Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
Inca n-am incercat-o dar e in plan.
Am reflectat insa asupra unui fenomen similar, am facut orez cu lapte pe resou. Pe aragaz se prinde strasnic daca nu amesteci, pe resou insa, incalzirea este mult mai uniforma si nu "prinde" (aproape) deloc.
Acum am inteles si cand se arde plamada de cereale in cazan la foc direct... in timpul incalzirii ! pana ajunge la fierbere. In timpul fierberii are loc o circulatie continua a fierturii care nu permite prinderea. Daca se opreste focul si se reia fierberea atunci arderea este garantata.
Am inteles si de ce in trecut, moonshinerii incalzeau cazanul descoperit si amestecau continuu. Cand ajungea la fierbere puneau capacul, etansau si distilarea decurgea fara probleme. Pentru ca fierberea in sine asigura acea circulatie continua.
Mai exista un aspect, daca incalzirea este suficient de lenta si uniforma pe fundul vasului plamada teoretic nu se arde. Depinde evident si cat de fluida/vascoasa este compozitia. Asa cum stim, la cerale discutam despre ceva mult mai omogen, un "pireu" greu de mentinut nears, diferit de plamada de fructe unde avem zeama + pulpa si pielite.
Acum nu imi ramane decat sa pornesc cazanul, de data asta pe resou. Din cate vad, 300 de watts sunt destui cat sa fiarba viguros o cratita de orez cu lapte. M-am gandit ca pentru un cazan de 3-4 galeti ar fi suficienti 7-800 de watts ca totul sa decurga incet si sigur. Voi ce parere aveti?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|