Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
blah
Femeie
23 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
Bauturi / Distilarea / Distilarea pe resou electric Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Inca n-am incercat-o dar e in plan.

Am reflectat insa asupra unui fenomen similar, am facut orez cu lapte pe resou. Pe aragaz se prinde strasnic daca nu amesteci, pe resou insa, incalzirea este mult mai uniforma si nu "prinde" (aproape) deloc.

Acum am inteles si cand se arde plamada de cereale in cazan la foc direct... in timpul incalzirii ! pana ajunge la fierbere. In timpul fierberii are loc o circulatie continua a fierturii care nu permite prinderea. Daca se opreste focul si se reia fierberea atunci arderea este garantata.

Am inteles si de ce in trecut, moonshinerii incalzeau cazanul descoperit si amestecau continuu. Cand ajungea la fierbere puneau capacul, etansau si distilarea decurgea fara probleme. Pentru ca fierberea in sine asigura acea circulatie continua.

Mai exista un aspect, daca incalzirea este suficient de lenta si uniforma pe fundul vasului plamada teoretic nu se arde. Depinde evident si cat de fluida/vascoasa este compozitia. Asa cum stim, la cerale discutam despre ceva mult mai omogen, un "pireu" greu de mentinut nears, diferit de plamada de fructe unde avem zeama + pulpa si pielite.

Acum nu imi ramane decat sa pornesc cazanul, de data asta pe resou. Din cate vad, 300 de watts sunt destui cat sa fiarba viguros o cratita de orez cu lapte. M-am gandit ca pentru un cazan de 3-4 galeti ar fi suficienti 7-800 de watts ca totul sa decurga incet si sigur. Voi ce parere aveti?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu cred ca este prea putin. Pentru a ajunge la temperatura de fierbere am vazut ca se folosesc puteri mult mai mari.
Erau niste tabele pe HD, calculasem si eu cand planuiam oala cu aburi si imi iesise o putere de vreo 4 kw la o oala de 50 l.
Cu 800 w ai sansa sa nu-ti ajunga niciodata la temperatura de distilare.
Ochiul de la aragaz pe care distilez eu are 2kw si dureaza cam o ora sa ajunga la fierbere. E drept ca il tin cam pe la jumatate in toata perioada asta. Si eu incalzesc doar 18 l de plamada...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu tot imi imaginez un scenariu SF, un cazan mare izolat fff bine ar putea sa fiarba la lumanare? teoretic da. Problema vaselor mari este pierderea de caldura. Chiar si geometria vasului influenteaza puternic fenomenul. Un cazan larg se raceste mai repede decat unul ingust, la aceeasi capacitate, pe incercate!

Acum intrebarea e, cum obtinem acea izolare (aproape) perfecta, sa putem fierbe 50 de litri la lumanare? glumesc

Repet, vreau ceva care sa mearga "nice & steady", cum ar spune francezul. Adica nu ma deranjeaza daca distilarea ar dura 2 zile nesupravegheata, cu poma de recirculare si reracirea apei ce iese din refrigerent.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nu e mai ieftin sa cauti o foaie de tabla de cupru si sa o decupezi pe masura fundului de cazan? O intercalezi intre oala si flacara sa distribuie uniform caldura.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Oala mea are deja din fabricatie un fund triplu stratificat cu aluminiu gros de 1 cm la mijloc, dar se pare ca nu-i destul... sau poate ar trebui sa o incerc mai mult, oala e de restaurant, profesionala, deci trebuie sa poata.
Tabla aia nu face nici pe departe cat face fundul oalei.
Discutam si cu Razvan cand ne-am intalnit, nicaieri nu iti vinde bucata de tabla mica, cat iti trebuie, lafel si cu tevile, numai la 3 metri.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Seara buna tuturor.Citesc de foarte mult timp forumul dar nu am postat.Constat ca va da mari batai de cap faptul ca se prinde borhotul de oala....Eu folosesc o metoda de multi ani:ciorapi de dama    bag un crac in celalalt si torn borhotul in el..astfel nu se prinde in veci.Peste o saptamana vreau sa ma apuc si eu sa fac acool din porumb...abia astept sa vad ce iese  .Mi a facut un prieten un cazan de 100l din inox in care vreau sa fac....am luat si un termometru pe care il pun pe teava de cupru sa incerc sa o tin la 90' asta am inteles ca ar fi temperatura optima...acu sa vad ce iese..
Sper ca v am fost de ajutor .


pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Salut Marius, bun venit!
O idee asemanatoare am avut-o si eu de multe ori in minte, cu panza de nailon. Nu cunosc compozitia materialului din care este confectionat ciorapul de dama, dar ar trebui sa fie nailon. Nailonul este un termoplastic cu punct de topire mult peste temperaturile de fierbere la tuica, deci ar trebui sa fie in regula daca nu contine si altceva. Problema e ca fiertura contine si alcool iar alcoolul, cum bine stim, este un foarte bun solvent.
M-am gandit printre altele si la tifon, mai multe straturi puse pe fundul cazanului. Tifonul este chiar mai sigur, e natural, 100% bumbac.

Ar fi interesant sa ne prezinti cum faci alcoolul din porumb. Un schimb de informatii nu strica niciodata.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... uite ca se revine la ... ideii mai vechi 

eu folosesc o plita cu inductie de 1100 W ... sau de 1300 W (nu mai stiu ca a trecut mult de cind nu am mai folosito ...   ... ) ... si am nevoie de +60  min ca sa inceapa sa curga ceva ...   ... si se spune ca inductia e cu 40-50% mai eficienta  ... e drept ca vorbim de ... w chinezesc , care nu e sigur cit e de mare

... dupa start reduc de pe treapta 8 =max la treapta 2 ...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

in alta ordine de idei  ... pe la inceputuri , v-am povestit de o metoda cu sacum de in-cinepa suspendat in cazan      ... asa distila cineva intr-un cazan cam de 80-100L ... si nu a avut surprize niciodata ... si facea o secarica pe care o aprecia toata strada   


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Nu am nici o reteta minune @Samogon,voi folosi reteta ta.Am pus azi la incoltit 15kg de grau (abia am gasit in ce  :uimit iar pe sambata ma apuc de fiert mamaliga la tara .Cumpar 50kg de porumb,o bag la moara (nu stiu cum e mai bine sa fie faina fina sau mai grunjoasa? )si ma apuc.Am facut la bloc unde stau o fiertura de orez si a avut alcool binisor...a iesit un tulburel pe cinste    .
Treaba cu dresu o folosesc de foarte multi ani dar am facut doar din fructe,acu o sa vad daca merge si cu cereale...


pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Daca il macini fin ai avantajul ca se gelatinizeaza mai repede. Poate nici nu va fi nevoie de fierbere. Insa o sa intampini dificultati la turnare -> cocoloase. La o granulatie mai mare (gris) probabilva fi nevoie sa fierbi ceva la el si trebuie sa fii dotat cu o paleta de lemn sa amesteci. Dupa parerea mea, macinatul mai fin aduce randament mai bun si per total e mai avantajos.

Eu te sfatuiesc sa folosesti o bormasina careia sa-i montezi un amestecator de lavabila, sau orice care sa faca vartejuri la momentul turnarii. Cand torni faina de porumb o torni de sus, in ploaie si nu se fac cocoloase.

Mai poti sa faci si altfel: pui apa peste faina cate putin si framanti pana umezesti toata faina, lafel ca la framantatul aluatului pentru paine, apoi torni apa clocotita si duci la fierbere amestecand ca la mamaliga.

Interesant e cum ai ales sa macini graul incoltit. Eu la bloc nu prea am gasit solutii spornice.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Macinatul nu va fi o problema,am masina de tocat electrica...o sa mearga ca uns.Acum intampin alta problema:am pus graul la incoltit in 2 galeti pe care l am tinut 1 zi la inmuiat..am pus galeata in galeata ca in modelul cu sticla dar cred ca nu mi baga suficient aer pompa ca am masurat temperatura in interior si la un moment dat aveam 42' am mai scos din grau si am 39-40..el pare ok,a inceput sa i dea radacinile si ciar varfuri...sper sa nu se incinga prea tare sa nu se strice...Daca aveti idei le astept cu nerabdare.Va mai tin la curent cu ce iese    .

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu este necesar sa faci ca in modelul meu. Poti doar sa pui graul in galeti, lasi 24 de ore in apa, pui tifon deasupra galetilor, legi tifonul cu snur pe gura galetilor, versi apa si lasi granele sa respire in galeti. Dimineata si seara umpli cu apa si versi, atat. Ele au destul oxigen acolo si vor incolti uniform.

Masina de tocat e din aceea pentru carne? cum merge macinatul graului incoltit cu aia? Am vrut si eu sa-mi iau dar m-am gandit ca nu va putea face fata.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu am macinat secara fiarta in masina electrica si nu a iesit decat pe sita mare. Pe sita mica se blocheaza si nu mai iese nimic.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Pai daca a rasnit carne de "vitel" de 8 ani cu graul incoltit se joaca.Daca stiam chestia cu tifonu nu mai gauream galetile....Si daca tot le am gaurit le tin pt asa ceva doar ca dimineata si seara voi da cu apa pe deasupra...cu dusul....asta ca sa nu mai mearga vibratorul degeaba.Am avut pus si in sticle de 6l si in alea vad ca a cam facut varful destul de marisor dar in galeti ii mai trebe 1-2 zile...Daca il bag la frigider sa inteleg ca stagneaza din crestere?Ca ar cam fi nevoie pt ce am in sticle...

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pai poti sa-i pui pompita de aer sa sufle pe fundul galetii, sub stratul de grane si atunci esti sigur ca incoltirea se va produce uniform. Eu am facut odata cu 10 kg grau si am fost multumit.

Daca bagi la frigider stagneaza dar nici chiar detot. Oricum ii incetineste mult viteza de incoltire. Desi am citit ca la zaharificarea cerealelor si cartofilor se prefera un malt cu un stadiu mai avansat de incoltire decat la maltul pentru bere.

aici am citit:

Eu mai mult de 2-3 kg nu pun la incoltit si il macin la blender adaugand apa -> lapte de slad se numeste.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la