Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
GeorgianaIoana
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 63 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Alcool din zahar Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Zahărul tos este cea mai simplă, ieftină şi la îndemână materie primă pentru producerea alcoolului în casă.
Zahărul produce cel mai mare randament, din 10 kg de zahăr ies teoretic 5.8 litri alcool pur.
Zahărul rafinat nu conţine substanţe nutritive şi din această cauză nu poate susţine fermentaţia. Pentru a fermenta complet i se adaugă diverse ingrediente menite să asigure necesarul de nutrienţi fără a influenţa aroma finală a distilatului. Un astfel de alcool este neutru la gust şi se poate folosi pentru prepararea vişinatei de exemplu.

Pentru producerea alcoolului din zahăr avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 10 kg zahăr
- 50 L apă
- 500 g pastă de tomate
- 500 g tărâţe
- 50 g drojdie proaspătă fiartă
- 5 lămâi stoarse
- 50 g drojdie uscată

Se varsă 50 litri apă într-un butoi de minim 60 de litri împreună cu 10 kg zahăr şi se amestecă să se dizolve.
Se adaugă pasta de tomate, tărâţele, drojdia fiartă şi zeama de la lămâie (vedeţi de ce spuneam de nutrienţi). Cantităţile pot varia.
Se verifică temperatura să fie sub 28 de grade Celsius şi se adaugă drojdia uscată în cantitate de un gram pe litru de plămadă.
Se acoperă cu o folie de plastic legată la gură sau se pune un capac deasupra şi se lasă să fermenteze două săptămâni sau până nu se mai aude nimic înauntru.
La final ar trebui să aibă 10% alcool. Cu cât se lasă mai mult cu atât se limpezeşte mai bine.

Pentru distilare voi reveni cu detalii în scurt timp...


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
...in  nici un caz drojdie fiarta! E reziduu! Probabil vrei sa spui drojdie dizolvata in apa calduta...ca de paine pentru start! Reteta imita pe cea a "alcoolului turbo" care se face cam la fel peste tot in lume...de la un capat la celalalt.

_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
E, drojdia fiartă are rol de nutrient, încă puţin azot pentru drojdia vie... o obsesie de-a mea. Ştii doar că drojdia e canibală. Totuşi cred că din exces de zel am scris. Defapt nu este nevoie chiar de atâtea ingrediente. Pasta de tomate şi ceva fulgi de cereale îşi fac treaba suficient cât să nu moară drojdia de foame.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

SineNomine a scris:

Nu. Am luat-o de la Brouwland.
Cea de la tine am pus-o la o plamada de zahar care, dupa 2 saptamani, inca mai fermenteaza.


Eu am 20 kg zahăr care fermentează de o lună în acelaşi ritm lent. I-am pus foarte puţină drojdie dar am aerisit bine câteva ore cu pompă şi piatră în speranţa că drojdia se va înmulţi în prezenţa oxigenului. Se pare că practica sfidează teoria. Acum nu ştiu ce să-i fac că-mi pierd răbdarea cu ea. Vine sezonul vişinatei şi n-am alcool.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Stai bre calm ca nici florile nu au iesit la visin.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Omul gospodar...

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sunt 2 luni de când stă la fermentat...

alcool din zahar sunt luni când stă

30.3KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
... dar a meritat

stânga - fermentat
dreapta - apă de la robinet

alcool din zahar ... dar meritat stânga apă robinet

26.6KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ASTA E SARJA FACUTA CU DROJDI DE CHAMPAGNE ?

sa ne spui cum a iesit gustul ... neutru ? 
sau nu ...

doua luni e chiar prea mult ... 10kg zahar in 50L ... da mai putin de 200g/L ... ceva nu prea a mers bine acolo ... strugurii cam termina fermentarea in 3-4 sapatamani ...
... eu am folosit drojdie turbo ... cred ca avea nutrientii inclusi ... si in 5-7 zile a terminat ... a fermentat pe la 17-18% ... zaharul l-am fiert cu zeama de lamiie ca sa-l invertesc  ... ... si pina la urma am tras 2 ture pe aceisi drojdie

   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
10 kg zahăr cu 40 litri apă înseamnă 216 g zahăr / litru  sirop

densitatea sucrozei - 1,6 g / cm cub
=> 40 litri apă + 10 kg zahăr = 46,25 litri sirop

Dacă 46,25 litri sirop conţin 10 000 g zahăr, 1 litru sirop câte grame de zahăr conţin?

10 000 / 46,25 =~ 216 grame zahăr / litru sirop

Fermentaţia a decurs foarte bine, de la 216 la 0 înseamnă 12,7% alcool.
Puteam să o fac şi mai concentrata dar n-am vrut sa stresez prea tare drojdia.
A durat mult pentru ca am pus foarte puţină drojdie, un cubuleţ la fiecare damigeană şi am aerisit primele zile.
De asemenea ştii că sucroza fermentează mai greu decât glucoza.
Vreau să văd dacă cantitatea de drojdie influenţează aroma finală.
"Cidrul" pare destul de neutru la gust dar să vedem la distilare, ştii că distilarea concentrează aromele, deci pot apărea surprize.
Oricum cărbunele este leac pentru aproape orice.

În poza cu densimetrele vroiam să-ţi arăt că cidrul fermentat complet are densitatea mai mică decât cea a apei, ce discutam zilele trecute.

Am uitat să zic, am pus drojdie proaspătă de panificaţie


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
CE MA UIMESTE  pe mine e ca ... drojdia de panificatie=drojdie de bere a reusit sa faca +12% alcool ...

la carte sa spune ca diferite tipuri de drojdii reusesc se faca diferite % alcool ... si ma gindeam ca berea se duce pina pe la 6-7% ... dupa vine vinul cu 14-15% ... si apoi porto cu 18-20%

e bine de stiut ca timpul ... ajuta si o drojdie mai 'slab alcoolica' sa produca mai mult alcool 

... la vinuri se spune ca , vinurile care fermenteaza mai incet sunt mai aromate pt ca nu se pierd aromele din cauza agitatiei lichidului 

SUNT CURIOS ... DACA AI O IMBUNATATIRE DE GUST ?



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Drojdia de bere ajunge şi ea la 11-13% fără probleme. Motivul pentru care nu găseşti beri mai tari şi mai "speciale" pe rafturi e că berea comună trebie să placă la cât mai multe gusturi, deci să nu fie prea tare/aromată şi, bine-nţeles, sa fie cât mai ieftin de produs. Dar să nu te mire când vei găsi sortimente de bere cu 9, 10, 11 şi chiar mai multe grade. Din câte ţin minte, cea mai tare bere a fost fermentată la 21%. Deci se poate cu tulpini speciale.
Drojdia de panificaţie e şi mai puţin pretenţioasă. Eu am obţinut şi 14% alcool într-un cidru de vişine pe care l-am lăsat vreo 3 luni liniştit pe drojdie. Cu drojdia spontană am avut 10-11% în fermentat, tot aşa, lăsat mult pe drojdie, scade densitatea din ce în ce mai încet dar chiar complet nu se opreşte din fermentat, mai ales vara.
Deci iata nişte cifre care par să sfideze orice carte despre levuri.
Evident că aceste "ţineri pe drojdie" timp îndelungat nu sunt recomandate pentru că schimbă gustul vinului. În altă ordine ne idei, drojdia stresată spre sfârşitul fermentaţiei produce arome neplăcute (off-flavors).


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Drojdia de bere ajunge şi ea la 11-13% fără probleme. Motivul pentru care nu găseşti beri mai tari şi mai "speciale" pe rafturi e că berea comună trebie să placă la cât mai multe gusturi, deci să nu fie prea tare/aromată şi, bine-nţeles, sa fie cât mai ieftin de produs. Dar să nu te mire când vei găsi sortimente de bere cu 9, 10, 11 şi chiar mai multe grade. Din câte ţin minte, cea mai tare bere a fost fermentată la 21%. Deci se poate cu tulpini speciale.
Drojdia de panificaţie e şi mai puţin pretenţioasă. Eu am obţinut şi 14% alcool într-un cidru de vişine pe care l-am lăsat vreo 3 luni liniştit pe drojdie. Cu drojdia spontană am avut 10-11% în fermentat, tot aşa, lăsat mult pe drojdie, scade densitatea din ce în ce mai încet dar chiar complet nu se opreşte din fermentat, mai ales vara.
Deci iata nişte cifre care par să sfideze orice carte despre levuri.
Evident că aceste "ţineri pe drojdie" timp îndelungat nu sunt recomandate pentru că schimbă gustul vinului. În altă ordine ne idei, drojdia stresată spre sfârşitul fermentaţiei produce arome neplăcute (off-flavors).



am gustat ceva bere de 8 si 10 grade ... budweiser ... nimic special!!!
ca de altfel nici budweiser nu il gasesc deloc interesant ... si nici amicii mei din ro., noi bem sTella sau haineken ...
budweiser ... asta e pe gustul americanilor !

SUNT CURIOS CE O SA NE SPUI DESPRE GUST ... e vreo diferenta ...

  e clar ca ... timpii mari de fermentare nu ii intereseaza pe producatorii industriali 




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Păi fermentatul ăsta cu roşii şi ovăz este lipsit de gust, aromă, am mai zis. Să vedem totuşi cum va ieşi la distilare, oricum va trece de 2 ori prin coloană. Scopul: alcool pentru vişinată. Deci nu îmi propun să aibă vreun gust, ci să fie neutru. Am avut mereu o mare preferinţă pentru vişinată şi nu pot rata un an fără să produc. Roşiile şi ovăzul nu au rol direct în producerea alcoolului (materia primă o consituie zahărul tos), ele sunt adăugate pentru a hrăni drojdiile cu nutrienţi şi, bine-nţeles să nu influenţeze aroma distilatului.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Păi fermentatul ăsta cu roşii şi ovăz este lipsit de gust, aromă, am mai zis. Să vedem totuşi cum va ieşi la distilare, oricum va trece de 2 ori prin coloană. Scopul: alcool pentru vişinată. Deci nu îmi propun să aibă vreun gust, ci să fie neutru. Am avut mereu o mare preferinţă pentru vişinată şi nu pot rata un an fără să produc. Roşiile şi ovăzul nu au rol direct în producerea alcoolului (materia primă o consituie zahărul tos), ele sunt adăugate pentru a hrăni drojdiile cu nutrienţi şi, bine-nţeles să nu influenţeze aroma distilatului.


am inteles ca ... vrei alcool pur !

si stiu ca nu poti avea arome din rosii si ovaz ... dar in schimb poti sa ai ceva gusturi neplacute daca ai stresat drojdia ... asa cum tu ziceai

EU SPER SA OBTII CEVA FARA GUSTURI BIZARE PT CA AI FORTAT DROJDIA DE BERE=PIINE SA AJUNGA LA 12%ALCOOL

... asta ar cam contrazice niste teorii ... cu drojdia care produce alcool pina se omara singura ... efectul de feetback ...




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Vedem Caberlot, ce va ieşi. Am eu leac pentru orice.
Dubla distilare în coloană, separarea bună a capetelor şi cozilor şi tratamentul cu cărbune o să-l facă cel mai curat alcool.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Vedem Caberlot, ce va ieşi. Am eu leac pentru orice.
Dubla distilare în coloană, separarea bună a capetelor şi cozilor şi tratamentul cu cărbune o să-l facă cel mai curat alcool.


... sunt convins ca poti sa indrepti aproape orice alcool 
... dar cel mai bine ar fi sa nu fie cazul ...
... si sa gasim solutii care ... "merg singure" ...
... si solutia asta a ta ... ar putea sa fie pintre ele   

sa ne tii la curent  =D   

`

p.s.
si o intrebare : ai incercat vreodata sa faci o aerisire la sfirsit de fermentare ca sa obtii in felul asta o remontare=reractivare a drojdiilor si in felul asta sa rezulte ZERO zahar rezidual ... cartea zice ca se poate face la vinuri ...
(stiu ca la tine procesul de fermentat se apropie de 100% zaharuri fermentate ... dar o aerisire-doua cred ca ar scurta timpul de fermentare ... 2 luni e parca cam mult !)

... si doi ... ca sa scurtezi timpii ... daca invertesti zaharul ... poate ca mai cistigi ceva timp , pt ca asa cu zici sucroza fermenteaza mai greu , daca rupi tu molecula atunci drojdiile au mai putin de lucru ... si poate ca termina mai repede ...
( eu am invertit zaharul si am facut 2 ture pe un plic de drojdie turbo ... si cred ca mai puteam face o tura ... IMI PARE RAU CA NU AM VERIFICAT DACA E DIFERENTZA DE GUST ... CA SA VEDEM CUM SE SCHIMBA-EVENTUAL DROJDIILE IN 10-15 ZILE )


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am mai aerisit cu bormaşina spre sfârşitul fermentaţiei.

Când faci zahăr invertit e posibil să-ţi caramelizeze o parte din zahăr, deci devine nefermentabil. Da, se zice că solicita mai puţin drojdia dacă fermentează zahar invertit dar nu îmi bat capul. Fructoza în sine fermentează mai greu decât glucoza. Am încercat şi cu zahăr invertit şi rezultatul a fost tot cam pe acolo. Nici nu merită consumul de gaz şi efortul pentru fierberea zahărului.
Repet, durata lungă a fermentaţiei s-a datorat cantităţii foarte mici de drojdie. Odata mi-a fermentat în 5 zile o plămadă din zahăr dar am pus un bax de drojdie. În final mirosul a fost insuportabil şi am folosit alcoolul ca spirt sanitar.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca racesti foarte repede oala dupa momentul invertirii nu caramelizeaza zaharul.
Pur si simplu scufunzi oala in cada plina cu apa rece si mesteci vartos pana scazi putin temperatura.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dacă aveam cadă puneam la fermentat în cadă

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
DE PE LA STUPARI ADUNATE ... de pe la vecini

ZAHAR INVERTIT 

Mai baieti,
Reteta este scrisa.Acum descantecele.Le-am mai scris dar nu ati luat seama la ele.
1.Folositi oale emailate sau oale cu fundul gros.Eventual puneti si o tabla subtire sub fundul oalei.Oala sa aiba 10 litri
2.Puneti un litru de apa la fiert.Cand apa incepe sa cante (sa paraie) incepeti sa puneti zaharul.E mai bine sa-l puneti pe rand.Puneti 1-2 kg,amestecati,asteptati sa se incalzeasca catre fierbere,puneti zahar din nou,amestecati,asteptati sa se incalzeasca,s.a.m.d.Dupa primele kg de zahar puneti sarea de lamaie si amestecati.Veti observa ca amestecul 'se taie' ca maioneza si se subtiaza.Continuati  cu zaharul si cu amestecatul.
3. Atentie la foc.Daca focul este prea tare veti observa ca apare caramelizare pe peretii oalei.Daca focul este slab dureaza mai mult.Cand ati pus tot zaharul si amestecul ajunge catre 114 grade incepe procesul de invertitre.Aici trebuie mare atentie la foc ca sunt sanse sa se duca peste oala.Cand se termina invertirea totul e gata.Se lasa cam o ora.
4.In comert sunt niste pungi de diferite marimi la rola.Folia aceasta se moaie si incepe sa se intinda la 150 de grade,se topeste la 180 de grade.Eu torn in ele amestecul fierbinte pe la 100 de grade direct din oala,ochiometric sa fie 7-800 de grame,pun punga la masina de vidat,videz si apoi lipesc.Asa fierbinte o iau si o pun pe pardoseala.O punga are 5-7 mm grosime.
5.La 20 de grade placa este tare dar tinuta de o laterala se lasa.Catre zero grade se sparge ca geamul.
6.Dupa racirea completa le pun in cutii de carton stiva pe niste placi de placaj intr-un strat apoi alt placaj si alt strat.
7. Cand le pun la stupi le intep de 2-3 ori usor cu furculita.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Am gasit ceva interesant; poate va foloseste.

        Unul din procesele semi - industriale de producere a zaharului invertit(folosit de producatorii de inghetata):

Procesul Sommer

Incalziti 1 litru de apa pana la 82°C si adaugati la aceasta temperatura, usor, 2850 grame de zaharoza (zahar tos/normal) mestecand pentru a dizolva totul: temperatura va scadea.
Cand siropul atinge di nou 82°C, nu mai incalziti si adaugati 3.1 ml de acid clorhidric la 40% ( greutate specifica 1.20), agitand puternic: veti nota o crestere a temperaturii de data aceasta.
Dupa ce acidul a reactionat (ii trebuie cam 15 minute) raciti in mod rapid siropul pana la 60°C ( bagnomaria sau cu apa curenta).
Adaugati 2.7 grame de bicarbonat de sodiu (pentru a neutraliza acidul in exces care nu a reactionat) si contiunati sa raciti.
Acest proces ne va da circa 95% de invertire completa a zaharozei ( procent mai mare decat cel al multor 'zaharuri invertite' deja preparate.
(tradus de pe)

Sursa:


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu când am făcut am folosit zeama de lămâie.
Mie îmi plac reţetele simple, care conţin ingrediente uzuale, uşor de găsit pe lângă casă. În afară de sucul gastric, alta sursă la îndemână de acid clorhidric nu mai ştiu.

1 kg zahăr îl dizolv în juma' de litru apă şi pun juma' de lămâie stoarsă. Fierb încet timp de 15 minute apoi răcesc. Asta e tot.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Eu când am făcut am folosit zeama de lămâie.
Mie îmi plac reţetele simple, care conţin ingrediente uzuale, uşor de găsit pe lângă casă. În afară de sucul gastric, alta sursă la îndemână de acid clorhidric nu mai ştiu.

1 kg zahăr îl dizolv în juma' de litru apă şi pun juma' de lămâie stoarsă. Fierb încet timp de 15 minute apoi răcesc. Asta e tot.


PERFECT DE ACORD CU TINE SAMOGON !

... si eu folosesc lamiie ... pt ca e mai simplu ... si pt ca dupa ce storc lamiile le pun si pe ele la fermentat  ... ... parca aduc un f f f usor miros in distilatul final , o nuanta de prospetime    care poate acoperii eventual alte izuri 

ORICUM ... stuparii sunt mai experimentati in domeniu ... si pe situl lor sunt multe retete , fiecare alege ce vrea de acolo ... si sarea de lamiie se gasea peste tot -acum nu stiu daca se mai gaseshte 

 

p.s.
si reteta era mai mult pt cum trebuie facut ca sa nu caramelizam zaharul ... vezi ce zice nea Gica


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Azi am pornit distilarea. Îmi e cam greu să mă orientez cu fracţiile la neutre dar merge. Prima zi a fost mai dificil, acum ştiu ce urmează.

Când mă gândesc cât e de fiert pentru 100 de litri de plămadă pe ochiul de la aragaz parcă îmi vine să reununţ la a doua distilare. Spirtul este destul de tare, 87% mijlocul. Am tăiat destul de mult din capete şi cozi după formula 15+55+15, dar îmi e necaz de atâta risipă de alcool. Probabil voi redistila capetele şi cozile pentru un alcool de calitatea a doua.

Mijlocul e acceptabil, nu chiar neutru dar e ok. Parcă mai neutru iese din cereale, nu ştiu care-i treaba. Cred că pe viitor voi face neutre numai din cereale. Cerealele fermentează şi mult mai repede.

Am făcut mici modificări la instalaţie. 

alcool din zahar azi pornit Îmi cam greu să mă orientez neutre dar merge. prima fost mai

33.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
pai ... CRED CA NORMAL ... sa redistilezi capetele+cozile 

la cantitatea ta ... FACE EFORTUL 

SI .. pt visinata ... nu vad de ce nu ar fi de ajuns 85-87% ...
... eu cu alambic simplu oricum nu pot sa ajung la +80% din 2 treceri ... dar e destul si 80%

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

daca cerealele merg mai bine ... atunci da inainte cu ele ... cred ca si la pret se merita mai bine , ca doar nu le iei de la naturiste 

... oricum 2 luni de fermentat e deja prea mult ... si clar ca DACA NU AI UN SALT MARE DE CALITATE ... NU FACE DERANJUL !

 

P.S.
cu alcool de cereale mai poti experimenta si diferite ashchii ... ca sa faci un wisichi , asta in caz ca nu ai destule visine 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu e vorba de gradaţie, ci de calitate. La a doua distilare alcoolul este mult mai curat şi miros frumositor. Chestia e că nici nu îţi dai seama la început neavând termen de comparaţie, zici că-i ok. Abia când te apuci de a doua fierbere şi vezi cât de curat vine îţi dai seama ce avea înainte. Iar ce rămâne în cazan după a doua trecere cred că pe mulţi i-ar face să nu mai bea ţuică vreodată... o puturoşenie greu de descris.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Nu e vorba de gradaţie, ci de calitate. La a doua distilare alcoolul este mult mai curat şi miros frumositor. Chestia e că nici nu îţi dai seama la început neavând termen de comparaţie, zici că-i ok. Abia când te apuci de a doua fierbere şi vezi cât de curat vine îţi dai seama ce avea înainte. Iar ce rămâne în cazan după a doua trecere cred că pe mulţi i-ar face să nu mai bea ţuică vreodată... o puturoşenie greu de descris.


PAI ASTA STIU CA E VALABIL LA ... DISTILAREA SIMPLA   

... ma gindeam ca la ... distilarea cu coloana=fractionata= cu reflux ... nu se aplica

oricum ... uite un tabel de calcul ... facut pt 10L ... ca sa separi mai usor fractiile
... daca vrei fisierul EXCEL ... da-mi o adresa ...
(trebuie doar sa modifici valorile din coloana cu capul rosu ...)

 

alcool din zahar samogon scris:nu vorba calitate. doua distilare alcoolul este mult mai curat

66.1KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Te rog, trimite-mi si mie tabelul. Gasesti adresa de mail in profilul meu.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

Caberlot a scris:



PAI ASTA STIU CA E VALABIL LA ... DISTILAREA SIMPLA   

... ma gindeam ca la ... distilarea cu coloana=fractionata= cu reflux ... nu se aplica

oricum ... uite un tabel de calcul ... facut pt 10L ... ca sa separi mai usor fractiile
... daca vrei fisierul EXCEL ... da-mi o adresa ...
(trebuie doar sa modifici valorile din coloana cu capul rosu ...)

 


M-am uitat de mai multe ori pe tabelul ăla dar nu înţeleg nimic. Şi dacă modific valorile alea ce se întâmplă?
La redistilarea capetelor şi cozilor cum separi fracţiile?
Ţi-am trimis PM

E, la coloană nu-i chiar ca la alambic, dar o diferenţă există între distilări. Mai ales că coloana mea nu este una pentru puritate foarte mare, ci pentru una medie. De aia mă gândeam să-i mai fac un segment.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
marti o sa va trimit tabelul ... cu explicatii
pina atunci sunt in weekend lung ... si fisierul e pe calc de la munca ... in pauza mai poti sa faci si altceva decit sa ... papi 

in tabel e un calcul facut pt 10L=10000 CO O CONCENTRATIE DE 12,7% -CAZUL SAMOGON-REZULTA FRACTIILE :
frunte 5% LA 85%GRADE...
cap 10 sau 15% la 80%GRADE ...
si inima 55-60 SAU 65% LA 75,70,65,60,55,50 SAU 45% GRADE...
SI COADA 15% .... LA X% GRADE
SI OBTII CIT VOLUM TREBUIE SA COLECTEZI

ACUM DACA PRESUPUNEM CA ...FRUNTEA IESE LA 82 % ATUNCI ADUNI 75mL ETC

TE POTI JUCA CU CIFRELE ALEA ... CITE PROCENTE VREI SA IEI- SI LA CITE GREDE CURGE CE COLECTEZI==>VOLUMUL PE CARE TREBUIE SA-LCOLECTEZI  ... SI SEPARI DUPA CARE O SA GUSTI SI O SA DECIZI MIINE CE AMESTECI SI CE NU DUPA CE MAI GUSTI ... INCA O DATA

... STIU CA SUNA ... BIZAR SA DISTILI DUPA CALCULATOR ... ... DAR CALCULELE ASTEA POT SA-TI DEA  O IDEE ...

... SI PAPILA TE AJUTA SA IEI O DECIZIE


 


P.S.
IUNICU ARE O COPIE ... DACA EL PUNE O POZA CU TABELUL PE CARE I L-AM TRIMIS(AM mai multe variante) ,SAU IMI TRIMITE TABELUL ... VA EXPLIC CE SI CUM ... SI EL VA TRIMITE TABELUL ...  ASTA CA SA MEARGA MAI REPEDE ...

TOT CE E IN ROSU SI BOLD SE POATE FI MODIFICAT (ADICA PROCENTE DE ALCOOL DIN ALCOOLUL TOTAL SI PROCENTE DE TARIE ALCOOL LA CARE REZULTA TOTALUL FRACTIEI ) ... SI TABELUL CALCULEAZA AUTOMAT CARE E VOLUMUL PE CARE TREBUIE SA-L COLECTEZI

STIU CA E CIUDAT CA PT INIMA AI  6-7 OPTIUNI ... DAR INIMA DEPINDE CRED CEL MAI MULT DE TIPUL CAZANULUI=INSTALATIEI ... PT CA EA E PROCENTUAL CEL MAI MARE VOLUM DIN DISTILAT


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Trebuie să spun că tabelul lui Caberlot este foarte adevărăciune. M-am jucat mai devreme pe el şi în sfârşit am înţeles cum funcţionează. E un ajutor preţios care n-ar trebui sa lipsească din PC-ul niciunui distilator de alcoale.

Îl pun eu la attachament. Se modifică doar ce-i cu roşu (% alcool din plămadă, procente din distilat şi tăria fracţiei), ce-i cu negru reprezintă volumele şi alea se modifică automat arătând cât aveţi de colectat. E foarte bun. Acelaşi lucru îl calculam şi eu dar mult mai greoi, acum e simplu.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
heii SAMOGON,

nu ne spui nimic de concluziile finale ... de la megadistilarea ta (2 damigene) de plamada mega fermentata (2 luni)

AM inteles ca nu prea te-a impresionat calitatea ... si ca parca e mai bun ce faci din cereale (poate pt. ca asa se face si industrial si cunosti gustul = asta e referinta pt neutre) ... dar acum dupa 2-3 zile , care sunt impresiile ?

ASTEPTAM CONCLUZIILE TALE ...

stii , ai batrini cind veneau de la caldare cu ... marfa ... ziceau ca rachiul trebuie sa se aseze 2-3 zile si dupa trebuie gustat     

te-ai apucat de facut visinata ?
sau nu mai gusti nimic ?


 

p.s.
eram curios daca metoda 5+15+55+15 ... da rezultate ?
... si daca ai redistilat capul si cozile ...   

p.s.2
cred ca ar fi bine sa iei poza aia cu ... izolatia pe aragaz ...
... ca poate cineva mai putin atent decit tine va incerca si el ... si sa nu iasa cu ... FLACARA MARE !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Si eu astept concluziile.
Da de unde visine nene Caberlot, ca in pomi sunt inca verzi?
Nu stiu ce curaj are Samogon sa izoleze cazanul cu tot felul de materiale inflamabile. Ba carton, ba textile. Nu mai vorbesc de fumul de la gazele nearse de la cazanul ala de pe perete. Ce e samogoane cu afumatura aia pe vizeta?
Pentru cei care citesc, sa nu incerce asa ceva acasa!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, pozele sunt din ciclul "nu încercaţi asta acasă"

Să le luăm pe rând...

Impresii: păi eu am o impresie bună aşa în general 

Despre alcoolul ăsta ce să zic... e bun dar încape loc şi de mai bun. O să-l mai fierb odată. Inima o diluez cu apă la 40% înainte de redistilare. Capetele şi cozile lafel, le ridistilez separat de inimă şi fac separările mai "adânci" dar până acum nu am aflat nimic despre separările la capete şi cozi. Ideea e că dacă vrei să-ţi iasă ceva de calitate trebuie să mai şi arunci.

Azi am distilat plămada de grâu (asta:) dar poate îmi fac timp zilele viitoare şi de redistilarea inimii de la plămada din zahăr. Nu mai folosesc cărbuni, vreau să văd cât de bună pot să o fac doar prin distilare.

Aveţi dreptate, trebuie renunţat la izolaţia cu cartoane, haine şi pături. Dar cum să fac altfel? că dacă le dau jos se răreşte picurarea. Îmi place ideea să fierb cu ochiul la minim. Oricum merge foarte încet, cam 0,5 litri pe oră, cu cât mai slab focul cu atât iese la gradaţie mai mare şi mai curat la gust.

Afumătura de la vaillant e de la chibritul cu care aprindeam flacăra. Nu merge scânteia aia întotdeauna.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... DAA AM CITIT SI EU PE UNDEVA CA ...
... se recomanda sa mai diluezi cu apa curata si sa mai faci o distilare 
(mai se zicea sa adaugi sare de bucatarie-parca sau bicarbonat si atunci cica o sa fie mult mai clare punctele unde trebuie sa tai ... )
... nu am incercat ... sare+cupru +inox+caldura  ... nu da bine !

oricum ...
daca tot mai dai o tura ...
... fa prima data inima ... si la tura 2 fa capul si coada veche +capul si coada nou obtinuta ... ASA RECUPEREZI TOT CE SE POATE -de ce nu ...

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pai ştii cât cap şi coadă să separ la redistilarea inimii?
E inutil sa ne mai ghidăm după gust. Gustul apare după câteva zile, aşa cum bine ai remarcat. Deci nu ne mai rămâne decât matematica şi tabelul.

Da, pe HD scrie ca bicarbonatul ajută la o diferenţiere mai clară a fracţiilor, lucru greu de crezut. Eu nu observ vreo graniţă fixă între fracţii, deci nu ştiu despre ce vorbeşte lumea. Eu am pus odată bicarbonat şi s-a simţit mirosul destul de tare. Bine, am şi pus mult, ce-i drept.

Sunt sigur că nu se vede ce scrie în partea dreaptă a imaginii dar mâine seară îmi fac timp şi traduc.

alcool din zahar pai ştii cât cap şi coadă să separ inimii?e inutil mai

55.6KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
f. faina oala asta ... si foarte inspirata constructia ...
un prieten a si construito ... dar nu a incercato inca (dupa2 ani) ... am fost surprinsi sa vedem ca partea de sus e practic deschisa ...
... eu unul am o reticienta ... si cu instalatie inchisa=clasica se simte un f. usor iz de alcool in casa (vecinii veniti in vizita nu au n ici o ide ce faci daca nu vad instalatia) ... sau poate ca daca merge f. incet ... la mine curge cam 750-1000 mL/h

acolo e si o reteta de facut alcool si in plus explica cum sa separi fractiile si cum sa aduci in echilibru o coloana cu reflux ...
( am si eu o copie de la oala asta salvata pe undeva pe vreun calculator ...
dar daca se ocupa samogon -BRAVO)

e una din cele mai simple si mai complet explicate instalatii ... pe undeva pe forum am pus si un link cu o animatie ... care arata f.clar cum functioneaza




p.s.
am fost curios sa revad comentariile de la instalatia din poza lui samogon ...
SI INCLIN SA CRED CA DIN COMENTARIILE ASTEA M-AM INSPIRAT PENTRU PRIMA DATA PENTRU RETETA FRUNTE/CAP/INIMA/COADA=FCIC=5+15+55+15 ... la cit am bintuit pe internet pe tema instalatii de distilat ... am o scuza ca nu mai stiu

DECI SA DAM CEZARULUI CE E AL CEZARULUI !
(cred ca informatia vine de aici ...)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
uite si o poaza marita cu explicatiile ... in engleza ...
... traducerea ... zicea samogon ceva ...

   

alcool din zahar uite poaza marita ... engleza ...... traducerea ... zicea samogon ceva ...  

76.1KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, promisesem cu traducerea dar nu am mai apucat ieri că a năvălit apa peste noi în case. Seara asta aşteptăm să vină iar potopul să ne inunde că altceva nu putem face deocamdată.

Deci traducerea aproximativă...

"Operaţiunea de bază:
Încălzeşte plămada de zahăr în cazan. Porneşte apa de răcire până când e aproape să fiarbă. Nu reduce căldura până când coloana se umple sau vaporii scapă pe deasupra. Aştepată până când fierberea stabilă produce debit constant de vapori. Stabileşte echilibru stabil cu temperatură constantă. Închide robinetul complet pentru a stabili temperatura 77-78*C. Aşteptă aproximativ 20 de minute. Asigură-te că acolo este un sunet de distilat care pică înapoi în cazan! Scade debitul apei de răcire până la un punct unde ea devine foarte fierbinte sau/şi temperatura începe să crească. Începi "sângerarea" (picurarea) frunţii la o viteză scăzută de 1-2 picături pe secundă. Fă cu ea orice preferi. Totalul este de aproximativ 5% din alcoolul din plămadă. După ce cea mai mare parte din miros a trecut, creşte rata de curgere un pic şi colectează nişte "capete". Salvează-l pentru distilarea următoarei tranşe. Totalul este aproximativ 15% din alcoolul din plămadă. Când capetele s-au terminat creşte rata de curgere până ce picură constant, aproape de jet subţire. Ajustează colectarea pentru a menţine temperatura constantă 78*C. Dacă temperatura începe să crească, restabilizează din nou dacă este necesar, chiar închide complet robinetul. Totalul este aproximativ 50-55% din alcoolul din plămadă. Când colectarea începe să scadă, creşte rata de reflux înapoi să picure încet 2-3 picături pe secundă. În acest moment ar fi sigur să pui o sticlă de "cozi" sub picurătoare. Totalul este aproximativ 15% din alcoolul din plămadă. Restul este lăsat în cazan şi este aruncat. Urmează aceste instrucţiuni şi colectează câteva prime tranşe. Diluează câteva de-astea cu apă curată şi adaugă o liguriţă de bicarbonat şi una de sare pe litru. Lasă-l să stea o săptamână amestecând ocazional. Redistilează *a doua* oară. Nu fierbe alcool pur în cazan!"


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Care e rolul bicarbonatului si a clorurii de sodiu?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ei zic că bicarbonatul de sodiu neutralizează acidul acetic şi împiedică formarea acetatului de etil. În afară de asta, se combină cu uleiurile formând compuşi greu volatili. Astea ar contribui la o delimitare mai clară a fracţiunilor.
Sarea pe de alta parte, ridică puntul de fierbere al apei şi îi reduce volatilitatea.

Deşi, la o căutare mai adâncă, aflăm că 10 g sare pe litru de apă ridică punctul de fierbere cu 0,17*C, deci nesemnificativ. Cantităţile care se recomandă în textul ăla nu ştiu dacă ar ajuta simţitor, dar na, homedistiller... am tradus şi eu ce scrie în poza aia.

Eu nu adaug nimic, doar diluez cu apă la 40% şi pornesc cazanul.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
gabelu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 29
A folosit cineva bicarbonat de sodiu dizolvat in alcoolul brut(din prima distilare),pentru a mai atenua din damfuri?La a doua distilare,cred ca nu s-ar s-ar mai simti mirosul de fuzel.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, am facut eu asa. Tineam o saptamana alcoolul cu bicarbonat si redistilam. In final, de cainele ud tot nu scapi

Cu rezultate muuult mai bune poti folosi carbunele activ


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
gabelu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 29
Multumesc Salmogon!Prompt ca intotdeauna!

pus acum 11 ani
   
gabelu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 29
Na ca te-am si botezat!Vine P
astele acuma!


pus acum 11 ani
   
roadrian
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 5
Cu respect! As dori sa va intreb pe dv. cei ce ati facut alcool din toate materiile care este cea mai buna ca si randament in ceeace priveste pretul de producere si cel de alcool produs?? zahar , porumb,orez?Multam!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

roadrian a scris:

Cu respect! As dori sa va intreb pe dv. cei ce ati facut alcool din toate materiile care este cea mai buna ca si randament in ceeace priveste pretul de producere si cel de alcool produs?? zahar , porumb,orez?Multam!


... CA SI RANDAMENT kg/L sigur ca zaharul e cel mai bun ...
( ca si pretz ... depinde cit te costa ceralele ... dar si daca sunt gratis ... consumurile energetice si voulumele de plamada sunt mai mari ... si rezultatul final poate sa fie tot favorabil pt zahar ...)   

CA SI GUST ... nu cred ca are rost sa mai discutam ... cerealele sunt mai bune decit zaharul    ... si fructele mai bune decit cerealele 
(vezi piatza ... alcoolul dublurafinat e cel mai ieftin ... urmeaza vodca ... rom ... visichi ... coniac ... SI VINURILE MARI GRAND CRU ETC.... care nu le mai distila nimeni pt ca daca pleci de la 20-50$ sticla si ai nevoie de 5-7 sticla ca sa obtii una de distilat ... ajungi la 100-150$ doar materia prima ... fara munca  etc.)

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
roadrian
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 5
Multumesc pt. raspuns! Am la aceasta ora puse 2 plamezi, una de cereale si una cu zahar facute dupa retetele date de dv aici pe forum,le-am pus asa cum m-am priceput si eu mai bine, ca si incepator avand in vedere ca nu am avut (inca) un termometru si experienta dv. pe care o postati aici cu cea mai mare transparenta si altruism! Posed un cazenel traditional mostenit de la parinti si pot sa spun ca la mine in curte s-a facut tuica sau rachiu dea lungul vremi din tot ce se putea face(comestibil vorbind), fructe, miere,zahar am facut si din bomboane o perioada cand nu era zaharul prea lesne de gasit   si pot sa spun cu mana pe inima ca pana nu am citit  pe acest forum si pe altele pe care ati postat ,ca sunt un incepator si pot invata atatea!
Am citit tot aici pe undeva de zahar invertit si pot sa va spun ca am facut zeci de tone cu miere dar pana aci habar nu aveam ce este ala .....dar alea au fost timpuri apuse si nu se mai intorc ....eu vroiam sa va multumesc pt. timpul ce il acordati acestui forum si sa invit si tineretul sa invete ceva chimie  util pt viata!!! Multumesc inca odata si cu respect pana la urmatorul!


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... sa ne spui si noua ce iese ...   si sunt curios sa vad  aud ceva date mai concrete ... cantitati drojdii etc.

... in plus ... daca treaba merge , sa ne spui si noua cum ai facut plamada de cereale fara termometru  ... stiu ca se poate , dar am preferat sa folosesc un termometru 

... asaa ... si nu in ultimul rind ...
ne pierdem timpul pe aici pt ca avem incredere ca in garaj/pe balcon poti sa faci ceva mai bun decit gasesti pe piatza    si mult mai ieftin    si poate ca mai curat    ( nu intra in comparatie producatorii mai de top ... sa zicem peste glenmorangie sau peste hennesy  )

... si ne bucuram sincer cind suntem de folos  ... si noi am invatzat de la altzii      ... asa ca daca putem sfatuii pe cineva  o facem cu mare placere  

multe sporuri!
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
roadrian
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 5
Salut baieti!Am si eu nevoie de ceva sfaturi....as vrea sa pun un butoi de 200L cu zahar!Am folosit calculatoarele pe care le ati postat si am ajuns la urmatorul rezultat:
- 170,4 l apa
-   47,7 kg zahar
- 600 g drojdie umeda
- 1,27g acid citric la un pH de 4,5.
acum nu am inteles cum sta treaba cu nutrienti .....ma puteti descurca si sa-mi spueti ce as putea pune pentru a beneficia de o fermentatie cat mai  scurta??????
Multumesc anticipat!


pus acum 11 ani
   
gabelu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 29
Eu am pus pasat(porumb zdrobit mai mare),in proportie de 6.5 l apa la 1 kg pasat,1.2 g drojdie umeda,1.2 kg zahar.Pe langa aceste ingrediente am mai pus la un butoi de 100 litri 2 lamai stoarse si 300 g orez.Este reteta pe care am facut-o tot anul trecut,si din care au gustat toti prietenii mei.Ca si randament nu stiu comparativ cu alte retete.La o temperatura  de 28-30 grade,fermenteaza cam 7-10 zile.Peste 2-3 zile distilez rachie din orez (reteta lui Samogon).O sa postez cum a iesit!!

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Merge cu tarate de grau ca nutrient, nu schimba gustul. Dar nu inteleg de ce cifre atat de exacte. Siropul va fi cam concentrat, ai vreo 235 g pe litru si ti-ar da cam 14 procente alcoolice. La rapoartele care vrei sa le folosesti as pune o drojdie de rasa. Drojdia de panificatie nu stiu daca atinge 14% si faci risipa de zahar care iti va ramane nefermentat. Eu as tinti catre un 10% alcool in plamada sa fiu sigur ca fermenteaza tot si usor. Asta inseamna ca ai nevoie de un sirop cu 170g zahar pe litru. Pentru un butoi de 200 de litri merge sa pui in jur de 35 kg zahar, hai cu un maxim de 40 dar mai mult va merge mai greoi si posibil cu arome ciudate si poate chiar sistari daca nu folosesti drojdii de rasa.

De cand n-am mai facut alcool din zahar am uitat proportiile, dar in general nu sunt lucruri batute in cuie. Pune tarate de grau ca sunt bune. Nu mai stiu cat puneam, am pus odata parca 1 kg la 100 de litri si si-a facut treaba. Alea contin saruri minerale si aminoacizi care ajuta drojdia. Un calup de juma' de kil de drojdie cred ca e destul dar sa nu te miri daca alcoolul va iesi cu miros de caine plouat. Tinut pe carbuni dupa prima distilare, distilat de 2 ori si cu cozi taiate din timp ar iesi ok.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@ROADRIAN

... BUN ,,, sa incepem cu inceputul ...

vrei sa incepi direct cu o sarja de 200L (48KG ZAHAR)?   
,,, stii fiecare de pe aici a incercat cu drojdia pe care a avuto la dispozitie ... unii cu drojdie uscata, altii cu drojdie proaspata ... si altii cu drojdii speciale    asa ca rezultatele sunt valabile pe cazul lor !   ... si nu pe drojdia ta 

... ca sa iti faci o idee ... pe vremea gloriosului ... mama facea faina pt cozonaci la moara , pt ca nu gasea calitatea "000" ... si de fiecare data o incerca mai inainte sa faca cozonaci pe gogosi /langosi   asa ca sa stie daca iese si cozonac sau numai gogosi      

EU AS FACE UN TEST MAI INAINTE ...  ... SI CHIAR SI ASA POTI SA AI SURPRIZE ... un butoi de 200L e cam inalt si presionea e mai mare ... decit in damigeana    si poate stinjenii fermentatia      de ex daca incerci sa fermentezi melasa ... ai probleme cu presiunea osmotica => ai nevoie de drojdie speciala    ... asa Scriu unii 

ASA cum zice SAM ... la drojdia de piine ... cred ca te duci mult prea sus la 235g zahar/L = 14% aprox ... eu nu ash incerca sa trec nici de 7-8% cam 120-135 g zahar/L      asta ca sa nu fermenteze pina la toamna 

PT HRANA DROJDIEI ... se mai foloseste si pasta de tomate (contine potasiu ... poate ca intra STRAVA CU LAMURIRI...)   am citit asta pe HomeDist. si am aflat de asta de la un galez=coleg de munca care imi povestea ca tatal lui bea orice si ca el=copil ii plamadea/distila  ... acum EL nu pune alcool in gura   

si sa nu uit ... ZAHARUL SE INVERTESTE INAINTE SA IL PUI LA FERMENTAT 


MULTE SPORURI !
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Depinde cata drojdie pune. Daca pune multa nu va mai fi nevoie sa se inmulteasca si va merge treaba mai repede. Mie mi-a fermentat odata un butoi cu zahar in 4 zile si am pus multa drojdie, nu mai stiu cata dar a mers fara probleme.

Comparativ, anul trecut am pus putina drojdie (2 cubulete de 50g la 100 litri) si a fermentat in doua luni, foarte greu dar a ajuns la 12,7%. La cereale am vazut ca nu conteaza, merge si cu putina drojdie.

Din pasta aia de tomate iese o tuica... si e nostim ca daca dai cuiva sa bea nu ghiceste cu ce fruct e facuta nici dintr-o mie de incercari... mai ales ca mai toti oamenii cred ca rosia e leguma cand de fapt e fruct, la fel ca si castravetele.   


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
roadrian
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 5
In butoaie de 200 l, eu am mai facut dar cu numai 15-20 de kg de zahar si a iesit aprox. 30 l de 35-40%.Acum intrebam pt ca am vazut ca zice la calculator ca pot sa pun0,17g zahar la litru de apa si ma gandeam sa folosesc la maxim vasul ca si experienta pe viitor cand imi este necesar o cantitate ,,n,, la o tarie ,,y,, .De aceea fac aceste probe!
Multumesc!


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

roadrian a scris:

In butoaie de 200 l, eu am mai facut dar cu numai 15-20 de kg de zahar si a iesit aprox. 30 l de 35-40%.Acum intrebam pt ca am vazut ca zice la calculator ca pot sa pun0,17g zahar la litru de apa si ma gandeam sa folosesc la maxim vasul ca si experienta pe viitor cand imi este necesar o cantitate ,,n,, la o tarie ,,y,, .De aceea fac aceste probe!
Multumesc!


... cred ca ar fi bine sa ... optimizezi o reteta pt volumele pe care le poti distila ... de ex ... daca V e capacitatea unui cazan ... ar trebuii sa ai o cantitate de plamada cre e un multiplu de V ... adica xV ... si mai exact de x(3V) ... pt ca din 3 distilari primare faci o distilare secundara= de lamurire ... etc.

... si pina la ce % alcool ... te duci cu fermentatia ... asta depinde de drojdia pe care o ai la dispozitie ==> calitatea distilatului
... si de timp ... 2 luni e cam mult la zahar ...


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
dupa 11 ani de la primirea retetei de la Ghebos pe softpedia astazi am finalizat prima sarja de a obtine alcool din zahar, sint grabit nu gluma 
am pronit de la:
- 4kg zahar
- 300g fulgi de ovaz, n-am avut tarite de griu
- 140g bulion de rosii, 2 cutiute de tabla cu termenul de expirare la limita rau
- o lamiie
- o portocala, am auzit ca face bine
- un pliculet de sare de lamiie
- up pliculet si ceva de drojdie de panificatie
- apa pina la 20l finali
.
dizolvat zaharul in 300ml apa peste care am adaugat sarea de lamiie si pus pe foc, am considerat ca invertirea zaharului s-a terminat cind totul a devenit limpede, n-am vrut sa risc sa ajung la culoarea mierii
incalzit apa pina la vreo 35*C, pus totul in butoi plastic, amestecat energic, pus capacul si am asteptat sa treaca 16 zile
astazi amestecul nu mai era dulce la gust, se simtea acreala de la lamiie, am strecurat lichidul si pus la foc pe aragaz
doua ore incalzirea si inca trei ore distilarea ca sa obtin la final 2.5l de alcool de 53%
cam putin 
acum realizez ca cele 10 kg de zahar puse peste borhotul de fructe, intr-un butoi de 200l erau mizilic 
in fine, pentru ce-am nevoie, alcool pentru visinata, va trebui sa repet operatia de inca 3-4 ori si apoi sa trag o rafinare la tot ce-am colectat
oare stirnesc curiozitati daca cumpar 5kg de zahar intr-o singura transa? 


pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Eu fac altfel:
6kg zahar dizolvat in 20l apa la 28 grade si un plic de drojdie turbo.Dupa 4-5 zile este gata de distilat ,asa fac alcol pentru visinata si lichioruri sau cocteiluri.


pus acum 2 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
unde se gaseste aceasta drojdie turbo? insa in cantitati rezonabile, pentru maxim 4-5 sarje
ieri am uitat sa precizez, costul intregii operatii a fost in jurul a 25 lei iar produsul final are un gust bun 


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

din 4 kg zahar ... doar 2.5L de 53%    ... ceva nu a mers bine 
... trebuia sa ai cam 4L de +50% ... hai 3,5L daca taiai bine frunte, capete si cozi 

... probabil ca nu a fermentat bine ... sau ca s-a dus calitatea zaharului 




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Cosstel a scris:

unde se gaseste aceasta drojdie turbo? insa in cantitati rezonabile, pentru maxim 4-5 sarje
ieri am uitat sa precizez, costul intregii operatii a fost in jurul a 25 lei iar produsul final are un gust bun 

Asta am folosit la 6kg zahar si 20 litri apa


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cam veche reteta aia a lu' Ghebos de acum 11 ani. O mai fi invatat si el cate ceva intre timp.

Daca iei 5 kg zahar nu zice nimeni nimic. Am luat 100 kg malai din Lidl si nici macar nu s-au mirat la case. Iar daca fac figuri, poti sa iei cat e limita pe un bon si te intorci si mai iei odata pe alt bon si tot asa, pana iei cat ai nevoie. Din en-gros nu merita. Au preturi mai mari decat la Lidl, Penny, Carefour sau Auchan.

Acum e si situatia aiurea cu psihozatii care golesc rafturile de malai si zahar ca au citit pe nu-ș' ce shareuri dubioase, fel si fel de costipatii si vesti apocaliptice. Din cauza la astia o sa impuna limite. Sper sa treaca. Eu macar am luat ca mi-a trebuit sa fac alcool, nu de altceva.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
... trebuia sa ai cam 4L de +50% ... hai 3,5L daca taiai bine frunte, capete si cozi 
astea erau si asteptarile mele dar ... momentan sa dau vina pe reteta si lipsa mea de experienta
n-am taiat nimic , m-am oprit cint termometrul arata 98*C
.
mihai multumesc de info

astazi am luat 6kg de zahar fara nicio obiectie din partea cuiva, incep o noua sarja cu ceva mai mult zahar si doua pliculete de drojdie de panificatie, deocamdata


pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Cosstel a scris:

[b].

astazi am luat 6kg de zahar fara nicio obiectie din partea cuiva, incep o noua sarja cu ceva mai mult zahar si doua pliculete de drojdie de panificatie, deocamdata


succes


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Costel

6Kg de zahar pt 20L de solutie  => adica 300g zahar/L    e mult prea mult zahar ...

NU o sa fermenteze tot zaharul ... pt o drojdie obisnuita zahar 300g/L e prea mult    si iar o sa ai rezultate slabe    poate si calitate slaba 

Incearca iar o sarja cu 4kg de zahar in 20L de apa  adica un max de 200g/L  ... ideal ar fi 3.5kg/L adica 175 g/L    ... asta da cam 9,5%




ps
mixeaza si 2 banane ... hrana pt drojdii .... ... asta pe langa bulion


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu ajuta cu nimic invertirea zaharului. Este o etapa inutila, consumatoare de timp, efort si gaz, fara rost. Nu fermenteaza nici mai repede, nici mai "curat", zaharul invertit.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
mixeaza si 2 banane ... hrana pt drojdii .... ... asta pe langa bulion
de asta am uitat  ... data viitoare


pus acum 2 ani
   
Paul40
Membru nou

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 2
Buna ziua. Am nevoie de sfatul vostru. Mi-au ramas niste mere din iarna si m-am gandit sa fac rachiu. Am tocat merele acum o saptamana si le-am pus in 2 butoaie. In fiecare butoi am pus 120kg mere tocate; sirop din 15 l apa si 25kg zahar; 30-40 litri apa. In butoi am lasat cam de 20 cm liber sa aiba unde fierbe drojdia. In fiecare din cele 2 butoaie am pus 100g drojdie

(Viniferm BY drojdie selectionata capabila sa fermenteze in conditii dificile de temperatura si carente in nutrienti. Respecta caracterul varietal al strugurilor, recomandata pentru vin alb, roze, rosu, spumante si pentru reactivarea fermentatiilor. Rezistenta la alcool pana la 17% vol. Rezistenta la temperaturi scazute pana la 10 șC.)

Ce ar trebui sa mai pun sa fie totul in regula si cam cate zile trebuie sa las drojdia sa actioneze?
Doza pe plic este specificata:

DOZARE:

Vinificatie fermentatie primara - 20-30 g/100l.

Spumante fermentatie secundara - 30-40 g/100l.

Refermentare, fermentatii alcoolice oprite - 30-50g/100l.

Multumesc mult pentru sfaturi!!!


pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Ai pus cantitate mare de zahar dar nu dezastruos de mare, adica la cantitatea respectiva plamada ta poate sa fermenteze integral zaharul asa ca in primul rand lasa-l sa fermenteze pana se termina fermentatia, probabil vreo 3 sapatamani. in timpul fermentatiei ideal este sa tii butoiul inchis cu dop de fermentatie cu serpentina sau furtun introdus intr-un borcan cu apa. Daca nu ai asa ceva atunci inchide cum poti butoiul dar nu etans sa aiba pe unde iesii gazele. La sfarsitul fermentatiei controlezi amestecul respectiv sa vezi daca a fermentat total(nu trebuie sa se simta de loc gustul de dulce) si daca nu cumva s-a otetit(miros de otet la deschiderea butoiului). Daca are miros de otet amestecul trebuie distilat in cel mai scurt timp dupa oprirea fermentatiei, ca altfel otetirea progreseaza si pierzi din alcool si din calitate. Daca nu are nici o urma de otetire poti sa mai lasi amestecul un timp (cam pana la 3 luni de la inceputul fermentatiei) cu conditia ca dupa terminarea fermentatiei sa inchizi butoiul cat mai etans si sa-l pui intr-un loc racoros. In acesta a doua varianta tuica va iesii mai buna.

pus acum 2 ani
   
Paul40
Membru nou

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 2
Buna ziua. Multumesc mult pentru sfaturi. Mai am o intrebare. Mai este nevoie sa pun in butoi lamai, banane isi tarate ca mancare pentru drojdii?

pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Nu , are arhisuficienta hrana de la mere

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... acum ar trebuii sa pui ... niste rabdare    ... respecta ce a zis Alex ... ar trebuii sa iasa ceva BUN




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Iese cu siguranta bun ,eu am distilat ceva zama de mere ,fara zahar ,de 2 ori si iesit ceva de vis la gust si parfum .

pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Prima distilare de dulceata,si a 2 a pusa la fermentat.S-a meritat sa fac curat in beci.

alcool din zahar prima distilare pusa meritat fac curat beci.

37.3KB


pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
si fermentarea.
8 borcane de 800g de dulceata ,apa pana la 23l si un plic de drojdie turbo.
dupa 4 zile de fiert au iesit 3,6 litri de distilat la 40 grade si ceva cozi,gustu si parfumul de fructe ,dulceata a fost de visine si ceva gutuii.

alcool din zahar borcane 800g dulceata ,apa pana 23l plic drojdie turbo.dupa zile fiert iesit 3,6

44.8KB

Modificat de mihai (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
si drojdia care stie sa duca pana la 20% alcol

alcool din zahar drojdia care stie duca pana 20% alcol

51.3KB


pus acum 2 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11
Salutari tuturor, o sa postez pe postul de zahar fiind vb de dulceata, am  obiceiul sa scriu povesti lungi, sper sa fiu coerent si fara greseli prea mari de scriere

Sursa zaharurilor multe borcane de dulceata adunate de pe la mine si cunostinte, unele zaharisite, altele nu.

Am incercat sa fac niste calcule empirice cam la ce cantitate de zahar sa fie intr-un borcand de 400 de grame dulceata si tot intreband de retetele de dulceata folosite a ajuns la concluzia ca undeva la 60-75 % ar trebui sa fie zahar (nu se folosesc pe la mine conservanti in dulceturi se "leaga cu zahar" dupa cum spun  femeile)

Tinta mea undeva la 60 litri de  produs pentru distilat.
Dupa indelungi incruntari  la reteta de pe plicul de drojdie( 6-7 kg zahat la 21 litri apa si suporta alcool de 14%) am incercat si pe degete da erau putine pt cat calcul trebuia... si am zis ca vreo 24 de borcane de dulceata la 400 grame trebuie sa fie ceea ce trebuie.(nu intrebati va rog cum am socotit ca era cald).

M-am apucat de mutat dulceata in butoi (nu e usor si nici curat .. era buna totusi dulceata.. mult gem de prune si cirese negre si visine) dupa o perioada cam se aduna pe fundul butoilui si m-a cam luat indoiala.. ia sa cantaresc eu ca eram pe la jumatate cu borcanele(sau asaceva)

17 kg dulceata butoi 60 litri .. parea mult.. punem apa calda pana pe la vreo 45-50 litri amestecam bine si.. hai sa vedem ce rezultat avem..

Scot mustometru si cetesc a 10-cea oara intructiunile.. tabelul... temperaturile... masor si.. undeva la 7-8  grade alcool posibile... hmmm .. ce prost esti ai calculat bine.. trebuia sa pui tot..

Ma apuc iar de golit borcane.. apa e calduta ajuta mult cu diluatu.. da hopa.. se facu butoi plin si imi dau seama ca trebuie sa si fermenteze.. borane mai erau de pus .. in cap nu puteam sa ma scarpin...

Am scos vreo 7-8 litri intr-un butoiesh alaturi si am zis  ce-o fi o fi .. hai cu masuratoarea si drojdea.. spal toate: mustometru, cilindru alea alea ca dor facem laborator de dulceata...
si imi ies cu indulgenta 9 grade alcool posibile..

hai sa fie zic si ma gandesc ca oricum ziceau unii pe forum si youtube ca nu se face mai mult de 10 ca nu iese bine(scuze nu gasim...)

Dizolv drojdia si bag autofiletanta sa aeresc plamada la urma mut ceva si in butoiul separat (ala micu care nu incapu inainte)

si scot arma "Zecreta" incalzitor de acvariu luat de la un magazin de animale(100 de w cu reglaj si termostat) montez tot pe butoiu mare si la ala mic cum o fi cu mila.

A fermentat in 5 zile si tot a scapat ceva pe afara (drojdia chiar era turbo si cred ca a ajutat-o si incalzitoru) dupa 5 zile 0 grade alcool posibile iar ala mic mai tragea catte un gaz. l-am testat cu chebritu si a stat si el din fiert a doua zi(daca trebe detalii pentru testu cu chebritu cereti)

Dupa inca vreo doua zile (am vrut sa scriu ca nu am avut timp da defapt mi=a fost lene)  am scos tot ceea ce am putut din ceea ce s-a separat ca dulceata  printr-o sita mare si am recuperat toata zeama care s-a putut (nu am exagerat cu storsul) si am recombinat butoaiele rezultand ~50 litri  de vin destul de grosut .

Am pus caolin sa decanteze (luat din dedeman) si deacum cica sa am rabdare..

Ma tot foiam ma uitam in fiecare zi.. am gustat.. un vinut  bun ca gust.. se decanta da greu .. Dau si la femeie sa guste,, (vrajeala .... uite ce vin bun din dulceata.. sa o fac sa guste.. ca nu vroia nici sa conceapa)  dupa ce gusta .. zice ca nu e rau.. face vro doi pasi sa scape de insistentele mele si zice asa intr-o doara .. e tare sa stii ..

Mai trece o zi eu tot dau tarcoale ... ba daca femeia zice ca e tare si a mai baut vin totusi.. da io am vinometru .. nu incercam noi o masuratoare.. si dai si masoare si masoarea iar.. trebuie schimbati ochelarii.. ies vreo 15 grade.. parca e prea mult.. ma scobesc ma uit la alcolmetru.. ba.. 15 grade masor si cu asta .. .. iar cu ochelarii iar cu masoara.. 15 grade.

E.. parca eram mandru asa o tzara .. mai trece o zi.. nu prea vrea cu decantarea (dureaza 21 de zile la caolin da io cetesc doar ce vreau pe plicuri ca nu am ochelarii) fac io pasu cel mare si gata cu decantarea da-o drq ca am facut noi si din mazga nu il ardem pe asta...

Si da-i si trage si taie si miroase si borcane  (calculasem eu vreo 8 litri de alcool pur  sa dau deoparte 5 % un borcan de 400 clar zboara la spalat prin atelier)

ma opresc din tras cand curgea de 30 de grade ca deja nu imi placea mirosu deloc.. un total de vreo 13-14 L

Dupa vreo 3 zile chem un preten la mine ba hai sa ma ajuti la degustat cum am vezut eu pe Youtube la americani.. ce e aia ma ... vin-o sa vezi..

Pun borcanele pe masa 4 pahare apa plata seringa.. si incep din fiecare borcan sa pun cam 30% distilat restu apa sa simtim doar arome si gusturi...(mare teorie tata.. da e pe bune merge)

Se cam stramba pretenu la mine da la gustat.. da ma este diferenta... ai dreptate.. gasim cateva cam dubioase la gust (borcanul 2 de 400 era naspa tare, cap cred ca se cheama) o surpriza la borcan 5 de 800 in mijlocul inimii care era puturos desi borcan 3-4  de 800 foarte aromate am mai sarit cateva de 400 mai dubioase si cpzile de pe la 40 in jos...

am dat deoparte 4,8 litri plus fruntea de 400 de grame

ramas vreo 8 litri buni...

Ce credeati ca s-a terminat?

Mai trec cateva saptamani si ii dau sa miroase la femeie din ce am selectat ca bun... imi zice.. miroase a drojdie.. placut mirositor.. ca un vin bun ...dar a drojdie.. miros si eu.. da aroma fructata dar si drojdie.. mai intreb un cumatru.. da drojdie si el.. (defapt amandoi drojdie dar e alta poveste)

Am eu leacul..
scoatem filtru.. (este cealata postare a mea cu filtru carbune activ facut din filtru de apa)


si incepem filtrarea..  doua filtrari.. si mie imi pare bun.. (sa vedem ce zice femeia mai pe seara ca eu nu sunt concludent clar)

Acu daca eram cu filtru meu minune(l-am facut pt o tuica afumata si a mers)  da nu incercam noi cozile.. ca si asa tre sa le bag la redistilat si filtru nu le sperie...

Am pus capul si cozile plus ce nu mi-a mai placut mie aia 4,8 litri si da sa filtram.. il trec de vreo 3 ori..
nu stau langa el ca dureaza si mai faceam ceva.. deacu hai sa gust...
parca nu e rau.. ceva gust dulceag dar placut.. nu miros.. limpede clar..

da nu il mai trag eu ca sa vedem daca dispare dulceagu.. mai pun odata mai dau sa gust.. parca nu imi place..   
la miros nimic, nu mai era dulce da parca avea o ceva.. da nu mai trag eu odata..
ma mai invart acu parca iar dulceag...
(clar nu stiu cu gustu si mirosu.. ar trebui sa dau vina pe covid da nu am curaj ca nu ca crede nimeni ca nu stiu care e gustu la cat .. cacao mananc) Imi zice femeia deseara si daca nu ma banati revin cu un update.

Incerc sa pun si ceva poze dar e complicat cu interfata voastra...

Hai o zi buna sa aveti.

     


pus acum 2 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11
Acest link este catre un album google photos cu poze cu ceva borcane si masuratori inainte si dupa distilare


pus acum 2 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Pe mine m-ai convins, ai talent la scris! În rest, esti pe drumul cel bun, cred. Totul se educă, succes!

_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 2 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11

sergiurau a scris:

Pe mine m-ai convins, ai talent la scris! În rest, esti pe drumul cel bun, cred. Totul se educă, succes!


Multumesc pentru apreciere si pentrutimpul acordat lecturii.. eu doar vorbesc mult(fara alcool ca in prezenta lui.. nu imi aduc aminte ) .. de scris.. nu mai citeste nimeni

Update-ul este ca sotia zice ca nu miros nici cozile nici inima si nici gust nu au .. cica sunt ca spirtul.. probabil filtrate prea mult .. o sa mearga la visinate sau la redistilat.

Multumesc inca odata pentru rabdare.


pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Nu am avut probleme cu mirosul de drojdie,eu folosesc 8 borcane de 800 ,apa pana la 23litri si un plic de turbo ca cea din poza ,este a 5 sau 6 oara cand fac si tot timpul a iest bine ,cei drept de obicei bag pe aschii de stejar rumenit(cumparate ca nu am voie in casa la cuptor).Chiar acum am o noua sarja la fermentat.

Parca in poze sa vede si ceva cam rosu ,nu cumva fierbi prea tare cazanul si mai iese si lichid pe teava de condens?
La mine nu s-a intamplat niciodata,acum si cazanul meu este mic 17 litri capacitate .

Modificat de mihai (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  Jar

... subscriu si eu ... la parerea sefului tau ... daca e alcool pur ... filtrul tau a scos toate aromele ... bune sau rele 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11

Caberlot a scris:

  Jar

... subscriu si eu ... la parerea sefului tau ... daca e alcool pur ... filtrul tau a scos toate aromele ... bune sau rele 


corect.. ai dreptate, dar problema este ca am filtrat de prea multe ori nu ca scoate mirosurile.


pus acum 2 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11

mihai a scris:

Nu am avut probleme cu mirosul de drojdie,eu folosesc 8 borcane de 800 ,apa pana la 23litri si un plic de turbo ca cea din poza ,este a 5 sau 6 oara cand fac si tot timpul a iest bine ,cei drept de obicei bag pe aschii de stejar rumenit(cumparate ca nu am voie in casa la cuptor).Chiar acum am o noua sarja la fermentat.

Parca in poze sa vede si ceva cam rosu ,nu cumva fierbi prea tare cazanul si mai iese si lichid pe teava de condens?
La mine nu s-a intamplat niciodata,acum si cazanul meu este mic 17 litri capacitate .


si am scris azinoapte dita raspunsul .. care nu stiu dc a disparut.. oricum eram pe teste si au iesit bine

ideea principala este cata drojdie ati folosit si la ce temperaturi, m-ar ajuta mult pt experimentele viitoare. Multumesc anticipat.


pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la