Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
luiza69
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
27 - 75 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Rachiu de orez - varianta fara efort :) Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Deosebirea dintre plamada lui Samogon si cea facuta de mine este modul de fierbere al orezului. Daca Samogon vrea sa faca si muschi in timp ce plamadeste, eu sunt mai comod, merg pe ideea de a face cat mai putin lucru mecanic.

Am folosit:
4 kg orez cu bob rotund (cica are cel mai mare continut de amidon)
850 g de malt WEYERMANN PILSNER
17 L de apa de la retea (apa de Bragadiru nu are clor!!)
5 g de extract de celule de drojdie
6 g de drojdie Blank


Am pus la fiert in oala de plamadit si in alta oala cate 6.5 L de apa. Cand apa din oala mare a inceput sa clocoteasca am turnat repede cele 4 kg de orez si am mestecat putin lasand focul la mediu. In timpul asta a inceput sa clocoteasca si apa din cealalta oala. Am turnat si apa asta peste orez si am masurat temperatura care era de 93°C.
Am luat oala de pe aragaz si am izolat-o repede in plapuma, la fel ca la pauza de zaharificare.

rachiu orez varianta fara efort deosebirea dintre plamada lui samogon cea facuta mine este modul

19.4KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Termometrul arata mai putin pentru ca m-am miscat eu greu cu camera foto. 

Am lasat la plapuma fix o ora. Nu mai are apa deloc. Temperatura era de 89°C.

rachiu orez varianta fara efort arata mai putin pentru m-am miscat greu camera lasat plapuma fix

26.4KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Este cel mai mare pilaf pe care l-am vazut vreodata.   

rachiu orez varianta fara efort este cel mai mare pilaf care l-am vazut  

43.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Orezul a fiert foarte bine. 

rachiu orez varianta fara efort orezul fiert foarte

23.4KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am turnat peste orez 3 L de apa fiarta la 60°C si am mestecat pana cand plamada a
ajuns la 75°C. Am turnat 150 g de malt diluat in 500 ml de apa calduta. Lichefierea a fost aproape instantanee.
Mereu ma amuza cum o plamada groasa de abia poti sa o mesteci se transforma, dupa ce se pune maltul,  intr-o zeama ceva mai groasa in care mesteci ca intr-o cana cu lapte.

rachiu orez varianta fara efort turnat peste orez apa fiarta 60°c mestecat pana cand plamada aajuns

31.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am lasat oala cu capacul pus timp de 30 min apoi am descoperit-o si am lasat plamada sa ajunga la 65°C.
Am adaugat 550 g de malt diluat in 500 ml apa apoi am lasat la zaharificat cu oala invelita in plapuma.   
Dupa doua ore am dezvelit oala si am strecurat 250 ml de must pentru masuratori.

rachiu orez varianta fara efort lasat oala capacul pus timp min apoi lasat plamada ajunga 65°c.am

29.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Plamada are densitatea 1.070

rachiu orez varianta fara efort plamada are densitatea 1.070

24.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
zahar - 180 g/L

rachiu orez varianta fara efort zahar 180 g/l

23.6KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Oala am pus-o la racit.
In timpul asta am pus intr-un borcan cei 250 ml de must de la masuratori cu 250 ml de apa calda si cu 5 g de extract de celule de drojdie si am agitat bine. Dupa asta am adaugat in borcan cele 6 g de drojdie Blank. Am mai agitat putin si am lasat sa "dospeasca".
Cand plamada a ajuns la 35°C am mai pus 150 g de malt. (Sper sa nu se supere Samogon pe mine ca nu i-am urmat sfatul ).
La 25°C am varsat plamada in bidon si am turnat peste maiaua de drojdie.

Gata!



_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu stiu ce au facut drojdiile peste noapte, dar dimineata plamada fermenta vesela. 

rachiu orez varianta fara efort stiu facut drojdiile peste noapte, dar dimineata plamada fermenta

50.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cred ca varianta asta de "fierbere la plapuma" ar putea sa functioneze la mai multe feluri de plamezi de cereale. Astazi, mai pe seara, voi plamadi porumb in varianta asta. Va voi povesti cum au mers lucrurile. Presupun ca se va gelatiniza mai bine decat pe flacara la aragaz.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
În Kaufland am văzut ofertă la spărtură de orez cu 1,99 lei. Dar e mai nasoală spartura că se lipeşte.
Eu când fac pilaf fac cu orez integral care fierbe greu şi deşi nu amestec deloc nu se lipeşte. E un secret care l-am învăţat de la arabi, ei de când toarnă orezul în apă la fiert nu amestecă deloc şi nu se arde. Depinde bine-nţeles şi ce orez ai.

Dar de ce nu pui direct orezul în 12 litri de apă clocotită? Ideea cu plapuma e bună, pentru leneşi
Înseamnă că gelatinizează repede orezul ăla.

Da, reacţia enzimatică este foarte interesantă.

Temperatura la însămânţarea starterului să fie cam 20-26*C.
Nu înţeleg cum de tot galbenă e plămada aia.

Plapuma e bună la chestii care fierb uşor (orez alb, mălai, gris). Dacă fierbi secară sau porumb furajer nespart trebuie foc vreo 6 ore. Eu am făcut o rachie şi din făină 'astă toamnă. La făină nu mai trebuie să fierbi nimic, e cel mai simplu.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus in doua oale ca sa fiarba mai repede. 
Eu sunt lenes,  dupa cum spuneam si la inceputul topicului.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu e galbena. Camera foto nu este dintre cele mai performante... 
Uite o poza fara blitz, e mai aproape de adevar.

rachiu orez varianta fara efort galbena. camera foto este dintre cele mai uite poza fara blitz, mai

41.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ha! Inca un orezar!
Ma gandeam ca poate fi mentinut la temperatura pan se fierbe si la bain-marine.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

iunicu a scris:

Ha! Inca un orezar!
Ma gandeam ca poate fi mentinut la temperatura pan se fierbe si la bain-marine.


Daca tu ii faci reclama... sa vedem si noi despre ce este vorba...
Oala din poza are 22 L. Ar trebui un bain-marie foarte maare.
Daca ma prinde nevasta-mea cu alta oala mare in bucatarie ma exmatriculeaza. Si asa zice ea ca i-am incalcat teritoriul...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nu uita sa filtrezi distilatul prin mangal dupa distilare. Iese o bautura grozava. Nici nu-mi imaginez cum ar fi la gust bautura asta inobilata de un stejar findca eu am baut-o imediat.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am fiert eu orez la bain-marie. Fierbi de te plictiseşti şi tot tare e. Temperatura orezului abia dacă depăşeşte 85C. Am folosit spărtură de orez alb, deci care fierbe f repede. Ar trebui cam 115*C între cazane ca orezul sa fiarbă repede.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu a mers varianta asta de fierbere la plamada de porumb. 
Porumbul trebuie tinut pe flacara ca sa gelatinizeze bine.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ma refeream la bain-marine ca varianta la plapuma.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ştii că whisky-ul ca să iasă bun trebuie fermentat la o alcoolemie nu mai mare de 8,5%. Deci fierbi grânele în suficient de multă apă încât să nu ai mai mult de 150g zaharuri / litru de must.

Pusese Caberlot un link despre fermentarea whisky-ului dar îmi pare rău că nu l-am pus la favorites. L-am căutat pe forum dar zadarnic, devine din ce în ce mai greu de găsit ceva aici, ca acul în carul cu fân.

Edit: Gata, am găsit. Zice ceva şi de nutrienţi, că NU trebuie puşi.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Daca adaug apa, in plamada deja facuta, pentru a dilua la densitatea dorita ar fi vreo problema? Asta inainte de a pune drojdiiile.
Eu nu am oale mai mari si nu mai imi da nevasta voie sa iau altele...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Daca adaug apa, in plamada deja facuta, pentru a dilua la densitatea dorita ar fi vreo problema? Asta inainte de a pune drojdiiile.
Eu nu am oale mai mari si nu mai imi da nevasta voie sa iau altele...



ABSOLUT NICI O PROBLEMA !
... poti sa pui apa si dupa ce ai pus drojdiile ... dar cu cit mai tirziu pui apa aia cu atit mai mult timp drojdiile tale vor `functiona`in conditii nerecomandate pt wisichi ... deci cu atit mai muti compusi nedoriti o sa ai !




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asa ma gandeam si eu...

Dar ma gandesc sa nu fie si o chestie de marketing pe site-ul ala, ca baietii sa-si vanda drojdiile lor... 
In ziua de azi nu mai poti fi sigur de nimic, dar merita sa incercam si cum zic ei.     Nu avem nimic de pierdut. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Faptul că uischiul este fermentat no more than 8% ABV este un lucru arhicunoscut şi acceptat în unanimitate (nu doar de saitul ala). Este un lucru pe care şi eu l-am ignorat în trecut tot din motive de spaţiu de fermentare vs. dorinţa de a scoate cât mai mult (mult şi prost). Aici mai trebuie să faci şi compromisuri, ori reduci cantitatea de grâne => mai puţină rakie (deci nu vei mai scoate un degetar, ci jumate  ), ori faci pe dracu-n patru şi iei oală să faci baie în ea dacă vrei să ai ceva spor la rachie. Eu zic că oala de 50 smăluită e chiar decentă la raportul preţ/nevoi şi nu trebuie să o depozitezi în dulapul soţiei. Când nu o foloseşti o duci în cămară sau pe balcon undeva dosită şi poţi depozita şi alte lucruri în ea. Sau o întorci cu fundul în sus si o foloseşti ca masă rotundă în sufragerie

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sau iti faci un acvariu!
Explici nevestei cum ingrijesti levuri de rasa.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Incep sa ma gandesc la un upgrade de oala.
Adica si de oala de distilat. Ma bate tare gandul sa fac un cazan cu apa incalzit electric.     Am inceput deja sa caut oale de inox ceva mai ieftine.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Eu doar ce am cumparat un keg de 50 de litri cu 250 lei caruia vreau sa-i montez coloana si sa fie dedicat pentru plamezile lichide.
Proiectul stagneaza findca sunt prins cu albinele.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dar nu are fundul prea subtire?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pentru plamezi lichide nu este subtire.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Iunicule, o să-ţi crească barbă albă cu kegul ăla. Apucă-te şi fă-l mai repede că rămâi fără băutură şi intri în sevraj 

Kegul este foarte bun, doar că eu l-aş modifica, în sensul că l-aş pune într-o baie de ulei şi nici nu mai contează cât de subţire e fundul.
Oricum kegul merge fără probleme la distilarea vinului, wash-ului din zahăr sau orice e fluid ca apa.

La acvariu m-am gândit şi eu într-o vreme numai că siliconul folosit la îmbinări nu cred că e food-grade.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
@ iunicu: ce dimensiuni are keg-ul tau?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
SineNomine nu l-am masurat si nici nu pot sa o fac dar daca ai nevoie, cand ajung la tara ii iau diametrul si inaltimea. Nu am luat de la el decat busonul filetat din inox pe care o sa vina sudata coloana.




Samogon a scris:

Iunicule, o să-ţi crească barbă albă cu kegul ăla. Apucă-te şi fă-l mai repede că rămâi fără băutură şi intri în sevraj  .

Am un prieten bun cara are grija as nu-mi lipseasca drogul. Si am incredere in el ca face bautura curata.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
gabelu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 29
Sine!Cand pui la distilat plamada de orez,pui si lichidul si solidul sau separi si fierbi doar lichidul?Si daca separi,atunci cand strecori,nu se infunda sita prea repede?Eu patesc asa atunci cand plamadesc malai,se infunda sita la fiecare litru strecurat!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu distilez doar lichidul. La orez a mers destul de usor strecurarea pentru ca, dupa fermentare, din boabe a ramas doar camasa, ca niste coconi de insecte.
La malai si eu am probleme. Am ajuns sa strecor la mana prin panza de perdea, varianta care direaza destul de mult, dar cu rezultate foarte bune. Materia solida pe care o dau deoparte este cam pe la 50% din materia solida indrodusa in plamada.
Asta nu este o varianta pentru cei care fac cantitati mari.
Ma gandesc intens sa fac o mini centrifuga cu care sa strecor eficient plamezile inainte de distilare.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
gabelu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 29
Centrifuga,banuiesc are o sita fina care s-ar infunda la fel.Poate se va scurta timpul de strecurat.Ai incercat cu pasat(porumb macinat grosier)?Eu il foloseam la plamezile din zahar,si nu aveam probleme cu strecuratul.Ma gandesc daca este fiert se schimba problema.Poate trebuie fiert mai mult la 100 de grade sa lichefieze.Merita incercat.Merci pentru raspunsul mai mult decat concret!

pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la