Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sanda_21 pe Simpatie.ro
Femeie
21 ani
Alba
cauta Barbat
23 - 57 ani
Bauturi / Distilarea / bijuterii pentru distilare Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Salut pe userii din acest forum !

Daca tot e primul meu post pe aici (ca tot v-am descoperit recent), mi-a trecut prin bila sa postez niste poze, zic eu simpatice, cu diferite cazane folosite la distilat poame sau alte lichide.
Le-am vazut recent la un targ al vecinilor sarbi (eu fiind rezident pe Clisura Dunarii) si mi-au placut, mai ales raportate la pret/calitate.

bijuterii pentru distilare salut userii din acest forum !daca tot primul meu post aici (ca tot v-am

21.1KB


pus acum 12 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
in poza de mai sus e un cazan de 3 l, iar in urmatoarea unul de 15 l, la un pret de 150 de euro (negociabil).

bijuterii pentru distilare poza mai sus cazan iar urmatoarea unul pret 150 euro

28.7KB


pus acum 12 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
cazanul de 15 l e prevazut cu deflegmator.
urmatorul (din poza) are capacitatea de 50 de l.

bijuterii pentru distilare cazanul prevazut (din poza) are

32.9KB


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Adevarate bijuterii! Bun venit!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
BMC
Membru nou

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 2
Unde e tirgul asta minunat si cam la ce
pret e cazanul de 50 l ?


_______________________________________
Oare nu-ţi mai aminteşti, /Vorba din bătrāni lăsată?
Din beţie te trezeşti, /Din prostie niciodată.

Păstorel, normal

pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
au pagina pe facebook :
se poate coresponda in engleza.


pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
aproximativ 400 de euro, negociabil, cel de 50 l.

pus acum 11 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Revin dupa o pauza cam mare, deh evenimente capitale  nunta, botez, samd
Alta bijuterie, tot din Serbia, la 10 l si 180 euro.
O aduc pt. ”demonstratii” live la Indagra, 28.10 - 01.11.2014.
Va astept la degustari !

bijuterii pentru distilare revin dupa pauza cam mare, deh evenimente nunta, botez, samd alta

53.4KB


pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
euam unul de 70l din cupru sudat cu materialul lui fara adaos cu mestecator ,dar am renuntat la el ca era mic si ma lua gaia de cate cazane trebuia sa fac.daca e cineva intreeresat ? de el e de dat eu sunt din constanta.


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
nu stiu de ce a postat numai ultima parte a mesajului

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
bine v-am gasit.am sa pun niste poze cu cazanul meu actual care saracul are de lucru la greuhttp://www.fileshare.ro/e30906100http://www.fileshare.ro/e30906900

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
asa trebuie sa apara numai adresa cum fac sa apara bdirect poza 

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88

bizonu a scris:

.... live la Indagra, 28.10 - 01.11.2014.
Va astept la degustari !


Ai grijă ce īți dorești...
Să aduci specialitatea ta... Smochinele distilate anul trecut...

Si nu in ultimul rānd: casă de piatră și să īți trăiască piticul.

Florin


pus acum 10 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Multumesc Florine ! daca tot imi esti tiz, o sa aduc din rezerva de anul trecut, la imbuteliat e cea din vara asta.
Am promis la 2 utilizatori de aici niste lichide prin curier, da soarta si lenea m-au facut sa nu ma tin de cuvant.
Ma revansez cu ceva specialitati !
Deci de marti, pana sambata seara (01.11.2014): pere, mere, cirese, caise, slivovita, grappa ca la cosa nostra, gutui, mure, smochine si poate am mai uitat vreun soi de rachiu

bijuterii pentru distilare multumesc florine daca tot imi esti tiz, aduc din rezerva anul trecut,

48.8KB


pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Ne vedem cu bucurie! De anul trecut īmi părea rău ca nu te-am īntālnit.
Daca mere, pere sunt fructe ce cresc in toate zonele, smochine... Mai rar sa ai suficientă cantitate cat sa le distilezi.

Abia aștept să ne vedem !

Florin


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
cazanele acestea prezentate de bizonu sunt in baie de ulei?

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88

bizonu a scris:

Revin dupa o pauza cam mare, deh evenimente capitale  nunta, botez, samd
Alta bijuterie, tot din Serbia, la 10 l si 180 euro.
O aduc pt. ”demonstratii” live la Indagra, 28.10 - 01.11.2014.
Va astept la degustari !


standul... standul... unde este standul ? 


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241


pus acum 10 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Asta ar fi ultimul loc in care as pomenii de politica. Dar sunt nevoit sa o fac !
Deplasarile mele (si a altor producatori) la targurile cu produse traditionale, incluzand aici si Indagra, se fac (cel putin aici in Caras Severin) cu si prin Camera Agricola Judeteana.
La fel ca si in anii trecuti, am fost anuntati din timp pt a ne pregati pentru cele 5 zile de targ din perioada 28.10 - 02.11.2014.
Am comandat sticle, am imbuteliat din tot ce aveam disponibil, am scos cateva sticlute din rezerve pt. intalnirile cu precenii din capitala si cu eventualii forumisti de aici ... inchiriat microbuz, alimentat, rezolvat de cazare ... etc.
Seara, in ajun de plecare, un telefon bomba : excluzand crescatorii de animale din Caras si stuparii, restul producatoriilor nu mai au ce cauta la Indagra. 
Motivul? Camera Agricola este finantata de Consiliul Judetean Caras, consiliu care la randu lui este condus si compus in majoritate de membrii ACL.
Deci cei ”trimisi” si cei care i-au trimis nu ar fi simpatizanti/membrii PSD! Te apuca rasu/plansu de un asa motiv!
Mizeria politica a ajuns pana si la sticla cu rachiu, din pacate.
Ce sa mai zic ? ...


pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Urāt moment.
O să treacă și alegerile astea, numai ca īn proces, afectează oameni nevinovați.

Partea bună a lucrurilor este că beutura va fi și mai bună la anul.

Te salut tizule, cu regretul de a nu ne fi văzut anul asta.

Florin


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Din pacate mizeria din politica manjeste tot in jur.
Cacatii astia de politicieni romani spurca tot ce ating.   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Ce parere aveti de cazanul asta,este peste tot pe internet.http://www.fileshare.ro/e3427033364

bijuterii pentru distilare parere aveti cazanul asta,este peste tot

42.6KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Inca o poza.

bijuterii pentru distilare inca poza.

37KB


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Io mă abțin.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Pai ... ce sa zicem ... pare interesant   
... l_am vazut si eu pe undeva ... racitorul ala pare complicat ... si nu vad de ce e asa de complicat   ... in rest trebuie sa mearga !

Citi L are ?


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
30 litri este cam 1750 lei
acum eu ce sa zic am cazanel de 17l  cu care fac treaba buna dar incet ,ma mai gandesc sa poate ma apuc de o coloana de distilare asa ca la carte si dupa aste poate schimb si cazanu.
De tentat ma tenteaza si asta mai ales ca este ieftina.https://www.emag.ro/cazan-inox-pentru-fiert-tuica-docent-30-l-9025/pd/DR5BCCBBM/?X-Search-Id=2c7cc2951aaf3ed74fc6&X-Product-Id=39358153&X-Search-Page=1&X-Search-Position=4&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Pai nu arata rau ... la 30L ...

Intrebarea e ... cit de bun e inox-ul ala ? ... sa speram ca nu rugineste ... repede

... ... siii mai important ca tot ... ARE FUNDUL DE OALA GROS ?  
... pt ca pe acolo incalzesti - si daca e subtire -risti sase arda si Berea nefiltrarta 

... inearca sa gasesti ceva ... review-uri



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Două vorbe am de zis și io.
1. Thumper!

2. - două butoaie de bere: 1x50 litri și 1x30 sau 20 litri= aprox. 300 lei +
    - coturi, teu, reducții, țeavă - aprox. 150 lei +
    - teasc 50 litri - aprox. 400 lei +
    - arzător gaz - aprox. 80 lei +
    - butelie gaz - aprox. 100 lei
    - termometru, alcoolmetru, etc. - aprox. 100 lei
  -----------------------------------
    Total = aprox. 1200 lei - adică semnificativ mai puțin decīt căzănelu` ăla.

3. Și apropos de coloană, și la nivelul nostru de amatori, părerea mea e că nu merită să complici inutil, și scump!, chestiile care te satisfac deja fiind făcute īntr-un mod cīt mai simplu, ieftin și comod.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... calculul lui Amedeo ... spune tot    ... 30% in plus ... pt ce ?

... aici nu mai punem in plus SATISFACTIA lucrului facut de tine     
( si nici ca Amedeo a pus in calcul si butelie si arzator = adica un chit complet )



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Acum dupa ce am citit si am analizat am hotarat sa mai dau o sansa cazanului vechi si am pus un termometru in coloala de transfer a vaporilor.
Teaca de la termometru este lipita cu SnAgCu un aliaj de firma special pentru alimentare.
O sa pun o plamada si sa vad cum iese taria urmarind strict termometrul.

bijuterii pentru distilare acum dupa citit analizat hotarat mai dau sansa cazanului vechi pus

44.7KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Poze

bijuterii pentru distilare poze

45.1KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Cosstel a scris:

Mihai
pentru materie prima viscoasa sau cu solide butoiul de inox e recomandarea mea + arzator legat la butelie
anul trecut si-a facut treaba cu brio, am atasat la el capul de distilare avut la instalatia de mai sus
nu s-a prins nimic

A facut fata condensorul ala mic? ce capacitate avea butoiul?


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Nu că țin neapărat să te critic, da` din cīte știu io, ideal e să vezi temperatura vaporilor īn partea de sus a cazanului, chiar īnainte ca vaporii să ajungă pe țeava spre condensator, asta ca să poți eventual modifica īn timp util temperatura de īncălzire, īn ideea că te bazezi pe temperatură ca să separi metilicu`, care pleacă la 65*C, de etilic.
Acum, dacă tot l-ai pus acolo, măcar izolează bucata de țeavă care merge de la cazan spre termometru cu ceva vată minerală, altfel o să ai o diferență de temperatură destul de mare īntre punctul tău de măsurare și capacul cazanului, cel puțin la īnceput, pīnă se īncălzește bine țeava, chestie care ar putea să ducă la mai mult etilic plecat īmpreună cu metilicu`.


pus acum 5 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82

mihai a scris:

A facut fata condensorul ala mic? ce capacitate avea butoiul?


in ultimul link am dat ceva detalii despre instalatie
butoiul 100l
arzator cu 3 alimentari
cind incep vaporii sa iasa una din alimentari se inchide iar celelalte doua li se mai reduc din debitul de gaz
nu mult dar se mai umbla
concluzia: condensatorul nu duce cit poate debita cazanul cu arzatorul la maxim
ba la un moment dat nici butelia, condens
dar cu cit debitul e mai mic (nr. de picaturi mai mic) produsul final e calitativ mai bun 


pus acum 5 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
am uitat sa intreb, ce diametru are teava din Cu ?
mi se pare cam mic + mai greu de intretinut
riscuri mai mari sa ajunga produsi nedoriti in bautura
dar poate ai deja rezolvare si pentru asta


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Teava are 22mm ,am pus termometrul acolo pentru ca cazanul meu are teava de legatura mai atipica ,adica este mai inalta la serpentina deca la cazan ,astfel face si ceva reflux (daca opresc aragatzul in timp ce distilez se aude instantaneu cum picura inapoi in cazan.

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Amedeo a scris:

Nu că țin neapărat să te critic, da` din cīte știu io, ideal e să vezi temperatura vaporilor īn partea de sus a cazanului, chiar īnainte ca vaporii să ajungă pe țeava spre condensator, asta ca să poți eventual modifica īn timp util temperatura de īncălzire, īn ideea că te bazezi pe temperatură ca să separi metilicu`, care pleacă la 65*C, de etilic.
Acum, dacă tot l-ai pus acolo, măcar izolează bucata de țeavă care merge de la cazan spre termometru cu ceva vată minerală, altfel o să ai o diferență de temperatură destul de mare īntre punctul tău de măsurare și capacul cazanului, cel puțin la īnceput, pīnă se īncălzește bine țeava, chestie care ar putea să ducă la mai mult etilic plecat īmpreună cu metilicu`.

O sa ma gandesc la asta,pot pune si pe cazan sau pe celelalt cot un stut ca ala in care sta termometrul si astfel mut termometrul unde vrea ,sau pun 2 termometre (14 lei o bucata cu tot cu teaca de lucru)


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Uite un grafic care te poate ajuta să-ți faci o idee despre cum stă raportu` intre temperatura lichidului din cazan și concentrația alcoolică a vaporilor care ies. Deși io cred că separările fracțiilor īn cazul unei distilări simple, fără coloană de reflux, īs mereu subiective din cauza aromelor care apar īn părți ale capului sau cozilor, și pe care vrem să le păstrăm. Nasul și limba īs sfinte, termometrul n-o să-ți spună niciodată ce să pastrezi și ce nu.

bijuterii pentru distilare uite grafic care poate ajuta faci idee despre cum stă raportu` intre

50.6KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    Cosstel

... eu in locul tau as pune un TRI-Clamp  pe teava care iese din Capac si merge in sus ca sa se intoarca apoi pt intrarea in racitor    ... in felul asta ramii si cu oala de 10L si cu aia de 30L - bineinteles ca faci o adaptare ca sa prizi teva de capacul oalei de 30L - tot cu Tri-clamp

MIHAI ... daca ai un cazan ... ramii cu ce ai ... nu mai arunca banii ... doar daca schimbi capacitatea se justifica investitia 

... si la 2 cazane ar trebuii sa ai unul de X capacitate si altul de 2-3X ... adica cu unul sa faci distilarea primara si cu altul sa faci distilarea secundara=lamurirea cum zicea bunica 

CALITATEA VINE DIN DISTILAREA DOI - CARE SE MAI CHEAMA SI RAFINARE.    

... o solutie de compromis ar fi - BULBUCUL ... unul sau doi    aici Amedeo va poate ajuta       



p.s.
ce fel de termometru e ala ?
Ar trebuii unul cu tija ... asa cum il vad eu pe asta -vaporii intra si prin el => o sa arate citeva grade mai jos
... cel mai simplu e un termometru cu termocupla pt care sudezi in calea vaporilor o TEACA = o mica teva de Cu turtita la un capat ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Caberlot a scris:



p.s.
ce fel de termometru e ala ?
Ar trebuii unul cu tija ... asa cum il vad eu pe asta -vaporii intra si prin el => o sa arate citeva grade mai jos
... cel mai simplu e un termometru cu termocupla pt care sudezi in calea vaporilor o TEACA = o mica teva de Cu turtita la un capat ...

Are teaca ,aia galbena din bronz numai ca e scurta 40mm ,la fel si tija de la termometru.


pus acum 5 ani
   
Grigore1
Membru nou

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 6
Salutare tuturor  si   multumesc åentru toate invataturile gasite aici.
Sint incepator ageamiu , asa ca va rog sa imi scuzati  greselile.

Mihai , eu  am  un  cazan  exact ca al tau si vreau sa il pun in functiune numai pentru a doua distilare  . Sintobsedat  de o separare cit  mai  fina si de aceea mi-am  propus urmatoarele :
1. Termometru cu sonda la cotul superior sau eventual  chiar  la iesirea  din  vasul de incalzire,,,,,,,,,,,,sau ideal , bagat sonda prin capacul vasului , inlocuind eventual una din cele doua supape.
2. Referitor la condensare nu am intzeles de ce as pune o coloana de condensare din stica , pe care o am deja , sau as lasa sistemul cu care vine cazanul.
3. O alta  grija  este cea a omogenizarii temperaturiii in vasul cu lichidul de distilat astfel incit sa fie o temperatura uniform raspindita. Intrucit nu vreau sa pun  motor  cu elice  sau  alte sisteme  mecanice , m-am  gindit  sa barbotez  aer cu  un  vibrator  de acvariu. 

Multumesc pentru sfaturi!


pus acum 4 ani
   
Grigore1
Membru nou

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 6
Am facut prima distilare. Era vorba de o tuica simpla , uitata intr-o damigeana cu un dop oarecum etans , mai mult nu.
Am controlat temperatura vaporilor cu sonda plasata la punctul cel mai inalt.( discutie mare aici intrucit forma tevii la mine  este  cea  din  fabrica  ,    deja  am  intzeles  ca  as  vrea  sa o modific.)
Am avut o curgere buna de abia la 75  si  apoi  la 90  de grade. Cele doua volume  de distilat  erau  dpdv organoleptic  fruntea si  apoi  inima.
Nu era normal  sa se intimple la 66 de grade si la 75?

bijuterii pentru distilare facut prima distilare. era vorba tuica simpla uitata intr-o damigeana dop

53.6KB


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Invata sa separi fractiile dupa gust. Temperatura este ultimul lucru dupa gust/miros si taria alcoolica dupa care trebuie sa te orientezi la separarea fractiilor. Si cauta un cazan adevarat de cupru, lasa cazanele de inox in pace ca sunt niste stifturi.

pus acum 4 ani
   
Grigore1
Membru nou

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 6

AlexD2 a scris:

Invata sa separi fractiile dupa gust. Temperatura este ultimul lucru dupa gust/miros si taria alcoolica dupa care trebuie sa te orientezi la separarea fractiilor. Si cauta un cazan adevarat de cupru, lasa cazanele de inox in pace ca sunt niste stifturi.


Exact asta nu vreau  sa fac  si  anume  sa gust . Vreau  sa scot  alcoolul metilic inainte sa il gust. Daca folosiim tereni precum separatul fractiilor atunci vreau sa judec cu temperaturi , presiuni partiale si altele. Categoric nu vreau sa gust decit ceea ce este confirmat intii de parametri fizico chimici. Taria nu este relevanta intrucit poate fi data si de alcoolul metilic .


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

@Grigore1
... metanolul 100% fierbe la 65C
... apa la 100C
--------------------------------
Solutia de apa cu methanol fierbe intre 65 si 100C

... la fel pt etanol    ... intre 78 si 100C
etc.

===> pt asta fractiile nu se pot separa doar dupa termometru     

... dar termometrul poate ajuta la repetarea distilarii = cind faci mai multe distilari din acelasi lichid te poate scuti de degustari


 

p.s.
... poti sa gusti orice fractie ... daca o faci doar de 1-2- ori la inceput  = ca sa le stii gustul sau mirosul ... la methanol doza letala e de 30mL = 75mL la 40% ==> mai ai si variant sa scuipi ce gusti ... etc.
... gustat = 2g max ... vezi sa diluezi cu apa - alte 2 g
... antidotul pt alcool metilic e alcoolul etilic  ==> daca ai gustat frunte - sa bei o rachie mica dupa ... asa de sigurantza


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Sa stiti ca probleme cu metanoolul au doar plamezile de fructe, mai putin vinul si aproape de loc plamezile de cereale. Si daca e vorba de lucruri gen presiuni partiale etc. sa stiti ca metanolul distila pe parcursul  zonei de distilare, cel mai mult in frunti, destul de mult si in cozi si cel mai putin in partea de mijloc asa ca lasa pseudo stiinta ca e complicata treaba. Metanoolul nu are gust si miros deosebit fata de etanool  si deci nu se poate detecta prin gust si miros. De regula la distilare pt a putea face separarea fractiilor nu metanoolul se urmareste, functie de tipul plamezii sunt alti markeri  care se urmaresc.  Fractiile separate dupa acesti marcheri de gust scot si o mare parte din metanol, o parte insa ramane si nu poate fi scosa decat in instalatii industriale care fac alcool rafinat (si ala nu mai e distilat pt a fi baut ca atare). De ex. la plamezile de prune se poate separa metanoolul de la cca 4000mg/l la cca 1200 mg/l. Daca se scoate mai mult tuica isi pierde din calitate (arome etc). Ca sa ajungi la o asemenea grad de separare a metanoolului trebuie sa scoti cam 2-3 % frunti si cca 25% cozi din cantitatea totala de distilat, cca 25% este si mijlocul care ramane.

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

AlexD2

... in primul rind ... din amintirile mele , aici discutam cam de 3% frunte = pt parbriz  sau pt aprins focul ... si discutam asa de pe la inceput 
... in plus ... recomandarea mea personala e ... 3% la prima distilare ... si inca 3% la a doua distilere  ... asta pt ca fac multe gratare   
... si mai zicem si de 10-15% capete pe care macar primii 5% eu ii tin de frectii ... aici clima e rece si sezonul de raceli e lung ...

Acum am o intrebare , vorba lu nea Iancu ... pe ce te bazezi cind spui ca metanolul "cel mai mult in frunti, destul de mult si in cozi si cel mai putin in partea de mijloc asa ca lasa pseudo stiinta ca e complicata treaba"    

Personal cred ca ... nivelul de methanol din distilat e invers proportional cu cresterea temperaturii  ... asta ca tot discutam de pseudo...
DE CE E CEL MAI PUTIN METANOL IN INIMA ???

merci,


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
In sistemele cu mai multi componenti regulile privind distilarea sunt altele decat la sistemele simple bicomponente. Daca avem de ex un sistem de 3 componente: apa, alcool etilic si metanol din cauza ca metanolul este solubil(miscibil) atat in apa cat si in alcool etilic,  chiar daca temperatura lui de fierbere este sub cea a alcoolului etilic, la distilare el va migra inspre zonele unde concentratia in alcool etilic si unde concentratia in apa sunt mai mari adica in capete si mai putin in mijloc unde zona e impartita intre cei doi componenti principali.
Uite aici un foarte bun articol despre distilarea la fructe:
Vezi pe text in zona figurilor 5 si 6 ca acolo este vorba de metanol
Pseudo stiinta se referea la conducerea procesului de distilare la nivel de hoby dupa presiuni partiale si temperatura.


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Iti mai dau un ex. Benzaldehida care da la distilatul de prune (si alte samburoase) aroma de migdale si este un marker pt prezenta acidului cianhidric in distilat. Benzaldehida are punctul de fierbere la 178 gr C, este total solubila in alcool etilic si putin solubila in apa. Cu toate ca are un punct de fierbere ridicat, peste majoritatea componentilor din distilatul brut, din cauza lipsei de solubilitate in apa si a solubilitatii in alcool etilic, benzaldehida distila in zona inferioara a mijlocului (in zona concentratiilor 60-50% alcool din ce am observat eu) si se poate depista distinct in acesta zona si scoate din distilat daca doresti asta. Din pacate acidul cianhidric asociat benzaldehidei nu se  poate scoate asa.

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
:hi  AlexD2

Q.E.D. ... jos palaria Alex    asta e chiar o explicatie de nivel inalt ... probabil cel mai inalt nivel atins pe aici  ... o sa o pun la selectii teorie

... ce totusi nu inteleg eu ... din fig 6 ... alcoolul etilic e cel mai slab reprezentat dupa esteri cred ca are alta scara ??? ... adica e in % si restul in ppm=mg/L?
... adica vreau sa zic ca totusi avem o plamada de - sa zicem 8% unde alcool etilic e 8% si inca alte chestii -methanol etc max 0,5% ... deci curba de alcool ar trebuii sa fie mult mai sus ?
... facem totusi alcool etilic nu ?

==> se pare ca d.p.d.v. methanol cozile sunt mai toxice ... ???
SAU daca scadem 450 cit e in primii 200 mL din 775 cit e la final la 1000ml raman 375mL care sunt colectati in capete+inima+cozi ???
ZICE : CUMULATIV DISTILAT VOLUME???
(asta sa fie ciinele ala ud celebru ?= asta e gluma !)


bijuterii pentru distilare :hi  ... jos palaria alex    asta chiar explicatie nivel

40.9KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Concentratia in alcool etilic este linia maro care porneste de la  cca 60% (in stanga sus) si ajunge la cca 10% in dreapta jos (concentratia etanolului scade pe parcursul distilarii). Sigur ca etanolul are alta scara, scrie pe bara verticala din dreapta %v/v (procente de volum)
Concentratia in metanol este mare de la inceput (la 200ml), ramane constanta la 400 si 600ml (aproape de valoarea de la inceput) si apoi creste la sfarsit in zona 800 1000ml.Atentie insa graficul se refera la o distilare direct din mustul de fructe fermentate (deci similar cu o prima distilare) atunci cand din cauza concentratiei scazute in alcool (si mare ina apa) metanolul se acumuleaza in special in cozi. La o a doua distilare cand concentratia in alcoool a distilatului este mult mai mare metanolul se acumuleaza mai mult in prima parte si ceva mai putin in cozi. Deci invers fata de prima distilare. Din acesta cauza la distilarea fructelor de regula nu se separa fractiile la prima distilare.
Si inca ceva pe grafic concentratiile componentilor sunt in mg/ litru alcool absolut (100%) nu pe litru de distilat. Scrie asta pe bara verticala din stanga.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


mg/L ... adica 1000mg pt un g si 1000g pt L
=> cred ca da 1/1.000.000 adica ppm= parti pe million pt L

Ce vrea sa zica <Cumulative Distilate Volume> ... banuiesc ca au luat 4L de must/bere si au aranjat parametrii de distilare ca sa colecteze 1L--- adica pina la10% ==> si au analizat ce picura la 200mL 400mL  600mL  800mL si 1000mL ... nu ce e in vasul de colectare
... vad ca esterii si alcoolii superiori coboara urca => deci ce picura au analizat

CE zici tu ca la distilarea 2 e diferita ... poate ca e adevarat  ... cel putin de la punctual cind in cazan avem cam 8-10-12%  ca la prima distilare   
... in rest nu avem date cind se manifesta ... aviditatea metanoluilui fata de apa = aviditatea care il trimite in cozi ( riscam sa patim ca la solutiile de 3+ componentzi)


ORICUM ... am impresia ca esti f.bine pregatit in domeniu chimie sau fizica  => inca un bine ai venit pe forum pt asta !     ... chiar am vrea sa avem un chimist/fizician sa ne mai lumineze  ... unul care mai si vorbeste   


POATE ca ar trebuii sa discutam de pragurile de toxicitate ... pt metanol si alti compusi        ... parca nu metanolul era cel mai periculos = otravitor 


 

p.s.
Graficul de mai sus ne spune ca sub 40% o sa creasca metanolul in ce colectam ==> adica incep cozile ? ... asa si zic aia pe la wischi sa tai la 40% ... sau aia mai puristi la 50% ===> si vorbim de un cazan normal -NU DE COLOANA


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:


p.s.
Graficul de mai sus ne spune ca sub 40% o sa creasca metanolul in ce colectam ==> adica incep cozile ? ... asa si zic aia pe la wischi sa tai la 40% ... sau aia mai puristi la 50% ===> si vorbim de un cazan normal -NU DE COLOANA

Ratiunea taierilor din capete este diferita si nu doar pe mitive de toxicitate. Indepartarea din distilat a unor zone nedorite are si cauze legate de gust si aroma. La wischi distilatul neavand probleme cu metanolul ratiunea taierii capetelor este mai mult legata de gust si aroma.
Dar in legatura cu metanolul existent in distilatul de fructe este un alt lucru, zic eu relevant. In articolul mentionat exista la pct. 4.1 o referire la distilatul din pere Williams si citez " Īn producerea acestui spirit, fracția inimii trebuie tăiată la un grad mai scăzut de alcool (sub 40%, v / v) datorită esterului de decanoat de etil care distilează la īnceputul fracției de coadă. Acest ester este foarte important pentru aroma spiritelor de pere Williams."Aceasta mentiunea referitoare la taierea mai joasa a cozilor la distilatul din pere Williams am intalnit-o si in cartea lui Josef Pischil. Diferenta dintre modul de taiere a cozilor la perele Williams fata de alte fructe este ca in timp ce la perele Wiliams cozile se taie in zona valorii concentratiei de alcool de 40% la celelalte fructe cozile se taie in jurul concentratiei de 50% alcool. Din cauza acestei taieri mai joase a cozilor continutul maxim admis de metanol in distilatul de pere Williams este de 1350 g/hl a.a, in timp ce la majoritatea fructelor, inclusiv la perele comune, continutul maxim admis de metanol este de 1200 g/hl a.a.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Pai da ... aici ai dreptate ... taierile de capete si cozi s-au facut de-alungul timpului ca sa creasca calitatile gustative ale distilatului  ... nu ca sa ii scada toxicitatea (asta a aparut cu cromatograful etc.)
... sa nu uitam ca antidotul la methanol e etanolul 

Ramane intrebarea ... metanolul e cel mai toxic component aici=in distilat ?

... cit despre ... perele wiliams ... nu sunt in situatie  si probabil ca nu o sa fiu niciodata      sunt prea scumpe sa le iei cu kg-ul   

... si daca o luam pe ... toxicitatea compusilor din distilat ... ... nu mai bem decit VODCA ... ca aia e ... multiplu distilata in coloana cu n-shpe talere ==> tinde spre alcool pur  = adica e cea mai putin toxica 

 

p.s.
pina acum asta e cel mai interesant tabel de rezultate gasit de mine ...


p.s.2.
chiar caut unde se pot face asemenea analize ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
In privinta toxicitatii sigur ca nu metanolul este cel mai toxic daca ar fi sa luam in considerare numai doza letala (exprimata prin LD50), insa metanolul este considerat un indicator de toxicitate in distilatele proventite din fructe si vin deoarece in acestea se gaseste in cantitati mari si ca atare este reglementat legal. Cel mai toxic component este acidul cianhidric care exista in distilatele care provin din fructe cu samburi daca fructul nu este desamburat (prune, caise, piersici etc.). Cu toate ca el exista in cantitati foarte mici in aceste distilate exista o fobie legata de prezenta acidului cianhidric si multi consumatori de tuica de prune pun problema daca prunele au fost desamburate . Din acest motiv producatorii industriali de tuica de prune de regula arata ca prunele au fost desamburate inainte de fermentatie. Eu cred insa ca cel mai toxic component din distilate este alcoolul etilic in special in ce priveste efectele pe termen lung (ciroza, cancer la ficat).
In privinta analizelor cred ca cel mai bun laborator este acesta


pus acum 4 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Foarte bun articolul. Am mai īnvățat ceva. Multzam AlexD2.

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... daca asta e singurul loc    si aici sunt neacreditate analizele de la 7 la 28 cu exceptiile 12,14,27  ... apai nu cred sa merite deranjul 
... ... nici macar pt alcool metilic nu sunt acreditati    ce sa mai cerem pt alte pozitii mai toxice si mai slab reprezentate 

CUM DRACU ANPC NU POATE MASURA METANOLUL DIN DISTILATE ?    
... zic ca nu poate pt ca ... cifra lor nu poate sta in fata unei instantze 

 

p.s.
... cum dracu protejeaza consumatorul ??????

p.s.2
... daaa ... etilicul nostru e un prieten dubios ... care nu te iarta
... un fel de ruleta ruseasca


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Iar m-o luat febra cu documentatul. Se pare că avem și ceva cercetare romānească. Impact of Distillation Process on the Major Volatile Compounds as Determined by
GC-FID Analysis in Apple Brandy Originated from Transylvania, Romania


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

lamiluc a scris:

Iar m-o luat febra cu documentatul. Se pare că avem și ceva cercetare romānească. Impact of Distillation Process on the Major Volatile Compounds as Determined by
GC-FID Analysis in Apple Brandy Originated from Transylvania, Romania

Se poate  downloada de aici
uite inca unul scris de ai nostri


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

fain ca incepem si noi sa masuram cu ... shublerul si nu cu degetul (cromatograf vs limba)

... cred ca am mai spus povestea ... ai doua cani cu acelasi ceai ... in fiecare pui 2 linguritze de zahar =>gusti sunt la fel
... acum in una o sa punem o felie de lamiie  =>> care e mai dulce acum ?

FACE-TI VA ROG EXPERIMENTUL SI AFLATI RASPUNSUL !

XXXXXXXXXXXXX

acum zic si eu ca Strava ... oare romanii nu scriu si in romana ?
... nu de alta , dar chestiile de finetze le prefer in Ro.   

... in rest MULTAMIM DE INFORMATIE !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Grigore1 a scris:

Salutare tuturor  si   multumesc åentru toate invataturile gasite aici.
Sint incepator ageamiu , asa ca va rog sa imi scuzati  greselile.

Mihai , eu  am  un  cazan  exact ca al tau si vreau sa il pun in functiune numai pentru a doua distilare  . Sintobsedat  de o separare cit  mai  fina si de aceea mi-am  propus urmatoarele :
1. Termometru cu sonda la cotul superior sau eventual  chiar  la iesirea  din  vasul de incalzire,,,,,,,,,,,,sau ideal , bagat sonda prin capacul vasului , inlocuind eventual una din cele doua supape.
2. Referitor la condensare nu am intzeles de ce as pune o coloana de condensare din stica , pe care o am deja , sau as lasa sistemul cu care vine cazanul.
3. O alta  grija  este cea a omogenizarii temperaturiii in vasul cu lichidul de distilat astfel incit sa fie o temperatura uniform raspindita. Intrucit nu vreau sa pun  motor  cu elice  sau  alte sisteme  mecanice , m-am  gindit  sa barbotez  aer cu  un  vibrator  de acvariu. 

Multumesc pentru sfaturi!

Am lasat coloana asa cum este de la producator ,personal distilez de 2 ori si dupa asta fac egalizarea(diluarea) la 45  grade ca asa vereau eu.Separ fruntea la fiecare distilare ,nu am si nu am avut probleme cu capul sau vederea.


pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Pentru ca distilarea se face cu ruflux ap lrefereat sa lasat temperatura in punctul cel mai inalt al coloanei si ot spuna ca am facut distilare si dupa permometru si a iesit bine.

pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Scuze de gramatica da cred ca ma lasa bateriile la tastatura.

pus acum 4 ani
   
Grigore1
Membru nou

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 6

mihai a scris:

Pentru ca distilarea se face cu ruflux ap lrefereat sa lasat temperatura in punctul cel mai inalt al coloanei si ot spuna ca am facut distilare si dupa permometru si a iesit bine.


Mihai , nu te supara , eu  nu  am  intzeles  cum  ai  masurat  temperatura ,  unde  ai  pus  termometrul ?


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:

 

fain ca incepem si noi sa masuram cu ... shublerul si nu cu degetul (cromatograf vs limba)

... cred ca am mai spus povestea ... ai doua cani cu acelasi ceai ... in fiecare pui 2 linguritze de zahar =>gusti sunt la fel
... acum in una o sa punem o felie de lamiie  =>> care e mai dulce acum ?

FACE-TI VA ROG EXPERIMENTUL SI AFLATI RASPUNSUL !

XXXXXXXXXXXXX

acum zic si eu ca Strava ... oare romanii nu scriu si in romana ?
... nu de alta , dar chestiile de finetze le prefer in Ro.   

... in rest MULTAMIM DE INFORMATIE !

 

In legatura cu experimentul eu spun doar ca: cei care au inventat tehnica taierilor la distilare acum multe sute de ani au avut termometre ?
In legatura cu utilizarea lb. engleze in articolele scrise de ai nostri si de multi altii, o sa incerc sa va spun care e misterul. Pentru a accede la tot feluri de titluri, la noi cel mai comun fiind cel de doctor (in stiinte prin sustinerea doctoratului) este nevoie sa publici un numar de articole in reviste de specialitate recunoscute. Evident in aceste reviste limba in care se publica este engleza. Daca articolul are un nivel academic corespunzator standardului revistei (care ii verifica nivelul stintific si autenticitatea) atunci articolul este publicat. Norocul nostru este ca de multe ori autorul nu urmareste un castig material in sine din publicarea articolului (caracteristic in special in tarile din estul EU si Americi Latine), fiind multumit doar cu publicarea articolului si cu recunoasterea internationala, articolele sunt publicate cu acces gratuit in mediul virtual.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Ok ... de accord cu explicatia ta 

... pina la urma e important ca avem informatia gratis ... cu limba ne putem descurca    prietenul google ne ajuta la nevoie 
( asta e pretul informatiei gratis ... )





_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Grigore1 a scris:


mihai a scris:

Pentru ca distilarea se face cu ruflux ap lrefereat sa lasat temperatura in punctul cel mai inalt al coloanei si ot spuna ca am facut distilare si dupa permometru si a iesit bine.


Mihai , nu te supara , eu  nu  am  intzeles  cum  ai  masurat  temperatura ,  unde  ai  pus  termometrul ?

In cotul cel mai inalt al coloanei acolo unde coboara in jos la serpentina.


pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Uita-te pe poze in forum si o sa vezi.

pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la