Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
swiss_virginia 25 ani
Femeie
25 ani
Cluj
cauta Barbat
27 - 54 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Mied Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am pregatit primul meu mied. Am folosit:
- 4 kg (~2.7 L) de miere poliflora
- 8 L + 1.5 L de apa plata Borsec
- 3 kg de mere ionatane, mici, din piata
- 1 lamaie (doar zeama)

Am fiert impreuna 4 kg de miere cu 4 L de apa timp de 20 min de cand a dat in clocot. Putina spuma care a aparut la suprafata am cules-o cu o
paleta si am aruncat-o. Dupa fierbere am turnat in oala si restul de 4 L si am lasat sa se raceasca.

mied astazi pregatit primul meu mied. folosit:- (~2.7 miere poliflora- 1.5 apa plata borsec- mere

43.5KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cand temperatura a ajuns pe la 30°C m-am apucat sa tai merele in jumatati si sa le curat de cotoare.
Merele le-am bagat in storcatorul de fructe si am colectat 1.7 L de suc de mere.
Am amestecat sucurile si am stors in oala zeama de la o lamaie.

Mierea diluata a avut:
- densitatea: 1.080

mied cand ajuns 30°c m-am apucat tai merele jumatati curat cotoare. merele le-am bagat fructe

23.5KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
- zahar: 200g/L

mied zahar: 200g/l

23.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sucul de mere a avut:
- densitatea: 1.050

mied sucul mere avut:- 1.050

24.4KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
- zahar: 150 g/L

mied zahar: 150 g/l

21.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dupa ce le-am amestecat:
- densitate:1.098

mied dupa le-am

24.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mi s-a parut cam mult. Nu vreau sa fie un mied dulce. Am mai adaugat in amestec 1.5 L de apa si densitate este 1.080.

mied s-a parut cam mult. vreau fie mied dulce. mai adaugat amestec 1.5 apa densitate este 1.080.

23.4KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
- zahar: 200 g/L

mied zahar: 200 g/l

23.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
- potential alcool: 10.5 %

mied potential alcool: 10.5

24.6KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Intr-un vas am pus 250 ml must si 250 ml apa in care am pus 4 g de extract de celule de drojdie si 7 g de drojdie Champ.
Dupa 30 min am turnat starterul in damigeana, peste must si am pus dopul de fermentatie.
Astept primele bule...
   

mied intr-un vas pus 250 must 250 apa care pus extract celule drojdie drojdie champ.dupa min turnat

36.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Te-ai echipat şi cu damigeană de 50 Dacă ai luat-o din Dorali e bine.
Nu cred că era necesar să fierbi mierea. Din cāte am citit nu este recomandat să īncălzim mierea mai mult de 40*C.
La densitatea de 1.098 nu ar fi ieşit dulce cu drojdia champ, ci mai alcoolic, cam la 13%.
Īl faci carbogazos sau plat?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

De aici m-am inspirat pentru reteta.
Zice ca " Fierberea 20-30 min. īnainte de fermentare va preveni tulburarea mead-ului."

In ce priveste densitatea ai dreptate doar ca imi era frica sa nu se opreasca fermentatia inainte de transformarea intregii cantitati de zahar.
Nu stiam ca se poate face si carbogazos. Cum se face asta?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Acum fermenteaza linistit.
Se aude un bolborosit o data la 6-7 secunde. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Va dura mult fermentaţia. Fructoza este fermentată mai greu decāt glucoza.

Da, fierberea face să coaguleze nişte proteine care ulterior vor fi mult mai uşor de sedimentat. Astfel limpezirea se face mult mai uşor şi se previne tulburarea ulterioară. Limpezirea o poţi obţine şi cu gelatină sau albuş de ou.  Totuşi, tulbureala nu afectează cu nimic calitatea băuturii, nici proprietăţile senzoriale.

Pentru carbonare:

După ce termină de fermentat măsori densitatea şi te asiguri că nu mai are zaharuri reziduale (densitate puţin sub 1,00). Atunci e momentul să o tragi la sticle.
Sticlele trebuie să fie rezistente la presiune şi cu īnchidere strānsă şi ermetică (sticle de bere cu capse, dop filp-flop ca cele de grolsch sau recipienţi PET de 2 litri).
Pentru ca miedul să carboneze trebuie să-i pui puţin zahăr. Eu aş prefera ca zahărul să provină tot din miere. Se folosesc īntre 5 şi MAXIM 10 grame de zahăr pe litrul de băutură (bere, cidru, mied, etc) pentru carbonare.
Considerānd că mierea conţine 80g zahăr la 100g, cantităţile necesare sunt neglijabil mai mari, important e să nu depăşeşti 10 grame pe litru.

Adăugarea zahărului o poţi face prin două metode:
1. Folosind un vas intermediar:
Asta presupune să tragi miedul de pe drojdie şi să adaugi mierea īn mied calculānd cantitatea totală de zahăr necesară pentru īntregul volum de mied. Să zicem ai 20de litri de mied, adaugi 200g miere şi amesteci să se dizolve. Apoi tragi miedul la sticle cu capse sau dopuri strānse şi bine īnchise.

2. Torni cantitatea de miere necesară carbonării īn fiecare sticlă (exemplu 5g pe sticla de 500ml, 10g pe sticla de un litru sau 20g pe sticla de 2 litri).
Aici trebuie să ai o măsură precisă, să zicem o lingură cu miere care ştii că are 20g, o verşi īn sticlă apoi torni miedul şi īnchizi capsele bine sau pui īnfiletezi dopul (depinde ce sticle vrei să foloseşti). E mai migălos dar nu mai ai nevoie de vas intermediar. Dacă foloseşti zahăr e mai simplu că īl torni fără probleme. Mierea e vāscoasă şi se prelinge, greu de măsurat cantităţi aşa mici.

Orice băutură arată mai bine īn sticlă de sticlă, dar totuşi s-a dovedit că PET-ul este mult mai comod de folosit, uşor de găsit, ieftin, l-ai folosit l-ai aruncat. Deci tu tecizi ce e mai adecvat pentru tine.

Ce se īntāplă īn timpul carbonării?
Drojdia cānd găseşte zahăr nou continuă să fermenteze. Dopul fiind īnchis strāns nu permite ca CO2-ul degajat să iasă afară iar īn interiorul sticlei se formează presiune de CO2 care se dizolvă īn băutură şi formează acidul carbonic, un acid slab care se descompune rapid īn momentul cānd desfaci sticla şi presiunea iese.

Se īntāmplă atunci cānd nu a terminat de fermentat complet zaharurile iniţiale sau cānd ai greşit cantitatea de zahăr la carbonare, la desfacerea sticlei, miedul tău din sticlă să se transforme īntr-o fāntānă arteziană. Trebuie sa fii prevăzător. Acest fenomen de vulcanism care īţi poate inunda şi tavanul de deasupra dar şi toată camera īn care serveşti băutura, poate fi prevenit dacă ţii sticlele la rece īnainte de desfacere şi bine-nţeles să nu te pună necuratul să le agiţi ! (īn cazul īn care nu vrei să faci vreo farsă cuiva )

Citisem īntr-o vreme o poveste pe cāt de amuzantă pe atāt de horror, cu un berar care timp de vreo 2 săptămāni tot auzea bubuituri īn pivniţă... cānd s-a dus să verifice berea nu mai erau decāt 2 sticle īntregi, īn rest dezastru, cioburi īnfipte şi-n uşă. Evident că astea nu trebuie să ne sperie, dacă facem lucrurile cu cap nu ajungem īn astfel de situaţii. Eu din ce stiu n-am auzit pe cineva să i se sparga vreo sticlă din cauza presiunii. Īnsă fāntāni am mai văzut şi chiar mie mi s-a īntāmplat de mai multe ori Ăsta e şi unul din motivele pentru care eu prefer PET-ul, am posibilitatea să desfac puţin cāte puţin şi dacă e pericol strāng la loc. La capse nu prea ai ce să faci decāt să torni foarte repede deasupra unei oale să fii sigur că măcar nu pierzi conţinutul.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Saritor si informat ca intotdeauna.
Toata stima!
Multumesc, Samogon! 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... cind desfaci o sticla de ... spumos , champagnie etc. se recomanda se tii sticla la 45 de grade ... in felul asta se reduce riscul de lichidul sa spumeze si sa iasa afara din sticla 

... explicatia e f. simpla , daca inclini sticla creste suprafata libera lichid-aer 

ORICUM daca ai agitat sticla ... trucul asta nu te ajuta 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cu siguranţă ai vrut să spui 45 de grade FAHRENHEIT, care īnseamnă cam 7 grade CELSIUS, că cine ştie ce se mai īnţelege. Deci cum am spus, sticlele la rece.
E ceva cu lichidele care se contracta la rece dar nu ştiu dacă doar asta este explicaţia. Cert este că dacă nu eşti atent poţi pierde o sticlă īntreagă de 2 litri pe covor, pe pereţi, pe tavan şi pe toţi cei din jur o să-i faci lipicioşi dacă ai şi un mied de desert 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Cu siguranţă ai vrut să spui 45 de grade FAHRENHEIT, care īnseamnă cam 7 grade CELSIUS, că cine ştie ce se mai īnţelege. Deci cum am spus, sticlele la rece.
E ceva cu lichidele care se contracta la rece dar nu ştiu dacă doar asta este explicaţia. Cert este că dacă nu eşti atent poţi pierde o sticlă īntreagă de 2 litri pe covor, pe pereţi, pe tavan şi pe toţi cei din jur o să-i faci lipicioşi dacă ai şi un mied de desert 


AM VRUT SA ZIC EXACT CE A IESIT ... INCLINATA LA 45 DE GRADE ... SI BINEINTELES CA RECE SI NEAGITATA ... 

AM VERIFICAT metoda ... si merge  =D ... daca ai un pahar la indemina , poate ca in cel mai rau caz pui ceva in el ... dar de obicei se lasa doar cu ... "fum" 

... cred ca ... dilatarea lichidelor e nesemnificativa in cazul asta !
dar ... dilatarea gazelor ... asta e importanata  ... si daca mai adaugi si faptul ca un lichid rece dizolva mai multe gaze decit un lichid cald  ... + ca la presiune mare si temperatura scazuta ... CO2 devine lichid ... incepe sa se faca loc in sticla !

ORICUM ... vinurile efervescente se beau pe la 5C ... deci nu le tineti la temperatura camerei daca vrei sa va placa gustul !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
aa, 45 de grade īnclinaţia, adică oblic. Credeam că te referi la temperatura sticlei īn momentul desfacerii. O să īncerc şi tehnica asta. Da, dilatarea gazului e mai importantă. 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
In primul rand mierea nu are voie sa depaseasca temperatura de 70*C!
La 40*C se distrug enzimele utile din miere iar la 70*C mierea devine toxica. Nu e nevoie sa incalzestimierea ca sa fermenteze. Albina deshidrateaza mierea pana la 17% - 18% concentratie de apa, ventiland cu aripioarele, pentru ca mierea fermenteaza daca are peste 20% apa.
Sfatul meu este sa urmezi reteta fara sa mai fierbi mierea.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

iunicu a scris:

In primul rand mierea nu are voie sa depaseasca temperatura de 70*C!
La 40*C se distrug enzimele utile din miere iar la 70*C mierea devine toxica. Nu e nevoie sa incalzestimierea ca sa fermenteze. Albina deshidrateaza mierea pana la 17% - 18% concentratie de apa, ventiland cu aripioarele, pentru ca mierea fermenteaza daca are peste 20% apa.
Sfatul meu este sa urmezi reteta fara sa mai fierbi mierea.


NU STIU DACA DEVINE CHIAR TOXICA ... ?
... eu o pun in ceai fierbinte ... luat de pe foc ...  

DAR SUNT DE ACORD CU TINE ... E PACAT SA O FIERBI ... SI SA OMORI TOT CE E VIU SI BUN ACOLO ... 

... daca merge si nefiarta ... mai bine nefiarta ...
pt inspiratie ...



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ba devine toxica! Cand mierea trece de 70*C in miere se formeaza furfurol(un insecticid bun, se foloseste la cocktailul Madalina Manole))
Te rog daca bei un ceai fierbinte mai bine indulceste cu zahar. Daca nu ai rabdare sa se raceasca sub 40 de grade inseamna ca ai pus miere de pomana pentru ca e ca si cum ai fi folosit zahar invertit cu aroma de miere. Tot ce e important si curativ in miere crapa la peste 40*C.
Pai ce facem? Distilam fractionat si ne otravim cu ceai?


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Tu vorbesti de mierea simpla si ai dreptate.
Eu am fiert mierea diluata mai mult de 100% cu apa. Unde sa se mai formeze  hidroximetil-furfural?
Pe langa temperaturile mari, se pare ca si temperaturile mai mici, pe termen mai lung, sunt daunatoare mierii.

" īn ceea ce pri­veşte acţiunea căldurii asupra mierii, trebuie să luăm īn considerare temperatura atinsă la suprafaţa şi īn masa mierii, precum şi timpul de expunere la această temperatură. O īncălzire la 78°C la adăpost de aer timp de mai puţin de 10 minute este mai puţin dăunătoare decāt o īn­călzire de cāteva zile la 40°C, deşi această temperatură este apropiată de temperaturile aşa numite "biologice". "

Asa ca nu cumparati miere de pe marginea drumului! Am mai citit pe undeva (nu mai stiu acum pe unde) ca mierea este si fotosensiblila. Va dati seama ce miere este aia care sta zile intregi in soare, la caldura!! 

Eu nu cred ca am procedat gresit. Am vazut multe retete de mied in care se fierbea amestecul de miere, am dat un exemplu mai inainte.
Urmatoarea reteta o voi face fara fierbere ca sa vad diferenta de gust.
Fierberea se face pentru a nu se tulbura miedul in timp. Nu cred ca la mine va rezista prea mult... Asa ca de ce sa ma complic cu fierberea. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Uite ce scrie Dr Mencinicopschi īntr-una din cărţile lui, "Revoluţie īn bucătărie":

"MIEREA - din nou atenţie! Aceasta devine toxică dacă este folosită la temperaturi mai mari de 40*C. Nu mai puneţi miere īn cafea sau ceai dacă sunt fierbinţi, aşteptaţi să se răcească puţin. De asemenea, ca măsură de precauţie pentru evitarea botulismului, mierea de albine nu va fi dată copiilor mai mici de un an. Iar atunci cānd mergeţi la cumpărături alegeţi mierea cu grijă, din surse sigure..."

Am găsit şi eu ceva legat de furfurol


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
--> alte retete cu mierea fiarta.

Eu cred ca mierea devine toxica atunci cand o incalzesti ca atare, nu in solutii diluate. Dar asta e doar parerea mea, nu am dovezi in acest sens.
Oricum ar fi, daca sunt dubii cum ca ceva nu ar fi bine, atunci nu mai facem asa. Tare as vrea sa fac analizele mustului facut de mine. Aveti idee pe unde se poate face?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sine, oamenii ăştia care studiază nişte lucruri timp de cāteva decenii nu cred că sunt tāmpiţi. Peste tot scrie că mierea dizolvată īn ceai la peste 40*C devine toxică. Ce pierdem dacă respectăm sfatul ăsta?

Dacă ai īncălzi mierea direct īn tigaie ai avea īn plus şi mai mult HMF din cauza caramelizării intense.

EDIT: Iunicu, ce a folosit MM se numea FURADAN, un insecticid, e altceva. Aici e vorba de hydroxymethylfurfural

Uite deosebirea:

o să şterg editul ăsta după ce citeşti


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Sine, oamenii ăştia care studiază nişte lucruri timp de cāteva decenii nu cred că sunt tāmpiţi. Peste tot scrie că mierea dizolvată īn ceai la peste 40*C devine toxică. Ce pierdem dacă respectăm sfatul ăsta?

Dacă ai īncălzi mierea direct īn tigaie ai avea īn plus şi mai mult HMF din cauza caramelizării intense.

EDIT: Iunicu, ce a folosit MM se numea FURADAN, un insecticid, e altceva. Aici e vorba de hydroxymethylfurfural

Uite deosebirea:

o să şterg editul ăsta după ce citeşti


GATA CU "comentariile" ... eu o sa fac 2 drumuri la bucatarie ... odata pun ceaiul in cana si a doua oara pun mierea in ceai !

Nu cred ca ... produsii periculosi sunt ... chiar asa de periculosi pt ca sigur se vorbeste acolo de "ppm"=parti pe milion ... dar actiunea + nu vreau sa o anulez cu o actiune "-"

IDEEA E CA ...
ORICUM MINCAM DESTULE PORCARII PE CARE  NU LE STIM ...
ASA CA , EU AM DE GIND SA LE EVIT PE ALEA PE CARE LE STIU !!!




P.S.
oricum STRESUL e ceva ce bate orice chestie nociva din mincare ... exceptind ciupercile otravitoare ... si o cinzeaca de metanol


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bun, ok.
Daca va dau sa beti din miedul asta, veti bea? Credeti ca ar trebui sa-l arunc?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pai asta ziceam si eu...

Cautand am aflat ca hidroximetilfurfural-ul este un indicator al prospetimii mierii si al tratamentelor inadecvate.
In link-ul dat de tine ) zice: "In humans, no correlation between intakes of HMF and disease has yet been demonstrated."
Deci nu hidroximetilfurfural-ul este problema ci celelalte transformari care au loc in miere la temperaturi ridicate.

P.S. Eu am baut de cand ma stiu lapte fierbinte indulcit cu miere si imi place foarte mult. Acum ca stiu despre faptul ca mierea poate deveni toxica, nu voi mai fierbe mustul de mied, dar lapte voi bea tot ca pana acum... 

P.P.S. @ Samogon: Nu mi-ai zis daca ai bea din miedul asta. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
E de ştiut pe viitor, de aruncat īn niciun caz.

Cred că īn final toată polemica despre mierea toxică va fi ştearsă. Trebuie să ne lămurim īn ce cantitate se regăseşte acest hidroximetilfurfural īn mierea supusă īncălzirii comparativ cu alte surse (cafea prăjită, coaja de pāine, cartofi prăjiţi, fructe uscate sau alte preparate care au urmate reactia Maillard şi caramelizarea). Atunci ne putem face o părere dacă este īntr-adevăr un motiv de teamă. Văzānd cifrele comparative, am bănuiala că nu e decāt un bau-bau pentru majoritatea oamenilor cu o dietă comună, adică un fel de picătură īntr-un ocean. Coaja de pāine, cafeaua sau cartofii prăjiţi e posibil să aibă cantităţi de sute de ori mai mari.

Aş bea din miedul tau fără ezitare! chiar cu toate "riscurile" 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ok.
Cand se termina de fermentat as vrea sa organizam o iesire la iarba verde la care sa degustam    pe indelete bauturile fiecaruia. 
Apoi putem sa facem o "imprastiere" 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

SineNomine a scris:

Deci nu hidroximetilfurfural-ul este problema ci celelalte transformari care au loc in miere la temperaturi ridicate.


Care transformări că şi eu le caut? Partea cu distrugerea enzimelor nu poate fi considerat ceva toxic. Dacă vinovatul e HMF atunci e foarte posibil să fie doar un bau-bau pentru a speria lumea degeaba. De aia zic că discuţia va fi ştearsă īn final.

Sine, eu m-am īmprăştiat destul pentru viaţa asta, vă las si pe voi să vă īmprăştiaţi. Eu de acum doar o să gust, atāt, să nu creadă lumea că am trecut la islamism


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eee, nu zi vorba mare!
Si eu, in tinerete, ma "imprastiam" de  5 ori pe saptamana... ce vremuri!!!   
Acum mai rar, ca... de, se simte... 
Asta nu inseamna ca nu putem sa ne simtim bine la un gratar, gustand "d'ale casei".   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

SineNomine a scris:

Eee, nu zi vorba mare!
Si eu, in tinerete, ma "imprastiam" de  5 ori pe saptamana... ce vremuri!!!   
Acum mai rar, ca... de, se simte... 
Asta nu inseamna ca nu putem sa ne simtim bine la un gratar, gustand "d'ale casei".  


sigur! 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Vreau să-ţi zic că şi eu am făcut mied acum vreo 3 ani. La gust părea aproape comestibil, deci nimic special, poate chiar aiurea dupa unele gusturi. La prima gustare nu mi-a plăcut dar am īnceput să mă obişnuiesc. Mama e zis că nu-i place deloc iar tata că e cea mai bună băutură care a băut-o vreodată (el aşa zice mereu  ). Poate depinde şi de calitatea mierii. Eu am avut o miere zaharisită, cu miros mai deranjant aşa, nici nu ştiu din ce era. La bunici la curte ţin minte că erau faguri de miere şi la veceu.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Bun, ok.
Daca va dau sa beti din miedul asta, veti bea? Credeti ca ar trebui sa-l arunc?



hei hei ... daca il arunci ... sa ne spui    ca sa iti trimitem sticle si dopuri    ca sa putem sa le recuperam sticlele    

ideea e ca ... la urmatoarea tura ... poti sa incerci fara sa fierbi mierea ... asta daca ai chef ... daca nu ... merge si asa 

... se descompune ... dar in cit timp ... si la ce presiune ...

am inteles ca ... nici caramelul nu e sanatos ... dar e folosit peste tot ...

asa ca ... daca nu exageram ... e ok !

ms


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Mierea diluata fermenteaza la fel si fiarta si nefiarta.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma bantuie o problema: mierea diluata a avut zahar 200 g/l, ducul de mere a avut 150 g/l. Cand le-am combinat nu ar fi trebuit sa aibe ~190 g/l? 
Mie de ce mi-a indicat densimetrul mai mult? 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Ma bantuie o problema: mierea diluata a avut zahar 200 g/l, ducul de mere a avut 150 g/l. Cand le-am combinat nu ar fi trebuit sa aibe ~190 g/l? 
Mie de ce mi-a indicat densimetrul mai mult? 



... ai facut mesuratarile la aceiasi temperatura ?



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da. Totdeuna fac masuratorile la 20°C.
Calculul este putin gresit. Mai trebuia sa pun si volumul mierii.
Deci:
La miere: 200 g/L inseamna la cantitatea de 10.7 L --> 2140 g zahar
La mere: 150 g/L inseamna la cantitatea de 1.7 L --> 255 g zahar
In total avem 2395 g de zahar la 12.4 L de amestec. Asta inseamna 193 g/L.
Coresct?
Ar putea influenta sucul de mere, care a fost mai vascos si putin spumos, precizia masurarii?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Da. Totdeuna fac masuratorile la 20°C.
Calculul este putin gresit. Mai trebuia sa pun si volumul mierii.
Deci:
La miere: 200 g/L inseamna la cantitatea de 10.7 L --> 2140 g zahar
La mere: 150 g/L inseamna la cantitatea de 1.7 L --> 255 g zahar
In total avem 2395 g de zahar la 12.4 L de amestec. Asta inseamna 193 g/L.
Coresct?
Ar putea influenta sucul de mere, care a fost mai vascos si putin spumos, precizia masurarii?



NU STIU DACA EU INTELEG BINE ...
problema ta e ca trebuia sa fie 190g/L si a iesit la 193g/L   

... pai 3g la 200 inseamna o precizie de 1.5% ... nu e ok ?

Lichid cu spuma pt mine =lichid +aer ... deci eroare de masura ...

ca sa ne lamurim erorile sunt de 4 feluri :
1.eroare de instrument
2.eroare de metoda
3.eroare de operator
4.eroare de hazard (??? ) parca ... adica daca tu masori un cimp electric de ex in apropierea unui stilp ... dar nu stii ca sub stilp e ingropata o BOBINA MARE care distorsioneaza cimpul magnetic ...

eu zic ca ... 1.5% e ok !
... verifica ce scrie pe densimetru ... care e precizia ??



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

Caberlot a scris:


ca sa ne lamurim erorile sunt de 4 feluri :
1.eroare de instrument
2.eroare de metoda
3.eroare de operator
4.eroare de hazard (??? ) parca ...


Eu zic ca eroarea e a instrumentului!
Nu puteti avea mari pretentii de exactitate la un densitometru gradat cand
pentru densitate (aici masoara corect), cand pentru conc de zahar, cand pentru
grade alcoolice, etc!
Corect cantitatea de zahar / unitatea de volum se dozeaza prin metode biochimice, unde intensitatea culorii e masurata electronic si transformata in mg/dl sau g/l.
La valori de pana la 300-330 mg/dl puteti folosi (cu o eroare mult mai mica) un glucometru (utilizat de diabetici). Atentie: glucometru dozeaza doar glucoza!
Numai bine!


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Teoria zice ca un lichid cu bule da flotabilitate scazuta iar un lichid vascos da o flotabilitate crescuta.
Am auzit o intamplare cu un operator dintr-o statie d epurare care a cazut in bazinul de digestie aeroba al statiei si s-a inecat desi era un bun inotator. Explicatia a fost ca aerul injectat in bazin si care facea apa sa bolorosesca a saczut densitatea apei si operatorul nu a putut sa se mentina la suprafata.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

iunicu a scris:

Teoria zice ca un lichid cu bule da flotabilitate scazuta iar un lichid vascos da o flotabilitate crescuta.
Am auzit o intamplare cu un operator dintr-o statie d epurare care a cazut in bazinul de digestie aeroba al statiei si s-a inecat desi era un bun inotator. Explicatia a fost ca aerul injectat in bazin si care facea apa sa bolorosesca a saczut densitatea apei si operatorul nu a putut sa se mentina la suprafata.


daa... asta e o explicatie si pt ... triunghiul bermudelor sau alta zona din neamul ei -nu mai tin mite unde  ... unde dispar barci de pescuit oceanic fara sa dea nici un SOS ...
... pe fundul ocanului sunt depozita mari de CO2 si de CH4 care din cind in cind "trimit"catre suprafata niste ... mostre ...    ...
... care fac apa sa "fiarba" si o barca prinsa intr-un amestec de felul asta gaze+apa se duce brusc la fund ca un bolovan pt ca isi pierde brusc flotabilitatea

DECI E CLAR CA DACA CAZI INTR-UN BAZIN IN CARE SE BOLBOROSESTE AER ... AI CAM INCURCATO RAU DE TOT !



P.S.
SIMPLU ...
amesteci ceva usor cu ceva greu si rezultatul o sa fie ceva nici usor dar nici greu


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:


NU STIU DACA EU INTELEG BINE ...
problema ta e ca trebuia sa fie 190g/L si a iesit la 193g/L   

... pai 3g la 200 inseamna o precizie de 1.5% ... nu e ok ?



Nu, problema e ca la densitatea 1.098 corespunde ~250 g/L. Diferenta este foarte mare.
Am facut cam in graba plamada si nu imi aduc aminte exact unde am gresit. 
In mod normal ar fi trebuit sa imi dau seama atunci de diferenta asta.
Pana la urma... asta e. Mai fac o data si vad despre ce este vorba... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
1.098 īnseamnă cam 23,3g zaharuri / 100 ml must.
Eu aplic formula: % = [(D - 1) / D] x 261.3 unde "D" = densitatea.

Ultima măsurătoare ai făcut-o după ce ai fiert mustul de miere. Păi īn timpul fierberii ştii că apa se evaporă şi creşte concentratia de zahăr = densitate mai mare.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
De o saptamana nu mai da nici un semn de fermentare.
Am masurat densitatea care este de 0.94.

mied saptamana mai nici semn masurat densitatea care este 0.94.

26.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Miedul este sec, are gust de vin, este tare si miroase a miere dar nu in mod izbitor.
Per total sunt multumit de ce a iesit.
Rece este si mai bun.
Voi pune si in sticle pentru carbonare sa incerc si varianta acidulata.

mied miedul este sec, are gust vin, este tare miroase miere dar mod total sunt multumit iesit. rece

22.6KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus cateva sticle la carbonatat cu 10 g de miere la litru.
Cam cat timp trebuie sa le tin pana sa incep sa beau din ele? 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Am pus cateva sticle la carbonatat cu 10 g de miere la litru.
Cam cat timp trebuie sa le tin pana sa incep sa beau din ele? 


tare bine arata MIED-ul tau ... mmm
daca te rog ... bei si pt mine un pahar mare si rece    =D   

sper sa reuseshti sa-l ... shampanizezi !!!



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

SineNomine a scris:

Am pus cateva sticle la carbonatat cu 10 g de miere la litru.
Cam cat timp trebuie sa le tin pana sa incep sa beau din ele? 


Cam 3 săptămāni durează carbonatarea apoi poţi să īncepi să le consumi. Īn ce sticle ai pus?
Dacă sunt de plastic ai un avantaj: le apeşi şi īţi dai seama dacă a făcut presiune īnauntru. De ce zic asta? pentru că am avut surprize anul trecut cu o producţie de bere care după 2 săptamāni de stat la carbonatare nici urmă de presiune nu avea! A trebuit să desfac dopurile la fiecare sticlă şi să adaug un praf de drojdie la fiecare. Aşa a īnceput carbonatarea. Nu ştiu exact ce s-a īntāmplat, probabil a sedimentat foarte bine şi cānd am tras la sticle n-a mai avut drojdii īn suspensie, deşi greu de crezut lucrul ăsta. Nimeni nu a putut să īnţeleagă la vremea aceea ce s-a īntāplat cu berea mea. Dar īn general carbonatarea iese fără probleme la toată lumea. Dar na, cāteodată mai sunt şi ghinioane*.

*Ghinioane = varianta moldovenească de la ardelenescul "bine, Ioane" 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
eu as fi facut LICOAREA DE EXPEDITIE DIN MIED+MIERE+DROJDIE ... SI DUPA ce lua startul la fermentat adaugam cite un paharel pe sticla
... asa e usor de dozat ...si esti sigur ca fermenteaza  ...

altfel e dificil de dozat mierea cu linguritza ... si daca ... cumva e prea bine limpezit ... miedul ... nu mai pleaca la fermentat ...



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus in sticle fliptop de 450 ml.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu am mai postat cam demult pe acest subiect, imi cer scuze.
Miedul carbonatat a iesit foarte bun, are o finete aparte si un gust minunat, spuma este foarte fina. Nu ma asteptam sa iasa asa de bun... 
Cand am desfacut prima sticla nu s-a intamplat nimic timp de cateva secunde apoi a inceput sa busneasca spuma afara de parea ca nu se mai opreste... M-a surprins finetea bulelor care nu se aseamana cu nimic, nici cu berea nici cu vinul spumos.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mi-a mai ramas mied pentru a umple patru sticle de 750 ml pe care le-am dopuit si vreau sa le pastrez mai mult ca sa vad cum se transforma gustul in timp. Prima sticla vreau sa o desfac prin iulie 2013...   

Sper sa ma tin de cuvant...   

mied mi-a mai ramas mied pentru umple patru sticle 750 care le-am dopuit vreau pastrez mai mult vad

33KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Trebuie sa imi iau o camera foto mai buna. 
Miedul este mult mai limpede in realitate decat in poza. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Iam-iam! Nu mai  e mult si ies albinele mele pe productie. Arata bine rau.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
...si este bun si la gust. 
Succes in apicultura! Cand faci mied cu mierea ta va avea un gust mult mai bun.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Arata impecabil bautura, zici ca-i de pe raft. Ai folosit ceva pentru clarificare?
E bine ca n-a sarit dopul, la ce calduri au fost. Mie imi e cam frica, recunosc, cu carbonarea la sticla de sticla. Oricum cred ca i-as pune cantitatea minima de miere/zahar pentru carbonare.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu am folosit nimic. L-am lasat sa se decanteze in damigeana si l-am tras de vreo cinci ori cu atentie sa nu tulbur partea de la fund. Ce a ramas pe fund am bagat la distilat.
Sticla din poza nu este cu mied carbonatat, este mied simplu pus la invechit. Cel carbonatat l-am pus in sticle de bere Grolsh, cele cu dop fliptop. Pe alea le-am baut primele... de fapt eu am baut doar vreo doua, restul le-a baut nevasta-mea... I-a placut foarte mult. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

iunicu a scris:

In primul rand mierea nu are voie sa depaseasca temperatura de 70*C!
La 40*C se distrug enzimele utile din miere iar la 70*C mierea devine toxica. Nu e nevoie sa incalzestimierea ca sa fermenteze. Albina deshidrateaza mierea pana la 17% - 18% concentratie de apa, ventiland cu aripioarele, pentru ca mierea fermenteaza daca are peste 20% apa.
Sfatul meu este sa urmezi reteta fara sa mai fierbi mierea.



      aici am si eu un comentariu:
     drojdiile sunt microorganisme  care metabolizeaza glucidele din mediul inconjurator in anumite conditii.
  Oamenii de stiinta au testat  drojdiile in  laborator,  in conditii extreme si s-a ajuns la concluzia ca intr-o solutie de zahar care contine   elemente nutritive ,activitatea  acestora  e  blocata complet intr-o solutie de zahar cu o concentratie mai mare de 65% zahar .
     spor


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... probabil ca de aia se face mustul concentrat cam la 750-800 g zahar/L    in felul asta se blocheaza fermentatia  ... cu un factor de securitate de +10%

adica mierea e absolut sigur ca nu fermenteaza la +800 g zahar/L   

... eu unul nu am vazut inca ... miere fermentata !!!  

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Incearca sa aduci mierea la peste 20% umiditate si asteapta sa vezi ce se intampla.
Eu garantez ca se acreste.
Procesatorii nu accepta mierea care nu are umiditate sub 20% tocmai pentru faptul ca se altereaza. Albina nu capaceste mierea pana cand umiditatea ei nu scade la 18%. De ce oare?


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

Caberlot a scris:

... probabil ca de aia se face mustul concentrat cam la 750-800 g zahar/L    in felul asta se blocheaza fermentatia  ... cu un factor de securitate de +10%

adica mierea e absolut sigur ca nu fermenteaza la +800 g zahar/L   

... eu unul nu am vazut inca ... miere fermentata !!!  

 


salutare

exista o explicatie stiintifica:
in industria conservelor de fructe(   gem, dulceata,marmelada  ) , pentru a avea conservabiltate naturala ,produsul finit ar trebui sa contina  minim 65% zahar TEORETIC  .Toate microorganismele , drojdii ,mucegaiuri sau bacterii efectueaza schimbul metabolic cu exetriorul prin membrana celulara.La conc, in zahar de peste 65% ,presiunea osmotica generata de moleculele de glucide  este de citeva sute de atmosfere iar metabolismul  microorganismelor, inceteaza fara a fi distruse .Daca  lasi borcanul cu dulceata deschis citeva zile   .presupunind ca mama ,bunica sau sotia accepta asa ceva ,dulceata va absorbi unemzeala din aer  ,conc in zahar la suprafata borcanului  va scadea si apar riscuri de infectii  sau  fermentatii  .De regula conservele se pasteurizeaza pentru distrugerea microorganismelor ,a se vedea reteta bunicilor pentru gem etc.
     Mierea si orice solutie de glucide  in care activitatea apei este sub 35 % are o conservabilitate naturala .Cind  eram student am observat  ca un gem poate mucegai la suprafata chiar daca are suficeint zahar daca borcanul are un gol de aer si sta mai multe zile prin camara .De ce ?Datorita condensului din apa atmosferica ,imperceptibil cu ochiul liber care diluezaa la suprafata  produsul.
   Microorganismele  pot genera infectii grave in  bauturile pe care le producem pe linga casa daca nu respectam anumite conditii de igiena .Ce efecte are  o infectie ?Randament mai mic, gusturi si mirosuri neplacute sau chiar compromiterea plamezilor in anumite situatii.
Spor


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
CORECT !

gemul face floare doar deasupra (si schimba gustul banuiesc) si poti sa arunci doar un strat si apoi se poate minca fara nici o problema

BUNA EXPLICATIA ASTA ... cred ca multe gospodine ar vrea sa o stie !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am si eu o intrebare pe subiectul carbonare . mie imi place vinul mai acidulat ,am baut odata de pe la iasi un vin alb sampanizat ,dar nu mi-a spus nimeni cum se face . asta este secretul , adaugi o cantitate de zahar sau miere si dupa trei saptamani face bulele magice . practic face o a doua fermentatie asa cum am vazut ca se face la champagnie?

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da. Asta este tot, dar mai trebuie sa fie si drojdii active in vinul ala.
La sampanie stiu ca se adauga must fiert.
Prima scursura si ultima parte a mustului se fierbe pana se face o marmelada groasa. Aia se adauga in sticle pentru a doua fermentare.
Sigur, nu este atat de simplu sa faci sampanie, dar asta este principiul de baza.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  la sampanie se adauga LICOAREA DE EXPEDITIE = o solutie dulce= must concentrat    era la origine ...   acum gurile rele spun ca se mai adauga si ceva arome+coloranti      ...

... si ... ce e mai important in siropul ala se pun niste drojdii speciale - care tolereaza 11-12% alcool DAR MAI IMPORTANT CA TOATE AGLOMEREAZA => NISTE GRANULE DE DROJDIA CARE SE DEPUN IN DOP ... care se ingheatza si apoi se inlocuieste cu un dop curat (parca degorjare se cheama treaba )

... altfel cind deschizi sticla    bulele pleaca direct de pe fundul sticlei    si tulbura pelicula de drojdii   si iti strica placerea 


 

p.s.
tot de prin carte aia ... verde


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la