Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
Şi pentru că am observat o mica greşeală ce ai strecurat-o în primul mesaj vroiam sa mă întorc cu lămuriri. Din 17g zahăr rezultă 10 ml de alcool, nu 10 grame. 10ml alcool corespunde cu 7,9 grame alcool. O să-ţi scriu din cartea de oenologie:
"Luându-se în calcul masele moleculare ale substanţelor care intra în creacţie rezultă că din 100g hexoze, în mod teoretic, rezultă 51,11 g alcool şi 48,89 g CO2. În realitate, conţinutul de alcool care rezultă prin metabolizarea hexozelor de către levuri este mai mic decât cel reieşit din calcul. Cauze: aproximativ 19% din hexoze sunt folosite de levuri pentru formarea produşilor secundari ai fermentaţiei (glicerol, acizi, aldehide, esteri ş.a.); o mică parte din alcool este antrenată de CO2 şi se pierde în atmosferă; o parte din glucide se consumă pentru formarea biomasei celulare. Unul dintre bilanţurile fermentaţiei alcoolice a fost realizat, pe cale experimentală, de marele savant francez L. Pasteur. Potrivit acestui bilanţ, din 100g hexoză rezultă: 48,6 g alcool; 46,8 CO2; 3,2 g glicerlol; 0,2 g acid succinic; 1,2 g biomasă levuriană. Conform acestui bilanţ, 1% vol. alcool (10 ml) rezultă din 16,3 g glucoză sau fructoză. Ulterior s-a constatat că acest bilanţ nu este complet, motiv pentru care, în practica oenologică, se consideră că pentru a se forma 1 grad alcoolic (1% vol. sau 10ml alcool) sunt necesare 17g glucide fermentescibile. Spre exemplu: dintr-un must al cărui conţinut relativ în glucide este 204 g/l, va rezulta un vin al cărui grad alcoolic va fi 12% vol. (12 ml/100 ml vin sau 120 ml/1 l vin; în greutate 94,71 g alcool/litru vin)."
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|