Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Toxicitatea cuprului se refera la consecintele excesului de cupru in organism. Intoxicarea cu cupru se poate produce prin consumul alimentelor acide gatite in vase de cupru, prin consumul de apa care contine excesiv cupru, sau din alte surse din mediul inconjurator.
Cuprul in sange exista in doua forme: legat de ceruloplasmina (85-95%) si restul liber legat slab de albumina si molecule mici. Cuprul liber cauzeaza toxicitate, deoarece genereaza specii reactive de oxigen cum ar fi superoxid, hidrogen peroxid, radicali hidroxil. Acestestea distrug proteinele, lipidele si ADN-ul.
Simptomele si prezentarea: Simptomele acute ale otravirii cu cupru prin ingestie includ voma, voma cu sange, hipotensiune, melena, coma, icter (ingalbenirea pielii), si tulburari gastrointestinale. Persoanele cu deficit de glucozo-6-fosfat pot avea risc crescut de hemoragie. Anemia hemolitica rezultata din tratamentul arsurilor cu componenti ai cuprului este infrecvent.
Expunerea cronica, pe termen lung poate sa distruga ficatul si rinichii. Mamiferele au niste mecanisme eficiente sa regleze depozitele de cupru a. i. ele sunt in general protejate de nivelele excesive de cupru din dieta.
Nivelul maxim de contaminare in apa este de 1,3 mg pe litru. Nivelul maxim de contaminare pentru cupru este bazat pe probabilitatea ca consumul de cupru de asemenea nivele de-a lungul vietii nu prezinta efecte adverse (gastrointestinale). US. EPA (Agentina pentru protectia mediului din SUA) enumeră dovezi căci cuprul cauzeaza cancer testicular ca "cea mai adecvată", īn conformitate cu cea mai recentă cercetare de la Sanford-Burnham Medical Research Institute. OSHA (Administratia pentru Sanatate si Siguranta Profesionala) a stabilit o limită de 0,1 mg/m3 pentru vapori de cupru (vapori generat de cupru de īncălzire) și 1 mg/m3 pentru pulberi de cupru (cu particule fine de cupru metalic).
Datele privind cancerul: EPA nu listeaza vreo evidenta pentru incidenta cancerului la om in legatura cu cuprul. Doua studii pe soareci au aratat ca nu este nicio incidenta crescuta a cancerului. Una dintre acestea a folosit injectii obisnuite cu compusi ai cuprului, incluzand oxidul cupric.
Tratament: In cazuri in care se suspecteaza o intoxicare cu cupru, penicilamina este medicamentul ales si dimercaprol, un agent chelator de metale grele, este deseori administrat. Otetul nu este indicat sa se dea, deoarece el contribuie la solubilizarea sarurilor insolubile de cupru. Simptomele inflamatorii sunt tratate pe principiile generale, lafel ca cele nervoase.
Vasele de gatit: Cand alimentele acide sunt gatite in vase necaptusite, sau in vase unde captuseala a fost curatata, cantitati toxice de cupru pot sa se infiltreze in alimentele care sunt gatite. Efectul este exacerbat daca cuprul a fost corodat, creind saruri reactive. Gatitul nu este necesar pentru ca cuprul sa se infiltreze in lichidele acide daca ele au fost tinute o perioada de timp. Multe tari si state interzic sau restrictioneaza vanzarea vaselor de gatit necaptusite.
Apa de baut: Cu o dozaz letala de 30 mg/kg la soareci, "cantitatile gram" de sulfat de cupru sunt potential letale la om. Nivelele sigure de cupru in apa de baut pentru oameni variaza depinzand de sursa, dar tinde sa fie raportat a 2 mg/litru.
Intr-un articol de stiri fals, otravirea cu cupru a fost legata de urezervor de plastic; articolul indica ca apa de ploaie era colectata si stocata intr-un rezervor de plastic. Apa era apoi adusa in case prin tevi de cupru, cuprul era eliberat de catre apa de ploaie acida si a cauzat otravirea oamenilor. In timp ce containerul de plastic este inert, el nu a avut niciun efect asupra apei. O buna practica ar fi sa se analieze orice sursa de apa in mod periodic si sa se trateze corespunzator. In acest caz apa de ploaie ar trebui analizata, ajustat pH-ul, inainte de a fi adusa in sistemul de aprovizionare cu apa domestica.
Patofiziologia: O parte semnificativă a toxicității cuprului vine de la capacitatea sa de a accepta și dona electroni, deoarece modifică starea de oxidare. Aceasta catalizează producerea de radicali ionici foarte reactivi, cum ar fi radicalul hidroxil īntr-un mod similar cu Chimia Fenton. Această activitate catalitică a cuprului este utilizata de către enzimele cu care este asociat, astfel este toxic doar cand este sechestrat si nemediat. Aceasta crestere in radicali reactivi nemediati este in general denunmita stres oxidativ, si este o zona activa de cercetare intr-o varietate de boli unde cuprul poate juca un rol important dar mai subtil decat in toxicitatea acuta.
Unele din efectele imbatranirii pot fi asociate excesului de cupru. In plus, studiile au descoperit ca oamenii cu boli mentale, cum ar fi schizofrenia, au avut un nivel crescut de cupru in corpul lor. Oricum, nu este cunoscut in momentul de fata daca cuprul contribuie la boala mintala, sau corpul incearca sa stocheze mai mult cupru in raspuns cu boala, sau nivelele ridicate de cupru sunt rezultatul bolii mentale.
Ciroza infantila din India: Una din manifestarile toxicitatii cuprului, ciroza hepatica la copii, a fost legata de fierberea laptelui in vase de cupru.
Boala lui Wilson: O conditie mostenita numita boala lui Willson face ca corpul sa retina cuprul, deoarece el nu este eliminat de catre ficat in bila. Aceasta boala daca nu este tratata poate duce la distrugerea ficatului si creierului.
Boala Alzheimer In Alzheimer exista nivele ridicate de cupru liber. Cuprul si sincul sunt cunoscute ca se leaga de proteinele beta amiloide in Alzheimer. Se crede ca aceasta forma legata mediaza producerea de specii de oxigen reactiv in creier.
Sursa: , traducerea este aproximativa
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|