Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: runnyroxy
| Femeie 24 ani Suceava cauta Barbat 26 - 57 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
M-am gandit ca daca vinul rosu se fermenteaza pe boasca 4-7 zile, in unele gospodarii chiar 3 saptamani sau pana cade boasca la fund, si cidrul poate fi fermentat in acelasi mod, cu o incarcatura mai mare in substante aromate, polifenoli.
Cu o viteza de 15 kg mere pe ora, deocamdata sunt multumit cu viteza de razuire. O saptamana il las sa macereze cu boasca scufundata. Drojdia folosita e de vin rosu iar la presare folosesc tot panza de nailon, blaturile de lemn si cele 4 menghine manuale.
Randamentul in suc este mult mai mare dupa perioada de macerare caci pectina se descompune iar bucatile de mar se fragezesc. Randamentul calculat a fost de 72% ultima oara si inca nu am stors la maxim.
Acum am luat ionatane cu 1,5 lei, saptamana trecuta au fost cele de placinta. Saptamana viitoare vreau sa fac din bot de iepure apoi din golden. Dar cele mai bune rezultate se obtin prin amestecarea soiurilor, deoarece unele mere contin mai multe zaharuri, altele mai multi acizi, astfel se completeaza unele pe altele. Numai strugurele este fructul complet care contine tot ce are nevoie un vin echilibrat.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Ce galeata e aia samogoane?
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
E o galeata din polipropilena alimentara de 34 de litri. Cred ca e pentru miere sau ceva ca am luat-o de la magazin apicol. Am mai intrebat de atunci dar mi-au spus ca nu se mai aduc, pacat. Noroc ca mai au si ai mei 3 galeti de-alea. Ei le folosesc la muraturi. Sunt usoare, nu se sparg, se spala usor, plasticul este alimentar, rezistent la acizi si alcool. Dadusem 15 lei pe una si are si capac care inchide ermetic.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Potentialul alcoolic este foarte bun, 9% pentru un cidru de mere fara adaos de zahar.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Daca n-ati vrut sa mergem azi la betivanie am stat acasa si am stors cidrul. L-am stors dupa 6 zile de fermentare pe boasca. Ionatanele au aroma mai puternica decat merele de placinta. Dar maine o sa pun o combinatie de golden cu ionatan si frumos de voinesti, toate cu 1,5 lei kg. Dar am gasit niste mere mici si foarte dulci, tot ionatane la 1 leu kg. Alea erau mai dulci ca toare. Luni ma duc sa iau de-alea, 30 de kile vreau sa iau. Sunt cele mai bune mere pentru cidru sau tuica.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Ma tenteaza si pe mine sa iau cateva kilograme pentru cidru. Poate mergem maine, impreuna, sa luam. Te scap si de caratul lor cu carca.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Sigur, mergem!
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Nu e bre offtopic, este discutie paralela despre cidru. Interesanta de altfel.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Azi am mers cu Sinenomine in obor de unde am luat fiecare cate 20 de kg de mere (10 de parmen si 10 de ionatane) cu 1,2 lei. La sfarsit vom face comparatie Abia astept rezultatul
Tot azi am ras si merele de saptamana trecuta... 16 kg intr-o ora si doua minute, mai repede de atat nu cred ca pot. Densimetrul arata tot 150 grame de zaharuri pe litru de must.
Ionatanele alea mari au fost deosebit de zemoase. Cred ca de acum voi cauta numai mere mari, sunt si mult mai spornice la ras si mustesc de zeama. Cele luate azi sunt mici si puchinoase, cred ca o sa imi fie putin mai greu la ras... in sensul ca cidrul nu va mai fi de post
Am pus sedimentul de drojdie de la cidrul de data trecuta si in cateva ore va trebui sa inceapa fermentatia. Dar inca ma gandesc la o solutie sa tin pulpa apasata ca sa stea scufundata in must, aveti ceva idei?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Plasa de la storcatorul artizanal. Baga pulpa in sac si pune o greutate pe sac sa stea scufundat.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ce must de mere era ala cu zaharuri 240 g/L, Caberlot ?? Ori i-ai pus zahar, ori l-ai concentrat prin inghetare/fierbere, ori e eroare undeva. Asa mere dulci n-am mai vazut si nici n-am auzit sa fie. Oricum la concentratia aia poti lejer sa-i pui apa, eventual faci prima mana fara apa, un "strong apple cider" apoi clatesti cu apa potabila si faci mana a doua, mai slab dar tot destul de tare. Eu as face si un cidru numai din mere acre, ceva mai de cursa lunga asa, sa bei in loc de apa.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am venit cu vesti noi despre cidru
Am stors azi 12 litri de cidru din 16 kg mere, 75% randament. Am turnat inca 4 litri de apa peste boasca sa mai storc odata maine, mana a doua, cam de 3 ori mai slaba. In felul asta pierderile sunt nesemnificative. Bucatelele de mar se inmoaie foarte bine dupa o saptamana de macerare-fermentare pe boasca si cred ca asta este si secretul randamentului mare. Interesant va fi cand o sa ii fac proba prima oara, adica cat de tare va durea capul si cata greata voi avea dupa prima "imprastiere"
Sine, tie cat suc ti-a iesit din alea 20 de kg de mere?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Bun randament! Mahmureala usoara! Eu am programata o betie cu stuparii peste o saptamana. Tineti-mi pumnii!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am ras si cele 20 de kg de mere (parmen cu ionatan). A durat o ora si 40 de minute cu tot cu pauze.
Iata si celebra razatoare
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Eu am scos doar 11 l la prima stoarcere, din cele 20 kg de mere. Peste boasca ramasa am turnat 3 l de apa clocotita si dupa 24 de ore am mai scos 5,5 l. Primul must avea 150g/l zahar, al doilea 100g/l. Eu am amestecat ambele musturi si le-am pus la fermentat impreuna. M-am gandesc deja la urmatoarea sarja. Vreau ca merele tocate sa le fierb putin pe arargaz, ca pentru placinta, inainte de a le stoarce. Poate asa reusesc sa egalez randamentul de la macerarea-fermentarea facuta de Samogon. Nu vreau sa las la fermentat pe boasca pentru ca eu bag merele la masina cu tot cu samburi si o mare parte din ei ies sparti.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Inseamna ca ti-au mai ramas 6 litri de suc in pulpa dupa prima stoarcere, daca dupa ce ai adaugat 3 litri ti-a rezultat 100g/l zaharuri din 150 initial... 6 cu 11 fac 17, 17 din 20 inseamna 85% zeama, cam asa au merele.
Prin fierbere le cam distrugi si nici nu ajuta cu mare lucru, dimpotriva, iese un pireu greu de strecurat si cu randament slab. Am facut si nu mi-a placut. In plus, se pierde f multa aroma si gustul iese ca de bors. Cu rezultate muuuult mai bune poti incerca congelarea daca ai congelator spatios. Curge dup-aia limpede cristal si foarte usor cu presa aia a ta. Sau mai astepti putin pana se raceste bine vremea si le scoti afara sa inghete cateva zile.
Vezi daca nu optezi pentru razatoare? Eu le-am stors ultima data cu mainile si mi s-a parut cel mai eficient mod.
Uite un articol foarte interesant despre diferite metode de stoarcere si eficienta. E in germana, dar in jumatatea a doua a paginii are si traducerea in engleza.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Da, ai dreptate. Mai bine voi incerca varianta congelata. Voi incepe de pe acum negocierile de golire a congelatorului. Oare 24 de ore la congelator ajunge?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Depide cat de jos duce temperatura congelatorul tau. Eu din ce tin minte ca faceam anul trecut, 2-3 zile tineam, sau parca am scris pe topicul celalalt, tot despre cidru. Eu as baga merele si as seta racirea la maxim. Cand sunt congelate sunt ca pietrele. Cand se dezgheata devin moi si curge zeama prin coaja fara sa le faci nimic... dar numai daca au apucat sa inghete complet.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu le-am presat odata intregi, dupa dezghetare. Am fost foarte multumit de rezultat. Dar de obicei le rupeam in doua. N-am observat sa fie diferente prea mari. Sa vezi ce nostim arata merele dupa ce le-ai stors intregi, zici ca sunt niste stafide uriase
Daca as judeca dupa raportul eficienta/lucru mecanic as opta pentru congelare, fara indoiala.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am stors si cidrul de saptamana trecuta. Mie mi-a iesit cam 14 litri la prima stoarcere, din alea 20 kg. Cam greu a mers. Iesea cu pulpa cu tot.
38KB
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am mai turnat 5 litri de apa peste pulpa si am mai stors odata sa iasa tot. Dar nu am amestecat turele.
35.7KB
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Cidrul pregatit pentru invechire...
36.6KB
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Si cam cat timp vrei sa stea acolo?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
3 saptamani, pana ma intorc din vacanta Pana atunci sper sa mai pot fi prezent pe forum, macar cu partea teoretica.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
Samogon a scris:
Cam greu a mers. Iesea cu pulpa cu tot.
|
Tot a ramas multa pulpa! Nu exista riscul ca pulpa sa sedimenteze si (in conditii favorabile) sa inceapa fermentarea? Tu sterilizezi sticlele pline cu cidru?
Numai bine!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Aia era la inceputul stoarcerii, Danut, cand pulpa avea si foarte multa zeama. La sfarsit a ramas putina pulpa si uscata.
Pulpa sedimenteaza dar nu are asta nicio legatura cu fermentarea. De obicei cantitatile de pulpa care trec prin panza sunt infime. Alteori, din cauza anumitor soiuri de mere, sucul e mai vascos si iese si cu unpic de "piure" care se lasa la fund oricum, deasupra stratului de drojdie. Eu presez pe la jumatatea perioadei de fermentare.
Nu sterilizez nimic.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Uite si cidrul meu inainte de tragere.
17.5KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
A sedimentat bine dar nu s-a limpezit foarte bine. Cidrul meu nu este fermentat pe boasca, dar daca tot am vorbit pe aici despre el, m-am gandit ca pot posta in continuare...
21.8KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Azi am desfacut prima sticla... ce sa zic, nu ma asteptam sa iasa asa bun, gust fin si delicat pentru un cidru fermentat cu pulpa cu tot. Cred ca drojdia joaca un rol important, am pus drojdie de vin rosu. Taria alcoolica n-ai zice ca e de 9, dar daca astepti unpic se simte
Sine, tie cum ti-a iesit cidrul?
Hai sa facem odata reuniunea aia, poate in uichendul asta, ce ziceti?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nu prea m-a dat pe spate... E bun, sec, se simte aroma de mar, dar daca ar fi fost mai tare cred ca ar fi fost mai bun. Eu am bagat vreo 7 l la carbonatat, poate imi va placea mai mult asa.
De acord cu intalnirea, nu am nimic programat. Iunicule, te bagi?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Maine lucrez iar duminica am pe mama si pe contabila musafiri. E prea in pripa.
Sine, fa un distilat de mere si inoveaza tu un cidru licoros.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Aici ai dreptate, e cam in pripa.
Sa stii ca urmatorul cidru de mere va merge direct la distilare. Cidrul are tot ce-i trebuie pentru a iesi un distilat bun. Abia astept sa vad cum iese. M-am gandit sa fac si o combinata intre mied si cidru, adica sa completez cu miere doar pentru a creste taria cidrului. Cred ca daca ar iesi mai dulce ar fi mai bun decat sec chiar si la taria de 9%.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
ovidiuland
Membru nou
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 2
|
|
Salut ,
Nou in bransa cu cidrul dar am urmat pasii de la ' pe boasca " . am ras merele , ceva zeama de lamaie , acum intrebarea:; inainte de a pune capacul pe vas si de a astepta 6 zile pun in amestec apa sau zahar ?
Seara buna , Ovidiu
|
|
pus acum 8 ani |
|
Cosstel
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
|
|
Cam tirziu cu raspunsul dar poate ajuta pe altcineva. Din proprie experienta, nu e nevoie de zahar. Daca consideri ca merele nu sint suficient de dulci se poate adauga in lichidul stors si pus la fermentat. Lasatul pe boasca are si rolul de a macera mai bine razatura rezultind mai mult extract lichid. Anul asta n-am avut fructe O ploaie de 15 min. cu piatra la momentul potrivit, dupa scuturarea florilor, m-a linistit anul asta.
|
|
pus acum 8 ani |
|
ovidiuland
Membru nou
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 2
|
|
Cam asa intuiam și eu īnsă un sfat de la cine trebuie e indicat. Mulțumesc
|
|
pus acum 8 ani |
|