Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj
Pagini: 1
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am mutat discutia aici.
bionut a scris:
Salut, sunt nou pe forum si nou in privinta distilarii licorilor O intrebare am, pe unde o sa pui plamada in keg daca ii sudezi coloana? Daca ai putea pune niste poza ar fi bine. Am si eu un keg de 50 de litri pe care ma bate gandul sa il fac fie boil kettle pentru bere fie alambic
SineNomine a scris:
Pai, nu sudezi coloana. Se poate folosi un tri-clamp, sau altceva asemanator.
bionut a scris:
Am inteles eu gresit, imi cer scuze. In cazul asta este mult mai usor de realizat un alambic decat un fierbator pentru malt. Imi cer scuze inca o data pentrt off topic, dar stii vreo metoda sigura de transformare a unui keg intr-un alambic cu gura mai mare, pentru plamada de fructe, etc.? Pentru tuica cum s-ar zice:-D am cautat pe net dar gasesc doar variante pentru moonshine... Se pare ca americanii nu prea au prune prin gradina:-D
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uita-te pe aici:
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Da, dar eu ma refeream la un still pentru distilat si la cum poti face sa ai o deschidere mai mare dar pe care sa o poti sigila destul de bine.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
E interesant. Am gasit si eu poza citind topicurile de pe forum. Ce grosime ar fi de ajuns pentru acel guler? O sa incerc sa gasesc un magazin care vinde tabla din inox la bucati mai mici. Daca nu, cred ca o sa reciclez o cuva de masina de spalat veche :-) e si destul de groasa cred.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
iunicu a scris:
Cum vi se pare asta?
Mi se pare buna ideea, a mai fost pusa. Daca ai scoate garnitura de cauciuc si ai pune una de teflon ar fi chiar excelent.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Acel guler este defapt o oala de presiune careia i sa taiat fundul si a fost sudata drept capac de cazan.
buna ideea cu oala de presiune ...atit doar ca ma gindesc ca iese cam scumpa ... eu ma gindesc ca e f. simplu sa faci o "triclamp" daca ai o flansa de inox ... nici nu o consumi toata ...
... sau . am vazut pe undeva o "triclamp" facuta din 4 segmente prinse pe un colier cu stringere pe surub --- ceva ca cele de la furtunele de la masina ... din pacate nu mai gasesc poza ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Caberlot a scris:
buna ideea cu oala de presiune ...atit doar ca ma gindesc ca iese cam scumpa ... eu ma gindesc ca e f. simplu sa faci o "triclamp" daca ai o flansa de inox ... nici nu o consumi toata ...
... sau . am vazut pe undeva o "triclamp" facuta din 4 segmente prinse pe un colier cu stringere pe surub --- ceva ca cele de la furtunele de la masina ... din pacate nu mai gasesc poza ...
Da, intradevar iese cam scump cu oala. Cat despre flansa, banuiesc ca iti trebuie o flansa destul de mare incat sa te avantajeze investitia, altfel folosesti un triclamp si prinzi coloana direct de gatul keg-ului. Dar asa o sa fie greu sa distilezi plamade mai dense, cum ar fi cele din fructe.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... eu ma gindeam ca poti strunjii o "triclamp" usor si repede dintr-o flansa ... si apoi o tai si ii sudezi articulatia ... si blocajul
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am renuntat momentan la confectionarea cazanului, pana reusesc sa imi fac o coloana de reflux. In schimb mi-a iesit un cazan pentru bere perfect din keg-ul cu pricina:-D. Acum va trebui sa fac rost de altul pentru distilare. Apropo, stiti unde pot gasi teava de cupru taiata la cat vreau eu? Imi trebuie vreo 6-7 m de 10mm pentru racirea mustului de bere, plus cam un metru de aprox 30-40mm pentru coloana.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Exista teava de cupru la colac pe la magazinele de materiale de constructii. Sigur ca iti taie cat vrei tu, ca doar nu te las prostit sa cumperi cat vor ei.
Salut, am facut rost de 60 cm de teava de 1 tol jumate pentru coloana de reflux. O am de la un prieten. Cum pot afla daca e genul de inox pretabil la utilizari "comestibile"? Adica foodgrade, nu gasesc sinonimul in limba romana:-). Parca era un test cu un magnet, dar nu stiu sigur. O sa fac si o schita si o sa o postez pe topicul cu constructii de cazane, sa va cer o parere.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
testul cu magnet ... e pt inoxul ala care nu e magnetic
am mai zis ca inoxul e de 2 feluri ... magnetic si nemagnetic ... asta depinde de compozitia lui cit Fe are si ce structura cristalina etc.
... si unul si altul sunt "food-grade" ... oricum cel mai recomandat e ala de oale 18-8 Ni-Cr sau invers
... dar daca intrebi un strubgar batrin el iti va explica cum se testeaza ... acum 25 de ani am vrut sa-mi fac un cutit-eram in practica la un combinat ... si am vorbit cu un strungar ca sa cer voie=acces la polizor care era linga strung ... atunci , strungarul m-a intrebat daca am material bun ? ... am zis ca da , ok a zis el hai sa-l testam ... si a luat materialul , l-a bagat in polizor ca sa vada culoarea la scintei si apoi pe metalul fierbinte a presarat o sare--nu de bucatarie ... si dupa racire a verificat daca a corodat ... era tot lucios ... apoi ma intrebat de unde am asa material ? era o tija de supapa forjata suuper materialul si super a iesit cutitul , atit de fain ca mi-a fost si furat in anul urmator in campania de adunat cartofi
deci cauta un meserias!
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Cel mai recomandat inox pt. instalatii de distilare este 304, gasesti scris acest cod atat pe tabla cat si pe teava
25.1KB
pus acum 11 ani
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Eu aveam impresia ca cel magnetic nu e bun si cel nemagnetic este... o sa incerc sa gasesc un meserias. Imi pare rau pentru cutitul tau:-))
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
bionut a scris:
Eu aveam impresia ca cel magnetic nu e bun si cel nemagnetic este... o sa incerc sa gasesc un meserias. Imi pare rau pentru cutitul tau:-))
... se poate sa ai dreptate ... cel nemagnetic sa fie cel recomandat in industria alimentara ... dar chiar si un inox care nu e recomandat va face treaba cu succes=adica mai bine decit Cu care oxideaza dar are alte avantaje ... transfer termic mai bun ... catalizator etc.
parerea mea strict personala ... daca e inox e bun ! mai ales ca l-ai primit ... daca vrei sa cumperi ... atunci verifica pretul si daca ti-l permiti ial pe cel mai bun = cel recomandat ... si nu cel acceptat.
festina lente =grabestete incet !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Pai asa o sa si fac, folosesc ce am. Nu imi permit sa cumpar materiale noi:-D Acum incerc sa proiectez coloana. Puteti sa imi recomandati un design anume? Vreau ceva simplu, ca aici , in capul coloanei o sa pun o serpentina din cupru (am pe acasa o conducta numai buna), si pentru condensatorul final o sa folosesc o serpentina de la un cazan vechi de tuica, o am si pe aia de la cineva) In fine, mai am o teava de inox cu diamentrul,,,mai mic decat degetul mare) nu stiu de cat o fi, pe care o sa o folosesc pentru a face conexiunea aceea orizontala din poza de mai sus. Mi-e cam teama sa ma complic cu placi inclinate si alte nebunii, plus ca nu am nici materialele necesare. Trebuie sa precizez ca nu tin mortis sa am puritate maxima din prima distilare... daca e cu 20-30 de grade peste tuica sunt multumic. Nici aromele nu ma intereseaza prea mult.
pus acum 11 ani
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Se pare ca nu merge linkul ala... imi cer scuze dar nu stiu unde e butonul EDIT