Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Dulci-k
Femeie
22 ani
Giurgiu
cauta Barbat
22 - 45 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Malt whisky Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am vrut sa incerc si eu sa fac alcool din cereale si am ales reteta de malt whisky poate si din cauza simplitatii ei.
Am folosit 4 kg de malt de orz WEYERMANN PILSNER si 1 kg de malt de orz BREWFERM BISCUIT.
Maltul l-am rasnit la rasnita de cafea pana a ajuns la granulatia dintre faina si malai.

malt whisky vrut incerc fac alcool din cereale ales reteta malt whisky poate din cauza ei. folosit

27.6KB

Modificat de SineNomine (acum 12 ani)


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus la fiert 15 L de apa.

malt whisky pus fiert apa.

28.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cand a ajuns la 70* C, am oprit focul si am inceput sa torn maltul in apa. L-am turnat incet, ca o ploaie fina dar tot a facut cateva cocoloase.
Am oprit 300 gr de Pilsner pentru a le pune o data cu drojdia.
Dupa ce am pus maltul temperatura a scazut la 55* C. Am incalzit din nou pana la 65* C si am acoperit oala cu plapuma pentru a mentine constanta
temperatura in pauza de zaharificare.

malt whisky cand ajuns 70* oprit focul inceput torn maltul apa. l-am turnat incet, ploaie fina dar

17.5KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dupa o ora am verificat temperatura. Ajunsese pe la 58* C asa ca am mai incalzit pana a ajuns la 63* C si am pus-o din nou sub plapuma.
Dupa inca o ora am scos oala si am pus-o in cada la racit.

malt whisky dupa ora verificat ajunsese 58* asa mai incalzit pana ajuns 63* pus-o din nou sub inca

26.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am filtrat printr-un servetel 250 ml de must si am facut masuratorile.
Mustul are o densitate de 1086.

malt whisky filtrat printr-un servetel 250 must facut are densitate 1086.

25.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Zahar 220 gr/L.

malt whisky zahar 220 gr/l.

25.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Potentialul de alcool este de 11 grade si ceva.

malt whisky alcool este grade ceva.

25.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Drojdia (de sampanie    ) am pus-o la hidratat impreuna cu mustul pe care l-am scos pentru masuratori indoit cu apa.
Cand temperatura plamezii a ajuns la 25*C am turnat drojdia peste si am lasat-o la fermentat. O data cu drojdia am pus si cele 300 g de malt pe care le oprisem.

Modificat de SineNomine (acum 12 ani)


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
A doua zi de dimineata am vazut ca se formase patul. Pat care este si acum, dupa doua zile cam la fel ca la inceput. Sunt semne de activitate dedesupt dar nu se vede nimic pe deasupra.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sper ca drojdia sa-si faca treaba pana la urma si sa pot si eu sa distilez primul meu whisky...     

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ai avut un randament de extracţie foarte bun pentru prima experienţă, bravo!
O să fermenteze încet rău drojdia de şampanie. Dacă e patul format e pe drumul cel bun. Probabil o vei distila peste 3 săptamâni. Înarmează-te cu răbdare.
Dacă puneai orice drojdie ALE ştii cum făcea plămada ta? Era vulcan 3 zile!
11 grade alcoolice dacă va fermenta până la sec. La sfârşit să-i măsori din nou densitatea, atunci o să afli cât de corect ai lucrat (momentul adevărului)


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am plamadit porumb. Vreau sa folosesc drojdie Blanc. Sper sa mearga mai bine decat cea de sampanie. Voi vorbi maine despre asta. Acum ma duc sa o pun la racit si pe urma ma duc la culcare.     

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Frumos jurnal! Felicitarile mele! Sunt numai ochi si... urechi.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mersi, sefu! 
Am ramas dator cu sahul ala....
Poate ne intalnim la un pahar de vorba si jucam fata in fata... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu folosi blanc, nu te-ai învăţat minte? Blanc e pentru vin alb.
Foloseşte cu încredere o drojdie de bere ALE, una comună, normală, obişnuită, banală, ordinară sau cum o fi.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Oricum, îmi place că ai pus malţ biscuit, te-ai gândit bine 
Sunt curios ce va ieşi.

Povesteşte-ne ce porumb ai folosit, cum l-ai prelucrat, tot... fă un jurnal şi despre porumb


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:

Nu folosi blanc, nu te-ai învăţat minte? Blanc e pentru vin alb.
Foloseşte cu încredere o drojdie de bere ALE, una comună, normală, obişnuită, banală, ordinară sau cum o fi.

Din pacate nu am avut. Am pus azinoapte Blanc si de dimineata parea ca este mai activa decat Champ. 

Modificat de SineNomine (acum 12 ani)


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ca să nu mai ai probleme cu cocoloaşele faci în felul următor:

Verşi malţul în oala de brasaj şi incorporezi apă rece în malţ puţin câte puţin şi frămânţi cu mâinile (exact ca la aluatul pentru pâine). Continui să adaugi apă până ajungi la 1 litru pe 1 kg malţ (la 5 kg malţ pui 5 litri apa). Separat fierbi restul de 10 litri şi când e la clocot verşi apa fierbinte peste amestecul de apă cu malţ. Temperatura va fi cea care trebuie 60-65*C.

5 litri apă la 20*C + 10 litri apă la 100*C = 15 litri apă la 73*C + malţul care scade cu vreo 5-7 grade temperatura apei => 63-65*C.
Se calculează media aritmetică (5 x 20 + 10 x 100) / 15 = 73,33

Aşa se făcea mashing înainte să se inventeze termometrele.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:

Oricum, îmi place că ai pus malţ biscuit, te-ai gândit bine 
Sunt curios ce va ieşi.

Povesteşte-ne ce porumb ai folosit, cum l-ai prelucrat, tot... fă un jurnal şi despre porumb


Pai, problema e ca nu am folosit porumb-porumb ci malai de porumb cumparat din Obor. 
Am vrut sa fac din porumb dar nu am gasit o solutie buna de macinare.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cât a durat măcinarea la râşniţă? 

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
  Am o rasnita veche de capacitate mai mare.
A durat doar vreo 3 ore. Cu tot cu pauze. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Bine că ai scăpat doar cu atât, că dacă aveai una de 100g capacitate... 

Ai luat de la Laur? dacă da, puteai să-i zici să-ţi macine malţul că are el moară. Bine, nu iese lafel de fin mărunţit. Oricum, să ştii că randamentul depinde şi de fineţea cu care macini. Cu cât mai fin cu atât mai mare randamentul de extracţie.
Eu macin la blender şi iese ca făina. Un food-processor ar merge şi mai bine, cred.
Pentru bere nu trebuie măcinat foarte mărunt că blochează la sparging, bobul doar spart, atât.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
L-am comandat zdrobit. Nu stiam ce inseamna asta.   Data viitoare am vorbit cu el sa mi-l macine mai fin.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asa arata astazi la 7. A inceput sa fermenteze mai intens. 

malt whisky asa arata astazi inceput fermenteze mai

42.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Dar de ce e aşa galben, ai pus şi la ăsta mălai?

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu. La inceput era maroniu, acum s-a mai deschis la culoare, dar nu ca in poza. E de la camera foto.

Modificat de SineNomine (acum 12 ani)


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
A cazut patul si face spuma. Spuma este mai galbena decat zeama de dedesupt. A inceput si asta sa aibe activitate.

malt whisky cazut patul face spuma. spuma este mai galbena decat zeama dedesupt. inceput asta aibe

41.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu e o regulă să stea patul deasupra. Dacă are activitate trebuie lăsat până nu mai face băşici. Spuma e ceva normal, la sfârşit se retrage şi aia şi deasupra rămâne zeama limpede.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astept cu nerabdare momentul ala. Sunt curios ca o baba de ce va iesi la distilare.   

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
interesant !!!

malt whisky interesant !!!

75.3KB

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Incepe sa se limpezeasca. Mai se vad cateva bule iesind. Pana maine seara cred ca se termina.

malt whisky incepe mai vad cateva bule iesind. pana maine seara cred termina.

46.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eşti sigur că ai temperatura optimă? Să nu fi sistat. Asta e aia cu drojdia Champ care la mine s-a întins pe vreo 2 săptămâni şi ceva.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da, e drojdia Champ.
Temperatura a fost intre 19°C si 25°C.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E bine, n-ai probleme cu temperatura. Măsoară şi la asta, vezi ce zice densimetrul.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Densitate 0.98

malt whisky densitate 0.98

19.5KB

Modificat de SineNomine (acum 12 ani)


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Zahar 0 g/L

malt whisky zahar g/l

19KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Scuze pentru poze. Mi-a cam tremurat mana.
Acum nu prea stiu ce sa distilez mai inainte. Am doua plamezi, o singura oala si destul de putin timp liber. Pot sa bag o plamada la frigider pana ii vine randul la distilat?

Modificat de SineNomine (acum 12 ani)


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
In principiu ai putea sa lipsesti plamada de oxigen.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sa umplu bidoanele pana sus si sa le las afara?
Mi-e frica sa nu se acreasca... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Acreala de care te temi este fermentatia acetica si este transformarea etilului in acid acetic de catre bacteriile acetice in prezenta oxigenului. Daca nu au oxigen bacteeriile ar trebui sa nu acreasca plamada.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu se acreşte aşa uşor. Poţi să o ţii şi săptămâni fără probleme. Acolo ai o tărie alcoolică de 11-12%. E mai greu să se dezvolte acetobacteriile.

Du bidoanele afară undeva aşa cum sunt şi cu capacele puse că îţi faci tu timp zilele viitoare să le distilezi.

Iunicule, ar putea să facă o pernă de CO2 deasupra, barbotând cu altă plămadă. Dar se complică prea mult şi nu are rost pentru câteva zile.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:


eu unul as incerca sa limpezesc plamada cu ... bentonita ... etc.


Omul şi-a luat nisip ca să distileze cu tot cu grâne şi tu îi spui să pună bentonită să limpezească...


Caberlot a scris:


nu am lucrat cu plamezi de cereale


Se vede


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Va rog sa nu transformati forumul asta in Softpedia.
@ Caberlot: incearca sa postezi la subiect, normal ca nu are ce cauta o discutie despre distilare pe topicul de cidru.
@ Samogon: fii mai ingaduitor.

Rog moderatorii ca, dupa un timp, sa stearga posturile inutile de aici, inclusiv postul meu.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am bagat la distilat doar jumatate din cantitatea de plamada. Era prea multa pentru oala mea. Si bine am facut pentru ca am vazut ca plamada spumeaza foarte tare cand fierbe.
Distilez pe pat de nisip  ...sper sa mearga bine... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu a amers bine. Tot s-a lipit pe fund. 
Nisipul nu este o solutie. Sau nu am ales eu nisipul care trebuie.
Maine incerc varianta cu plamada strecurata. Sunt curios care va fi diferenta de gust.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Dar de ars s-a ars? Poate ne arăţi o poză cu nisipul să ştim şi noi ce să NU luăm.
Deci ţi-a rămas varianta cu sita de inox.

Cum strecori mâine aia? Cred şi eu că asta e cea mai bună varianta pentru ce ai tu, deşi îţi cam rămân câţiva litri de lichid în grânele alea oricât ai stoarce. Poate reuşeşti să clăteşti unpic cu ceva apă dar să nu depăşească dup-aia volumul oalei.

Ştiu că nu e bine cu recipient din PVC dar nu mai aveam altceva.

malt whisky dar ars s-a ars? poate poză nisipul să ştim şi noi să ţi-a

39.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da, miroase a afumat. Aseara nu eram sigur dar astazi am mirosit si chiar are un miros de afumat

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asta e nisipul care NU e bun.

malt whisky asta nisipul care bun.

65KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Exact cum imi imaginam. Granulatie mare care in timpul fierberii vibreaza iar particulele mici de plamada ajung la fund. Ar fi trebuit nisip cuartos care e fin.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu am gasit mai fin la magazinele de acvaristica si la ala de constructii speli la el cateva saptamani ca sa se curete. 
Acum am in plan sa fac un cos din sita de inox. Cand e gata pun in zona "Handmade".


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ala e pietriş, nu? Păi cred şi eu că s-a ars. Sper că totuşi e băubil whiskyul. Ar fi şi păcat pentru prima experienţă, a mers totul perfect până aici. DAr nu o considera un eşec. Fiecare greşeală e o experienţă.

Nu e vorba de particule. Plămada arată ca o pastă vâscoasă, asemeni unui piure lungit cu apă. Aia se prinde foarte uşor chiar şi diluată. Mie ieri nu mi s-a ars deloc pe baia de ulei dar e chin cu descărcatul şi încărcatul cazanului, lupta cu zecile de kile de fermentat şi borhot, mizerie în toată casa, curăţenie şi ordine (care defapt lipseşte la mine :P...

ÎN cartea aceea mică despre ţuică, ai văzut că la reţeta pentru vodcă recomandă folosirea nisipului pe fundul cazanului în strat de 3-4 cm. Probabil e vorba de nisip fin. Acolo e altă muncă cu spălatul nisipului. Cred că până la urmă mai bine ne facem cazane duble cu apă sub presiune cum are Ceanac, principiul marmitelor.

Dar până atunci mai avem de încercat şi cu sita de inox.

Deşi se zice că o ţuică afumată nu mai poate fi reparată, încearacă totuşi să o ţii pe cărbuni, vezi, poate se mai stinge mirosul de ars.

La mine s-a afumat odată o ţuică de nu mai era bună nici să speli cu ea pe jos (mirosul îţi dădea fiori). La ce crezi că am folosit-o? ...la uscatul rufelor


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nisip 2-4 mm.
Cazanul dublu e cea mai buna solutie. Dar am vazut ca Ceanac are si agitator. Chiar e nevoie la cazan dublu?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu l-am gustat. Asta o fac diseara. L-am lasat putin sa se mai aseze.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Dar de ars s-a ars? Poate ne arăţi o poză cu nisipul să ştim şi noi ce să NU luăm.
Deci ţi-a rămas varianta cu sita de inox.

Cum strecori mâine aia? Cred şi eu că asta e cea mai bună varianta pentru ce ai tu, deşi îţi cam rămân câţiva litri de lichid în grânele alea oricât ai stoarce. Poate reuşeşti să clăteşti unpic cu ceva apă dar să nu depăşească dup-aia volumul oalei.

Ştiu că nu e bine cu recipient din PVC dar nu mai aveam altceva.


PT SINENOMINE :

ASEARA povesteam cu un amic ... si mia spus ca el distila vinul cu drojdii , dar mai inainte de a incepe filtra vinul printrun sac de piza deasa , pe care apoi il lega bine la gura si il lasa apoi sa fiarba in cazan  cu restul lichidului
NU A AVUT SURPRIZE NICIODATA ... 

AM MAI POSTAT PE AICI DE 2 ORI ... METODA CU SACUL SUSPENDAT ... 

pina la ... cazane duble ... poate ca ar trebuii sa va indreptati eforturile spre limpezit plamada ... chiar daca scade randamentul pt ca mai arunci din ea partea solida 

nu stiu cum arata plamada voastra de cereale ... poate ca nu se poate filtra   

ORICUM ... CA SA NU FACI ALTA DANDANA ...
NU AMESTECA CE AI CORLIT CU CE E BUN , O SA STRICI TOT ... !

... poate ca ai noroc .. si iese la carbune 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
o ALTA IDEE care mi-a venit desenind tevi e ca ai otea sa folosesti metoda bain-marine ...

mai exact cumperi o oala cu diametrul mai mic decit ce ai tu si aproape de aceiasi inaltime ,putin mai mica mai exact ... in oala mica pui grosul +lichid si in oala mare pui lichidul ... 
capacul se pune pe oala mare 

eu o sa ma apuc de cautat oala-de-interior  chiar daca va trebuii sa-i sudez o inaltare ... ca sa fie cam la fel cu oala principala ...




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
asta e ideea de mai sus de ... BOILER-INTERIOR



malt whisky asta ideea mai sus ...

37.9KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu v-am dat ideea cu pânza de nailon care se foloseşte şi în berăritul casnic (Brew In A Bag). Metoda îşi are originea în Australia şi este considerată o soluţie simplă, ce dă randament foarte bun şi cu investiţie minimă (nu-ţi trebuie decât voalul ăla de nailon şî nişte cusături).
După zaharificare urmează strecurarea şi clătirea grânelor cu apă la 78*C, la fermentare ajunge doar mustul şi nu mai există probleme.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Metoda lui Caberlot pare cea mai la indemana iar inaltatorul poate sa fie o farfurie ceramica.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Metoda lui Caberlot pare cea mai la indemana iar inaltatorul poate sa fie o farfurie ceramica.


metoda e intr-adevar simpla daca nu faci si gaura in oala din mijloc 
... oala se poate folosi dupa ... la altceva)

farfurie ?
nu stiu aia creeaza un volum inchis in care se evapora apa si va tot misca ... se mai poate si crapa ... etc.
... eu as pune 2 latisori din lemn ... sau nu as pune nimic daca are fundul gros-cu toate ... daca lichidul o spala=convectie transmita mai multa caldura decit prin contact_imperfect=conductie ...

AICI AR FI NISTE CALCULE DE FACUT ... LA VOLUM ... CAM CIT TREBUIE SA FIE OALA DIN INTERIOR ... DUPA MINE NU MAI MULT DE 1/3 DIN CE DISTILAM ... ASTA IN IDEEA CA 1/3 COLECTAM SI 1/3 RAMANE INTRE OALE (asa nu se va evapora apa dintre oale si nu ardem oala mare)

AR MAI FI O IDEE : bazata pe difuzie ...
am vazut ca diluati plamada ... pai daca o filtrati ... si apoi ce ramane opariti cu apa si puneti capacul ... lasati 2-3 zile si apoi mai filtrati ... ce a mai ramas in drojdii e f.f. putin alcool 
... eu aplic metoda asta la drojdiile de vin ... pun apa peste si le scot iarna afara si apoi in primavara recuperez "apa grea " primavara cind distil ...



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am distilat tura doua. Am strecurat plamada si nu am mai avut nicio problema.
Miroase frumos!    Mirosul de afumat vine si de la maltul Biscuit.    Se simte si aici dar mult mai fin ca in prima parte. Acolo era mai mult de la afumatura decat de la Biscuit.   
Astazi am diluat pe cel de aseara si la 40° nu este deranjant mirosul de afumatura. Gustul este ca de lemne arse si este putin mai aspru.
In concluzie, nu este deloc pierduta distilarea de ieri.   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aaa, sa nu uit:
Traiasca Samogon si teflonul!!   
Am scapat de coca.   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ai văzut? Cum ai pus banda de teflon? Adevărul că e mult mai comod de lucrat fără coca aia împuţită, de te saturi cât râneşti la ea.
Nu amesteca rachiul bun cu cel mai puţin bun.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La mine capacul intra cam 10 mm in oala. Exact cat este banda de teflon. Am pus cateva straturi de teflon pe capac si am bagat capacul in oala. Asta a fost tot. 

Nu voi amesteca. Chiar si ala de aseara este tras in doua sticle, primul - mai putin afumat si ultimul - la care se simte mai pregnant afumatura.
Daca pun cozile afumate la alta distilare se poate sa se transmita mirosul?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Îi va transmite mirosul, ştii cum e cu legea lui Murphy "tot ce poate merge rău va merge rău". Mai bine să considerăm varianta pesimistă decât să avem surprize neplăcute. De asta se şi spune că o ţuică afumată nu mai poate fi salvată. De obicei, atunci când simţi miros de afumat în distilat, opreşti distilarea pentru că mai târziu, din ce în ce mai afumată va deveni pe măsură ce se arde mai intens pe fund. Singura soluţie e să laşi să se răcească, desfaci, verşi, cureţi arsura şi dup-aia vezi ce poţi face cu plămada să nu se mai ardă (ori o lungeşi cu apă, ori o strecori). Dar ideal ar fi să nu ajungi în situaţia aia.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:

La mine capacul intra cam 10 mm in oala. Exact cat este banda de teflon. Am pus cateva straturi de teflon pe capac si am bagat capacul in oala. Asta a fost tot. 

Nu voi amesteca. Chiar si ala de aseara este tras in doua sticle, primul - mai putin afumat si ultimul - la care se simte mai pregnant afumatura.
Daca pun cozile afumate la alta distilare se poate sa se transmita mirosul?


SA INTELEG ca capacul l-ai intepenit cu teflon ?

daca e asa trece 2 arcuri peste capac in diagonala dintr-o parte in alta ,prinse de toartele la oala 
... asa o sa fii sigur ca nu sare capacul ala 

ESTI NOROCOS daca s-a nimerit sa fie asa de mic jocul intre capac si oala 



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!!
Am sa pun la incoltit 10 kg. de griu si am sa incerc reteta de mai jos....
Multumesc!!!

malt whisky salut !!!am pun incoltit kg. griu incerc reteta mai

21.7KB


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Incearca sa maresti imaginea, nu se intelege mai nimic.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am sa pun 10 kg. la incoltit si am sa incerc reteta asta…
Cartea  Whisky in productie casnica de Peter Jager
Reteta cu temperature in crestere - infuzie
10 kg malt  + 300-350 litri apa
Decoct ka cca 50-55 grade C
Pauza 30 min.
Incalzire la 62 grade C – pauza 30 min.
Incalzire la 72 grade C – pauza 30 min
Incalzire la 75 grade C – pauza 10 min
Test cu iod

Multumesc !!!
Voi reveni cu pareri!!!


pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Si inainte de insamantarea cu drojdie voi adauga niste grau incoltit neprelucrat de loc la temperaturi....
Multumesc Moderatorilor !!!!
Am in lucru o coloana de distilare din inox... Cum o voi termina si o voi incerca voi reveni cu detalii...
Multumesc si lui Strava.... As fi vrut sa am un sef ca el.... Acu  totul e politizat....


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
HALLO Constantin !!!

... ai scris bine ... 10Kg malt la 300-350 L de apa ?    
temperaturile par sa fie Ok !

uite o reteta de bere de la un producator de maltz ... EU  am sa o folosesc pe asta :

UITE CE ZICE PRODUCATORUL DE MALTZ

A traditional, pale lager from Czech barley augmented by pale caramel malt for additional maltiness.
Alcohol by volume: 5.4%.

Brewed: June 9th, 2004.

Grain Bill (50 kg; 110 lbs):

3% Weyermann® Acidulated Malt (1.5 kg; 3.3 lbs.)
5% Carahell® (2.5 kg; 5.5 lbs.)
92% Weyermann® Bohemian Pilsner Malt (46.0 kg; 101.4 lbs.)
Mash:
Mash in with 160 l (42.4 gal.) of brewing liquor at 60°C (140°F)
Rest mash for 20 minutes at 60°C (140°F)
Raise mash temperature to 64°C (147°F)
Rest for 20 minutes
Raise mash temperature to 72°C (162°F)
Rest for 30 minutes
Iodine test normal
Raise mash temperature to 78°C (172°F) for mash-out

Lautering:
1st wort run-off: 60 minutes
1st wort kettle volume: 140 l (37 gal.) at a gravity of 1.061 (15.2°P)
3 spargings with 50 l (13.2 gal.) each
Sparging length: 90 minutes total

Kettle:
Kettle volume at beginning of boil: 280 l (75.0 gal.)
Kettle gravity at beginning of boil: 1.048 (12°P)
Boil length: 60 minutes
Hops: 300 g (9.6 oz.) Hallertauer Hallertauer Tradition for bittering and aroma
Net kettle volume at end of boil: 260 l (68.7 gal.)
Original gravity (OG) at end of boil: 1.051 (12.8°P)

Fermentation:
Yeast: Fermentis® Saflager W-34/70 dry yeast
Pitching temperature: 10°C (50°F) F
ermentation temperature: 12°C (54°F)
Tank capped at a gravity of 1.018 (4.5°P)
Lagering/conditioning temperature in cylindro-conical tank: 1°C (34°F)
Filtration: On July 15, 2004


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
scuze, reteta era pt. 100 de kile de malt...SI 300 LITRI APA... am redus cantitatea de malt, nu si cea de apa....
MULTUMESC!!!


pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Eram putin sub influenta rachiei de orez       

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... No problem !

IDEEA CARE RAMANE E ... LA Y Kg BOABE ==> 3xY L APA

LA Temperaturi ... sunt multe variante


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!!!!!!

      Acum cateva zile am pus la incoltit 12 kg de grau ... A incoltit uniform...
M-am gandit ca vreo 3 kg de grau le voi folosi la o plamada cu 8 kg de spartura de orez ( reteta temperaturi in descrestere ), iar restul o plamada din cereale maltificate ( reteta temperaturi in urcare)...
     La plamada cu orez am avut urmatoarele probleme...
     > Cu toate ca am respectat temperaturile ( 72 grade si apoi 62 grade ) si timpii, lichefierea plamezii a mers perfect, dar la zaharificare...... testul cu amidon nu dorea deloc sa mai lase culoarea albastra, abia spre final , dupa 5 ore de stat la 62 grade s-a mai dus din nuanta albastra a testului, dar culoarea tot nu era ca la sfarsitul plamadirii plamezii din grau incoltit...  Eu cred ca am gresit ca nu am fiert destul orezul, desi, atunci cand am inceput sa scad temperatura nu se mai putea amesteca si bobul de orez il sfarmam foarte usor in mana.... Am lasat la racit plamada pana la 25 grade, aproape 12 ore....
     INTREBARE ... UNDE AM GRESIT SI DE CE TESTUL CU AMIDON NU ARATA NORMAL, NICI MACAR DUPA  12 ORE...
     La plamada cu grau totul a mers struna.... Repede... In 3 ore testul cu amidon arata normal.... Racirea a durat 16 ore... Dupa 14 ore, Plamada arata bine, se decantase era dulce (test amidon ok) si avea 32 grade, in acel moment am adaugat acea mica parte de grau incoltit,  macinat cu 18 ore in urma ( graul macinat l-am tinut in camera la 17 grade)... Dupa alte 2 ore, cand am vrut sa vad daca s-a redus temperatura, am gasit plamada fermentand energic........ Aici e problema... si  Intrebarea..... Oare graul macinat, in cele 18 ore de stat,  a dezvoltat niste drojdii salbatice sau alti fermenti de a inceput sa fermenteze plamada asa ????? ( plamada era plina de oxigen, am tot amestecat sa o racesc...). Aici cred ca am gresit... Graul adaugat la urma trebuia macinat proaspat !!!!!  Cand am vazut eu ca aproape tot graul era sus, am amestecat bine si am adaugat starterul cu drojdii brewferm  luate de pe site-ul fabrica de bere....
       Am sa vad ce o sa iasa !!!!!!!
     Ce invataminte trag eu din asta.... Voi folosi la plamezi doar cereale incoltite ( grau ), reteta temperaturi in crestere, aceasta reteta o fac f repede (3 ore), o serpentina de racire rapida a plamezii si trebuie sa-mi cumpar o masina electrica de tocat carne, sa pot macina rapid si fara efort graul...
      Acum daca stau bine si ma gandesc, la plamada de grau, eu cand am vazut ca fermenteaza asa, trebuia sa o fierb pana la vreo 65 grade, mureau drojdiile si fermentii ajunsi accidental acolo, sa o racesc din nou si apoi adaugam drojdiile astea....
    MULTUMESC PT. RABDAREA DE A CITI ACEST POST... CINE MA POATE INDRUMA SPRE FOLOSUL MEU SI AL ALTORA, II MULTUMESC... VA TIN LA CURENT....

MULTUMESC STRAVA SI MODERATORILOR !!!!!!!!



 


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@constantin
  salutare 

vad ca te-ai apucat serios de treaba 

... la plamada ta de orez ... intrebarea mea e daca ai pus destul maltz=enzime ca sa se transforme=descompuna tot amidonul ?
(... sau poate ca ... trebuie sa incerci sa plamadesti pe temperaturi in crestere ca la griu ... ?... ar fi bun un test ... )

... la griu ... probabil ca era mai bine sa incalzesti iar toata plamada ... si dupa racire sa o insamintezi    ... asa nu stii ce fel de drojdii ai acolo  ... sa speram ca drojdia ta va fi "mai tare" decit drojdia salbatica (sau ce o fi acolo)

... si eu cred ca e mai bine sa pui maltz proaspat macinat inainte sa pui drojdie  nu de alta ... dar mai apar procese de oxidare etc.    

CONCLUZIILE tale sunt bune ... dar => investitii  ... pt racire ... daca lucrezi iarna treaba se rezolva usor ... cind afara sunt -10C

... inainte sa decizi daca mai faci sau nu din orez ... stai sa vezi ce iese    ce aroma are si apoi tragi cincluziile 

Multe sporuri ... si sa ne tii la curent cu rezultatele !
 


p.s.
eu am facut doar din maltz uscat ... si a mers struna    ... si la testul cu IOD si la timpiul de mestecare/incalzire/mentinere cam 70min


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Constantin, graul tau incoltit nu are suficienta putere diastatica pentru a transforma amidonul din orez.

Dupa zaharificare, plamada trebuie racita foarte repede pentru a evita contaminarea cu drojdii si bacterii din aer. Foarte neplacute sunt bacteriile acetice care se dezvolta aerob. Graul adaugat ultima data mirosea a acru?
Sper ca drojdia adaugata sa-si faca repede treaba si sa inhibe dezvoltarea celor dinainte.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!!

                Am mirosit graul macinat... nu mi se parea sa miroase a acru... Oricum... Plamada dupa 18 ore de la insamantare mirosea groaznic....... cred ca drojdiile mele dezvoltate in starter, cu grija,  au murit numai cum au vazut ce plamada au acolo....... Ma rog, am masurat aciditatea, era acida, nici nu aveam culoare de comparatie la hartia de ph.... plamada mirosea puternic a acru, si mainile mi-au mirosit ceva timp, chiar daca m-am spalat cu apa si sapun... Am aruncat plamada... Nici de experiment nu era buna acreala aia....
               Concluzie.... Dispozitiv de racire a plamezilor si masina de tocat carne electrica.... Are cineva vreo sugestie cum as putea sa racesc rapid plamada ????....
               Multumesc Stava si moderatorilor !!!!


pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
ORICUM ... ERA UN PROVERB... DACA TOATA MUSCA AR FACE MIERE, CAT AR MAI FI KILA ( de miere )...???

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@constantin

... da ... asa cum am zis mai sus ... sugestia e ... PLAMADESTE IARNA CIND AFARA E -5-10C     

... SI MALTZUL PE CARE IL ADAUGI ODATA CU DROJDIA      SA FIE PROASPAT MACINAT     

... pacat de munca ... ... bravo pt concluzii !

... masina de tocat electric ... asta e buna ca sa iti menajezi bicepsul ...   e mai important un racitor    asa cum ai tras concluzia   

curaj... deja ai invatzat multe ...   sunt convins ca tura urmatoare va merge struna    ... o sa te si miri cum de nu a mers de la inceput     

... incredibil cit sunt de importante detaliile   

p.s.
... astazi am avut o degustare ...
... dupa 2 saptamaini de stat pe aschii wisichiul meu single malt a fost declarat mai bun decit JAMESON =31-33$( pe care eu l-am pus pe masa pt ca la acelasi pretz e mai bun decit Jack_Daniels sau Jonie_Walker---parerea mea ) ...
... dar a fost batut de GLELIVET=55-57$-un single maltz scos direct din cutia de carton ... asta face impresie nu ? ...
...  RoMaltzul- a pierdut in cursa cu single maltzul meu ... asta chiar daca are o aroma de cafea f.f. interesanta

... personal optez pt melanjul ... RoMaltz + Single maltz ... 2+1 ... aroma de miere etc. + cafea si finetze ca la un triplu distilat (Jameson)

... o sa vedem ce zice timpul     


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!!
         M-am gandit sa racesc plamada cu gheata facuta in peturi cu apa si puse in congelator... Cand e gata plamada, scot peturile cu gheata, zdrobesc gheata cu un topor si adaug gheata in plamada... Oare apa va fi suficient de sterila dupa ce e congelata pentru a putea fi adaugata in plamada ???

        Multumesc !!!!!!!!


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

constantin a scris:

Buna !!!!
         M-am gandit sa racesc plamada cu gheata facuta in peturi cu apa si puse in congelator... Cand e gata plamada, scot peturile cu gheata, zdrobesc gheata cu un topor si adaug gheata in plamada... Oare apa va fi suficient de sterila dupa ce e congelata pentru a putea fi adaugata in plamada ???

        Multumesc !!!!!!!!


...daca apa e buna de baut  eu zic ca e ok pt a fi adaugta in palmada  ... cel putin eu am pus apa de la robinet tot timpul     

... stiu ca ... apa rece are mult clor ... o varianta mai buna ar fi sa pui seara apa firbinte la racit ... si dimineatza sa folosesti apa   
... sau si mai buna ... sa fierbi apa ... sa o lasi sa se raceasca ... si sa o folosesti !

... ... dar nu e chiar chirurgie      asa ca fa cu apa de la robinet !     ... DAR FOLOSESTE MALTZ PROASPAT MACINAT (eu cred ca aici a fost BUBA) ... si fa un starter puternic 
( noi am plamadit ... pe temperaturi in crstere ... maltz uscat ... de pe la 10 la 15 si drojdia=starterul l-am pus a doua zii de dimineatza ==>>> seara podul era deja sus ... si a fermentat 3 saptamini in loc de una ... pt ca T eram 18-20C ... drojdiile erau speciale de wisichi cu amilaze ... )



 

p,s.
... am pus apa 3x cantitatea de maltz ... si a fermentat cu maltz cu tot ==> distilat doar zeama
...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!

   Plamada mea de orez inca fermenteaza dupa 3 zile... Temperatura plamezii e de 19-20 grade C, temperatura ambientulului e de 17 grade. Temperatura asta joasa e, cred, de la drojdia folosita (drojdie bere BREWFERM TOP 6 gr) si de la starterul slabut. Nu am masurat densitatea sau ph. Voi vedea viteza de fermentare. Cu drojdia de panificatie,  cu temperatura mediului de 10 grade C, plamada avea vreo, cred, 24-25 grade si fermentarea era gata in 3 zile... Deci, daca vrem viteza, drojdia de panificatie e recomandata, apoi suntem atenti la fractii sa nu le amestecam, eventual folosim carbuni dupa distilare ........... Si cand e f cald afara, racim plamezile (iar racire!!!!!) cumva...
    Alta concluzie importanta... Racirea plamezii e cel putin la fel de importanta ca incalzirea, deci cand facem necesarul de scule si materiale pentru distilare, o posibilitate de racire eficienta a plamezilor e importanta...
   
    Multumesc !!!
 
     


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@ Constantin ...

... e clar ca racirea e importanta ... mai ales in regim industrial    unde timpul inseamna bani    ... .
.. dar casnic    nu stiu ce sa zic ... personal nu cred ca exista multe microorganisme care sa reziste la +72C 30 min      adica vreau sa zic ca plamada obtinuta e relativ sterila      ... si ca probabil contaminarea are loc dupa racire / sau in timpul racirii 

... doar vasele de fermentare mari/f.mari necesita racire      ... la vinuri se practica racirea pentru cisterne doar in toamnele f. calde  etc.

... noi nu am racit o plamada din 3 ... si nu s-a vazut nici o diferentza ( celelalte au stat afara la -5C cite aprox 90 min , oricum aveau dupa 90min peste 40C ... am lasat plamezile la 20C pina a doua zi cind "am insamintzat" cu drojdii ... starterul a stat si el o noapte la +20C

asteptam rezultatele degustarii ... adica sa vedem ce iese la distilare !
... pt orez SAMogon  te poate consilia cum e cu cozile ... se pare ca trebuie sa separi desul de devreme 


 

p.s.
poate ca nu ar fi rau ca ultimul maltz=cel adaugat cu drojdia sa fie maltz uscat ???
... in felul asta se evita orice risc de contaminare  ( cred ca maltzul usacat e "sterilizat"-exagerez putin aici ...  in timpul uscarii ???)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!
      Este vreo problema daca la reteta de grau incoltit, temperaturi in crestere, se foloseste mai putina apa la plamadire, iar diferenta de apa se congeleaza si se agauga la urma dupa ce testul cu iod iese normal pentru o racire rapida ???????
      Am observat la ultima plamada facuta cu grau incoltit si reteta temperaturi in crestere, dupa ce am lasat-o la racit vreo 12 - 13 ore ca avea un foarte usor miros de acru, iar la gust s-a schimbat fff putin.... Acu e la fermentat.... Asa ca m-am gandit sa racesc plamada mult mai repede dizolvand ghiata in plamada....

      MULTUMESC !!!!!!! ASTEPT RASPUNS!!!!!!

      MULTUMESC STRAVA, MODERATORILOR SI MEMBRILOR !!!!!!!


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
In principiu nu este nicio problema sa faci cum spui tu. Toata treaba este sa ai suficienta apa pentru a hidrata amidonul.
Problema mai mare ar fi la cerealele nemaltificate unde trebuie sa fierbi granele pana la gelatinizare si asta necesita destul de multa apa. Eu folosesc cam 3,5 l de apa pe kg de grane nemaltificate.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Multumesc mult de raspuns !!!!

       Am sa incerc la urmatoarea plamada... Acum am sa vad ce iese din plamada asta...
       Cata drojdie recomandati sa pun ????    Eu, acum, am folosit 50 gr. drojdie proaspata de panificatie la 20 kg de grau incoltit...( 25 gr. facuta starter si 25 doar dizolvata---am vrut sa pun mai multa drojdie sa porneasca mai repede fermentatie, sa nu se acreasca plamada), de obicei eu folosesc 1 gr de drojdie pentru un kg de cereale...
       Cum trebuie sa arate un bob de grau incoltit maltificat, bun de macinat si facut plamada ? ...


Multumesc !!!!


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uite aici un bob de grau pus la incoltit de Samogon


In ce priveste drojdia de panificatie nu pot sa-ti spun nimic pentru ca nu am folosit niciodata. Eu folosesc cel mai des drojdie de bere.
Mai nou am primit niste drojdie de whisky si vodca de la Fermentis. Daca esti de prin Bucuresti sau imprejurimi iti pot da cate un borcanel din fiecare. Eu fac starterul plecand de la 1 gram de drojdie si plamada a fermentat totdeauna complet.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pun si aici bobul de grau incoltit al lui Samogon. Merita toata atentia. 

malt whisky pun aici bobul grau incoltit lui samogon. merita toata

38.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu din cate stiu, mai putin de 2,7 litri apa pentru 1 kg de malt nu am auzit sa se foloseasca. In berarit se merge in general pe 3 cu 1 la plamadire, dar poate varia destul de mult. Da, e o idee sa faci plamadirea in putina apa (gen 2,5 la 1?) apoi sa completezi cu apa congelata tot cam atat sa o aduci repede la un 25-30 de grade. N-am incercat, pare interesant. O sa ma gandesc sa o folosesc cu prima ocazie, mai ales ca am pofta de o bere de casa, cum faceam pe vremuri...

Daca folosesti grane nemaltificate e mai complicat ca-ti iese o coca densa in care cu greu poti amesteca. E buna ideea lui Sine, aceea cu lichefierea scurta inainte de fierbere. Usureaza mult efortul de amestecare.

E foarte interesanta partea cu inmultirea drojdiei. Sine are experienta la astea si stie. Eu cand am acut am luat 2 litri din plamada fierbinte, am adaugat 2 litri apa rece sa o incropesc pe la 25-30 de grade, am bagat mixerul sa aeriseasca, am pus un cub de drojdie si am lasat sa se inmulteasca (starter). A doua zi am aerisit si plamada mare (50L) si am varsat starterul in ea.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNSURI !!!!

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
INTREBARE :

la plamada de maltz ... ati pus si HAMEI=hublon  ca sa iasa chiar o bere adevarata  ???

... am luat azi o tura de maltz ...
6+1+0,5+0,5 ... munich+caramel+ciocolata+afumat ... si cind plecam de acolo m-am gindit ca am uitat de ... hamei  ...
... acum nu stiu ce sa fac , sa ma intorc sau nu 

... a mai incercat cineva ... maltul afumat ... sa vada ce da ?

 

p.s.
oricum ... cred ca ma voi duce spre ... RomMaltz  


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
De unde ati luat malt si la ce bani?Daca nu e vre un secret    .

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... nu e mare secret ... dar e in ... N_America    zona franceza 
deci nu cred ca te pot ajuta ...   

... la preturi ... de ex 3kg maltz munich 7,5$ +15% taxe
... apropoo ... mi-am luat si un densimetru ... la 9,99$ ... made in USA    ... sunt curios sa vad ce arata asta comparativ cu alea rusesti  ... in plus asta e de 2-3 ori mai lung si ma gras ==> probabil ca e mult mai precis !

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Daca luam de pe eBay dam faliment....ma gandeam la vre o fabrica de bere din zona..ceva de genu..sa nu ti tremure mana cand platesti 50kg.
Densimetru am vazut si eu dar la cei 10$ mai adaug 15 transportul...si deja e peste ce se gaseste pe "fabricadebere.ro" (nu fac reclama).


pus acum 10 ani
   
alex1006
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17

SineNomine a scris:

Nu a amers bine. Tot s-a lipit pe fund. 
Nisipul nu este o solutie. Sau nu am ales eu nisipul care trebuie.
Maine incerc varianta cu plamada strecurata. Sunt curios care va fi diferenta de gust.

Va salut si va respect frati ,,tuicari''.Nu stiu daca am ales topicul potrivit ptr ceea ce vreau sa spun, dar sper sa fie OK. Referitor la lipirea plamezii pe fundul cazanului in primul rand o diluez pana se scurge de pe mana sau paleta cu care mestec in cazan(sa se spele mana) si apoi bagi focul sub cazan ,nu pui capacul si mesteci cu paleta pana nu mai permite sa bagi mana in plamada si apoi sigilezi capacul si lasi focul mai moale.Eu fac asa cu plamada de fructe si cu drojdia de la vin(aici am vazut niste comentarii mai mult pe celalalt forum pe care l-am citit cap-coada si se spunea ca drojdia rezultata in urma fermentarii vinului ar fi indicat s-o aruncam precum ca nu ar fi buna.Cand mai raman cateva galeti de vin in butoi il trag si drojdia ramasa pe fundul butoiului o pun direct in cazan o diluez ori cu vin ori cu apa si dau drumul la tuicarit.Va spun cu mana pe inima ca iese o tuica de nota 10 daca o mai iei si fractionat).Cu toate ca vin din taramul celor care fac tuica ,,lunga multa si proasta''am separat de fiecare data neavand habar ca fac un lucru bun doar din dorinta de a curata instalatia ,,prima jumate nu e buna ca se curata cazanul'' zicea batranul meu.Coada o lasam sa curga separat si o donam ca mie imi place mai tare si din toata nestiinta aproape ca faceam bine.Cand am citit aceste forumuri am ramas uluit cata informatie exista in acest domeniu si cat de nestiutori si cat de incapatanati sunt oamenii in fabricarea tuicaritului.De aceea eu va spun TOT RESPECTUL DOMNILOR pentru informatiile oferite!!!


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

alex1006 a scris:


SineNomine a scris:

Nu a amers bine. Tot s-a lipit pe fund. 
Nisipul nu este o solutie. Sau nu am ales eu nisipul care trebuie.
Maine incerc varianta cu plamada strecurata. Sunt curios care va fi diferenta de gust.

Va salut si va respect frati ,,tuicari''.Nu stiu daca am ales topicul potrivit ptr ceea ce vreau sa spun, dar sper sa fie OK. Referitor la lipirea plamezii pe fundul cazanului in primul rand o diluez pana se scurge de pe mana sau paleta cu care mestec in cazan(sa se spele mana) si apoi bagi focul sub cazan ,nu pui capacul si mesteci cu paleta pana nu mai permite sa bagi mana in plamada si apoi sigilezi capacul si lasi focul mai moale.Eu fac asa cu plamada de fructe si cu drojdia de la vin

da frate ,eu am ars  azi un whisky de porumb si cu toate ca ,cazanul este pe ulei s-a prins putin si incepea deja sa se inegreasca mamaliga prinsa , la fel ca cea din fundul ceaunului (cand faci mamaliga) .nu a fost deloc grav ,cu o perie de podele s-a curatat imediat , insa  o sa incerc trucul tau @alex1006  data viitoare . daca sunteti curiosi ce a iesit ,aici:


referitor la tuica de drojdie poti sa faci un topic si sa ne spui si noua  cum faci asa o bunatate . cand eram copil si se vindea alcool numai de la ora 10 00 ,era prin magazine pe (sub mana) tuica de drojdie .     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
alex1006
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Mare lucru nu e de spus, am detaliat mai sus procedura.Pui in cazan 2/3,amesteci in ea pana se incinge (si garantat nu se lipeste) si lasi  focul moale sa nu o ia pe teava.Acum depinde de la zona la zona.In unele zone mustul se lasa sa fermenteze cu tot cu boasca si apoi se trage vinul,situatie in care drojdia aproape ca nu mai exista.In sudul tarii unde predomina viile hibride, mustul se baga la fermentat separat de boasca  si se trage vinul dupa aprox 45 de zile, cand se limpezeste.Ceea ce a ramas pe fundul vasului unde a fermentat mustul, adica drojdia, se baga  la cazan.E bine sa o bagi cat mai repede ca sa ai un randament bun.SUCCES IN TOT CEEA CE FACETI SI UN AN NOU FERICIT !!!

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bine ai venit pe forum alex! Si multumim pentru aprecieri.

Despre metoda ta de distilat plamezi cu solide povestea si Samogon pe undeva. Ideea era ca auzise ca se poate si voia sa incerce. Ma bucur ca a venit cineva sa ne confirme ca metoda functioneaza.

Pe partea cu drojdiile, eu de cate ori am distilat vinul pentru a face vinars, am amestecat mereu drojdiile, nu le-am separat de vin. Din cate am citit asa fac si francezii, cei care sunt specialisti in coniac.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
alex1006
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Unii lasa vinul pe drojdie pana primavara(si ai mei au mai facut asa) si cand ies la munca campului vaneaza 2 iepuri deodata, baga si ceva vin la deamigeana si fac si o tuica de drojdie ,,de primavara'', cum ii zic ei.Dar vreau sa fac mentiunea ca in zona 85% dintre struguri sunt ,,ZAIBAR'' si vinul rezultat(tinut in beci) tine de la vin la vin fara sa se acreasca, fara sa se  baloseasca ,fara niciun fel de tratament.

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la