Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj
Pagini: 1
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ce ziceti de idee? Mi-a incoltit in minte uitandu-ma la tehnica de plamadire din berariile industriale. Unii berari amatori au copiat-o si ei la scara mica si ma gandesc ca nu ar fi imposibil de pus in practica si de catre noi, distilatorii. Dupa cum ii spune si numele, metoda presupune injectarea aburului fierbinte in plamada pentru a o ridica la temperatura dorita. In acelasi fel se pot fierbe cerealele sau se poate distila o plamada groasa fara a o arde.
Nu stiu inca sa dau detalii exacte asupra fenomenelor fizice, inca sunt la inceput cu documentatia, dar ideea de baza este ca avem nevoie de un generator de abur si cazanul propriu-zis. Generatorul de abur poate fi o oala de presiune cu un furtun de silicon montat la supapa care sa duca aburul fierbinte in cazanul unde are loc fierberea. Daca vorbim de un cazan de tuica atunci cazanul ar trebui sa aiba o teava care sa il strapunga (sudata ermetic, evident) si care sa sufle aburul din oala de presiune in plamada.
Mi s-a parut foarte interesanta tehnica si dupa descriere ar putea fi realizata cu bune rezultate. Inca n-am incercat-o dar in weekend o sa fac o proba. Totusi daca si industrial este folosita inseamna ca renteaza.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Samogon a scris:
Dupa cum ii spune si numele, metoda presupune injectarea aburului fierbinte in plamada pentru a o ridica la temperatura dorita. In acelasi fel se pot fierbe cerealele sau se poate distila o plamada groasa fara a o arde.
Injectarea aburului in plamada creste temperatura! Nu cred ca ai efectul scontat la plamada groasa! Risti sa supraincarci (cu apa) cazanul: trebuie sa faci un calcul, cata apa (abur) bagi si cat scoti! Aburul devine apa cand da de plamada la 87-90 grade! Si apa asta ramane in cazan. Poti monta 4 duze de abur (injectoare) pe o cruce, care sa faca o miscare de rotatie pe fundul cazanului. Asa cresti si temperatura, omogenizezi si "subtiezi" plamada! Dar si asa trebuie calculat aburul care intra vs iesire.
Numai bine!
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ideea nu e chiar noua ... asa se distila industrial boasca de struguri ... poate fi chiar economica la boasca (pt ca nu mai incalzesti apa care inunda boasca) ... daca ai o sursa ieftina de abur sub presiune=abur supraincalzit !!! ... ???
ai nevoie de un generator de aburi sub presiune ... cu cit mai mare presiunea ... cu atit mai mare temperatura aburului ==> cu atit mai putina apa rezulta la condensare
daca gasesti un generator de abur sub presiune ... de f.f. mica capacitate ... sa ne spui si noua !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
pai generatorul de abur va fi chiar oala de presiune.
Aburul ppate fi incalzit mult peste 100 de grade, si nu e nevoie neaparat de presiune... teava prin care trece aburul poate fi si ea la randul ei incalzita chiar de aceeasi sursa de foc.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am facut proba... am incalzit 6 litri de apa pana la 90 de grade in 40 de minute prin injectarea cu abur de la oala de presiune. Volumul apei la final a crescut la 7 litri, deci cam un litru s-a consumat din oala de presiune. Probabil pe foc direct ar fi durat mai putin. De fiert nu cred ca se poate fierbe decat cu abur sub presiune sau supraincalzit, dar la mashing ar merge nemaipomenit... teoretic, ca practic, la un volum de 10 ori mai mare de decoct ar dura cam 5 ore pe aragaz. Partea urata e ca face multa galagie, dar se mai linisteste pe parcurs, pe masura ce temperatura aburului si a apei se egalizeaza.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
exact ce ziceam ... abur supraincalzit =control de presiune ... etc.
... ar trebuii sa nu intre mai mult abur-in Kg decit distilat iese
... si ar trebuii sa ai izolatii f.f. bune ca sa reduci necesarul de abur !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL