a pus dracu să mă iau după homedistillerşi. Avea dreptate Strava, numa' gherle acolo. După două săptămâni patul este încă deasupra şi fermentează slab. Cu drojdia de bere, în 5 zile era gata.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Tot drojdie de sampanie am pus si eu la plamada de malt whisky... ...si ma gandeam ca pe vineri sa distilez....
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Păi trebuia să înveţi din greşeala mea. De ce nu faci un jurnal al whisky-ului de malţ aici pe forum?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
l-am inceput. vroiam sa-l postez dupa distilare.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Dacă ai scrie în paralel cu ce faci ai putea fi îndrumat mult mai bine de comunitate şi şansele să greşeşti ar fi mai mici.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Corect
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Densitatea finală... se putea şi mai bine.
32.6KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Ai bagat la distilat?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu încă, mâine. Am 66 litri de plămadă pe care o să o lungesc cu apă până la 84 de litri. Vreau să fie suficient de fluidă încăt distilarea să decurgă fără probleme.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
A început distilarea... De data asta am făcut câteva upgrade-uri:
1. Am renunţat la cocă şi am sigilat cu bandă de teflon pentru uz sanitar (este singurul material sintetic acceptat la cazane). Banda am înfăşurat-o în jurul capacului şi în jurul marginei oalei.
2. Am folosit binders una lângă alata pentru a ţine capacul cât mai apăsat.
3. Nu am mai umplut cu ulei până sus. Uleiul se dilată destul de mult la căldură, la mine se ridică cam cu 5 cm în timpul fierberii şi cam arde materiile solide de deasupra. Aş zice că nivelul uleiului nu trebuie să fie nici mai sus, nici mai jos de nivelul final al borhotului după fierbere, estimativ.
4. Am încercat cu vata de sticlă pentru izolare şi am renunţat.
Aştept şi părerea profesorului Strava dacă mai urmăreşte discuţia.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am uitat să pun poză
36.2KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
E prima dată când folosesc papagalul
34.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
De ce ai renuntat la vata?
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Pentru că am umplut bucătăria de scame şi riscam să-mi ajungă scame şi-n ţuică. Câteva ore am simţit numai scame pe nas şi în gât. Nu o mai folosesc. Ţi-o dau înapoi dacă vrei că n-am ce să fac cu ea. Am revenit tot la cartoane dar trebuie să le organizez mai bine.
Am oprit tăria la 65%, de la 85 cât a avut la început. Deci are cam 75%. Am îndoit cu apă jumi-juma si am degustat... aroma de drojdie nu se simte deloc, nici miros de hidrogen sulfurat în schimb gustul este sublim. Deci drojdia face toată şmecheria. Cu cât mai neutră, cu atât relevă mai bine gustul original al fructului. Cărbunele nu este necesar zic eu în cazul ăsta.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Daca nu iti mai trebuie arunc-o nu e nici o suparare da nu ma lua asa ca ma faci sa ma simt vinovat.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu te-am luat bre în niciun fel. Am zis doar impresia obiectivă. Normal că nu-i nicio supărare şi n-ai de ce să te simţi vinovat, stai liniştit man, ce ai?
Bine că măcar am încercat-o şi p-asta, şţii cum e, încercarea moarte n-are.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Daca oala aia emailata ar fi destinata numai pentru distilare ar fi simplu findca peste ea ar fi putut fi apliacata vata minerala si peste vata o camasa din tabla galvanizata prinsa in nituri.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
O să iasă 6 litri din care unul o să-l opresc şi eu (sper că-mi laşi şi mie unpic )
Ar fi bine să o ţii pe nişte aşchii de stejar coapte uşor. Ai termometru la cuptor?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
iunicu a scris:
Daca oala aia emailata ar fi destinata numai pentru distilare ar fi simplu findca peste ea ar fi putut fi apliacata vata minerala si peste vata o camasa din tabla galvanizata prinsa in nituri. |
M-am gândit şi la asta, dar sunt situaţii când am nevoie să răcesc repede conţinutul şi atunci vata e total nepotrivită. Nu-mi permit să investesc în echipamente mari şi multe, aşa că ce am folosesc la maxim la cât mai multe scopuri.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am terminat cu whisky-ul din orez ! 6,25 litri au ieşit. + 250ml frunte şi cam 3 litri de cozi.
25.1KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Frumosa poza! Limpezime de cristal.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Drojdia fermentează mai "curat", cu mai puţini esteri, fuzeli şi ce mai produce ea dar nu înseamnă că whisky-ul e lipsit de aromă! Îmi place mult cum iese cu drojdia neutră. Drojdia de panificaţie îi dă un miros de hidrogen sulfurat (ouă clocite). Mirosul se duce chiar şi prin aerisirea fermentatului înainte de distilare, dar parcă tot nu se compară pe ansamblu.
Unul din motivele pentru care am tăiat mai devreme mijlocul a fost compoziţia orezului (vedeţi de ce nu mă apuc să dau verdicte?). Orezul a fost foarte gras, plămada adunase strat de grăsime deasupra. Stratul ăla de grăsime tulbură straşnic pentru că uleiurile sunt antrenate de vapori. Cu cât temperatura urcă şi procentul de alcool scade, uleiurile ajung în distilat într-o cantitate mai mare. Whisky-ul n-ar mai fi avut acelaşi aspect limpede, plăcut la privire dacă separam prea târziu. Cu alte materii prime îmi permit sa separ mai târziu, totul depinde de ce am şi ce vreau să obţin. Aşa e, cozile pot constitui 1/5 până la 1/3 din volumul total de distilat.
Iată şi cozile. Nu cred că i-ar fi plăcut lui Iunicu dacă whisky-ul ar fi arătat aşa:
25.9KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Drojdia fermentează mai "curat", cu mai puţini esteri, fuzeli şi ce mai produce ea dar nu înseamnă că whisky-ul e lipsit de aromă! Îmi place mult cum iese cu drojdia neutră. Drojdia de panificaţie îi dă un miros de hidrogen sulfurat (ouă clocite). Mirosul se duce chiar şi prin aerisirea fermentatului înainte de distilare, dar parcă tot nu se compară pe ansamblu.
Unul din motivele pentru care am tăiat mai devreme mijlocul a fost compoziţia orezului (vedeţi de ce nu mă apuc să dau verdicte?). Orezul a fost foarte gras, plămada adunase strat de grăsime deasupra. Stratul ăla de grăsime tulbură straşnic pentru că uleiurile sunt antrenate de vapori. Cu cât temperatura urcă şi procentul de alcool scade, uleiurile ajung în distilat într-o cantitate mai mare. Whisky-ul n-ar mai fi avut acelaşi aspect limpede, plăcut la privire dacă separam prea târziu. Cu alte materii prime îmi permit sa separ mai târziu, totul depinde de ce am şi ce vreau să obţin. Aşa e, cozile pot constitui 1/5 până la 1/3 din volumul total de distilat.
Iată şi cozile. Nu cred că i-ar fi plăcut lui Iunicu dacă whisky-ul ar fi arătat aşa: |
CONCLUZIILE ASTEA AR TREBUII SCRISE CU LITERA MARE SI IN BOLD !!!
foarte bun experimentul si f.bune rezultate ... pina la urma a meritat sa aastepti nu É (EU am folosit doar turba la zahar si la melasa ... drojida asta nu dadea urme de sulf de nici un fel ... am fost norocos ca am inceput cu ... turbo ... ca daca puneam drojdie de piine=bere ... ma lasam de experiente !)
ulei deasupra plamezii ? nu m-as fi gindit niciodata ... cu toate ca am auzit de ulei de orez ...
EXCELENTA DECIZIA DE A TAIA REPEDE COZILE ! ... OALA TA PARE GOALA CU UN DENSIMETRU CARE LEVITEAZA
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Da, zici că levitează
Deşi, pun pariu că dacă mă apuc să redistilez tăria aia limpede ca şi cristalul, tot mai scot din ea o coadă tulbure şi puturoasă care să-ţi mute nasul la spate. Culmea e că tocmai acea coadă mică îi dă toată vraja. În cartea roşie citeam aseară că alcoolii superiori au efect narcotic mai puternic decât alcoolul etilic la aceeaşi cantitate, lucru constatat practic chiar de mine de-a lungul timpului. Vinul sau berea le "simt" mai repede şi mai bine decât o ţuică bine separată (la efecte zic), la aceeaşi cantitate de etanol pe porţie. Iată că citind îmi dau singur răspunsuri la întrebări pe care le credeam mistere.
Sulful se duce foarte uşor dacă 1. aeriseşti plămada înainte de distilare (verşi dintr-un vas în altul de câteva ori). Este testat chiar de mine şi funcţionează. 2. foloseşti instalaţie de cupru (cuprul joacă rol de catalizator cu compuşii sulfului şi îi transformă în săruri care nu se mai evaporă, vezi că scria în cartea verde). 3. aeriseşti distilatul prin barbotare. 4. treci prin cărbuni.
Nu era chiar ulei, erau insule de grăsime asemănătoare unturii.
Una din metodele prin care moonshinerii testau sosirea cozilor era să frece între două degete o picătură de distilat. Dacă se simte uleios înseamnă că e coadă. Dealtfel, poţi observa de multe ori că deasupra distilatului apar bobiţe de ulei deşi nu mereu. Mirosul este întotdeauna respingător.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|