Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: crazy_hell_angel
| Femeie 25 ani Gorj cauta Barbat 25 - 53 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Punīnd murături, m-am lovit de problema asta. De regulă, cică, se pune o lingură de sare la litrul de apă, plus, eventual, puţin peste, să fie. Aruncīnd un ochi şi-n cartea de bucate a Sandei Marin, văd că recomandarea ar fi de 50 g la litrul de apă, ceea ce ar veni de vreo doua ori mai mult faţă de o lingură (cu varf) la litru. E asta o diferenţă tolerabilă?
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Mi se pare cam mult 50 g sare pe litru. In cartea de bucate a lui dr Menci scrie 30g sare/ litru de apa, dar merge si cu mai putin. Eu pun intre 10 si 20 g sare pe kg de varza rasa si nu adaug apa. Sarea trage sucul din varza si se mureaza in sucul propriu alaturi de morcovi, sfecla rasa si condimente. Deasupra pun o farfurie si o greutate care sa tina alea apsate in lichid. In 2-4 saptamani e gata. Daca e nevoie adaug putina apa cu sare cam 15 g/litru. Cantitatea de sare o masor prin cantarire, am un cantar digital cu precizie la gram si niciodata nu am dat gres.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
Depinde de categoria de muraturi! Asortate? Varza murata? altele? Daca se pune si otet, cantitatea de sare e mai mica! Daca se "sterilizeaza" la baie de apa, sarea e mai putina! ETc...etc...
|
|
pus acum 12 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Multumesc pentru raspunsuri; anul asta am pus la murat, in butoi de polietilena, de 120 l, pepeni, gogonele, castraveti si morcovi. Otet n-am pus, doar sare, cum ziceam, hrean, boabe de mustar, hrean, doi stiuleti de porumb din gradina, cimbru, telina si marar uscat. Ar trebui sa-mi placa ce-o sa iasa... Probabil la anul trec la butoi de lemn; trebuie sa fie bun si la muraturi, daca e atat de bun la bauturi. Sanatate!
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
Nici eu nu pun otet! Nu-mi place deloc! O lingura de sare era suficenta pentru legumele astea. Ardeiul din muraturile asortate cere mai multa sare, dar nu e cazul tau.
Numai bine!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Pe ntru muraturi eu pun o lingur de sare la litrul de apa indiferent ca fac saramura simpla sau cu otet. La varza scot cotorul si umplu capatana cu sare in gaura lasata de cotor. Apoi adaug apa calda si gata.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
iunicu a scris:
La varza scot cotorul si umplu capatana cu sare in gaura lasata de cotor. Apoi adaug apa calda si gata. |
Nu are nici un rost apa calda! Mai merge si niste piper negru (boabe), marar, schinduf, 1-2 stiuleti de porumb, 1-2 gutuie (taiate), etc! Apa calda starteaza mai repede decat apa rece! Nu castigi (mai mult de) o zi (avans) pana la murarea finala!
Numai bine!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Asa am invatat de la parinti, asa fac, cu apa calda. Sa vezi ce instalatie de barbotare are baiatu' la varza. O pompa de masina de spalat conectata la o priza programabila
Pompa porneste automat in fiecare zi 30 de minute. Debit aproximat 600l/h. si trage zeama de varza de la fundul butoiului si o scuipa peste pietroiul care tine varza la fund.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Sigur ca pun ierburi aromate, legume pentru condimentare, porumb pentru efervescenta dar nu le-am enumerat findca intrebarea era despre sare. Cand vreau culoare la zeama, pun felii de sfecla rosie.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|