Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazygirl pe Simpatie
Femeie
22 ani
Buzau
cauta Barbat
26 - 80 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Tuica de prune Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

tuicaru a scris:

In zona mea sunt livezi cu pruni.
din experienta spun ca la 300 l borhot de prune iese cam 50-70 l tuica buna. depinde de calitatea borhotului.




Caberlot a scris:

sau depinde de calitatea distilatului ...
eu stiu ca trebuie cam 12-15kg de prune pt un litru de palinca de 50-55
(tot cam pe acolo ... daca tuica are 28 )



_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
Traditionala tuicǎ de pruna, de o tarie intre 22-25 grade era odinioara folosita in vindecarile miraculoase ale unor boli de inima, de stomac si biliare.

pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
Combate bolile de inima
Biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae, este regasita in tuica de pruna, in cantitati de 8 ori mai mari. Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol pe arteridele capilare coronariene, vasele care aduc sangele la inima.  Este prezenta in alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol in prevenirea arterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in SU A , Canada si Marea Britanie (depasesc in medie 140 de dolari pentru o cura de 45 de zile). Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inima datorate arterosclerozei. A cest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic decat in cazul unei medicatii naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA .
 


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
Antianemic
Cercetatorii germani au descoperit ca in extractele distilate de pruna exista 6 tipuri de substante cerute de celulele rosii sanguine, rapid absorbabile in stomac, o data cu vaporii de alcool. A ceste substanţe, prezente din abundentǎ in tuica, pot creste cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei si chiar a producerii de hematii (celule rosii ale sangelui, care transporta oxigen). In plus, ţuica de pruna are un bogat conţinut in fier, nucleul metalic al hemoglobnei din globulele rosii. Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare recomandate de medic. Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna poate avea efecte nefaste chiar si pentru un organism sanatos.


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
Reglarea functiilor hepatice
Tuica de pruna slaba contine o anumita cantitate de vitamine A, B, C, D1 si D2, nedegradate termic si absorbabile intestinal, cu o eficienta crescuta, atunci cand temperatura (37,5 C)este apropiata de cea a sangelui . Acesta este un motiv pentru  care tuica de pruna fiarta, nu foarte fierbinte, este, in ciuda celor crezute, benefica functiilor hepatice, avide in anotimpul rece de vitamine si saruri (sunt exclusi cei care sufera de afectiuni hepatice cauzate de alcoolism).
Se recomanda tuica de pruna slaba in dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatica (disfunctii ale ficatului cauzate de slaba irigare cu sange a acestuia), constipatii cauzate de factori alimentari.


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
La micul dejun spun specialistii ca :
Tuica de pruna slaba (nu alte tarii) este indicata ca aperitiv inainte de servirea mesei. Alcoolul si mai ales, sarurile minerale, favorizeaza absorbtia unor elemente benefice, prezente numai in fructul de pruna, inainte de inceperea dejunului. Din acest motiv, este absolut necesar ca tuica sa fie servita cu 10-15 minute inainte de masa de pranz (care poate contine elemente ce pot bloca absorbtia unor principii active proprii, regasite numai in tuica de pruna.). Cantitatea ideala de tuica servita a aperitiv nu trebuie sa depaseasca 50-60 ml pentru barbati si°22-24 25-35 ml pentru femei. Nu se recomanda servirea de vinuri tari in timpul dejunului si nici dupa dejun.
Asta o stiau bunicii nostrii de de sute de ani poate, o faceau natural, firesc.


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
Inainte de cina, se poate servi un paharel de tuica de pruna ceva mai tare (30-35), maximum 50 ml pentru barbati si 40 ml pentru femei, bautǎ incet, inainte cu 20-25 minute inainte de masa. Nu este recomandat a se consuma nici un fel de bauturi distilate dupa servirea mesei de seara.
Sunt niste extrase din "ce zic" cercetatorii, pe cand eu zic ca noi le facem firesc, instinctiv aproape. Sa vina pruna ca stim noi ce sa facem cu ea !


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ia auzi Samogoane! Pune-te iar pe baut!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

iunicu a scris:

Ia auzi Samogoane! Pune-te iar pe baut!



da dar ai grija sa fie de prune ...  
... ca aia de orez inca nu s-a studiat ...
DAR ORICUM CHINEZII SE APROPIE DE 2 MILIARDE ... ASA CA SIGUR NU OMOARA = putem zice ca e chiar recomandata ... totusi poate ca nu vindeca ...


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Dupa studiile efectuate pe poporul chinez, alcoolul din orez creste rata demografica. Apai tuica de orez e buna de putut.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

DApruna a scris:


Biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae, este regasita in tuica de pruna


Biochimistii astia, care stiu atatea, ne pot arata si o poza cu cactusul asta?


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Dane ai de gand sa te apuci de gradinarit?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

iunicu a scris:

Dane ai de gand sa te apuci de gradinarit?


M-am apucat acum 20-22 de ani!
Acest cactus nu exista! Sau nu e scris corect numele....sau nu stiu eu destule despre cactusi...


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Glumeam! Si eu am intrebat pe prietenu Goagle si nu stie nimic.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

iunicu a scris:

Glumeam! Si eu am intrebat pe prietenu Goagle si nu stie nimic.


Am inteles ca ai glumit, "cerculetul zambitor" e foarte sugestiv!
Ideea este sa nu aplicati tot ce au "descoperit" savantii astia!
"Lozesc" atatea prostii.....dar voi stiti ca trebuie sa consumati cu masura!


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

DApruna a scris:

Traditionala tuicǎ de pruna, de o tarie intre 22-25 grade era odinioara folosita in vindecarile miraculoase ale unor boli de inima, de stomac si biliare.


asa o fii ...   ... traditionala de sud sau de est ?

si pe la noi rachia de pere padurete de 52-55 e inca considerata ca fiind de leac ...
si se bea cu paharutzul ala mic de 30mL ... tot dintr-un shut  

si dupa citeva shuturi ... devii vesel si vorbaretz ... =D      si daca mai tragi inca citeva shuturii ... incepi sa sforai 

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45

Caberlot a scris:


DApruna a scris:

Traditionala tuicǎ de pruna, de o tarie intre 22-25 grade era odinioara folosita in vindecarile miraculoase ale unor boli de inima, de stomac si biliare.


asa o fii ...   ... traditionala de sud sau de est ?

si pe la noi rachia de pere padurete de 52-55 e inca considerata ca fiind de leac ...
si se bea cu paharutzul ala mic de 30mL ... tot dintr-un shut  

si dupa citeva shuturi ... devii vesel si vorbaretz ... =D      si daca mai tragi inca citeva shuturii ... incepi sa sforai 

 


Se vorbeste de tuica mai slab alcoolizata, licoarea aia in care inca mai rezista acele enzime ce le zic "benefice", cu puteri "miraculoase"; la o tarie de peste 52 grd. nu mai rezista mare lucru pe langa alcool. Ei bine, nici chiar 22 (apa de gura) cum zic ei!
Recunosc ca am nostalgii... tuica de pruna facuta de bunicu meu de pe valea Buzaului, ceva intre 28 si 32 grd. tinuta in butoi de dud si bauta cu toiu!
Pt. Caberlot - Paradoxal e ca acum sunt consumator de viu rosu - negru din recolta proprie dintr-un soi pe care localnicii il numesc algerianca, ceva asemanator cu zaibarul, dar parca mai dulceag putin. Deci sunt de aceeasi parte, a celor ce degusta vinul "hand-made" si nu foarte sofisticat, dupa posibilitati.
Sper ca nu am deranjat prea tare cu ce zic "specialistii"... Un dram de adevar este.


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Unde bre pe valea Buzaului findca cea mai buna tuica o facea si bunicul meu tot acolo. La Cislau mai exact.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

DApruna a scris:

Se vorbeste de tuica mai slab alcoolizata, licoarea aia in care inca mai rezista acele enzime ce le zic "benefice", cu puteri "miraculoase"; la o tarie de peste 52 grd. nu mai rezista mare lucru pe langa alcool. Ei bine, nici chiar 22 (apa de gura) cum zic ei!
.


... personal ... am ceva dubii ca dupa o fierbere de ... ORE la 85-95C ... mai sa exista enzime benefice sau nu ... in tuica de 30grade ...

oricum dupa a doua fierbere si la 55grade ... nu mai sunt sigur ... decit conserve de enzime 

pot sa spun ca si eu prefer vinul negru ... nu zic rosu ... pt ca IMI PLACE ALA ROSU INCHIS.  si NU ALA CARE SE DUCE SPRE ROZEE ...    

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45

iunicu a scris:

Unde bre pe valea Buzaului findca cea mai buna tuica o facea si bunicul meu tot acolo. La Cislau mai exact.


Inseamna ca vorbim cam despre acelasi lucru ! Cunosc Cislaul, treceam intotdeauna prin el, pana la Rusavat - Palici, vis-a-vis de Viperesti, peste Buzau. Deci mai cunoaste cineva tipul de tuica de care vorbesc.
De mai ai asa ceva trage o cinzeaca si pt mine... eu vorbesc deja de amintiri... Bunicu nu mai e din '93 si nici cine sa mai faca marfa... Deh, nostalgii !


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45

Caberlot a scris:


DApruna a scris:

Se vorbeste de tuica mai slab alcoolizata, licoarea aia in care inca mai rezista acele enzime ce le zic "benefice", cu puteri "miraculoase"; la o tarie de peste 52 grd. nu mai rezista mare lucru pe langa alcool. Ei bine, nici chiar 22 (apa de gura) cum zic ei!
.


... personal ... am ceva dubii ca dupa o fierbere de ... ORE la 85-95C ... mai sa exista enzime benefice sau nu ... in tuica de 30grade ...

oricum dupa a doua fierbere si la 55grade ... nu mai sunt sigur ... decit conserve de enzime 

pot sa spun ca si eu prefer vinul negru ... nu zic rosu ... pt ca IMI PLACE ALA ROSU INCHIS.  si NU ALA CARE SE DUCE SPRE ROZEE ...    

 

Korekt ! Aceleasi gusturi am si eu ; daca tin strugurii (bobiti) zdrobiti pe coaja mai mult de 24 h iese negru si FOARTE aromat. Asta e vinul ce-mi place (de te-negreste pe toate cele) ! Via e toata de struguri negrii, fac si ceva tras repede/imediat, asa de varietate de culoare si gust (am si o expresie deja citata de altii "asta e din alt butoi, e altfel ".


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nu mai am marfa de Buzau. Bunicul meu nu mai e in stare sa mai faca tuica e tare batran. Si-mi pare rau ca a vandut cazanul fara sa ma intrebe evea o bijuterie din cupru de 300l. A facut bani grei din bautura toata viata lui si nu l-am vazut ametit decat de 2 ori. Asa imi e dor de tuica aia. Cred ca este ceva cu soiul de pruna care creste acolo.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

DApruna a scris:


Korekt ! Aceleasi gusturi am si eu ; daca tin strugurii (bobiti) zdrobiti pe coaja mai mult de 24 h iese negru si FOARTE aromat. Asta e vinul ce-mi place (de te-negreste pe toate cele) ! Via e toata de struguri negrii, fac si ceva tras repede/imediat, asa de varietate de culoare si gust (am si o expresie deja citata de altii "asta e din alt butoi, e altfel ".


sa lasi strugurii pe boasca inainte sa ii storci = METODA DE VINIFICARE IN AROMAT care cere o MACERARE

LA STRUGURII ROSI - se face si pt culoarea finala a vinului

... acum pt alb se lasa 3-5 zile si pt negru se lasa 5-7 zile depinde de temperatura si daca strugurii au fost deschiorchinati sau nu ...
... LA MINE  e da , asa ca las strugurii 7 zile ...
... am incercat si cu 5 zile ... si prefer 7 ... iese o motorinaaa ... pardon pacura       

o sa mut topicu ... la vinuri ... miine

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45

iunicu a scris:

Nu mai am marfa de Buzau. Bunicul meu nu mai e in stare sa mai faca tuica e tare batran. Si-mi pare rau ca a vandut cazanul fara sa ma intrebe evea o bijuterie din cupru de 300l. A facut bani grei din bautura toata viata lui si nu l-am vazut ametit decat de 2 ori. Asa imi e dor de tuica aia. Cred ca este ceva cu soiul de pruna care creste acolo.


Sa stii ca au mai spus-o si altii cu prunele din zona aia. E trist ca se pierd valorile zonelor. Sa inteleg ca in prezent esti si tu in Clanul nostangicilor [i][b] dupa acea licoare ...
Ne consolam cu gandul ca cel putin incercam sa conservam si eventual ca imbunatatim ceva traditii locale (ce le mostenim in fire) ca sa nu ramana doar de domeniul istoriei tuica DApruna de BZ  


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Da, nostalgic. Tuica de pruna am sa o iubesc toata viata mea Am acum in curte cativa puieti de prun. Cand vor iesii pe producte crezi ca o sa o las pe nevastamea sa faca gem?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
stie cineva cand apar prunele pentru tuica, alea dulci si zemoase?

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

Samogon a scris:

stie cineva cand apar prunele pentru tuica, alea dulci si zemoase?


Tu care esti f exact in postari....acum esti f "vag"!
Vorbesti de Stanley, Bistrita?

Numai bine!


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nenicule, din pricina secetei fructele sunt gata mai repede anul asta. Tuicarii sunt la treaba de ceva vreme. Cand ti-am facut ultima vizita, trecand pe aleia de langa fereastra ta, am strivit din graseala una din multele prune cazute pe jos. Pai nu te mustra constiinta sa lasi bietele fructe prada mustelor? Si nu ma refer la Drosophila melanogaster.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu le am cu soiurile, perioadele de coacere, recunosc, daca n-am stat la tara, uite ce am pierdut  dar promit ca o sa-mi fac temele si o sa stiu si despre asta.
Cata tuica crezi ca scot din cateva prune de pe jos, mai Iunicule? Din pomul ala nu stiu daca adun o galeata. Cel mai probabil o sa gasesc prin piete din alea stricate care nu se mai scot la vanzare, ceva la reducere. Mai mult de 1 leu n-as da pe ele.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Cata tuica obtii dintr-o galeata de prune nu stiu. probabil vreo 2 litri. E putin dar e moca.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
In Pucheni se vindeau prune de tuica cu 1,3 lei pe kg. In realitate vine mai mult pentru ca fiecare sac are cu vreo 10-15 kg mai putin decat arata cantarul lor.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ca sa verifice cantarul lor, niste prieteni s-au cantarit acasa si apoi s-au cantarit pe cantarul de unde au cumparat. Mi s-a parut o idee foarte buna.    La ei nu au fost diferente.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
buna seara fratilor tuicari !

a venit toamna ,asa ca se deschide sezonul la tuici de toate felurile .

acum si eu ,ca toti gospodarii care se respecta am facut o plamada din 250 kg de prune .

am sa postez un mic jurnal in topicul acesta care era deja creat ,ca sa nu mai aglomeram forumul si sa poata fi gasit usor de cei interesati de tuica de prune .

ASA CA : DECLAR DESCHIS SEZONUL 2014 LA TUICA DE PRUNE .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
e de la sine inteles ca "nu am pus eu coada la pruna"    si nu sunt primul care a facut anul asta plamezi de prune ,insa vad ca sunt primul care posteaza .

sincer sa fiu ,nici nu m-am gandit eu anul asta ca voi face tuica de prune , cum am mai spus in postarile mele ,pe la noi pe aici sunt prune putine .
pruni sunt plantati insa nu prea se fac ,dar anul asta ce sa vezi minune mare , se rup prunii de fructe .
se pare ca suntem norocosi , strava ,tuicar adevarat de prune in special mi-a spus cu regret ca in zona lor nu au din ce face tuica anul acesta .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
intr-o seara saptamana trecuta , ma striga un om afara si ma intreaba daca nu cumpar prune .
cand am iesit am vazut un cetatean de etnie roma cu 5 saci burdusiti cu prune si verzi si coapte la un loc .

ma de unde ai tu prunele astea l-am intrebat (va dati seama , persoana nu avea livada    ) , pai de la cutare ,am cumparat pomii cu fructe sa le culeg sa le vand apoi . ei ce ziceti? asa se cheama acum furtul ,nu ? ingenios ?
ma rog , vreau sa zic ca primul lucru a fost sa-l fugaresc de la poarta .

s-a dus tiganul si a vandut prunele la un vecin .

a doua zi ,vecinul ma striga si ma roaga sa ii spun cum sa le puna la fermentat      , de , doar sunt moderator pe forum ce naiba ,nu ?
ma inarmez eu cu refractometru si trec parleazul la cumatru .
dupa ce i-am tinut o pledoarie si l-am kkt bine ca a luat prunele de la tigan si ca cine stie de unde l-ea furat ala si unde mai pui ca sunt si verzi si la pacalit trec la controlul fructelor cu aparatul din dotare .
aleg si eu al dracu' o pruna care se parea mai verde sa-i demonstrez omului inselaciunea , o zdrobesc si pun o picatura pe aparat . ce sa vezi , 22 grade pe scara brix . bai nu se poate zic cum naiba sa fie asa de dulci si o bag in gura sa vad ce gust are . miere de albine nu alta . sterg aparatul si zdrobesc alta , 23 grade ,etc .

am ramas mut ,acum nu stiam cum s-o dreg cu asta ca i-am tinut teorie cu furatul si mai mult imi era o ciuda ca am fost mare deontolog si am scapat asa o minunatie de marfa .  


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
nu am avut somn de ciuda , am uitat sa va spun ca pretul prunelor a fost de 1 leu /kg , ce mai vrei ,mocca .

am facut sapaturi ,am gasit tiganul si i-am spus sa imi aduca si mie o tura de prune .

bai frate ,zis si facut zici ca a facut poza , seara ma striga ca adus marfa .

refractometrul si pe ele , 22-23 grade brix una cu alta . prunele acestea de la noi sunt marunte tari la pipait , samburele nu se desface de fruct si au culoarea mov cu verde cam jumate -jumate de aceia esti tentat sa zici ca nu sunt coapte . oare ce soi or fi ?

am cantarit prunele , 244 kg si am trecut la treaba .
intai am sunat toata tara asta roata sa ma laud ce am eu si sa intreb cum sa fac .
ideea era ca nu prea vroiam sa le zdrobesc ,era tarziu si imi era o lene de nu stiam cum sa scap mai repede .

sinenomine ,mi-a spus ca obligatoriu trebuie prelucrate , apoi mai tarziu strava a confirmat ca daca nu zdrobesti fructele ai o pierdere de cel putin 40 % .

nu am avut de ales ,am scos razatoarea de sfecla de la naftalina si m-am apucat de treaba .
mai .la inceput au mers ele frumos cumva de pe timp ce le dadeam tot mi greu se zdrobeau . ce naiba zic , s-or fi tocit coltii astia de la samburi .
abia a doua zi am observat dupa ce am spalat razatoarea ca in fiecare colt din acela era bagat bine cate un sambure        . vorba aia , lenesul mai mult alearga ......  , zic asta pentru ca daca ma uitam putin si controlam  nu dadeam aproape jumate din prune de doua ori sa se zdrobeasca cum trebuie    .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am bagat frumos prunele zdrobite  intr-o cada si am adaugat enzime pectolitice ,apoi am amestecat bine si le-am lasat la odihna ,era si cazul la 1-30 noaptea , nu ?

am cochetat cu ideea sa pun niste drojdii selectionate insa maestrul strava mi-a zis sa las fructele sa fermenteze incet pe tihna ,ca asa va iesi tuica buna .

singurul lucru care l-am facut a 2 seara a fost sa diluez plamada de la 22 grade brix la 15 grade , asta ca sa nu pun drojdiile sa lucreze din greu si sa reuseasca sa fermenteze cat mai aproape de 0 .

am uitat sa va spun ce frumosi si curati erau samburii mei a 2 zi dupa ce i-au prelucrat enzimele pectolitice si cum au transformat plamada aceia groasa in must de fructe peste noapte .

acum la o saptamana de la plamadire am controlat cu refractometrul si am vazut ca a scazut pana la 12 grade brix . o fi bine o fi rau ,nu stiu , temperatura in spatiul de fermentare este de 18-20 de grade .
vom vedea mai incolo ce si cum .

P.S> in 2 -3 zile ma duc sa aduc strugurii , va tin la curent !
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bravo, domne'!

Cam putin a scazut intr-o saptamana, doar 3°Bx...?
Probabil drojdiile salbatice merg mai greu. Eu nu stiu ca am folosit doar drojdii selectionate.

Abia astept sa gust din tuica asta. Sunt sigur ca va iesi ceva foarte bun.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Pazucu ...

... cit mai arata refractometrul ala ?
... e chiar prea putin 3°Bx ... sau poate ca nu ma pricep eu la prune ...

...     ieri seara am pus 4 kg de zahar in apa =>>
=>16L de solutie  de 250 g zahar/Kg ... in care am pus un plic de DROJDII TURBO (care zice ca face 15% in 48 de ore ... sau 18% in  5 zile ... respectiv 6 sau 8 kg in 21-22L )   
  azi am masurat ... si dupa 24 de ore mai sunt 9.5°Bx
... DROJDIA BUNA ( cu litere mari ) a tocat 15.5°B in 24 ore     

NU STIU CUM E LA FRUCTE ... la struguri treaba tzine 8-9-zile ... dar se lasa 3 saptamani ...    ca sa se duce vinul spre sec ... si nu fermenteza oricum la 20C

... NU STIU CUM E CU PRUNELE ... MA REFER LA FERMENTARE 
... BUNICU ... culegea toamna fructele ... le punea la butoi+ o galeata buna de apa ... si le ducea in shop... si de acolo le lua primavara si le ducea la cazan   

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

VERIFICA CE E IN BUTOAIE    ... CA LA RITMUL DE 3°Bx/ SAPTAMANA RISTI O OTETIRE     


   

P.S.
O sa-mi recuperez si eu cele 2 galeti cu ... drojdie cu amilaze    care stau de 2 saptamani la 10°B ... s-au limpezit ... usor dulci ... etc.
cred ca drojdia a fost veche + proasta=slab alcoolica ==> adica nu e capabila sa faca 15% 
... asa ca ...la grine-porumb+secara fulgi si asta a fost un motiv de ratare 
... in 5-7 zile aflu

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

dupa 48 de ore mai sunt 6°Bx si temperatura a scazut ... la 26C ... cred ca daca temperatura se mentinea la 30C acum era aproape gata fermentarea :-)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

dupa inca 48 de ore mai sunt 5-5,5°Bx ... si a inceput sa se limpezeasca ... nu mai e dulce ...

sarja cu drojdii cu amilaze ... s-a limpezit si a ajuns la 8-9°Bx ... se mai simte usor dulce ... dar e limpede cristal ... am pus (decantat turbo) ceva drojdii intr-o galeata ... si pe a doua am aerisito ...

... vedem peste 2 zile ... ce face turbo =T ... amilaze + turbo= A1+T ... amilaze=A2

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

HALOO ... PAZUCUUU ... MAI ESTI PE AICI ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
de unde pot cumpara enzyme pectolitice . multumesc.


pus acum 10 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
De aici: https://www.brouwland.com/en/our-produc ... s-vinoferm

Dar presupun ca le vrei repede... in tara nu stiu unde sa te indrum.


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salutare      .

@caberlot  , sunt pe aici frate  dar sunt si prin alte locuri , am fost ocupat cu strugurii saptamana asta .

dar sa zic cu prunele . au trecut 20 de zile de cand le-am pus la plamadit si au 11 grade brix .
cred ca nu e bine , totusi prea incet merg . o sa-l intreb pe strava sa vad ce parere are , insa cred ca saptamana asta o sa remontez plamada cu drojdii si nutrienti .

@tuicarule , enzime pectolitice sunt si la:


suna si spune ce ai nevoie si ei iti trimit .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salutare prieteni  !
sunt un pic dezamagit din cauza prunelor .
au fermentat putin zahar si au inceput sa se oteteasca .
am facut o remontare cu drojdie selectionata de la bayanus ; am pus si nutrientii recomandati insa nu am prea mari sperante . in fine , va tin la curent !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salutare , daca pe topicul cu vinul am cu ce ma lauda aici cu prunele am cam dat-o in bara .

ieri si azi am facut prima distilare la prune , am avut 5 fierturi din care au rezultat 80 l rachiu brut la 25% abv .
am facut deja un calcul si pentru lamurit si cred ca voi avea intre 35-40 l tuica trasa de doua ori la 40 % abv ,ceia ce nu ar fi putin daca in borhotul rezultat dupa fierbere nu ar fi ramas circa 10% zahar rezidual adica 2/3 pierdere .

nu au fermentat bine deloc . cred ca spatiul meu de fermentatie este infestat cu bacterie acetica . urmeaza sa ard sulf acolo sa scap de napasta .

in principiu ,sunt multumit , tuica a iesit foarte buna la gust ,aromata si fructata . maine fac lamuritul si va mai povestesc .
multa sanatate !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Pazucu

... imi pare rau de prunele tale    ca nu au fermentat cit trebuie  dar lasa sa vedem totalul ... si apoi tragem concluzia 

... la mine o ok ... din 13-14 L ... a iesit 4L de 47% ... si inca curgea de +15%   ... asa ca daca pleci de la 250g zahar/L si ajungi pe la 65 g zahar/L dupa fermentatie    ai cam papat tot zaharul  --- masuratori pe refractometru

  asteptam rezultatele finale     

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut prieteni , salut @caberlot        , tot neobosit si prezent . imi cer scuze ca nu am intrat 2-3 zile , sunt cam aglomerat cu treaba ,exact asa cum spunea @cazanel pe topicul celalalt ("sunt ca uleiul aruncat in apa".

am facut intre timp si a doua distilare la tuica de prune . in total dupa diluarea cu apa pana la 40% abv au iesit 42 l tuica . inafara de asta au mai fost vreo 7 l cozi in medie de 20% abv .
tuica a iesit foarte buna la gust insa este dulce daca pot spune asa si din cate stiu zaharul rezidual ramane in cazan nu in tuica ,nu ? in fine , cand o sa am curaj si prieteni pe langa mine voi face o bauta      si vedem a doua zi ce calitati are  .

P.S. sunt pregatit sa ma apuc de distilarea tescovinei ,care vad ca se apropie de finalul fermentatiei.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@PAZUCU

... 250 KG PRUNE ... la 220g zahar (mie imi pare tare mult ... dar asa ai masurat) ... scadem simburii -aprox 20% ... raman 200kg material de rachie 

42L la 40 si inca 7L de cozi la 20%  ==> adica pe scurt 200:40=5kg prune pe L    

SUPER RANDAMENT PAZUCULE !!!
... eu stiam ceva ... de felul o galeata de prune la 1L de rachie de 54-55%   la tine e chiar f. bine 

ASA CA NU TE MAI PLINGE !!!!     ... PLINGACIOSULE 


 


P.S.
... SOI F. BUN PRUNELE TALE    SI ACLIMATIZATE PE ZONA    IA VEZI DE FA O LIVADA     


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot , am facut si eu calculele inca odata si am constat ca ar mai fi trebuit sa iasa vreo 500grade alcolice din prune daca ar fi fermentat la 0 . este mult mai putin decat arata mustimetrul dupa ce am fiert prunele .
oare ce a influentat mustimetrul de arata cam 10 % ?

si inca ceva , tuica este dulce , cam prea dulce ,e normal?

astea ar fi problemele , in rest nu ma plang deloc , pai am dat 240 ron pe prune si am facut aproape 45 l tuica trasa de doua ori . de ce sa ma plang?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@pazucu

... asa e rachia buna    un pic dulceaga    si matasoasa=catifelata    

... ... nu stiu ce sa inteleg ... prin dulce      cred ca cel mai util ar fi sa o compari cu alta rachie tot de pruna      care sa fie de origine garantata si bine facuta 

... incearca cu Strava ?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

am scris pe aici  din 16L de solutie care avea 4kg zahar => prima distilare a dat din 14-15L un bidon de 4L de 50%  ... si refractometru mai arata inca 70 g/L   

... TU MI-AI DAT UN SITE ... CU FORMULE ... SI DUPA AIA ERA OK   SI DUPA DISTILARE TOT OK !!    


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
senator
10%

Din: București
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 49
Dragi iubitori de țuică de prune, o veste bună din Ămerica (sic!). Am încercat să găsesc articolul original dar, deocamdată, fără succes. Vă prezint articolele de la noi care au abordat acest subiect:


Și, la final, concluzia mea: este o farsă.


_______________________________________
Oamenii deosebiți se văd în împrejurări deosebite.

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
oare este doar reclama ?
si daca da , de ce sa faci o asemenea porcarie ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
senator
10%

Din: București
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 49
Un prost a aruncat o perlă pe internet și matracucile din presă au preluat-o.
Culmea, unii vor și drept de autor!!!


_______________________________________
Oamenii deosebiți se văd în împrejurări deosebite.

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
nu este offtopic linck-ul de mai sus .
arabul cu pricina  invitat in seara asta la TVR
si care este asociat la Alexandrion ,
a spus el foarte vehement cum trebuie
confiscate toate cazanele din gospodarii
si cum ar trebui vandute acestea cu serii batute pe ele ,
cam asa cum au armele de foc .
ba mai mult , a dat un exemplu de cum un nebun cu o pusca poate impusca vreo
2-3 cetateni intr- un bloc , pe cand un nebun cu un cazan artizanal la bloc , printr- o
explozie , poate omora chiar 50 .
ce sa va spun nu am nimic cu araboii dar astuia i-as baga cazanul pe gat daca l- as intalni .

salameh asta ajutat si de prostii aia care au furat si au baut alcool metilic a reusit sa constitue un fel
de garda antialcool care conform articolului respectiv este controlata din CSAT .

mai interesant este ca un alt invitat de la ministerul sanatatii a spus exact acelasi lucru despre
alcoolul baut cu masura (vezi linck- urile lui senator ) cum ca este medicament curat si la citat chiar si pe Pasteur care a spus ca , "berea este facuta  de oameni dar vinul de D-zeu ."


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
nu este offtopic    linck- ul pentru ca in articol se relateaza
ca ar trebui o suprafata enorma cultivata cu livezi de pruni ca sa se
acopere cantitatea enorma de tuica de prune care se face in romania .
interesant este ca conform lui salameh asta in romania se produc
2 miliarde de l alcool din care numai 7-8% este accizat restul fiind contrafacut .
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Pazucu

... arabul are dreptate    vii tu Pazucule si te apuci de facut alcoale si le faci mai bune ca el  si mai ieftine     ... adica daca lucrurile merg tot pe directia asta ... el va ramane fara piinea ai alba pe care o mesteca zilnic si fara restul fitzelor     

... oare ... chiar se pricepe un arab la facut alcoale ?    ... daca nu bea de unde stie ca ce face e bun ? 
... nici cu un buletin de analiza la matrafox-ul ala de alexandrion nu a venit  ca sa zica : UITATI AICI CALITATEA ! ... EL DOAR ACUZA CA ALTII FAC CISTERNE DE MARFA PROASTA     
----- SUNT ACRII STRUGURII CIND NU-I AJUNGI ! 

... acum sa fim ... seriosi ... alecsandrion asta ... e copie palida si total nereusita dupa METAXA ... pina si la stilul de la etichete  ...
...  ... si ca sa continuam metaxa e copie nereusita dupa un COGNAC vechi ( distilat de vin+ niste vin de muscat f. dulce ... dulcele ala =o perdea de fum ca sa ascunda defectele ... si sa crezi ca e ceva vechi ... ... daca vrei un articol ---iti dau unul in ... engleza   ca astia scriu mai multe )

...  si ca sa nu dormi linistit ... iti spun o poveste despre ce face ... un stat :
1. daca ai un job fix => nu primesti nici un ban ca consumi x $ pe benzina sa mergi la munca , dar platesti o taxa ca mergi cu masina ta si nu cu transportul in comun  ... chestii verificabile
2. daca ai job fix si mergi cu transportul in comun si platesti  y$ +>> statul iti da inapoi o parte din bani chestii verificabile
3. daca nu ai un job fix=esti intreprinzator (motorul societatii  ) si cheltui z$ pe benzina pt afaceri si pt plimbari  =>>> statul te lasa sa iti deduci benzina si masina si altele  chestii total neverificabile   

... vorba aia ... suntem la STAT deci sa STAM 

xxxxxxxxxxxxxxxx

mamutii care fac matrafox au inceput sa se ingrijoreze ... ca oamenii se desteapta si nu le mai cotizeaza lor 

de unde dracu a scoso ca pt 1L de tarie ai nevoie de 25Kg de fructe       poate ca atitea fructe pun ei la o cisterna ...
(rachia ... e o blasfemie sa o socotesti in alcool pur100% ... si la struguri cam faci 2L de alcool pur din 25Kg fructe )


 

p.s.
asta e of-topic ... dupa citire sterge tot Pazucule


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
nu sterg nimic , lasa sa vada oamenii ce ni se pregateste .
referitor la fructe , in articol nu a relatat insa a spus in emisiune ca,
romania este cea mai mare importatoare de arome pentru tuici si rachie.
si inca ceva , concernul alexandrion este unul dintre putinii care detin monopolul
vinderii alcoolului in romania . daca am inteles bine pe piata noastra sunt doar 4-5
care au voie sa produca si sa timbreze .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
stiti cum a zis ardeleanu la 39 de grade aia e febra nu palinca   sa stiti ca aveti greptate eu am pt sufletul meu o tuica de pruna de4 ani tinuta-n dud cu roscove si daca bei doua pahare instantaneu nu te mai doare nimic garantat      

tuica prune stiti cum zis ardeleanu grade aia febra palinca   stiti aveti greptate sufletul meu

42.2KB


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cazanel a scris:

stiti cum a zis ardeleanu la 39 de grade aia e febra nu palinca   sa stiti ca aveti greptate eu am pt sufletul meu o tuica de pruna de4 ani tinuta-n dud cu roscove si daca bei doua pahare instantaneu nu te mai doare nimic garantat      


...       in dud cu roscoave        asta ce mai e ?

... poti sa fii mai explicit    pe unde se practica asta    cu nu  m auzit pina acum 

merci !
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
la crama  murfatlar fac vinars si peste tot astia profi cu renume  asa cum gasesti si pe net la reteta coniac se pun in produsul pus la invechit in butoi de dud si cu roscove importate din turcia care se folosesc si pt vin licoros gen lacrima lui ovidiu care e moartea mea eu in constanta ma mai descurc  

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cazanel a scris:

la crama  murfatlar fac vinars si peste tot astia profi cu renume  asa cum gasesti si pe net la reteta coniac se pun in produsul pus la invechit in butoi de dud si cu roscove importate din turcia care se folosesc si pt vin licoros gen lacrima lui ovidiu care e moartea mea eu in constanta ma mai descurc  


... cred ca am mai auzit ceva ... pe undeva    dar o reteta nu am vazut inca    asta e prima data    o sa pun reteta la sectiunea coniac    ... sau aproape 

... apropoo ... ce gust au ... roscovele ???
... o sa caut sa vad cum sunt ...


 


p.s.

Pudra de roscove are un gust placut, specific, dulce-amarui, cu gust de caramel si se dizolva usor.


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
sunt lungi de 7/9cmgroase de1cm si late de 2/3 cm au culoareamaro rosiatic inchis siseminte ca de fasole neagra mica au un gust dulce puternic aromattari ca piatra se sparg sau se macina si se pun in distilat nu coloreaza prea tare dar dau un gust suav fin sidau o consdistenta de ule idupa ceva timp

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
scuze nu am citit ps-ul
 


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
interesant de citit ... de aici:


Perioada de pana la 5 ani, de maturizare a cognac - ului.
Distilatul de vin cu taria de pana la 72 % volum alcool plasat in butoaie noi extrage cu viteza mare taninurile din straturile superficiale ale lemnului. Aciditatea creste datorita taninurilor si acizilor volatili ce se formeaza si pH -; ul scade brusc in primii doi ani. Acetalizarea face sa dispara gustul de cazan. Compusii volatili tind spre un echilibru stabil.
Etanoliza ligninei si hemicelulozei este foarte slaba. Cognac-ul are inca mirosul distilatelor tinere, cu nuanta de lemn aburit si o aroma usoara de vanilie. Gustul prezinta o anumita asprime datorita taninurilor neoxidate, iar culoarea este galben deschis.

Perioada de la 5 la 10 ani, de maturizare a cognac - ului.
In aceasta perioada, extractia taninurilor se micsoreaza datorita epuizarii lor din straturile superficiale ale lemnului. Se produce o oxidare lenta a taninurilor care face sa dispara gustul neplacut si culoarea se intensifica.
Aciditatea continua sa creasca, in special datorita acizilor nevolatili extrasi din lemn. Se intensifica etanoliza ligninei si hidroliza hemicelulozei si a esterilor. Buchetul cu miros de flori si vanilie incepe sa se dezvolte datorita acumularii aldehidei aromate formate prin etanoliza si oxidarea ligninei.
Perioada de la 10 la 40 ani, de maturizare a cognac - ului.
Extractia taninurilor inceteaza, continutul marindu-se datorita concentararii prin evaporarea apei si alcoolului.
Etanoliza ligninei si hemicelulozelor se accentueaza in urma cresterii aciditatii. Vascozitatea si densitatea se maresc, gustul se catifeleaza, devine usor dulce datorita gradului alcoolic si formarii zaharurilor din hemiceluloze.
La cognac-ul foarte vechi apare o nuanta ranceda si in acelasi timp un buchet din ce in ce mai puternic, bogat in arome fine si complexe. Culoarea se intensifica cu nuanta bruna -; rosie ( acaju ).


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
Intradevar, tot articolul e interesant. Multumim !  

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Hallooo !!!

... s-a jucat cineva cu ROSCOVE ???

... sunt pe cale sa fac un test ...
1L rachiu de miere cu 1 pastaie   
ca si prim rezultat  ... culoarea interesanta - cam maro => eu prefer ceva mai rosiatica ...
aroma ok - interesanta ...
gust ok - dar cam dulce
... asta dupa 2 zile ...




p.s.
... o sa fie o esentza de ROSCOVE ... poate va intra in produsul final ... cam 5-10% sa zicem
... ... nu cred ca m-ar tenta un lichior de ROSCOVE ... pt ca e dulce ... dar GUSTUL e OK ... mai exact nu imi place ALEXANDRION ... METAXA de 7 ani e la limita ... si prefer un JIDVEI de exemplu


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Hallo Cazanel ? ...mai esti pe aici ?

Mai stii ceva de ROSCOAVE ?
... ce au in plus alea din turcia ... fata de ce e in ro ... nu sunt aceeasi specie ?

merci,
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Sa nu se confunde roscovul cu gladita:
Pastai celor doua specii sunt asemanatori dar nu au nimic de a face unul cu altul. Din cate stiu roscov nu exista la noi in tara in timp de gladita este un arbore frecvent in parcuri si prin cartierele de blocuri (arbori proveniti din gardurile vii facute din gladita)


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... pai la gladita ii mai spune si roscov salbatic ... cel putin asa zic astia de la horticultorul :

 

p.s.
oricum nu intereseaza pe nimeni ... reteta de coniac de roscoave


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:



... pai la gladita ii mai spune si roscov salbatic ... cel putin asa zic astia de la horticultorul :

 

p.s.
oricum nu intereseaza pe nimeni ... reteta de coniac de roscoave

La gladita i se spune popular si roscov salbatic din cauza asemanarii relative a pastailor. cel folosit in alimentatie este roscovul care creste in tarile mediteraniene nu cel care exista si la noi.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

daca diferenta intre roscovul salbatic si roscovul-domestic eee ... cam ca intre perele padurete si cele de curte ... nu cred sa fie mari problem 

DAR ... oricum nu face nimeni experientza ,,,

 

p.s.
... eu am luat de la magazin citeva pastai ... am gustat ... sunt ok
DE care am luat > ... de la magazin


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:

 

daca diferenta intre roscovul salbatic si roscovul-domestic eee ... cam ca intre perele padurete si cele de curte ... nu cred sa fie mari problem 

DAR ... oricum nu face nimeni experientza ,,,

 

p.s.
... eu am luat de la magazin citeva pastai ... am gustat ... sunt ok
DE care am luat > ... de la magazin

Gladita nu este roscov, doar i se spune popular si roscov salbatic, gladita este cu totul alta planta decat roscovul, nu este nici un fel de inrudire intre gladita si roscov, deci nu e ca perele padurete si cele de curte.
Roscovele care se gasesc in magazine sunt importate si sunt cele adevarate.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Bun ! 

.. eu le cumpar de la un magazine care vinde tot felul de alune  si alte grauntze si fainuri  ===> asa ca sper sa cumpar ... ROSCOAVE    ... si le zice CAROB

... Nu an de unde sa le culeg = riscul de erori e mic

Sa dam cezarului ce al cezarului    folositi ROSCOVE si nu Gladita   




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Am citit cu interes postarea lui Pazucu cu prunele si mi s-a parut foarte interesanta. Am vazut ca din pacate nimeni nu a lamurit ce s-a intamplat acolo, asa m-am gandit ca ar fi bine sa o fac eu, avand ceva experienta cu prunele. Sa incepem cu inceputul: a spus ca a avut 244 kg prune care au avut , la masuratoarea cu refractometru 22-23 BRIX. Aici trebuie lamurit un lucru: faptul ca la masuratoare a iesit 22 BRIX nu insemna ca plamada lui a avut atata zahar si ca de la aceste cifre ar trebui sa facem caculul pt a vedea randamentul in alcool. In realitatea plamada a avut mult mai putin zahar. Intai deoarece masuratoarea a fost facuta in sucul fructelor si ca atare nu este raportata la intreaga cantitate de plamada adica la cele 244 kg ci la mai putin. Din cele 244 kg ar trebui sa scadem samburii si partile vegetale  din prune (tescovina). Conform cartii lui Josef Pischie tescovina la prune este ce cca 12%  asa ca cantitatea la care trebuie sa raportam masuratoarea este de 244 x 0,88 = 215 kg. In al doilea rand ar trebui sa tinem cont ca masuratoarea de 22 BRIX reprezinta procentul de masa a tuturor solidelor dizolvate in sucul prunelor. Acesta cuprinde in pricipal zaharurile (fermentascibile - glucoza, fuctoza, zaharoza) si substante solide solubile nezaharoase (saruri minerale si alte substante solide dizolvate). Despre procentul de solide solubile nezaharoase am gasit informatii foarte diferite de la 4 % din cartea lui Pischl la cca. 9 % in Daca luam o medie de 7 % inseamna ca de fapt din cele 22 BRIX noi am avut numai 15 % zaharuri care puteau fermenta  deci 215 x 0,15 = 32,25 kg zahar . Daca facem in continuare calculul tinand cont ca din 17 kg zahar se obtine 10 litri alcool 100%, rezulta ca teoretic ar fi trebuit obtinut (32,25/17) x 10 = 19 litri alcool 100%. Din distilare  s-a obtinut 42 l de 40% + 7 l de 20 % adica 42 x 0,4 + 7 x 0,2 = 18,2 litri alcool 100%. Deci la fermentatia si distilarea lui Pazacu a avut un randament de (18,2/19) x 100 = 95,8 %, un randament foarte bun dar normal in conditiile date. Cel mai probabil diferenta pana la 100 % a provenit in randamentul ceva mai mic a drojdiilor salbatice (de regula 17,1- 17,2 kg zahar/10 litrii alcool 100%) si transformarii unei parti de alcool in acid acetic (otetire). Acum sa lamurim si problema masurari finalului fermentatiei cu refractometru. Din experienta va spun ca la prune fermentatia este terminata cand refractometrul arata in jurul valorii 9 BRIX. Fata de 0 BRIX, cat cred unii ca ar trebui sa arate, acest 9 BRIX provine din 7 BRIX cat sunt solidele solubile nefermntabile din sucul prunelor si care se pastreaza pana la sfarsitul fermentatiei daca nu cumva si cresc ca urmare a trecerii in solutie a o parte din solidele dedizolvate la inceput. Diferenta de 2 BRIX provine din alcool + impuritati din alcool (acizi, aldehide, esteri si alti alcoli superioriori si inferiori). Aici ar trebui spus ca alcoolul etilic mareste unghiul de refractie (deci mareste BRIX) iar celelalte substante unele maresc altele micsoreaza unghiul de refractie, O recomandare: spre sfarsitul fermentatiei nu urmariti finalul cu refractometru deoarece valoarea masurata scade foarte putin si va poate induce in eroare, observati vizual(preferabil la serpentina) daca se mai degaje bule si gustati plamada sa vedeti daca mai exista vreo nuanta de dulce, este mult mai sigur asa. Pazacu a facut greseala ca a diluat plamada ceea ce  a scazut concentratia alcoolului in plamada si prin acesta a facut-o mai vulnerabila la otetire, mai ales daca a cumparat prunele ambalate in sac. O recomandare: nu cumparati daca puteti fructe ambalate la saci, dearece in sac se scurge intodeauna putin sus care imediat se contamineaza cu bacterii acetice existente pe suprafata fructelor si care in sac, in cateva ore, se inmultesc rapid si duc la contaminarea intregii cantitati de fructe. Daca dupa golire veti observa ca sacul miroase a otet, atunci trebuie sa spalati bine fructele si sa folositi drojdii selectionate. La struguri pt vin merge si prin sulfitare care omoara bacteriile acetice, la distilate sulfitatea nu este recomandata. Si inca ceva: senzatia de dulce a tuicii nu vine de la vre un continut de zahar in distilat, ceea ce este imposibil, ci  de la un complex de substante care pot exista in tuica si care la o tuica de calitate da  un gust placut ,dulceag asa cum de fapt s-a si spus.

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    Alex

... bune explicatiile tale  si debun simtz

E clar ca prune cu 22-23 Brix nu sunt   

Pe linga pierderile descries de tine , eu as mai pune si randamentul la distilare cre e undeva la 90-95% si daca distilam de 2 ori ajungem la 80-90%  asta pt ca nu colectam pina la capat ... si pt ca unii vapori mai trec prin racitor su nu condenseaza ... si pt ca firul ala subtire care iese pe teava mai se si evapora  --- miroase cind distilam


 

p.s.
... folosesc doar refractometru = din comoditate si pot sa confirm ca ... fermentatia se termina pe la 5Brix ... aici e influentza alcolului + alte solide cum ai spus
... e pe aici un site doua care iti calculeaza cum merge fermentatia in functie de start si de citirea finala ...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Daca se distila de fiecare data pana nu mai arde pe cazan, distilatul nu vine cald si daca se tine cont si de alcoolul din frunti si cozi pierderile la distilare nu depasesc 1%.
Eu nu am facut multe masuratori cu refractometru de final la prune deoarece din start am considerat ca nu sunt relevante. Am facut doar anul acesta 2 masuratori la 2 plamde diferite in cadrul unui experiment si la ambele am obtinut un Brix de 9. Apoi a mai facut cineva la o plamada de mere si a obtinut tot un Brix de 9. Am facut insa multe masuratori la vin unde niciodata nu am obtinut un brix mai mic de 5 si asta doar la vin sec si foarte bine limpezit. Daca de uiti in linkul pus de mine in tabelul 1 vei vedea de ex la Punele Stanley (un soi comun la noi) ca Brixul initial masurat a fost de 17,95 din care cantitatea totala de zahar a fost de 10,29 deci o diferenta de 7,7. Daca prunele astea ar fermenta total, fara sa tinem cont de influenta alcoolului, la final plamada nu ar putea avea mai putin de 7,7 Brix. L alte tipuri de prune diferentele sunt si mai mari.
Am vazut si eu astfel de calculatoare, nu sunt aplicabile la prune deoarece din start nu putem introduce date corecte (din considerentele expuse) si ca atare erorile sunt foarte mari (pana la 100%). Aceste calculatoare au fost facute in special pt bere sau similar (must de cereale), poate merg si la vin.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... daa si la mine restul de zahar e cam de 5Brix ... si la vin si la altele ... cereale etc.

Estimarile mele  sunt cam la 5% pierderi la o distilare    pt ca la un moment dat nu se mai merita sa colectezi    sub 10-20% sa zicem  ... arzi lemnele degeaba

Oricum ... cind distili ... miroase ... mai tare sau mai putin , dar miroase= se evapora ceva alcool    ... de unde ? de la ce facem noi 

Concluzie : refractometrul are si el limitele lui    e rapid dar are si el imprecizia lui data de ce masuram    ... oricum - e mult mai usor de filtrate 2-3 picaturi decit 50mL



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Da e mult mai usor sa filtram 2-3 picaturi ca sa putem masura cu refractometrul decat sa filtram 50 ml (eu cred ca ajung si 25 ml) ca sa putem gusta. Numai ca daca filtram doar 2-3 picaturi, masuram cu refractometru si apoi tragem o concluzie falsa cum ca ar mai fi nu stiu ce procente de zahar de fermentat si in consecinta adaugam nutrienti si drojdii si evident nu se intampla nimic, eu cred ca devine mult mai greu decat sa filtram 50 ml sa sa gustam pt a vedea ca de fapt plamada noastra este total fermentata. Asta ca sa nu mai vorbim de timpul pierdut, de cheltuieli, de stresul provocat de o experienta nereusita si chiar de riscul de a ne strica plamada.
Treaba asta cu 10-20% nu mai merita sa colectam ca arzi lemne degeaba, nu am inteles-o. Daca te referi la prima distilare eu cred ca merita, de ce sa-l aruncam daca oricum separam fractiile la a doua distilare, ca pierdem alcool fara rost. Daca te referi la a doua distilare acolo intradevar asa este, cel putin daca nu vrem sa valorificam in vreun fel cozile, nu are rost sa colectam (eu le arunc intodeauna) insa eu cred ca in cazul acesta pierderile sunt ceva mai mari. Daca de ex distilam a doua oara 100 l alcool brut (distilat o data) de 25%, separam 2 l frunti de 80 %, 30 l mijloc de 65% si 20 l cozi de 20% atunci alcoolul pierdut in frunti si cozi: 1,6 l + 4 l = 5,6 l  reprezinta, din totalul de 25 litri, peste 22% alcool pierdut. A fost doar nu ex. nu îl luati neaparat de bun dar cifrele pe acolo se invart.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... pai CAL 1 ... cam pe aici ne duce    la 70-75% din totalul produs depinde cite capete si cite cozi retinem     

... in Cartea verde ... se zice ca un alcool pur invechit in butoi nu da coniac  => adica e nevoie si de ceva capete si de ceva cozi nu numai de butoi si timp  ... ... cit ? asta doar maestro distilator stie 1 = e secret de marca => a se citii de nas si de papila    

... cred ca ... cu inca 1-2 distilari ... din aia 20-25% se mai pot recupera max 10-15%   restul e pt parbriz si pt gratare    ... asa impacam si capra si varza

... mai e si variant sa reciclam in urmatoarea distilare capetele si cozile  ... eu nu fac asa ... cind am mai multe le mai fac 1-2 distilari cu taieri mai MARI - asa sper sa scot cit mai multe chestii nedorite - si poate ca raman cu 50% din cantitate => asta merge la GIN

ORICUM PIERDERILE TOTALE=TAIERILE TREC DE 15%



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Da intradevar alcoolul pur nu da coniac, numai ca mijlocul unui distilat si ma refer aici la unul de vin sau fructe (ca de astea am distilatt) nu este alcool pur, nici pe departe. Daca ne uitam in articolul pus de mine anterior exista in fig. 5 modul de distributie a componentilor volatili in distilat (comparativ in distilatoare tip alambic si distilatoare tip coloana). De acolo se vede clar ca toti componentii sunt prezenti si in mijlocul distilatului. Sigur acolo nu sunt trecute proportia in care acesti componenti sunt distribuiti in frunti, mijloc si cozi dar o cantitate din acestia se gaseste si in mijloc, difera numai proportia si asta o reglam prin separarea fractiilor. Deci noi cand spunem ca separam cozile sa nu ne inchipuim ca scapam de in totalitate de fusel oil sau de tot acidul acetic sau cand separam fruntile sa nu credem ca am scapat in totalitate de tot acetatul de etil sau de alti esteri. Daca ar fia asa tuica noastra ar fi numai un alcool neutru. Adica noi in distilat nu avem nevoie de o parte din frunti si o parte din cozi, avem nevoie de o parte din componentii care se gasesc cu preponderenta in frunti si in cozi si care se gasesc si in mijloc chiar daca noi senzorial nu îi putem depista in mod evident pe fiecare in parte. Insa per ansamblu ei  dau aroma distilatului. Depinde in primul rand de calitatea plamezii si apoi de priceperea noastra in a separa in mijloc cea mai buna parte din distilat.
Eu de ceva timp nu mai refolosesc nici fruntile nici cozile. De-a lungul timpului am facut mai multe incercari. Am aruncat o parte din frunti (prima parte) si restul impreuna cu cozile le-am introdus in sarja urmatoare la a doua distilare, le-am adunat si le-am introdus in anul urmator direct in plamada la finalul fermentatiei ( pe considerentul ca sporirea concentratiei in alcool ajuta la conservarea acesteia pana la distilare), le-am adunat si le-am mai distilat o data. Tot citind insa mi-am data seama ca defapt acesti componenti in  parte nedoriti, la fiecare distilare, se vor separa in cvasitotalitate in distilatul nostru, in apele din cazan nu ramane aproape nimic din ei (cu exceptia acidului acetic) si reintroducandui la distilare defapt noi sporim numai concentratia componentilor nedoriti si facem si mai dificila separarea fractiilor, care oricum este un lucru greu. Riscam astfel ca în loc sa putem face o separare buna, cum ar fi dintr-o plamada de calitate, sa fim pusi in situatia sa facem o separare dificila, cu rezultate îndoielnice, ca si cum plamada nostra ar fi fost una slaba calitativ. Cat despre adunarea cozilor de la mai multe distilari si redistilarea lor, cel putin la prune, am observat ca, componentii care dau arome proaste, cel mai probabil din cauza concentratiei mari, se raspandesc in tot distilatul si nu ai ce sa mai alegi din el., cel putin nu pt baut. Posibil la alte tipuri de plamada merge.


pus acum 4 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Like

_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... daa cred ca e destul de dificil de recuperate capete si cozi    ... totusi distilarea 2 se mai cheama si rafinare =lamurire zicea Bunica     ...
...  poate ca daca diluam cu apa si mai distilam de 2-3 ori putem sa scoatem raul


ACUM care e raul ... pt ca asa cum ziceam pe un post -AICI ) ... nu metanolul te omoara     
Vezi comentariile de la buletinul de analiza :
<<CRED CA ... NU PREA S-A UITAT NIMENI PE TABELUL DE MAI SUS ...
... altfel speram sa aud vre-un comentariu ... 

oricum ideea e ca ... FRUNTEA AIA DE CARE NOI TOT FUGIM ... contine metanol si altele ... si trebuie sa bei cam 6 tone ca sa ai 50% sanse sa mori   

sunt alte chesti care te omoara mai repede ...
IsoAmylAlcool 51L ;
EthylAcetate 185L
Acetaldehyde 211L
Furfural 222L ... etc.

ORICUM ... ANTIDOTUL PT METANOL ESTE ETANOLUL ...   

sa ne intelegem bine ... NU SUNT PT CONSUMAT FRUNTEA !!!  >>



p.s.
luam de bune analizele alea ... ca eu altele nu am vazut pe nicaieri


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Sigur ca daca facem mai multe distilari pana la urma putem sa scoatem in mare parte impuritatile, Totusi nici chiar pe coloane de rectificare nu se poate ajunge la puritati avansate si pt asta este nevoie de instalatii de rafinare, dar asta este o alta poveste si nu are de a face cu distilatul nostru.
Acum in legatura cu toxicitatea componentilor din distilat trebuie sa stim cateva lucruri. In mod conventional toxicitatea la ingerare (orala) este exprimata prin LD50. Acest LD50 exprima doza/kg corp la care 50% din indivizii expusi mor. Acum va dati seama ca acest LD50 nu a fost determinat prin experiente pe oameni.  Pt a se putea face comparatie intre diferite substante tot conventional s-a stabilit ca LD50 sa fie luat in urma experimentelor pe sobolan (rat). Totusi in unele cazuri s-au preferat alte animale iepure, soarece. In studiile toxicologice  sunt insa facute experimente pe mai multe animale si acest LD50 este foarte diferit de la un animal la altul. De ex DL50 pt iepure este aproape tripla fata de cea pt sobolan: 3438 mg/kg (rabbit, oral) fata de1300 mg/kg (rat, oral) La oameni acest LD50 poate fi total diferit decat la animalele pe care sau facut experimentele. In plus si asta este cred mai important, aceste toxicitati sunt stabilite pt efectul toxicului ca atare si nu in combinatie cu alte chimicale.
Despre efectele fusel oil asupra organismului uman sunt insa pareri controversate. Si despre acest aspect trebuie spus cateva lucruri. Dintre componentii fusel oil peste 50% il reprezinta isoamyl alcolul. In mare parte  componentele volatile din bauturile alcolice care dau mirosul specific il reprezinta componentii fusel oil, Aceste componente volatile care alaturi de gust dau aroma/specificitatea bauturii sunt legiferate de UE prin minim nu prin maxim adica se scrie "continut de componente volatile mai mare sau egal cu...". Uite de ex ce scrie aici: "Dacă fusel oil contribuie la simptomele de mahmureală este o problemă de dezbatere științifică. Un studiu japonez realizat în 2003 a concluzionat: „uleiul de fuzel din whisky nu a avut nici un efect asupra răspunsului emetic indus de etanol  din  Asian house shrew . În plus, consumul de uleiuri de fuzel cu etanol a suprimat aversiunea ulterioară a gustului subiecților față de alcool, ceea ce sugera simptomele de mahmureală ale subiecților au fost diminuate, potrivit jurnalului. [3]"


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Cum am mai  spus insa cel mai mare toxic din bautura nostra este alcoolul etilic pt ca pana sa bei cei 51 litri de alcool ca sa ajungi la doza mortala pt isoamyl alcool ai murit de mult din cauza alcoolului etilic

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
   

100% la 100% de accord cu tine Alex    etanolul e dusmanul    

Dar , ca sa mai reducem din ... riscurile associate acestei prietenii ... incercam sa mai taiem din capete si din cozi  poate ca asa si cu o MASURA Potrivita de consum va fi  mai putin nociv     

... pina la urma ... masura e secretul = consumati cu moderatie 



 

p.s.

... asa cum am zis ... ca sa recuperez ceva din capete si din cozi le mai trag 1-2 distilari cu thumperul ... si unde fac taierile duble ( la mine merge pe electric - doar apas pe buton asa ca nu e mare deranj )


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:

   

p.s.

... asa cum am zis ... ca sa recuperez ceva din capete si din cozi le mai trag 1-2 distilari cu thumperul ... si unde fac taierile duble ( la mine merge pe electric - doar apas pe buton asa ca nu e mare deranj )

Am citit pe undeva, nu mai stiu unde, ca atunci cand componentii fusel oil au concentratie mare se poate aduce alcoolul la concentratie ridicata prin distilare apoi sa dilueaza, se raceste si se filtreaza excesul de fusel oil care ramane insolubil. Uneori se poate chiar decanta. Evident merge numai pt un alcool neutru.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


pai nu vorbim de cantitati asa de mari de ... ulei de fuzel  

... destul de rar , la prima distilare vad o usoara urma de ulei   mai bine zis un mic curcubeu= o usoara irizatie    ... dar la a 2-a trecere nu mai apare nimic    sau poate ca nu cobor eu atita in cozi  ( poate pt ca de obicei plec de la vin mai mult decit baubil ... si mai rar de la bere care si asta e foarte baubila etc)

... sii in 7-8 ani cred ca am facut de 2 ori capete si cozi 50% cu plamada alte 50%  si distilarea a fost tripla    si taierile tot asa ... dublu pt frunte de fiecare data ... si la utima tura 10% capete  si 15% cozi    asa ca tot nu conta randamentul   




p.s.
... a fost mai mult de curiozitate ... anul urmator uit sa reciclez capetele si cozile ... asa se aduna  ... daca nu ma impiedic de ele si le arunc ...

... in plus ... nu am intilnit niciodata mirosul ala urit de ciine plouat ... etc.
... cred ca trebuie sa-mi iau un ciine


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

mi-am adus aminte ... la ultima tura , la un amestec de mere cu struguri = vestitul cidru , din 6 ture de prima distilare una singura s-a tulburat ca am colectat ceva mai mult    adica 5-10% in plus 

=> probabil ca la mine mare parte din cozi raman in cazan    pt ca daca la limba nu imi pare sa mai fie nimic in cazan opresc - nu stau sa mai masor    si asta inseamna ca sigur ce curge are 10% ... poate chiar 20%

Deci din citeve treceri ... cozile cam dispar 


 

p.s.

... daca la distilarea cu alembic simplu facem taierile pt cozi la 40% sau la 50% (third cut glenmorangie parca) atunci probabil ca mai trebuie sa si recuperam ceva ... si ei recupereaza


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la