Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: swiss_virginia 25 ani
| Femeie 25 ani Cluj cauta Barbat 27 - 54 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Astazi am pregatit primul meu mied. Am folosit: - 4 kg (~2.7 L) de miere poliflora - 8 L + 1.5 L de apa plata Borsec - 3 kg de mere ionatane, mici, din piata - 1 lamaie (doar zeama)
Am fiert impreuna 4 kg de miere cu 4 L de apa timp de 20 min de cand a dat in clocot. Putina spuma care a aparut la suprafata am cules-o cu o paleta si am aruncat-o. Dupa fierbere am turnat in oala si restul de 4 L si am lasat sa se raceasca.
43.5KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Cand temperatura a ajuns pe la 30°C m-am apucat sa tai merele in jumatati si sa le curat de cotoare. Merele le-am bagat in storcatorul de fructe si am colectat 1.7 L de suc de mere. Am amestecat sucurile si am stors in oala zeama de la o lamaie.
Mierea diluata a avut: - densitatea: 1.080
23.5KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
- zahar: 200g/L
23.3KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Sucul de mere a avut: - densitatea: 1.050
24.4KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
- zahar: 150 g/L
21.9KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Dupa ce le-am amestecat: - densitate:1.098
24.3KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Mi s-a parut cam mult. Nu vreau sa fie un mied dulce. Am mai adaugat in amestec 1.5 L de apa si densitate este 1.080.
23.4KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
- zahar: 200 g/L
23.7KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
- potential alcool: 10.5 %
24.6KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Intr-un vas am pus 250 ml must si 250 ml apa in care am pus 4 g de extract de celule de drojdie si 7 g de drojdie Champ. Dupa 30 min am turnat starterul in damigeana, peste must si am pus dopul de fermentatie. Astept primele bule...
36.8KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Te-ai echipat şi cu damigeană de 50 Dacă ai luat-o din Dorali e bine. Nu cred că era necesar să fierbi mierea. Din cāte am citit nu este recomandat să īncălzim mierea mai mult de 40*C. La densitatea de 1.098 nu ar fi ieşit dulce cu drojdia champ, ci mai alcoolic, cam la 13%. Īl faci carbogazos sau plat?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
De aici m-am inspirat pentru reteta. Zice ca " Fierberea 20-30 min. īnainte de fermentare va preveni tulburarea mead-ului."
In ce priveste densitatea ai dreptate doar ca imi era frica sa nu se opreasca fermentatia inainte de transformarea intregii cantitati de zahar. Nu stiam ca se poate face si carbogazos. Cum se face asta?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Acum fermenteaza linistit. Se aude un bolborosit o data la 6-7 secunde.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Va dura mult fermentaţia. Fructoza este fermentată mai greu decāt glucoza.
Da, fierberea face să coaguleze nişte proteine care ulterior vor fi mult mai uşor de sedimentat. Astfel limpezirea se face mult mai uşor şi se previne tulburarea ulterioară. Limpezirea o poţi obţine şi cu gelatină sau albuş de ou. Totuşi, tulbureala nu afectează cu nimic calitatea băuturii, nici proprietăţile senzoriale.
Pentru carbonare:
După ce termină de fermentat măsori densitatea şi te asiguri că nu mai are zaharuri reziduale (densitate puţin sub 1,00). Atunci e momentul să o tragi la sticle. Sticlele trebuie să fie rezistente la presiune şi cu īnchidere strānsă şi ermetică (sticle de bere cu capse, dop filp-flop ca cele de grolsch sau recipienţi PET de 2 litri). Pentru ca miedul să carboneze trebuie să-i pui puţin zahăr. Eu aş prefera ca zahărul să provină tot din miere. Se folosesc īntre 5 şi MAXIM 10 grame de zahăr pe litrul de băutură (bere, cidru, mied, etc) pentru carbonare. Considerānd că mierea conţine 80g zahăr la 100g, cantităţile necesare sunt neglijabil mai mari, important e să nu depăşeşti 10 grame pe litru.
Adăugarea zahărului o poţi face prin două metode: 1. Folosind un vas intermediar: Asta presupune să tragi miedul de pe drojdie şi să adaugi mierea īn mied calculānd cantitatea totală de zahăr necesară pentru īntregul volum de mied. Să zicem ai 20de litri de mied, adaugi 200g miere şi amesteci să se dizolve. Apoi tragi miedul la sticle cu capse sau dopuri strānse şi bine īnchise.
2. Torni cantitatea de miere necesară carbonării īn fiecare sticlă (exemplu 5g pe sticla de 500ml, 10g pe sticla de un litru sau 20g pe sticla de 2 litri). Aici trebuie să ai o măsură precisă, să zicem o lingură cu miere care ştii că are 20g, o verşi īn sticlă apoi torni miedul şi īnchizi capsele bine sau pui īnfiletezi dopul (depinde ce sticle vrei să foloseşti). E mai migălos dar nu mai ai nevoie de vas intermediar. Dacă foloseşti zahăr e mai simplu că īl torni fără probleme. Mierea e vāscoasă şi se prelinge, greu de măsurat cantităţi aşa mici.
Orice băutură arată mai bine īn sticlă de sticlă, dar totuşi s-a dovedit că PET-ul este mult mai comod de folosit, uşor de găsit, ieftin, l-ai folosit l-ai aruncat. Deci tu tecizi ce e mai adecvat pentru tine.
Ce se īntāplă īn timpul carbonării? Drojdia cānd găseşte zahăr nou continuă să fermenteze. Dopul fiind īnchis strāns nu permite ca CO2-ul degajat să iasă afară iar īn interiorul sticlei se formează presiune de CO2 care se dizolvă īn băutură şi formează acidul carbonic, un acid slab care se descompune rapid īn momentul cānd desfaci sticla şi presiunea iese.
Se īntāmplă atunci cānd nu a terminat de fermentat complet zaharurile iniţiale sau cānd ai greşit cantitatea de zahăr la carbonare, la desfacerea sticlei, miedul tău din sticlă să se transforme īntr-o fāntānă arteziană. Trebuie sa fii prevăzător. Acest fenomen de vulcanism care īţi poate inunda şi tavanul de deasupra dar şi toată camera īn care serveşti băutura, poate fi prevenit dacă ţii sticlele la rece īnainte de desfacere şi bine-nţeles să nu te pună necuratul să le agiţi ! (īn cazul īn care nu vrei să faci vreo farsă cuiva )
Citisem īntr-o vreme o poveste pe cāt de amuzantă pe atāt de horror, cu un berar care timp de vreo 2 săptămāni tot auzea bubuituri īn pivniţă... cānd s-a dus să verifice berea nu mai erau decāt 2 sticle īntregi, īn rest dezastru, cioburi īnfipte şi-n uşă. Evident că astea nu trebuie să ne sperie, dacă facem lucrurile cu cap nu ajungem īn astfel de situaţii. Eu din ce stiu n-am auzit pe cineva să i se sparga vreo sticlă din cauza presiunii. Īnsă fāntāni am mai văzut şi chiar mie mi s-a īntāmplat de mai multe ori Ăsta e şi unul din motivele pentru care eu prefer PET-ul, am posibilitatea să desfac puţin cāte puţin şi dacă e pericol strāng la loc. La capse nu prea ai ce să faci decāt să torni foarte repede deasupra unei oale să fii sigur că măcar nu pierzi conţinutul.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Saritor si informat ca intotdeauna. Toata stima! Multumesc, Samogon!
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Cu siguranţă ai vrut să spui 45 de grade FAHRENHEIT, care īnseamnă cam 7 grade CELSIUS, că cine ştie ce se mai īnţelege. Deci cum am spus, sticlele la rece. E ceva cu lichidele care se contracta la rece dar nu ştiu dacă doar asta este explicaţia. Cert este că dacă nu eşti atent poţi pierde o sticlă īntreagă de 2 litri pe covor, pe pereţi, pe tavan şi pe toţi cei din jur o să-i faci lipicioşi dacă ai şi un mied de desert
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
aa, 45 de grade īnclinaţia, adică oblic. Credeam că te referi la temperatura sticlei īn momentul desfacerii. O să īncerc şi tehnica asta. Da, dilatarea gazului e mai importantă.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
In primul rand mierea nu are voie sa depaseasca temperatura de 70*C! La 40*C se distrug enzimele utile din miere iar la 70*C mierea devine toxica. Nu e nevoie sa incalzestimierea ca sa fermenteze. Albina deshidrateaza mierea pana la 17% - 18% concentratie de apa, ventiland cu aripioarele, pentru ca mierea fermenteaza daca are peste 20% apa. Sfatul meu este sa urmezi reteta fara sa mai fierbi mierea.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Ba devine toxica! Cand mierea trece de 70*C in miere se formeaza furfurol(un insecticid bun, se foloseste la cocktailul Madalina Manole)) Te rog daca bei un ceai fierbinte mai bine indulceste cu zahar. Daca nu ai rabdare sa se raceasca sub 40 de grade inseamna ca ai pus miere de pomana pentru ca e ca si cum ai fi folosit zahar invertit cu aroma de miere. Tot ce e important si curativ in miere crapa la peste 40*C. Pai ce facem? Distilam fractionat si ne otravim cu ceai?
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Tu vorbesti de mierea simpla si ai dreptate. Eu am fiert mierea diluata mai mult de 100% cu apa. Unde sa se mai formeze hidroximetil-furfural? Pe langa temperaturile mari, se pare ca si temperaturile mai mici, pe termen mai lung, sunt daunatoare mierii.
" īn ceea ce priveşte acţiunea căldurii asupra mierii, trebuie să luăm īn considerare temperatura atinsă la suprafaţa şi īn masa mierii, precum şi timpul de expunere la această temperatură. O īncălzire la 78°C la adăpost de aer timp de mai puţin de 10 minute este mai puţin dăunătoare decāt o īncălzire de cāteva zile la 40°C, deşi această temperatură este apropiată de temperaturile aşa numite "biologice". "
Asa ca nu cumparati miere de pe marginea drumului! Am mai citit pe undeva (nu mai stiu acum pe unde) ca mierea este si fotosensiblila. Va dati seama ce miere este aia care sta zile intregi in soare, la caldura!!
Eu nu cred ca am procedat gresit. Am vazut multe retete de mied in care se fierbea amestecul de miere, am dat un exemplu mai inainte. Urmatoarea reteta o voi face fara fierbere ca sa vad diferenta de gust. Fierberea se face pentru a nu se tulbura miedul in timp. Nu cred ca la mine va rezista prea mult... Asa ca de ce sa ma complic cu fierberea.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Uite ce scrie Dr Mencinicopschi īntr-una din cărţile lui, "Revoluţie īn bucătărie":
"MIEREA - din nou atenţie! Aceasta devine toxică dacă este folosită la temperaturi mai mari de 40*C. Nu mai puneţi miere īn cafea sau ceai dacă sunt fierbinţi, aşteptaţi să se răcească puţin. De asemenea, ca măsură de precauţie pentru evitarea botulismului, mierea de albine nu va fi dată copiilor mai mici de un an. Iar atunci cānd mergeţi la cumpărături alegeţi mierea cu grijă, din surse sigure..."
Am găsit şi eu ceva legat de furfurol
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
--> alte retete cu mierea fiarta.
Eu cred ca mierea devine toxica atunci cand o incalzesti ca atare, nu in solutii diluate. Dar asta e doar parerea mea, nu am dovezi in acest sens. Oricum ar fi, daca sunt dubii cum ca ceva nu ar fi bine, atunci nu mai facem asa. Tare as vrea sa fac analizele mustului facut de mine. Aveti idee pe unde se poate face?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Sine, oamenii ăştia care studiază nişte lucruri timp de cāteva decenii nu cred că sunt tāmpiţi. Peste tot scrie că mierea dizolvată īn ceai la peste 40*C devine toxică. Ce pierdem dacă respectăm sfatul ăsta?
Dacă ai īncălzi mierea direct īn tigaie ai avea īn plus şi mai mult HMF din cauza caramelizării intense.
EDIT: Iunicu, ce a folosit MM se numea FURADAN, un insecticid, e altceva. Aici e vorba de hydroxymethylfurfural
Uite deosebirea:
o să şterg editul ăsta după ce citeşti
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Samogon a scris:
Sine, oamenii ăştia care studiază nişte lucruri timp de cāteva decenii nu cred că sunt tāmpiţi. Peste tot scrie că mierea dizolvată īn ceai la peste 40*C devine toxică. Ce pierdem dacă respectăm sfatul ăsta?
Dacă ai īncălzi mierea direct īn tigaie ai avea īn plus şi mai mult HMF din cauza caramelizării intense.
EDIT: Iunicu, ce a folosit MM se numea FURADAN, un insecticid, e altceva. Aici e vorba de hydroxymethylfurfural
Uite deosebirea:
o să şterg editul ăsta după ce citeşti |
GATA CU "comentariile" ... eu o sa fac 2 drumuri la bucatarie ... odata pun ceaiul in cana si a doua oara pun mierea in ceai !
Nu cred ca ... produsii periculosi sunt ... chiar asa de periculosi pt ca sigur se vorbeste acolo de "ppm"=parti pe milion ... dar actiunea + nu vreau sa o anulez cu o actiune "-"
IDEEA E CA ... ORICUM MINCAM DESTULE PORCARII PE CARE NU LE STIM ... ASA CA , EU AM DE GIND SA LE EVIT PE ALEA PE CARE LE STIU !!!
P.S. oricum STRESUL e ceva ce bate orice chestie nociva din mincare ... exceptind ciupercile otravitoare ... si o cinzeaca de metanol
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Bun, ok. Daca va dau sa beti din miedul asta, veti bea? Credeti ca ar trebui sa-l arunc?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Pai asta ziceam si eu...
Cautand am aflat ca hidroximetilfurfural-ul este un indicator al prospetimii mierii si al tratamentelor inadecvate. In link-ul dat de tine ) zice: "In humans, no correlation between intakes of HMF and disease has yet been demonstrated." Deci nu hidroximetilfurfural-ul este problema ci celelalte transformari care au loc in miere la temperaturi ridicate.
P.S. Eu am baut de cand ma stiu lapte fierbinte indulcit cu miere si imi place foarte mult. Acum ca stiu despre faptul ca mierea poate deveni toxica, nu voi mai fierbe mustul de mied, dar lapte voi bea tot ca pana acum...
P.P.S. @ Samogon: Nu mi-ai zis daca ai bea din miedul asta.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
E de ştiut pe viitor, de aruncat īn niciun caz.
Cred că īn final toată polemica despre mierea toxică va fi ştearsă. Trebuie să ne lămurim īn ce cantitate se regăseşte acest hidroximetilfurfural īn mierea supusă īncălzirii comparativ cu alte surse (cafea prăjită, coaja de pāine, cartofi prăjiţi, fructe uscate sau alte preparate care au urmate reactia Maillard şi caramelizarea). Atunci ne putem face o părere dacă este īntr-adevăr un motiv de teamă. Văzānd cifrele comparative, am bănuiala că nu e decāt un bau-bau pentru majoritatea oamenilor cu o dietă comună, adică un fel de picătură īntr-un ocean. Coaja de pāine, cafeaua sau cartofii prăjiţi e posibil să aibă cantităţi de sute de ori mai mari.
Aş bea din miedul tau fără ezitare! chiar cu toate "riscurile"
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Ok. Cand se termina de fermentat as vrea sa organizam o iesire la iarba verde la care sa degustam pe indelete bauturile fiecaruia. Apoi putem sa facem o "imprastiere"
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
SineNomine a scris:
Deci nu hidroximetilfurfural-ul este problema ci celelalte transformari care au loc in miere la temperaturi ridicate. |
Care transformări că şi eu le caut? Partea cu distrugerea enzimelor nu poate fi considerat ceva toxic. Dacă vinovatul e HMF atunci e foarte posibil să fie doar un bau-bau pentru a speria lumea degeaba. De aia zic că discuţia va fi ştearsă īn final.
Sine, eu m-am īmprăştiat destul pentru viaţa asta, vă las si pe voi să vă īmprăştiaţi. Eu de acum doar o să gust, atāt, să nu creadă lumea că am trecut la islamism
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Eee, nu zi vorba mare! Si eu, in tinerete, ma "imprastiam" de 5 ori pe saptamana... ce vremuri!!! Acum mai rar, ca... de, se simte... Asta nu inseamna ca nu putem sa ne simtim bine la un gratar, gustand "d'ale casei".
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
SineNomine a scris:
Eee, nu zi vorba mare! Si eu, in tinerete, ma "imprastiam" de 5 ori pe saptamana... ce vremuri!!! Acum mai rar, ca... de, se simte... Asta nu inseamna ca nu putem sa ne simtim bine la un gratar, gustand "d'ale casei". |
sigur!
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Vreau să-ţi zic că şi eu am făcut mied acum vreo 3 ani. La gust părea aproape comestibil, deci nimic special, poate chiar aiurea dupa unele gusturi. La prima gustare nu mi-a plăcut dar am īnceput să mă obişnuiesc. Mama e zis că nu-i place deloc iar tata că e cea mai bună băutură care a băut-o vreodată (el aşa zice mereu ). Poate depinde şi de calitatea mierii. Eu am avut o miere zaharisită, cu miros mai deranjant aşa, nici nu ştiu din ce era. La bunici la curte ţin minte că erau faguri de miere şi la veceu.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Mierea diluata fermenteaza la fel si fiarta si nefiarta.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Ma bantuie o problema: mierea diluata a avut zahar 200 g/l, ducul de mere a avut 150 g/l. Cand le-am combinat nu ar fi trebuit sa aibe ~190 g/l? Mie de ce mi-a indicat densimetrul mai mult?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
SineNomine a scris:
Ma bantuie o problema: mierea diluata a avut zahar 200 g/l, ducul de mere a avut 150 g/l. Cand le-am combinat nu ar fi trebuit sa aibe ~190 g/l? Mie de ce mi-a indicat densimetrul mai mult? |
... ai facut mesuratarile la aceiasi temperatura ?
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Da. Totdeuna fac masuratorile la 20°C. Calculul este putin gresit. Mai trebuia sa pun si volumul mierii. Deci: La miere: 200 g/L inseamna la cantitatea de 10.7 L --> 2140 g zahar La mere: 150 g/L inseamna la cantitatea de 1.7 L --> 255 g zahar In total avem 2395 g de zahar la 12.4 L de amestec. Asta inseamna 193 g/L. Coresct? Ar putea influenta sucul de mere, care a fost mai vascos si putin spumos, precizia masurarii?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
|
|
Caberlot a scris:
ca sa ne lamurim erorile sunt de 4 feluri : 1.eroare de instrument 2.eroare de metoda 3.eroare de operator 4.eroare de hazard (??? ) parca ...
|
Eu zic ca eroarea e a instrumentului! Nu puteti avea mari pretentii de exactitate la un densitometru gradat cand pentru densitate (aici masoara corect), cand pentru conc de zahar, cand pentru grade alcoolice, etc! Corect cantitatea de zahar / unitatea de volum se dozeaza prin metode biochimice, unde intensitatea culorii e masurata electronic si transformata in mg/dl sau g/l. La valori de pana la 300-330 mg/dl puteti folosi (cu o eroare mult mai mica) un glucometru (utilizat de diabetici). Atentie: glucometru dozeaza doar glucoza! Numai bine!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Teoria zice ca un lichid cu bule da flotabilitate scazuta iar un lichid vascos da o flotabilitate crescuta. Am auzit o intamplare cu un operator dintr-o statie d epurare care a cazut in bazinul de digestie aeroba al statiei si s-a inecat desi era un bun inotator. Explicatia a fost ca aerul injectat in bazin si care facea apa sa bolorosesca a saczut densitatea apei si operatorul nu a putut sa se mentina la suprafata.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
1.098 īnseamnă cam 23,3g zaharuri / 100 ml must. Eu aplic formula: % = [(D - 1) / D] x 261.3 unde "D" = densitatea.
Ultima măsurătoare ai făcut-o după ce ai fiert mustul de miere. Păi īn timpul fierberii ştii că apa se evaporă şi creşte concentratia de zahăr = densitate mai mare.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
De o saptamana nu mai da nici un semn de fermentare. Am masurat densitatea care este de 0.94.
26.9KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Miedul este sec, are gust de vin, este tare si miroase a miere dar nu in mod izbitor. Per total sunt multumit de ce a iesit. Rece este si mai bun. Voi pune si in sticle pentru carbonare sa incerc si varianta acidulata.
22.6KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am pus cateva sticle la carbonatat cu 10 g de miere la litru. Cam cat timp trebuie sa le tin pana sa incep sa beau din ele?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
SineNomine a scris:
Am pus cateva sticle la carbonatat cu 10 g de miere la litru. Cam cat timp trebuie sa le tin pana sa incep sa beau din ele? |
Cam 3 săptămāni durează carbonatarea apoi poţi să īncepi să le consumi. Īn ce sticle ai pus? Dacă sunt de plastic ai un avantaj: le apeşi şi īţi dai seama dacă a făcut presiune īnauntru. De ce zic asta? pentru că am avut surprize anul trecut cu o producţie de bere care după 2 săptamāni de stat la carbonatare nici urmă de presiune nu avea! A trebuit să desfac dopurile la fiecare sticlă şi să adaug un praf de drojdie la fiecare. Aşa a īnceput carbonatarea. Nu ştiu exact ce s-a īntāmplat, probabil a sedimentat foarte bine şi cānd am tras la sticle n-a mai avut drojdii īn suspensie, deşi greu de crezut lucrul ăsta. Nimeni nu a putut să īnţeleagă la vremea aceea ce s-a īntāplat cu berea mea. Dar īn general carbonatarea iese fără probleme la toată lumea. Dar na, cāteodată mai sunt şi ghinioane*.
*Ghinioane = varianta moldovenească de la ardelenescul "bine, Ioane"
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
eu as fi facut LICOAREA DE EXPEDITIE DIN MIED+MIERE+DROJDIE ... SI DUPA ce lua startul la fermentat adaugam cite un paharel pe sticla ... asa e usor de dozat ...si esti sigur ca fermenteaza ...
altfel e dificil de dozat mierea cu linguritza ... si daca ... cumva e prea bine limpezit ... miedul ... nu mai pleaca la fermentat ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am pus in sticle fliptop de 450 ml.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nu am mai postat cam demult pe acest subiect, imi cer scuze. Miedul carbonatat a iesit foarte bun, are o finete aparte si un gust minunat, spuma este foarte fina. Nu ma asteptam sa iasa asa de bun... Cand am desfacut prima sticla nu s-a intamplat nimic timp de cateva secunde apoi a inceput sa busneasca spuma afara de parea ca nu se mai opreste... M-a surprins finetea bulelor care nu se aseamana cu nimic, nici cu berea nici cu vinul spumos.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Mi-a mai ramas mied pentru a umple patru sticle de 750 ml pe care le-am dopuit si vreau sa le pastrez mai mult ca sa vad cum se transforma gustul in timp. Prima sticla vreau sa o desfac prin iulie 2013...
Sper sa ma tin de cuvant...
33KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Trebuie sa imi iau o camera foto mai buna. Miedul este mult mai limpede in realitate decat in poza.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Iam-iam! Nu mai e mult si ies albinele mele pe productie. Arata bine rau.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
...si este bun si la gust. Succes in apicultura! Cand faci mied cu mierea ta va avea un gust mult mai bun.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Arata impecabil bautura, zici ca-i de pe raft. Ai folosit ceva pentru clarificare? E bine ca n-a sarit dopul, la ce calduri au fost. Mie imi e cam frica, recunosc, cu carbonarea la sticla de sticla. Oricum cred ca i-as pune cantitatea minima de miere/zahar pentru carbonare.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nu am folosit nimic. L-am lasat sa se decanteze in damigeana si l-am tras de vreo cinci ori cu atentie sa nu tulbur partea de la fund. Ce a ramas pe fund am bagat la distilat. Sticla din poza nu este cu mied carbonatat, este mied simplu pus la invechit. Cel carbonatat l-am pus in sticle de bere Grolsh, cele cu dop fliptop. Pe alea le-am baut primele... de fapt eu am baut doar vreo doua, restul le-a baut nevasta-mea... I-a placut foarte mult.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
marinache
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
|
|
iunicu a scris:
In primul rand mierea nu are voie sa depaseasca temperatura de 70*C! La 40*C se distrug enzimele utile din miere iar la 70*C mierea devine toxica. Nu e nevoie sa incalzestimierea ca sa fermenteze. Albina deshidrateaza mierea pana la 17% - 18% concentratie de apa, ventiland cu aripioarele, pentru ca mierea fermenteaza daca are peste 20% apa. Sfatul meu este sa urmezi reteta fara sa mai fierbi mierea. |
aici am si eu un comentariu: drojdiile sunt microorganisme care metabolizeaza glucidele din mediul inconjurator in anumite conditii. Oamenii de stiinta au testat drojdiile in laborator, in conditii extreme si s-a ajuns la concluzia ca intr-o solutie de zahar care contine elemente nutritive ,activitatea acestora e blocata complet intr-o solutie de zahar cu o concentratie mai mare de 65% zahar . spor
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Incearca sa aduci mierea la peste 20% umiditate si asteapta sa vezi ce se intampla. Eu garantez ca se acreste. Procesatorii nu accepta mierea care nu are umiditate sub 20% tocmai pentru faptul ca se altereaza. Albina nu capaceste mierea pana cand umiditatea ei nu scade la 18%. De ce oare?
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
marinache
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
|
|
Caberlot a scris:
... probabil ca de aia se face mustul concentrat cam la 750-800 g zahar/L in felul asta se blocheaza fermentatia ... cu un factor de securitate de +10%
adica mierea e absolut sigur ca nu fermenteaza la +800 g zahar/L
... eu unul nu am vazut inca ... miere fermentata !!!
|
salutare
exista o explicatie stiintifica: in industria conservelor de fructe( gem, dulceata,marmelada ) , pentru a avea conservabiltate naturala ,produsul finit ar trebui sa contina minim 65% zahar TEORETIC .Toate microorganismele , drojdii ,mucegaiuri sau bacterii efectueaza schimbul metabolic cu exetriorul prin membrana celulara.La conc, in zahar de peste 65% ,presiunea osmotica generata de moleculele de glucide este de citeva sute de atmosfere iar metabolismul microorganismelor, inceteaza fara a fi distruse .Daca lasi borcanul cu dulceata deschis citeva zile .presupunind ca mama ,bunica sau sotia accepta asa ceva ,dulceata va absorbi unemzeala din aer ,conc in zahar la suprafata borcanului va scadea si apar riscuri de infectii sau fermentatii .De regula conservele se pasteurizeaza pentru distrugerea microorganismelor ,a se vedea reteta bunicilor pentru gem etc. Mierea si orice solutie de glucide in care activitatea apei este sub 35 % are o conservabilitate naturala .Cind eram student am observat ca un gem poate mucegai la suprafata chiar daca are suficeint zahar daca borcanul are un gol de aer si sta mai multe zile prin camara .De ce ?Datorita condensului din apa atmosferica ,imperceptibil cu ochiul liber care diluezaa la suprafata produsul. Microorganismele pot genera infectii grave in bauturile pe care le producem pe linga casa daca nu respectam anumite conditii de igiena .Ce efecte are o infectie ?Randament mai mic, gusturi si mirosuri neplacute sau chiar compromiterea plamezilor in anumite situatii. Spor
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
CORECT !
gemul face floare doar deasupra (si schimba gustul banuiesc) si poti sa arunci doar un strat si apoi se poate minca fara nici o problema
BUNA EXPLICATIA ASTA ... cred ca multe gospodine ar vrea sa o stie !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
am si eu o intrebare pe subiectul carbonare . mie imi place vinul mai acidulat ,am baut odata de pe la iasi un vin alb sampanizat ,dar nu mi-a spus nimeni cum se face . asta este secretul , adaugi o cantitate de zahar sau miere si dupa trei saptamani face bulele magice . practic face o a doua fermentatie asa cum am vazut ca se face la champagnie?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Da. Asta este tot, dar mai trebuie sa fie si drojdii active in vinul ala. La sampanie stiu ca se adauga must fiert. Prima scursura si ultima parte a mustului se fierbe pana se face o marmelada groasa. Aia se adauga in sticle pentru a doua fermentare. Sigur, nu este atat de simplu sa faci sampanie, dar asta este principiul de baza.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|