Caberlot
Moderator
 Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2393
|
|
DE PE LA STUPARI ADUNATE ... de pe la vecini
ZAHAR INVERTIT
Mai baieti, Reteta este scrisa.Acum descantecele.Le-am mai scris dar nu ati luat seama la ele. 1.Folositi oale emailate sau oale cu fundul gros.Eventual puneti si o tabla subtire sub fundul oalei.Oala sa aiba 10 litri 2.Puneti un litru de apa la fiert.Cand apa incepe sa cante (sa paraie) incepeti sa puneti zaharul.E mai bine sa-l puneti pe rand.Puneti 1-2 kg,amestecati,asteptati sa se incalzeasca catre fierbere,puneti zahar din nou,amestecati,asteptati sa se incalzeasca,s.a.m.d.Dupa primele kg de zahar puneti sarea de lamaie si amestecati.Veti observa ca amestecul 'se taie' ca maioneza si se subtiaza.Continuati cu zaharul si cu amestecatul. 3. Atentie la foc.Daca focul este prea tare veti observa ca apare caramelizare pe peretii oalei.Daca focul este slab dureaza mai mult.Cand ati pus tot zaharul si amestecul ajunge catre 114 grade incepe procesul de invertitre.Aici trebuie mare atentie la foc ca sunt sanse sa se duca peste oala.Cand se termina invertirea totul e gata.Se lasa cam o ora. 4.In comert sunt niste pungi de diferite marimi la rola.Folia aceasta se moaie si incepe sa se intinda la 150 de grade,se topeste la 180 de grade.Eu torn in ele amestecul fierbinte pe la 100 de grade direct din oala,ochiometric sa fie 7-800 de grame,pun punga la masina de vidat,videz si apoi lipesc.Asa fierbinte o iau si o pun pe pardoseala.O punga are 5-7 mm grosime. 5.La 20 de grade placa este tare dar tinuta de o laterala se lasa.Catre zero grade se sparge ca geamul. 6.Dupa racirea completa le pun in cutii de carton stiva pe niste placi de placaj intr-un strat apoi alt placaj si alt strat. 7. Cand le pun la stupi le intep de 2-3 ori usor cu furculita.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Am gasit ceva interesant; poate va foloseste.
Unul din procesele semi - industriale de producere a zaharului invertit(folosit de producatorii de inghetata):
Procesul Sommer
Incalziti 1 litru de apa pana la 82°C si adaugati la aceasta temperatura, usor, 2850 grame de zaharoza (zahar tos/normal) mestecand pentru a dizolva totul: temperatura va scadea. Cand siropul atinge di nou 82°C, nu mai incalziti si adaugati 3.1 ml de acid clorhidric la 40% ( greutate specifica 1.20), agitand puternic: veti nota o crestere a temperaturii de data aceasta. Dupa ce acidul a reactionat (ii trebuie cam 15 minute) raciti in mod rapid siropul pana la 60°C ( bagnomaria sau cu apa curenta). Adaugati 2.7 grame de bicarbonat de sodiu (pentru a neutraliza acidul in exces care nu a reactionat) si contiunati sa raciti. Acest proces ne va da circa 95% de invertire completa a zaharozei ( procent mai mare decat cel al multor 'zaharuri invertite' deja preparate. (tradus de pe)
Sursa:
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|