Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: crazygirl pe Simpatie
| Femeie 22 ani Buzau cauta Barbat 26 - 80 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
tuicaru a scris:
In zona mea sunt livezi cu pruni. din experienta spun ca la 300 l borhot de prune iese cam 50-70 l tuica buna. depinde de calitatea borhotului. |
Caberlot a scris:
sau depinde de calitatea distilatului ... eu stiu ca trebuie cam 12-15kg de prune pt un litru de palinca de 50-55 (tot cam pe acolo ... daca tuica are 28 )
|
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Traditionala tuicǎ de pruna, de o tarie intre 22-25 grade era odinioara folosita in vindecarile miraculoase ale unor boli de inima, de stomac si biliare.
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Combate bolile de inima Biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae, este regasita in tuica de pruna, in cantitati de 8 ori mai mari. Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol pe arteridele capilare coronariene, vasele care aduc sangele la inima. Este prezenta in alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol in prevenirea arterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in SU A , Canada si Marea Britanie (depasesc in medie 140 de dolari pentru o cura de 45 de zile). Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inima datorate arterosclerozei. A cest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic decat in cazul unei medicatii naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA .
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Antianemic Cercetatorii germani au descoperit ca in extractele distilate de pruna exista 6 tipuri de substante cerute de celulele rosii sanguine, rapid absorbabile in stomac, o data cu vaporii de alcool. A ceste substanţe, prezente din abundentǎ in tuica, pot creste cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei si chiar a producerii de hematii (celule rosii ale sangelui, care transporta oxigen). In plus, ţuica de pruna are un bogat conţinut in fier, nucleul metalic al hemoglobnei din globulele rosii. Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare recomandate de medic. Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna poate avea efecte nefaste chiar si pentru un organism sanatos.
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Reglarea functiilor hepatice Tuica de pruna slaba contine o anumita cantitate de vitamine A, B, C, D1 si D2, nedegradate termic si absorbabile intestinal, cu o eficienta crescuta, atunci cand temperatura (37,5 C)este apropiata de cea a sangelui . Acesta este un motiv pentru care tuica de pruna fiarta, nu foarte fierbinte, este, in ciuda celor crezute, benefica functiilor hepatice, avide in anotimpul rece de vitamine si saruri (sunt exclusi cei care sufera de afectiuni hepatice cauzate de alcoolism). Se recomanda tuica de pruna slaba in dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatica (disfunctii ale ficatului cauzate de slaba irigare cu sange a acestuia), constipatii cauzate de factori alimentari.
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
La micul dejun spun specialistii ca : Tuica de pruna slaba (nu alte tarii) este indicata ca aperitiv inainte de servirea mesei. Alcoolul si mai ales, sarurile minerale, favorizeaza absorbtia unor elemente benefice, prezente numai in fructul de pruna, inainte de inceperea dejunului. Din acest motiv, este absolut necesar ca tuica sa fie servita cu 10-15 minute inainte de masa de pranz (care poate contine elemente ce pot bloca absorbtia unor principii active proprii, regasite numai in tuica de pruna.). Cantitatea ideala de tuica servita a aperitiv nu trebuie sa depaseasca 50-60 ml pentru barbati si°22-24 25-35 ml pentru femei. Nu se recomanda servirea de vinuri tari in timpul dejunului si nici dupa dejun. Asta o stiau bunicii nostrii de de sute de ani poate, o faceau natural, firesc.
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Inainte de cina, se poate servi un paharel de tuica de pruna ceva mai tare (30-35), maximum 50 ml pentru barbati si 40 ml pentru femei, bautǎ incet, inainte cu 20-25 minute inainte de masa. Nu este recomandat a se consuma nici un fel de bauturi distilate dupa servirea mesei de seara. Sunt niste extrase din "ce zic" cercetatorii, pe cand eu zic ca noi le facem firesc, instinctiv aproape. Sa vina pruna ca stim noi ce sa facem cu ea !
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Ia auzi Samogoane! Pune-te iar pe baut!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Dupa studiile efectuate pe poporul chinez, alcoolul din orez creste rata demografica. Apai tuica de orez e buna de putut.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
DApruna a scris:
Biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae, este regasita in tuica de pruna
|
Biochimistii astia, care stiu atatea, ne pot arata si o poza cu cactusul asta?
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Dane ai de gand sa te apuci de gradinarit?
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
iunicu a scris:
Dane ai de gand sa te apuci de gradinarit? |
M-am apucat acum 20-22 de ani! Acest cactus nu exista! Sau nu e scris corect numele....sau nu stiu eu destule despre cactusi...
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Glumeam! Si eu am intrebat pe prietenu Goagle si nu stie nimic.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
iunicu a scris:
Glumeam! Si eu am intrebat pe prietenu Goagle si nu stie nimic. |
Am inteles ca ai glumit, "cerculetul zambitor" e foarte sugestiv! Ideea este sa nu aplicati tot ce au "descoperit" savantii astia! "Lozesc" atatea prostii.....dar voi stiti ca trebuie sa consumati cu masura!
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Caberlot a scris:
DApruna a scris:
Traditionala tuicǎ de pruna, de o tarie intre 22-25 grade era odinioara folosita in vindecarile miraculoase ale unor boli de inima, de stomac si biliare. |
asa o fii ... ... traditionala de sud sau de est ?
si pe la noi rachia de pere padurete de 52-55 e inca considerata ca fiind de leac ... si se bea cu paharutzul ala mic de 30mL ... tot dintr-un shut
si dupa citeva shuturi ... devii vesel si vorbaretz ... =D si daca mai tragi inca citeva shuturii ... incepi sa sforai
|
Se vorbeste de tuica mai slab alcoolizata, licoarea aia in care inca mai rezista acele enzime ce le zic "benefice", cu puteri "miraculoase"; la o tarie de peste 52 grd. nu mai rezista mare lucru pe langa alcool. Ei bine, nici chiar 22 (apa de gura) cum zic ei! Recunosc ca am nostalgii... tuica de pruna facuta de bunicu meu de pe valea Buzaului, ceva intre 28 si 32 grd. tinuta in butoi de dud si bauta cu toiu! Pt. Caberlot - Paradoxal e ca acum sunt consumator de viu rosu - negru din recolta proprie dintr-un soi pe care localnicii il numesc algerianca, ceva asemanator cu zaibarul, dar parca mai dulceag putin. Deci sunt de aceeasi parte, a celor ce degusta vinul "hand-made" si nu foarte sofisticat, dupa posibilitati. Sper ca nu am deranjat prea tare cu ce zic "specialistii"... Un dram de adevar este.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Unde bre pe valea Buzaului findca cea mai buna tuica o facea si bunicul meu tot acolo. La Cislau mai exact.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
iunicu a scris:
Unde bre pe valea Buzaului findca cea mai buna tuica o facea si bunicul meu tot acolo. La Cislau mai exact. |
Inseamna ca vorbim cam despre acelasi lucru ! Cunosc Cislaul, treceam intotdeauna prin el, pana la Rusavat - Palici, vis-a-vis de Viperesti, peste Buzau. Deci mai cunoaste cineva tipul de tuica de care vorbesc. De mai ai asa ceva trage o cinzeaca si pt mine... eu vorbesc deja de amintiri... Bunicu nu mai e din '93 si nici cine sa mai faca marfa... Deh, nostalgii !
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Nu mai am marfa de Buzau. Bunicul meu nu mai e in stare sa mai faca tuica e tare batran. Si-mi pare rau ca a vandut cazanul fara sa ma intrebe evea o bijuterie din cupru de 300l. A facut bani grei din bautura toata viata lui si nu l-am vazut ametit decat de 2 ori. Asa imi e dor de tuica aia. Cred ca este ceva cu soiul de pruna care creste acolo.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
iunicu a scris:
Nu mai am marfa de Buzau. Bunicul meu nu mai e in stare sa mai faca tuica e tare batran. Si-mi pare rau ca a vandut cazanul fara sa ma intrebe evea o bijuterie din cupru de 300l. A facut bani grei din bautura toata viata lui si nu l-am vazut ametit decat de 2 ori. Asa imi e dor de tuica aia. Cred ca este ceva cu soiul de pruna care creste acolo. |
Sa stii ca au mai spus-o si altii cu prunele din zona aia. E trist ca se pierd valorile zonelor. Sa inteleg ca in prezent esti si tu in Clanul nostangicilor [i][b] dupa acea licoare ... Ne consolam cu gandul ca cel putin incercam sa conservam si eventual ca imbunatatim ceva traditii locale (ce le mostenim in fire) ca sa nu ramana doar de domeniul istoriei tuica DApruna de BZ
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Da, nostalgic. Tuica de pruna am sa o iubesc toata viata mea Am acum in curte cativa puieti de prun. Cand vor iesii pe producte crezi ca o sa o las pe nevastamea sa faca gem?
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
stie cineva cand apar prunele pentru tuica, alea dulci si zemoase?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
Samogon a scris:
stie cineva cand apar prunele pentru tuica, alea dulci si zemoase? |
Tu care esti f exact in postari....acum esti f "vag"! Vorbesti de Stanley, Bistrita?
Numai bine!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Nenicule, din pricina secetei fructele sunt gata mai repede anul asta. Tuicarii sunt la treaba de ceva vreme. Cand ti-am facut ultima vizita, trecand pe aleia de langa fereastra ta, am strivit din graseala una din multele prune cazute pe jos. Pai nu te mustra constiinta sa lasi bietele fructe prada mustelor? Si nu ma refer la Drosophila melanogaster.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu le am cu soiurile, perioadele de coacere, recunosc, daca n-am stat la tara, uite ce am pierdut dar promit ca o sa-mi fac temele si o sa stiu si despre asta. Cata tuica crezi ca scot din cateva prune de pe jos, mai Iunicule? Din pomul ala nu stiu daca adun o galeata. Cel mai probabil o sa gasesc prin piete din alea stricate care nu se mai scot la vanzare, ceva la reducere. Mai mult de 1 leu n-as da pe ele.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Cata tuica obtii dintr-o galeata de prune nu stiu. probabil vreo 2 litri. E putin dar e moca.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
In Pucheni se vindeau prune de tuica cu 1,3 lei pe kg. In realitate vine mai mult pentru ca fiecare sac are cu vreo 10-15 kg mai putin decat arata cantarul lor.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Ca sa verifice cantarul lor, niste prieteni s-au cantarit acasa si apoi s-au cantarit pe cantarul de unde au cumparat. Mi s-a parut o idee foarte buna. La ei nu au fost diferente.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
buna seara fratilor tuicari !
a venit toamna ,asa ca se deschide sezonul la tuici de toate felurile .
acum si eu ,ca toti gospodarii care se respecta am facut o plamada din 250 kg de prune .
am sa postez un mic jurnal in topicul acesta care era deja creat ,ca sa nu mai aglomeram forumul si sa poata fi gasit usor de cei interesati de tuica de prune .
ASA CA : DECLAR DESCHIS SEZONUL 2014 LA TUICA DE PRUNE .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
e de la sine inteles ca "nu am pus eu coada la pruna" si nu sunt primul care a facut anul asta plamezi de prune ,insa vad ca sunt primul care posteaza .
sincer sa fiu ,nici nu m-am gandit eu anul asta ca voi face tuica de prune , cum am mai spus in postarile mele ,pe la noi pe aici sunt prune putine . pruni sunt plantati insa nu prea se fac ,dar anul asta ce sa vezi minune mare , se rup prunii de fructe . se pare ca suntem norocosi , strava ,tuicar adevarat de prune in special mi-a spus cu regret ca in zona lor nu au din ce face tuica anul acesta .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
intr-o seara saptamana trecuta , ma striga un om afara si ma intreaba daca nu cumpar prune . cand am iesit am vazut un cetatean de etnie roma cu 5 saci burdusiti cu prune si verzi si coapte la un loc .
ma de unde ai tu prunele astea l-am intrebat (va dati seama , persoana nu avea livada ) , pai de la cutare ,am cumparat pomii cu fructe sa le culeg sa le vand apoi . ei ce ziceti? asa se cheama acum furtul ,nu ? ingenios ? ma rog , vreau sa zic ca primul lucru a fost sa-l fugaresc de la poarta .
s-a dus tiganul si a vandut prunele la un vecin .
a doua zi ,vecinul ma striga si ma roaga sa ii spun cum sa le puna la fermentat , de , doar sunt moderator pe forum ce naiba ,nu ? ma inarmez eu cu refractometru si trec parleazul la cumatru . dupa ce i-am tinut o pledoarie si l-am kkt bine ca a luat prunele de la tigan si ca cine stie de unde l-ea furat ala si unde mai pui ca sunt si verzi si la pacalit trec la controlul fructelor cu aparatul din dotare . aleg si eu al dracu' o pruna care se parea mai verde sa-i demonstrez omului inselaciunea , o zdrobesc si pun o picatura pe aparat . ce sa vezi , 22 grade pe scara brix . bai nu se poate zic cum naiba sa fie asa de dulci si o bag in gura sa vad ce gust are . miere de albine nu alta . sterg aparatul si zdrobesc alta , 23 grade ,etc .
am ramas mut ,acum nu stiam cum s-o dreg cu asta ca i-am tinut teorie cu furatul si mai mult imi era o ciuda ca am fost mare deontolog si am scapat asa o minunatie de marfa .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
nu am avut somn de ciuda , am uitat sa va spun ca pretul prunelor a fost de 1 leu /kg , ce mai vrei ,mocca .
am facut sapaturi ,am gasit tiganul si i-am spus sa imi aduca si mie o tura de prune .
bai frate ,zis si facut zici ca a facut poza , seara ma striga ca adus marfa .
refractometrul si pe ele , 22-23 grade brix una cu alta . prunele acestea de la noi sunt marunte tari la pipait , samburele nu se desface de fruct si au culoarea mov cu verde cam jumate -jumate de aceia esti tentat sa zici ca nu sunt coapte . oare ce soi or fi ?
am cantarit prunele , 244 kg si am trecut la treaba . intai am sunat toata tara asta roata sa ma laud ce am eu si sa intreb cum sa fac . ideea era ca nu prea vroiam sa le zdrobesc ,era tarziu si imi era o lene de nu stiam cum sa scap mai repede .
sinenomine ,mi-a spus ca obligatoriu trebuie prelucrate , apoi mai tarziu strava a confirmat ca daca nu zdrobesti fructele ai o pierdere de cel putin 40 % .
nu am avut de ales ,am scos razatoarea de sfecla de la naftalina si m-am apucat de treaba . mai .la inceput au mers ele frumos cumva de pe timp ce le dadeam tot mi greu se zdrobeau . ce naiba zic , s-or fi tocit coltii astia de la samburi . abia a doua zi am observat dupa ce am spalat razatoarea ca in fiecare colt din acela era bagat bine cate un sambure . vorba aia , lenesul mai mult alearga ...... , zic asta pentru ca daca ma uitam putin si controlam nu dadeam aproape jumate din prune de doua ori sa se zdrobeasca cum trebuie .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
am bagat frumos prunele zdrobite intr-o cada si am adaugat enzime pectolitice ,apoi am amestecat bine si le-am lasat la odihna ,era si cazul la 1-30 noaptea , nu ?
am cochetat cu ideea sa pun niste drojdii selectionate insa maestrul strava mi-a zis sa las fructele sa fermenteze incet pe tihna ,ca asa va iesi tuica buna .
singurul lucru care l-am facut a 2 seara a fost sa diluez plamada de la 22 grade brix la 15 grade , asta ca sa nu pun drojdiile sa lucreze din greu si sa reuseasca sa fermenteze cat mai aproape de 0 .
am uitat sa va spun ce frumosi si curati erau samburii mei a 2 zi dupa ce i-au prelucrat enzimele pectolitice si cum au transformat plamada aceia groasa in must de fructe peste noapte .
acum la o saptamana de la plamadire am controlat cu refractometrul si am vazut ca a scazut pana la 12 grade brix . o fi bine o fi rau ,nu stiu , temperatura in spatiul de fermentare este de 18-20 de grade . vom vedea mai incolo ce si cum .
P.S> in 2 -3 zile ma duc sa aduc strugurii , va tin la curent !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Bravo, domne'!
Cam putin a scazut intr-o saptamana, doar 3°Bx...? Probabil drojdiile salbatice merg mai greu. Eu nu stiu ca am folosit doar drojdii selectionate.
Abia astept sa gust din tuica asta. Sunt sigur ca va iesi ceva foarte bun.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
tuicaru
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
|
|
de unde pot cumpara enzyme pectolitice . multumesc.
|
|
pus acum 10 ani |
|
FlorinB
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
|
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
salutare .
@caberlot , sunt pe aici frate dar sunt si prin alte locuri , am fost ocupat cu strugurii saptamana asta .
dar sa zic cu prunele . au trecut 20 de zile de cand le-am pus la plamadit si au 11 grade brix . cred ca nu e bine , totusi prea incet merg . o sa-l intreb pe strava sa vad ce parere are , insa cred ca saptamana asta o sa remontez plamada cu drojdii si nutrienti .
@tuicarule , enzime pectolitice sunt si la:
suna si spune ce ai nevoie si ei iti trimit .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
salutare prieteni ! sunt un pic dezamagit din cauza prunelor . au fermentat putin zahar si au inceput sa se oteteasca . am facut o remontare cu drojdie selectionata de la bayanus ; am pus si nutrientii recomandati insa nu am prea mari sperante . in fine , va tin la curent !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
salutare , daca pe topicul cu vinul am cu ce ma lauda aici cu prunele am cam dat-o in bara .
ieri si azi am facut prima distilare la prune , am avut 5 fierturi din care au rezultat 80 l rachiu brut la 25% abv . am facut deja un calcul si pentru lamurit si cred ca voi avea intre 35-40 l tuica trasa de doua ori la 40 % abv ,ceia ce nu ar fi putin daca in borhotul rezultat dupa fierbere nu ar fi ramas circa 10% zahar rezidual adica 2/3 pierdere .
nu au fermentat bine deloc . cred ca spatiul meu de fermentatie este infestat cu bacterie acetica . urmeaza sa ard sulf acolo sa scap de napasta .
in principiu ,sunt multumit , tuica a iesit foarte buna la gust ,aromata si fructata . maine fac lamuritul si va mai povestesc . multa sanatate !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
@caberlot , am facut si eu calculele inca odata si am constat ca ar mai fi trebuit sa iasa vreo 500grade alcolice din prune daca ar fi fermentat la 0 . este mult mai putin decat arata mustimetrul dupa ce am fiert prunele . oare ce a influentat mustimetrul de arata cam 10 % ?
si inca ceva , tuica este dulce , cam prea dulce ,e normal?
astea ar fi problemele , in rest nu ma plang deloc , pai am dat 240 ron pe prune si am facut aproape 45 l tuica trasa de doua ori . de ce sa ma plang?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
senator
10%
Din: București
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 49
|
|
Dragi iubitori de țuică de prune, o veste bună din Ămerica (sic!). Am încercat să găsesc articolul original dar, deocamdată, fără succes. Vă prezint articolele de la noi care au abordat acest subiect:
Și, la final, concluzia mea: este o farsă.
_______________________________________ Oamenii deosebiți se văd în împrejurări deosebite.
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
oare este doar reclama ? si daca da , de ce sa faci o asemenea porcarie ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
senator
10%
Din: București
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 49
|
|
Un prost a aruncat o perlă pe internet și matracucile din presă au preluat-o. Culmea, unii vor și drept de autor!!!
_______________________________________ Oamenii deosebiți se văd în împrejurări deosebite.
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
nu este offtopic linck-ul de mai sus . arabul cu pricina invitat in seara asta la TVR si care este asociat la Alexandrion , a spus el foarte vehement cum trebuie confiscate toate cazanele din gospodarii si cum ar trebui vandute acestea cu serii batute pe ele , cam asa cum au armele de foc . ba mai mult , a dat un exemplu de cum un nebun cu o pusca poate impusca vreo 2-3 cetateni intr- un bloc , pe cand un nebun cu un cazan artizanal la bloc , printr- o explozie , poate omora chiar 50 . ce sa va spun nu am nimic cu araboii dar astuia i-as baga cazanul pe gat daca l- as intalni .
salameh asta ajutat si de prostii aia care au furat si au baut alcool metilic a reusit sa constitue un fel de garda antialcool care conform articolului respectiv este controlata din CSAT .
mai interesant este ca un alt invitat de la ministerul sanatatii a spus exact acelasi lucru despre alcoolul baut cu masura (vezi linck- urile lui senator ) cum ca este medicament curat si la citat chiar si pe Pasteur care a spus ca , "berea este facuta de oameni dar vinul de D-zeu ."
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
nu este offtopic linck- ul pentru ca in articol se relateaza ca ar trebui o suprafata enorma cultivata cu livezi de pruni ca sa se acopere cantitatea enorma de tuica de prune care se face in romania . interesant este ca conform lui salameh asta in romania se produc 2 miliarde de l alcool din care numai 7-8% este accizat restul fiind contrafacut .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
nu sterg nimic , lasa sa vada oamenii ce ni se pregateste . referitor la fructe , in articol nu a relatat insa a spus in emisiune ca, romania este cea mai mare importatoare de arome pentru tuici si rachie. si inca ceva , concernul alexandrion este unul dintre putinii care detin monopolul vinderii alcoolului in romania . daca am inteles bine pe piata noastra sunt doar 4-5 care au voie sa produca si sa timbreze .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
la crama murfatlar fac vinars si peste tot astia profi cu renume asa cum gasesti si pe net la reteta coniac se pun in produsul pus la invechit in butoi de dud si cu roscove importate din turcia care se folosesc si pt vin licoros gen lacrima lui ovidiu care e moartea mea eu in constanta ma mai descurc
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
sunt lungi de 7/9cmgroase de1cm si late de 2/3 cm au culoareamaro rosiatic inchis siseminte ca de fasole neagra mica au un gust dulce puternic aromattari ca piatra se sparg sau se macina si se pun in distilat nu coloreaza prea tare dar dau un gust suav fin sidau o consdistenta de ule idupa ceva timp
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
scuze nu am citit ps-ul
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
interesant de citit ... de aici:
Perioada de pana la 5 ani, de maturizare a cognac - ului. Distilatul de vin cu taria de pana la 72 % volum alcool plasat in butoaie noi extrage cu viteza mare taninurile din straturile superficiale ale lemnului. Aciditatea creste datorita taninurilor si acizilor volatili ce se formeaza si pH -; ul scade brusc in primii doi ani. Acetalizarea face sa dispara gustul de cazan. Compusii volatili tind spre un echilibru stabil. Etanoliza ligninei si hemicelulozei este foarte slaba. Cognac-ul are inca mirosul distilatelor tinere, cu nuanta de lemn aburit si o aroma usoara de vanilie. Gustul prezinta o anumita asprime datorita taninurilor neoxidate, iar culoarea este galben deschis.
Perioada de la 5 la 10 ani, de maturizare a cognac - ului. In aceasta perioada, extractia taninurilor se micsoreaza datorita epuizarii lor din straturile superficiale ale lemnului. Se produce o oxidare lenta a taninurilor care face sa dispara gustul neplacut si culoarea se intensifica. Aciditatea continua sa creasca, in special datorita acizilor nevolatili extrasi din lemn. Se intensifica etanoliza ligninei si hidroliza hemicelulozei si a esterilor. Buchetul cu miros de flori si vanilie incepe sa se dezvolte datorita acumularii aldehidei aromate formate prin etanoliza si oxidarea ligninei. Perioada de la 10 la 40 ani, de maturizare a cognac - ului. Extractia taninurilor inceteaza, continutul marindu-se datorita concentararii prin evaporarea apei si alcoolului. Etanoliza ligninei si hemicelulozelor se accentueaza in urma cresterii aciditatii. Vascozitatea si densitatea se maresc, gustul se catifeleaza, devine usor dulce datorita gradului alcoolic si formarii zaharurilor din hemiceluloze. La cognac-ul foarte vechi apare o nuanta ranceda si in acelasi timp un buchet din ce in ce mai puternic, bogat in arome fine si complexe. Culoarea se intensifica cu nuanta bruna -; rosie ( acaju ).
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Intradevar, tot articolul e interesant. Multumim !
|
|
pus acum 5 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Sa nu se confunde roscovul cu gladita: Pastai celor doua specii sunt asemanatori dar nu au nimic de a face unul cu altul. Din cate stiu roscov nu exista la noi in tara in timp de gladita este un arbore frecvent in parcuri si prin cartierele de blocuri (arbori proveniti din gardurile vii facute din gladita)
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... pai la gladita ii mai spune si roscov salbatic ... cel putin asa zic astia de la horticultorul :
p.s. oricum nu intereseaza pe nimeni ... reteta de coniac de roscoave
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Am citit cu interes postarea lui Pazucu cu prunele si mi s-a parut foarte interesanta. Am vazut ca din pacate nimeni nu a lamurit ce s-a intamplat acolo, asa m-am gandit ca ar fi bine sa o fac eu, avand ceva experienta cu prunele. Sa incepem cu inceputul: a spus ca a avut 244 kg prune care au avut , la masuratoarea cu refractometru 22-23 BRIX. Aici trebuie lamurit un lucru: faptul ca la masuratoare a iesit 22 BRIX nu insemna ca plamada lui a avut atata zahar si ca de la aceste cifre ar trebui sa facem caculul pt a vedea randamentul in alcool. In realitatea plamada a avut mult mai putin zahar. Intai deoarece masuratoarea a fost facuta in sucul fructelor si ca atare nu este raportata la intreaga cantitate de plamada adica la cele 244 kg ci la mai putin. Din cele 244 kg ar trebui sa scadem samburii si partile vegetale din prune (tescovina). Conform cartii lui Josef Pischie tescovina la prune este ce cca 12% asa ca cantitatea la care trebuie sa raportam masuratoarea este de 244 x 0,88 = 215 kg. In al doilea rand ar trebui sa tinem cont ca masuratoarea de 22 BRIX reprezinta procentul de masa a tuturor solidelor dizolvate in sucul prunelor. Acesta cuprinde in pricipal zaharurile (fermentascibile - glucoza, fuctoza, zaharoza) si substante solide solubile nezaharoase (saruri minerale si alte substante solide dizolvate). Despre procentul de solide solubile nezaharoase am gasit informatii foarte diferite de la 4 % din cartea lui Pischl la cca. 9 % in Daca luam o medie de 7 % inseamna ca de fapt din cele 22 BRIX noi am avut numai 15 % zaharuri care puteau fermenta deci 215 x 0,15 = 32,25 kg zahar . Daca facem in continuare calculul tinand cont ca din 17 kg zahar se obtine 10 litri alcool 100%, rezulta ca teoretic ar fi trebuit obtinut (32,25/17) x 10 = 19 litri alcool 100%. Din distilare s-a obtinut 42 l de 40% + 7 l de 20 % adica 42 x 0,4 + 7 x 0,2 = 18,2 litri alcool 100%. Deci la fermentatia si distilarea lui Pazacu a avut un randament de (18,2/19) x 100 = 95,8 %, un randament foarte bun dar normal in conditiile date. Cel mai probabil diferenta pana la 100 % a provenit in randamentul ceva mai mic a drojdiilor salbatice (de regula 17,1- 17,2 kg zahar/10 litrii alcool 100%) si transformarii unei parti de alcool in acid acetic (otetire). Acum sa lamurim si problema masurari finalului fermentatiei cu refractometru. Din experienta va spun ca la prune fermentatia este terminata cand refractometrul arata in jurul valorii 9 BRIX. Fata de 0 BRIX, cat cred unii ca ar trebui sa arate, acest 9 BRIX provine din 7 BRIX cat sunt solidele solubile nefermntabile din sucul prunelor si care se pastreaza pana la sfarsitul fermentatiei daca nu cumva si cresc ca urmare a trecerii in solutie a o parte din solidele dedizolvate la inceput. Diferenta de 2 BRIX provine din alcool + impuritati din alcool (acizi, aldehide, esteri si alti alcoli superioriori si inferiori). Aici ar trebui spus ca alcoolul etilic mareste unghiul de refractie (deci mareste BRIX) iar celelalte substante unele maresc altele micsoreaza unghiul de refractie, O recomandare: spre sfarsitul fermentatiei nu urmariti finalul cu refractometru deoarece valoarea masurata scade foarte putin si va poate induce in eroare, observati vizual(preferabil la serpentina) daca se mai degaje bule si gustati plamada sa vedeti daca mai exista vreo nuanta de dulce, este mult mai sigur asa. Pazacu a facut greseala ca a diluat plamada ceea ce a scazut concentratia alcoolului in plamada si prin acesta a facut-o mai vulnerabila la otetire, mai ales daca a cumparat prunele ambalate in sac. O recomandare: nu cumparati daca puteti fructe ambalate la saci, dearece in sac se scurge intodeauna putin sus care imediat se contamineaza cu bacterii acetice existente pe suprafata fructelor si care in sac, in cateva ore, se inmultesc rapid si duc la contaminarea intregii cantitati de fructe. Daca dupa golire veti observa ca sacul miroase a otet, atunci trebuie sa spalati bine fructele si sa folositi drojdii selectionate. La struguri pt vin merge si prin sulfitare care omoara bacteriile acetice, la distilate sulfitatea nu este recomandata. Si inca ceva: senzatia de dulce a tuicii nu vine de la vre un continut de zahar in distilat, ceea ce este imposibil, ci de la un complex de substante care pot exista in tuica si care la o tuica de calitate da un gust placut ,dulceag asa cum de fapt s-a si spus.
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Daca se distila de fiecare data pana nu mai arde pe cazan, distilatul nu vine cald si daca se tine cont si de alcoolul din frunti si cozi pierderile la distilare nu depasesc 1%. Eu nu am facut multe masuratori cu refractometru de final la prune deoarece din start am considerat ca nu sunt relevante. Am facut doar anul acesta 2 masuratori la 2 plamde diferite in cadrul unui experiment si la ambele am obtinut un Brix de 9. Apoi a mai facut cineva la o plamada de mere si a obtinut tot un Brix de 9. Am facut insa multe masuratori la vin unde niciodata nu am obtinut un brix mai mic de 5 si asta doar la vin sec si foarte bine limpezit. Daca de uiti in linkul pus de mine in tabelul 1 vei vedea de ex la Punele Stanley (un soi comun la noi) ca Brixul initial masurat a fost de 17,95 din care cantitatea totala de zahar a fost de 10,29 deci o diferenta de 7,7. Daca prunele astea ar fermenta total, fara sa tinem cont de influenta alcoolului, la final plamada nu ar putea avea mai putin de 7,7 Brix. L alte tipuri de prune diferentele sunt si mai mari. Am vazut si eu astfel de calculatoare, nu sunt aplicabile la prune deoarece din start nu putem introduce date corecte (din considerentele expuse) si ca atare erorile sunt foarte mari (pana la 100%). Aceste calculatoare au fost facute in special pt bere sau similar (must de cereale), poate merg si la vin.
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Da e mult mai usor sa filtram 2-3 picaturi ca sa putem masura cu refractometrul decat sa filtram 50 ml (eu cred ca ajung si 25 ml) ca sa putem gusta. Numai ca daca filtram doar 2-3 picaturi, masuram cu refractometru si apoi tragem o concluzie falsa cum ca ar mai fi nu stiu ce procente de zahar de fermentat si in consecinta adaugam nutrienti si drojdii si evident nu se intampla nimic, eu cred ca devine mult mai greu decat sa filtram 50 ml sa sa gustam pt a vedea ca de fapt plamada noastra este total fermentata. Asta ca sa nu mai vorbim de timpul pierdut, de cheltuieli, de stresul provocat de o experienta nereusita si chiar de riscul de a ne strica plamada. Treaba asta cu 10-20% nu mai merita sa colectam ca arzi lemne degeaba, nu am inteles-o. Daca te referi la prima distilare eu cred ca merita, de ce sa-l aruncam daca oricum separam fractiile la a doua distilare, ca pierdem alcool fara rost. Daca te referi la a doua distilare acolo intradevar asa este, cel putin daca nu vrem sa valorificam in vreun fel cozile, nu are rost sa colectam (eu le arunc intodeauna) insa eu cred ca in cazul acesta pierderile sunt ceva mai mari. Daca de ex distilam a doua oara 100 l alcool brut (distilat o data) de 25%, separam 2 l frunti de 80 %, 30 l mijloc de 65% si 20 l cozi de 20% atunci alcoolul pierdut in frunti si cozi: 1,6 l + 4 l = 5,6 l reprezinta, din totalul de 25 litri, peste 22% alcool pierdut. A fost doar nu ex. nu îl luati neaparat de bun dar cifrele pe acolo se invart.
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Da intradevar alcoolul pur nu da coniac, numai ca mijlocul unui distilat si ma refer aici la unul de vin sau fructe (ca de astea am distilatt) nu este alcool pur, nici pe departe. Daca ne uitam in articolul pus de mine anterior exista in fig. 5 modul de distributie a componentilor volatili in distilat (comparativ in distilatoare tip alambic si distilatoare tip coloana). De acolo se vede clar ca toti componentii sunt prezenti si in mijlocul distilatului. Sigur acolo nu sunt trecute proportia in care acesti componenti sunt distribuiti in frunti, mijloc si cozi dar o cantitate din acestia se gaseste si in mijloc, difera numai proportia si asta o reglam prin separarea fractiilor. Deci noi cand spunem ca separam cozile sa nu ne inchipuim ca scapam de in totalitate de fusel oil sau de tot acidul acetic sau cand separam fruntile sa nu credem ca am scapat in totalitate de tot acetatul de etil sau de alti esteri. Daca ar fia asa tuica noastra ar fi numai un alcool neutru. Adica noi in distilat nu avem nevoie de o parte din frunti si o parte din cozi, avem nevoie de o parte din componentii care se gasesc cu preponderenta in frunti si in cozi si care se gasesc si in mijloc chiar daca noi senzorial nu îi putem depista in mod evident pe fiecare in parte. Insa per ansamblu ei dau aroma distilatului. Depinde in primul rand de calitatea plamezii si apoi de priceperea noastra in a separa in mijloc cea mai buna parte din distilat. Eu de ceva timp nu mai refolosesc nici fruntile nici cozile. De-a lungul timpului am facut mai multe incercari. Am aruncat o parte din frunti (prima parte) si restul impreuna cu cozile le-am introdus in sarja urmatoare la a doua distilare, le-am adunat si le-am introdus in anul urmator direct in plamada la finalul fermentatiei ( pe considerentul ca sporirea concentratiei in alcool ajuta la conservarea acesteia pana la distilare), le-am adunat si le-am mai distilat o data. Tot citind insa mi-am data seama ca defapt acesti componenti in parte nedoriti, la fiecare distilare, se vor separa in cvasitotalitate in distilatul nostru, in apele din cazan nu ramane aproape nimic din ei (cu exceptia acidului acetic) si reintroducandui la distilare defapt noi sporim numai concentratia componentilor nedoriti si facem si mai dificila separarea fractiilor, care oricum este un lucru greu. Riscam astfel ca în loc sa putem face o separare buna, cum ar fi dintr-o plamada de calitate, sa fim pusi in situatia sa facem o separare dificila, cu rezultate îndoielnice, ca si cum plamada nostra ar fi fost una slaba calitativ. Cat despre adunarea cozilor de la mai multe distilari si redistilarea lor, cel putin la prune, am observat ca, componentii care dau arome proaste, cel mai probabil din cauza concentratiei mari, se raspandesc in tot distilatul si nu ai ce sa mai alegi din el., cel putin nu pt baut. Posibil la alte tipuri de plamada merge.
|
|
pus acum 4 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Like
_______________________________________ Cu limba înegrită, cu dinții violeți Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Sigur ca daca facem mai multe distilari pana la urma putem sa scoatem in mare parte impuritatile, Totusi nici chiar pe coloane de rectificare nu se poate ajunge la puritati avansate si pt asta este nevoie de instalatii de rafinare, dar asta este o alta poveste si nu are de a face cu distilatul nostru. Acum in legatura cu toxicitatea componentilor din distilat trebuie sa stim cateva lucruri. In mod conventional toxicitatea la ingerare (orala) este exprimata prin LD50. Acest LD50 exprima doza/kg corp la care 50% din indivizii expusi mor. Acum va dati seama ca acest LD50 nu a fost determinat prin experiente pe oameni. Pt a se putea face comparatie intre diferite substante tot conventional s-a stabilit ca LD50 sa fie luat in urma experimentelor pe sobolan (rat). Totusi in unele cazuri s-au preferat alte animale iepure, soarece. In studiile toxicologice sunt insa facute experimente pe mai multe animale si acest LD50 este foarte diferit de la un animal la altul. De ex DL50 pt iepure este aproape tripla fata de cea pt sobolan: 3438 mg/kg (rabbit, oral) fata de1300 mg/kg (rat, oral) La oameni acest LD50 poate fi total diferit decat la animalele pe care sau facut experimentele. In plus si asta este cred mai important, aceste toxicitati sunt stabilite pt efectul toxicului ca atare si nu in combinatie cu alte chimicale. Despre efectele fusel oil asupra organismului uman sunt insa pareri controversate. Si despre acest aspect trebuie spus cateva lucruri. Dintre componentii fusel oil peste 50% il reprezinta isoamyl alcolul. In mare parte componentele volatile din bauturile alcolice care dau mirosul specific il reprezinta componentii fusel oil, Aceste componente volatile care alaturi de gust dau aroma/specificitatea bauturii sunt legiferate de UE prin minim nu prin maxim adica se scrie "continut de componente volatile mai mare sau egal cu...". Uite de ex ce scrie aici: "Dacă fusel oil contribuie la simptomele de mahmureală este o problemă de dezbatere științifică. Un studiu japonez realizat în 2003 a concluzionat: „uleiul de fuzel din whisky nu a avut nici un efect asupra răspunsului emetic indus de etanol din Asian house shrew . În plus, consumul de uleiuri de fuzel cu etanol a suprimat aversiunea ulterioară a gustului subiecților față de alcool, ceea ce sugera simptomele de mahmureală ale subiecților au fost diminuate, potrivit jurnalului. [3]"
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Cum am mai spus insa cel mai mare toxic din bautura nostra este alcoolul etilic pt ca pana sa bei cei 51 litri de alcool ca sa ajungi la doza mortala pt isoamyl alcool ai murit de mult din cauza alcoolului etilic
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Caberlot a scris:
p.s.
... asa cum am zis ... ca sa recuperez ceva din capete si din cozi le mai trag 1-2 distilari cu thumperul ... si unde fac taierile duble ( la mine merge pe electric - doar apas pe buton asa ca nu e mare deranj ) |
Am citit pe undeva, nu mai stiu unde, ca atunci cand componentii fusel oil au concentratie mare se poate aduce alcoolul la concentratie ridicata prin distilare apoi sa dilueaza, se raceste si se filtreaza excesul de fusel oil care ramane insolubil. Uneori se poate chiar decanta. Evident merge numai pt un alcool neutru.
|
|
pus acum 4 ani |
|