Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj
Pagini: 1
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asta este ultima mea realizare in domeniu. Aveam nevoie de un zdrobitor si tot ce am gasit prin comert era ori prost si scump ori bun si foarte scump. Asa ca m-am apucat sa-l construiesc singur. Zdrobitorul este facut din placi de polipropilena cu axul din aluminiu. Am cautat inox dar nu am gasit in timpul pe care il aveam.
19.9KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mai trebuie sa-i pun maner.
18.1KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am inceput sa-l proiectez astazi pe la ora 16 si l-am terminat pe la ora 22. Mie imi place foarte mult!
21.4KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
SineNomine a scris:
Mie imi place foarte mult!
Si mie!
De unde ai luat placile de polipropilena si ce grosime au? Valturile si rotile dintate par din acelasi material. Cum ai decupat?
O mica observatie: distanta dintre valturi imi pare mica in poze! Exista riscul sa spargi si samburii! Si nu e bine! Trebuie sparte (putin) doar boabele!
Numai bine!
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Polipropilena o aveam pe la servici de la o lucrare mai veche, este de 10 mm. Valturile si rotile zimtate sunt din aceiasi placa. Valturile sunt facute din 20 de placi puse una langa alta. Toate elementele le-am definit in CorelDraw si le-am taiat pe CNC.
Ai dreptate cu distanta, este doar de 3 mm, o voi modifica astazi. As vrea sa o fac cam de 5 mm.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
M-am gandit sa fac proba inainte de a modifica distanta dintre valturi si bine am facut, pentru ca din trei soiuri de struguri la nici unul nu a spart samburii. Voi lasa distanta dintre valturi asa cum este acum, 3 mm.
P.S. Firma de unde am luat polipropilena este din Craiova.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
frumoasa jucarie si e `just in time`... incepe sezonul de vin
BRAVO ! se impaca f. bine tehnologia inalta cu indeletnicirile traditionale alcool ... vin ... urmeaza afumaturile
p.s. si eu votez pentru un minim de 5 mm ... mai ales ca in ro de obicei nu se face o desciorchinare in prealabil ... si atunci daca presezi ciorchinii o sa ai un gust aspru ierbos-lemnos in vin ... daca tot modifici ... poate ca ar fi bine sa sari la 7-8 mmm
intrebare : vad ca cilindrii sunt dintati-asa cum e bine ... tu unde masori jocul ? cap de dinte-fund de angrenaj ? ... ... daca e asa ajunge 5-6m ... estimeaza un bob de strugure si verifica sa nu treaca ne spart-crapat
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da, distanta varf-varf este de 3 mm, distanta varf-fund este 6 mm. Dintii sunt decalati. Am facut proba si a zdrobit foarte bine fara sa sparga samburii. Azi trebuiau sa-mi vina niste struguri dar nu au ajuns. Cand ajung voi face poze la zdrobit si le voi pune pe forum. Am mai facut si un storcator (teasc) cu cosul meu din inox si cu un schelet din aluminiu. L-am lasat in masina dar ii voi face si lu poze ca sa le pun aici. Doar struguri nu am... in rest sunt dotat pentru a face vin...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Boabele nu stau cuminti, la rand, sa intre cate una singura! Samburii se pot "suprapune" si sa intre cate doi, atunci se vor sparge! Cam 7-8 mm ar fi bine, cred (si) eu!
Cred ca sita (cosul) tau se va colmata cu pulpa! Ar trebui spatii de evacuare (a mustului) mai mari!
Numai bine!
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
De curios am sa masor si distanta la zdrobitorul meu dar abia peste o saptamana sa ajung la provincie. Piesa lui Sine e bijuterie. Prietene, esti grozav.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dupa parerea mea, pe acolo ar trebui sa treaca doar boabele de strugurii, fara ciorchini. E de munca unpic la desciorchinare dar merita, nu faci in fiecare zi. Asa cum s-a mai zis, ciorchinii strica gustul. In rest toata admiratia pentru lucrare!
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La asta m-am gandit si eu, sa bag doar boabele la zdrobitor. La o cantitate de pana in 100 kg de struguri si cu vreo 2-3 ajutoare nu este chiar asa greu. Multumesc pentru aprecieri! Adevarul e ca a iesit frumos.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Ieri am cules via de la tara si am masurat distanta dintre cilindri: 5-6 mm. Zdrobitorul meu e mai vechi, cilindrii mei nu mai sunt chiar paraleli. La un capat am 5 mm si dincolo 6 mm. Sparge boabele bine si nu sparge samburii. Am scris mai sus ca distanta ideala e de 7-8 mm. Imi cer scuze pentru sfatul eronat! Daca adaptam un motor electric la un zdrobitor de uz casnic, ce putere/turatie ar fi necesara?
Numai bine!
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
bravoo !
asta e solutia cea mai la indemana ... sa verifici cum e facut ceva ce functioneaza
... si dupa cum spune vorba cu ... mintea romanului cea de pe urma ... vazind ce s-a masurat pe teren ... am inteles unde am gresit cind am zis 7-8 mm ...
deci ... noi vrem un zdobitor de struguri care sa nu zdrobeasca si semintele ... conditia care conteaza e sa nu zdrobeasca si semintele ... ... pt ca semintele astea sunt mult mai constatnte ca si dimensiuni ... boabele sunt intre 5mm si 25mm diametru ... semintele sunt intre 5-6mm lungime si 3-4 mm diametru ... ASA CA UN JOC DE 5-6mm VA FI ABSOLUT SIGUR CA NU SPARGE SEMINTELE SI PROBABIL CA VA SPAREGE SI 99.9% DIN BOABE
P.S. DACA CINEVA A FACUT ZDROBITORUL CU UN JOC DE 7-8 ... SA STEA LINISTIT CA VA FUNCTIONA SI ASTA ... CHIAR DACA VA SPARGE DOAR 99% DIN BOABE
P.S. DESCIORCHINAREA 100% NU SE RECOMANDA PT CA IN CIORCHINE MAI SUNT TANINI FOLOSITORI=conservanti SI PT CA CHIORCHINELE AJUTA LA PRESAT MUSTUL=PE LINGA CHIORCHINI SE DRENEAZA MUSTUL ... SE RECOMANDA O DESCHIORCHINARE PARTIALA-"CARTE VERDE" (nu ma intrebati ce inseamna asta ... in %)
p.s. INCA NU AM VAZUT UN ZDROBITOR DE STRUGURI CU MOTOR ELECTRIC ... E DESTUL DE PRODUCTIV UNUL MANUAL ... PT O GOSPODARIE ... DAR AM VAZUT ZROBITOR DE MERE ... CU MOTOR ELECTRIC ... DE 0.9KW...PT CA FOLOSEA ACELASI MOTOR DE LA UN MIC CIRCULAR
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uite si teascul.
40.9KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Zdrobitorul a spart boabele perfect, fara sa sparga samburii. Cosul meu s-a comportat minunat, nu s-a infundat si a stors foarte bine. Boasca rezultata este aproape uscata.
70.1KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
sper ca ai lasat citeva zile strugurii zdrobiti sa stea inainte de presare ... ...3-5 la alb si 5-7 la rosu ... asta ca sa faci vinul dupa tehnologia de vinificare "in aromat" ... asa cistigi la arome !
... bravo pt. noua intrebuintare a cosului
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
I-am lasat doar peste noapte pentru ca era deja tarziu cand i-am zdrobit, altfel i-as fi tescuit imediat. Vinul vreau sa-l distilez. Poate nici nu ar fi trebuit sa-i storc asa tare... M-a luat valul...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sunt in totalitate deacord cu ce a zis Caberlot. Un pic de macerare pe boasca facea bine. S-ar putea sa iasa cam spirt. Oricum, tari echipamentele
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Un storcator de .......boasca..... homemade by myself
34.9KB
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Am sa fac poze si inauntru; sparge doar o mice parte din samburi, distanta intre cutite si gratar este calculata a.i. sa poata trece samburii
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
iunicu, ai vazut in ce data a fost facuta poza ? de atunci o tin langa cu zeama........si mai am 3 butoaoaie de 200L cu borhot
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Poate ne da cineva detalii despre HOW IT'S MADE masinaria asta:
pus acum 11 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Arata de parca ar fi o centrifuga pe principiul storcatoarelor de fructe numai ca sita este mai mare si permite trecerea pulpei dar retine samburii. Nu stiu daca am ghicit insa vad ca are un pret de 1700 euro.
Ce bine ne-ar prinde ceva filmulete, schite........m-ar manca sa imi fac una, nu de alta, dar vine o varsta la care nu mai poti da la nesfarsit din maini.......
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... parerea mea personala ... ... e ca avem de a face cu o "masina de facut bulionul" ... ... adica in termeni tehnici o presa continua ...
sunt folosite la stors strugurii de ex ... si mustul rezultat e un fel de nectar gros ... sau pot fi colectate mai multe calitatzi de la stutzul 1-2-3 etc. si au un randament de 80-83% fata de cele discontinuui=de tip teasc care au un randament de 65-70%
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna ...
Oare ce se invarte acolo ? Oricum e pe principiul centrifugariii... O fi buna si la struguri ?
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Metoda asta de stoarcere cred ca este net superioara oricarei metode de presare la care ma gandeam eu.... Cred ca ar merge la struguri , oare ? Nu mai spun la prune, mere, etc. ! Ce spuneti ?
pus acum 10 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... asta este ceea ce se cheama O PRESA CONTINUA ... si merge la struguri
... ce nu se vede in filmuletzul tau e iesirea = o usitza reglabila --- care se intredeschide cit vrei ... cu cit mai putin = cu atit stoarce mai tare etc.
... pt clarificari vezi ... masi na de stors rosii care se pune la ... masina de tocat !
... cred ca ii mai spune si ... presa cu shnec
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dar ce, nu mai e la moda cu fetele (virgine) care joaca pe struguri?
Aia poti sa o faci si cu o masina de tocat rosii (bulion) de bucatarie antrenata de o bormasina, ca nu trebuie forta mare... si o palnie mare la gura de sus pe unde se toarne strugurii. Cred ca ar merge repede treaba. Dar ar trebui sa poti avea control cumva asupra separarii, daca vrei sa-ti lase cojile (pt fermentarea pe boasca).
Singura problema ramane dezbrobonitul. Daca ai rabdare sa iei ciorchine cu ciorchine sa-i cureti... asa ma gandesc ca o masinarie de-asta care face 3 lucruri intr-unul (dezbrobonire, stoarcere si separare) e mai smechera dar si mai costisitoare. La nivel de hoby nu cred ca renteaza. Orice investitie trebuie recuperata cumva, altfel doar pierzi.
Chestiile artizanale mi-au placut dintotdeauna si oamenii cu imaginatie multa. Dar si mai mult imi place ideea cu fetele care joaca pe boasca.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
FlorinB
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Samogon a scris:
Dar ce, nu mai e la moda cu fetele (virgine) care joaca pe struguri?
Off-topic: @Samogon: Joaca in (pe) struguri - la moda e, ele nu prea mai sunt... .
On-topic: la tehnica de stoarcere tip "bulion" imi e complet neclara partea de reglaj: daca la struguri vrei doar sa ii spargi, la plamezi din cereale e nevoie de stoarcere cat mai "uscata".
La problema asta ma gandesc de fiecare data cand folosesc bucata de perdea pentru separare solide de lichide.
Florin
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
FlorinB a scris:
La problema asta ma gandesc de fiecare data cand folosesc bucata de perdea pentru separare solide de lichide.
Florin
Exact asta fac si eu... Am inventat si injuraturi noi...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
SineNomine a scris:
FlorinB a scris:
La problema asta ma gandesc de fiecare data cand folosesc bucata de perdea pentru separare solide de lichide.
Florin
Exact asta fac si eu... Am inventat si injuraturi noi...
Pai uite de asta am deschis subiect nou de discutie, sa facem cumva sa rezolvam odata problema cu storsul ala cumplit... Strecurarea si clatirea care o fac berarii mi se par foarte elgante si usoare.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie