Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Cosminamoraru
Femeie
25 ani
Bacau
cauta Barbat
30 - 80 ani
Bauturi / Handmade / Coloana CCVM 54 mm Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Dupa cum spuneam in alt topic, vreau sa construiesc o coloana CCVM din teava de cupru de 54 mm.

Am schimbat vechea configuratie si am recurs la distilarea cu thumper, special ca sa am suficient spatiu pana la tavan ca sa pot face o coloana inalta si sa mai ramana spatiu si pentru condensatorul de reflux (spirala dublu-helix facuta din teava de 6 mm cu care va trebui sa reglez debitul de reflux).

Principiul de functiomare este in felul urmator: cu cat condensatorul de reflux este pozitionat mai adanc in coloana cu atat mai putini vapori trec prin "T" si ajung in racitor. Daca ridici putin de racitor, reduci refluxul, scazi concentratia alcoolica din distilat si maresti debitul de curgere. Toata joaca e numai din spirala aia de racire.

Poate fi folosit si ca alambic daca astupi capatul si lasi sa mearga doar condensatorul final insa nu asta ma intereseaza. Vreau sa obtin alcool neutru de 95%.

Mi se pare cea mai usor de construit coloana dintre toate tipurile. Este de fapt o coloana VM modificata, la care nu mai trebuie robinet cu bila pentru controlul debitului de vapori. Asa ca am renuntat la planurile cu LM sau VM care folosesc robinet cu ac.

Singura parte la care am emotii este spirala aia din teava de 6 mm. Trebuie sa incolacesc un dublu-helix care sa incapa in coloana cu diametrul de 54 mm exterior. Cum sa fac sa n-o turtesc?

Condensator final nu-i mai fac. Ii pun reductori din ce in ce mai mici dupa ce ies din teu pana o reduc la 22 si o conectez cu racord flexibil si semiolandez la spirala aia in cuva de plastic pe care o am si care functioneaza perfect. Poate candva o sa fac si un racitor mic, elegant (liebig, shotgun sau dimroth) dar vreau sa le iau pe rand. Mai intai vreau coloana si sa vad ca functioneaza asa cum ma astept.

coloana ccvm dupa cum spuneam alt topic, vreau coloana ccvm din teava cupru mm.am schimbat vechea

37.8KB

Modificat de Samogon (acum 3 ani)


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
In poza de mai sus folosesc racord flexibil din inox pentru condensator. Nu stiu daca sa recurg la racord flexibil. Parca totusi as prefera spirala de cupru.

Aici e o poza cu dimensiunile in inci. Inca n-am reusit sa ma acomodez cu unitatile de masura non-metrice. Am convertit cateva din lungimi si mi-a dat undeva pe la 170 cm lungime totala.

coloana ccvm poza mai sus folosesc racord flexibil din inox pentru stiu daca recurg racord flexibil.

38KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Si un desen facut de mine...

coloana ccvm desen facut mine...

51.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Tipul de umplutura nu ma intereseaza in mod deosebit. As alege bureti de vase din inox. Au o eficienta destul de buna. O inaltime de 130 cm a segmentului de umplutura e arhisuficient pentru a avea loc sa se purifice vaporii pana la amestecul azeotrop.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sa pun o poza ca sa se inteleaga mai bine cum functioneaza reglarea debitului de reflux la o coloana CCVM.

edit: scrie "80/20 split" in mijloc. Nu se vede de logoul "bauturi.3xforum.ro"

coloana ccvm pun poza inteleaga mai bine cum reglarea debitului reflux coloana ccvm.edit: scrie

37.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Nu încerc să te descurajez, ba din contră, îmi place ce faci, da` vezi să nu ajungi ca mine cu calculatoarele, din aproape în aproape ajunsesem să-mi doresc cel mai performant PC pe care mi-l puteam permite, asta pînă cînd mi-am dat seama că în realitate nu-mi folosește la nimic atîta performanță/investiție!

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
   

Sam … e f.f. buna observatia lui Amedeo 

Acum … zici ca nu mai faci condensator -Condensator final nu-i mai fac-   nu cred sa fie o idee buna  … sau te bagi in spirala obisnuita de racier = asta face treaba …
… record flexibil ?  ai si o poza sa vad si eu de ce e vorba ?

Pt calculele tale … poti sa iei 1 inch=25mm -> e sufficient de precis cind vorbim de lungimi … la diameter trebuie sa iei 25,4mm

GARANTEZ ca nu conteaza daca lungimea e 91cm sau 90cm    … ori 132cm sau 130cm

… in rest … ce sa zic Sam … tu vrei la olimpiada cu 95%    
( eu raman la alea inclinate  … daca mai beau ceva le vad drepte            )



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737


Asta e un racord flexibil de inox care se poate folosi ca condensator de reflux (CSST condenser). Cred ca e racordul care se foloseste la gaze. Am acasa doua. Se pot intinde pana la dublul lungimii minime.

Probabil o sa fac racitorul final din racord flexibil de doi metri rasucit si bagat in teava descendenta. Teava descendenta cred ca mai bine sa o fac inclinata ca sa se scurga mai bine distilatul.

Totusi dublu-helixul din teava de cupru de 6mm cred ca e mai eficient, avant suprafata mai mare de racire si transfer termic mai bun datorita cuprului.

coloana ccvm asta racord flexibil inox care poate folosi reflux (csst cred racordul care foloseste

37.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cum se face un condensator cu spirala, partea intai:


Si partea a doua:


Sper sa nu fie nevoie de atatea utilaje pentru o teava de 6 mm. Ma gandesc sa o umplu cu ceara, poate e mai simplu si s-o indoi cu mainile goale folosind o teava cam de 40 mm diametru. Cade varianta cu dublu-helix, e prea migalos sa inghesui atata teava intr-un diametru de 54mm. Fac mai bine cold finger. Sta mai lejera, asta e, mai putin eficienta dar o fac mai lunga sa compenseze. 40cm lungime sper ca e destul. Ramane sa aflu cati metri de teava intra intr-un condensator cold finger de 40 cm. Incerc maine sa fac niste simulari cu snur de aproximativ 6 mm, sa vad cam cati metri intra la o spirala de o anumita lungime si grosime.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


… incearca sa calesti Cu = asta inseamna sa-l inmoi 

… va trebuii sa faci ceva teste 

… si ca sa poti indoii usor teava - eu as folosii o bucata mai mare de teava (in care intra teava ta- cam 20-30cm)pe post de miner

… in rest nu am facut … asa ca nu am alte sfaturi  … … poate daca bagi un arc pe teava nu mai trebuie umpluta cu sare 



p.s.
2 spirale de DIA diferite pe care le lipesti =>spiarala dubla

p.s.2
… cred ca situbul ala de inox e destul de scump … dar daca deja il ai … e gratis
oricum cred ca treaba o va face


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am mai vazut videouri in care umple teava cu apa, strange bine capetele sau sudeaza dopuri si se apuca si indoaie. Ar trebui sa mearga ca apa e necomprimabila.

Ca sa aduci cuprul la temperatura la care sa-l poti indoi usor cred ca trebuie flacara oxiacetilenica. Poate ar merge si cu butan dar cred ca dureaza foarte mult si am de indoit cativa metri de teava.

Am teava din fier zincat de 40mm. Oricum, la incolacire, teava se mai turteste un pic. S-ar putea sa intre fix in teava de 54 exterior si 1 in carne.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

te-ai gindit sa lipesti 2 melci ca sa faci un melc dublu   

… si daca sectiunea nu ramane rotunda nu e grava daca pastrezi 60-70% din arie    o sa ai mai mult metal decit apa    si asta e bine    metalul face schimbul de caldura 


 

p.s.
SAM  te apuci sa faci desinfectant ? …. de ce te omori cu 92-5%?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Incerc sa-nteleg cum sa lipesc melcii aia dar sunt cam obosit la ora asta.

Cred ca o sa iau un metru si fac experimentari. Daca nu se turteste, iau colac lung. Daca da, recurg la racord flexibil din inox. Am vazut pe artisan-distiller ca oamenii isi puneau racord flexibil si la coloana de 3 inci (76mm), mai mult din comoditate, ca la 76mm nu cred ca ar fi problema de spatiu. Poate incapea si triplu-helix.

Teava la colac iti da cat vrei. La aia dreapta daca ai nevoie de juma' de metru, trebuie sa iei 3 metri si restul iti ramane. Am inceput sa ma gandesc cum sa-mi fac doua coloane din teava de 3 metri. O sa-mi ramana o bucata si mi-e pacat sa n-o valorific pe toata. Cred ca o sa-ncerc si o inclinata de-aia dupa ce termin cu asta.

Nu, vreau sa fac neutre. Pentru dezinfectant ar fi suficient si 70%.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


cred ca … pt taiat coloanal ca sa bagi placile la Bokka … se poate folosii scula asta daca pui o panza pt metal si o inclini in plan vertical  … vezi cercul rosu

coloana ccvm cred taiat coloanal bagi placile bokka poate folosii scula asta daca pui panza metal

47.8KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Sam … asta e idea de Dublu-Melc ==> conectarea in cercul negru cu o mufa

   


p.s.
… pt disinfectant ajunge si 40% Sam … pt ca 2 de 40 da 80

coloana ccvm sam asta idea dublu-melc ==> conectarea cercul negru mufa     p.s.… ajunge

15.4KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
da, 40 cu 40 da 80, la asta nu m-am gandit.
Pai si ce am rezolvat cu mufa si lipirea? De facut intoarcerea la dublu helix nu e complicat. Mai dificil e sa o incolacesti sa nu se stranguleze. Dar o sa incerc cu apa. Oricum, nu vreau cu dublu helix. Decat sa ma chinui cu 20cm de dublu helix, mai bine fac 40cm spirala simpla. La o prima estimare, mi-ar trebui 6 metri pentru un condensator de 30-40cm lungime cu spirele un pic distantate, nu lipite si cred ca e suficient sa nu scape niciun vapor.

Sunt constient ca dupa ce o s-o pun in functiune de cateva ori, o sa apara detalii pe care as vrea sa le modific dar nu se va mai putea. Ca o sa fie lungimea partii cu umplutura, lungimea sau tipul deflegmatorului, diametrul coloanei, etc, n-am de unde sa stiu. De asta trebuie sa-mi fac temele foarte bine inainte sa ma apuc de construit. Macar sa fie cat mai putine chestii pe care sa mi le reprosez.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Mă scuzați, că mi-e lene să caut tehnologia de fabricare, da` am și io o întrebare de om care n-a văzut în mîna lui niciodată un racord flexibil d-ăsta...
De ce și cum de e el etanș dacă-i făcut dintr-o bandă de inox petrecută spiră peste spiră?
Nu cumva are ceva furtun de plastic în interior, ca cele de duș?

Dacă trece apă prin el și el e băgat în coloană să zicem că poate n-ar fi o problemă dacă alcoolu` nu-l atacă direct și la temperatură mare, da` parcă să zic c-am văzut că tu ai trecut alcoolu` din thumper spre răcitor prin el.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nici eu nu inteleg cum e facut dar stiu ca n-are decat inox in compozitie. Nu se vede niciun plastic in interior si m-am uitat mult prin el. Chiar ramane apa printre pliurile alea si daca il scuturi mai picura ceva. Avea pe exterior o pielita de plastic, galbena, pe care am dat-o jos. In spate la aragaz daca te uiti, sigur trebuie sa ai un racord de-ala. Nici garnituri nu are. Ca ma intrebam cum se asigura etansarea si mi-a explicat un instalator ca se pune garnitura de clingherit si se strange. Clingheritul e naspa la instalatii de distilare ca contine azbest si alte porcarii. Am etansat foarte bine cu banda de teflon infasurata pe filet in sensul de infiletare.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
N-am la aragaz, că-s pe butelie și am furtun, n-am cum să pun racord d-ăsta la „ceas”. Cînd o să am timp o să cercetez problema.
Probabil la iarnă, deocamdată mai am de făcut 20 de plămădiri și tot atîtea distilări, am avut 2 zile pauză, de mîine intru iar în munci...


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

… pai la tubul ala flexibil ca pe ro … ii mai zice si … tub gofrat    … su daca nu ma insel e panglica sudata circular … etc.

Acum … cum de se lungeste scurteaza  … pai forma geometrica are 2 pozitii stabile … alungita si … scurtata  … sunt ceva tevi de plastic care au un perete in zig-zag … etc.
Parca patentul pt ele era pe la Timisoare … inventie… asimilare


Deci sunt doar de inox !

Nu stiu sigur daca sunt acceptate in ro de norma de la gaz natural … … dar sun acceptate in germania de ex.

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am inceput cu deflegmatorul. Nu ma asteptam sa iasa asa bine si usor la indoire. Mai greu a fost pana am reusit sa sigilez bine capetele dupa ce am umplut teava cu apa.

Metoda cu apa este cea mai buna. Nici macar nu s-a aplatizat un pic. Am strans capetele cu cleste, le-am indoit si le-am lipit cu staniu si pasta decapanta peste tot, gandindu-ma ca in timpul indoirii va creste presiunea si e posibil sa inceapa sa tasneasca, insa n-a fost nicio problema.

Am folosit 6 metri de teava de 6mm si am obtinut o spirala simpla cu lungimea de 30cm (doar spirele). Diametrul ajunge pe la 48mm. La indoire am folosit o teava de 38mm si am avut grija sa las 1-2 mm intre spire, adica sa nu stea lipite unele de altele.

In mijloc e ceva spatiu gol pe care ma gandesc sa-l umplu cu bureti de cupru dar nu stiu unde gasesc. O sa mai intreb. Daca nu, recurg la bureti de inox. Ideea e sa creez si pe mijloc ceva turbulemte care sa dirijeze vaporii spre spire, desi la 6 metri de teava cred ca e o suprafata de racire arhisuficienta ca sa nu scape niciun vapor.

Zilele viitoare trebuie sa vina si coloana. Am dat comanda de tot ce-mi trebuie. O sa-mi ramana un rest de 120 cm pe care inca ma gandesc cum sa-l folosesc. Nu vreau sa mai fac niciun racitor din teava de 54. Am deja si e suficient. As face ori o coloana CM, ori as incerca o inclinata de-aia cu placi. Dar inclinata n-as face-o lunga ca schimba mult centrul de greutate al cazanului, poate maxim 60 cm si din restul mai fac o coloana CM, scurta. Ma mai gandesc.

coloana ccvm inceput asteptam iasa asa bine usor indoire. mai greu fost pana reusit sigilez bine

55.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Frumos tare, așteptăm episodul următor!

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Chiar arata frumos racitorul tau   

… nu m-am gindit mai iute … dar daca … teva pe centru :  cobora-urca-cobora-apoi urca in elice => ocupa centrul f. bine   

… nici acum nu e tirziu … dar trebuie o lipitura sus 

BRAVO ! … frumos melc ai 




p.s.
cit a fost teava ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Multumesc pentru aprecieri si laude! 

Mi-am facut cam multe griji, credeam ca o sa se turteasca si nu voiam sa apara vreo obturatie ca dup-aia circula mai greu apa sau chiar se putea bloca. De-aia am ales sa fac spirele suficient de largi. Probabil ca puteam sa fac dublu helix (o spira sa se duca si cealalta mai larga, sa se intoarca) insa n-am vrut sa risc sa incolacesc pe teava prea subtire si sa se stranguleze. A fost prima oara cand am facut un condensator de genul asta. Acum stiu despre ce e vorba. Data viitoare incerc si dublu-helix.

Nu mai merge, Cab, sa-i lipesc alta spira. Deja e aproape de limita, 48mm diametru care va intra in 52mm interior de la coloana. Daca faceam dus pe teava de 28 si intors pe teava de 40, intra fix dar imi trebuia o teava de 40 foarte subtire in carne.

Sigur o s-o umplu in mijloc cu ceva. Ma gandeam la sarma de bobina ghemotosita.

Teava de 6m cu 6mm a costat vreo 51 de lei. Totul, cu tot cu coloana, teu, cot si doi reductori, 603 lei.

Mai am timp o zi sa ma gandesc cat fac segmentul cu umplutura de lung. In reflux maxim, cand condensatorul e pozitionat cel mai jos, nu e bine ca condensatorul sa atinga umplutura, asa vorbeste lumea. M-am gandit totusi sa fie 140cm de la capac pana la teu, din care umplutura va ocupa o lungime cam de 120cm. Depinde cat de mult voi avea nevoie sa cobor condensatorul de reflux pentru reflux maxim. Daca as face cu SPP as sta linistit ca la o lungime de umplutura de 90cm, as mentine constant 95.6%, insa alte materiale nu sunt la fel de eficiente in HETP.

S-ar putea sa ajung cu coloana + cazanul la o inaltime cam de 2.2 m de la podea. Ma limiteaza foarte tare tavanul fals care e la 2.45 m. Daca aveam si eu 2.6 m eram boier. As face o gaura in tavan sa mai castig un pic. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


… oare la 2m de coloana pe un thumper    o sa ai destula putere de incalzire sa incalzesti coloana    … sau va trebuii sa izolezi coloana ca sa si pice ceva 

… un lucru e clar … vara e interzisa coloana asta daca nu vrei sa te coci   

Sunt curios cum va merge    mi se pare ca exagerezi cu puritatea asta 


 

p.s.
la teava de 2 inch= 54mm eram curios de pret


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Vreau neaparat s-o izolez. Daca era din inox, poate nu era asa important, dar cuprul cedeaza mai multa caldura.

Da, sa stii ca m-am copt un pic cand a mers thumperul.
Ma gandeam sa pornesc instalatia cu thumperul gol. Oricum coloana trebuie sa mearga primele 30 de minute la reflux maxim ca sa se aduca in echilibru, suficient cat sa se adune in thumper o baie de lichid care sa inceapa sa barboteze. Baia aia va creste si e posibil ca la deschiderea cazanului sa gasesc in el, nu stiu, vreo 15-20 de litri de lichid.

Teava de 54mm a costat 330 de lei.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Samogon a scris:

Am inceput cu deflegmatorul. Nu ma asteptam sa iasa asa bine si usor la indoire. Mai greu a fost pana am reusit sa sigilez bine capetele dupa ce am umplut teava cu apa.


A iesit perfect ,felicitari .
Acu la cat ai dat tu ,eu poate ies mai ieftin daca pun 2 bucati de astea
la cazanul meu
pe care  il folosesc curent .Bine inteles racite cu un ventilator de server pc care costa 30-5- lei.
Si parca nu am nimic de munca.
Ce cazanul de mai sus si cu o carpa uda pe teava de legatura cazan -condensor  scot din prima 75 grade la foc mic care pentru mine este deajuns.


pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
O sa ziceti ca cazanul e mic dar este usor de manevrat ,incape si in casa pe aragaz,are fund gros ca este din oala sub presiune ,mic ca cantitate dar usor de manevrat pentru mine care am ceva probleme cu spatele.
Cu rabdare cu acest cazan am facut peste 200 l de distilat suficient pentru uzul meu  personal .
Ceva poze cu noua sarje la fermentare  ,2 galeti de 35l si una de 20l.

coloana ccvm ziceti cazanul mic dar este usor manevrat ,incape casa aragaz,are fund gros este din

44.2KB


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  mihai

...pai iesi tot pe acolo … si la 75% 

Nu stiu ce coace Sam de vrea 95%  … cred ca vrea la Olimpiada 

Mie imi place capacul la oala din primul link  … pacat ca din sferele alea nu s-au facut bulbuci  ca erai la 85%

Dar e destul si 75%


 

p.s.
cazanul mic are avantajele lui … manevrabilitatea
… si daca e pe electric … si pe inductie (randament mai bun) … cu timpul mai lung nu mai e o problema pt ca merge singur … fara supraveghere


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Coloana mea incepe sa prinda viata. 

Am ales sa tai segmentul pana la teu la 130 cm, deci partea de umplutura va avea maxim 120 cm. De la teu pana sus (partea de condensator), 40 cm. Toata are 1.77 m. Cred ca am facut putin cam lung segmentul de racitor, 40 cm. Spiralele le-am mai strans un pic ca sa intre lejer in coloana, sa nu se frece si s-a mai lungit condensatorul, are 34 cm. Va trebui sa-l agat cu o sarma si sa-l scufund in coloana cu grija ca sa nu cada pe umplutura. Iar cand o sa vreau reflux mai mic si va trebui sa-l ridic mai sus, o sa-i bag o lama intre spirele alea sa stea sprijinit pe teava. Ca reper o sa folosesc ruleta in timpul distilarii ca sa-mi dau seama cam pe unde este pozitionat capatul condensatorului in raport cu iesirea spre racitorul final. Era bun un vizor dar n-am vrut sa ma mai complic.

Trebuie sa-i fac si un capac sus detot care sa se inchida cu garnitura si triclamp pentru atunci cand nu mai vreau reflux deloc si vreau s-o folosesc ca alambic, de exemplu la colectarea cozilor. Scot spirala si pun capacul.

Aveti ceva idei cum s-o montez pe capacul de la cazan? Nu-mi vine nicio idee.

coloana ccvm coloana mea incepe prinda ales tai segmentul pana teu 130 cm, deci partea umplutura

36KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

mihai a scris:

O sa ziceti ca cazanul e mic dar este usor de manevrat ,incape si in casa pe aragaz,are fund gros ca este din oala sub presiune ,mic ca cantitate dar usor de manevrat pentru mine care am ceva probleme cu spatele.
Cu rabdare cu acest cazan am facut peste 200 l de distilat suficient pentru uzul meu  personal .
Ceva poze cu noua sarje la fermentare  ,2 galeti de 35l si una de 20l.


200 de litri de rachiu?? Pai cu asa productie te iei la intrecere cu Pazucu.   

Cred ca poti sa fierbi si 5 cazane de-alea, faci vreo 12-15 litri de rachiu pe zi si nu te chinui. Ai si inchideri usoare, cu garnituri, nu-ti trebuie coca... asa e, are multe avantaje un cazan mic.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


… pai Sam … daca tot pui un tri-clamp sa inchizi coloana    … mai pune unul sa prinzi coloanal de thumper=cazan

… eu nu mi-as face atitea griji cu … lungimea la coloana   asta se poate taia in 2 buc de 50 si de 80 si pui o mufa cind o vrei lunga    asta ca sa o folosesti ca si alambic simplu  etc 

 

p.s.
nu uita … pt etansare poti folosii pt teava si T-eu ceva servetele de sters apa taiate panglica si unsa cu apa+faina 
… dar pe cazan ai nevoie de o prindere solida 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mi-a venit o idee mai simpla cu chestii pe care le gasesc pe langa casa. Daca comand tri clamp de pe Amazon costa mai mult transportul din America decat produsul. Zici c-ar trimite un vapor numai cu triclampul meu. 

In plus, nu prea ma pricep eu, dar cred ca nu prea merge sa lipesti cupru cu inox, iar pentru inox cu inox trebuie sa merg pe la ateliere sa ma milogesc. 

Aseara m-am framantat pana tarziu cum sa fac, dar de dimineata am avut o revelatie (nu stiu de ce toate ideile bune imi vin pe veceu  ).

Despre ce e vorba? Deci mai cumpar o mufa de 54 mm, fac o gaura mare in capac in care sa intre mufa fest si lipesc in jurul mufei 3 colacei din teava de 6 mm. Lipesc unul deasupra capacului pe exterior, unul sub capac tot pe exterior si unul la baza mufei pe interior. Ultimul ar fi pragul pe care se va sprijini coloana. Astfel realizez un stut. Iar ca sa fie totul etans, pun un strat gros de Polimax pe afara, la imbinarea mufei cu capacul.

Stati, nu ma huiduiti. Polimaxul chiar daca e polimer si nu e potrivit pentru instalatii cu vapori fierbinti de alcool, el e pe afara si nu prea se atinge de vapori. In plus, are rezistenta mare la temperaturi ridicate de pana la 100 de grade C, din cate scrie pe eticheta.

Asta e desenul cu ce vreau sa fac. Daca aveti idei mai bune, va rog. Eu tot ca mine fac. 



coloana ccvm mi-a venit idee mai simpla chestii care gasesc langa casa. daca comand tri clamp amazon

51.9KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Poți lipi cupru pe inox, ai nevoie de un aliaj cu argint. Chestia e că nu se prea găsește pe toate drumurile, io n-am găsit prin magazinele de bricolaj acum 2 ani. Dacă găsești undeva la preț decent să-mi zici și mie. Mie mi-a lipit un vecin, avea aliajul luat de prin Anglia.

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Sam … ideiile bune iti vin pe … tron … pt ca elimini stresul si poti gindi liber 

POLIMAX ... nu stiu ce e ala 

INOX-ul se ipeste cu Cu-ul prin alamire --- lipitura tare    … aia care o facem noi e lipitura moale cu cositor 

Acum -schitza ta …
...scoate opritorul interior si lipestel pe coloana pe exterior   va face treaba 
… sau … 2 nituri de Cu in mufa si vor opri coloana sa se duca in jos  … sau pui niturile in coloana    … reduci Polimaxul   

… sau … sau … chiar si mufa poate sa aiba 3 nituri sus si etansezi cu faina armata (cu hirtie ) … scapi de Pulimax     
( atentie fufa support de coloana trebuie blocata si sub capac … gauri si suruburi de inox... )
Eu am folosit o etansare de faina armata la 3-4 distilari    
==>deci prinde mecanic solid mufa ta de capac  si etanseaza cu faina

 

p.s.
daca teva iese 1 cm sub capac atunci refluxul pasiv de pe peretele coloani merge direct in cazan nu in etansare ==> o etansare durabila … --- doar vapori care vor sa iasa prin jocul ala mic nu pot sa dizolve faina armata  … forza faina armata   

… ai nevoie de desen ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Amedeo, n-am mai cautat si aliaj cu argint. Mai fac un drum in Dedeman poate maine si intreb si acolo.

Caberlot, am inteles tot ce ai scris, nu e nevoie de desen.

S-ar putea ca mufa sa aiba prag, nu stiu, maine vine si o sa vad. Cam toate mufele au un fel de prag. Daca are deja, e cu atat mai bine, scap de o munca in plus si la imbinare pun un pic de pasta de faina.

Va trebui precizie maxima la pozitionarea mufei pentru ca daca e foarte putin inclinata, deviaza axa pe care sta coloana. Coloana de tipul asta n-are voie sa fie inclinata deloc. Daca nu trece testul polobocului, dezlipesc mufa si o fac din nou de la inceput pana iese drept. N-am alta cale.

Polimax e un polimer sintetic pentru lipire si etansare, ceva asemanator cu siliconul dar mai bun. Sper sa nu gresesc.

Intrebare: cum curatati coca uscata de pe cazan si imbinari dupa distilare? Eu am vazut ca functiomeaza doua metode: prin inmuiere si prin uscare. Prin inmuiere, sa pun niste carpe ude acolo unde e coca uscata si pana a doua zi se inmoaie si pot sa curat cu bureti de vase. A doua varianta e sa las cateva zile sa se usuce detot si dup-aia curat cu cutitul.

Coca armata cu tifon e foarte tare. Am zis ca nu mai pun tifon cu coca in viata mea, doar daca vreau sa ramana definitiv asa... prea greu se mai desface/curata.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
La mine merge prin uscare și curățare cu un cuțitaș, în 16-18 ore cît stă thumperul pînă bag altă șarjă, se curăță destul de ușor, dar e cocă simplă, nu armată cu tifon.

Mufele au prag, eu înfășor 2-3 rînduri de bandă de teflon pe țeava care intră, introduc țevile fără să tai teflonul, apoi mai dau 2-3 ture de bandă peste îmbinare. N-am avut probleme pînă acum, și asta la îmbinarea între cazan și thumper, unde există un pic de presiune. Capacul thumperului și îmbinările thumper-răcitor, unde nu e presiune, le etanșez cu cocă simplă.


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Cu înclinarea e mai ciudat, la lungimea coloanei tale 1 mm de joc/abatere jos te aruncă 1-2 cm la capătul coloanei. Nu-mi dau seama cît de mult contează, dar se poate rezolva cu un gen de trepied fixat pe marginea oalei și care să aibă sus un inel prin care să treacă coloana, inel prevăzut cu un sistem de reglaj/centrare a coloanei.

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

Bun daca ai inteles … atunci lasa … pulimaxul ala deoparte 

… ca sa curat … aplic amindoua metodele    … adica las sa se usuce si curatz    si apoi inmoi si curatz bine   

… eu cred ca merita sa pui coca cu tifon la mufa si ai liniste o perioda 

… eu folosesc servetele de sters masa/pe miini  - alea groase pe care le tai fisii si le inmoi in aluat de clatite    si apoi bandajez imbinarile   

… si metoda lui Amadeo ar trebuii sa mearga daca bandajezi unde trebuie si apoi cind bagi teava in mufa deformezi teflonul ala 

… daca dai niste gauri de 5mm sa zicem in mufa la 8mm de capat … si gaurile alea sunt tangente la interiorul capacului … si pe acolo bagi niste suruburi de inox de 5mm la care ai pilit capul intr-o parte pina la nivelul filetului in asa fel incit sa se sprijine pe capac --pui in teva saiba speciala cu o fata cilindrica si una plata … stringi si gata fixarea   vorbim de 3 suruburi ca sa dea un plan 

… poti sa mai faci 3 gauri in teava si tangente deasupra pe capac … etc.
… daca faci 3+3 ai grija sa fie la 60 grade

Da e bine sa fie verticala coloana … dar sa nu exageram … daca e un pic inclinata nu va avea nimic … doar risc de rasturnare   
… … apropoo un cirlig in tavan si un arc sa asiguri coloana cred ca se impune 




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Cam așa ceva, înțelegi tu, la ora asta mi-am pierdut abilitățile creative...

coloana ccvm cam așa ceva, tu, ora asta mi-am pierdut

33.4KB


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Interesante parerile, mi-ati mai imbogatit colectia de idei.   

Tot la ceva de genul ala ma gandeam si eu cu 3 cabluri de otel, colier pentru teava si intinzatori cu care sa reglez alinierea coloanei, iar prin strangere anulez orice miscare. E posibil sa iasa cu balans la atata lungime, oricat de solida as face baza iar daca va sta aplecata nu prea e bine ca o parte din reflux se va scurge pe peretele coloanei in loc sa se prelinga pe umplutura iar asta ii scade eficienta.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Samogon a scris:



200 de litri de rachiu?? Pai cu asa productie te iei la intrecere cu Pazucu.   

Cred ca poti sa fierbi si 5 cazane de-alea, faci vreo 12-15 litri de rachiu pe zi si nu te chinui. Ai si inchideri usoare, cu garnituri, nu-ti trebuie coca... asa e, are multe avantaje un cazan mic.

200 per total de cand m-am apucat deci din februarie 2018.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
A venit si mufa de 54mm. Asa cum ma asteptam, are o adancitura mica fix la jumate, data parca cu punctator, cu rol de prag. Nu trece coloana de acel prag. Ar fi fost mai bine daca era mai spre capat acel prag dar acum e bine si asa. Sper sa aiba stabilitate.

Am pregatit si cercuri din teava de 6 mm. Teava tot asa, umpluta cu apa, indoita si stransa foarte bine la capete,  merge incolacita usor fara sa se turteasca. Dupa ce am incolacit-o in jurul tevii de 54, am obtinut o spirala din teava de 6mm. Am scos-o si am bagat mufa fortat in spirala (mufa fiind putin mai larga de 54mm). Am taiat cu bomfaierul pe lungimea spiralei si am obtinut 8 cercuri care se potrivesc perfect peste mufa.

coloana ccvm venit mufa 54mm. asa cum asteptam, are adancitura mica fix jumate, data parca

25.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Vreau sa vina un cerc sub capac si doua cercuri deasupra capacului pentru extra rezistenta. Sa nu se rupa lipitura de staniu sub greutatea coloanei.

coloana ccvm vreau vina cerc sub capac doua cercuri deasupra capacului pentru extra rupa lipitura

20.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


sper ca ai renunat la … rasina 

daca lipesti cu aliaj de argint =>ai o lipitura mai tare=rezistenta
… vezi ca era si o pasta speciala - gri … pt decapat ==> aproape ca puteai lipi doar cu ea daca incalzeai bine - dar nu prea mult

… daca ai putea sa presezi cumva cind lipesti inelul care fixeaza capacul    asta ar ajuta mult la etansare  

… daca coloana e asa de grea … tine capacul tau ?
… … poate ca nu ar strica sa mai faci 2 pouncte cu punctatorul ca sa ai 3=un plan pt a sustine greutatea coloanei

 

p.s. ar mai fii o idee… sa faci o flansa la capat  -prin batere  .. 2 garnituri de triclamp + 2 inele si 4 suruburi de fixare presare

p.s.2.
… dar sa nu facem schimbari proaste … ca la fotbal … … sa ramanem concentrati pe ce e de facut


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Coloana nu e grea deloc. N-are cum sa treaca de punctul ala.

M-am gandit si la ideea de a face o flansa dar mi s-a parut ca e mai complicat. In plus parca imi era mila sa ma apuc sa bat teava.

Pai da, dupa ce lipesc primul inel, cel de jos, o sa am grija sa-l lipesc pe cel de deasupra capacului apasand tare pe capac si pe inel. Mai mult ca sa n-aiba joc, ca etansare nu stiu daca se poate realiza doar din lipitura si strangere... poate doar daca staniul ar adera la inox, ceea ce e putin probabil, dar o sa vad.

Da, folosesc decapant la fiecare lipitura. M-am uitat pe youtube si am invatat. Acum sunt doctor in lipituri. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Gata si capacul. 

Am lipit doua cercuri sub capac si doua cercuri deasupra capacului. Am trasat cu marker un cerc in jurul mufei fix pe centrul capacului. Capacul a fost gaurit cu spiral de cobalt de 5 mm gaura langa gaura, slefuita gaura cu pila pana la diametrul perfect, batut cu ciocanul sa fie perfect simetric si fara ondulatii, montata mufa, aplicate cercurile cu pasta decapanta si lipite cercurile cu sarma de staniu. A iesit bine aliniat si solid.

coloana ccvm gata lipit doua cercuri sub capac doua cercuri deasupra capacului. trasat marker cerc

38.7KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Inca n-am facut testul polobocului dar pare destul de dreapta.

coloana ccvm inca n-am facut testul dar pare destul dreapta.

30.7KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Si il pot folosi si ca alambic

coloana ccvm pot folosi alambic

36.1KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Încă nu-i tîrziu să faci așa ceva, văd că ai folosit alt capac, nu cel pt. thumper.

coloana ccvm Încă nu-i tîrziu să faci așa ceva, văd că folosit alt capac,

32.1KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Acum am văzut în poza anterioară, aia răsturnată, că-i același capac, cu gaură...

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am ascunsa gaura sa nu ziceti "hei, vezi ca ai o gaura acolo pe unde ies vaporii!" 

Prima oara o sa pornesc cu thumperul gol sau cu foarte putin lichid sa vad cum se comporta, cat lichid se aduna in thumper dupa o distilare.

M-am gandit si la eventualitatea in care sa pot folosi doar oala de inox, poate cu arzator sau reseu, adica sa nu mai treaca prin thumper si o sa trebuiasca sa astup gaura.

Maine fac o distilare simpla, cu thumperul, fara coloana ca am in el 20 de litri de plamada si in cazan, 40. Daca am timp fac si inaugurarea coloanei dar nu inainte de a-i da o fierbere in gol cu otet pentru curatare.

Apropo, voi cat otet si cata apa puneti in cazan cand faceti fierberea de curatare, aia prima data?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Io n-am atît de mult cupru, doar aprox. 1 m de țeavă, încît să fac fierberea de curățare, bag oțet nediluat în ea și-l las vreo 5 min., timp în care mai zgîlțîi țeava ca să ajungă oțetul peste tot.

Cînd am făcut thumperul pentru amicul ăla parcă-mi amintesc c-am pus doar vreo 3 de oțet și 2 de apă.


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

  frumoase lipituri = lucrarea arata bine
… de ce 2 cercuri sub capac ?

… cam 2-3L de otet … si ceva apa … si picura ca 30 min
… o solutie ar fi sa faci un dop - de lemn ? si sa umpli coloana cu otet … si o lasi -30 min- sau vezi tu cit trebuie 

Ce umplutura bagi pina la urma ?

      sunt curios cum merge la … 1,70m si 4 focuri   


Amadeus … faina schitza … dar cum bagi cotul ala in teu ? … pe desen e ok … dar in practica e mai greu



p.s.
otetul ala inegrit il pastrez … si il refolosesc

p.s.2
teava ta e acum destul de curate … mai mult speli pasta de lipituri


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Multumesc pentru aprecieri!
Am pus si sub capac doua cercuri ca m-am gandit ca poate e nevoie sa suporte si forte de torsiune/tractiune nu doar de apasare. Nu strica sa fie mai rezistent decat este necesar. Poate din greseala ma impiedic sau alunec si cad peste coloana. Trebuie sa fie solida.

Pentru umplutura o sa ma duc sa mai cumpar niste bureti de inox. Imi trebuie multi pentru 2.5 litri cat are partea de umplutura a coloanei. Vreau sa bag cativa si in mijlocul condensatorului, desi acolo ar fi mai bun cuprul.

Ba cred ca ar fi posibil de bagat cot in teu. Daca e teu de 54 si cot de 22, cum sa nu mearga? Pe desen trebuia schitat si cele 3 reductii: 54-35, 35-28, 28-22. Dar sunt si teuri cu 54-28-54 sau 54-35-54. 54-22-54 n-am vazut dar e posibil sa existe. Dezavantajul teurilor groase e ca sunt foarte scumpe. Am dat 105 lei pe teul ala de sus unde se despart vaporii. Cotul a costa si el vreo 60-70 de lei si mufa 30. Deci scumpe rau.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


… de accord … un cot de 22 va intra intr-un teu de 54    … in schitza arata cam de 1 1/2" (4-42mm) cotul ala ...

… ar fi ineresant cit da % coloanal goala    … la 1,7m  sunt sigur ca face cit o distilare simpla   

din ce am gasit eu … teu-rile reduse sunt extrem de scumpe si rare … mai bine pui reductie  … sau si mai ieftin capac in care dai gaura si lipesti teva    va tine destul la presiune    trebuie doar sa nu tragi de ea 




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nici goala n-are cum sa functioneze ca un alambic, decat daca ii scot deflegmatorul si acopar ermetic iesirea de sus. Atunci toti vaporii vor trece prin teu si merg la serpentina finala. Singurul reflux ar fi cel pasiv care e neinsemnat.

Cu deflegmatorul pornit, chiar si fara umplutura tot voi avea, in functie de pozitionarea deflegmatoriului, o ratie de reflux, sa zicem intre 5:1 si 1:1, doar ca n-are pe ce sa se prelinga refluxul, deci nu mai beneficiez de acele multiple vaporizari si condensari ce au loc pe umplutura. In cazul unui alambic, ratia de reflux ar fi de 0:1, adica toti vaporii sunt colectati. Cand coloana functioneaza la reflux total, nicio picatura de distilat nu este colectata.

Singurul dezavantaj al acestui tip de coloana este ca intre ratia de reflux 1:1 si 0:1 nu poti obtine trepte intermediare.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… pot sa-ti confirm ca peretele coloanei da un reflux destul de important    destul cit sa-mi inmoaie etansarea-hirtia cu faina de pe capac 

rar … dar se mai intimpla (mai ales cind las oala plina dupa ce am terminat) … si la mine e... sa zicem 25cm  …. la 170 cm chiar o sa fii uimit cit condenseaza   
(problema e ca la mine mufa intra in coloanal … asa am gasit teava de inox-ca sa o pot suda pe capac… acum as incerca o alamire intre otel SS +Cu... am vazut ca sunt electrozi speciali etc.)



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sunt deacord ca refluxul pasiv poate fi semnificativ dar doar in anumite conditii. Aici nu sunt niste limite clare, asa ca termenii "important/neimportant" sunt relativi.

Limitele in care refluxul pasiv conteaza sunt greu de definit pentru ca sunt multe variabile. As zice ca pe primul loc se afla puterea de incalzire, urmata de inaltimea si grosimea coloanei, izolatia, apoi materialul (cuprul cedeaza mai usor caldura decat inoxul), locul unde se desfasoara distilarea (inauntru, afara), conditiile atmosferice (cald, frig, vant)...

Daca vorbim de o putere de incalzire care produce 4-5 sute de ml distilat pe ora, intr-adevar, refluxul pasiv conteaza. Dar la un debit de 4-5 litri pe ora vorbim despre altceva. Adica orice s-ar putea condensa sub peretii coloanei ca reflux pasiv, ar fi rapid reevaporat, deci nu prea mai conteaza.

Imi mentin parerea ca, in anumite conditii, o coloana cu umplutura, fara deflegmator, va functiona (aproape) ca un alambic, adica cu reflux pasiv minim si nesemnificativ.

Ce se intampla acolo cu coca care se inmoaie e din cauza ca balteste mereu putin lichid. Da, e de la refluxul pasiv, dar si pentru ca cazanul merge la un regim de incalzire (foarte) mic sau tocmai ce a fost oprit focul iar tendinta instalatiei este sa se raceasca => reflux.

Am discutat despre reflux pasiv mai mult de dragul polemicii. Nu m-ar interesa sa folosesc coloana ca alambic. Poate doar la colectarea cozilor tarzii unde o ratie de reflux mare nu prea mai este avantajoasa (consum mare de cobustibil si apa de racire pentru o cantitate mica de alcool). Totusi acel alcool parca n-ar merita sa fie aruncat. Atunci colectarea ultimelor cozi cu coloana in modul "alambic" ar rezolva si problema recuperarii intregii cantitati de alcool.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

… ai dreptate in ce zici   

… eu vroiam doar sa zic    ca am o temere ca la lungimea aia coloana va functiona satisfacator    adica va produce cit vrei tu L/h 
… chiar si la %    nu stiu daca o sa ajungi la 95%

… … si asa cum am zis    tu vrei in Guines Book   

… eu iti tin pumnii     


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Nici io nu stau degeaba, pregătesc noua serie de așchii. Lemnul a stat 3 ani pe un acoperiș, în vînt, soare, ploaie, zăpadă...

coloana ccvm nici stau degeaba, noua serie lemnul stat ani vînt, soare, ploaie,

99.2KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Urmează să le bag la cuptor, am unu` d-ăla rotund, electric, le las vreo 2 ore în el după care pun arzătoru` de pîrlit porcii la butelie și le ard pe toate la grămadă.

coloana ccvm să bag cuptor, unu` d-ăla rotund, electric, las vreo ore după care pun

53.4KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
După o sticlă de vin și o oră de muncă... 

coloana ccvm după vin și oră

61.5KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
170 de bețe, porția pt. o damigeană, mai am de făcut pt. încă una... Bag 3 bețe la litru, da` am pus mai multe că unele se ard mai nasol. Dau randament 2 ani dacă după ce tragi alcoolu` le lași în damigeană cu puțin alcool peste ele. Dar nu mai bag 45-47 de litri sau cît intră inițial, ci doar vreo-25-30, în 2-3 luni e ca cel care a stat 6 luni.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Si eu am muncit azi. Am mai distilat 60 de litri de plamada (40 in cazan si 20 in thumper). La sfarsit erau 22 litri in thumper, tot cu 2 litri mai mult. La teava aia am mai dat niste gauri. Acum am in total 60 de gaurele. Dar cred ca ar fi mai bine sa fie distribuite la distanta mai mare gaurile, gen sa faci un T sau un H din teava in care sa dai gauri mai la distanta una fata de cealalta. S-ar pitea sa fuzioneze bulele, nu stiu, asa cred.

Despre coloana nu mai zic nimic. O sa las faptele sa vorbeasca. Caberlot zice ca nu e buna coloana mea. Nu-i nimic, maine, dis de dimineata ii fac inaugurarea. Deci maine e momentul adevarului. Scoate coloana mea toata inima distilatului la 95% cu debit de cel putin un litru pe ora?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  nu zic ca nu e buna Sam   

…    sunt cu ochii pe tine    chiar sunt curios    sper sa mearga destul de bine 

ATENTIUNE miine Sam are meci important 
… eu merg mai iute pe mina lui decit pe mina lu Mirel
(oricum e mai experimentat !)

… ai mare grija    daca obtii 95% asta e f. inflamabil 
+ asigurate ca racesti 120% ca daca faci o atmosfera de vapori de alcool si de aer  e cam periculos    poate face BUM  sau te poti tu intoxica cu vapori aia 

… SA LASI GEAMURILE DESCHISE !
(oricum va fi f.f. cald la tine           )


AMEDEO … cam cit au betzele tale ? … 15-20cm … si 2x cm in sectiune ?
Nu sunt cam multe ? … sau poate ca le faci pt invechire rapida ??
… ai bagat de seama ce diferentze sunt la gust intre tura 1 si tura 2 ?
... bourbon versus wisichi

 

p.s.
… mai stii de … experimental Pazucu ?

p.s.2
… sa nu mai zic de mine … am tras un fum in seara asta … de s-a lasat ceatza pe afara
(noroc ca vecinii nu au fost pe acasa … ca sa cheme pompierii
(probam o soba racheta … si am sufocato cu peleti           )


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Caberlot, au cam 13-15cm și între 1 și 2cm grosime, cîte unele sunt mai groase la un capăt, după cum se duce fibra lemnului.
O să țin alcoolul de 63-65* cam 6 luni pe ele, după care îl trag, îl diluez la 40-42* și-l pun în alte damigene peste bețe „consumate”, d-alea folosite 2 ani cu alcool de 65*, în ideea că avînd acum o concentrație mai mică de alcool ies din bețe și substanțele bune solubile în apă.

Baftă Sam, îți tin pumnii!


pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Samogon a scris:



Apropo, voi cat otet si cata apa puneti in cazan cand faceti fierberea de curatare, aia prima data?

Eu tevile de Cu le curat dupa metoda de mai jos,ies bine .


pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Samogon a scris:


Despre coloana nu mai zic nimic. O sa las faptele sa vorbeasca. Caberlot zice ca nu e buna coloana mea. Nu-i nimic, maine, dis de dimineata ii fac inaugurarea. Deci maine e momentul adevarului. Scoate coloana mea toata inima distilatului la 95% cu debit de cel putin un litru pe ora?

Abia astept noutati .


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Daa, urmaresc si eu canalul lui nenea. Asta e de notat. Deci 500 ml apa, 50 ml apa oxigenata si 28 de grame de acid citric. Mai zice ca otetul nu este suficient de acid.

Dupa cum am promis, azi am pornit coloana. Am diluat alcoolul pe care il aveam la 30% si am pornit focul. In cazan am pus 42 litri alcool la 30% iar thumper-ul l-am lasat gol.

Pe la 9:30 s-a incins coloana. Inca ma chinuiam sa pun furtunurile de la deflegmator sa nu se stranguleze. Am luat cel mai cacacios furtun din PVC, ca n-am gasit altceva, care la caldura se aplatizeaza. Mi-a sarit din deflegmator iar in final l-am strans cu colier. E ultima oara cand mai folosesc furtunuri moi. Am avut probleme si cu improvizatia de la chiuveta ca n-am gasit niciun adaptor chiuveta-furtun in tot Bucurestiul. :

Prin urmare, deflegmatorul n-a putut sa mearga la putere optima. A trebuit sa fac compromisul sa dau apa de racire foarte incet sa nu-mi sara improvizatia de la chiuveta. Mai bine era cand stateam la baba aia si legam cu ciolofan si snur. Acum am prins cu dop de-ala cu gaura. :

Din cauza ca deflegmatorul a mers cu putina apa de racire, a trebuit sa dau si focul pe la jumate. Am bagat deflegmatorul adanc in coloana pana am simtit ca atinge umplutura si am lasat sa mearga la reflux maxim 30 de minute, timp in care s-a adunat si ceva lichid in thumper cat sa inceapa sa barboteze. Iesea cate o picatura la cateva secunde cu miros puternic de frunti.

Pe la 10 si cateva minute am ridicat un pic de deflegmator. Tot asa picura, odata la cateva secunde. La 10 si 10 am ridicat si mai mult deflegmatorul si a inceput sa picure repede. L-am lasat asa pe modul picurare rapida fara sa mai umblu la nimic si am colectat fruntea care, culmea, e mai slaba decat inima. Inima inca si acum curge la 92-93%. Viteza de colectare este de sub un litru pe ora.

Sunt sigur ca coloana ar merge la performanta mai buna daca as avea tot ce trebuie, nu cu furtun care se inmoaie si se blocheaza si cu un adaptor ca lumea la chiuveta. Cred ca o sa schimb si umplutura din bureti de inox. Nu-mi place cum stau buretii aia inauntru.

Inima distilatului e ok la miros si gust. Scartaie intre degete si diluat la ~40% zici ca-i vodca. Cred ca nici nu mai trebuie carbune. E chiar neutru.

coloana ccvm daa, urmaresc canalul lui nenea. asta notat. deci 500 apa, apa oxigenata grame acid

29.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Si taria dupa 3 litri colectati... 92%. Mai aveam vreo doua liniute si eram multumit.

coloana ccvm taria dupa litri 92%. mai aveam vreo doua liniute eram multumit.

19.3KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Improvizatia de la chiuveta... in 4 ani jumate de cand stau aici n-am gasit alta solutie.

coloana ccvm ani jumate cand stau aici n-am gasit alta solutie.

29.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Parca creste taria.
Aici dupa 4 litri e la 93%, mai tare decat dupa 3 litri cand era la 92.  Nu mai inteleg nimic. Poate la cozi o sa ating 95. 

coloana ccvm parca creste taria. aici dupa litri 93%, mai tare decat dupa litri cand era 92. 

34.3KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Imi aduc aminte de experimentul Pazucu. Chiar reciteam intr-una din serile trecute, discutiile noastre vechi, cum a facut Pazucu foc de tabara cat casa de mare de zicea ca a incremenit de spaima. 

Pai la el s-a intamplat altceva. La distilarea rachiului a uitat sau n-a stiut sa puna in cazan ceva sa zornaie (boiling chips). Cam asta se intampla intotdeauna, aburul izbucneste in valuri. La el a fost suficient un val mai mare, probabil si cazanul umplut prea mult, a facut sa-i sara capacul din cauza presiunii de moment. El avand cazanul pus in baie de ulei, alcoolul s-a revarsat in ulei si s-a aprins. De aici a urmat toata grozavia.

Apropo, Pazucu, ce mai faci? Mai scrie-ne ceva daca ne urmaresti. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Samogon a scris:

Improvizatia de la chiuveta... in 4 ani jumate de cand stau aici n-am gasit alta solutie.

Asa am si eu numai ca dopul este din cauciuc de ala negru si furtunul ceva ma gros ,nu a sarit niciodata da la teava robinetului .merge perfect.


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

Bravo Sam

Bravoooo esti pe aproape    mai ai de facut ceva mici reglaje    si o sa fii in parametrii din caietul de sarcini 


la votcaaa 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mihai, chiar cand ma mandream si eu crezand ca am inventat ceva. 

Caberlot, dupa ce o sa fac vreo 50 de distilari cu coloana asta, o sa visez reglajele.

Cred ca trebuie sa pun umplutura mai tasata, sa fie mai deasa. M-am gandit sa nu se inunde coloana, de-aia am pus buretii mai rasfirati. Am tras de ei sa-i mai intind si nu i-am apasat deloc.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… ca sa incepem cu inceputul  treaba merge  nesperat de bine zic eu

… am vazut ca ai izolat coloana   … oare cum merge fara ?

… a curs mai moale la inceput pt ca Bulbucul nu era intrat in functiune  => asta confirma ca Bulbucul ajuta !

... cum merge daca pleci direct de la plamada ? ca daca pleci de la 30% pleci de la ceva aproape pur mai ales daca plamada a fost Buna 
(de la 30% = 1 distilare … Bulbuc=1 distilare … packing coloana =min. 3 distilari +1 distilarea in cauza ===>cam 6-7 distilari --- sau talere daca prefer...)

… daa mai e de experimentat!... dar directia e BUNA




p.s.
… sa speram ca Mirel e macar la fel de inspirit ca tine Sam


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
N-am incercat sa pun direct plamada. Data viitoare asa o sa fac, direct din plamada.
N-am incercat nici sa merg cu ea neizolata. Stiu ca izolatia e buna si atunci o folosesc. Am izolat capacul de la cazan, thumperul, tevile de legatura si coloana (partea cu umplutura).

La 120 cm de umplutura ar trebui sa am 8 talere teoretice. Dar sa zicem ca pentru ca nu le-am pus bine, mai scade eficienta.

Am marit focul treptat in decurs de cateva ore. Acum e la maxim si vad ca dupa 6 litri e tot la 93%. Condensatorul e chiar eficient. Apa la iesire e fierbinte. Am ridicat putin condensatorul, cativa cm si a inceput imediat sa curga mai tare. Taria masurata era de 87%. Am coborat din nou condensatorul si s-a rarit la loc picurarea. Taria a revenit la 92. Pentru 95 cred ca trebuie foarte multa rabdare si bine-nteles o umplutura mai buna si/sau asezata mai bine.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Ok Sam … daca dezizolezi coloanal … esti la 10 talere            ai deposit 7 pacate    

Amedeo e la trei aschi de doua ori 

Cit va fi scorul asta e acum intrebarea  ?




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Stiti cat lichid am gasit in thumper? 26 de litri. Daca mai fierbeam o ora seca tot ce era in cazan.

Am obtinut 10 litri de distilat la 92%. Cozile au venit foarte tarziu iar cand am trecut pe modul alambic, am mai colectat juma' de litru si nu mai era deloc alcool.

Iata si modul alambic.
Am scos racitorul cu totul si am pus o farfurie data cu coca. 

coloana ccvm stiti cat lichid gasit thumper? litri. daca mai fierbeam ora seca tot era cazan.

24.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Misiune indeplinita Sam 

… acelasi lucru il putem spune si despre Mirel … cam ciudata idea de a scoate omul care a dat gol  … dar a riscat si a cistigat
… probabil ca am asistat la niste teste    pregatirea pt meciul cu finlanda 

La tine Sam … acum incep testele  si apoi perfectionarile     
SINCER BRAVO !   Eclar ca experientza ta ti-a dezvoltat un instinct Bun in materie de alambice  … un nas de copoi !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737


Da, urmeaza perfectionarile de acum.


M-am trezit de la 5 ca nu mai puteam sa dorm de grija calculelor. Am desfacut cazanul si am descoperit ca mai sunt cam doi, trei litri de lichid. A fost la un pas sa sece. Dar nu asta ma ingrijoreaza, ci ca nu-mi da ce trebuie la calcule.
Adica lichid cazan + lichid thumper + distilat total nu fac cat am pus eu in cazan la inceput. Inseamna ca s-a pierdut ceva. Trebuia sa obtin cu 2.5 litri mai mult alcool. Si cred ca s-a pierdut pe la teul ala si pe la reductii si pe la imbinarea coloanei cu capacul. Nu le-am lipit cu sarma de-aia. Le-am lasat asa ca sa le pot demonta dar la imbinare am folosit banda de teflon. Mi s-a parut mie ca mirosea cand ma apropiam de teu. Si totusi tevile intra foarte fix una intr-alta si destul de greu.
Deci nu mai folosesc teflon decat la filet. Rasufla oricat de fest ar intra.

Ma gandeam sa aplic o pasta de faina asa mai subtire, cu pensula, pe la toate imbinarile. Cred ca e mai buna decat banda de teflon. Pai am 9 imbinari mari doar la coloana. Mai am vreo 3 mici la teava de legatura cu thumperul. Toate astea se aduna si daca pe la fiecare se pierde cate putin, atunci pierderile devin importante.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Samogon a scris:


Pe la 9:30 s-a incins coloana. Inca ma chinuiam sa pun furtunurile de la deflegmator sa nu se stranguleze. Am luat cel mai cacacios furtun din PVC, ca n-am gasit altceva, care la caldura se aplatizeaza. Mi-a sarit din deflegmator iar in final l-am strans cu colier. E ultima oara cand mai folosesc furtunuri moi. Am avut probleme si cu improvizatia de la chiuveta ca n-am gasit niciun adaptor chiuveta-furtun in tot Bucurestiul. :


Eu folosesc furtune de silicon,nu sant ieftine dar sant groase si nu se gatuie.


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Cît timp ți-a luat distilarea, Sam? Iar diferența aia de grade cînd ai făcut măsurătorile poa`să fie și din cauza temperaturii lichidului.

pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Samogon a scris:

Si totusi tevile intra foarte fix una intr-alta si destul de greu.
Deci nu mai folosesc teflon decat la filet. Rasufla oricat de fest ar intra.
Ma gandeam sa aplic o pasta de faina asa mai subtire, cu pensula, pe la toate imbinarile. Cred ca e mai buna decat banda de teflon. Pai am 9 imbinari mari doar la coloana. Mai am vreo 3 mici la teava de legatura cu thumperul. Toate astea se aduna si daca pe la fiecare se pierde cate putin, atunci pierderile devin importante.

De ce nu lipesti cu cositot definitiv.


pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Amedeux a scris:

Iar diferența aia de grade cînd ai făcut măsurătorile poa`să fie și din cauza temperaturii lichidului.

Teoria ca teoria da practica ne omoara.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mihai, Furtun siliconic, da, am si eu dar nu se potriveste. Chestia e ca tevile se duc in sus iar furtunurile trebuie sa se curbeze fara sa se stranguleze. Cred ca mai bun ar fi furtun de-ala armat.

N-am lipit cu cositor ca imi convine mai mult sa fie demontabila.

Amedeo, de cand a inceput sa curga si pana am oprit focul a durat cam 10 ore. Deci debitul a fost in medie de un litru pe ora. Interesant e ca am dat focul din ce in ce mai tare, treptat si la intervale de 2-3 ore ca debitul de distilat sa se mentina in jurul la un litru pe ora. Ultimele 4-5 ore a mers la maxim. Am tinut si condensatorul destul de coborat. Ratia de reflux medie a fost de 2.6:1. Cred ca ceea ce m-a tras in jos a fost umplutura. N-am stiut cum sa pun buretii aia si i-am pus prea rasfirati de teama sa nu se inunde.

Asa este, citirea pe densimetru este influentata mult de temperatura. De asta trebuie sa nu neglijam sa masuram si temperatura lichidului si sa consultam tabelul pentru corectie.

coloana ccvm mihai, furtun siliconic, da, dar chestia tevile duc sus iar trebuie curbeze fara cred

199.7KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Adică? Că știm prea multă teorie da` n-o punem în practică?
La 60-65 de plămădiri relativ identice calitativ și cantitativ și tot atîtea distilări, făcute în 5 luni, îți dai seama că nu mai stau tot timpul cu termometrul sau alcoolmetrul în mînă. Deja știu cam ce cantități trebuie să colectez, pe căprării, și măsor tăria doar spre finalul colectării inimii, ca să colectez separat ce-i sub 48-50*.


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Să zicem 11-12 ore de cînd ai aprins focul sub cazan. În cazan ai avut alcool din alte 2 distilări, deci încă vreo 12 ore de ars gazul.
Dacă ieși la 7 ore cu plămadă în cazan și reușești să scoți 4 litri de 92-93* e oke, ar merita efortul dacă vrei neapărat neutru.
În cazul meu nu merită, cu gaz ars în 24 de ore fac 4 distilări, adică 21-22 litri de 63-65*, taman bun de pus pe bețe. Și cred că mai rămîne gaz în butelie și pentru 2 plămădiri...


pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Amedeux a scris:


În cazul meu nu merită, cu gaz ars în 24 de ore fac 4 distilări, adică 21-22 litri de 63-65*, taman bun de pus pe bețe. Și cred că mai rămîne gaz în butelie și pentru 2 plămădiri...

Stiu ca nu e corect dar eu umplu butelia cu GPL auto de la pompa,este mai ieftin si incape mai mult -tine mai mult-ma scuteste de drumuri inutile.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
La mine gazul vine foarte putin. In luni fara distilari cam 7 lei iar cel mai mult a venit cred ca vreo 25 de lei cu distilari la greu.

Si eu sunt de parere ca ar functiona mult mai bine instalatia cazan - thumper - coloana daca as pune in cazan plamada si in thumper nimic. Nu ar ajunge sa sece. Cred ca 30% alcool e maximul admis la configuratia asta. Bine ca am avut inspiratia sa pun apa ca daca puneam alcoolul la 55% la distilare sigur seca. Asa, avand apa, a avut ce sa fiarba.

Cate distilari va tine pe voi o butelie si cat costa sa o reincarcati?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Și io tot GPL, bag de 50 de lei, 4 distilări și o plămădeală și ceva. , cam 5,5 ore o distilare și 2 ore și un pic plămădirea, cam 25-26-27 de ore de ars gazu`.

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

erorile se cumuleaza 

omica eroare de masurare la lichidul de start    … una mica la cantitati  … una mica la la lichidul obtinut    etc.

… acum in 10 ore de …. picurat alcool la 92-95% … cam cit crezi tu ca se evapora     

Ia fa o proba … 100ml intron pahar descoperit si cu gura larga … masoara dupa 10 ore     
cit mai e ?

… si e posibil sa mai fi pierdut si pe la etansari 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Caberlot... cînd faci cantități relativ mici măsori toate alea, la grad și mililitru, cînd deja faci „producție” intră toate în marja relativă de plusuri/pierderi, cam 5%

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Amedeux a scris:

Caberlot... cînd faci cantități relativ mici măsori toate alea, la grad și mililitru, cînd deja faci „producție” intră toate în marja relativă de plusuri/pierderi, cam 5%


Amedeo

… sunt de accord cu tine … 5% e o marja rezonabila

… doar ca Sam a adunat 10L la 93% … si zice ca lipsesc 2,5L de alcool      asta da cam 25%    ceva nu se leaga aici   

Oricum … el a plecat de la un lichid aproape pur  … eu sunt curios sa vad cum merge direct cu plamada   

… am lasat de seara pina dimineatza niste coniac in pahar    ca l-am uitat    si a doua zu nu mai prea avea gust de alcool    … daca am plecat de la 40% si am ajuns la 20%    inseamna ca am pierdut 20%
… cind vorbesti de +90% ai evaporari mult mai mari  si la coloanal aia mare e si caldura mai mare    … poti sa ajungi pe la 20-25% ???




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Nu mai faceti masuratori la distilat cu refractometrul ca da erori foarte mari (diferente mari fata de masurarea cu densimetru/alcoolmetru) cred ca din cauza impuritatilor care sunt refractive. In plus  indicele de refractie la alcool are un maxim undeva la  80gr dupa care scade asa ca s-ar putea sa crezi ca ai 90 gr si sa ai de fapt 70+ sau invers.

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
   

AlexD2 … cu refractometru    … pai parca Sam masoara cu densimetru si cu tabele 

… mi-a scapat mie ceva pe aici 

Sam … cu ce masori tu … absolutul de 95%




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:

   

AlexD2 … cu refractometru    … pai parca Sam masoara cu densimetru si cu tabele 

… mi-a scapat mie ceva pe aici 

Sam … cu ce masori tu … absolutul de 95%



Poate ti-a scapat, citez: "Asa este, citirea pe refractometru este influentata mult de temperatura. De asta trebuie sa nu neglijam sa masuram si temperatura lichidului si sa consultam tabelul pentru corectie".


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Scuze, m-am grabit. Nu stiu unde mi-a fost mintea. "Densimetru" am vrut sa zic.     

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la