Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
Va dura mult fermentaţia. Fructoza este fermentată mai greu decât glucoza.
Da, fierberea face să coaguleze nişte proteine care ulterior vor fi mult mai uşor de sedimentat. Astfel limpezirea se face mult mai uşor şi se previne tulburarea ulterioară. Limpezirea o poţi obţine şi cu gelatină sau albuş de ou. Totuşi, tulbureala nu afectează cu nimic calitatea băuturii, nici proprietăţile senzoriale.
Pentru carbonare:
După ce termină de fermentat măsori densitatea şi te asiguri că nu mai are zaharuri reziduale (densitate puţin sub 1,00). Atunci e momentul să o tragi la sticle. Sticlele trebuie să fie rezistente la presiune şi cu închidere strânsă şi ermetică (sticle de bere cu capse, dop filp-flop ca cele de grolsch sau recipienţi PET de 2 litri). Pentru ca miedul să carboneze trebuie să-i pui puţin zahăr. Eu aş prefera ca zahărul să provină tot din miere. Se folosesc între 5 şi MAXIM 10 grame de zahăr pe litrul de băutură (bere, cidru, mied, etc) pentru carbonare. Considerând că mierea conţine 80g zahăr la 100g, cantităţile necesare sunt neglijabil mai mari, important e să nu depăşeşti 10 grame pe litru.
Adăugarea zahărului o poţi face prin două metode: 1. Folosind un vas intermediar: Asta presupune să tragi miedul de pe drojdie şi să adaugi mierea în mied calculând cantitatea totală de zahăr necesară pentru întregul volum de mied. Să zicem ai 20de litri de mied, adaugi 200g miere şi amesteci să se dizolve. Apoi tragi miedul la sticle cu capse sau dopuri strânse şi bine închise.
2. Torni cantitatea de miere necesară carbonării în fiecare sticlă (exemplu 5g pe sticla de 500ml, 10g pe sticla de un litru sau 20g pe sticla de 2 litri). Aici trebuie să ai o măsură precisă, să zicem o lingură cu miere care ştii că are 20g, o verşi în sticlă apoi torni miedul şi închizi capsele bine sau pui înfiletezi dopul (depinde ce sticle vrei să foloseşti). E mai migălos dar nu mai ai nevoie de vas intermediar. Dacă foloseşti zahăr e mai simplu că îl torni fără probleme. Mierea e vâscoasă şi se prelinge, greu de măsurat cantităţi aşa mici.
Orice băutură arată mai bine în sticlă de sticlă, dar totuşi s-a dovedit că PET-ul este mult mai comod de folosit, uşor de găsit, ieftin, l-ai folosit l-ai aruncat. Deci tu tecizi ce e mai adecvat pentru tine.
Ce se întâplă în timpul carbonării? Drojdia când găseşte zahăr nou continuă să fermenteze. Dopul fiind închis strâns nu permite ca CO2-ul degajat să iasă afară iar în interiorul sticlei se formează presiune de CO2 care se dizolvă în băutură şi formează acidul carbonic, un acid slab care se descompune rapid în momentul când desfaci sticla şi presiunea iese.
Se întâmplă atunci când nu a terminat de fermentat complet zaharurile iniţiale sau când ai greşit cantitatea de zahăr la carbonare, la desfacerea sticlei, miedul tău din sticlă să se transforme într-o fântână arteziană. Trebuie sa fii prevăzător. Acest fenomen de vulcanism care îţi poate inunda şi tavanul de deasupra dar şi toată camera în care serveşti băutura, poate fi prevenit dacă ţii sticlele la rece înainte de desfacere şi bine-nţeles să nu te pună necuratul să le agiţi ! (în cazul în care nu vrei să faci vreo farsă cuiva )
Citisem într-o vreme o poveste pe cât de amuzantă pe atât de horror, cu un berar care timp de vreo 2 săptămâni tot auzea bubuituri în pivniţă... când s-a dus să verifice berea nu mai erau decât 2 sticle întregi, în rest dezastru, cioburi înfipte şi-n uşă. Evident că astea nu trebuie să ne sperie, dacă facem lucrurile cu cap nu ajungem în astfel de situaţii. Eu din ce stiu n-am auzit pe cineva să i se sparga vreo sticlă din cauza presiunii. Însă fântâni am mai văzut şi chiar mie mi s-a întâmplat de mai multe ori Ăsta e şi unul din motivele pentru care eu prefer PET-ul, am posibilitatea să desfac puţin câte puţin şi dacă e pericol strâng la loc. La capse nu prea ai ce să faci decât să torni foarte repede deasupra unei oale să fii sigur că măcar nu pierzi conţinutul.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|