Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dela_dela pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 48 ani
Bauturi / Handmade / Cazan pe baie de aburi Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma bate gandul sa ma apuc de constructia unui cazan dublu pe baie de apa (aburi) si as vrea sa va spuneti si voi parerea despre cum ar trebui sa arate acesta.
Vreau sa fie din inox, sa aibe capacitatea de 40-50 L, incalzirea sa se faca electric (adica cu rezistente cam ca cele de masina de spalat) si sa aibe si agitator. Instalatia lui Ceanac a fost o buna sursa de inspiratie.
Cam stiu cum ar trebui sa arate, dar as vrea sa discutam cu totii, mai ales despre partea de condensare. Aici nu prea stiu ce sa aleg din multimea variantelor existente.
In cazan as vrea sa distilez vin, plamezi de cereale si plamezi de fructe.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai ca tot ai deschis ... SUBIECTUL

AICI AI 2 VARIANTE :
1.BOILER EXTERIOR-metoda ceanac
2.BOILER INTERIOR-metoda caberlot (ai o schita pe forum...)

... fiecare are avantaje si dezavtaje ...
 

de ex:
pt 2 ...
la avantaje ar fi:
    solutie simpla constructiv si nu risti sa ai suprapresiune in perete dublu + 
    toata caldura se produce in boiler---un randament ceva mai bun +POTI
    FOLOSII O OALA DEJA EXISTENTA
la dezavantaje ar fi :
    ai nevoie de un lichid limpede intre oala interioara si cea exterioara (filtrezi
    sau adaugi apa intre oale) si ca trebuie sa fii atent ca sa nu colectezi mai
    mult de 1/2 de cit lichid ai intre oale =ca sa nu risti sa arzi rezistentele ...

LA SOLUTIA 1 ... te las pe tine Sine  sa gasesti avantajele si dezavantajele


   

 

p.s.
eu mi-am luat o oala de 8L care sa intre usor in cea de 16L ... poate ca va trebuii sa-i tasez minerele ... acum o sa-i fac un suport=inaltator=distantier fata de fundul oalei principale ... si oala e gata pt distilat fructe ...  


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
DUPA CE FACI CAZANUL ... ??? L
... o sa vedem si ce putere de incalzire ai nevoie--electric va fi cam scump pt. ro
... si o sa vedem si cum faci racirea  ... cu spirala, cu liebingsau cu Bubler+racitor ... depinde ce vrei

ATENTIE :
COLOANA TA NU POATE SA SUPORTE ORICE BOILER ORICIT DE MARE ...
... MAI EXACT FUNCTIONEAZA BINE INTRE NISHTE LIMITE DE PUTERE DE INCALZIRE=CANTITATE DE ABURI = NO POATE SA ... GESTIONEZE EFICIENT... ORICE CANTITATE DE ABURI


   

P.S.
OARE OALA TA NU INCAPE INTR-O OALA DE 50-60L
(ATUNCI VA FI MAI SIMPLU SA ADAPTEZI=MARESTI CAPACUL ... am vazut capace de oale care merg pe 2-3 diametre de oale


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Metoda Caberlot am folosit-o, usor modificata, in varianta cu cos. Nu este buna pentru ca temparatura lichidului din exterior va fi totdeauna mai mare decat a celui din interior.
Partea de racire imi da cele mai mari dureri de cap. 
Nu stiu ce varianta sa aleg. Sunt impartit intre a nu pierde din arome (la anumite plamezi) si a scoate un alcool cat mai pur la altele.  Cred ca va trebui sa fac un sistem la care sa atasez doua tipuri de condensatoare. Intrebarea este care sa fie acele tipuri.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dacă îţi faci pe baie de apă/abur sub presiune, nu văd la ce îţi mai trebuie şi agitator. Eu folosesc baia de ulei când am nevoie, care face cam aceeaşi treabă. Partea solidă se lasă la fundul cazanului pe durata distilării dar niciodată nu se arde. Altfel poţi face doar cu agitator care constă într-o antenă ca cele pentru amestecat lavabila dar tot dintr-un material alimentar. Alea ridică bine grosul de la fund.

Cu rezistenţele mi se pare complicat, pentru că rezistenţa produce o încălzire fixă, pe care nu o poţi modifica în funcţie de evoluţia curgerii. Nici plitele reglabile nu sunt adecvate pentru distilare căci alternanţa de opriri/porniri nu e bună.

Pentru răcitor am găsit un tutorial interesant prin pc. Poţi face şi din 12 tuburi de inox de 6 mm diametru şi 35 mm lungime care să treacă printr-un cilindru de tablă. Pun mâine tutorialul că sunt probleme şi la server şi la conecţia mea la net. Sper să nu ne inunde prea tare şi în noaptea asta.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Cazanul pe baie de aburi, apa sau ulei nu necesita, din punctul meu de vedere, agitator findca nu o sa se lipeasca plamada.
Condensator poti folosi orice model doresti. Eu sunt fanul lui liebig.
Inainte de condensator montezi o coloana cu inele ceramice pentru purificare pe care sa o poti scoate astfel incat vaporii din cazan sa treaca direct prin condensator si atunci ai arome.
Eu as lua o oala cu 2 cm mai mare in diametru decat cea pe care distilezi acum si le-as imbina la atelierul de sudura. Spatiul dintre pereti l-as umple cu ulei sintetic de motor. In cazul asta trebuie sa asiguri un buson drept capac  cu o supapa de preiune (gasesti la instalatii sanitare)
Ai vazut vreodata o bucatarie rulanta auto(BRA) militara?


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Rezistentele pot fi controlate foarte bine prin variatia tensiunii de intrarea. Un variator de tensiune si un termostat pot asigura un control foarte bun al temperaturii, mult mai bun decat la aragaz.
Eu ma gandeam sa arate cam ca cel din poza. As avea nevoie de ajutor la calculul coloanei.
Ce credeti? Daca as mari proportional dimensiunile coloanei pe care o am, in sensul de a mari diametrul pentru a face fata unui volum mai mare de vapori, ar fi bine?
Ar mai fi varianta sa renunt la coloana si sa fac doua distilari.
Agitator as vrea sa folosesc pentru a fierbe mai uniform plamada.

cazan baie aburi pot controlate foarte bine prin variatia tensiunii intrarea. variator tensiune

11.6KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

iunicu a scris:

Cazanul pe baie de aburi, apa sau ulei nu necesita, din punctul meu de vedere, agitator findca nu o sa se lipeasca plamada.
Condensator poti folosi orice model doresti. Eu sunt fanul lui liebig.
Inainte de condensator montezi o coloana cu inele ceramice pentru purificare pe care sa o poti scoate astfel incat vaporii din cazan sa treaca direct prin condensator si atunci ai arome.
Eu as lua o oala cu 2 cm mai mare in diametru decat cea pe care distilezi acum si le-as imbina la atelierul de sudura. Spatiul dintre pereti l-as umple cu ulei sintetic de motor. In cazul asta trebuie sa asiguri un buson drept capac  cu o supapa de preiune (gasesti la instalatii sanitare)
Ai vazut vreodata o bucatarie rulanta auto(BRA) militara?


Tot la dimensiunile asetea ma gandeam si eu, dar nu as vrea sa folosesc ulei. Mi-e frica sa nu imput casa... 
Nu am vazut cum arata o bucatarie rulanta. Ai vreo poza?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pe HD găseşti o pagină în care scrie despre corelaţia între diametrul coloanei şi puterea maximă de încălzire în watts.


Nici mie nu îmi plac unităţile de măsură de peste ocean. Dar fac un efort şi le convertesc:

25,4 mm = 800 W
31,7 mm = 1250 W
38,2 mm = 1800 W
44,4 mm = 2450 W
50,8 mm = 3200 W
57,1 mm = 4050 W
63,4 mm = 5000 W

50 mm ar fi diametrul ideal care funcţionează bine de la 750 până 2500 W fără probleme.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677





Sageata rosie arata busonul de ulei. Pe acolo bagam in aplicatii ulei de motor sau ulei alimentar ars si in vasele alea gateam mancare pe drum. Cand ajungeam la destinatie meniul era gata. Arzatoarele functionau pe motorina si oricat de tare ar fi ars focul nu se lipea mancarea. Mare dobitoc am fost ca nu am luat si eu un cazan dinala cand s-au casat BRA-urile findca e perfect pentru distilare.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
PARERI PERSONALE ...

SINE ...
mie n u imi e prea clar cit de mare e diferenta intre temperatura din cos=oala interioara si apa=lichidul care fierbe ... TU ai vre-o idee ?
ORICUM DACA AI COLOANA CU REFLUX ... APA SE VA INTOARCE PRIMA IN CAZAN ... si abia apoi se intorc alcoalile ... !

IUNICU ...
NOTA 10 pt bucataria mobila !!! grabitiva pina nu citesc prea multi ideea asta ... pt ca ideea e de aur ... si bucatariile alea daca mai sunt vor costa ... tot aur ! ...
... nu am mai avut contact vizual macar de mai bine de 25 de ani cu o "locomotiva de felul asta" ... dar am adunat lemne pt bucatariile astea in armata ...
... ORICUM  e o mare ratare ca dupa revolutie ... nu mi-am procurat una ... rusine

SAMOGON ...
nu cred ca o sa ai o racire prea buna cu UN SCHIMBATOR DE CALDURA=RACITOR din inox ... stiu ca nu iti place Cu ... dar la racire e cel mai bun ... pt ca are cel mai bun coeficient de conductie termica

tot SAMOGON ...
SUUPER concluziile alea de pe HD ... le-am cautta si eu ... dar nu le-am gasit vineri printre TZEVILE MELE ... daca le ai ... punele pe forum ... pt ca acolo cred ca e esentza de design cind iei startul in ... proiectarea unui cazan

COROLAR:
CAZANUL DE DISTILAT=ALAMBIC NU E UN RULMENT CARE SA SE POTRIVEASCA DOAR PE UN ARBORE SAU PE UN ALEZAJ ...

... SUNT MAI MULTI PARAMETRII DIN CARE POTI SA FACI UN CAZAN SA FUNCTIONEZE SUUPER ... sau nu !
TOTUL DEPINDE DE MAESTRIA RACHIERULUI !!!
... SI AICI CRED CA TOTI CARE NE PUNEM INTREBARI STAM MAI BINE DECIT CEI CARE NU ISI PUN INTREBARI ... SAU VOM STA MAI BINE CIT DE CURIND !

daca ... RACIREA TE DOARE ... atunci ia in calcul un BUBLER ...
...  DACA asta e egal cu o noua distilare ...
... atunci volumul de lichid obtinut e mult mai mic decit la o simpla distilare = VA TREBUII SA RACESTI MULT MAI PUTINI  ABURI --- CAM 1/3---1/4 DIN ABURII DE LA O DISTILARE SIMPLA ...


oricum multe sporuri ... poate ca gaseshti o bucatarie ...
... incepe de jos in sus ... gaseshte prima dat un boiler bun care sa merite sa-l dezvolti intr-un cazan ... dupa ce ai boilerul mergem mai departe ...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Bucataria din poza e de vanzare dr nu faci nici o sfaraiala cu toata bucataria. Numai cazanele sunt de interes si are 4 de diferite capacitati care se inchid ermetic.
Nu ai de ce sa ma feliciti pentru bucatarie ca nu e a mea.

Ar merge si un condensator din inox dar din teava cat mai subtire si cu traseul de racire al vaporilor mai lung.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:

PARERI PERSONALE ...

SINE ...
mie n u imi e prea clar cit de mare e diferenta intre temperatura din cos=oala interioara si apa=lichidul care fierbe ... TU ai vre-o idee ?
ORICUM DACA AI COLOANA CU REFLUX ... APA SE VA INTOARCE PRIMA IN CAZAN ... si abia apoi se intorc alcoalile ... !



Nici eu nu stiu exact care este diferenta de temperatura.
M-am lovit de problema asta la distilarile cu cos in oala. In prima parte a distilarii (aprox 1 L) lucrurile mergeau normal dupa care se complicau. Imi era foarte greu sa reglez flacara astfel incat sa pastrez si debitul si taria. Daca flacara era cu foarte putin mai mare decat era nevoie, taria distilatului scadea cu pana la 10%. Concret: cand ar fi trebuit sa am in papagal 65%, daca nu reglam flacara foarte exact puteam ajunge pana la 55%.
Problemele astea nu le-am avut la distilarile fara cos si asta m-a determinat sa renunt la el. Acum folosesc cosul ca strecuratoare si isi face treaba foarte bine. Dar nu este neaparat nevoie de el pentru ca poti face acelasi lucru si cu o bucata de perdea (varianta Samogon).


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:


Caberlot a scris:

PARERI PERSONALE ...

SINE ...
mie n u imi e prea clar cit de mare e diferenta intre temperatura din cos=oala interioara si apa=lichidul care fierbe ... TU ai vre-o idee ?
ORICUM DACA AI COLOANA CU REFLUX ... APA SE VA INTOARCE PRIMA IN CAZAN ... si abia apoi se intorc alcoalile ... !



Nici eu nu stiu exact care este diferenta de temperatura.
M-am lovit de problema asta la distilarile cu cos in oala. In prima parte a distilarii (aprox 1 L) lucrurile mergeau normal dupa care se complicau. Imi era foarte greu sa reglez flacara astfel incat sa pastrez si debitul si taria. Daca flacara era cu foarte putin mai mare decat era nevoie, taria distilatului scadea cu pana la 10%. Concret: cand ar fi trebuit sa am in papagal 65%, daca nu reglam flacara foarte exact puteam ajunge pana la 55%.
Problemele astea nu le-am avut la distilarile fara cos si asta m-a determinat sa renunt la el. Acum folosesc cosul ca strecuratoare si isi face treaba foarte bine. Dar nu este neaparat nevoie de el pentru ca poti face acelasi lucru si cu o bucata de perdea (varianta Samogon).



DECI OALA DUBLA E F. BUNA DACA FACI DOUA DISTILARI SIMPLE  !!!

DACA TE BAGI LA COLOANA ... ATUNCI E CLar ca se complica cu ceva situatia


oricum ... tu ai 2 oale ... in cea mare=din viitor poti sa faci prima distilare si in a doua oala=actuala o sa faci lamurirea !

IUNICU zicea ca ... in locomotiva de campanie sunt 4 oale ...de 4 capacitati !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

e normal sa scada taria distilatului in timp si /sau daca dai focul mai tare si curge mai mult -pt ca daca ai marit focul ai scazut % de reflux din coloana ...
... CRED CA PROBLEMA VINE DE LA CIT DE FIN E REGLAJUL LA BECUL DE GAZ METAN=OCHIUL DE ARAGAZ --- asta e facut pt un reglaj grosier !


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

iunicu a scris:

Bucataria din poza e de vanzare dr nu faci nici o sfaraiala cu toata bucataria. Numai cazanele sunt de interes si are 4 de diferite capacitati care se inchid ermetic.
Nu ai de ce sa ma feliciti pentru bucatarie ca nu e a mea.

Ar merge si un condensator din inox dar din teava cat mai subtire si cu traseul de racire al vaporilor mai lung.



bineinteles ca merge si cu inox ... dar asa cu bine zici ... racitorul va fii cam lung
(teava cit mai subtire in carne !)
(Cu ... mai are si alte avantaje pe racire =mai combina nishte substante pe care nu vrem sa le bem ... la distilat prune de ex ... )

FELICITARILE ERAU PT IDEE !
daca acum +20 de ani imi venea ideea asta ... poate ca incercam sa achizitionez o bucatarie ... acum , nu ma mai intereseaza ca am probleme de transport !

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Da, m-am gandit la o teava mai subtire in carne dar m-am exprimat grasit. Cazanele alea de la bucatariile rulante sunt stramosii oalelor sub presiune.

Am o rugaminte pentru toti. Am vazut ca practica, citarea ultimului post din subiect. Nu este necesar. Rolul citatului este de a aduce in discutie o postare mai veche. Cand comentezi ultimul post din subiect e bine de evitat citatul care devine suparator


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:


e normal sa scada taria distilatului in timp si /sau daca dai focul mai tare si curge mai mult -pt ca daca ai marit focul ai scazut % de reflux din coloana ...
... CRED CA PROBLEMA VINE DE LA CIT DE FIN E REGLAJUL LA BECUL DE GAZ METAN=OCHIUL DE ARAGAZ --- asta e facut pt un reglaj grosier !


 


Stiu si eu ca e normal ce spui acolo, dar eu spuneam ca am avut probleme in a gasi reglajul optim si ca diferenta de tarie era foarte mare la variatii mici ale flacarii. Si mai spuneam ca problema asta nu o am cand distilez fara cos.
De altfel nici nu am sesizat diferente la distilat intre distilarea cu grane sau fara.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SINE ,

LECTIA asta cu ...
...  practic zero diferente de gust intre distilarea de lichid si distilarea de lichid+solid am notato 

DAR TU VORBEAI DE INCALZIT CU REZISTENTE CARE SUNT SCUFUNDATE IN LICHID ...      
SI MIE ASTA IMI PARE F.F. RISCANT DACA LICHIDUL NU E LIMPEDE CA VINUL-BUN !!!

... asa ca cosul ... sau oala dubla mai ales eu le consider obligatorii in anumite cazuri ! ... fructe de ex ...
(parca ai vazut ca daca ai ... corlit=ars ceva ... nu mai poti sa scoti gustul ...)




p.s.
nu prea poti aprecia vizual ... diferentele intre flacara la aragaz ... decit o marja de eroare f. mare


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu,nu.
Rezistentele incalzesc apa din oala exterioara care nu are nicio legatura cu plamada din interior. Astazi nu prea am timp dar maine sper sa pot face o schita cam cum vad eu cazanul. In mare este cam ca cel al lui ceanac.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cam despre asta ar fi vorba

cazan baie aburi cam despre asta vorba

53.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
INTREBARE :

La 50-60L /kg ... cum te gindesti sa umplii cazanul ... si cum vrei sa-l golesti ?

Nu are un capac ?  in caz ca vrei sa cureti cazanul ... cum faci ?
Si pt golit daca nu pui o scurgere pe jos ... tot ai nevoie de capac ...

Pt restul ... ce sa zic ... daca ai materiale +un sudor bun treaba se poate face usor si repede ! ... spor la treaba !


 

p.s.
la 50-60L si 6-7-8 ore de distilat pe sarja ... costul pentru curentul electric devine ceva ce trebuie luat in calcul ... AR FI bine sa faci niste simulari ca sa vezi cam de cita energie ai nevoie =cit costa sa distili o sarja ...

... nu in ultimul rind ... sa te asiguri ca ai o priza care poate duce 2 rezistente mari de masina de spalat --- stiu ca am pus o priza speciala =ceramica, altii au tras un cablu special direct dupa contor ... etc


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ai dreptate.
Vreau sa pun in partea de jos un robinet de inox de 1 tol si partea de sus sa fie un capac ca si la oala pe care o am acum. Voi reveni cu adaugiri la schita.

In ce priveste curentul electric daca ai o buna izolare exterioara nu cred ca va fi nevoie de un consum prea mare. Practic doar in prima parte a distilarii e nevoie de consum maxim apoi se reduce foarte mult, aproape spre minim.
Partea de alimentare se rezolva alimentand la doua prize pe circuite separate, adica fiecare priza pe alta siguranta.
Din cate am citit pe ici-colo ar fi nevoie la 50 L de 4 kw. Cam orice priza ceramica buna duce 2 kw fara probleme.
Presupunand ca ar incalzirea initiala dureaza o ora (pe aragaz,la 16 L, dureaza 40 min pana la prima picatura), avem 4 kwh incalzirea initiala.
Apoi, prin reducere la absurd, sa zicem ca scadem incalzirea la sfert (desi va trebui redusa mult mai mult...). Asta ar insemna la 6 ore inca 6 kwh.
In total avem 10 kwh care la pretul aprox de 0.5 lei/kwh inseamna 5 lei pe distilare. Nu cred ca asta este o suma care sa ne inspaimante. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
pe HD gasesti niste tabele unde tu pui incalzireaKW si distilarea KW , volumul de distilat si procentul de reflux si ei calculeaza cit curge si cum curge ...

eu pot sa-ti spun ca ... pe o plita cu inductie de 1300W incalzirea dureaza cam 90min pt 14L ... si apoi inca 4-5 ore cu plita redusa ...

1.la distilarea 1 ... incalzesc pe F8 ... si apoi distil pe F6--F7 si la sfirsit pe F8
2.la distilarea 2 ... incalzesc pe F8 ... si apoi distil pe F2...F3 ... etc. pina la F7-8 sau 92-93C
.............................pt un debit de 200-300mL/15min

buna ideea sa alimentezi pe ... 2 sigurante ... 
IZOLATIA VA AJUTA MULT ! ...
... ORICUM CRED CA 1kW ... AI NEVOIE CIND DISTILI ...
... SI TIMPUL VA FI CEVA MAI MARE DE 6 ORE ... POATE 10 ... PT CA AI REFLUX PE COLOANA  si reflux=energie pierduta


   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Dupa parerea mea cazanul din schita este grozav. Este copie fidela dupa schita care coace in capul meu.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

iunicu a scris:

Dupa parerea mea cazanul din schita este grozav. Este copie fidela dupa schita care coace in capul meu.


adica ... sa intelegem ca tot incompleta e si schitza ta ??? 

nu-i bai mai povestim si se complecteaza ea ...    

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
  Nu fi rautacios!    Tocmai asta era ideea, sa povestim ca sa iasa ceva bun. Voi reveni astazi cu schita modificata.

M-am jucat putin cu calculatoarele de pe HD. Cu 4 kw dureaza 46 min sa incalzesc 40 L si 5 ore sa distilez cu 1,5 kw. Rezultatul final este apropiat de primul calcul.
Solutia electrica imi place mai mult pentru controlul mai bun al temperaturilor.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
`
heii nu asta a fost ideea ... sa fiu rautacios    

am vrut sa fac o gluma ... si ocazia era prea buna ca sa o ratez 
daca am depasit limitele ... MEA CULPA !

ORICUM ... ma bucur ca ai ajuns la simularile de pe HD ... nu sunt infailibile ... dar dau o buna idee de ce va iesii ...

cind zic ca nu sunt infailibile ... ma gindesc ca la mine nu prea bat rezultatele ... cu toatte ca se spune ca plita cu inductie e mult mai eficienta ... poate ca ar trebuii sa o izolez ... ( nu ma doare cit consuma ... cum ma doare timpul ...  )

ORICUM ma bucur sa vad ca aplici `metoda croitorului` ... masori de 2 ori si tai o singura data !

sporuri!
   

p.s.
asa cum vrei tu sa faci reglajul ...
... e varianta industriala=profesionala=cea mai buna!!!


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Gluma a fost buna si am si ras.   Nu ai sarit calul deloc.
Nici mie nu mi-a fost intentia sa para ca te trag de urechi...


Am completat schita. Parca incepe sa semene cu un cazan...

cazan baie aburi gluma fost buna ras.   sarit calul deloc.nici mie mi-a fost intentia para trag

33KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pai hai sa vedem solutia completa din punctul tau de vedere. Sunt deschis orcarei solutii mai bune.
Hai ca nu s-a suparat nimeni ca-i taiem nasul.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ACUM chiar seamana a cazan !


intrebare : daca tot te apuci de sudat ... de ce nu pui 2 boluri de salata pe capac - ca sa simulezi o ceapa ca la cazanele celebre ...    stiu ca daca nu sunt din Cu nu au aceiasi eficienta ... DAR POATE CA TOT AJUTA   

O SA FIU CURIOS SA VAD in cit timp se incalzeshte ... 1 ora cu 4 kw 

... e drept ca plita mea cu inductie e facuta in china ... unde se face marfa buna ... si poate ca nu are chiar 1300w cum zic ei 
... dar sigur fundul oalei se incalzeshte f. tare -oala s-a albastrit pe interior ... deci probabil ca fundul transmite mai multa caldura decit aburul la 110-120C sa zicem ...

samogon zicea ca ... pe baie de ulei merge f. incet ...
... oricum tu ai 120C pe o suprafata mult mai mare ... poate de x3  decit la mine ... si asta va ajuta !


acum ... partea de racire !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
pentru fixat coloana pe boiler ...
... iti recomand sa folosesti un TRI-CLAMP  e o solutie f. eleganta si fiabila ...   

... si la o adica se poate confectiona ... daca cunosti un strungar su un sudor

UITE DESPRE CE E VORBA ...



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu am zis eu că "pe baie de ulei merge f. incet".
Depinde cât de tare e focul. Se încălzeşte destul de repede la început. Nu mai ţin minte cât a durat pe cele 4 ochiuri date aproape la maxim, dar s-a încălzit repede. După ce a început sa picure le-am dat la minim şi a mers bine, chiar prea repede când am izolat oala.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pai aici trebuie tinut cont si de inertia termica a uleiului.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
PL500
10%

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Buna ziua si bine v-am gasit !

Am citit aproape tot ce s-a scris aici (si aproape tot ce s-a scris pe softpedia
referitor la acelasi subiect).

Intentionez  sa-mi constriesc si eu un mini distilator cu volumul total de 12-14 l
(dintr-o oala de presiune din inox, probabil cea mai ieftina pe care am s-o
gasesc).

Deocamdata vin si eu ca drosophila sa ma bag in seama pe aici, cu ceva idei
(deh!) la cazanul lui @SineNomine care pare sa promita mult.

- teava de golire dispusa lateral creeaza probleme constructive, adica daca
  va fi atasata de la inceput cazanului, acesta nu va mai putea fi introdus in
  manta.
  Aceiasi teava dispusa vertical in centrul cazanului permite golirea mai buna
(mai eles daca fundul cazanului este rotunjit), se poate aseza un recipient
(galeata) sub gabaritul mesei, constructiv se poate realiza mai usor, daca se
infunda poti baga un bat prin teava nemaifiind necesar cotul.

- se poate opta si pt. o constructie demontabila, partea superioara a cazanului
fiind incercuit de o flansa sudata ce ii va coresponde o alta flansa sudata pe
gura mantalei, intre cele doua flanse garnitura de clingherit sau prespan.
In partea inferioara a cazanului, teava de evacuare va fi prevazuta cu o flansa
cu gauri sudata de aceasta, flansa ce se va fixa in suruburi (tot cu garnitura)
de fundul vasului cu ulei (eu i-am zis manta).

Uite si schita carcalita (cu rosu ar fi cordoane de sudura, mai apar si niste suruburi prost simbolizate):

cazan baie aburi buna ziua bine v-am gasit !am citit aproape tot s-a scris aici (si aproape tot s-a

31.7KB


pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bine ai venit!

Nu sunt probleme cu montarea laterala daca se sudeaza teava dupa montarea oalei interioare.
Nu este deloc rau sa asezi teava de golire sub cazan. Eu am ales sa o pun in lateral pentru ca stau la bloc si vreau sa golesc cazanul direct in vasul de wc.
Referitor la a face cazanul demontabil, nu inteleg de ce ai vrea sa faci asta. Pe langa ca se complica lucrurile nu vad care ar fi avantajele. Resistentele se pun pe flanse cu filet si se pot scoate din exterior, in vasul manta se poate baga apa distilata si nu ai probleme cu calcar sau alteva. Daca imi scapa ceva...

Oala ieftina, poti sa iei din Doraly. Oala mea este de 22 L si m-a costat 90 lei, dar nu este sub presiune.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
BUNE IDEI ... SAU APROAPE 

la ce vrei tu 12-14L ... nu cred ca se merita sa faci sistem de golire
(oala mea e de 16qt=15L aprox ... si am louat o oala interioara ... o sa va spun ce si cum merge probabil la toamna ... )

apropo ... TE-AI GINDIT CAM CIT TE COSTA NISTE FLANSE DIN INOX ... 

NU CRED CA PT 15L MERITA PREA MULTA AUTOMATIZARE ... PE ARAGAZ SAU PE PLITA E DE AJUNS  ... DAR FIECARE ARE VISELE LUI   


... la 50L ... deja treci la grupa mare ... sau te apropii de profesionishti !

 

p.s.
constructia nu prea poate fi demontabila ... te tine teava de jos=scurgerea


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
PL500
10%

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
12-14 l era capacitatea loa care m-am gandit pt. instalatia mea, locuiesc la bloc
si am o bucatarie destul de mica.

Flansa de la teava de golire ar fi dispusa deasupra fundului, suruburile sunt
desenate prost.

In rest erau idei pt. constructia lui @SineNomine.

Intradevar, constructia merge sudata in intregime, insa cred ca ar functiona mai
bine daca s-ar utiliza ulei pt. transformator (5-10 lei/litru sau ceva productie) in
loc de apa.
Ca argument as aduce faptul ca poate fi incalzit la o temperatura mult superioara
apei fara ca sa genereze vapori, implicit fara a functiona sub o presiune prea
mare (similar radiatoarelor electrice de apartament cu rezistenta imersata in
ulei).


pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ai dreptate cu uleiul, dar sa nu uitam ca la un cazan nu se cauta temperaturi mari ci doar temperaturi optime. Nu e nevoie de mai mult de 110 - 120°C in vasul exterior. Deci nici presiunea nu va fi foarte mare. Samogon ar putea sa dea valori exacte, el le stie pe dinafara eu sunt inca la servici si nu prea am timp sa caut.

P.S. Apropo, ce mai faci Samogoane? Nu te-am mai vazut de mult pe aici.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
intrebare pt Iunicu :
cite siguranta are tabloul tau electric de la bloc ...

eu acasa aveam 4 , adica 2 pt bec-uri si 2 pt prize  ...
daca tu alimentezi ... afacerea ... de pe doua prize ceramice --- atunci prizele o sa tina pt ca sunt ceramice ... DAR SIGURANTA VA CADEA   

MI-E GREU SA CRED CA ... SIGURANTA TA E CALIBRATA PE +20A ... 
si nici nu stiu daca dupa 20 vine 25 ,35,40sau 50A ... care sunt standardele

oricum tu poti pune ce vrei ... AM VAZUT SI CUIE CARE LUMINAU ...
... IMPORTANT E BRANSAMENTUL LA CIT E GINDIT ...    

VERIFICA ... INAINTE SA COSTRUIESTI !

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cred ca pe mine voiai sa ma intrebi de sigurante...

In mare parte ai dreptate. Din fericire s-au mai schimbat lucrurile si pe la noi.  Eu stau intr-un bloc nou construit si la bucatarie am doua circuite, ambele de 25 A, plus un circuit special pentru centrala termica. Am de unde sa aleg.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
PL500
10%

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Asa este, dar in faza in care amestecul fermentat este proaspat turnat cred ca
ar fi benefic ca uleiul sa ajunga la 200-300 grd., pe masura ce continutului ii
creste temperatura se va ajusta si temperatura baii.
Un alt avantaj al uleiului ar consta in faptul ca materialul din care este confectionata mantaua ar putea fi tabla de fier ordinara si de grosime ridicola (nu coroziune, nu presiune, sudura fara echipamente sofisticate).

Daca mantaua se executa destul de strans in jurul cazanului astfel incat sa
cuprinda o cantitate mai redusa de ulei (~15-20l), se reduce si inertia termica
(histerezisul) ce va aparea in functionare (altfel ar fi ca si cum un mecanic de
tren cu o garnitura de 'jdemii de tone ar trebui sa franeze ca sa ajunga intr-o
gara: daca incepe prea devreme va intarzia, daca o va face prea tarziu va
depasi gara - scuze pt. analogie, poate stiti cum sta de fapt treaba).


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Cred ca pe mine voiai sa ma intrebi de sigurante...

In mare parte ai dreptate. Din fericire s-au mai schimbat lucrurile si pe la noi.  Eu stau intr-un bloc nou construit si la bucatarie am doua circuite, ambele de 25 A, plus un circuit special pentru centrala termica. Am de unde sa aleg.


DA pe tine ,
daca ai 2 de 25A ... e de ajuns daca nu te apuci de spalat  =D 

... si daca ai circuit pt centrala termica separat ... SA NU TE BAZEZI PE EL , PT CA NU POATE SA FIE DE PUTERE MARE ... CENTRALA COSUMA PUTIN =doar pompa

... sau poate ca e centrala termica electrica 

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Chiar daca e la fel cu ulei, parca tot cu apa vreau sa fac. Macar pentru faptul ca e mai curat...
Inertia termica este buna sau rea. Este buna cand ai reusit sa gasesti echilibrul de distilare si rea daca incalzesti prea mult la inceput si nu reduci temperatura la timp. Nici la apa nu stiu care este inertia termica. E bine ca incalzirea initiala sa nu fie foarte puternica pentru a avea timp sa scazi temperatura exact cand trebuie. Eu vreau sa pun termometre la cazan atat in vasul exterior cat si in vasul interior.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
OALA TREBUIE SA FIE DIN INOX ==>
                SI COROANA CIRCULARA DINTRE OALA SI MANTA TOT DIN INOX !
altfel cind sudezi inox cu fier ... cordonul de sudura va ruginii si  oala poate sa rugineasca pe interior ... nu stii cum se formeaza baia aia de metal topit !

LA MANTA va puteti juca si economisii ...

 

p.s.
o sa va explice sudorul ...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu cred ca faci economii daca trebuie sa folosesti flanse atat de mari. Oala interioara pe care vreau sa o folosesc are 400 mm diametru. Sunt sigur ca flansa necesara costa mai mult decat oala de inox.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sa traiesti nene PL500. Electronist? Mie tare imi place cum gandesti.
1) Golirea prin fundul cazanului este mult mai eficienta. Si daca tot se face incalzirea pe electric ce te impiedica sa fac distilarea la baie iar stativul de distilare sa tina cazanul deasupra WC-ului?
2) Ideia cu baia de ulei din otel oxidabil mi-a trezit o intrebare. Daca ai face scurgerea dupa modelul PL500, de ce nu o baie de ulei ca piesa separata? Adica un cilindru cu pereti dublii cu ulei la mijloc al carui diametru interior sa fie cel putin egal cu diametrul exterior al oalei de distilare, iar aceasta sa poata fi bagata sau scoasa de pe vasul de incalzire. Daca ma gandesc mai bine, in cazul asta nici nu mai e cazul de teava de golire ca scoti oala si o versi usor in WC.
Pai daca e vorba asa, poti confectiona baia de ulei acasa cu un aparat de sudura ordinar.
Uite ca tare bine e cand mai vine cineva cu alte propuneri.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
PL500
10%

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Va multumesc mult domnule Iunicu si sa stiti ca aprecierile sunt reciproce.
Intr-adevar electronist (pasiune) dar din pacate mai rar.

Am si eu o intrebare, vreau sa confectionez serpentina de racire din teava
flexibila de inox folosita la panourile solare, ca cea din link:
Credeti ca inoxul respectiv (nu stiu daca este alimentar, desi respectivul tub se
foloseste si pt. apa potabila) ar putea introduce ceva ,,toxice" in alcool ?
Aceasta teava vreau sa o introduc intr-un furtun sau tub de plastic, intre peretii

acestora urmand sa circule apa de racire, ca cea din foto.
Initial am vrut sa o cumpar chiar pe aceea, exista pe okazii, vanzatorul
sustine ca este din inox insa am indoieli in privinta asta.

(stiu ca poluez topicul, insa poate ca merita folosita gaselnita)

cazan baie aburi multumesc mult domnule iunicu stiti sunt (pasiune) dar din pacate mai rar.am

33.8KB


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SAMOGON ZICEA CA PE BAIE DE ULEI FIERBE GREU ...
daca nu o sa ai contact direct lichid-oala de incalzit o sa mearga f. incet incalzirea   

pe de alta parte ...
... aveti idee pe la cit ---temperatura--- incep sa fumege uleiurile ? ...
NU CRED CA SE RECOMANDA SA FOLOSIM =200C 

 

p.s.
eu distil de la ora 17 la 23-24 atita merge o tura , apoi opresc si a doua zii mai bag de o tura... deci golirea nu e chiar o problema , la vin o fac cu furtunul pe sus,  nici nu mai defac capacul ...
... si dupa 2-3 ture fac una de lamurit ...

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

RACITORUL SE FACE DIN Cu PT MOTIVE DE CONDUCTIE TERMICA F,BUNA=DEBIT DE APA REDUS SI LUNGIME MAI MICA

SI MAI E UN MOTIV ... DACA LICHIDUL CARE IESE E RECE , ATUNCI MAI RAMAN DIN ULEIURILE VOLATILE NEDORITE PE Cu ... ziceau ai de pe la coniac ceva ...

... PLUS CA ACIDUL CIANHIDRIC(sper sa nu ma insel cu denumirea, oricum e ceva ,,, cu cianhidric) DIN SIMBURII DE PRUNA REACTIONEAZA CU Cu SI REZULTA CEVA MAI PUTIN TOXIC


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Se poate folosi ulei sintetic care suporta temperaturi mari si are conductibilitate termica mai mare. Uleiurile minerale formeaza patura termica si sunt mai putin pretabile pentru ce ne trebuie noua.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

iunicu a scris:

Se poate folosi ulei sintetic care suporta temperaturi mari si are conductibilitate termica mai mare. Uleiurile minerale formeaza patura termica si sunt mai putin pretabile pentru ce ne trebuie noua.



f.f. interesant ... nu stiam ca uleiurile minerale formeaza patura termica 
asta explica de ce au o durata de viata mai scurta 

intreberea e ... de ce patura termica se formeaza doar la uleiurile minerale ?
... cred ca asta are legatura cu viscozitatea mai mare la uleiurile minerale decit la cele sintetice

oricum +200C ... incepe sa fie mult si pt sintetice cred 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Deoarece uleiurile minerale sunt formate din particule de mărimi diferite, cele foarte mici tind să circule liber prin centrul curentului de ulei iar particulele mari tind sa cada chiar lângă zona incalzita de flacara. O mare parte a acestor particule mari, rămân acolo şi nu mai distribuie căldura de la foc, în masa uleiului.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am gasit pe net un vas de inox de 50 litri la un pret mai mic decat o oala la aceeasi capacitate (350 lei). Cum vi se pare?

cazan baie aburi gasit net vas inox litri pret mai mic decat oala aceeasi capacitate (350 lei). cum

42.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Capacul

cazan baie aburi capacul

34.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
vedere inferioara

cazan baie aburi vedere inferioara

34.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Si vederea de sus.

cazan baie aburi vederea sus.

37.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ptiiii! Daca le-ai cumparat deja, grozava treaba ai facut.
Manerele sunt puse cum nu se putea mai bine ca sa nu incurce.
Numai camasa de ulei mai asteapta si o coloana in capac.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

SineNomine a scris:

Am gasit pe net un vas de inox de 50 litri la un pret mai mic decat o oala la aceeasi capacitate (350 lei). Cum vi se pare?


E bine!
Unde ai gasit?


pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
e bine sa stim si procentul de crom-nichel. sunt multe feluri de inox, cu preturi de la cele mai mici ,cateva zeci de lei o oala, pana la multe mii de lei. In general 18/10 este cel acceptat alimentar

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Este inox 18/10, scrie pe lateral, se vede in prima poza.
@ danutz_2009: l-am gasit la o firma din Craiova. Cred ca e prin zona ta...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

SineNomine a scris:

Este inox 18/10, scrie pe lateral, se vede in prima poza.
@ danutz_2009: l-am gasit la o firma din Craiova. Cred ca e prin zona ta...


Firma asta are un nume?   
Daca nu ai voie aici, scrie un pm te rog!

Numai bine!


pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la