Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: surender_lady Profile
| Femeie 25 ani Arad cauta Barbat 26 - 47 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Plamada am facut-o putin diferit de celelalte plamezi de porumb. Am turnat peste malai 6 L de apa clocotita si am mestecat pana s-a facut ca o mamaliga. Pana s-au fiert ceilalti 6 L de apa chiar arata ca o mamaliga. Cand am turnat ultimii 6 L de apa nu am mai reusit sa omogenizez complet mamaliga in apa, au mai ramas bucati mici de mamaliga. Cred ca cea mai mare greseala a fost ca am uitat sa mai masor temperatura la a doua turnare a maltului, cea la 65°C. Dupa cele doua ore de stat la zaharificat, plamada arata exact ca terciul care se da la porci. Temperatura era de 70°C. Am adus la 65°C si am lasat peste noapte. Densitatea era de 1060. Astazi, cand am desfacut capacul bidonului, aproape sa cad pe spate din cauza mirosului. Am masurat (tinandu-ma de nas) densitatea care era de 1.014. Prima plamada care nu a fermentat complet. Am incercat, totusi, sa distilez, dar nu am reusit sa rezist decat la 0.7 L. Chiar si distilatul miroase oribil.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Miroase a kkt. Bine ca nu a fost asta prima plamada facuta de mine... sigur ma lasam de distilari...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Cel mai probabil s-a infectat. Este foarte importantă igienizarea şi dezinfectarea tuturor echipamentelor care iau contact cu plămada. Pentru igienizare spală bine recipientele de fermentare cu apă şi săpun sau detergent de vase fără aromă. Atenţie, nu spăla uneltele de lemn cu săpun şi/sau detergent. Pe acelea le poţi fierbe.
După experienţa care ai avut-o eu ţi-aş recomanda să nu mai pui malţ ultima oară pentru că şi malţul poate conţine microorganisme nedorite. E suficient să faci zaharificarea la 65*C, răceşti şi pui drojdia. Nu o să ai aceeaşi atenuaţie dar nu mai rişti vreo infecţie.
Aici e un pic de risc. Eu pun malţ la 35 de grade mereu şi nu mi s-a infectat niciodată. Evident că dacă ai vreo spatulă īmpuţita şi amesteci cu ea īn plămadă e posibil să o infectezi. Practic la temperatura la care faci mashing are loc şi o pasteurizare, deci important e ce faci cu plămada după ce o răceşti. Ideal ar fi ca răcirea să se facă cāt mai rapid pentru a reduce acest risc de infectare cu bacterii. Şi mie īmi pare rău de eşecul care l-ai avut dar īncearcă să fii mai atent la igienă şi nu mai face ultima turnare de malţ. Sper să nu se mai īntāple, spor la plămădit şi distilat !
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Voi pune si eu ultimul malt tot la 35°C. Acum ca ai adus vorba ma gandesc sa nu fie de la bidon, poate nu l-am spalat foarte bine. Zic asta pentru ca maltul l-am adaugat la toate plamezile in aceiasi perioada, inainte de turnarea drojdiei. Mai am doua plamezi, facute dupa asta, care sunt bune, miros frumos. Mie mi se pare ca mirosul aduce cu cel de socata. Cu ce se curata cel mai bine bidoanele de polietilena? Eu am folosit pana acum detergent de vase si multa apa.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Tocmai asta spuneam, să NU mai adaugi malţ după ce răceşti plămada. Sub 40-50*C īncep să se dezvolte bacteriile. Ideea cu ultima adiţie este pentru gluco-amilază. Merge şi fără ea numai că o să ai o densitate finală mai mare unpic şi deci ceva mai puţin alcool. Toate astea depind de nişte variabile: starea de igienă a malţului, cāt de repede īncepe fermentaţia, cāt de sănătoasă e drojdia pe care o īnsămānţezi, etc. De multe ori nu se infectează dar cāteodată poţi avea ghinion.
Da, detergentul de vase este bun.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Samogon a scris:
Aici e un pic de risc. Eu pun malţ la 35 de grade mereu şi nu mi s-a infectat niciodată. |
Tot tu spuneai ca nu ti s-a infectat niciodata. De asta am zis ca voi pune si eu tot la aceeasi temperatura. Nici mie nu mi s-a infectat pana astazi. Nu ca as avea foarte multe plamezi la activ... Totusi tind sa cred ca problema a plecat de la bidon. In afara de problema cu zaharificarea totul a fost ca la celelalte plamezi.
Cum spuneai: "este un pic de risc.". Ideea este daca sa ni-l asumam sau nu. Avand in vedere calitatea buna a plamezii prin adaugarea ultimului malt, zic ca se merita riscul. Avantajul meu este ca fac cantitati mici si deci si pierderea e mica.
P.S. Astazi am plamadit orez si am pus si ultimul malt la 35°C. Voi posta un jurnal pentru ca am procedat putin diferit de tine la fierberea orezului.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|