... si asa cum am mai zis pe aici ... o varianta ca sa fii sigur ca nu se prinde=corleste materia prima la distilarea 1 este sa pui grosul in alta oala mai mica pe care o pui in interiorul cazanului tau suspendata pe 3 suporti (asta e solutia cind nu ai amestecator
... un amic a folosit oala mea-cu oala interioara si a zis ca merge la fix !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cred ca e foarte buna ideea ta, desi n-am incercat-o. Oricum grosul se lasa la fund, deci se poate separa usor prin decantare. Cu prima oacazie vreau sa o incerc.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
asa se face un mic cazan de Cu ... artizanal sau functional ... nu pare greu , dar sunt convi ns ca nu e nici simplu cum pare
aici e o varianta mai mare ... sa zicem hobby
... cautati si restul videoclipurilor
sau ceva mai profesional
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Salutare !
Am sa pun si eu cateva poze cu instalatia proprie........nu dati cu pietre daca nu va place ceva........accept critici cu pieptul dezgolit........
67.2KB
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
evacuare frunte
38.9KB
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
la temperatura de lucru......http://www.fileshare.ro/e28958265
curge zeama.....http://www.fileshare.ro/e28958231
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Frumoos!! Imi place mult! Incepem sa vorbim de aparate mari... Cati litri are blazul? De unde alimentezi cu apa bazinul de racire? Nu e cam mica canuta pentru capacitatea cazanului? De ce ai pus robinet pe partea de aerisire de la papagal?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ma bucur ca te-ai hotarat sa ne scrii, Razvane Cum iese tuica comparativ cu instalatia veche?
Cre ca termometrul ar fi mai corect pus in capatul coloanei, nu in comanac, asa cum este acum. E totusi o diferenta de temperatura intre cele doua etaje.
Ca plusuri imi place racitorul cu talere care poate fi spalat usor. Apropo, cum ti se pare eficienta la racire comparativ cu varianta clasica (spirala in butoi)?
Foarte frumos si papagalul cu robinet de evacuare frunte
Nu pot decat sa admir mintea care a fost in spatele lucrarii... ca doar intamplator stiu cine a fost mentorul
ps: ultimele doua linkuri nu merg.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca nu ma insel, termometrul se afla in capatul coloanei, langa sticla aia atarnata de caprioreala. Mentorul e cam scump la vedere. Bun venit Razvane!
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ala ce ai vazut tu, iunicu, e display-ul care e legat cu fir de termometrul propriu-zis, si care este infipt in comanac. Cred ca nu gresesc. Spun din ce vad in poza si am scanat de mai multe ori.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SUUPERR ideea cu filtratul direct la tzeava ...
... daca distilatul care iese e rece atunci poti sa filtrezi anumite uleiuri aromatice care altfel ar putea sa tulbure distilatul ...
... in plus iesirea direct in papagal ... protejeaza ALCOOLMETRUL = nu se sparge asa des ca atunci cind il tot iei ca sa masori ...
uite ca mai sunt inca idei si oameni noi pe aici
p.s. pare ca se lucreaza pe scara mare
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Bine v-am gasit !
Stati sa o luam in ordine.....
Pt. Sine : cazanul are 100l la fierbere, bazinul de racire il alimentez de la pompa de apa, la dimensiunile actuale ale papagalului am ajuns dupa cateva incercari cu dimensiuni diferite dar la care am facut o greseala:am facut circuitul inchis si imi crestea presiunea in instalatie, deoarece distilatul din papagal se comporta ca o garnitura cu apa, apoi m-am elucidat in ceea ce priveste corecta constructie a acestuia si a iesit cu dimensiunile actuale, functioneaza f. bine; robinrtul este pt. reglarea presiunii din instalatie(am sa-l pot folosi cu mai mult succes ci eficienta cand am sa inchid ermetic cazanul cu comanacul)
Pt. Samagon : termometrul l-am montat acolo acum 2 ani, dupa cum stii coloana am facut-o acum o luna.....referitor la eficienta racitorului, este cel putin la fel de bun ca si serpentina, am calculat suprafata de condensare, este mai mare la cilindru decat era la serpentina iar talerele din interior isi fac pe deplin datoria ,adica ghideaza aburii spre peretii cilindrului, codensarea facandu-se pe deplin, nu ajunge abur in partea de jos; papagalul este conceptie si realizare proprie, cel din poza cu instalatia, daca esti atent, este unul din cele cu circuitul inchis, apoi l-am facut pe cel cu robineti dupa care am ajuns la varianta finala(ca forma constructiva si dimensiuni) si acum am in lucru o alta care nu mai are urme de argint de la sudura, arata super, am sa o pozez in week-endul asta
Pt. iunicu: termometrul este acolo, dar sonda de insertie este la partea de sus a comanacului, chiar unde iese aburul si intra in coloana; chiar ca este scump la vedere nenea Strava asta, pun eu mana pe el pana la sfarsitul anului....
43.9KB
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
link-urile le-am verificat , merg
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
marea diferenta intre racirea cu serpentina de Cu si actualul racitor este ca inainte distilatul iesea tulbure(cu aceeasi filtrare), dar devenea limpede dupa ceva timp, pe cand acum iese limpede-cristal din prima
pus acum 12 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
Ce ziceti de aceasta jucarie??
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bine ai venit!
Este o coloana LM putin modificata. S-a mai vorbit pe aici de astfel de coloane. Erau si cateva schite de Boka pe aici. Eu sunt atras mai mult de coloanele CM. Mi se par mai apropiate ca principiu de tehnica distilarii.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
da si mie un link cu una, momentan nu sunt familiarizat cu termenii LM, CM, cu toate ca lucrez cu coloane, dar pentru alcool nu stiu care e mai buna si care se gasesc piese la noi
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus acolo si un link in care vei vedea modul de functionare a acestor coloane.
Tu cu ce fel de coloane lucrezi?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
Distilare petrol asemanator dar nu prea, principiu e acelasi
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aha, poate vorbim mai pe indelete de coloana cu talere. Am inteles ca se aseamana cu alea de petrol.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
Boca am vazut dar e mai complicat cu teava groasa, si prefer sa ma limitez la 1", enervant ca nu gasesc butonu de edit.
Da acum vine clasica intrebare, cum atasez poze, imi zice de coki
27.7KB
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
Da e coloana cu talere, dar e mai greu de fabricat momentan si vreau sa experimentez cu una mai mica, am una din sticla si mam plictisit de ea.
Uimitor a mers poza.
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Grosimea coloanei este si in functie de cat de mare ai cazanul. Coloane de 1'' nu am vazut.
L.E. De fapt coloana mea de sticla are putin peste 1'' la interior. Este o coloana CM in care deflegmatorul si condensatorul sunt in acelasi loc.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
Cazanu va fi mic de maxim 10 litri, nu sunt mare cinsumator da ceva natural si de calitete
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sa intelegem ca tu esti consumator de chimicale si alea, de proasta calitate?
Iti fac astazi o schita cum as fi vrut sa fie coloana mea de sticla.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
dap consumator de chimicale, in special bere, de aceea vreau sa trec pe ceva mai tare si natural, e bun si vinul sar nu e acceptat in intregime de stomacul meu
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uite si schita de care vorbeam. Este doar o schita de principiu, amanuntele in ce priveste materialele si racordurile sunt deductibile. La iesirea din condensator poti pune un papagal. Sper sa se vada...
22.5KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
Faina, da e usor de dedus materialele, dar cum ai ajuns la aceste dimensiuni? pe ce sa bazat calculul?
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am masurat coloana pe care o folosesc si de care sunt foarte multumit. Asta este o varianta imbunatatita pentru ca deflegmatorul si condensatorul sunt separate si pot fi reglate independent.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
aha, deici nu sunt calcule ci experienta unuia deja in folosinta, da unu testat bate calculu. nu e complicat cred ca dupa revelion ma apuc de unu.
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Coloana pe care o folosesc este foarte bine calculata, are destul reflux pentru a scoate la inceput de distilare 89% dintr-o plamada de 8-9%, dar inaltimea coloanei lasa sa treaca si suficiente arome pentru a nu vorbi de alcool neutru. Umplutura este din inele de sticla.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
aha, fain tocmai am facut un rezumat la piesele ce mai am pe acasa, teava am, mai am nevoie de fitinguti se am ce trebuie de coloana, exceptie umplutura, cred ca am sa iau inele ceramice de acvariu.
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
si de asta ce ziceti?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
Din sticla am si eu da e numai de 2 litri, maine am sa pun o poza cu instalatia
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
SineNomine a scris:
Uite si schita de care vorbeam. Este doar o schita de principiu, amanuntele in ce priveste materialele si racordurile sunt deductibile. La iesirea din condensator poti pune un papagal. Sper sa se vada...
Cu ce ai facut desenul?
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
CorelDraw. Este format vectorial, scara 1:1. Ti-o pot trimite daca te ajuta.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
dap ar fi utila, am strans o parte din piese, am teava, mai am nevoie de cateva fitinguri. uite si o poza cu ce am acum:
33.6KB
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ok, iti trimit pe mail. In ce format vrei sa fie fisierul?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
Panterik
10%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 19
nu corel, pdf, jpeg
pus acum 11 ani
livius
Membru nou
Din: timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 2
SineNomine poti sa trimiti si mie schita cu coloana facuta de tine cu mai multe detali nu inteleg unde pui inelele de stica si cum se face sunt tare curios eu am o oala de 14 litri sub presiune si sunt pe metoda clasica si as vrea so inbunatatesc daca te rog imi poti trimite si mie schita cu ce e necesar sa fac o coloana de genul tau
pus acum 11 ani
ingineru
Membru nou
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 1
SineNomine a scris:
Uite si schita de care vorbeam. Este doar o schita de principiu, amanuntele in ce priveste materialele si racordurile sunt deductibile. La iesirea din condensator poti pune un papagal. Sper sa se vada...
Salutare, Vreau sa-mi fac si eu coloana ca in schita atasata si vreau sa va intreb ce fel de combinatii de fitinguri faceti ca sa bagati teava de 1/2 in teava de 1 tol fara sa curga? Stiu sa lipesc pe Cu, insa nu m-au preocupat pana acum inginerii de genul asta, insa mi se par interesante si fascinante. Multumesc.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
cred ca ... linkul asta va lamurii multe aspecte legate de constructia unei instalatii de distilare mai procopsite=profesionale ... totodata sunt si ceva preturi pt cine are ginduri de ... investitie ... daca va plimbati pe acolo gasiti tot felul de preturi la tot felul de piese
... sau poate ca vreti ceva scris ... ... uite un pdf
sper ca v-am fost de folos dar sa nu ma injurati daca va apucati de investitii ... ce zici SINE ?
p.s. ... gata ... nu ma mai plimb pe net ca uite ce gasesc
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pe astia de la Stilldragon ii injura unul pe Artisan Distiller (parca...) ca inoxul lor (astia produc in China) a inceput sa rugineasca.
In rest sunt foarte aspectoase sistemele lor. La ei am vazut prima data coloanele modulare si mi-au placut foarte mult. Acum ceva timp dadeau mai multe detalii referitoare la produse: diametre de tevi, grosimi, lungimi etc. Acum au mai scos din ele. Si-au dat seama ca o mare parte dintre cei pasionati sunt destul de priceputi pentru a copia modulele lor.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
poate ca nu e ... cel mai bun inox ... dar e ok ca informatie si ca ideii de constructie
... mie mi-ar place o coloana de sticla
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 10 ani
FlorinB
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Salut,
Intrebare: cum vi se pare ideea ca in locul inelelor de sticla din coloana sa ajunga ceva similar, dar din cupru? Ma bate un gand spre o coloana pe care sa o "umplu" cu bucati de teava de cupru sectionata la 8-10mm. Din cantitatea de umplutura cred ca se poate regla si cantitatea de reflux.
Daca sunt cuminte, poate primesc de la iepurasul de Pasti minicoloana de sticla de la Browland (http://www.brouwland.com/setframes/?l=& ... p;shwlnk=0) si as mai fabrica un segment din inox care sa fie si detasabil si "umplubil".
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
buna! Cred ca se poate umple cu orice, am vazut pe youtube ca o umleau cu ceramica alba, sparta... Eu am sa pun span grosier din cupru, am urmat o recomandare a lui Strava, despre cum se face tuica intoarsa... Multumesc!
pus acum 10 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
SPP (spiral prismatic packing) ar fi cea mai buna umplutura pentru o coloana.
Se considera ca inoxul este mai bun ca material de umplutura decat cuprul.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
FlorinB a scris:
Salut,
Intrebare: cum vi se pare ideea ca in locul inelelor de sticla din coloana sa ajunga ceva similar, dar din cupru? Ma bate un gand spre o coloana pe care sa o "umplu" cu bucati de teava de cupru sectionata la 8-10mm. Din cantitatea de umplutura cred ca se poate regla si cantitatea de reflux.
Daca sunt cuminte, poate primesc de la iepurasul de Pasti minicoloana de sticla de la Browland (http://www.brouwland.com/setframes/?l=& ... p;shwlnk=0) si as mai fabrica un segment din inox care sa fie si detasabil si "umplubil".
Acela este defapt deflegmator si racitor in acelasi timp. Acest lucru nu iti permite sa reglezi prea bine debitul de reflux pentru ca fara sa vrei umbli si la racire, adica este cam limitat sa zic asa, dar ok pentru uz caznic si consum familial.
E buna ideea ta de a face o coloana separat, umplubila, dar daca ai avea deflegmatorul si racitorul independente ar fi si mai bine. Acum depinde de tine ce vrei si cat esti de pretentios. Uite, Sinenomine acum lucreaza la un cazan de cupru tip charentaise cu gat de lebada foarte bine dichisit si cu racitor tip shotgun ca sa-si faca eau-de-vie si whisky in casa. Poate isi face timp si ne arata la toti creatia. E un lucru cu care cred ca se poate mandri.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
FlorinB
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Samogon a scris:
... Sinenomine acum lucreaza la un cazan de cupru tip charentaise cu gat de lebada foarte bine dichisit si cu racitor tip shotgun ca sa-si faca eau-de-vie si whisky in casa. Poate isi face timp si ne arata la toti creatia. E un lucru cu care cred ca se poate mandri.
Am vazut creatia lui Sinenomine, tot ce pot spune este ca e in alta liga. Il salut cu ocazia asta si ii multumesc pentru ajutor.
pus acum 10 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Bravo Sine
... eu ma gindeam ca instalatia ta e ... secret industrial ... asa ca n-am mai intrebat nimic
... mai ales ca de la sticla/inox ... vad ca treceti pe Cu asa ca profesionistii
la mai mare !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 10 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Asta e instalatia mea,are 17l . Am distilat vin care ara casat si la o tura ies 1 borcan de 60 grade,unul de 50 grade ,1 de 40 grade si restul strang pana la 30 grade casa-l trag a 2 oara. Ceva pareri ca sa o imbunatatesc ,ar fi mai indicata o coloana de sticla de tipul Brouwland?
43.7KB
pus acum 6 ani
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Salut Mihai. La coloane nu mă pricep, te-ar putea lămuri alți colegi de forum, da`mă gīndesc că ar fi simplu să mai adaugi īncă o oală de presiune de 4-5 litri īntre cea mare și răcitor, te-ar scuti de a doua distilare, și punīnd īn ea capul și cozile dintr-o distilare anterioară nici n-ai pierde prea mult din arome īn cazul fructelor sau al rachiului din vin. Și nu īnțeleg de ce nu colectezi și ce curge sub 30*, la prima distilare cu cazan simplu ar trebui să colectezi pīnă la apă chioară, cam 25% din total, iar la a doua distilare faci separările.
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Amedeo a scris:
da`mă gīndesc că ar fi simplu să mai adaugi īncă o oală de presiune de 4-5 litri īntre cea mare și răcitor, te-ar scuti de a doua distilare, și punīnd īn ea capul și cozile dintr-o distilare anterioară nici n-ai pierde prea mult din arome īn cazul fructelor sau al rachiului din vin.
Unde peste capac ? detaileaza un pic ca nu inteleg. O sa incerc sa colectez mai mult ,pana pe la 20 grade.
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
La inceputul topicului un coleg are poze ci o coloana de sticla si zice ca merge bine si nu mai face a 2 distilare.Acum vad ca coloana de sticla este scumpa dar vreau sa stiu daca se merita investitia.
pus acum 6 ani
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Suze, ai dreptate, credeam că poate ai citit deja topicu` despre thumper. Vezi că e pus de mine tot aici la Handmade, mai jos oleacă, Thumper 2 īn 1.
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Amedeo a scris:
Suze, ai dreptate, credeam că poate ai citit deja topicu` despre thumper. Vezi că e pus de mine tot aici la Handmade, mai jos oleacă, Thumper 2 īn 1.
Am citit cu atentie tot topicul si clar este o chestie demna de luat in seama. De acum am terminat de distilat prima tura din ce aveam. Sa-l fac si sa distilez cu el a 2 data sau sa distilez diret ? Material de distilat nu o sa am pana la vara. Ai pus plamada de prune proaspata in el asa cum ziceai? si ce gust avea rachiul.
pus acum 6 ani
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Oke, deci ai distilat o dată tot vinul pe care īl aveai. Părerea mea e să faci thumperu` și să faci a doua distilare cu el. Depinde ce calitate ai obținut cu distilarea simplă, dacă e acrișoară sau cu miros prea puternic thumperu` clar ți-o scoate mai curată. Diluezi la 20-25* ce pui īn oala mare, iar īn thumper poți īncerca cu apă chioară dacă e acră/rău mirositoare țuica, sau pui țuică diluată la 25* dacă țuica e oke. Īntr-un thumper de 4-5 litri ar trebui să pui cam 1 litru și ceva, depinde de diametrul vasului folosit, ideea e ca nivelul lichidului din el să fie puțin peste găurelele date īn țeava care ajunge pe fundul vasului. Vezi că thumperu` īți face oleacă de presiune īn oala mare, iar īn thumper o să ai la īnceput vapori de alcool la aprox. 80* alcoolice, dacă ai garnituri de teflon e oke, dacă nu... fă rost! Și după ce găsești vasul potrivit, dacă ai nedumeriri īn ce privește construcția thumperului īntreabă aici, că două păreri uneori pot da rezultate mai bune decīt una.
Am pus īn thumper cam 3 litri de plămadă de prune și-a ieșit oke, a luat miros și oleacă de gust, dar altă dată am pus o țuică de prune foarte parfumată și parcă a fost și mai bună, după ce a stat fro 2-3 săpt. pe așchii de dud neprăjite de s-a făcut gălbuie, ziceai că-i numa de prune. Cu 2 litri de prună, adică 3 diluati, am parfumat ce-a ieșit din 40 de litri de plămadă de grīu, adică 5 litri de 65*. Și fro 2,5 de cap și cozi peste care am mai pus un litru de prună, de pus la șarja următoare īn thumper.
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am iteles perfect principiul si cum se face thumper-ul,si dupa sfatul ceior cere l-au folosit este clar ca ma apuc de facut unul. Acum am ceva probleme familiare dar cat de curand revin cu poze din constructia thumper-lui. Asta e marfa ce trebuie trasa a 2 data si sa separ fruntea cea toxica.
38.6KB
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
mihai a scris:
Asta e marfa ce trebuie trasa a 2 data si sa separ fruntea cea toxica.
32.1KB
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Scuzati postarile multiple dar nu am stiut sa atasez mai multe poze la o postare.
38.6KB
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am terminat de tras a 2 data ,am egalizat 1,5 litri la 40 grade si am bagat ceva aschii de prun ,acum dupa 10 zile de la preparare pot spune ca gustul este de tuica de pruna(desi ea este distilat de vin ),culoarea la fel.Ca randamet : bagat la distilat 180 litri vin casat scos 40 litri rachiu la 55 grade la total. Eu zic ca e bine,ceva pareri?.
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am uitat sa spun ca vinul la origine era nobil ,nu se pute bea fara apa ce te lua de cap.
pus acum 6 ani
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
E mai mult decīt bine! 180 X să zicem 12* = 2160, 40 X 55*= 2200, deci cu un grad sau două eroare de alcoolmetru, mai mult de atīt nici n-aveai de unde.
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Da ,nu m-am gandit sa fac asa calculul,cinstit nici nu stiam. Acum sa vina vara sa vad de ce fructe fac rostu
pus acum 6 ani
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Dacă tot ai prins gustu` distilării īncearcă o plămadă din cereale pīn-la vară, găsești aici rețete răsverificate. Pare mai dificil oleacă, da` doar pare!, că īn realitate e mai frumos, și dacă-i dai de cap te asigur că rachiu de fructe o să faci doar așa, de gust.
pus acum 6 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
mihai a scris:
Asta e instalatia mea,are 17l . Am distilat vin care ara casat si la o tura ies 1 borcan de 60 grade,unul de 50 grade ,1 de 40 grade si restul strang pana la 30 grade casa-l trag a 2 oara. Ceva pareri ca sa o imbunatatesc ,ar fi mai indicata o coloana de sticla de tipul Brouwland?
... pai daca pleci de la vin ... nobil sau nu ... casat sau mai putin ==> cred ca ar trebuii sa mergi cu colectarea pina la 20%
... la vin ... nu vad de ce sa nu recuperezi aproape tot alcoolul
p.s. daca la cereale si alte borhoturi ... se coboara pina la 20% cu colectarea 1 ... de ce nu si la vin
:-)
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Nu stiu ca sa spun? eu am facut asa: Am distilat totul odata pana la 20 grade la ciocul de papagal. La a 2 data am tras pana la 40 grade si pus deoparte si restul de pana la 20 l-am tras separet si un intra in discutie la urmatoarea distilare. Cat despre cereale nu stiu sa mai citesc intai si dupa asta daca am nelamuriri mai intreb.
pus acum 6 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
20 de grade la ciocul de papagal e OK
.. mai jos cred ca arzi gajul degeaba
... ... mai sus ziceai ca stringi pina la 30 grade ... si pierdeai 10 grade ==> nu ca ar insemna mult ca vol ... dar in cozi sunt si ceva arome = de dorit ... pt asta e bine sa cobori pina la 20 grade
p.s. ... asa zice teoria ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Teoria zice multe,da practica ma omoara,opricum am clarificat multe cu ajutorul forumului. Spre exemplu anul trecut am fost la cineva care facea rachiu de corcoduse amestecate cu prune,el tragea 1 data pana la 40 grade la ciocul de papagal(un pahar de 200 cl) si apoi se oprea,amesteca totul si egaliza la 50 grade si dupa el aste aste tuica adevarata.Acum dupa ce am citit pe forum vad ca a gresit si a pierdut ceva grade si calitate.
pus acum 6 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai ... fiecare are metoda lui ... care ii place ... poate pt. ca nu a aincercat altceva
Oricum ideea de baza e : 1. la prima distilare se recupereaza alcoolul din plamada 2. la a doua distilarese rafineaza = se fac separarile
... si aici sunt multe ... bordeie = multe obiceie --- ca sa rimeze
De ex ... eu iau FRUNTE si la prima si la a 2-a distilare pe principiul ... paza buna trece primejdia mare ... chiar nu vreau sa beau .. si Metanol ... etc.
p.s. ... si da ... probabil ca TUICA se face asa ... o distilare ...
p.s.2 ... chiar si asa poti continua distilarea pina la 20% si ce e intre 40 si 20 pui la tura urmatoare de distilare ... oricum % e mult mai ridicat decit plamada ... mai ales de corcodushe 5-8%
p.s.3 ... daca capete nu lua ... apai de cap se lua a doua zi :-)
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Pun si eu o intrebare am 4 litri de frunte colectata de la distilari de vin ,pot sa o mai pun la o noua distilare impreuna cu un alt vin?
pus acum 6 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
mihai a scris:
Pun si eu o intrebare am 4 litri de frunte colectata de la distilari de vin ,pot sa o mai pun la o noua distilare impreuna cu un alt vin?
... PAI CA SA FIM MAI EXACTI ... DE LA CITE DISTILARI ?
CIT DE MARE E CAZANUL ? ... SI DACA IEI CA SI FRUNTE 4L + FRUNTEA DE LA NOUA DISTILARE ... CRED CA POTI !
PERSONAL ... ash recomanda sa se adauge COZILE la o noua distilare
... ... si daca cumva FRUNTEA de carte vorbesti e compusa din : 1.Frunte 2-3-5% plus 2.Capete 10-15% ==> atunci pune doar CAPETELE
fruntea e pt gratar !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
De la fiecare distilare separ 100g de frunte,asa s-a strans 4 litri de frunte. Cazanul are 20 litri. Vreau ca la altc cazan nude trag a 2 data sa adaug si fruntile,se poate?
pus acum 6 ani
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Poate ar trebui să spui pentru īnceput de ce separi frunțile și ce speri să obții la o nouă distilare.
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
pus acum 6 ani
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Cum ce, speră să transforme metilicu` īn etilic!) Mihai, nu te lăcomi, las-o īncolo de frunte. Altădată cīnd mai distili aruncă primii 50ml, sau vorba lu` Caberlot, adună-i pt. aprins grătaru`, iar la distilarea a doua mai aruncă 50 de frunte apoi colectează īncă 150-200ml de cap. Aduni inima, iar cozile și ăia 150-200 de cap le pui la șarja următoare.
pus acum 6 ani
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Nu e lacomeala eu separam cate 100 ml la un cazan de 20 litri,intrebam sa vad daca pot face ceva cu ele,daca nu la foc cu ele.
pus acum 6 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Amedeo a scris:
Cum ce, speră să transforme metilicu` īn etilic!) Mihai, nu te lăcomi, las-o īncolo de frunte. Altădată cīnd mai distili aruncă primii 50ml, sau vorba lu` Caberlot, adună-i pt. aprins grătaru`, iar la distilarea a doua mai aruncă 50 de frunte apoi colectează īncă 150-200ml de cap. Aduni inima, iar cozile și ăia 150-200 de cap le pui la șarja următoare.
SUBSCRIU la parerea lui Amedeo !
... in plus ... daca ai frunte ... asta e la minim 70% .... si la cazan normal cam 70-80% e limita ce poate scoate => ar trebuii sa-i pui apa pina la 28-30% si sa o redistili ... ca sa iei cit % alcool ? NIMENI NU STIE CIT E METANOL SI CIT ALCOOL ETILIC
... in plus a inceput sezonul de BBQ ... si ochelarii sunt mult mai scumpi ca o sticla de vodca ... ... stiu ca ... sa dai coltul e gratis ... dar mai bine lasa si nu te grabii
p.s. 1 fruntea se arunca in foc 2 capetele se pot redistila ==> daca iei inapoi ca si frunte minim 30-50% din capete = ASTA e parerea mea ... pt ochii si ficatul meu ( nu le arunc cu totul ... pt ca cica sunt ceva arome interesante pe acolo ... etc. ... teorie)
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 6 ani
Cosstel
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Salut, dupa ce-am parcurs acest topic, a cita oara ? , vin si eu cu citeva intrebari la dispozitivul din poza - racirea este in partea superioara a coloanei, compusii volatili ajung primii dar cei mai putin volatili condenseaza primii, cind vorbim de inceputul distilarii suna bine, metanolul si alti compusi sint undeva la partea superioara a dispozitivului iar etanolul curge intr-o veselie cind scapam de metanol si compusii asociati ? - distilarea continua dar incepem sa avem din ce in ce mai multa apa care, bineinteles, condenseaza prima iar etanolul inca mai sade pe ginduri - refluxul rezultat este destul de cald deci musai trebuie trecut printr-un schimbator de caldura cam complica lucrurile
si totusi, instalatia este compacta si imi face cu ochiul presupun ca cumva procesul de distilare trebuie sa urmeze citiva pasi care sint acestia ?
acum ce urmaresc, mi-am cumparat o oala si un lighean de inox, oala 25l
si as vrea sa-i pun in cap ceva de genul
vreau sa pot obtine in bucatarie alcool din vinuri expirate iar pentru viitor un alcool neutru din zahar inca nu ma simt in stare sa ma apuc de cereale
pus acum 5 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
laultima poza ... nu prea vad cum merge ?
... cauta pe aici COLOANA BOKA
... condensatorul ala din capatul de sus alcoloanei picura pe un semidisc inclinat => si de acolo se colecteaza condensul ... ... aici vad ca teava urca la 45-apoi e orizontala
--- Apa rece intra prin dreapta si iese prin stinga =>> sus e cel mai rece - jos e mai cald
- compusul cel mai volatile pleaca primul si e majoritar -- compusl mai putin volatile pleaca al doilea si e minoritar ===> segregarea asta da % ridicat de alcool
... daa probabil ca distilatul e caldutz poti utiliza un mic schimbator de caldura teavain teava ... 15 cm lungime e destul (colectezi un firisor de lichid cit chibritul de gros ...)
p,s, faina oala ta
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 5 ani
Cosstel
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
faina oala ta din SelGros, inca se mai gasesc aveau de 25 si 36 litri m-am multumit cu 25 ca altfel nu cred ca duce ochiul de la aragaz
cit despre coloana, am mai sapat pe www si m-am mai dumirit cit de cit coloana din poza 3 se pune in capatul unei tevi de minim 40 cm si atunci totul incepe sa aibe sens dar nu e ce-mi doresc eu, ceva compact
voi sacrifica ligheanul, tai partea superioara (fundul) cit sa mi se potriveasca ce am in acest moment de la o instalatie mai veche se gasesc destule pe AliExpress, pretul pare acceptabil insa ma omoara costurile cu transportul astept zile mai bune