Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Deschid subiectul pentru cei care vor să ne prezinte instalaţia de distilare.
Încep eu primul...
41.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
ţuţuşca pe unde curge licoarea înveselitoare...
31KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Admin
Administrator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 47
nu o prezinti mai detaliat?
_______________________________________ Nu sunteti inca someri? Continuati sa cumparati importuri!
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cazanul este confecţionat dintr-o oală de 36 de litri cu capacul modificat. Coloana scoate un distilat destul de tare din prima.
Etanşeizarea o fac cu cocă iar capacul îl prind cu nişte agrafe de dosare însă m-aş gândi la o metodă mai ingenioasă de a etanşa capacul să nu mai trebuiască să fac râme din cocă. Poate îmi daţi vreo idee.
La îmbinarea dintre ştuţul metalic şi sticlă am făcut o garnitură din silicon.
34.4KB
Modificat de Samogon (acum 12 ani)
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Salut tuturor! Bine v-am gasit! Am inceput sa vorbim despre instalatia aceasta pe Sofpedia. Care este lungimea refrigerentului si care sunt diametrele tuburilor? Tubul cu inele de sticla de sub refrigerent ce rol are?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Salut si bine ai venit! De aici am cumpărat coloana.
Coloana de sus până jos măsoară 70cm. Refrigerentul (segmentul de sus) are cam 27cm. Restul de 43 cm este coloana pripriu-zisă. În coloană, o parte din vapori se condensează şi se întorc înapoi (reflux). Cu cât vaporii urcă şi temperatura scade, cu atât mai mulţi vapori grei (apa) se condensează şi curg înapoi în cazan iar sus ajung doar cei mai uşor volatili (etanolul). Segmentul ascendent din refrigerent are rol de deflegmator. Acolo vaporii se răcesc încă odată datorită fluxului rece de apă, se condensează o parte şi se întorc înapoi. În vârf ajung vaporii cu punctul de fierbere cel mai scăzut - etanolul la o puritate destul de mare (70-90%) care apoi intră în tubul de răcire finală (acela subţire şi spiralat). Inelele din sticlă au rol de a mări suprafaţa de condensare. Coloana poate fi umplută şi cu inele de marmură sau ceramică, sau cu şpan de inox sau cupru. Tubul unde se conectează are 22 cm, dar coloana are unpic mai mult, cam 3 cm.
Cu instalaţia mea este suficient să fac o singură distilare. Dintr-o plămadă cu 5-10% alcool obţin un distilat brut cam de 75% - ideal pentru ţuică, palincă, rom, vinars, whisky, etc. Dacă vreau puritate şi mai mare mai distilez odată şi obţin ceva în jur de 90%, dar la peste 80% cele mai multe arome dispar iar gustul se apropie de neutru.
33.2KB
Modificat de Samogon (acum 12 ani)
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc pentru raspuns. Ma bate gandul sa comand si eu aceeasi coloana. Inelele de sticla le-ai luat separat? Ajunge o punga de 100 g?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Coloana are inelele incluse din fabricaţie. Nu pot fi scoase. Probabil inelele de vânzare separat sunt pentru cei care îşi fac instalaţia singuri.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Coloana este recomandata pentru o anumita plamada sau e buna la orice?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Poţi folosi coloana pentru orice tip de plămadă. Pentru ce vrei tu să faci (vinars), este ideală. Gradul de reflux este destul de redus încât să nu-ţi iasă alcool neutru 95%, dar suficient de mare încât să fie destul o singură distilare în loc de două sau trei câte faci cu o instalaţie simplă.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
Salutare baieti! Sunt incepator si va voi "incurca" cu intrebari de "boboc": puteti sa-mi dati niste cote la aceasta coloana de refux? Luati in calcul un butoi de inox de 50 l. O rezistenta de masina de spalat e buna? Multam`!
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Salut, Eu n-aş alege rezistenţa din mai multe motive. E foarte pretenţioasă. Chiar şi la o bere nelimpezită îţi poate arde drojdia pe rezistenţă iar gustul de carne fiartă nu cred că se potriveşte cu rachiul ce vrei să-l obţii. În plus, curentul e mai scump decât gazul. Cotele depind şi de puterea rezistenţei şi aici mă refer la diametrul coloanei. Cu cât diametrul e mai mare cu atât poţi folosi o rezistenţă mai puternică. La una cu 5 cm diametru poţi să ai şi o rezistenţă de 750 W dar şi una de 2500. Lungimea îţi dă puritatea. Se pare că până într-un metru e destul. Ideea e să o umpli cu un material inert la distilare (bureţi de inox, inele de sticlă/ceramică/marmura) care să mărească suprafaţa de condensare. Uite o schemă... bureţii de inox se pare că au cea mai mare eficienţă (vezi curba albastra).
18.2KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Coloana de distilare o poti personaliza dupa preferinte. O coloana mai mare inseamna puritate mai mare dar lipsa aromelor, pe cand o coloana mica, puritate scazuta dar arome mai multe.
Coloana de distilare o poti personaliza dupa preferinte. O coloana mai mare inseamna puritate mai mare dar lipsa aromelor, pe cand o coloana mica, puritate scazuta dar arome mai multe.
Multam`! Incep sa inteleg! In amatorismul meu....insist: 5 cm diam., coloana de cupru, bureti de inox/sticla, 70 cm inaltime.....e ok? Obtin o puritate de 55-60 % si ceva arome?
Numai bine!
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pentru ce vrei tu e destul şi un alambic simplu şi distilezi de două ori. Avantajul la coloană poate fi folosită şi în modul "reflux" cu care să scoţi alcool până la 95% din prima, dar şi ca un simplu alambic scoţând umplutură şi fără să-i dai reflux în răcitorul din capăt (deflegmator). Totuşi ca să obţii maximul de arome trebuie să ai cât mai puţine chestii în calea vaporilor. Vezi de ce preferă distileriile mari de whisky şi coniac cazanele în formă de ceapă cu alambic şi dubla distilare? N-or fi ei proşti.
Cred că tot mai simplu e cu o ţeavă de cupru de 3 metri şi 22 cm diametrul montată la o oală de presiune. Segmentul de răcire îl treci printr-un furtun mai gros prin care trece apa rece în sens invers vaporilor. Caută pe net "couterflow chiller" să-ţi faci o idee despre ce spun. O folosesc berarii la răcirea rapidă a mustului după fierbere.
24.9KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Cred că tot mai simplu e cu o ţeavă de cupru de 3 metri şi 22 cm diametrul montată la o oală de presiune.
Am cam inteles!
Teava de cupru este identica cu cea folosita la instalatiile sanitare? Daca nu este, de unde pot sa o procur? Lipiturile sunt "bune" cu staniu 99%?
Multam`!
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cred că tot de la instalaţiile sanitare e cel mai simplu şi ieftin. Lipiturile care iau contact cu vaporii şi ţuica aş prefera să fie făcute cu un material natural cum este coca din făină şi apă.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Incearca sa faci cat mai putine imbinari lipite. Masori de 10 ori si indoi o singura data. Sunt sigur ca te descurci sa confectionezi o serpentina dintr-o bucata.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Şi umple-o cu nisip sau cu sare înainte să te apuci să o îndoi ca să nu se turtească. A pus Iunicu un clip odată cu nişte scule ingenioase de înoit ţevile. Poate la un atelier ai rezolva şi repede şi bine.
Deşi la lungimea aia n-ai nevoie decât de o îndoitură care să formeze unghi ascuţit. Principiul de răcire Liebig mi se pare mai convenabil decât varianta clasică cu serpentină în butoi.
27.2KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Poza asta ajută foarte mult la a înţelege cum funcţionează coloana cu reflux...
Şi eu am crezut că ştiu până când mi-am dat seama că defapt nu ştiu
Săgeţile: Roşia - Vaporii care urcă din cazan Albastra - Apa care răceşte deflegmatorul Verde - Apa care răceşte refrigerentul final Galbena întreruptă - Refluxul, sau ceea ce se condensează în coloană şi în deflegmator şi se întoarce înapoi la recirculare. Roşia întreruptă - condensul final care iese ca distilat.
Observi robinetul încercuit cu albastru... acela are rol de a regla debitul de apă din deflegmator şi cu el stabileşti cât reflux îi dai. Mai mare debitul - mai multă răcire - mai mult reflux - puritate mai mare. Chestia e că rachierul trebuie să aibă multă experienţă şi cunoaştere în manevrarea unei coloane, nu-i simplu. Până intră în echilibru termodinamic durează. De obicei se dă reflux maxim la început ca vaporii cei mai volatili să se adune în capătul coloanei apoi se reduce puţin să picure fruntea încet, cam cu o picătură pe secundă. Când se termină fruntea se poate reduce refluxul iar când vin cozile se dă iar reflux maxim ca să nu scape prea mult fuzel şi alte impurităţi. Cam asta am înţeles eu.
25.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
şi asta...
55.6KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca ai explica si sagetile alea de ce sunt verzi, albastre.... Pe mine unul, ma incurca incalceala aia de sageti colorate, cu toate ca stiu cum functioneaza coloana aia.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
edit: am lămurit.
Avantajul e că dacă îi opreşti deflegmatorul şi îi coţi umplutura o poţi folosi şi ca un cazan obişnuit pentru prepararea ţuicii.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
A ajuns coloana. De nerabdare m-am dus eu la depozit sa o iau, altfel ajungea luni. Cand ajung acasa pun poze.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Felicitari! Hai baga pozele alea ca sunt tare curios!
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Bravo! Şi eu sunt curios dar e bine să nu te grăbeşti şi de nerăbdare să produci vreo catastrofă. E bine să întrebi orice prostie îţi trece prin minte înainte să te apuci să o faci. Siguranţa şi integritatea noastră fizică e mai importantă ca orice.
Dacă te apuci să desfaci vreo supapă de la oala de presiune, desfă-o detot, cu tot cu piuliţa din interior. Orificiul trebuie să fie destul de mare (cam cât orificiul coloanei). Dacă e prea mic acolo se va forma o baie de apă din cauza refluxului, care va creşte, va ieşi prin răcitor şi se va aprinde.
Etanşările trebuiesc făcute cât mai bine, nu vrei să pierzi vapori pe undeva. Foloseşte coca, este sigură. Bravo şi felicitări încă odată de cadoul care ţi l-ai făcut.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Multam` baieti! iunicu, sagetile colorate au rol didactic, pentru unii ca mine!
Sanatate!
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Salut tuturor Este prima mea coloana cu reflux realizata integral din inox cu baie de ulei si cu pompa de vid semi-automatizata (1998)FACUTA IN GARAJ..NU GLUMESC
22.4KB
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
are blazul de 60 litri
31.9KB
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
aici se vede mai clar partea de reflux
23.5KB
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Foarte interesantă instalaţia! Cu pompa de vid cred că temperaturile de fierbere sunt mult mai mici şi consumul de combustibil este redus considerabil, nu-i aşa?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ia uite ce bijuterie ai mataluta acolo! Ce folosesti la vacum?
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
In poza era o pompa trifazica facuta la magurele(nu am mai gasit piese de schimb) insa acum folosesc o pompa de frig turceasca In functie de vidul obtinut temperaturile se reduc considerabil ex:la -0,5 alcoolul se evapora la 48grade
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Cred ca aceasta animatie face mai usoara intelegerea functionarii instalatiei
40.9KB
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Scuze nu m-am exprimat corect, O pompa de vid folosita la instalatiile de frig
11.9KB
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ca tot a venit vorba, compresorul de frigider poate fi folosit pentru scopuri similare. Citeam pe un forum despre compresoarele de frigider folosite la aerografiere care produc peste 8 atm. presiune.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Acum insa am construit un cazan cu blazul de 200 l dupa ce am invatat cum se face corect si sanatos tuica de prune de la domnul Strava .Am mers mai departe realizand si o a treia distilare. Am vazut diferenta- e uimitoare. Am pus in blaz 120 litri de palinca la 52 grade si am obtinut la a treia distilare 85 de litri.Nu o sa va vina sa credeti din "lacrima" aceia de palinca au iesit cozi de nu puteai sa le mirosi dar sa le bei ..Asa ca aveti grija VORBA LUI STRAVA: "Fierbatori" de tuica sunt cati vrei, lasand la o parte sarlatanii si nestiutorii, mai putini suntem noi cei care ducem produsul pana la final, oferind adevarata bautura traditionala nobila, ce poarta buchetul miresmelor naturale unice acestor meleaguri, danful sobru ce-ti umple narile facandu-te mandru sa exclami:Asta da! Romaneasca! De vreo 20 de ani incoace am asistat la o asemenea decadere de valori incat imi vine sa m-ascund la capatul pamantului... Am mai spus-o si o repet: Sa nu va mirati daca 'ntr-o zi o sa vedeti pe raft in supermarchet tuica de casa madein China...
35.7KB
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
iunicu a scris:
Ca tot a venit vorba, compresorul de frigider poate fi folosit pentru scopuri similare. Citeam pe un forum despre compresoarele de frigider folosite la aerografiere care produc peste 8 atm. presiune.
Sigur asa este .eu am folosit asemenea compesor la mici automatizari pneumatice
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Aveti aici si condesatorul cu pompa pentru condesatorul de la refux
33.1KB
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ce plămezi distilezi în coloana cu vid pe baie de ulei?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
CEREALE DE TOATE COMBINATIILE
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ceanac a scris:
Cred ca aceasta animatie face mai usoara intelegerea functionarii instalatiei
... TOTUSI UNDE E POMPA DE VID ? In desenul pe care l-ai pus ... eu nu vad pompa de vid ???
merci de clarificari !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ceanac a scris:
Acum insa am construit un cazan cu blazul de 200 l dupa ce am invatat cum se face corect si sanatos tuica de prune de la domnul Strava .Am mers mai departe realizand si o a treia distilare. Am vazut diferenta- e uimitoare. Am pus in blaz 120 litri de palinca la 52 grade si am obtinut la a treia distilare 85 de litri.Nu o sa va vina sa credeti din "lacrima" aceia de palinca au iesit cozi de nu puteai sa le mirosi dar sa le bei ..Asa ca aveti grija VORBA LUI STRAVA: "Fierbatori" de tuica sunt cati vrei, lasand la o parte sarlatanii si nestiutorii, mai putini suntem noi cei care ducem produsul pana la final, oferind adevarata bautura traditionala nobila, ce poarta buchetul miresmelor naturale unice acestor meleaguri, danful sobru ce-ti umple narile facandu-te mandru sa exclami:Asta da! Romaneasca! De vreo 20 de ani incoace am asistat la o asemenea decadere de valori incat imi vine sa m-ascund la capatul pamantului... Am mai spus-o si o repet: Sa nu va mirati daca 'ntr-o zi o sa vedeti pe raft in supermarchet tuica de casa madein China...
INTERESANT !!! intrebarea e ... daca ai distilat de 3 ori ... ai separat doar la sfirsit ?
si inca ... daca nu lasi si niste COZI ... cum stai cu aromele ??
la coniac se zice ca ... asta e arta ... sa stii cit sa lasi din cap si din cozi ...
aici ... experienta si PAPILA-gustativa fac legea ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ceanac a scris:
aici se vede mai clar partea de reflux
FRUMOASA FABRICUTZAAA ! FELICITARI !!!
P.S. daca ai nevoie de ... un degustator
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dar coloana aia n-are niciun taler de a trebuit să faci 3 distilări?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Caberlot a scris:
ceanac a scris:
Cred ca aceasta animatie face mai usoara intelegerea functionarii instalatiei
... TOTUSI UNDE E POMPA DE VID ? In desenul pe care l-ai pus ... eu nu vad pompa de vid ???
merci de clarificari !
in desen nu este pompa de vid am sa desenez eu. Dupa cum vedeti nu se poate degusta fiind un sistem inchis
42.4KB
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ok ! acum e clar ...
dar daca nu degusti ... e dificil de separat fractiile ...
singura sansa e ... sa cunosti bine plamada si sa faci treaba asta matematic=dupa calcule ...
dupa ceas-timp sau dupa volum ... opresti si schimbi vasul de colectare
poate ca ar fi mai bine ca ... distilarea 2 ... sau 3 daca vrei tu 3 ... sa le faci normal ... asa PAPILA va putea sa decida ce e bun si ce nu
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Caberlot a scris:
ceanac a scris:
Acum insa am construit un cazan cu blazul de 200 l dupa ce am invatat cum se face corect si sanatos tuica de prune de la domnul Strava .Am mers mai departe realizand si o a treia distilare. Am vazut diferenta- e uimitoare. Am pus in blaz 120 litri de palinca la 52 grade si am obtinut la a treia distilare 85 de litri.Nu o sa va vina sa credeti din "lacrima" aceia de palinca au iesit cozi de nu puteai sa le mirosi dar sa le bei ..Asa ca aveti grija VORBA LUI STRAVA: "Fierbatori" de tuica sunt cati vrei, lasand la o parte sarlatanii si nestiutorii, mai putini suntem noi cei care ducem produsul pana la final, oferind adevarata bautura traditionala nobila, ce poarta buchetul miresmelor naturale unice acestor meleaguri, danful sobru ce-ti umple narile facandu-te mandru sa exclami:Asta da! Romaneasca! De vreo 20 de ani incoace am asistat la o asemenea decadere de valori incat imi vine sa m-ascund la capatul pamantului... Am mai spus-o si o repet: Sa nu va mirati daca 'ntr-o zi o sa vedeti pe raft in supermarchet tuica de casa madein China...
INTERESANT !!! intrebarea e ... daca ai distilat de 3 ori ... ai separat doar la sfirsit ?
si inca ... daca nu lasi si niste COZI ... cum stai cu aromele ??
la coniac se zice ca ... asta e arta ... sa stii cit sa lasi din cap si din cozi ...
aici ... experienta si PAPILA-gustativa fac legea ...
Folosind distilarea sub vid aromele nu prea se pierd deoarece temperaturia de lucru in capul coloanei este mult mai mica decat intr-un distilator deschis si aromele(uleiurile) trec si se condeseaza odata cu distilatul.
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Caberlot a scris:
ok ! acum e clar ...
dar daca nu degusti ... e dificil de separat fractiile ...
singura sansa e ... sa cunosti bine plamada si sa faci treaba asta matematic=dupa calcule ...
dupa ceas-timp sau dupa volum ... opresti si schimbi vasul de colectare
poate ca ar fi mai bine ca ... distilarea 2 ... sau 3 daca vrei tu 3 ... sa le faci normal ... asa PAPILA va putea sa decida ce e bun si ce nu
Am un vas de colectare de 50 l. Sigur o opresc .Masor taria si degust din cand in cand.
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Va salut. Am distilat acum cateva zile niste plamada de mere si am si filmat. Daca doriti sa vedeti cum functioneaza o asemenea instalatie va rog:
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
inca putin
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cred ca ar trebui sa-l pui intai pe Youtube. L-ai pus deja?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
am reusit
-upl&context=G2037b6aAUAAAAAAAAAA
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Este foarte interesant tot ansamblul. De unde ştii cât ai colectat? Cum faci separările?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Sunt foarte atent le temperatura din capul coloanei si la depresiune Masor taria si degust din cand in cand. Dupa cum vedeti alcoolul fierbe la 60 grd. la -0,5 bar. Arunc(separ tot ce curge pana la 60-metanol acetone) Cand creste peste 65-70 inseamna ca in capul coloanei sunt si vapori de apa incep cozile.Colectez si incep sa distil cozile.Cand temp ajunge la 75 opresc deja curg cozi cu tarie de cel mult 25. Bineinteles ca depinde de la plamada la plamada.Nu este simplu insa daca prinzi un pic de experienta merita tot efortul
31.9KB
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
ceanac a scris:
Sunt foarte atent le temperatura din capul coloanei si la depresiune Masor taria si degust din cand in cand. Dupa cum vedeti alcoolul fierbe la 60 grd. la -0,5 bar. Arunc(separ tot ce curge pana la 60-metanol acetone) Cand creste peste 65-70 inseamna ca in capul coloanei sunt si vapori de apa incep cozile.Colectez si incep sa distilez cozile.Cand temp ajunge la 75 opresc deja curg cozi cu tarie de cel mult 25. Bineinteles ca depinde de la plamada la plamada.Nu este simplu insa daca prinzi un pic de experienta merita tot efortul
24.5KB
Modificat de ceanac (acum 12 ani)
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ce ai folosit la trecerea axului de la agitator prin peretele vasului ca sa nu se piarda aburi?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
teoc20
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 8
Va rog sa-mi spuneti daca pot folosi o oala de presiune din aluminiu alimentar pentru o instalatie de distilare.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
teoc20 a scris:
Va rog sa-mi spuneti daca pot folosi o oala de presiune din aluminiu alimentar pentru o instalatie de distilare.
bineinteles ca poti ... !
DAR NU SE RECOMANDA !!!
... SE PARE CA Al da niste compusi cam toxici cind fierbi in el borhot si obtii alcool
mai bine INVESTESHTE IN INOX ... ca la Cu e mai complicat ... si daca nu ai foc direct de lemne ... nu stiu daca merita ... CRED ca ajunge sa ai doar coloana si racitorul din Cu ...
p.s. ... lume noua ... =D
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Aluminiul este rezistent la efectul coroziv al alcoolului chair şi la fierbere, deci teoretic ai putea să-l foloseşti dacă nu ai altceva mai bun. În cazul tău, din aluminiul este doar blazul, adică cazanul în care fierbe. În cazul ăsta nu sunt probleme să ajungă Al în băutură.
Mi-aş pune totuşi problema la îmbinări/etanşări. Oala de presiune are o garnitură din cauciuc care are altă destinaţie decât distilarea alcoolului aşa-i? şi e posibil să nu fie chiar inertă la vapori de alcool la temperatură mare. Recent am aflat că nici siliconul nu este inert în faţa alcoolului. Etanolul este un foarte bun solvent pentru multe substanţe.
Se mai pune problema şi de supapă. Dacă ai oală de presiune din aia veche, eu nu mai ştiu cât de larg e orificiul ăla, să nu se înfunde sau să răsufle, în rest e ok. Pune mai bine o poză să ne lămurim.
Mulţi rachieri artizani de bucătărie îşi fac cazan dintr-o oală de presiune, o ţeavă de cupru şi radiatorul de la maşină. Mie nu mi se pare cea mai potrivita idee dar trebuie să recunosc că şi eu am folosit-o şi încă altele şi mai trăznite de care v-aţi cruci.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Am folosit un olandez de pp de 1/2 cu filet exterior pentru teava de 20mm.In locul garniturii am pus un fir de asbest si astfel am obtinut cea mai ieftina presatupa. Pe cazan am sudat o mufa de inox de 1/2 in care am infiletat ''presatupa". Sper ca am fost destul de clar.Am sa pun si o poza .
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
teoc20
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 8
Am gasit oale de presiune din Al la 30 si la 40 l pe care vreau sa le folosesc ca blaz la care adaptez o coloana de distilare din sticla ( cea recomandata de voi).
pus acum 12 ani
teoc20
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 8
Incalzirea vreau sa o fac electric.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
teoc20 a scris:
Am gasit oale de presiune din Al la 30 si la 40 l pe care vreau sa le folosesc ca blaz la care adaptez o coloana de distilare din sticla ( cea recomandata de voi).
NU INVESTII IN AL !!!
EU stiu ca nu e bun ... ... se spune ca pintre alti factori AL e vinovat de alzeimer ...
MERGI PE INOX ! DACA TE GINDESTI CA O SA FOLOSESTI `CAZANUL` UN MINIM DE 30 DE ANI ... SI CA DUPA POTI SA-L FACI CADOU ... atunci o sa constati ca nu e chiar scumpa investitia ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ceanac a scris:
Am folosit un olandez de pp de 1/2 cu filet exterior pentru teava de 20mm.In locul garniturii am pus un fir de asbest si astfel am obtinut cea mai ieftina presatupa. Pe cazan am sudat o mufa de inox de 1/2 in care am infiletat ''presatupa". Sper ca am fost destul de clar.Am sa pun si o poza .
RENUNTA LA AZBEST !!!
ACOLO POTI SA PUI ORICE`ATZA ... nu ai temperatura care sa ceara AZBEST
REZULTATUL O SA FIE acelasi
... asta e etansarea standard folosita la ... cazane !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sunt si eu de parere ca azbestul si aluminiul sunt de ocolit! O oala de inox sub presiune de 9 litri costa 80 lei.
Am folosit un olandez de pp de 1/2 cu filet exterior pentru teava de 20mm.In locul garniturii am pus un fir de asbest si astfel am obtinut cea mai ieftina presatupa. Pe cazan am sudat o mufa de inox de 1/2 in care am infiletat ''presatupa". Sper ca am fost destul de clar.Am sa pun si o poza .
Si axul se invarte pe firul ala de azbest? Te rog sa pui o poza ca nu m-am prins. Eu ma gandeam la un simering, ceva...
P.S. Nici eu nu as folosi azbest. Materialul asta este interzis de mai multi ani.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Caberlot a scris:
ceanac a scris:
Am folosit un olandez de pp de 1/2 cu filet exterior pentru teava de 20mm.In locul garniturii am pus un fir de asbest si astfel am obtinut cea mai ieftina presatupa. Pe cazan am sudat o mufa de inox de 1/2 in care am infiletat ''presatupa". Sper ca am fost destul de clar.Am sa pun si o poza .
RENUNTA LA AZBEST !!!
ACOLO POTI SA PUI ORICE`ATZA ... nu ai temperatura care sa ceara AZBEST
REZULTATUL O SA FIE acelasi
... asta e etansarea standard folosita la ... cazane !
AZBEST E UN FEL DE A SPUNE ESTE UN JNUR INDUSTRIAL REZISTENT LA TEMPERATURA.
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
teoc20 a scris:
Am gasit oale de presiune din Al la 30 si la 40 l pe care vreau sa le folosesc ca blaz la care adaptez o coloana de distilare din sticla ( cea recomandata de voi).
EXISTA BAZINE DE HIDROFOR DIN INOX DE 30-40L PE CARE LE POTI FOLOSI FARA NICI O PROBLEMA CA BLAZ SI CA SI COSTURI NU CRED CA ESTI DEPARTE DE OALA DE ALUMINIU
10KB
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
ceanac a scris:
teoc20 a scris:
Am gasit oale de presiune din Al la 30 si la 40 l pe care vreau sa le folosesc ca blaz la care adaptez o coloana de distilare din sticla ( cea recomandata de voi).
EXISTA BAZINE DE HIDROFOR DIN INOX DE 30-40L PE CARE LE POTI FOLOSI FARA NICI O PROBLEMA CA BLAZ SI CA SI COSTURI NU CRED CA ESTI DEPARTE DE OALA DE ALUMINIU
AM VAZUT LA UN STAND DIN DORALY 220 RON
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SineNomine a scris:
ceanac a scris:
Am folosit un olandez de pp de 1/2 cu filet exterior pentru teava de 20mm.In locul garniturii am pus un fir de asbest si astfel am obtinut cea mai ieftina presatupa. Pe cazan am sudat o mufa de inox de 1/2 in care am infiletat ''presatupa". Sper ca am fost destul de clar.Am sa pun si o poza .
Si axul se invarte pe firul ala de azbest? Te rog sa pui o poza ca nu m-am prins. Eu ma gandeam la un simering, ceva...
P.S. Nici eu nu as folosi azbest. Materialul asta este interzis de mai multi ani.
cam asta e ideea de ... etansare
37.1KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Frumoasa schita! Dar tot nu inteleg, axul se invarte si freaca pe ata aia? Cat timp rezista? Nu se uzeaza repede?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nu e problema daca se uzeaza. E o varianta ieftina si daca tine la un ciclu de distilare tot e suficient. Bazinul de hidrofor din inox e o solutie eleganta insa trebuie sa faci etansarea cu o garnitura. In aceiasi bani am cumparat un keg de 50 litri. Uite ce am vazut dintr-un keg
DA ATA SE UZEAZA ... SI DACA E CU AZBEST ... NU PREA E BUNA , eu as incerca cu ata obisnuita = sau mai bine cu cinepa
CIND CREZI CA S-A UZAT=ai scapari ... mai stringi surubul ... si la un moment dat o sa trebuiasca sa schimbi toata atza ...`(varianta e folosita industrial la robineti sau la agitatoare industriale si acolo si presiunea si turatia e mai mare decit ce ai nevoie la un cazan ... tine sigur citeva ture 4-5 x10 ore )
exista si varianta ... snur de teflon
... PROMITE BUTOIUL ASTA DE BERE !!! (PT CA DIAMETRUL E MIC COMPARATIV CU INALTIMEA ... O SA FIE MAI MIC RANDAMENTUL LA INCALZIRE=TRANSFER TERMIC ... dar nu e asta o mare problema ) ... daca o sa incalzesti electric cu REZISTENTA in butoi ... e PERFECT !
COACE DOAMNE PRUNELE MAI ... SA 'NCEAPA CAZANELE ... SA CURGA RACHIU PE TZAVA ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
teoc20
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 8
Poate fi incalzit un asemenea butoi cu o plita prin inductie?
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca nu ma insel plita prin inductie functioneaza daca vasul are fundul plat si daca vasul contine fier. Stiu ca daca nu se lipeste magnetul de fundul vasului, nu e potrivit pentru plita cu inductie. Inoxul nu este atras de magnet.
Poate fi incalzit un asemenea butoi cu o plita prin inductie?
inoxul e de 2 feluri ... ...unul de care se prinde magnetul ... ...si unul de care nu se prinde magnetul ...
inoxul magnetic poate fi folosit pe o plita cu inductie !
folosesc o oala de inox pe o plita cu inductie ! oala a fost fabricata pt utilizat si pe plite cu inductie ... banuiesc ca in fundul ala dublu-triplu e si un disc de Fe care rezolva problema ...
sunt niste dicuri speciale care se pun intre oala si plita ca sa poti folosii orice oale ... eu am incercat cu un disc obisnuit gros de 4-5mm ... s-a strimbat si pierzi contactul ... deci scade ranadamentul ... (ideea cu inductia mi-a venit dupa ce am luat oala ... asa ca am studiat cum e cu discurile ... ... am avut noroc ca oala era fabricata si pt inductie )
AM CITIT PE LA ALTII ... ... CARE AU INCERCAT SA PUNA UN DISC-MAGNETIC=Fe IN OALA ... ... SE PARE CA NU A MERS ... ZICEAU CA NU E NICI O DIFERENTZA DACA DISCUL E INAFARA SAU IN OALA ... ... "RAZA DE ACTIUNE" PT PLITA E DE ... 10 MAX 15 mm ... trebuie verificat ! DACA FIERUL TAU E MAI DEPARTE DE ATIT NU O SA SE INCALZEASCA , ORICUM RANDAMENTUL VA FI SCAZUT ! ... nu stiu daca nu cumva se ecraneaza cimpul magnetic si de aia nu a mers ???
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
teoc20
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 8
Este si inox magnetic, dar nu stiu daca acest butoi are aceasta proprietate.Dar daca nu are fundul plat (si mi se pare ca nu are !) cred ca tot nu e bun.
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Fundul butoiului keg este bombat precum o tigaie wok
Daca imi iau o oala din inox magnetic de 50 l ce credeti face fata o plita cu inductie de 2 kw?
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
teoc20 a scris:
Daca imi iau o oala din inox magnetic de 50 l ce credeti face fata o plita cu inductie de 2 kw?
pentru 50L ... s-ar putea sa ai cam mica puterea ... ... deci o sa ai timpii poate prea mari ... ... ORICUM INDUCTIA E MAI EFICIENTA DECIT FOCUL DESCHIS SAU PLITA ELECTRICA NORMALA !
**** PERSONAL AS INALTA OALA CA SA CISTIG CEVA VOLUM DAR DUPA AM PROBLEME LA CAPAC ... (AS SUDA O BANDA = CILINDRU PE OALA ... COMPLICAT)
INAFARA DE ASTA ... Diametru oala >>> Diametru Plita ... ... o sa incalzesti oala excentric ... nu cred sa fie o problema ... sa se dezlipaesca fundul etc. (la mine oala e usor mai mare decit plita ... si oala e usor albastrita pe interior ! ... UNDEVA AM PUS SI O POZA CU OALA +PLITA+COLOANA)
P.S. intrebare ... esti sigur ca plita poate sa tina 50+15=65-70kg ???
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
teoc20
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 8
Stiu de poza ta ,am vazut-o; cat are oala ta si ce timpi obtii in cadrul procesului de incalzire distilare ?
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
teoc20 a scris:
Stiu de poza ta ,am vazut-o; cat are oala ta si ce timpi obtii in cadrul procesului de incalzire distilare ?
OALA ARE 16L ... si o incarc la 14L
plita are 1200-1300W nu mai stiu ... ... prima picatura apare cam dupa 80-90min pe max ... apoi reduc la 2 (are8trepte) si cresc incet incet ca sa asigur un debit f. mic de grosimea unui chibrit ... ... procesul dureaza cam 5-7 ore ... depinde ce faci , prima trecere sau a doua
uite o poza cu rezultate de prima distilare ... cred ... ... sau am uitat eu sa modific viteza ... si tot pe F7-8 ? ... ... e ceva vechi de 2-3 ani ... de atunci am pierdut hirtiilre
(dar e vorba de prima distilare ... care poate fi accelerata ... ... am distilat vin-pinot noir ...vin de 11-11,5grade)...
la distilarea 2 ... acolo incep cu F2-3 ... si ma duc pina la 92C si 10grade ce iese ...
63KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
teoc20
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 8
Foarte util,multumesc. Cum procedezi cu debitul de apa si temperatura ei in deflegmator. Mi-am comandat si eu o coloana de distilare dar cealalta cu termometru pe care urmeaza sa o primesc peste cateva zile.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
teoc20 a scris:
Foarte util,multumesc. Cum procedezi cu debitul de apa si temperatura ei in deflegmator. Mi-am comandat si eu o coloana de distilare dar cealalta cu termometru pe care urmeaza sa o primesc peste cateva zile.
sa inteleg ca tu ai o coloana cu reflux ...
la mine nu e nici un reflux si ... apa de racire ramane constanta tot timpul ... si e reglata in asa fel ca sa iasa distilatul rece ... are poate 5-7 plus decit apa ... adica e oricum total sub 20C ... probabil 10-15C
eu prefer sa fac 2 distilari ... se pare ca distilarea simpla da un rezultat mai AROMAT ASA CA NU AM MAI DEZVOLTAT COLOANA ...
prima distilare o fac pe ... TZEAVA SCURTA=segmentul scurt ... ... si a doua o fac pe TZEAVA LUNGA=segmentul lung-sau amindoua segmentele ... SI ACUM FAC SI SEPARARILE
ASTA E TOT !
PUNE O POZA ... sa vedem ce ai luat !
p.s. ai grija ca ... s-ar putea ca la inductie oala sa se incalzeasca mai tare =risc de prindere mai mare ! ... sau poate ca nu ??? ... oricum ... oala albastrita ... nu prea am mai vazut !
VEZI CA PE AICI E SI IDEEA CU ... OALA-BOILER-INTERIOR PT PLAMEZI VISCOASE (sau cu cos... ca sinenomine )
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
teoc20 a scris:
Daca imi iau o oala din inox magnetic de 50 l ce credeti face fata o plita cu inductie de 2 kw?
pentru 50 l este nevoie de aprox 6kw .daca il izolati aveti nevoie doar de 4kv. Nu puteti incalzi cu plita butoiul.
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ceanac a scris:
teoc20 a scris:
Daca imi iau o oala din inox magnetic de 50 l ce credeti face fata o plita cu inductie de 2 kw?
pentru 50 l este nevoie de aprox 6kw .daca il izolati aveti nevoie doar de 4kv. Nu puteti incalzi cu plita butoiul.
in concluzie ... cam 10MAX15 L/Kw ... ca sa mearga bine ... intrebare: aici vorbim de instalatii normale ... NU CARE FUCTIONEAZA SUB VID , pt ca acolo probabil ca o sa ai nevoie e mai putin la incalzit ... (dar pui restul la facut vid )
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
ceanac
10%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Caberlot a scris:
ceanac a scris:
teoc20 a scris:
Daca imi iau o oala din inox magnetic de 50 l ce credeti face fata o plita cu inductie de 2 kw?
pentru 50 l este nevoie de aprox 6kw .daca il izolati aveti nevoie doar de 4kv. Nu puteti incalzi cu plita butoiul.
in concluzie ... cam 10MAX15 L/Kw ... ca sa mearga bine ... intrebare: aici vorbim de instalatii normale ... NU CARE FUCTIONEAZA SUB VID , pt ca acolo probabil ca o sa ai nevoie e mai putin la incalzit ... (dar pui restul la facut vid )
Avem nevoie de aceasta putere pentru instalatii clasice.
_______________________________________ Ceea ce faci cu mana ta...poti bea linistit.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
pt cine ... vre sa-si faca o idee cum influenteaza ... FORMA ALAMBICULUI -GUSTUL DISTILATULUI
Heres's some of the still heads used at commercial distilleries. Note the range of different sizes, shapes, proportions etc. These should give some indication of what hobby pot stills could be designed as.
Whiskey styles are as quoted by "the Malt Whisky file" by Robin Tucek & John Lamond. I've done this to see what correlation there is between shape/size and resulting flavour.
URMARITI NOTELE PRIMITE ...
65.6KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
tomescus
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 3
Va salut. Am gasit acest forum citit paginile altui forum putin mai mare , si imi permit sa postez si aici mesajul meu. Probabil ca o parte din membrii frecventeaza ambele forumuri, oricum nu cred ca e o practica urata sa caut raspuns la nedumeririle mele pe mai multe forumuri. In urma cu 4 ani am inceput sa fac tuica intr-un cazanel de inox de 4 galeti, aproximativ 35-40 de litri. Nu separam fractiile niciodata, dar mi-a iesit tuica destul de reusita. Plamada era formata din prune grase si corcodane (probabil un regionalism, nu am mai intalnit aceasta denumire decat in zona unde am eu livezile- jud Buzau). Distilarea o faceam doar o singura data, rezultandu-mi un distilat cam pe la 30 de grade. Mi-am amintit ca bunicul pastra fruntea in sticle pe care le folosea la frectie ca avea probleme cu reumatismul. Nu o consuma. Va cer ajutorul in legatura cu proiectarea unui cazan pentru uz personal cu un volum de 100-150 L. Nu sunt inca hotarat daca sa merg pe Cu sau Inox. Am o cunostinta intr-un atelier mecanic unde se poate debita, rolui, suda Inox sau cupru. Planul este sa cumpar tabla de o anumita grosime (am vazut ca se vehiculeaza o grosime de aprox 1 mm pt pereti si mai gros pentru fund) si sa-i rog pe mecanicii de aici sa-mi faca cazanelul conform unui proiect indicat de mine. Am inteles ca in cadrul atelierului s-au mai executat cateva cazane, dar vreau sa merg informat la ei legat de geometrie, grosimi. Nu ma astept ca cineva sa-mi dea mura-n gura toate informatiile si schitele, dar poate cu ajutorul vostru ajung sa ma hotarasc asupra unor aspecte care ma depasesc.
1. Ce proportii sunt indicate pentru realizarea cazanului cu volumul indicat de mine. Inaltime, arie baza cazan si inaltime, arie baza capac (comanac am vazut ca este folosit de voi). Am citit ca este important volumul comanacului in raport cu volumul cazanului, dar nu cunosc date suficinete. 2. Ce grosime de tabla sa folosesc pentru fund, pereti cazan, capac? 3. Diametru conducta transport vapori catre racitor, diametru serpentin?. Condensarea vaporilor o s-o fac intr-o budana (bute, putina, butoi mare), de circa 250 L in care o sa pun apa sau plamada. Este o solutie folosita la mine in sat, aceea ca in loc de agent de racire, apa, sa se foloseasca plamada. La incarcarea celui de-al doilea cazan iei plamada din budana, de deasupra, care este deja calda, astfel distilarea va incepe mai repede, nemaiarzand nici multe lemne. 4. Am posibilitatea de a integra un termometru cu tija. Este corect sa masor temperatura vaporilor ce se aduna in varful comanacului si astfel sa pot separa fractiile?
5. Este nevoie sa-l fac cu mestecator sau pot evita prinderea pe fundul cazanului realizandu-l mai gros, eventual in 2 straturi? mentionez ca pana acum nu am "prins" nicio plamada. Foc mic dupa ce distilarea a pornit, controland focul mereu si dispunand ce corlonul facut de bunicul. 6. Evacuarea borhodului s-o fac prin partea de jos? Din ce am vazut toate cazanele cu mestecator au prevazuta descarcarea borhodului in partea de jos a cazanului. Presupun ca nu ai sectiune suficienta in partea de sus pe unde sa scoti borhodul si de aici si evacuarea prin partea de jos.
Nu o sa intreb despre alegrea materialului, Cu sau inox, ca am vazut ca parerile sunt impartite. Conform traditiei ar trebui sa fie de Cu. Eu o sa il fac din ce e mai usor sudabil si din ce e mai usor de gasit pe piata.
Astea ar fi intrebarile mele, la care nu am gasit inca raspuns pe forum. Sa ma scuzati daca raspunsurile au fost date si eu am sarit din graba peste ele. Consider ca in 2 zile am invatat despre fabricarea tuicii mai mult decat stiu multi povarnagii. Daca am gresit in folosirea termenilor, va rog sa ma corectati. Stiu ca am pus multe intrebari, dar daca primesc cateva raspunsuri de la voi, pentru mine este un real castig. Va salut
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
mai jos poti sa gasesti prospectul unei instalatii de vis ... cu toate automatizarile ... incarca sa te inspiri de aici pentru dimensiuni
... cred ca e o instalatie buna ... daca tinem cont de pret e f. buna
p.s. pt. schitze ... va trebuii sa mai cauti ... sau sa improvizezi ceva care sa consume maximum din foaia ta de material
... cred ca fundul e cu atit mai bun cu cit e mai gros ... deci , cit te tine buzunarul ? ... oricum daca ai agitator ... acolo e o frecare cu fundul= in timp fundul se subtiaza
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
tomescus
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 3
Salut. Nu apare niciun link sau fisier uploadat! Te rog sa-l mai urci o data. Multumesc
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Din punctul meu de vedere cel mai potrivit cazan este in forma de sfera cu fundul mai gros pentru disiparea cat mai eficace a caldurii produse de combustibilii solizi. Cazanul propriuzis l-as face din cupru iar serpentina din inox. Comanacul are rolul lui la distilarea simpla, el actionand ca un taler de condensare. Deci comanacul are rol de purificare a vporilor din plamada si recomandarea este sa ocupe 1/3 din volumul total al cazanului. Diametrul conductei de transport catre condensator poate sa aibe diametrul pe care il vor muschii tai findca nu este important. Racitorul trebuie sa fie suficient de lung incat distilatul care curge in colector sa fie cat mai aproape posibil de temparatura de 20*C. Personal nu as folosi in nici un caz plamada la racirea vaporilor pentru ca incalzirea plamezii produce vaporizarea partiala a alcolului etilic care are totusi o volabilitate crescuta. Daca nu ai lipit niciodata plamada de cazan inseamna ca esti suficient de indemanatic sa nu o faci nici de aici inainte asa ca nu complica instalatia cu un ansamblu in plus(mestecatorul) care produce in timp uzarea fundului de cazan. Evacuarea borhotului prin partea de jos, scurteaza timpii de golire, timpii morti intre 2 distilari. Termometrul se amplaseaza exact in locul in care vaporii ajung in punctul maxim ca inaltime al instalatiei. Ma refer la cel mai inalt punct de trecere al traseului pe care il urmeaza vaporii.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Salut si bun venit! O sa incerc sa raspund si eu unde cred ca as putea fi de folos.
La prima intrebare te ajuta putina geometrie si fizica de gimaziu. Daca cazanul va fi cilindric, iar volumul cilindrului este "V = πr2h" (volumul = "pi" inmultit cu raza la patrat inmultit cu inaltimea). Mai stim ca 1 litru = 1 dm cub apa, sau 1000 cm cubi de apa. pe noi ne interseaza diametrul cazanului si inaltimea stiind vulumul. Iar ca sa nu avem o ecuatie cu 2 necunoscute stabilesti cam cat ai vrea sa fie de lat in functie de spatiu, nevoi, pirostrii, etc. In general diametrul cazanului e bine sa fie mai mare unpic decat inaltimea, pt ca un cazan larg permite o suprafata mai mare de evaporare a plamadei, in plus, si suprafata de incalzire este mai mare si mai putina caldura se pierde pe margini. Sa-ti dau un exemplu de calcul: vrei caznul sa aiba 150 de litri si 60 cm diametru. Formula pentru arie: πr2 (pi inmultit cu raza la patrat). unde r (raza) este jumate din diametru, adica 30. 30 la patrat inmultit cu 3,14 = 2826 cm patrati. aria inmultit cu inaltimea egal volumul. Volumul am stabilit ca tre sa fie 150 litri, adica 150 dm cubi, adica 150.000 cm cubi. 150.000 impartit la 2826 = 54 cm => un cazan cu diametrul de 60 si inaltimea de 54 are 150 de litri. Un cazan de 50 diametru si 51 inaltime va avea 100 litri. Toate sunt cu aproximatie pt ca constanta "pi" are o infinitate de zecimale. Mai departe poti sa te joci singur cu diferite valori aplicand algoritmul de mai sus.
Practica cu plamada in loc de apa de racire e poate mai economica dar pierzi ceva alcool prin evaporare. Lichidele se evapora nu doar la fierbere, ci si mai jos, vezi despre vaporizarea la suprafata. E bine totusi ca se elimina compusii aia naspa, mai ales ca ai spus ca nu obisnuiesti sa separi fruntea. Partea proasta e ca pierzi si foarte multe arome si alcool in felul asta.
Fierberea cu foc direct presupune un risc. Odata o sa ti se arda strasnic si strici si tuica si cazanul. Eu am patit-o. Totusi am vazut ca in unele locuri se folosesc cu succes paiele pe fundul cazanului. Daca cu fructele mai scapi, la cerale distilate pe grane nici sa nu te gandesti, se arde din prima cum ai pornit cazanul. Un funt gros, dublu, triplu, cvadruplu nu cred ca face mare lucru. Totusi daca ai plamezi prea groase poti folosi enzime pectolitice, ajuta mult la fluidizarea plamezii.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
tomescus
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 3
Am retinut cateva aspecte din raspunsurile voastre. Cazanul sa aiba diametrul mai mare decat inaltimea. Un raport diametru fund 60, inaltime cazan 55 ar fi bun. Comanacul sa aiba un volum de circa 50 L. Ca ma complic daca pun un mestecator. In cazul asta m-am gandit la solutie despre care am citit pe forumul celalalt. Un fund dublu, stratul superior avand prevazute gauri mici prin care zeama de plamada sa intre intre cele 2 straturi ale fundului. Credeti ca in felul asta af putea rezolva problema lipirii plamadei? @ iunicu Cazan in forma de sfera cred ca este destul de greu de realizat la atelierul mecanic.
Alegerea racirii vaporilor cu plamada este una de compromis. Casa de la tara este situata pe un deal si cea mai apropiata sursa de apa este pe la 100 m, intr-o fantanica mica. Mai pe scurt am probleme cu aprovizionarea cu apa si nu imi permit sa recircul apa in budana.
Voi prezenta schite cu cazanul pentru a va cere parerea. Momantan va rog sa ma sfatuiti cu privire la alegerea fundului cazanului. Va salut. Tomita
12.5KB
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nici nu te gandi sa faci gaurele in fundul dublu! Daca se arde nici ca mai poti sa il cureti. Daca poti, baga o foaie de tabla de aluminiu sau cupru intre cele 2 funduri. Inteleg problema apei dar incalzirea plamezii cauzeaza pierdere de vapori de alcool. Nu stiu ce solutie sa iti dau.