Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deyutza07
Femeie
23 ani
Buzau
cauta Barbat
25 - 48 ani
Bauturi / Bucatarie / Sare-n murături, dar cītă? Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Punīnd murături, m-am lovit de problema asta. De regulă, cică, se pune o lingură de sare la litrul de apă, plus, eventual, puţin peste, să fie.
Aruncīnd un ochi şi-n cartea de bucate a Sandei Marin, văd că recomandarea ar fi de 50 g la litrul de apă, ceea ce ar veni de vreo doua ori mai mult faţă de o lingură (cu varf) la litru.
E asta o diferenţă tolerabilă?


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mi se pare cam mult 50 g sare pe litru. In cartea de bucate a lui dr Menci scrie 30g sare/ litru de apa, dar merge si cu mai putin.
Eu pun intre 10 si 20 g sare pe kg de varza rasa si nu adaug apa. Sarea trage sucul din varza si se mureaza in sucul propriu alaturi de morcovi, sfecla rasa si condimente. Deasupra pun o farfurie  si o greutate care sa tina alea apsate in lichid. In 2-4 saptamani e gata.
Daca e nevoie adaug putina apa cu sare cam 15 g/litru.
Cantitatea de sare o masor prin cantarire, am un cantar digital cu precizie la gram si niciodata nu am dat gres.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Depinde de categoria de muraturi! Asortate? Varza murata? altele?
Daca se pune si otet, cantitatea de sare e mai mica!
Daca se "sterilizeaza" la baie de apa, sarea e mai putina! ETc...etc...


pus acum 11 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Multumesc pentru raspunsuri; anul asta am pus la murat, in butoi de polietilena, de 120 l, pepeni, gogonele, castraveti si morcovi. Otet n-am pus, doar sare, cum ziceam, hrean, boabe de mustar, hrean, doi stiuleti de porumb din gradina, cimbru, telina si marar uscat. Ar trebui sa-mi placa ce-o sa iasa... Probabil la anul trec la butoi de lemn; trebuie sa fie bun si la muraturi, daca e atat de bun la bauturi.
Sanatate!


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Nici eu nu pun otet! Nu-mi place deloc!
O lingura de sare era suficenta pentru legumele astea. Ardeiul din muraturile asortate cere mai multa sare, dar nu e cazul tau.

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pe ntru muraturi eu pun o lingur de sare la litrul de apa indiferent ca fac saramura simpla sau cu otet.
La varza scot cotorul si umplu capatana cu sare in gaura lasata de cotor. Apoi adaug apa calda si gata.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

iunicu a scris:


La varza scot cotorul si umplu capatana cu sare in gaura lasata de cotor. Apoi adaug apa calda si gata.


Nu are nici un rost apa calda!
Mai merge si niste piper negru (boabe), marar, schinduf, 1-2 stiuleti de porumb, 1-2 gutuie (taiate), etc!
Apa calda starteaza mai repede decat apa rece! Nu castigi (mai mult de) o zi (avans) pana la murarea finala!

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Asa am invatat de la parinti, asa fac, cu apa calda.
Sa vezi ce instalatie de barbotare are baiatu' la varza.
O pompa de masina de spalat conectata la o priza programabila



Pompa porneste automat in fiecare zi 30 de minute. Debit aproximat 600l/h. si trage zeama de varza de la fundul butoiului si o scuipa peste pietroiul care tine varza la fund.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Pe ntru muraturi eu pun o lingur de sare la litrul de apa indiferent ca fac saramura simpla sau cu otet.
La varza scot cotorul si umplu capatana cu sare in gaura lasata de cotor. Apoi adaug apa calda si gata.


... eu sunt cu vinurile ...

nu ma pricep la muraturi ... dar mama da  ... si am vazut ca asa facea si ea la butoiul cu varza ... scotea cotorul la fiecare varza si umplea gaura cu sare grunjoasa    apoi punea varza cu coturul in sus ... peste turna apa rece 

... si pe linga punea tot felul de buruieni aromate din gradina ... in special cimbru si hrean citeva bucati spintecate pe lung + niste crengi de visin    ... peste venea bolovanul alb ...

pritocirea se facea pe jos pe la canea ... 3-4-5 galeti care erau returnate in butoiul de 140L... asta o data pe zi ... 2-3 saptamani

... ca si truc ... punea si 1-2 verze rosii mici taiate in 2 ... asta ca moarea sa iasa rozee   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sigur ca pun ierburi aromate, legume pentru condimentare, porumb pentru efervescenta dar nu le-am enumerat findca intrebarea era despre sare.
Cand vreau culoare la zeama, pun felii de sfecla rosie.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Sigur ca pun ierburi aromate, legume pentru condimentare, porumb pentru efervescenta dar nu le-am enumerat findca intrebarea era despre sare.
Cand vreau culoare la zeama, pun felii de sfecla rosie.


CRENGUTELE DE VISIN SI HREANUL ... trebuie retinute din ce am zis
... se spune ca astea tin muraturile tari ...  nu le lasa sa se inmoaie  

nu stiu daca e asa ... dar muraturile pe care le face mama sunt reusite tot timpul  =D  =D  =D

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la